PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Policija, kazne, žalbe (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=162720)

Old Iggy 01.10.2012. 13:52

Citiraj:

Autor Overclock (Post 2246710)
Shame on me, kruzni tok je obicna cesta u krug koja ima svoj znak. :(

Eto vidiš kako znaš. :D

domis 01.10.2012. 13:53

evo, sad tumacite malo cudniji kruzni tok :D

Prikaz veće karte

Wolverine 01.10.2012. 13:59

Domis, ako se znaju pravila nije nikakav problem. :)
http://cromagnon.bloger.hr/post/roto...ot/316179.aspx

Wolverine 01.10.2012. 15:00

Nego kada smo već kod križanja evo meni u kvartu jedno zgodno i dosta zahebano.

View Larger Map

Tko tu ima prednost i kada? :D

Old Iggy 01.10.2012. 15:06

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 2246783)
Tko tu ima prednost i kada? :D

Ovi poprijeko, od 0 do 24. :D

Wolverine 01.10.2012. 15:10

Pitam jer neki smatraju ono 3 m dalje križanje (koje izlazi lijevo na laščinsku) kao novo križanje? Baš smo neki dan raspravljali o tome i neki vele da je neki da nije tj da je to sve jedno križanje. Jer ako jest novo onda na tom drugom vrijedi pravilo desne strane. :(

Da se razumijemo prije je trokut stajao na tom mjestu, 3m dalje. Sad su ga pomakli bliže jer se sad odjednom može skrenut lijevo sa Laščinske prema Šljiviku što se ranije nije moglo.

Ma LOL, uslikalo me, kriv sam :roller:

View Larger Map

Flood 01.10.2012. 16:15

Mislim da ti tu gdje si uslikan moraš desnog pustiti.Znak kaže da moraš pustiti ovog šta ide lijevo...a poslije nema signalizacije pa je desni...valjda je tako. da je dolje stop ispred auta ispisan,bilo bi jednostavnije :)

SilentException 01.10.2012. 16:36

Jedno pitanjce vezano za kruzni, kako su ovi u kruznom obavijesteni o tome da li su u kruznom sa pravom prolaska ili da ce ih netko odalamit s desna? Mislim, ako trokut nije na cesti koja ulazi u kruzni, onda bi trokut trebao biti u kruznom, sta ne? Ili je default "kakva je cesta tebi na ulazu, takav je kruzni" (posebne situacije su naravno posebno oznacene)?

Wolverine 01.10.2012. 16:43

Citiraj:

Autor Flood (Post 2246839)
Mislim da ti tu gdje si uslikan moraš desnog pustiti.Znak kaže da moraš pustiti ovog šta ide lijevo...a poslije nema signalizacije pa je desni...valjda je tako. da je dolje stop ispred auta ispisan,bilo bi jednostavnije :)

Ma to je jasno da lika koji mi je s desna moram pustit, kao i ovog koji skreće lijevo sa Lašćinske. No pitanje je mora li mene pustit ovaj koji Lašćinskom nastavlja vozit prema Bijeničkoj jer sam ja njemu s desna.

Mislim logikom ne, jer je to glavna cesta, uvijek je bila glavna cesta i na izlazu na nju je bio trokut. Sad su pomakli trokut niže.

U glavnom predmet rasprave je da li je ovo ispred mene drugo, novo raskršće ili nije. Iskreno prvo sam mislio da je to jedno raskršće, onda je došao kolega i rekao da je to novo raskršće nevezano za ono koje sam prošao. :/ :stoopid:

Citiraj:

Autor SilentException (Post 2246850)
Jedno pitanjce vezano za kruzni, kako su ovi u kruznom obavijesteni o tome da li su u kruznom sa pravom prolaska ili da ce ih netko odalamit s desna? Mislim, ako trokut nije na cesti koja ulazi u kruzni, onda bi trokut trebao biti u kruznom, sta ne? Ili je default "kakva je cesta tebi na ulazu, takav je kruzni" (posebne situacije su naravno posebno oznacene)?

Kružni tok je ulica koja vozi u krug. Ako trokuta nema na ulazu u isti, nema ni potrebe da stavlja trokut u kružni tok na svaki izlaz/ulaz kad ti ionako vozilo dolazi s desne.

Flood 01.10.2012. 17:29

Mislim da je to jedno raskrižje,znakom je dano do znanja tko je "jači",a to je Laščinska...ako njen odvojak ima prednost prolaza,ima ga i njen glavni pravac u suprotnom smjeru...tak to vidim i tak bi postupio,a jeli to ispravno... :D

fanATIk 01.10.2012. 18:58

Citiraj:

Autor SilentException (Post 2246850)

Pa dok voziš, vidiš dal ovi koji ulaze u kružni tok tebi s desna imaju naopaki trokut ili nemaju. Ak nemaju, puštaj ih. U velikoj većini slučajeva imaju i zato ljudi i misle da po defaultu čim su u kružnom toku da imaju prednost.

Mada nije neobično postavit znak i u kružnom toku. Evo kolega Robert je na prethodnoj strani stavio sliku.
http://upload.slike.com/slike/5Y8qG.jpg

Tu je trokut postavljen unutar kružnog toka za svaki slučaj vjerojatno zbog većih brzina, gustoće prometa a i zato što sam malo prije naveo, ljudi misle da su u prednosti zato što je to kružni tok.

D1viry 01.10.2012. 19:10

Citiraj:

Autor Flood (Post 2246615)
@robert7
Pretjecanje i zaobilaženje su 2 različita pojma,pretjecati se smije samo na isprekidanoj liniji,zaobilaziti možeš i na punoj :)

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2246629)
Ne smiješ.

Ne smiješ pretjecati, ali obići smiješ. Naravno, moraš se uvjeriti da je sigurno obaviti radnju.
Svakodnevno obilazim balvane koji misle da je cesta parking, gdje god to bilo :D.

Ne mogu se sad sjetiti, morat ću guglati malo, a možda sam i u krivu, ali spora vozila (propisno/nepropisno označena/neoznačena) se smije/smjelo obilaziti.

Wolverine 01.10.2012. 19:19

Citiraj:

Autor Flood (Post 2246891)
Mislim da je to jedno raskrižje,znakom je dano do znanja tko je "jači",a to je Laščinska...ako njen odvojak ima prednost prolaza,ima ga i njen glavni pravac u suprotnom smjeru...tak to vidim i tak bi postupio,a jeli to ispravno... :D

Da to je logično :)

SilentException 01.10.2012. 19:23

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 2246939)
Pa dok voziš, vidiš dal ovi koji ulaze u kružni tok tebi s desna imaju naopaki trokut ili nemaju. Ak nemaju, puštaj ih. U velikoj većini slučajeva imaju i zato ljudi i misle da po defaultu čim su u kružnom toku da imaju prednost.

Mada nije neobično postavit znak i u kružnom toku. Evo kolega Robert je na prethodnoj strani stavio sliku.
http://upload.slike.com/slike/5Y8qG.jpg

Tu je trokut postavljen unutar kružnog toka za svaki slučaj vjerojatno zbog većih brzina, gustoće prometa a i zato što sam malo prije naveo, ljudi misle da su u prednosti zato što je to kružni tok.

Da, vidio sam vec dosta puta u kružnom trokut(e). Ali na ovom street viewu nema nista u kruznom a sve dolazne ceste su isto tako bez trokuta. To da ljudi trebaju gledati da li ima ili nema znaka sa suprotne strane da bi poštivali propise mi je u najmanju ruku cudno. Ja cu vec to napravit da budem siguran ali to nije nacin na koji se regulira promet. Treba se nekako nedvojbeno znati da li kad si u kruznom imas prednost ili nemas. Zato sam pitao da li je default kakva dolazna cesta takav kruzni :)

D1viry 01.10.2012. 19:32

Citiraj:

Autor SilentException (Post 2246953)
To da ljudi trebaju gledati da li ima ili nema znaka sa suprotne strane da bi poštivali propise mi je u najmanju ruku cudno. Ja cu vec to napravit da budem siguran ali to nije nacin na koji se regulira promet. Treba se nekako nedvojbeno znati da li kad si u kruznom imas prednost ili nemas.

Upravo zbog half-ass postavljanja znakova, dolazi do sranja.
Jako često se ni ne vidi znak s druge strane (primjer: šleper stoji spreman ići ravno). Ne vidim koji je problem staviti svuda znakove i gotovo. Da barem mi, koji čitamo znakove, znamo ko tu koga .... :D.

Nybelung 01.10.2012. 19:52

Pojam kružni tok ne označava cestu koja ide u krug, nego raskrižje s kružnim tokom prometa. Razlika je golema.

Cesta koja ide ukrug je cesta koja ide u krug, a nikako raskrižje i nikako kružni tok.

Wolverine 01.10.2012. 20:03

Pojam kružni tok podrazumijeva tip regulacije prometa kolnikom s kretanjem u pravcu suprotnom od kretanja kazaljke na satu. No tehnički (sa pogleda regulacije ulaska i izlaska) to je zasebna cesta koja vodi u krug i za koju vrijede sva prometna pravila kao i za svaku drugu cestu. Ne kužim čemu sad ovo otkrivanje tople vode?

Nybelung 01.10.2012. 20:24

Ne znam ja što tebi znači "kružni tok", u tome i je problem i zato nastaju nesporazumi.
Ako ti kružnim tokom nazivaš cestu koja ide u krug, dobro, to je tvoje pravo. Možeš ju zvat i "Martina", slobodna smo zemlja.
Ja ću kružnim tokom zvat raskrižje s kružnim tokom prometa. I obojica smo u pravu jer "kružni tok" ne postoji. :)

Ova slika objašnjava raskrižje s kružnim tokom prometa, u slučaju kad oko otoka postoji samo jedna traka.
Žuti automobil, dakle, mora propustiti automobile iz krakova 3 i 4. Ovog iz kraka 3 zbog pravila desne strane, a ovog iz kraka 4 zbog znaka prednosti prolaska iz tog smjera.

fanATIk 01.10.2012. 20:42

Citiraj:

Da, vidio sam vec dosta puta u kružnom trokut(e). Ali na ovom street viewu nema nista u kruznom a sve dolazne ceste su isto tako bez trokuta. To da ljudi trebaju gledati da li ima ili nema znaka sa suprotne strane da bi poštivali propise mi je u najmanju ruku cudno. Ja cu vec to napravit da budem siguran ali to nije nacin na koji se regulira promet. Treba se nekako nedvojbeno znati da li kad si u kruznom imas prednost ili nemas. Zato sam pitao da li je default kakva dolazna cesta takav kruzni :)

Pretpostavka je da će znak nailaska na cestu s prednošću prolaza iliti naopaki trokut bit vidljiv iliti u neposrednoj blizini kružnog toka tako da ga i ti koji si u kružnom toku možeš uočit.
Al ne kužim zašto se čudiš tome što na Wolwom streetviewu nema znaka prednosti. Pa provozaj se malo gornjom dubravom, stotine malih uličica bez znakova. I važi pravilo desne strane. Tu se valja pazit. Dravska ulica u dubravi (od Oporovečke do Miroševca na vrhu) je kakti glavna. Al nije. Je najšira, i na nju se spaja hrpa malih uličica al nigdje znaka. I voziš se njom, i izleti ti bajo iz uličice širine jedva dovoljne da jedan auto prođe, bubne te i ti kriv. Jer je on bio s desna. Jebga. Dubrava bi valjda skrahirala da isfinancira silno znakovlje koje je potrebno postavit. Al s druge strane, učio si u autoškoli, ak nema znaka, važi pravilo desne strane. Svi smo mi navikli da si u prednosti dok si u kružnom toku, al samo zato što je u 99,9 % slučajeva tako regulirano znakovima. Ak znaka nema, zna se šta važi.

Nybelung 01.10.2012. 20:49

Citiraj:

To da ljudi trebaju gledati da li ima ili nema znaka sa suprotne strane da bi poštivali propise mi je u najmanju ruku cudno. Ja cu vec to napravit da budem siguran ali to nije nacin na koji se regulira promet. Treba se nekako nedvojbeno znati da li kad si u kruznom imas prednost ili nemas. Zato sam pitao da li je default kakva dolazna cesta takav kruzni :)

Nema tu ništa čudno. Znak koji određuje pravo prednosti se čita s obe strane, zato i imaju različite oblike.

Ako dolaziš do raskrižja na kojem nema nikakvog znaka, onda moraš pustit ovog koji ti dolazi s desne strane. Ako on ima znak "stop" ili znak nailaska na cestu s pravom prednosti prolaska onda ga ne propuštaš, jer i ti taj znak vidiš s druge strane.

Wolverine 01.10.2012. 20:54

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 2246986)
Ako ti kružnim tokom nazivaš cestu koja ide u krug, dobro, to je tvoje pravo.

Ti očito ne čitaš što drugi pišu i samo lupaš svoje. :goodnite:

Nybelung 01.10.2012. 20:57

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 2247011)
Ti očito ne čitaš što drugi pišu i samo lupaš svoje. :goodnite:

Ti koristiš pojam koji u zakonu ne postoji i kojem si ti dao nekakvo značenje. :goodnite:

Wolverine 01.10.2012. 21:09

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 2247012)
Ti koristiš pojam koji u zakonu ne postoji i kojem si ti dao nekakvo značenje. :goodnite:

Prvo nije mi jasno što sad izmišljaš toplu vodu oko stvari koju smo apsolvirali prije 5 sati. Pravila prolaska i regulacije prometa.

Drugo, nitko nije rekao da je svaka cesta koja vodi u krug ''kružni tok'' niti da je ''kružni tok'' prometnica koja samo vodi u krug. To je raskršće, objekat koji služi za regulaciju prometa.

No specifičan zbog svoje izvedbe i funkcije, kao recimo petlja.

Dakle da, to jest raskršće s kretanjem u smjeru suprotnom od kazaljke na satu no reci mi da sad ovo, da li je to zasebna prometnica?

Dakle da li je taj dio kolnika koji vodi u krug zasebna prometnica?
Jest! I to je ono što ljudi ne razumiju. To je cesta i za nju vrijede prometna pravila kao i za svaku drugu.

I ono što ljudi ne shvaćaju jest da ona slika koju si dao nije jedno raskršće nego njih 5, to je 5 T-raskršća.

Nybelung 01.10.2012. 21:16

Ti to sebi u glavi objašnjavaj kako god ti je lakše za razumit. Ali činjenica je da je ono jedno kružno raskrižje s 5 krakova.

lowrider 01.10.2012. 21:24

Kao što rekoh promatrajte kružni tok i cestu koja ulazi na njega kao obično T raskrižje, isto to vrijedi i za ceste koje se križaju pod oštrim/malim kutem-i sve bude jasnije

Wolverine 01.10.2012. 21:31

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 2247025)
Ti to sebi u glavi objašnjavaj kako god ti je lakše za razumit. Ali činjenica je da je ono jedno kružno raskrižje s 5 krakova.

Nije šija nego je vrat :D

Nybelung 01.10.2012. 21:41

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 2247038)
Nije šija nego je vrat :D

To si ti napisao.

Ovo je jedno obično raskrižje, a ovo je isto jedno raskrižje, ali kružno.

Ako si ti u glavi razmotao taj krug to je tvoj "problem" i on nema veze sa stvarnom slikom objekta. :D

Flood 01.10.2012. 21:54

I u čemu je razlika izmedju ta 2 raskrižja? :)

fanATIk 01.10.2012. 22:07

Ja isto ne vidim razlike.

Citiraj:

Autor lowrider (Post 2247032)
Kao što rekoh promatrajte kružni tok i cestu koja ulazi na njega kao obično T raskrižje, isto to vrijedi i za ceste koje se križaju pod oštrim/malim kutem-i sve bude jasnije

:amen:

Nybelung 01.10.2012. 22:46

Citiraj:

Autor Flood (Post 2247065)
I u čemu je razlika izmedju ta 2 raskrižja? :)

Jedno ima otok za usmjeravanje prometa oko kojeg je obavezno voziti, drugo nema.

Ako u tom običnom raskrižju želiš ići ulijevo s ovim žutim automobilom onda moraš dati lijevi žmigavac, u kružnom nigdje ne daješ lijevi nego samo desni kad se spremaš izaći iz raskrižja.

U tom kružnom raskrižju prednost ima žuti automobil, a u običnom raskrižju plavi automobil jer zadržava svoj pravac kretanja a dolazi sa ceste jednake važnosti.

Vi stvarno to ne vidite? :stoopid:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:49.