![]() |
Imam Fedoru 35 i s HDMI kablom sam spojio TV na komp ali mi na TV-u kaže da nema signala, što trebam raditi na Fedori da dobijem sliku na TV-u?
|
Citiraj:
Koji DE imaš? Ako je Mate onda Sustav - Prilagodbe - Sklopovlje - Zasloni (Display) (ak ti je sustav na eng prevedi si...) Za druge DE nemam pojma ali potraži gdje je Display |
Windows + P, stisni par puta pa vidi ove li se pojaviti signal na TV
|
Citiraj:
Ja isto u zadnje vrijeme sam se ulijenio ali opet mi fali nekad... Mozda je bas vrijeme sad da iskoristim praznike, nisam kernel apdejtao 2 godine :roller: https://i.imgur.com/gd6F8CI.jpg eto, 17 decembra 2019. Sad kad skinem novi ima da prvo 3 sata proucavam sve sto je novo Iako moze to jos dvije godine izdrzat ovako ali meni nekad zafali to sve pa svakih par godina se zatvorim na tjedan dana doma u rekonfiguraciju osa |
Citiraj:
Da potrosim 3 sata za kompom van radnog vremena zena bi mi odrezala jaja :lol2: |
Sve neki papučari tu na forumu :D
|
Meni zena uopce nije problem.
Mali je problem. Pocupa mi kabele, baci misa, prolije kavu po kućištu i vice: Tata, dodji! |
Citiraj:
Citiraj:
|
|
Citiraj:
kod mene je ovako spojeno na laptopu a tako mi baca i na drugom računalu. https://www.haustor.eu/slike/2022-01...0107183322.png |
Citiraj:
Isti je shortcut na većini DE-a, da bude lakši prijelaz. |
Citiraj:
|
Pojavio mi se drugi monitor (TV) u Displays nakon restarta računala i sad sve dobro radi.
|
Najveću grešku smo napravili. Nismo pitali jesi li napravio restart. Hoće to kad ne radiš dugo lvl 1 support :)
|
Prvi postulat informatike - istekaj napajanje i vrati 😁
|
Milsim da je prvi ipak postaviti pitanje "je li kabel ukopčan".
|
Interesantno da trazi restart kako bi display prepoznao novi tv spojen
To samo fedora moze....nisam je nikad koristio ali sad znam zasto ljudi vele da je mutava U pravilu cak i bez log out bi trebalo prepoznati novi monitor |
Citiraj:
Prije je do lokalne konfiguracije nego OS-a. Ja svako malo saltam kod sebe - nikad problema. Fedora 30-35 + XFCE/Gnome/Cinnamon. |
Također, dok sam je koristija (Fedora 31 je bio zadnji upgrade) nikad problema sa vanjskim monitorima i televizijama spojenih na laptop.
|
poz
imam vps server koji je konfiguriran tako da se na njega spajam s naredbom (ubuntu 20.04) Code:
ssh -i ~/.ssh/id_rsa useronevps@52.487.54.59 -p 69 e sad da ne upisujem cijelu tu kobasicu svaki puta, u ".ssh" folderu sam napravio "config" file Code:
Host myvps Code:
ssh myvps Citiraj:
|
Citiraj:
Host definiraj u /etc/hosts. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Google? https://www.google.com/search?client...edit+etc+hosts |
Tomek, mislim da nisi dobro pročitao. Meni sličan config file radi bez problema, jedino što se ja spajam na defaultni port. Dakle, ako za HostName u config file stavim IP adresu spoji se uredno.
|
Danasnja omladina :kafa: Ako mu nslookup
|
Ali on je stavio IP adresu. Što će staviti u host file, IP adresu na IP adresu?
https://i.imgur.com/74ezBM6.png Biti će možad da ta današnja omladina ipak čita, za razliku od staretine. |
Citiraj:
"Staretina" ima iskustva i zna zasto se neke stvari moraju onako odraditi kako stoji od pamtivijeka (hint: Unix standardi). Kljucni problem je da mu OS nezna gdje je Server na koji zeli pristupit. Ako ga definira u /etc/hosts - i sustav i dalje baca gresku - treba cekirat DNS postavke itd. Al prvo, pocetno i najbitnije je upravo pitanje - zasto host nezna gdje je Server. To je njegov glavni, primarni problem, nazovi kak to hoces. P.S.- ako 'omladina' zna gdje je problem moze i sama ponuditi rijesenje umjesto da se pravi pametna prema 'staretini'. |
Ti si tako bahato uveo priču o omladini, pa što to onda sad to toliko smeta? Znaš da se omladina voli našaliti, ne budi tako star i čangrizav.
|
Mir među starčadi i omladine :D
Sreća da nije doba divljeg zapada, metci i glave bi letile na sve strane. |
Nema to veze sa etc/hosts, problem je nedi drugdi.
I da, ne morate mi zahvaljivati iako sam mnogo pomogao. |
Tražio sam neki konkretan primjer sličnog slučaja, ali svugdje gdje nalazim ljudi ne koriste IP adresu već hostname. Uključeno je i par raznih primjera raznih problema sa /etc/hosts i /etc/rescolv.conf
https://askubuntu.com/questions/1495...t182179_149540 Od konkretnih prijedloga, nekome je pomoglo kada je u config file postavio "AddressFamily inet" da osigura upotrebu IPv4. System, da nemaš možda neki nesretan alias postavljen u ~./bashrc ili u ~/.zshrc ili sličnom fajlu kojeg koristi tvoj shell? |
Citiraj:
|
Uglavnom, definirao sam host u etc/hosts prvo bez porta jer sam ga zaboravio
dobivam poruku ssh: Code:
ssh: connect to host myvps port 22: Connection refused Code:
ssh: Could not resolve hostname myvps: No such host is known. |
Nije li ovo jednostavnije
Code:
sudo touch /bin/onevps Code:
#!/bin/bash Code:
sudo chmod +x /bin/onevps Code:
onevps |
Medo, imaš soko okolovo.
|
Odlicno stivo:
Citiraj:
|
Pa tako im i treba kad okolo samo kradu od ideja do rješenja a onda lijepe svoj trademark bez da spominju source ...
Nego kad smo već u Linux temi, uzeo za vježbu i igru zadatak složiti "mali Print server koji treba / ždere minimalno resursa". Za početak u virtualci jer je tako lakše isprobavati, na kraju se najbolji pokazao Tiny Core Linux, istina je da moraš biti malo i mazohista jer je sve treba iskukičati skoro od nule + sama ideja / kako funkcionira Tiny Core ima svoje štoseve. Namjerno definirano 1 GB rama i 1 GB storage. Rezultat: RAM Idle 78 MB / Firefox-ESR 60.8 sa 2 taba 415 MB, Storage 120 MB used, HPLIP (CUPS) printa na moj DJ5650 bez greške, SAMBA nije ni nužna al neka se nađe za žuntu. Pa sad nadmaši rezultat, jasno sa min. resursa a da radi šta treba :D |
Citiraj:
Fino fino - GUI je fluxbox ili nekaj slicno brijem? Dalo bi se jos srezat al - cemu :lol2: Nextcloud instalacija (Apache + MariaDB + PHP 7.4 + Samba/Webdav) - nakon 7 dana :) @nextcloud ~]$ free -mh total used free shared buff/cache available Mem: 3.6Gi 808Mi 221Mi 45Mi 2.6Gi 2.6Gi Swap: 4.0Gi 0.0Ki 4.0Gi MariaDB + Redis zderu najvise resursa naravno. Nakon Deadlock problema razmisljao sam o migraciji na Pgsql al nisam 100% siguran da bi bilo benefita. |
Nije niti fluxbox nego mutavi fltk + wbar :D
Moglo bi se još srezati ako bi se ono šta je sada dodano i konfigurirano prepakiralo u custom core.gz. A i ovako nisam dodavao "nepotrebno", niti lokalizacije i sl., ostavio default us keyboard, samo time zone promijenio + hplip + samba + neke sitne customizacije. Ovo tvoje je proždrljivo ali jasno sa svojom funkcijom. |
Htjeo bih pitat par pitanja za linux,neznam dali je ovo dobra tema ili NAS DIY.
Trenutno imam mali server doma i par aplikacija.Pa imam par pitanja. Dali je bolje/gore imat linux pa gore roknuti apps poput(nextcloud,qbittorrent,plex)? Dali je bolje linux+docker+portainer i onda u dockeru imat apps? Dali je bolje neznam ako je term dobar hypervisor poput(OMW,TrueNas,proxmox),pa VM's i dockere? Hvala unaprijed! Trenutni spec: OS: Ubuntu 20.04.3 LTS x86_64 CPU: Intel i5-3470 @ 3.6GHz Memory: 12GB DDR3 1600 MHz CL9 SSD:ADATA SU650 120GB HDD x2:WDC WD10SPCX-24H 1TB |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:53. |