PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Test! (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=55849)

Tomy9 04.01.2007. 16:47

ma tavi su zadatci ponekad u udž za oš pod zvijezdicom ili na natjecanjima u nižim razredima (oš).

mc_fish 04.01.2007. 17:52

nije ovo je malo vise jer neznaju raditi u oš sa funkcijama...no nije vazno dat to nekom s faxa je zgodno...da mi matika ne zahrda:)

emperror 04.01.2007. 18:46

Citiraj:

Autor mc_fish (Post 609890)
prelako pa to je cista matematika...

dakle imam djeda i imamo brata...sada zamislimo si da su im godine manji od 100 dakle imamo desetice i jedinice...(sjetite se matike u 1. razredu od broja 15 je 1 desetica i 5 jedinica)

dakle (10x+y) - (10y+x)=9(x-y)

zasto??1 zagrada je stariji dakle djed...on onda ima 10d(dobit cemo brojku odatle i x10 je broj desetina godina kolko ima dok je j broj jedinica dakle broj godina tuipa 5 godina) 2. zagrada je obrnuti broj dakle 1 desetica i 10 jedinica jer cemo onda odatle dobit broj bratovih godina...kao sto sam tekst kaze "danas moj djed Stanko, a i moj brat Nedjeljko, imaju rođendan. Godine jednog i drugog izražene su istim znamenkama" sto ti ga znaci da moraju biti xy yx...jer djed i brat nemogu imati xx tj yy:)

sad kucni broj...to je lako dakle ako x-y "a razlika tih dvaju brojeva godina jednaka je našem kućnom broju" sto ti ga znaci da djedove - bratove = kucni..posto su 2 znamnke obe moraju biti od 0-9...sad uvrstavanjem tih brojeva dobimo samo 1 "ok" rijesenje a to je x=9 a y=1...da da svugdje sam uvrstavao sve brojke:) mogo si okrenut malo da bude 1 i 9 pa da nemoram sve do 9 racunat :smoke:

enivejz 91 djed 19 brat i 72 kucni

damn google :)

: roller :

mc_fish 04.01.2007. 19:44

Citiraj:

Autor emperror (Post 610216)
damn google :)

: roller :

eh vidis nisma koristio gugl:)
vec sam imao shebanu matisu do sad i trust me naucio sam fjunkcije do ibera: cheers2

emperror 04.01.2007. 20:27

Citiraj:

Ali kako bi se do tog došlo. Pa ovako:
Sigurno možemo pretpostaviti da Nedjeljko ima manje od 100 godina, pa je to slučaj i s djedom.
Označimo broj djedovih godina s 10x + y (x je znamenka desetica, y znamenka jedinica). Tada zamjenom znamenaka dobivamo Nedjeljkov broj godina, pa je to 10y + x. Iz uvjeta zadatka proizlazi da je

10x + y - (10y + x) = 9x - 9y = 9(x-y)

Renatin kućni broj. Kako je Jadranki poznavanje tog broja, a time i razlike x-y, bilo dovoljno da riješi problem, proizlazi da su x, y takvi da su jedinstveno određeni svojom razlikom (naravno misleći stalno na činjenicu da su osim toga x i y cijeli brojevi manji ili jednaki 9).
Uočimo da su jedine moguće vrijednosti za tu razliku 0, 1, 2, ..., 7, 8. Kad god je razlika x-y manja ili jednaka 7, tada se uvijek mogu naći barem dva para brojeva x i y čija je razlika jednaka danom broju (npr. 7 = 9 - 2 = 8 - 1 i slično). Jedino u slučaju da je x-y=8, x i y su jedinstveno određeni: x=9, y=1.
Dakle, Renatin djed ima 91 godinu. (Nedjeljko ima 19 godina, a kućni broj je 72.)
ovo je copy paste sa izvora gdje sam nasao zadatak, e sad, nemos rec da nisu slicni...gotovo preslicni

al dobro ako si ti rijesio...ti si rijesio.

al je cudno to kako imate isti slijed rijesavanja zadataka :)

mc_fish 04.01.2007. 20:55

pa idem s pocetka zadatka prema kraju?:)

i ovo je dost opsirnije nego moje ja sam sam naveo kak se jednadba postavi i to je to

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:10.