PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Intel Core 2 Q6600/6700 OC thread (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=77089)

dugixy1 09.11.2007. 03:55

Citiraj:

Autor Razer (Post 863959)
U BIOS-u imaš postavljeno 1.25v, a ne 1.192, tak da je krajnjih 1.184v velik drop.

razer ali to nije v-drop.i ja sam mslio da je do nedavno.pod v-drop se gleda u windowsima kolko se gubi pod opterečenjem nezavisno od postavljene voltaže u biosu, jer to je kao normalno da se gubi kad digneš wind u odnosu na bios. barem su meni tako sx-team forumu, u biti space mi je odgovorio ,imaš tamo još uvjek tu temu pa možeš pogledati.kažem i ja sam mislio kao ti.

Vuco 09.11.2007. 08:21

U pravilu, jedno je udervolt/overvolt matične, a drugo Vdrop. Undervolt može i nemora biti sa Vdropom skupa zajedno.

Ovo što kyz0 veli, tu se vidi fini Vdrop, kad ti po loadom padne za 0.05V. Iako CPU-Z baš i nije meritoran kad se već takvo što mjeri, ali može poslužit.

DiSc-jOcKeY 09.11.2007. 08:23

VDrop je razlika Voltaze Loada i Idle-a, ne lupajte gluposti

Razer 09.11.2007. 09:15

Al smo pametni, a :rolleyes:

Ajde onda multimetar u ruke, pa mjeri...

Igneos Eructid 09.11.2007. 20:13

zanimljivo, ali ja uopce nisam morao dirati voltazu da bih dignuo proc na 3,6GHz, cak ni multiplier nisam spustao, doduse nije bio najstabilniji, tako da sad radi na 3,5...

nino 09.11.2007. 20:26

Citiraj:

Autor Igneos Eructid (Post 865083)
zanimljivo, ali ja uopce nisam morao dirati voltazu da bih dignuo proc na 3,6GHz, cak ni multiplier nisam spustao, doduse nije bio najstabilniji, tako da sad radi na 3,5...

:stoopid: No comment.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=86714

Igneos Eructid 09.11.2007. 20:32

Citiraj:

Autor nino (Post 865094)

390*9 = 1510

edit: istina, multiplier ni ne mogu spustit...

DiSc-jOcKeY 09.11.2007. 21:11

Citiraj:

Autor Igneos Eructid (Post 865102)
390*9 = 1510

edit: istina, multiplier ni ne mogu spustit...

HAHA koji lazov, pa ti djecace ni sam neznas sta pricas.

rib@ 09.11.2007. 21:37

Citiraj:

390*9 = 1510

:fiju:

Igneos Eructid 09.11.2007. 22:09

Citiraj:

Autor DiSc-jOcKeY (Post 865130)
HAHA koji lazov, pa ti djecace ni sam neznas sta pricas.

3510, ako izracunas, pametnjakovicu....A za ovo djecace mogu ti samo reci da kad odrastes naucis latinski, pa ces znati sto znaci lapsus...

Razer 09.11.2007. 22:18

Bez vrijeđanja i ''pametovanja'', molim...

rib@ 09.11.2007. 22:40

08.11.2007._21:31
Citiraj:

Ne da mi ploca da smanjim mnozitelj na mom novom q6600, jedva ga digoh na 3 Ghz....buuuuuuuuuuaaaaaaaaaaaaaaaaaa....pardon, ali moram....

09.11.2007._20:13
Citiraj:

Ovo je samo da bude na jednom mjestu, djecace sa znanjem latinskog.

Usput, slab sam sa stranim jezicima, pa te molim da prevedes ovo:
Citiraj:

Autor nino (Post 865094)
:stoopid: No comment.

Sorry mod, ali.....

Edit:

Citiraj:

Autor Igneos Eructid (Post 865225)
Nije sve na jednom mjestu, fali odgovor moderatora na taj moj post..

Eto odgovora moderatora na tvoj post, da se nebi nasao zakinutim:
Citiraj:

Autor buljo (Post 865167)
Malo čitaj starije teme, a ne za svako pitanje otvorit novu temu. Osim toga ima u Tražilica pa probaj i sa njom.

a odgovor je veoma jasan, ali da si to ucinio nebi toliko ljudi znalo da imas novi quad..

Citiraj:

... S obzirom da sam problem rijesio, i dignuo clock, a ne da mi se objasnjavati ponovo (objasnih ninu na messengeru), smatram ovu diskusiju zavrsenom.

Naravno da si objasnio, sto je i pohvalno, ali
Citiraj:

Autor horza (Post 864081)
PCE ima 10k jedinstvenih posjeta dnevno

gdje je jos 9 999 osoba
Ok vjerojatno ne citaju svi tvoje kontradiktorne izjave, ali je sigurno vise od jednog.

Citiraj:

Autor Igneos Eructid (Post 865184)
3510, ako izracunas, pametnjakovicu....A za ovo djecace mogu ti samo reci da kad odrastes naucis latinski, pa ces znati sto znaci lapsus...

Pa nije on racunao i nije on fulal.
Ukoliko si napravio gresku (lapsus=posrtanje; pogreška), da ne kazem da si posrnuo, nisi trebao napisati da na latinskom znas sto znaci lapsus i time dokazao da posjedujes znanje jedne latinske rijeci.
Usput za takvu gresku nije jedina rijec lapsus, pa i nije potrebno znanje latinskog.
Vjerojatno bi ti pala kruna s glave da si rekao "ok moja greska".

Citiraj:

Takodjer, zao mi je sto sam odmah skocio na prvu loptu, jer tvoje provokacije na mene djeluju kao i tursko groblje, ili da ti objasnim na Hrvatskom: psi laju, karavane prolaze...EOD

Ocito ne znas sto je provokacija, a djelovanje turskog groblja na sebe moras preispitati, jer da nikak ne djeluje sigurno nebi ovo pisal.

Nesto ti se cesto desavaju greske u zadnje vrijeme.
Citiraj:

Autor Igneos Eructid (Post 865267)
opet sam se krivo izrazio,

Igneos Eructid 09.11.2007. 22:55

Citiraj:

Autor rib@ (Post 865221)
08.11.2007._21:31

09.11.2007._20:13

Ovo je samo da bude na jednom mjestu, djecace sa znanjem latinskog.

Usput, slab sam sa stranim jezicima, pa te molim da prevedes ovo:

Sorry mod, ali.....

Nije sve na jednom mjestu, fali odgovor moderatora na taj moj post, i samim time moja nemogucnost da objasnim u cemu je problem. S obzirom da sam problem rijesio, i dignuo clock, a ne da mi se objasnjavati ponovo (objasnih ninu na messengeru), smatram ovu diskusiju zavrsenom. Takodjer, zao mi je sto sam odmah skocio na prvu loptu, jer tvoje provokacije na mene djeluju kao i tursko groblje, ili da ti objasnim na Hrvatskom: psi laju, karavane prolaze...EOD

Gilbert5 09.11.2007. 23:01

Citiraj:

Quad si digao na 3.6GHz sa koliko napona? Da ti nije na auto? A zašto bi smanjivao množitelj?

Igneos Eructid 09.11.2007. 23:23

Citiraj:

Autor Gilbert5 (Post 865235)
Quad si digao na 3.6GHz sa koliko napona? Da ti nije na auto? A zašto bi smanjivao množitelj?

opet sam se krivo izrazio, digao sam ga na 3,5 s naponom na auto, a na 3,6 s naponom na 1,3V, ali nije uspio odvrtit 3dmark, smrzao se komp, pa sam spustio i polako dizao do 3,5. Sad radi stabilno. Stock cooler, ali ne pregrijava se, nekih 55-60 Celzijusa u full loadu...Mnozitelj se obicno smanji da bi digao FSB jos vise, ali moja mema je slaba, i nije kit, vec dva razlicita chipa pqi memorije na 800MHz, tako da sam ostavio fsb/ram na 1:1.20, govorim napamet sad, ali mislim da mema radi i dalje na 800MHz...

Razer 10.11.2007. 00:09

Citiraj:

Autor Igneos Eructid (Post 865267)
Mnozitelj se obicno smanji da bi digao FSB jos vise, ali moja mema je slaba, i nije kit, vec dva razlicita chipa pqi memorije na 800MHz, tako da sam ostavio fsb/ram na 1:1.20, govorim napamet sad, ali mislim da mema radi i dalje na 800MHz...

Vjerujem da kolega zna zašto se spušta množitelj.

A sad da ti ja velim jednu stvar. Quad nije procesor s kojim ideš tjerati 500MHz FSB-a, ima visok multi, ali zato i FSB staje negdje pred ~470MHz (dalje od toga idu samo najbolji primjerci). I sad što ti on želi reći je to, da je besmisleno spuštati multi, imat ćeš samo još više problema.

Nikako držati voltaže na AUTO, pogotovo ne od procesora.

Inače slobodno se javi tu kad ti na 3.5GHz proc bude Prime stabilan, i na tih 55-60C (naravno SS, please)...

Igneos Eructid 10.11.2007. 02:50

Citiraj:

Autor Razer (Post 865326)
Vjerujem da kolega zna zašto se spušta množitelj.

A sad da ti ja velim jednu stvar. Quad nije procesor s kojim ideš tjerati 500MHz FSB-a, ima visok multi, ali zato i FSB staje negdje pred ~470MHz (dalje od toga idu samo najbolji primjerci). I sad što ti on želi reći je to, da je besmisleno spuštati multi, imat ćeš samo još više problema.

Nikako držati voltaže na AUTO, pogotovo ne od procesora.

Inače slobodno se javi tu kad ti na 3.5GHz proc bude Prime stabilan, i na tih 55-60C (naravno SS, please)...

Okej, napokon netko pametan. Ukucah q6600 u trazilicu i izbacilo mi 40 odgovora, sad sam nesto i procitao i naucio pa cu do jutra probat jos dignut clock, zasad se preko 3,6 ne zele ni windowsi dici. Napisao si da treba zagasiti eist i staviti memu na 5-5-5-12. Ima li jos koji detalj da iskljucim/ukljucim?

Razer 10.11.2007. 02:56

Staviš najniži djelitelj memoriji, opustiš latencije na gore spomenutih 5-5-5-15, čisto da znaš da te ne koči, daš memoriji 2.0v. Procesoru zbog pada napona daj 1.4v. Voltaže čipseta, reda radi, digni za 0.1v. I to je to, vidi dokle ide...EIST (Speedstep)i C1E valja isključiti kad clockaš.

Igneos Eructid 10.11.2007. 03:49

Citiraj:

Autor Razer (Post 865405)
Staviš najniži djelitelj memoriji, opustiš latencije na gore spomenutih 5-5-5-15, čisto da znaš da te ne koči, daš memoriji 2.0v. Procesoru zbog pada napona daj 1.4v. Voltaže čipseta, reda radi, digni za 0.1v. I to je to, vidi dokle ide...EIST (Speedstep)i C1E valja isključiti kad clockaš.

Sto je C1E? Nisam to vidio u biosu?

Igneos Eructid 10.11.2007. 04:11

Eto ga, izgleda da je limitiran na 3,6, kad probam vise, windowsi se ne dizu. Da sam bar uzeo nvidia plocu pa da odvrtim ntune...

rib@ 10.11.2007. 05:58

Citiraj:

Autor Igneos Eructid (Post 865415)

Da ne bi bilo da samo provociram :chears:

Iz Bug_a:
"Tehnologija C1E omogućila je procesoru da isključi određene logičke jedinice ako za to dobije naredbu od operativnog sistema (sistem šalje naredbu halt ako nije potrebno izvršavati nikakve instrukcije). "

Razer 10.11.2007. 10:03

Ako je G0, sigurno nije limitiran na 3.6GHz, a i po nekoj logici bi ipak trebao povećati voltažu ako ideš preko 3.5GHz. Komotno mu možeš dati 1.45v, pa i više, naravno ako imaš pristojno hlađenje.

rib@ 10.11.2007. 10:07

Citiraj:

Autor Razer (Post 865478)
...naravno ako imaš pristojno hlađenje.

A i napajanje, jer ipak nije mali potrosac - link
http://shrani.si/t/1x/gv/2uhpI8KB/chartpowerload.jpg

Razer 10.11.2007. 10:12

I to isto. No opet, nadam se da nije u konfu sa procesorom od 2k kn ubacio neki trash PSU od 200kn :stoopid:

kyz0 10.11.2007. 10:28

Citiraj:

Autor Igneos Eructid (Post 865415)

C1E - kada je komp u idileu smanjuje napon i frekvenciju jezgre

EIST - slično kao i C1E, samo što EIST to radi ovisno o "loadu" CPU-a. Dakle i bez idilea sa EIST-om uključenim sa samo par postotaka zauzeća proca će radit sa smanjenim množiteljem i nižim naponom.

I jedan i drugi su u Advanced Bios Options, stisni CTRL+F1 ako ih ne vidiš.

I PS, da ti objasnim zašto ti je Razer rekao da ne držiš voltažu na AUTO. Matična voli podcijeniti proc pa mu da puno više V nego što mu stvarno treba za stabilan rad. Recimo meni je na 3.0 na auto u CPU-z pokazivalo 1.360, što znači da je BIOS dao barem 1.4 (s obzirom na moj undervolt ploče). A to je previše, ja sam stavio na 1.3, to je 1.264 sa undervoltom i sve radi vrlo stabilno, a grije se daleko manje od auto opcije.

Igneos Eructid 10.11.2007. 15:52

Citiraj:

Autor kyz0 (Post 865499)
C1E - kada je komp u idileu smanjuje napon i frekvenciju jezgre

EIST - slično kao i C1E, samo što EIST to radi ovisno o "loadu" CPU-a. Dakle i bez idilea sa EIST-om uključenim sa samo par postotaka zauzeća proca će radit sa smanjenim množiteljem i nižim naponom.

I jedan i drugi su u Advanced Bios Options, stisni CTRL+F1 ako ih ne vidiš.

I PS, da ti objasnim zašto ti je Razer rekao da ne držiš voltažu na AUTO. Matična voli podcijeniti proc pa mu da puno više V nego što mu stvarno treba za stabilan rad. Recimo meni je na 3.0 na auto u CPU-z pokazivalo 1.360, što znači da je BIOS dao barem 1.4 (s obzirom na moj undervolt ploče). A to je previše, ja sam stavio na 1.3, to je 1.264 sa undervoltom i sve radi vrlo stabilno, a grije se daleko manje od auto opcije.

Hvala stari, zapravo hvala svima, to pojasnjava stvari. Ctrl F1 moj bios nema, ali ima lijepo vidljivu opciju za overclock settings, zaboravih kako se zove. C1E opciju doduse nemam ali eist imam. A uvjerenja sam da je bios na ploci zastario, i da zbog toga ne mogu jos dignut clock. I msi live update nalazi novi, koji sam skinuo ali mi nakon flashanja javlja da je checksum los i vrati prvobitni bios. Javio sam se na support s tim problemom i cekam odgovor. Doduse, flashao sam iz windoza jer nemam floppy. Moram posudit ili otic kupit od nekog floppy pa da probam iz DOS-a. Ispricavam se svima zbog nedostatka znanja, zadnji proc koji sam clokao je bio moj stari Athlon XP 1800+ i takodjer zahvaljujem svima na pomoci i savjetima. Dosta sam naucio od vas...Ipak ima neke koristi od ovog foruma :D

DiSc-jOcKeY 11.11.2007. 14:45

Citiraj:

Autor Igneos Eructid (Post 865755)
Hvala stari, zapravo hvala svima, to pojasnjava stvari. Ctrl F1 moj bios nema, ali ima lijepo vidljivu opciju za overclock settings, zaboravih kako se zove. C1E opciju doduse nemam ali eist imam. A uvjerenja sam da je bios na ploci zastario, i da zbog toga ne mogu jos dignut clock. I msi live update nalazi novi, koji sam skinuo ali mi nakon flashanja javlja da je checksum los i vrati prvobitni bios. Javio sam se na support s tim problemom i cekam odgovor. Doduse, flashao sam iz windoza jer nemam floppy. Moram posudit ili otic kupit od nekog floppy pa da probam iz DOS-a. Ispricavam se svima zbog nedostatka znanja, zadnji proc koji sam clokao je bio moj stari Athlon XP 1800+ i takodjer zahvaljujem svima na pomoci i savjetima. Dosta sam naucio od vas...Ipak ima neke koristi od ovog foruma :D

Da, ali od tvojih lazi i gluposti koje si prico, nit ovaj topic ima smisla nit ima itko koristi od njega osim tebe.

Igneos Eructid 11.11.2007. 15:20

Citiraj:

Autor DiSc-jOcKeY (Post 866475)
Da, ali od tvojih lazi i gluposti koje si prico, nit ovaj topic ima smisla nit ima itko koristi od njega osim tebe.

Lagao nisam nista, i ja sam sam zbunjen, a sto se tice kradje topica, sori, morao sam negdje pitati, a sve to se na kraju krajeva ne bi desilo da moderator nije zakljucao moj topic. Istina, nisam ga napisao kako valja. Sto se mene tice, slobodno vi nastavite spikati o vdropu, i mene zanima, a sto se tebe tice, mogu ti jedino reci da zanemaris skretanje s teme i upitas razora dalje sto si vec htio...

edit: eh da, skinuo sam cpu-z i javlja da je bios revision 1.4, dakle najnoviji, ne kuzim onda ono sa checksumom...

burmuz 02.12.2007. 19:46

Problem sa voltažom na Q6600 B3

Ovako, napokon sam našao novi cooler za procesor koji mi paše na moju Gigabyte-icu P35 DQ6 koja ima velikih problema sa coolerima, tj. prostorom za ugradnju i još je rev. 1.0 tak da nemam puno izbora što se coolera tiće.
Planiram uzeti Zalmana 9700NT koji navodno paše.
Kada u biosu dignem fsb sa bazičnih 266 na 333 (jer idem na 3ghz što mislim da mi je dovoljno), voltaža mi se digne sa 1.25 na 1.4 v (bar mi tako pokazuje u cpu-z).
Moje pitanje je dali bi možda trebao isključiti automatsko dodijeljivanje voltaže i manualno je odrediti ili ostaviti na 1.4v što mi se čini puno i koja voltaža je preopručljiva za 3.0 ghz?

nino 02.12.2007. 19:51

Obavezno makni sa automatic. G0 radi meni na 1,26 a B3 dok sam imao mislim da je bio na 1,28 ili 1,3 na @3,0. Nis te ne kosta probat na kojoj je voltazi stabilan na 3,0.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:32.