PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Zašto je hrana HR proizvođača jefitnija u okolnim zemljama (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=316879)

nepalac 03.06.2023. 13:13

Citiraj:

Autor Ziiky (Post 3679664)
Onaj obišao pola eu nebil našao jeftiniju nutelu ��

:roller::goood:

Citiraj:

Autor udarnik60 (Post 3679668)
Te priče eko i domaće su najveći bullshit. Eko proizvodnja lokalnog OPG je jednako prskana kao i iz marketa.

Istina je da tu ima svega, ali nije samo poanta jel prskano ili nije, to je još najmanje bitno, na tržnicama ipak prodaju ljudi koji to uzgajaju doma i gdje raste pod suncem, a ono u super marketima je sve redom GMO koji je došao tko zna odakle, a izraslo je u roku 45 minuta.

U Nizozemskoj farmerima oduzimaju zemlju i gase OPG-ove, a istovremeno otvaraju tvornice za 3D printanje mesa... to je valjda budućnost, da nam printaju hranu :facepalm:

Tako da se bolje maknuti od sranja po velikim trgovinama jer je pitanje da li je to uopće igdje i raslo i kakvim je metodama uzgojeno.
Pogotovo kad je meso u pitanju, sve redom iz južne amerike, pa vi jedite, lol.

OuttaControl 03.06.2023. 13:27

a jel neko zna razliku u sastojcima stare bile linolade i nove? Nekako prije 10tak godina mi je bijela linolada bila vrh, sad je šećer

Neo-ST 03.06.2023. 13:42

A da se otvori novi thread tipa "Domaća hrana i samoodrživost" ?
Vi koji znate ljude da provjereno imaju neprskanu domaću hranu mogli bi podijelit kontakte i slično...
Čisto ideja.

mkey 03.06.2023. 14:18

Citiraj:

Autor nepalac (Post 3679674)
na tržnicama ipak prodaju ljudi koji to uzgajaju doma

Nažalost, ovo ne treba uzimati zdravo za gotovo. Kako koja tržnica, neke su krcate preprodavačima. Treba poznavati tog navodnog proizvođača i primijeniti zdrav razum. Primjerice, lik od kojeg nabavljam domaća kokošja jaja svako toliko ostane bez jaja na koji tjedan ili mjesec. Da lik preprodaje, ili da drži kokoši u boksevima, ne bi nikada ostao na suhom.

A obzirom na sezonalnost voća i povrća, tu je situacija puno jasnija, makar što se tiče sezone.

medo 03.06.2023. 14:36

Zašto je hrana HR proizvođača jefitnija u okolnim zemljama

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 3679515)
Toliko programera, manager, CEO-ova i pametnih ljudi na ovom forumu, a da nitko ne može napraviti neki website za planiranje samoodrživosti pojedinaca/obitelji 😔

Eto dokaza da današnje generacije ne znaju prdnut bez aplikacije.

Prijatelju da je to tako već bi bilo takvih appova. Imaš Farming Simulator igru pa probaj. To je bitno pojednostavljeno iz moje perspektive a ja nisam farmer iako sam imao u obitelji.

Nekada su žene ostale doma s djecom pa se zajedno radilo po vrtu svaki dan (skoro) cijeli dan. Ženama su dali pravo glasa i da rade, a djeci zabranili rad. I eto nas tu gdje jesmo sada.

Trgovci su skužili da sada imamo dvije plaće umjesto jedne i poduplali su cijene namirnica pa tako s drugom plaćom nismo dobili ništa. Hranu nam uzgajaju drugi, a djecu moramo u vrtić da ih odgajaju drugi ljudi. Djeca više nisu besplatna radna snaga obitelji dok odrastaju nego su postali skupi kućni ljubimci koji nakon puno godina ulaganja u njih jednog dana odu.

A kada odu onda se uvale u kredite i krug se nastavlja.

mamikulcic 04.06.2023. 10:23

Uz najbolju volju da kod kuće imamo nešto prirodno i bez kemije morao sam kupiti pužomor (ovo zeleno na zemlji) jer kroz par dana ne samo da bi pojeli svo povrće nego bi valjda riješili i povišene gredice zajedno sa zemljom.
https://i.ibb.co/mqdcKjH/received-270540648711413.jpg
Ovaj prazni red ispred paprike su do pred par dana bili krastavci koji su kroz noć polako nestajali. Slična situacija je u još dvije gredice koje imam...
Unatoč pužomoru prošli su "barijeru" i počeli grickati papriku.
Sad čekam da mi paradajz napadnu uši i još neki insekti pa da nakon par "narodskih" rješenja otiđem ponovno u poljoprivredni po sredstvo kojim ću ga pošpricati. Kao i posredstvo protiv Pepelnice koja će buknuti nakon ove izmjene kiša-sunce.

Slash555 04.06.2023. 10:47

Citiraj:

Autor mamikulcic (Post 3679787)
Uz najbolju volju da kod kuće imamo nešto prirodno i bez kemije morao sam kupiti pužomor (ovo zeleno na zemlji) jer kroz par dana ne samo da bi pojeli svo povrće nego bi valjda riješili i povišene gredice zajedno sa zemljom.
https://i.ibb.co/mqdcKjH/received-270540648711413.jpg
Ovaj prazni red ispred paprike su do pred par dana bili krastavci koji su kroz noć polako nestajali. Slična situacija je u još dvije gredice koje imam...
Unatoč pužomoru prošli su "barijeru" i počeli grickati papriku.
Sad čekam da mi paradajz napadnu uši i još neki insekti pa da nakon par "narodskih" rješenja otiđem ponovno u poljoprivredni po sredstvo kojim ću ga pošpricati. Kao i posredstvo protiv Pepelnice koja će buknuti nakon ove izmjene kiša-sunce.

Ne vidim baš dobro sa slike, ali čini mi se da imamo isti "pužomor".
Kod mene je to mamac za puževe koji stavljam malo podalje od biljki i na hrpice pa oni odlaze rađe tamo.
Pokušaj staviti van gredice.

Sent from my OnePlus using Tapatalk

mkey 04.06.2023. 13:01

Kod podignutih vrtova sam vidio da neki ljudi stavljaju dolje uz stjenku daščicu koja zatvara trokut s stjenkom i podom. Navodno da to djeluje dobro kao zamka za puževe jer se onda unutra zavuku u hlad i ne idu dalje.

Vidio sam i neke primjere gdje se ljudi bore s ušima na način da ih ne truju neko vrijeme kako bi ostatku biosfere dali priliku da se oporavi nakon što ista bude zatrovana otrovanim ušima. Lik je pokazao primjer gdje nakon trovanja uši sve što ostane su njihova jajašca koja kada krenu nemaju opozicije i unište sve živo.

Nakon što je iz vrta izbacio otrov i pretrpio odrđene gubitke par sezona primijetio je da su mravi došli napraviti reda i pokupiti uši.

Inovator 04.06.2023. 13:25

Citiraj:

Autor mkey (Post 3679682)
Nažalost, ovo ne treba uzimati zdravo za gotovo. Kako koja tržnica, neke su krcate preprodavačima. Treba .

Znam likove koji su kupovali u Kauflandu grah i sl., na vrece i prodavali pod OPGom na trznici.

Citiraj:

Autor medo (Post 3679684)
Djeca više nisu besplatna radna snaga obitelji dok odrastaju nego su postali skupi kućni ljubimci koji nakon puno godina ulaganja u njih jednog dana odu.

A kada odu onda se uvale u kredite i krug se nastavlja.

Manje vise ti je post toliko tocan da boli ;)

A usto kapitalizam funkcionira tako da nas tjera da sve sto zaradimo potrosimo, mahom na za zivot bespotrebne stvari. A naravno, pozeljno je imati par kredita do groba.

d0X 04.06.2023. 13:35

Citiraj:

Autor mkey (Post 3679804)
Nakon što je iz vrta izbacio otrov i pretrpio odrđene gubitke par sezona primijetio je da su mravi došli napraviti reda i pokupiti uši.

Ili uzgojiti vojsku bubamara da rokaju uši :D

mkey 04.06.2023. 15:42

Istina, to sam zaboravio, i bubamare je spominjao lik. Ako truješ uši truješ i sve ostalo što vodi ka očekivanom ali često neshvaćenom ishodu.

DoxyTheCroat 04.06.2023. 15:58

Ne tretiramo vrt uopće.
Nemamo uši, ali puževi zezaju kad krene se sve zelenit kupimo 20 raca, pa ih pustimo u vrt, ništa ne diraju osim puževa, tako da i to je riješeno.
Nekih 500m2 vrta.

buljaka 04.06.2023. 20:45

Šta je Rac?

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Jelc 04.06.2023. 20:51

Liga:p
Patka

DoxyTheCroat 04.06.2023. 20:55

Žuga, raca, racica, ligica, patka ... biraj.

lowrider 04.06.2023. 21:06

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3679841)
Šta je Rac?

Ovo me pitanje baš nasmijalo :roller:
Da, pataci su odlični za puževe.
Ima ko one flaše s pivom za puževe, dal to radi?

domina 04.06.2023. 21:17

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3679845)

Mi smo znali stavit pivu u tanjur od tegle, ujutro bi plivalo puževima, ali nisam to već dugo radio.

Mario92 04.06.2023. 21:34

Bome sam ovdje pročital dost teorija zavjeri... a ja se nadal da PCE bude lišen toga, ali eto došlo to sranje svugdje.

Šteta.

medo 04.06.2023. 22:07

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3679845)

Da, ali svako jutro nova piva :) Preko dana pustiš patke ili guske s tim da gusak može biti vrlo teritorijalan pa ujedno i čuva vrt. Isprobano :) To su lude ptice. Preko noći ježevi riješe puževe ali oni nisu pouzdani jer hoće odlutati.

buljaka 04.06.2023. 22:24

Citiraj:

Autor DoxyTheCroat (Post 3679843)
Žuga, raca, racica, ligica, patka ... biraj.

Hahah prepoznajem samo patka. Ostalo nula bodova. Jbg dečki, Slavonac...😂😂

mkey 04.06.2023. 22:43

Citiraj:

Autor medo (Post 3679854)
Preko dana pustiš patke ili guske s tim da gusak može biti vrlo teritorijalan pa ujedno i čuva vrt. Isprobano :) To su lude ptice.

Guske su hebene. Ljudi ih koriste da obrane krdo peradi od ptica grabljivica. Vidio sam ih i da brane selo od ljudi, motora i automobila :D

kopija 05.06.2023. 05:17

Citiraj:

Kao i posredstvo protiv Pepelnice koja će buknuti nakon ove izmjene kiša-sunce.

Kopriva je zakon za pepelnicu plus je izvrsno gnojivo. Guglaj.

Puževi su zajebani ako nemaš gorenavedene zvijeri, ja ih hladnim oružjem riješavam.

chief_wolfinjo 05.06.2023. 06:07

Citiraj:

Autor Slash555 (Post 3679791)
Ne vidim baš dobro sa slike, ali čini mi se da imamo isti "pužomor".
Kod mene je to mamac za puževe koji stavljam malo podalje od biljki i na hrpice pa oni odlaze rađe tamo.
Pokušaj staviti van gredice.

Sent from my OnePlus using Tapatalk

mi stavimo pužomor u male posudice, i hrpa pužave ode na to.

zvonac 05.06.2023. 19:14

Ili posadit kadife na okolo, onda puzevi idu na kadife dok se ne posuse:D
Ovo s pivom sam cul. Sad je pitanje kolko je taj puzomor otrovan, s obzirom da dok kisa padne, on se otopi i ode u zemlju, a jos ak je blizu povrca..

goran1985 05.06.2023. 23:47

Citiraj:

. Kao i posredstvo protiv Pepelnice koja će buknuti nakon ove izmjene kiša-sunce.

Neće. Plamenjača da. :)

Kopriva kao folijarno gnojivo i insekticid da, kao fungicid sigurno ne. Gugl te masla @kopija. :)

kopija 06.06.2023. 05:20

Citiraj:

Autor goran1985 (Post 3680051)
Neće. Plamenjača da. :)

Kopriva kao folijarno gnojivo i insekticid da, kao fungicid sigurno ne. Gugl te masla @kopija. :)

Priznajem, nisam probao protiv plamenjače.

To za plamenjaču mi je rekla "moja" kumica na placu.
"Samo koprivom špricam", rekla je.
A priznala mi je da ciljano koristi pesticide i umjetna gnojiva za druge biljke, tak da nemam razloga da joj ne vjerujem re:plamenjača.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:19.