PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Slow 20.06.2015. 14:44

Svaki put kad netko izbaci oblak dima (mozes ga nozem rezati) ispred mene pozalim sto zivim u banana drzavi gdje se to ne kaznjava primjereno.

ozren 20.06.2015. 15:07

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 2794218)
Mega auspuh.

http://www.pohrani.com/t/2y/MD/34QYjx3A/img0048.jpg http://www.pohrani.com/t/3I/mi/4NtArubD/img0048-1.jpg

Kad se vozi, desna cijev putuje 5cm gore-dolje. Zavario ju je samo u lonac. :D

EDIT:
Evo i ovog!

http://www.pohrani.com/t/18/J/3HQ23Uyk/img0018.jpg

Veće spulje od Ferrarija...
http://www.pohrani.com/t/2m/BW/2qer9jQ5/img0010.jpg

1991. godište... Lijepo

Re dizle: pročitajte kaj o dizlama misli gradonačelnik Londona i vrh Parisa

sale001 20.06.2015. 15:09

Ova drzava je u banani zbog lopova, ali i neupucenih ljudi koji brljezgaju svasta, a da pritom ne promisle.

IcyTexx 20.06.2015. 16:14

Citiraj:

Autor ozren (Post 2794435)
Re dizle: pročitajte kaj o dizlama misli gradonačelnik Londona i vrh Parisa

Yup, da sumiram za one kojima se ne da istražiti:

Boris Johnson želi maknuti stare dizele davajući ljudima do 2k funti za kupnju novih autiju. Procjenjeno na 300 milja funti. Parižani iz žele zabraniti do 2020... A sve zato da im metropole ne postaju carstvo dima.

Dizelaši imaju manje CO2 emisije (i na to su se svi napaili zanemarujući ostalo), ali puno veće emisije ostalih štetnih plinova i čestica. Bolje za okoliš, lošije za ljude. Najveći problem su stari auti. I oni koji nisu održavani, i oni kojima se "vadi ekologija jer je to glupost".

I tko je kriv za sve? Volkswagen i njihovi prokleti dizlovi. :D Kod Britanaca je udio dizela 2000. bio svega 14%, a danas je mrvicu iznad 50%. Zeznule su i vlade i proizvođači jer su uvjerili ljude da su dizeli bolji od benzinaca i u ekologiji.

Po meni zeznuli su i proizvođači koji su debelo kasnili sa turbobenzincima... A i sa poštenim hibridima, ne onim Prius shitovima. Hibrid je čišći od dizela, sa manjom potrošnjom i ovisno o tome kako je izveden može pružiti i onaj "turbo" gušt vozačima dizela.

1v@n 20.06.2015. 16:43

A što je s busevima, kamionima i ostalim dostavnim vozilima kojih u svakom gradu ima more i kreću se gradom 0-24 i koji su apsolutno svi dizeli? Veći su problem od osobnih automobila.

Flood 20.06.2015. 17:57

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2794473)
A što je s busevima, kamionima i ostalim dostavnim vozilima kojih u svakom gradu ima more i kreću se gradom 0-24 i koji su apsolutno svi dizeli? Veći su problem od osobnih automobila.

Danas ti je moderno i cool biti ekološki osviješten...prilike za biznis koliko hoćeš ;)

Nybelung 20.06.2015. 18:11

Po kojoj logici je bolje voziti 50 ljudi u 50 automobila nego 50 ljudi u jednom autobusu?
I novi kamionski motori moraju zadovoljavati Euro norme.

burmuz 20.06.2015. 23:17

Meni može dizel ali minimalno 3.0 TDI. Turbobenzinci su ok, no minimalno 1.6 obujam. Da potegne kad treba i uz brdo i kad se voze 4+ osobe. Potrošnja i ostalo me ne zanimaju, dok nemam para idem biciklom i to je to, a kad se vozim, onda se vozim kako ja hoću :)

DANCI 21.06.2015. 10:49

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2793507)
Neće, već je oslobođen krivnje (čitao jučer negdje).
K tome, 99% takvih vozača ne dobije nikakvu posebnu kaznu (nema ni na osnovu čega), u ovakvim slučajevima.

Cudno, znaci ponekad ima pravde.

No jel mozda imas informaciju ko pokriva stetu na autu zbog udarca u pjesaka, ako nema kaska ?

Hrconja 21.06.2015. 11:00

Citiraj:

Autor DANCI (Post 2794660)
Cudno, znaci ponekad ima pravde.

No jel mozda imas informaciju ko pokriva stetu na autu zbog udarca u pjesaka, ako nema kaska ?

pa ti iz svog džepa. isto kao i da se zabiješ u stup ili bilo što što nije vozilo ?

JuiceBox 21.06.2015. 18:20

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 2794500)
Po kojoj logici je bolje voziti 50 ljudi u 50 automobila nego 50 ljudi u jednom autobusu?
I novi kamionski motori moraju zadovoljavati Euro norme.

U pravu si, , a tatre steyrovi tamovi , mercdesi iz 90ih, bageri, traktori... zadovoljavaju eko norme, al kad bi se zayebavali, oblak dima kao iz parnjace,da ne pricam o emisijama zagadenja koja ispustaju avionski motori... Jebg, dizelsko gorivo je skuplje al opleti po emisijama zagadenja, plin je najjeftiniji pa na registraciji platis 500 kuna sto imas ugradeni plin. U svim drzavama svijeta te poticu na plin/struju al samo kod nas te oderu kad imas isto. Bolje neka gledaju tehnicku ispravnost tih krama na cesti nego sto nas drkaju sa euro normama.

MAGARAC 21.06.2015. 18:38

Citiraj:

Autor burmuz (Post 2794591)
Meni može dizel ali minimalno 3.0 TDI. Turbobenzinci su ok, no minimalno 1.6 obujam. Da potegne kad treba i uz brdo i kad se voze 4+ osobe. Potrošnja i ostalo me ne zanimaju, dok nemam para idem biciklom i to je to, a kad se vozim, onda se vozim kako ja hoću :)

Nema boljeg od borbe se uzbrdicama prije ili kroz Gorski Kotar u pretrpanom kompaktu sa 1.3 benzincem. Ne znas sto propustas...

jopis 21.06.2015. 18:44

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 2794856)
Nema boljeg od borbe se uzbrdicama prije ili kroz Gorski Kotar u pretrpanom kompaktu sa 1.3 benzincem. Ne znas sto propustas...

:roller:
Sad si me sjetio kad je frend svojedobno kupio Tipo 1.7D s klimom, i auto mu se u prvoj brzini ugasi na uzbrdici kod Mercatora u Solinu :roller:
Kući za Slavoniju je išao 9 sati, za put od inače 5-5.5h:D
Ono, u brdu daš pun gas i držiš ga, a brzina rapidno opada:goood:

c-shadow 21.06.2015. 18:50

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 2794856)

Kad smo već kod toga, kako se ponašaju ovi mali turbo benzinci u takvim uvjetima?

syss 21.06.2015. 18:52

ma dajte ljudi molim vas pa sa 1.2 sam išao po planinama i gorama... kakve su to gluposti da se ne ide uz breg?

JuiceBox 21.06.2015. 18:55

Uz konstantnih 6k rpma u prvoj clio leti, jos odvrnes mjuzu da necujes masinu kako klipovi lete kroz haubu :D

MAGARAC 21.06.2015. 18:55

Ide kolko je dobar driver

Nije ono samo breg, ono je planina na autoputu. Vozio sam brutalno prenatrpane aute onuda, 20 god. vozim d i b na more, ostaju tam 6mj.. Kad mi netko sjebe zalet gotovo je. Borba za cetvrtu i 7 banki gore.

Niasm nikad vozio male TB gore pa ne znam. Slicno jak diesel ide bolje od vecine takvih. Sad ima vec dosta jakih i tih malih TB..

Princ288 21.06.2015. 18:57

ja isto 1.2 clio, nemozes rec da starta ko neznam sta, al jos nisam imao prolema s brdom. Pojacat malo potrosnju i ide to.

buljo 21.06.2015. 19:11

Citiraj:

Autor xulos (Post 2794851)
plin je najjeftiniji pa na registraciji platis 500 kuna sto imas ugradeni plin. U svim drzavama svijeta te poticu na plin/struju al samo kod nas te oderu kad imas isto.

Jel znas zasto je tako?

blackened 21.06.2015. 19:34

Prije par godina posudim od staraca Clio, 1.2 60 konja, na mome Seatu taman crkla klima, a nije mi se dalo na more bez klime. Uglavnom, nas četvero + prtljaga, sve ok ajde ide kolko tolko dok nisam došao na onaj dugački uspon na autoputu izmedju ZG i Rijeke, sasro sam se da auto rikava, četvrtom 70 i nema šanse više od tog, valjda su me svi obišli, već sam mislio stati na zaustavni trak... :)

Dottore 21.06.2015. 20:00

Citiraj:

Autor blackened (Post 2794881)
Prije par godina posudim od staraca Clio, 1.2 60 konja, na mome Seatu taman crkla klima, a nije mi se dalo na more bez klime. Uglavnom, nas četvero + prtljaga, sve ok ajde ide kolko tolko dok nisam došao na onaj dugački uspon na autoputu izmedju ZG i Rijeke, sasro sam se da auto rikava, četvrtom 70 i nema šanse više od tog, valjda su me svi obišli, već sam mislio stati na zaustavni trak... :)

Klima nema što tražiti u autu ispod 75KS. Sve što je ispod i veselo će ugasiti.
Iskusio na Polu 1.9 SDI 60KS.

blackened 21.06.2015. 20:06

Citiraj:

Autor Dottore (Post 2794889)

Slažem se, ali npr taj moj spomenuti Seat je bio 1.4 sa 60 konja i naravno da je i njega gušila klima ali naspram tog Clia je išao daleko lakše.

MAGARAC 21.06.2015. 20:11

Citiraj:

Autor Dottore (Post 2794889)

Iskusio u Cadyu 1.9 SDI, cca 70KS. Kao i potrosnju. Kad se ukljuci klima u voznji auto doslovno uspori pod gasom onak osjetno. Svejedno sam radio sa njim preko 5 tisuca mjesecno, ponekad i sa paletom i kusur staklenki i boca masilinovog ulja. Mozes mislit koji kaos je znao bit kad bi morao naglo kocit, srecom pa se navikes i na to.. Berlingac ista stvar al on mi je puno drazi auto od kedija koji je pravi magarac.

Benzinci kaj sam prije vozio kao 1.3 i slicno sa 75ks nemaju ni blizu takav pad u snazi. Na 1.6 sa 100ks i vise se to ne osjeti vise ili minimalno. Istina Cady ima i dosta jaku klimu pa i to igra..

JuiceBox 21.06.2015. 20:30

Citiraj:

Autor buljo (Post 2794872)
Jel znas zasto je tako?

Znam ,jer se u plinu ne naplacuje cestarina, sto je opet idiotski jer eto, zivimo u hrvatskoj. Platis cestarinu prilikom registracije, prilikom voznje autocestom i jos prilikom tocenja goriva. Deri marvu dok ide.

Dottore 21.06.2015. 20:38

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 2794898)
Iskusio u Cadyu 1.9 SDI, cca 70KS. Kao i potrosnju. Kad se ukljuci klima u voznji auto doslovno uspori pod gasom onak osjetno. Svejedno sam radio sa njim preko 5 tisuca mjesecno, ponekad i sa paletom i kusur staklenki i boca masilinovog ulja. Mozes mislit koji kaos je znao bit kad bi morao naglo kocit, srecom pa se navikes i na to.. Berlingac ista stvar al on mi je puno drazi auto od kedija koji je pravi magarac.

Benzinci kaj sam prije vozio kao 1.3 i slicno sa 75ks nemaju ni blizu takav pad u snazi. Na 1.6 sa 100ks i vise se to ne osjeti vise ili minimalno. Istina Cady ima i dosta jaku klimu pa i to igra..

Pričaj :)
Caddy legenda. Vozimo ja i kolega na Radničku cestu. Veli kolega da nemoram stisnuti kvačilo i samo mjenjaj brzinu ko automatik. Taj ne zna ugasiti bez dodavanje gasa. OMG , pa doslovno rastrgan.

Polo natovaren i nema što tražiti u 4 brzinu uzbrdo. Vratim natrag u 3 brzinu onda ide življe. Da ne pričam koliko nema snage preticati šlepera. -.-
Ok, svrha je za gradsku vožnju i nekoga tko ne vozi brzo.

Vratim na trojku i šesticu na istom mjestu,

MAGARAC 21.06.2015. 20:42

Nikad nism imo tu srecu da sam u nekoj fimri dobio takvog malog furgona sa HDIjem ili TDijem. Sve traktor do traktora. Najbitnije mi je koji je udbniji i tu je Berlingo car.. Najjace kaj sam duzio je Trafic sa 90ks al taj je malo veci i vec ide fino najgore stari Transporetr, mislim da je bio 60ks sd i taj je nevjerojatno spor al je neunistiv..

jed2i 21.06.2015. 21:00

Prije Focusa sam vozio staru astru F 1.4 60ks
Na more je išlo nas 5, na uzbrdicama je bila borba ali ispod 100 nije padala (uz prethodni zalet naravno ;) )

Nakon toga, Focus 1.6 100ks
Naravno puno bolje se ponaša, ima više snage ali svejedno na nekom malo većem brijegu brzina pada u 5-oj

Sad sa V60 niš nigdje ne opada, 400nm tu odradi svoj posao a ukupna potrošnja je niža nego sa 1.6 benzincem.

X-Plosiv 21.06.2015. 21:02

Citiraj:

Autor buljo (Post 2794872)
Jel znas zasto je tako?

Jer imamo idiote u vladi :goood:

vga killer 21.06.2015. 22:35

Zato ja volim 1.2 TSI u Jetti, motor me svaki put iznenadi kak dobro ide za tih 105 konjova.
Drži 180 u Njemačkoj bez problema, penje se nakrcan na Stelvio pass bez pogovora i nakon svega dođem doma sa 6.7 prosjekom.

thunderbird 21.06.2015. 23:45

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 2794898)

Moš mislit kak ne osjeti :lol2:
Evo, kod mene 1.6 benzinac 103 ks, itekako osjeti kad uključim klimu... 100 ks ode na klimu, a 3 ks ostane za pogon auta :roller:

jed2i 21.06.2015. 23:52

Citiraj:

Autor vga killer (Post 2794952)
Zato ja volim 1.2 TSI u Jetti, motor me svaki put iznenadi kak dobro ide za tih 105 konjova.
Drži 180 u Njemačkoj bez problema, penje se nakrcan na Stelvio pass bez pogovora i nakon svega dođem doma sa 6.7 prosjekom.

Kolka ti je trenutna potrošnja na 180?

c-shadow 21.06.2015. 23:57

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 2794863)
Ide kolko je dobar driver

Nije ono samo breg, ono je planina na autoputu. Vozio sam brutalno prenatrpane aute onuda, 20 god. vozim d i b na more, ostaju tam 6mj.. Kad mi netko sjebe zalet gotovo je. Borba za cetvrtu i 7 banki gore.

Niasm nikad vozio male TB gore pa ne znam. Slicno jak diesel ide bolje od vecine takvih. Sad ima vec dosta jakih i tih malih TB..

Vozim dizela i doma i na poslu. Privatni auto je 1.5 dci i taj je slabiji, ali nemam nekih problema po autoputu. Službeni su svi isto dieseli dvolitraši s cca 150 KS i to ne osjeća baš toliko klimu i uzbrdicu, ali često prestižem na ovim dugim uzbrdicama male benzince, valjda to bez zaleta ne ide.
Zato me zanimalo kako ovi mali TB na uzbrdicama, klima i tako to?

DANCI 22.06.2015. 00:50

Citiraj:

Autor Hrconja (Post 2794666)
pa ti iz svog džepa. isto kao i da se zabiješ u stup ili bilo što što nije vozilo ?

A jel ?
Sta se tebi stupovi i ostalo sto nije vozilo nalaziju po cesti ?
Blazeni kasko, inace mi se cini da u tom slucaju kad nema kaska trebao bi traziti naplatu stete od onog koji je to prouzrocio.

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 2794984)
Vozim dizela i doma i na poslu. Privatni auto je 1.5 dci i taj je slabiji, ali nemam nekih problema po autoputu. Službeni su svi isto dieseli dvolitraši s cca 150 KS i to ne osjeća baš toliko klimu i uzbrdicu, ali često prestižem na ovim dugim uzbrdicama male benzince, valjda to bez zaleta ne ide.
Zato me zanimalo kako ovi mali TB na uzbrdicama, klima i tako to?

Idu noviji turbobenzinci ko mutavi bolje neg turbodizelasi kod iste konjaze. Zato sto je dizlo sam po sebi inace tromiji motor od benzinca bez obzira na broj NM, pa su proizvodaci morali dizelasu ugraditi turbinu kako bi auto/kamion uopce mogao pratiti promet na cesti.

Cisto da navedem primjer 1.2TSI s 86ks u drugoj brzini ide do 100km/h i tek nakon toga vidi crvene okretaje (6000rpm) ! Inace 1.2TSI sa 86ks ima vise okretnog momenta od Fordovog atmoferskog benzinca 1.6 od 100ks.
A potrosnja goriva ti je izmedu turbodizelasa i atmoferskog benzinca. Znaci manje trosi od klasicnog benzinca, a opet jos uvijek malo vise od turbodizelasa. Tako da se po novome cesto lome koplja kod VW motora dal turbodizel il turbobenzinac jer u prosjeku turbobenzinac svega litru trosi vise od turbodizelasa i sto je najvaznije od svega nema dpf filtera pa nema ni gnjavaze kod eko testa, stopanja, kvarova kod dizelasa koji znaju pojest razliku kod ustede goriva plus kad ti benzinske crpke nestave navrijeme pred zimu aditiva protiv smrzavanja dizelskog goriva.

No ako ti nije dovoljno kod TSI 86 ili 105ks mos ga chipat na 120ks bez problema zbog turbine. 86ks je zapravo isti motor kak taj s 105ks samo su chipom skinuli snagu radi mlade vozace i radi nizeg osiguranja kod pojedinih zemalja kak je kod nas bio zakon na snazi auto ne jaci od 102ks.

IcyTexx 22.06.2015. 00:59

Jel se može u nove turbobenzince ugradit plin? Takav auto bi bio bolji od dizelaša po svemu osim po okretnom momentu - vidim da turbobenzinci za istu konjažu imaju 20-ak% manje momenta.

Nema skupih dizni, visokotlačnih pumpi ili DPF-a kao kod dizela. Turbine više nisu strašno skupe jer ih ima sve više. Sa plinom je ekološki čišći od dizela, trošak po km što se tiče goriva je manji ili jednak.

Izgleda da bi ja bio jedan od onih idiota koji u neki RS model ugradi plin - ali ne zbog uštede na gorivu nego da što manje para uplatim u proračun. :D

lowrider 22.06.2015. 01:21

Ja imam Brava 1.4 t-jeta Euro 4 sa 120ks, sa Lovato plinom ugrađenim kod nas, al na novi auto. Sad je na 120 000km i radi mi odlično. Meni prosječno troši, oko 8.5l nisam baš nešto šparni.

tech 22.06.2015. 01:21

Ovisi. Generalno gledajući plin može na svaki novi motor koji nema direktno ubrizgavanje goriva. Postoje već i neki sistemi za to samo su komponente i sama ugradnja prilično skupe.

lowrider 22.06.2015. 07:20

C/P sa jednog foruma:

"LPGTEH je osmislio i napravio plinski sustav sa ubrizgavanjem tekuće faze plina i to kroz benzinske injektore tako da nije potrebno posebno i dodatno ubrizgavati benzin.Sustav je testiran i čekaju se samo homologacije da se sustav može komercijalizirati.To je jedini pravi plinski sustav za fsi i slične motore koji imaju ubrizgavanje benzina u kompresioni prostor pod visokim tlakom.
Prins ima LiquiMax, a Vialle ima LPDI sustav (mislim da i Icom ima nekaj takvo) Oba imaju Fuel Selector i koriste benzinske injektore. U sloveniji ugradnja košta cca 20 tkn, a kod nas nisam čuo da to itko radi."

Znači za TSI, TSFI, jts, gdi i slične ovo je jedina opcija, s time da ovaj sustav LPDI je najbolje rješenje jer ubrizgava TEKUĆI plin kroz benzinske dizne.

Ovaj moj sustav ubrizgava "plinoviti" plin kroz zasebne plinske dizne u usisnu granu

LPI ubrizgava isto TEKUĆI plin ali u usisnu granu, može ići na benzince sa "indirektnim" ubrizgavanjem i na direktne s time da na njima 1/3 motor radi na benzin a 2/3 na plin jer su benzinske dizne u glavi, u kompresijskom prostoru isto ko i kod dizla da direkt ubrizgavanjem, pa se hlade benzinom-iako ni to nije dovoljno pa odlaze dizne.

Ja bi na TSI,GDI,JTS motoru išao na LPDI kad to zaživi, i bi trebalo raditi perfektno, nema dodatnog plinksog kompa i dizni, jedino razvodnik plin/benzin sa el. ventilom.
S tom kombinacijom, turbo benzinci su u velikj prednosti nad turbo dizlima

DANCI 22.06.2015. 07:34

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 2794999)
Jel se može u nove turbobenzince ugradit plin? Takav auto bi bio bolji od dizelaša po svemu osim po okretnom momentu - vidim da turbobenzinci za istu konjažu imaju 20-ak% manje momenta.

Nema skupih dizni, visokotlačnih pumpi ili DPF-a kao kod dizela. Turbine više nisu strašno skupe jer ih ima sve više. Sa plinom je ekološki čišći od dizela, trošak po km što se tiče goriva je manji ili jednak.

Izgleda da bi ja bio jedan od onih idiota koji u neki RS model ugradi plin - ali ne zbog uštede na gorivu nego da što manje para uplatim u proračun. :D

Taj okretni moment kod turbobenzinca u odnosu na turbodizelasa vise nije toliko bitan iako ga mos cipat pa i to popravis. To je zato sto su opcenito benzinci zivlji od dizelasa, dizlo motor je sam po sebi inace trom i nemoze zavrtjeti do 6000rpm radi pretjecanja bez saltanja s jos jednom brzinom gore do npr. 100km/h. Recimo dizlu treba 3-4 brzine da dode do 100km/h, dok benzincu samo 2 brzine. Naravno zato su mnogi proizvodaci dizelasu uvalili turbinu pa eto nek i on malo zivne, a da mu maknes turbinu opet bi auto bio brz ko traktor, a jak ko kamion to je ono vizualna usporedba. Po novome i kamioni i autobusi imaju turbodizelske motore da bi mogli pratit promet.
Ali velim ti cim budes uzeo RS model s nabrijanim turbobenzincem nece ti nikako faliti snage !
Probaj zatraziti od autokuce testiranje vozila da se dodatno uvjeris.

Kod VW TSI motora je upitanju motori s direktnim ubrizgavanjem i onda je skuplja ugradnja plina. Cijena je trenutacno oko 10 000kn plus momentalno nije isplatljivo jer uz plin trosi jos 1-1.5L benzina. Tako da se postavlja pitanje isplatljivosti ko ne tuce barem 30 000km/god da cim prije otplati i ide u plus. A ovako npr. s 15 000km/god ja mislim da bi plin otplatio tek nakon 6-7 godina jer i ovako kod klasicnih benzinaca uz ugradu plina od 6000kn i 15 000km/god otplatis tek nakon 3-4 god.

Ak imas para za RS model onda moras imat para i za tankiranje i ja se nebi na tvom mjestu zajebavo se s plinom. Plin ugraduju oni koji nemaju para za tankiranje ili oni koji tuku previse km godisnje pa im se ekonomski vrlo brzo isplati.

coconut 22.06.2015. 08:24

Mali OT: jeftino i jednostavno rješenje koje mi mnogima olakšalo i spasilo život
https://youtu.be/6GNGfse9ZK8

zkljaja 22.06.2015. 11:56

U vezi plina...tko ugradi plin vjerojatno ce se vise i vozit, jer nece izbjegavat voznju autom zbog cijene kilometra...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:01.