PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Serije - dojmovi, komentari i preporuke (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16191)

xlr 04.06.2019. 20:01

Money heist deja vu? Sve me strah da ce zeznuti seriju koju su mogli komotno zavrsiti s drugom epizodom
https://youtu.be/TFJwUwnShnA

tun3 04.06.2019. 21:44

Moram i ja iako će svi - Chernobyl vrh... ne znam ako će konkurirati za kakve nagrade ali morali bi pokupiti nešto, stvarno vrhunski odrađeno... jedina zamjerka je da fali priče o rudarima, a dodan je dio sa životinjama u 4. epizodi - shvaćam zašto je tamo ali je dosta nevezano za ostatak radnje serije.

Bez obzira na to, mene je teško navuć na serije, a za ovu je bilo napeto iščekivanje svake slijedeće nakon prve odgledane :care:

tizhu 04.06.2019. 21:52

Citiraj:

Autor xlr (Post 3307838)
Money heist deja vu? Sve me strah da ce zeznuti seriju koju su mogli komotno zavrsiti s drugom epizodom

netflix je to -- možda bude dobro. strpljen - spašen.

T}{OR 04.06.2019. 23:43

Chernobyl 5/5, doslovno. :chears:

Snowrider 04.06.2019. 23:55

Chernobyl - krenuo gledat s namjernom samo jedne epizode 😁 pogledao odmah 3....

Vrh serija.... 5/5

Sent from my iP XS Max

warlock25 04.06.2019. 23:59

Chernobyl je u petoj epizodi savrseno objasnio sve od pocetka kako se dogodilo .10/10 za cijelu seriju.

darkydark 05.06.2019. 07:05

Imate i podcast koji prati svaku epizodu i govori koje scene su fikcija i zašto, a koje su pokušali stvarno rekreirati.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Brko 05.06.2019. 07:31

Ova serija je remekdjelo.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Colop 05.06.2019. 07:56

Citiraj:

Autor xlr (Post 3307838)

Blah, prison break deja vu prije bi rekao.

Poslano sa mog RNE-L21 koristeći Tapatalk

Mommistake 05.06.2019. 08:17

Chernobyl, pogledao svih 5 napokon. Nemam što reći, 10/10.

Osobno, uz Sherlocka, Fargo, GOT, Breaking Bad, Spartacus i još neke spada u top serija svih vremena.

trpi 05.06.2019. 08:21

cernobil - 9/10

Colop 05.06.2019. 08:34

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3307935)
Chernobyl, pogledao svih 5 napokon. Nemam što reći, 10/10.

Osobno, uz Sherlocka, Fargo, GOT, Breaking Bad, Spartacus i još neke spada u top serija svih vremena.

Jel to misliš na ovu seriju:

https://www.imdb.com/title/tt1442449/

ili ima neka druga

sti 05.06.2019. 08:38

Odličan je Chernobyl, ali imam nekoliko zamjerki.

4. epizoda, kao što je već spomenuto, kvalitetom nije na razini. Priča sa lovcima na živine je potpuni promašaj. Možda bi i razumio paušalno uvođenje "nebitnih" likova, kad ne bi uzimali vrijeme bitnijim, neprikazanim likovima. Umjesto moralnih dilema pojedinaca zbog ubijanja nedužnih, a ozračenih beštija, moralo se više vremena posvetiti likvidatorima, posebno bio-robotima. Pričamo o tisućama ljudi koji su čistili krov reaktora i gradili Sarkofag, koji također, iako ikona katastrofe, uopće nije prikazan, već samo naveden kao fusnota na kraju serije.

To su moje zamjerke zbog koji mi serija nije remekdjelo ni 10/10. Ali zadnja epizoda je zasigurno remekdjelo, kronologija događanja u noći katastrofe je majstorski prikazana, gledaš s grčem u želucu i ne vjeruješ da je tako nešto moguće uzrokovati.

Ukupna ocjena 8.5/10

Brko 05.06.2019. 08:55

EP4 je bila filer očito. Da, isto ostaje žal što nisu prikazali više rudara (koji su bili najjači dio serije), likvidatore (biorobot divizija) i gradnju sarkofaga barem malo.

No sve u svemu - odličnost. Rastu rezervacije turističkih ruta i guglanje Stalker game serijala te kupovina na Steamu :D

adaksinjo 05.06.2019. 09:00

Citiraj:

Autor Colop (Post 3307939)

baš sam ja htio komentirati :D Spartacus je kvalitetna serija, ali ne zbog scenarija ili kvalitete glume :D

Mommistake 05.06.2019. 09:02

Citiraj:

Autor Colop (Post 3307939)

ili ima neka druga

Da, na tu.

Ali s glavnim protagonistom, ovo kasnije nisam ni gledao.

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3307950)
EP4 je bila filer očito. Da, isto ostaje žal što nisu prikazali više rudara (koji su bili najjači dio serije), likvidatore (biorobot divizija) i gradnju sarkofaga barem malo.

No sve u svemu - odličnost. Rastu rezervacije turističkih ruta i guglanje Stalker game serijala te kupovina na Steamu :D

Hebo me pas, ako nisam 30x pametniji nakon te serije. Čitam i gledam dokumentarce, planiram road-trip u Pripyat, znam kako nuklearni reaktor radi :D

Colop 05.06.2019. 09:05

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3307954)
baš sam ja htio komentirati :D Spartacus je kvalitetna serija, ali ne zbog scenarija ili kvalitete glume :D

:dobar::chears:

Kad pogledaš seriju pomisliš kako su ti stari Rimljani skroz dobro živjeli :D

LAcy 05.06.2019. 09:19

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3307957)
... znam kako nuklearni reaktor radi :D

Parni stroj koji lozi atome :D

Jako je dobra serija al' kao sto je vec receno, kao da fali epizoda izmedju 3. i 4. Neke stvari nisu prikazane a bilo bi zanimljivo vidjeti. Nisam siguran da li su se stvari stvarno tako dogadjale u kontrolnoj sobi a ako jesu, ispada da je za sve kriva jedna arogantna osoba. Da on nije forsirao test (i naravno oni iznad njega al on je imao priliku stati), ne bi aktivirali AZ-5, ne bi grafit zapeo, ne bi reaktor eksplodirao...

nub 05.06.2019. 09:38

Slažem se za epizodu 4, to je slaba točka. Kužim da su htjeli prikazati razmjer katastrofe i koliko je sanacije bilo potrebno, ali previše su se nakačili na te lovce, a kao što je rečeno već, neke bitnije stvari nisu uopće pokazane (gradnja sarkofaga, što je s rudarima - dal su na kraju kopali bezveze ili su stvarno pomogli izbjeći daljnju kontaminaciju itd)

Btw meni je zapravo najfascinantnije kako je chernobyl prestao s radom tek krajem 2000. g kad su ugasili i zadnji reaktor.

Citiraj:

Autor LAcy (Post 3307964)

Jako je dobra serija al' kao sto je vec receno, kao da fali epizoda izmedju 3. i 4. Neke stvari nisu prikazane a bilo bi zanimljivo vidjeti. Nisam siguran da li su se stvari stvarno tako dogadjale u kontrolnoj sobi a ako jesu, ispada da je za sve kriva jedna arogantna osoba. Da on nije forsirao test (i naravno oni iznad njega al on je imao priliku stati), ne bi aktivirali AZ-5, ne bi grafit zapeo, ne bi reaktor eksplodirao...

Pa kriv je on, ali još veći problem je to što su reaktori imali manu. Da tad nije bilo tog testa i da nije došlo do toga, samo pitanje vremena kad bi došlo do slične situacije u chernobylu ili u nekoj drugoj nuklearki s istim reaktorima. Čak nije problem ta mana, već kolko se sve to moglo potencijalno izbjeći da nije bilo politike. Sve vrlo dobro objašnjeno u zadnjoj epizodi.

coconut 05.06.2019. 09:44

Citiraj:

Autor LAcy (Post 3307964)

Nešto ovako? :D
https://www.youtube.com/watch?v=5r4P_rJNad4

xlr 05.06.2019. 09:48

Citiraj:

Autor nub (Post 3307971)
Čak nije problem ta mana, već kolko se sve to moglo potencijalno izbjeći da nije bilo politike

Znaci prve dvije epizode sam psovao i bacao cips na tv svaki put kad bi ona banda iz partije/komisije/vrhovnog staba otvorila usta iz kojih bi potekla crvena duga po kojoj marsira ruska vojska na jednorozima. Fakin politika, nevjerojatno :)

adaksinjo 05.06.2019. 09:49

Citiraj:

Autor nub (Post 3307971)
neke bitnije stvari nisu uopće pokazane (gradnja sarkofaga, što je s rudarima - dal su na kraju kopali bezveze ili su stvarno pomogli izbjeći daljnju kontaminaciju itd)

sve je tekstualno objašnjeno uz real life fotografije/video zapise na kraju zadnje epizode i po meni je bolje da je napravljeno upravo na ovaj način, nego da je ekranizirano uz CGI.

ovak u tišini sjediš, čitaš i procesuiraš nešto za što znaš već godinama, ali i dalje ne vjeruješ kakve je posljedice imalo.

Mommistake 05.06.2019. 10:06

Citiraj:

Autor nub (Post 3307971)
Pa kriv je on, ali još veći problem je to što su reaktori imali manu. Da tad nije bilo tog testa i da nije došlo do toga, samo pitanje vremena kad bi došlo do slične situacije u chernobylu ili u nekoj drugoj nuklearki s istim reaktorima. Čak nije problem ta mana, već kolko se sve to moglo potencijalno izbjeći da nije bilo politike. Sve vrlo dobro objašnjeno u zadnjoj epizodi.

Nekako po dokumentarcima koliko sam skužio, ne krivi se samo njega.
Krivi se jednu arogantnu osobu (njega) i neiskustvo ekipe. Ali ono što je najvažnije, sve ide od vrha (komunizam, jelte...).

Prvo je vrh kriv, onda ovaj smrad i onda tek neikustvo članova kontrolne sobe.
Zato i ponavljaju "he was only 25"...

Da li, ako se pita za Černobil, uvijek je odgovor "ljudski faktor".

LAcy 05.06.2019. 10:09

Citiraj:

Autor nub (Post 3307971)

A jbga, ispada da je dobro sto je Chernobyl puko jer je na taj nacin ukazao na manu za koju su znali ali presutili. Ali prema zadnjim slidovima, ni to nije pomoglo, nego tek kad se Valery ubio. A i nakon toga je potrajalo dok su sanirali ostale reaktore (ako jesu).

Citiraj:

Autor coconut (Post 3307973)

A ne, tamo tek cijepaju atome, rucno. Nakon toga idu u pec :D

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3307979)
sve je tekstualno objašnjeno uz real life fotografije/video zapise na kraju zadnje epizode i po meni je bolje da je napravljeno upravo na ovaj način, nego da je ekranizirano uz CGI.

ovak u tišini sjediš, čitaš i procesuiraš nešto za što znaš već godinama, ali i dalje ne vjeruješ kakve je posljedice imalo.

Tako su mogli onda cijelu seriju zamijeniti sa slidovima koje na miru i tisini citamo. Samo nitko to ne bi citao. Upravo i je poanta serije/filma da dramaturgijski prikaze stvarne dogadjaje i na taj nacin prenese poruku siroj publici. Recimo opis sto se i kako dogodilo je najbolji koji sam vidio.

nub 05.06.2019. 10:34

Pa, danas postoji još 10 rbmk reaktora u pogonu. Mana je otklonjena i nije bilo značajnih incidenata.

Po ovom https://en.wikipedia.org/wiki/Cherno...aster#Accident, zadnja epizoda dosta dobro opisuje tijek incidenta. Iako, za neke stvari koje sustavi nisu zabilježili postoji nekoliko mogućih teorija, pa je normalno su u seriji morali izabrat jednu, možda najvjerojatniju opciju koju će prikazati.

alen.s 05.06.2019. 16:50

odlična zadnja epizoda Černobila i odlična mini-serija.....ko još nije gleda...šta čekate :)

Strider 05.06.2019. 17:31

Došao Black Mirror season 5
Da ne budem off haha, pogledao Chernobyl u komadu i definitivno odlična serija.

LAcy 05.06.2019. 19:32

Citiraj:

Autor Strider (Post 3308094)
Došao Black Mirror season 5
Da ne budem off haha, pogledao Chernobyl u komadu i definitivno odlična serija.

Samo tri epizode?! Zbog onog glupog filma?

Back to topic. U seriji nije objasnjeno, da li su koristili helij ispod reaktora ili su oni jadnici djabe kopali?

celavicro 05.06.2019. 19:40

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3307957)
Da, na tu.

Ali s glavnim protagonistom, ovo kasnije nisam ni gledao.

Hebo me pas, ako nisam 30x pametniji nakon te serije. Čitam i gledam dokumentarce, planiram road-trip u Pripyat, znam kako nuklearni reaktor radi :D

Same here..hehe
https://m.facebook.com/story.php?sto...Ku3FBLjOzvFeeH

max111 05.06.2019. 20:34

Citiraj:

Autor LAcy (Post 3308136)

Back to topic. U seriji nije objasnjeno, da li su koristili helij ispod reaktora ili su oni jadnici djabe kopali?

Nije helij nego dušik, negdje sam pročitao da na kraju nije bilo potrebno jer se jezgra reaktora ipak dovoljno ohladila pa nije došlo do daljnjeg taljenja i propadanja u podzemlje.

Poslano sa mog Nokia 7 plus koristeći Tapatalk

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:13.