PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   STAN: kupovina, krediti, APN... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=303883)

lowrider 17.09.2023. 09:02

Stanogradnja je u punom zamahu.
Sve što se zadnjih godina gradi, se proda prije nego se izgradi. I zato cijene samo rastu.

Ako se nekim nevjerojatnim čudom dogodi da će ostati viška neprodanih stanova, tada će cijene padati

webstartm 17.09.2023. 10:58

Trenutro sam u Istri i broj nekretnina u vlasnistvu stranaca i naših koji su vanka je ono mindblowing. I i dalje kupuju,kupuju,kupuju... Tako da ugl nema nam spasa :D

domis 17.09.2023. 15:24

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3697845)
Neće padati.

Možda kratkotrajno 200-300eu

tako nekako i ja mislim da bude... 10% dolje i onda vrlo brzo skokne.

Ako imaš financijsku sigurnost - kupuj

Inovator 17.09.2023. 15:34

Jedina utjeha je sto stranci trenutno kupuju lumsuzne nekretnine, vile, penthouse i slicno, sto je i imucnijem drzavljanu RH nedostizno. Ali trendovi su vrlo jasni. Imat cemo potpunu stambenu i demografsku inverziju. Trenhtno je 180000 Nepalaca u RH (sluzbeno), a ocekuje se jos 200000 u naredne dvije godine. Dio tih ljudi ce ostati trajno i povuci za sobom (brojne) obitelji. A i oni moraju negdje stanovati. S druge strane, zapadna Europa nam kupuje obalu i nekretnine u urbanim sredinama.

webstartm 17.09.2023. 20:03

@inovator kupuju i to,al kupuju i ordnary stanove u gradovima uz more. Necu davat primjere sad tu, al odite na katastar i gledajte vlasnistva novogradnji starosti do 10-15 godina, kojima je cijena vise-manje normalna, nista lux.

siloman 18.09.2023. 11:49

Kakvi su trenutni uvjeti za dobivanje stambenog kredita?

Uzeo bih prvu nekretninu, starinu koju bih polako uređivao kroz 3-5 godina
Vidim da se reklamiraju kamate ispod 4% a cim otvorim nešto mi izbaci 4-5% kamatu..

Takoder, koji prosjek placa se trenutno gleda? 3 ili 12 mjeseci?
Treba li osim 10% ucesca imati jos nesto? hipoteku/jamca..ili je to individualno od banke do banke

webstartm 18.09.2023. 13:43

Sve ti ovisi od banke do banke. 6-12 mjeseci uglavnom za plaće. Obrtnici i firme 2 godine.
kamata takodjer, ispod 4% ovih dana teško...
Hipoteka ide sigurno na nekretninu koju kupuješ,a ako se ne može zbog papira ili ti ne želiš,onda ide na zamjensku nekretninu, ako imaš
Jamci uglavnom ne trebaju, al opet ovisi, dosta je individualno

xlr 18.09.2023. 15:12

Hvala za info decki.

Ma gledam kako bi uglavio auto i stambeni, a da mi daju za stambeni cim vecu ratu. A ne mogu si opravdati kredit za auto pa onda to vracati 5+ godina, pa kamate datebogsacuva...

Cuky 18.09.2023. 15:25

Digni veci stambeni ako mozes pa dio kesa odvoji za auto.

webstartm 18.09.2023. 15:44

Da, ako imas kesha sa strane digni max stambeni koji ti daju na procjeni nekretnine, onda ti ostane za auto. A bolje stambeni nego kredit za auto, manja kamata brda.

xlr 18.09.2023. 16:06

Dali ste mi ideju vise. Gradnja kuce je u pitanju 👍

lowrider 18.09.2023. 16:07

Odeš u banku i popričaš.
Nađe se rješenje.

Pupo 18.09.2023. 16:40

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3698179)
Odeš u banku i popričaš.
Nađe se rješenje.

Definitivno najbolji savjet, i onda gdje postigneš najbolji dogovor, opet krug po bankama s tim papirima/mailom, tražiti još bolje uvjete.

Naravno, uz uvijet da nisi već sada lockan na neku banku zbog postojećeg kredita i sl.

Hamm 18.09.2023. 16:59

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3698166)
Digni veci stambeni ako mozes pa dio kesa odvoji za auto.

U kojoj se to banci stambeni isplaćuje na ruke?

Juice 18.09.2023. 17:05

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3698185)

Za gradnju kuće u svakoj. Odnosno, varira 30-50% na ruke, ostalo izvođačima direkt plaćanje, a neke imaju i 100% isplatu na ruke (Zaba, HPB).

Hamm 18.09.2023. 17:07

100% isplata na ruke? Pa to je gold mine. :D Prije baš i nije bilo tako ali ok već sam dugo vremena van retail voda.

webstartm 18.09.2023. 17:29

Il digni hipotekarni na neku nekretninu, dobra kamata skoro kao stambeni, i kupis stan koji si naumia a visak kesha sta os. Na hipotekarni obicno daju 50-70% od procjene nekretnine pa tu triba racunat da ta nekretnina na lkju stavljas hipoteku triba bit duplo skuplja od one koju kupujes.

Juice 18.09.2023. 19:32

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3698192)
100% isplata na ruke? Pa to je gold mine. :D Prije baš i nije bilo tako ali ok već sam dugo vremena van retail voda.

Jep, frend ove godine dignuo za gradnju i svu lovu dobio na ruke.

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3698201)
Il digni hipotekarni na neku nekretninu, dobra kamata skoro kao stambeni, i kupis stan koji si naumia a visak kesha sta os. Na hipotekarni obicno daju 50-70% od procjene nekretnine pa tu triba racunat da ta nekretnina na lkju stavljas hipoteku triba bit duplo skuplja od one koju kupujes.

A tako vi dalmatinci kupujete stanove po ZGu. Apartmani i kuće za odmor na hipoteku i kupnja stana, zato se ne pita cijena kvadrata :D

webstartm 19.09.2023. 00:17

Ne gledaj mene, ja nista dalje od 20km od mora ne kupujem :D ZG ne volim ni malo,no hate. Bia, vidia, odusta, nije to za mene, preveliko, pre tmurno.

Al inace ovo za hipotekarni skroz ok način. Em imaš keš, em prodavač stana ako ne želi zavrzlame kredita/nema uredne papire di je banka jako striktna, platiš kešom i GG.

Cuky 19.09.2023. 00:25

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3698185)

Vec ti ljudi odgovorili 🙃

Mada nisam znao da se moze cijeli iznos dobit na ruke. To je vrh jer se dosta moze ustedit na taj nacin.

zgmmax 19.09.2023. 07:14

Možda ti frend nije čuo da recimo 70% iznosa mora pravdat računima 😁

Nekak ne vjerujem da ti isplate cash na ruke bez ikakvih malih slova.

Znam d aje kod gradnje kuće bilo da tipa 30% dobiješ gotovinu, a ostatak pravdaš sa računima

mamikulcic 19.09.2023. 07:21

Ja sam pred koju godinu za adaptaciju dobio 70% na ruke a 30% pravdao računima, Zaba je u pitanju.

Juice 19.09.2023. 07:43

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3698325)
Možda ti frend nije čuo da recimo 70% iznosa mora pravdat računima 😁

Nekak ne vjerujem da ti isplate cash na ruke bez ikakvih malih slova.

Znam d aje kod gradnje kuće bilo da tipa 30% dobiješ gotovinu, a ostatak pravdaš sa računima

Neki postotak mora pravdat računima, ne znam koji. No to je bar lako danas.

KillerLoop2807 19.09.2023. 11:16

Ja sam dobio 50/50 u ZABI za gradnju 2021.

ruki31 19.09.2023. 20:30

Isto i ja 2021 u zabi 50/50 ali hipoteka na buduću nekretninu, a frend u RBA iste godine nije morao ništa pravdati ali je išla hipoteka na drugu kuću.

Sent from my iPhone using Tapatalk

X-Plosiv 19.09.2023. 21:03

Nisam niti znao da se to tako može, otvara lijepe mogućnosti. Mislio sam da se sve mora pravdati računima.

zgmmax 19.09.2023. 21:12

Neko spominje progrupu da su ok kod tih stvari ker znaju koje banke kako posluju i mogu ti pomoći.

Ne uzimaju proviziju od tebe nego od banke.

Možeš se njima obratiti pa vidjeti kod koje banke su ti najbolji uvjeti za tvoje zahtjeve.

Mirkopoter 19.09.2023. 23:51

I ja trebam graditi kuću, ali bi ju sam gradio i ovo za stambeni na ruke me iznenadilo pa sam išao malo guglati uvjete u bankama i nije mi jasno kako za kamatu od 4-5% u zabi za 100000€ ispadne da moraš vratiti 135000€?

Nikad nisam dizao kredit pa isprike unaprijed ako pitam gluposti :)

webstartm 20.09.2023. 00:08

Guglaj kamatni račun
Kamata na glavnicu godisnje
Ugrubo prvu godinu ako je 4% kamate imas 4k eur na 100k
Drugu godinu ti je glavnica pala na bubam 90k pa imas 3.6k kamate

I onda kroz 10 godina ako je otplata 10 godina zbrojis sve godisnje kamate i glavnicu i dodjes do 135k
Prvo otplacujes vise kamate nego glavnice,jer je i veca glavnica...kasnije se otplacuje vise glavnice a manje kamate. Jer imas fiksni anuitet mjesecno npr 400 eur. A mozes i umjesto anuiteta ic na rate,sta je bolje,al rate su vece. Sve ovisi o tvojim mogucnostima.

A za sam gradit kucu ne znam. trebas imati pecate,ateste,projektanta,arhitekta,nadzor,firmu koja gradi itd. Sve se to moze platit, da se neko potpise, a sad jel se isplati...

Juice 20.09.2023. 00:09

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3698556)
I ja trebam graditi kuću, ali bi ju sam gradio i ovo za stambeni na ruke me iznenadilo pa sam išao malo guglati uvjete u bankama i nije mi jasno kako za kamatu od 4-5% u zabi za 100000€ ispadne da moraš vratiti 135000€?

Nikad nisam dizao kredit pa isprike unaprijed ako pitam gluposti :)

Ovisi na koji period godina si stavio u kalkulator.

Inače, ako sam planiraš graditi kako misliš ishodovat uporabnu?

Astra 20.09.2023. 07:50

100000 eura za gradnju stambene jedinice? Sretno.
Inače,kad sam ja dizao kredit davnih dana nije bilo sve cash,nego sam dobio 60% novaca a 40% sam morao pravdati računima tj uzeo bi ponudu,banka bi ti platila po toj ponudi npr.
Bogu hvala završio sam ju,sa današnjim uvjetima i današnjim majstorima (čast izuzetcima) ne znam dali bi se više upuštao u tu avanturu. Ali samo hrabro.

Mirkopoter 20.09.2023. 09:08

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3698559)
Guglaj kamatni račun
Kamata na glavnicu godisnje
Ugrubo prvu godinu ako je 4% kamate imas 4k eur na 100k
Drugu godinu ti je glavnica pala na bubam 90k pa imas 3.6k kamate

I onda kroz 10 godina ako je otplata 10 godina zbrojis sve godisnje kamate i glavnicu i dodjes do 135k
Prvo otplacujes vise kamate nego glavnice,jer je i veca glavnica...kasnije se otplacuje vise glavnice a manje kamate. Jer imas fiksni anuitet mjesecno npr 400 eur. A mozes i umjesto anuiteta ic na rate,sta je bolje,al rate su vece. Sve ovisi o tvojim mogucnostima.

A za sam gradit kucu ne znam. trebas imati pecate,ateste,projektanta,arhitekta,nadzor,firmu koja gradi itd. Sve se to moze platit, da se neko potpise, a sad jel se isplati...

Jao :lol2:

Pa svaka čast vama koji se odlučite na to da date banci 35k €

Što se tiče gradnje, stari mi je građevinac, a i ja sam bivši građevinac pa mislim da će mi se isplatit.

Citiraj:

Autor Juice (Post 3698560)
Ovisi na koji period godina si stavio u kalkulator.

Inače, ako sam planiraš graditi kako misliš ishodovat uporabnu?

Nemam pojma, nisam još ulazio u to, ali pretpostavljam da stari zna sve s obzirom da je građevinac.

Citiraj:

Autor Astra (Post 3698579)
100000 eura za gradnju stambene jedinice? Sretno.
Inače,kad sam ja dizao kredit davnih dana nije bilo sve cash,nego sam dobio 60% novaca a 40% sam morao pravdati računima tj uzeo bi ponudu,banka bi ti platila po toj ponudi npr.
Bogu hvala završio sam ju,sa današnjim uvjetima i današnjim majstorima (čast izuzetcima) ne znam dali bi se više upuštao u tu avanturu. Ali samo hrabro.

Gore sam naveo da je stari građevinac. Zna gdje kupiti materijal jeftinije, on će mi to radit + ja planiram otići na porodiljni i raditi na kući.. tak da se da, ali da, ovisi sve o tome koliko će još cijene ići u nebesa sljedećih godina. Naravno, ne moram napraviti sve tip top tipa fasada itd, nego ono osnovno.

Al ono, po ovome svemu, brijem da ću prije uzeti nenamjenski uz neku žešću ratu i tipa na 50000€ platiti 55000€. Ili ću jednostavno graditi kad skupim pare i tjt, nema teoretske šanse da ja banci poklonim 35k €, radije ću u stanu biti čitav život.

webstartm 20.09.2023. 09:14

Nenamjenski obicno imaju kamatu 6-7-8%. Znaci u godinu dana ces uzet 50k i otplatit im 56-57-58k istu tu godinu ? :D
Ista ti je računica, kamatni račun, ne namjenski obično ide 3-5-7 godina, naplaćat ćeš se i tu kamata :D

Mirkopoter 20.09.2023. 09:24

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3698601)
Nenamjenski obicno imaju kamatu 6-7-8%. Znaci u godinu dana ces uzet 50k i otplatit im 56-57-58k istu tu godinu ? :D
Ista ti je računica, kamatni račun, ne namjenski obično ide 3-5-7 godina, naplaćat ćeš se i tu kamata :D

Ne znam, možda krivo gledam, ali npr OTP Klik kredit, stavim 40000€ na 4 godine i piše mi "Ukupan iznos otplate: 44.906,40 €".

webstartm 20.09.2023. 09:31

Je,vidim, tocna racunica,al rata je skoro 1k eur, malo tko to u hr može dobiti. Računaj da ti neto plaća treba biti minimalno 1600-1800 eur na misec i da nemaš druga zaduženja/lizinge/rate
Uglavnom kod kredita sta je vise godina otplate vise i kamate platis. Bolje ic na sta kraci rok ako mozes to financijski podnijeti.
Krediti od 30 godina su zlo, vratis duplo jbg.
Tu se igraš pa vidiš https://www.kreditni-kalkulator.hr/

Mirkopoter 20.09.2023. 09:35

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3698604)
Je,vidim, tocna racunica,al rata je skoro 1k eur, malo tko to u hr može dobiti. Računaj da ti neto plaća treba biti minimalno 1600-1800 eur na misec i da nemaš druga zaduženja/lizinge/rate
Uglavnom kod kredita sta je vise godina otplate vise i kamate platis. Bolje ic na sta kraci rok ako mozes to financijski podnijeti.

Hvala, vidjet ću što ćemo točno još. Bar zemlju imam, da nemam to trebalo bi mi još pola milijuna kuna tak da barem imam sreće oko toga, ali da, ako ću dizati kredit planiram ga "napast" s velikom ratom i u kratkom roku otplatiti.

Zika21 20.09.2023. 16:37

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3698604)

Ovako sam i ja razmišljao, i u retrospektivi sad mislim da sam se zeznuo.

Jer činjenica je da je fleksibilnija opcija uzet kredit na što više godina, pa ako ostane viška love tipa na kraju godine, uplatit to banci da smanji glavnicu i dobije se novi oplatni plan. A za to sve nema penala.

Sonim 20.09.2023. 22:58

Vidim da vas ima iskusnih kada je u pitanju gradnja kuće pa imam par pitanja.

1. Kako se kreću trenutno cijene izrade temelja? Dobio sam neki info da oko 250e/m2 (bez podruma).

2. Zatražio sam lokacijsku informaciju parcele i dobio info da se treba donjeti UPU (urbanistički plan uređenja). Sada me zanima koliko bi to moglo koštati tj. jel to možda i dio građevinske dozvole?

Ovo sam izgooglao jel bi to bilo otprilike točno:
https://www.trebam.hr/cijene/arhitek...avnog-projekta
Citiraj:

U cijenu su uključeni svi troškovi nastali u postupku ishođenja građevinske dozvole za kuću veličine 200 m2. To su: izrada idejnog i glavnog projekta, izrada geodetskog projekta, administrativni trošak za izdavanje građevinske dozvole, priključci na plin, vodu, odvodnju i struju, komunalni doprinos i vodni doprinos. Cijena ovisi o mjestu i složenosti gradnje. Za građevinsku dozvolu (kuća 200 m2) ćete platiti od 16.000 € do 24.000 €.

generic 20.09.2023. 23:03

Ovo pod brojem 2 nema veze s tobom. To donosi jedinica lokalne samouprave i praktički diktira što i kako smiješ graditi.

Royksopp 22.09.2023. 18:58

Nekako sam i mislila da neće padati. Samo su pooštrili uvjete za dobivanje kredita za stan i to opet najvise privatnim korisnicima, oni koji su dužni pdv drž
avi dobiju bez beda. Gledamo sad stan ili je novogradnja iznad 200 000 eura ili ako kupuješ stariju nekretninu dok ju kupiš imaš jos sigurno 30 - 50 000 eura ulaganja.
Da ne kažem da na to sve moraš platiti i porez na nekretnine

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:36.