PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   AMD Ryzen "ZEN2" (3000 CPU / 4000G APU series) Info thread (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=298958)

Disco 02.10.2019. 05:44

Citiraj:

Autor Michel (Post 3342360)
Vidim da ti je Brko već odgovorio, uglavnom svakako to.... novija verzija i radi bez problema.
Ali ukoliko nemaš nestabilnosti, najbolje pusti sve svojim tokom, radi ovo jako dobro iako malo drugačije od intela ali... vozi miško :chears:

EDIT: Zaboravio napisati ono zbog čega sam krenuo pisati... Stiže uskoro patch za win kako bi se u igrama i općenito single core aplikacijama što više koristile brze jezgre a ne ovako random kao dosada.

Da, čitao o tome neki dan, živo me zanim koliko će to ispravno raditi u praksi.
I nekako mi se čini da Intel sprema nešto što će raditi kao Ryzen pa da su zato to odlučili ubacit u win.

BTW, išao sam probat RAM dignut na 3200 i sa 1.37V je uredno prolazio memtest86+(2h+), ali bi win javljali nasumično grešku kod boota(recimo svaki drugi put), odmah, prije nego bi se uopće počeli dizat.
Tako da sam se vratio na 3133-1.35V što je superstabilno. Eto, ni ti memtestovi ne garantiraju stabilnost...samo svakodnevno korištenje. :)

Brko 02.10.2019. 07:43

Memtest je OK kad se testira ISPRAVNOST memorije. CPU stresstestovi su odlični za test coolera i inicijalnu stabilnost proca.

A jedini pravi test stabilnosti sustava je svakodnevno korištenje.

Vidio sam 100x i na svojim kompovima da je Prime/OCCT/Orthos nekada i po 36 sati odradio bez greške, a onda mi se skenjalo u Half Life 2 ili rFactoru ili tako nekoj igri.

Tako da ti 100x passova u IBTu i 24h u Memtestu ne garantiraju 100% stabilnost sustava.

A što se tiče RAMa na Ryzen platformi, od prvog dana je jedan trik, tj 3 stvari i uvijek pali (barem umene i još kod mnogih all over internet):
- napon ram modula postaviti na 1.37-1.4V (VDroop to spusti na 1.35-1.37V)
- u power opcijama postaviti LLC i Phase postavke na max
- postaviti VBoot DRAM (RAM Training) na 1.4V

Jasno je da određene kombinacije beta BIOSa, ploča i RAMa nisu baš sretni jedni s drugima, ali UGLAVOM ovo gore fercera.

Tek ako se ide naganjati RAM, onda treba se zabavljati i sa SoC naponima. Sa DOCP default profilom (takt, latencije) ne bi trebalo biti problema.

Disco 02.10.2019. 08:42

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3342457)
Memtest je OK kad se testira ISPRAVNOST memorije. CPU stresstestovi su odlični za test coolera i inicijalnu stabilnost proca.

A jedini pravi test stabilnosti sustava je svakodnevno korištenje.

Vidio sam 100x i na svojim kompovima da je Prime/OCCT/Orthos nekada i po 36 sati odradio bez greške, a onda mi se skenjalo u Half Life 2 ili rFactoru ili tako nekoj igri.

Tako da ti 100x passova u IBTu i 24h u Memtestu ne garantiraju 100% stabilnost sustava.

A što se tiče RAMa na Ryzen platformi, od prvog dana je jedan trik, tj 3 stvari i uvijek pali (barem umene i još kod mnogih all over internet):
- napon ram modula postaviti na 1.37-1.4V (VDroop to spusti na 1.35-1.37V)
- postaviti VBoot DRAM (RAM Training) na 1.4V

Jasno je da određene kombinacije beta BIOSa, ploča i RAMa nisu baš sretni jedni s drugima, ali UGLAVOM ovo gore fercera.

Tek ako se ide naganjati RAM, onda treba se zabavljati i sa SoC naponima. Sa DOCP default profilom (takt, latencije) ne bi trebalo biti problema.

Kad sam stavio RAM na 1.37V i ništa drugo nisam dirao (VDRAM boot na 1.35V), hwinfo je pokazivao 1.39V za RAM...prikazuje krivo ili očito ovisi od ploče do ploče?

Brko 02.10.2019. 08:45

1.39V u leru ili kad se RAM napregne? Kod mene je 1.38V u BIOSu, a 1.365V u Ryzen Masteru i HW Infu.

Disco 02.10.2019. 09:09

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3342470)
1.39V u leru ili kad se RAM napregne? Kod mene je 1.38V u BIOSu, a 1.365V u Ryzen Masteru i HW Infu.

U leru, ajd probam baš kad dođem doma u upogonim ga sa primeom.
Malo mi je i frka nabijat mu prevelik napon jer Aegis nema uopće hladnjak...e sada, da li su hladnjaci marketinški trik i bling, ili su stvarno potrebni....ne znam. :)

Brko 02.10.2019. 09:14

Ne znam kako je za Aegis, no koliko čitam, sve do 1.45V bi trebalo biti sigurno. E sad... osobno nedam tolko :)

silver_tip 02.10.2019. 09:44

Citiraj:

Autor Disco (Post 3342479)
Malo mi je i frka nabijat mu prevelik napon jer Aegis nema uopće hladnjak...e sada, da li su hladnjaci marketinški trik i bling, ili su stvarno potrebni....ne znam.

Pa ocitaj si max temperaturu u hwinfu za rame dok vrte memtest no zadaj mu da odjednom testira bar 12-14GB rama od tih 16GB sto imas.

Moja memorija u takvom testu pri 1,410v u biosu te 1,408v u leru te 1,390v u full loadu sa memtestom na 3200MHz sa solidnim hladnjacima i dovoljnim
propuhom ode na 47C, medjutim visesatni OCCT ili encodiranje x264 je max negdje oko 42C a sve ostalo tipa sufr/film/idle je 28-38C. Ako je memorija stock/stock onda je max u memtestu 44C.

Za 3000Mhz ili 3133MHz je tak svejedno dali postavio XMP profil ili manualno sam unio sve jer uredno radi na 1,35v no nekako mi je nakaradna ta brzina 3133MHz za cut/vidjet/gledat pa se nisam na njoj ni zadrzavao nesto vise...

Realno ama bas nista, ni jedan fps nisam brze encode recimo dobio a znam encodirat po 12h te kada usporedim 3000MHz sa 3200MHz jedno gdje je razlika "vidljivo opipljiva" su aida testovi.

3000MHz = Memory read :455XX CL15-16-16 1T
3200MHz = Memory read: 496XX CL16-18-18 1T
Citiraj:

Autor Disco (Post 3342174)
Idle 35-55, full load zavisno od aplikacije 75-88.

To nije dobro, "prezivit ces" samo do sljedeceg ljeta no ako zbilja mislis da je +80C OK, stavi prst na 80C i trpi pa da vidimo koliko ces dugo... Sa +80C
u samo 2 ljeta oko samog socketa svi el. djelovi ce ti degradirati, raditi ce i dalje ali ploca vise u tom djelu nece biti prirodno savitljiva a mozda i promjeni boju.
Mizerni slucajni udarac po kucistu a da je malo veci cooler bude ti prekinio neki vod ili nesto slicno... jer ploca vise u tom djelu nece biti u stanju amortizirati
( upiti ) silu/vibraciju od udarca., pa nije nepoznanica i odavno se zna da na svim laptopima koji potegnu jos i vise C radi takvih temperatura prvo odlazi:

1. Nosaci za sarke kraj izlaza heatsinka.
2. Nosaci za za sarafe kucista kraj heatsinka.
3. Rupicasta plastika na izlazu heatsinka se raspada na omanji pritisak.
4. Umre GPU jer je u 99% slucajeva vezan na heatsink.
5. Deformacije samog kucista ( tezi slucajevi ).

Pa ti vidi jel ti OK 88C u nekim aplikacijama... i dokle ce bit. :kafa:

Gigi1 02.10.2019. 11:43

dual rank rami na 1.4+V je big no no ako nema aktivno puhalo i dobar heatsink na njima

Disco 02.10.2019. 11:43

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3342492)
Pa ocitaj si max temperaturu u hwinfu za rame dok vrte memtest no zadaj mu da odjednom testira bar 12-14GB rama od tih 16GB sto imas.

Moja memorija u takvom testu pri 1,410v u biosu te 1,408v u leru te 1,390v u full loadu sa memtestom na 3200MHz sa solidnim hladnjacima i dovoljnim
propuhom ode na 47C, medjutim visesatni OCCT ili encodiranje x264 je max negdje oko 42C a sve ostalo tipa sufr/film/idle je 28-38C. Ako je memorija stock/stock onda je max u memtestu 44C.

Za 3000Mhz ili 3133MHz je tak svejedno dali postavio XMP profil ili manualno sam unio sve jer uredno radi na 1,35v no nekako mi je nakaradna ta brzina 3133MHz za cut/vidjet/gledat pa se nisam na njoj ni zadrzavao nesto vise...

Realno ama bas nista, ni jedan fps nisam brze encode recimo dobio a znam encodirat po 12h te kada usporedim 3000MHz sa 3200MHz jedno gdje je razlika "vidljivo opipljiva" su aida testovi.

3000MHz = Memory read :455XX CL15-16-16 1T
3200MHz = Memory read: 496XX CL16-18-18 1T

To nije dobro, "prezivit ces" samo do sljedeceg ljeta no ako zbilja mislis da je +80C OK, stavi prst na 80C i trpi pa da vidimo koliko ces dugo... Sa +80C
u samo 2 ljeta oko samog socketa svi el. djelovi ce ti degradirati, raditi ce i dalje ali ploca vise u tom djelu nece biti prirodno savitljiva a mozda i promjeni boju.
Mizerni slucajni udarac po kucistu a da je malo veci cooler bude ti prekinio neki vod ili nesto slicno... jer ploca vise u tom djelu nece biti u stanju amortizirati
( upiti ) silu/vibraciju od udarca., pa nije nepoznanica i odavno se zna da na svim laptopima koji potegnu jos i vise C radi takvih temperatura prvo odlazi:

1. Nosaci za sarke kraj izlaza heatsinka.
2. Nosaci za za sarafe kucista kraj heatsinka.
3. Rupicasta plastika na izlazu heatsinka se raspada na omanji pritisak.
4. Umre GPU jer je u 99% slucajeva vezan na heatsink.
5. Deformacije samog kucista ( tezi slucajevi ).

Pa ti vidi jel ti OK 88C u nekim aplikacijama... i dokle ce bit. :kafa:

A šta da mu radim, trajat će koliko traje, imam mrcinu od kulera i tu 80+ temp sam vidio samo kad sam koristio prime, za bilo što drugo nisam vidio preko 80.
Ako će raspast će se raspast, ploča ima garanciju, proc ima garanciju. AMD garantira da rade normalno i na većim temp, a proc nije ručno OCan, sve na default. Ne zamaram se time uopće...
I da u tolikom loadu nije niti 1 tjedno :chears:
Ako prođe garancija i krepa, kupim novo.
Pretpostavljam da je onda masovan pomor coffee-a i njihovih ploča, a nisam još nigdje naletio na neku vjest.
EDIT: ispravio se, pobrkao sam kabby i kavu. :)

Daj primjer da vidim što se desi sa procovima koji su radili na 90 stupnjeva. Baš me zanimaju posljedice. Link neki, video, nešto.

Brzina RAM je meni bitna samo zbog igranja i ne vidim zašto ne bi iskoristi max stabilni takt kad već ne mogu spustit latencije.

Vidiš ovo sa laptopa još nisam naletio, a imam jedan koji radi na 90ak stupnjeva u full loadu...star je 7 godina.

Gigi1 02.10.2019. 11:49

bzvz se sekiraš, sve je to ok, pa u radnim stanicama/serverima su temp još više i konstantno pod vecim loadom pa rade stvari po 3-5x duže od garantnog roka bez problema.

u 90+% slucajeva prije ce ti komp postat prespor nego ce crknuti od "višeg" zagrijavanja

Disco 02.10.2019. 13:00

Citiraj:

Autor Gigi1 (Post 3342527)
bzvz se sekiraš, sve je to ok, pa u radnim stanicama/serverima su temp još više i konstantno pod vecim loadom pa rade stvari po 3-5x duže od garantnog roka bez problema.

u 90+% slucajeva prije ce ti komp postat prespor nego ce crknuti od "višeg" zagrijavanja

Ja se ne sekiram. :D
Ili se to odnosi na kolegu kojeg sam kvotao?

Brko 02.10.2019. 15:08

Citiraj:

Autor Vekster (Post 3341865)
staviš na MANUAL, a ne na DOCP, BCLK na 100, onda bu ti boostalo, 100.2 mu je previše

Odradio tako. Tnx for the tip. Pogodio 4400 MHz i prebio 500 bodova u singlecore testu u CPU-Z Benču :) Bios i dalje Super Truper Bustaša 0075. Vidim da je vani ofiš 7501 ali neću jer su isti pa mi se neda :)

https://i.postimg.cc/ZKcwrK58/Boost.jpg

DOCP Postavke:
https://i.postimg.cc/xTYsJbnj/DOCP.jpg

Manual postavke:
https://i.postimg.cc/057WyCgH/Manual.jpg

Vekster 02.10.2019. 15:56

Zato nam i forum služi :chears: , svatko nešto pronađe i podijeli

Flood 02.10.2019. 16:28

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3342457)

Šta u biosu da stavim na max umijesto auto?

1, 2

Ne kužim još jednu stvar,cpu ti boosta 300MHz više po jezgi,a cpuz skor skoro pa isti...eto sad izvrtio

I treća stvar,zašto tebi taj bios radi bez problema,a meni ne :D :D

Brko 02.10.2019. 16:46

Citiraj:

Autor Flood (Post 3342611)
Šta u biosu da stavim na max umijesto auto?

1, 2

Ne kužim još jednu stvar,cpu ti boosta 300MHz više po jezgi,a cpuz skor skoro pa isti...eto sad izvrtio

I treća stvar,zašto tebi taj bios radi bez problema,a meni ne :D :D

Pod 1:

Preberi si slike odavdje. Zanemari više toga, vidi samo ovu sa Power opcijama.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?p=3322102

Pod 2:
Taj benč je oduvijek smeće al išao sam ga vrtit jer najkraće traje a boosta proc nabrzaka. Nije mi se sad dalo vrtit CB singlkor jer traje par minuta :)

Pod 3:
Nemam pojima. Zašto imate problema s tom pločom i zašto vam procesori je bustaju ni na 4.2GHz a kamoli 4.4?

Flood 02.10.2019. 17:00

Ock,tnx,budem probao sa tim power postavkama,možda proradi ram sa njima na 0075 od shamina odnosno 7501 official

Disco 02.10.2019. 17:12

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3342617)
Pod 1:

Preberi si slike odavdje. Zanemari više toga, vidi samo ovu sa Power opcijama.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?p=3322102

Pod 2:
Taj benč je oduvijek smeće al išao sam ga vrtit jer najkraće traje a boosta proc nabrzaka. Nije mi se sad dalo vrtit CB singlkor jer traje par minuta :)

Pod 3:
Nemam pojima. Zašto imate problema s tom pločom i zašto vam procesori je bustaju ni na 4.2GHz a kamoli 4.4?

Možda je fora u RAM-ima, ti imaš B-Die, ja imam jeftinjavu, a možda i ostali.

BTW moj skor u cpuz 1.9 je 501/4017 sa 7403 biosom.

EDIT: Evo RAM sa primeom95 na Large FFT (memory controller and RAM); namješteno na 1.35V i za normalno i za boot u BIOSu bez LLC-a i ičeg drugog:

https://i.imgur.com/DSelh3k.jpg

tetak dudo 02.10.2019. 17:40

Kad bi u biosu stavio aoc jeli bi to još se diglo malo a rami su ručno podešeni na 3333
https://i.postimg.cc/6yrhfhZk/20191002-000944.jpg

Disco 02.10.2019. 18:16

Citiraj:

Autor tetak dudo (Post 3342625)
Kad bi u biosu stavio aoc jeli bi to još se diglo malo a rami su ručno podešeni na 3333
https://i.postimg.cc/6yrhfhZk/20191002-000944.jpg

Što je aoc?
Ajd odvrti oba testa u CB-u, baš me zanima.

Evo stavio sam 7501, sve postavke iste.
E sada, na papiru sada boosta 4175-4200 na jednoj jezgri, a prije je bilo 4125. Da li ću to igdje primjetit...
Cpuz single 507.
CB 15 prije 193/1557 sa ABBA 197/1573
CB 20 prije 473/3547 sa ABBA 485/3574
Rekao bi da je ovo na razini statističke pogreške...

Išao sam par puta restartat komp da vidim da li se gasi kod restarta i ne gasi se, čak mi se čini da sada post prije boota u win odrađuje dosta brže.

Jedino mi kod jednog restarta nije učitao drivere od grafe, ako se ponovi vraćam se na 7403.
To mi se nikad nije desilo dosada.

EDIT: LOL, ni 10 minuta do prvog BSODa, ntkrnlmp.exe. Ajd bok, vraćam se na 7403. ;)
EDIT2: Ajd kad je bal, stavio za sada 0075 pa da vidimo, ali kod prvog problema se def vraćam na 7403.

tetak dudo 02.10.2019. 20:41

aoc sam mislio na auto overclock procesora u biosu evo cb 15 i 20
https://i.postimg.cc/2Vf44PS7/Snimka-zaslona-127.png

https://i.postimg.cc/YhbhhVG9/Snimka-zaslona-117.png

https://i.postimg.cc/y37FcbmN/Snimka-zaslona-141.png

https://i.postimg.cc/t7bdKYKH/Snimka-zaslona-142.png
ps ja stavio odma na taj 0075 i super radi jedino mi se ugasi pa upali kod startanja poslije ištekivanja al to me ne brine

Manuel Calavera 02.10.2019. 22:13

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3342492)

Koji si ti bog :roller:

Antropomorfizacija na djelu... Isto kao i onaj tip što je protiv 0db moda na gpu zbog cca 50C u idleu. Ako su navedene temperature visoke tj. opasne za čovjeka nisu i za nekakve čipove

Eladio 02.10.2019. 22:27

Potpuno se slažem da je očito već dugo godina da gpui/cpui rade ljudima godinama na tim temp. oko 70/80°C

Temp. u biti izrazito utječe na degradaciju i vijek trajanja čipa. I drugih el. komponenti. Isto tako i napon.
Ali s obzirom da nitko od nas ne puca imati proc 20-30 ili više godina, onda je to manje bitno.

Ali probaj ga drzati recimo na 110°C , priča nije ista.
Prije 20/25 godina to bi bila spržena komponenta. Tehnologija je i u tom smislu išla naprijed i to jako puno.

Uz ove danas senzore, sjedi pali vozi i ne brini :D

Gigi1 02.10.2019. 22:30

Na silvertrola ne treba obracati pažnju, a ako ne trola to je još gore jer onda lupa bedastoće i ostaje živ...

Manuel Calavera 02.10.2019. 23:01

Degradacija postoji ali ne na tim temperaturama ispod 100C, te ne u tom vremenskom periodu u kojem će jednom čovjeku biti interesantna ta komponenta

Kao i onaj spin majnera kad je trebalo rasprodati svoje rudnike da su gore gamerske gpu od majnerskih jer iz idlea kao idu u neki load (razlika 20-30C), pa kao ima tu nekog razvlačenja materijala te se linka neki znanstveni članak a ono u istom tom članku temperaturne razlike od nekoliko stotina C sa takvim materijalima...

silver_tip 03.10.2019. 00:33

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3342670)
Ako su navedene temperature visoke tj. opasne za čovjeka nisu i za nekakve čipove

Zasto onda imas Freezer 33 na tom procu ? Radi ljepote ga drzis ? Sta nisi ostavio stock cooler i uzivao u temperaturama ( 80-90C ) tvog proca a manjima od 100C naravno ? :rolleyes:
Citiraj:

Autor Eladio (Post 3342673)
Potpuno se slažem da je očito već dugo godina da gpui/cpui rade ljudima godinama na tim temp. oko 70/80°C

Drustvance.., probajte komentirati, raspravljati, davati misljenja i slicno bez izvrtanja cinjenica ili necega sto sam napisao.

Ja nigdje nisam rekao a jos manje napisao da je 70/80C lose nego da +80 nije dobro s obzirom da je covjek napisao da je vidio i 88C.
Citiraj:

Autor Gigi1 (Post 3342674)
a ako ne trola to je još gore jer onda lupa bedastoće i ostaje živ...

U svakom slucaju manje bedastoce od tvojega zakljucka da je temperatura u radnim stanicama/serverima
veca od +80C i da je to OK. Pa koji to serveski procesor ima Tcase-88/90C ako je tebi na njegovih 88C sve cist fajn...
Mislim briga mene oces ti ili ekipa drzat procove na 90C pa se tjesiti da tako radi "ta platforma" ali da je sve vise od +80C dobro, po mojem misljenju - nije a vjerujem i dobrom djelu razumnijih korisnika.

Disco 03.10.2019. 05:35

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3342693)
Zasto onda imas Freezer 33 na tom procu ? Radi ljepote ga drzis ? Sta nisi ostavio stock cooler i uzivao u temperaturama ( 80-90C ) tvog proca a manjima od 100C naravno ? :rolleyes:

Drustvance.., probajte komentirati, raspravljati, davati misljenja i slicno bez izvrtanja cinjenica ili necega sto sam napisao.

Ja nigdje nisam rekao a jos manje napisao da je 70/80C lose nego da +80 nije dobro s obzirom da je covjek napisao da je vidio i 88C.

U svakom slucaju manje bedastoce od tvojega zakljucka da je temperatura u radnim stanicama/serverima
veca od +80C i da je to OK. Pa koji to serveski procesor ima Tcase-88/90C ako je tebi na njegovih 88C sve cist fajn...
Mislim briga mene oces ti ili ekipa drzat procove na 90C pa se tjesiti da tako radi "ta platforma" ali da je sve vise od +80C dobro, po mojem misljenju - nije a vjerujem i dobrom djelu razumnijih korisnika.

Ima freezera možda iz razloga jer je X puta tiši od stocka.
Nego nisi mi dao linkove na posljedice procesora koji rade na 90 stupnjeva.
BTW bas jucer gledao temp dok sam prekodiravao neš sa handbrakeom, 65-70. A ni na starom procu nisam nigdje vidio temp ni blizu onih koje je mogao navuc prime.

A nevezano za ovo, BIOS 0075 zasada stabilan. :)
Javim se nakon još par dana normalnog korištenja.

EDIT: Evo još jednog nesretnika sa kombinacijom zen2/c6h: https://www.overclock.net/forum/13-a...od-issues.html. Jel zna netko kako je sa drugim pločama, ima li toliko problema?

Brko 03.10.2019. 08:46

Faulty MBO. To je za RMA a ne za kukavelj po netu ;)
Kad čitam po netu sve te pizdarije, pola bude do usera koji nije BIOS dobro podesio ili mu neka druga komponenta radi probleme (najčešće PSU) ;)

I onda na temelju toga neki vade paušalne zaključke da je platforma zaqrac jer nonstop problemi.

Isto tako mogu reći da je platforma odlična jer nisam imao problema ni sa jednim procesorom a imao sam sve 3 generacije na istoj ploči i isflešao hrpu BIOSa :) nikad ni štuc.

Jedino onaj prvi pukljavi BIOS za 3rd Gen što je bio, miš nije radio u BIOSu. Sve drugo je bilo OK.

Postoje problemi, daleko od toga da ne. Ali koliko tema se otvori pa na kraju nakon par dana pljuvanja po AMDu i Asusu/Điđibajtu/MSIju/ASRocku bude "jebeni Korser i njiovo napajanje" ili "OCZov SSD iz devesprve me drka" :)

silver_tip 03.10.2019. 09:49

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3342722)
Kad čitam po netu sve te pizdarije, pola bude do usera koji nije BIOS dobro podesio ili mu neka druga komponenta radi probleme (najčešće PSU) ;)
I onda na temelju toga neki vade paušalne zaključke da je platforma zaqrac jer nonstop problemi.

Zasto bi bilo koji njub user morao uopce ulaziti u bios i bilo sta podesavati ?!?
Takvih je najvise... samo malo manje od ovih prvih je drugi tip usera koji ce uci u bios i kad vide to cudo ce sam gledati kako vanka a da nis ne shebu :D

Onih koji ce fleshati bios i prckati nesto po njemu je zapravo vrlo malo bez obzira na broj koji se okuplja ovdje ili na slicnim forumima...
Platforma nije losa, dapace... am4 je skoro u svakom pogledu isplativiji od intela ali da am4 boluje od glupavo smjesnih bolesti i jos smjesnijih ispravaka - i to stoji.

U preko 20 godina "staza" nisam dozivio da mi buzzer ako je ustekan u mbo ne pisti kada palim komp i da 3 komada
random mjenjam misleci da isti ne valjaju. Ploca imala 7-mi bios na sebi sa podrskom za Zen+, 7-mi kruh te hebo... ne.. kada
sam stavio 12-ti VOLILA !! Buzzer off ili on opcija osvane u biosu. To vise nije ni za plakati od muke nego granici sa rubrikom vjerovali ili ne !!

Mislim... pa koliko treba generacija procesora da se neke osnovne stvari popeglaju s time da neke stvari nece nikad ni biti ispravljene a pri tome
mislim na sve ploce do B450 chipseta. Nadalje, koje su to fore da se ploca nece restartati ako eto namjerno naguzim memoriju na 3600MHz ? Upali se i stoji tako... nema
ni loopa cak, nist... glavno da svijetli. Izvadis joj svu memoriju van i upalis ona i dalje samo svijetli... i onda ili restart na dugme 2-3 puta ili vadi bateriju a kad bateriju
vadis odose sve ostale postavke u biosu pa ako ih nisi spremio na usb ponovo ustimavaj.

Platforma je dobra i isplativa je ali sve prije B450 chiseta i dalje boluje od nekih smjesnih stvari i moras biti malo napredniji user kako bi sve radilo tip-top i moze raditi sve uredno, samo valja postimati.

Evo jos jedan banalni primjer... USB tv kartica na Intelu koji ima usb 2.0 bez obzira bila kafa ili koji vec chipset uredno
radi no na 4 am4 ploce koje imaju isto usb 2.0 ta ista tv kartica se uredno instalira i driveri, ma sve 5 ali cim pokrens skeniranje - restart kompa :nono:
E sad, kako je amd integrirao usb 2.0 na am4 a kako intel, otom - potom.

Disco 03.10.2019. 11:07

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3342722)
Faulty MBO. To je za RMA a ne za kukavelj po netu ;)

Isto tako mogu reći da je platforma odlična jer nisam imao problema ni sa jednim procesorom a imao sam sve 3 generacije na istoj ploči i isflešao hrpu BIOSa :) nikad ni štuc.

Jedino onaj prvi pukljavi BIOS za 3rd Gen što je bio, miš nije radio u BIOSu. Sve drugo je bilo OK.

Postoje problemi, daleko od toga da ne. Ali koliko tema se otvori pa na kraju nakon par dana pljuvanja po AMDu i Asusu/Điđibajtu/MSIju/ASRocku bude "jebeni Korser i njiovo napajanje" ili "OCZov SSD iz devesprve me drka" :)

Sve 5, ali evo meni sa beta BIOSom sve dela (zasada), a 7501, prvo ono da win nisu učitali drivere za grafu, pa onda BSOD. Inače koristim uvijek iste postavke, a razlike u boost-u se u svakodnevnom radu i ne osjete, e jedino nisam benchao igre...

I BTW ima još noviji driver za intel lan na c6h pa sam si i njega jutros instalirao.

Brko 03.10.2019. 11:56

Citiraj:

Autor Disco (Post 3342771)
Sve 5, ali evo meni sa beta BIOSom sve dela (zasada), a 7501, prvo ono da win nisu učitali drivere za grafu, pa onda BSOD. Inače koristim uvijek iste postavke, a razlike u boost-u se u svakodnevnom radu i ne osjete, e jedino nisam benchao igre...

I BTW ima još noviji driver za intel lan na c6h pa sam si i njega jutros instalirao.

Vidio sam 7501 na službenoj stranici ali ne diram ovaj 0075. Izgleda bulletproof :)
A i odlično boosta.

Jasno da nećeš osjetiti taj boost u svom radu. Netko možda hoće.
Osobno osjetim samo u brojci u MSI Afterburneru kad ne piše 4275 nego 4375 (Wolfenstein Youngblood). To mi je jedina 3D FPS igra na disku pa nju pokrećem kad me zanima ponašanje HWa nakon nekih promjena :)

Manuel Calavera 03.10.2019. 14:57

Citiraj:

As per the latest monthly statistics from Mindfactory, around 18,000 AMD Ryzen CPUs were sold which amount to 81% of the total CPUs sold by the German retailer. Only 19% or less than 5000 Intel CPUs sold in the previous month which is the lowest number in the last two years since AMD introduced Ryzen.
Citiraj:

This also resulted in higher revenue than the previous month. AMD CPUs accounted for 75% of the revenue which is around 4,000,000 Euros while Intel CPU accounted for 25% of the revenue which is less than 1,500,000 Euros. Here, you could see that despite a small percentage of Ryzen 9 3900X sales, the processor accounted for just as much revenue share as the Ryzen 5 3600 which sold in higher quantities. This is due to the higher price of the Ryzen 9 3900X and the same can be said for Intel’s higher revenue coming in from the flagship Core i9-9900K and the Core i7-9700K processor which retail for $350 US+.
https://wccftech.com/amd-ryzen-3000-...-9th-gen-core/

Flood 03.10.2019. 17:14

Stavio sam opet 0075 bios.Kad radi vama,mora i meni :D
Postavke iste kao na 7403: ram 1.38V, bootram 1.4V,DOCP,PBO enable,sve ostalo na Auto.
Neće bootati nakon restarta iz win,treba reset tipka,onda prođe.Stavio ram 1.4V. Ler 1.395V, load 1.417V po HWInfo.
Sad hoće bootat nakon restarta,ali se ruši u Blender Benchu.Promijenio ProcODT sa Auto na 53.3.Sad boota nakon restarta i prolazi Blender Bench.
Vrijeme će pokazati je li to stabilno...

Amd_Shill 03.10.2019. 18:58

U Svijet medija je R7 2700 1500kn
Dobra cijena.

Brko 03.10.2019. 19:18

Citiraj:

Autor Flood (Post 3342882)
Stavio sam opet 0075 bios.Kad radi vama,mora i meni :D
Postavke iste kao na 7403: ram 1.38V, bootram 1.4V,DOCP,PBO enable,sve ostalo na Auto.
Neće bootati nakon restarta iz win,treba reset tipka,onda prođe.Stavio ram 1.4V. Ler 1.395V, load 1.417V po HWInfo.
Sad hoće bootat nakon restarta,ali se ruši u Blender Benchu.Promijenio ProcODT sa Auto na 53.3.Sad boota nakon restarta i prolazi Blender Bench.
Vrijeme će pokazati je li to stabilno...

De ti malo SoC voltage digni. Stavi na 1.05V. Možda ti IMC negdje podbacuje.

Flood 03.10.2019. 21:14

CPU SoC Voltage je na Auto i bios ga čita kao 1.090
Koliko da postavim na manual,1.15? Ili da samo LLC od soc-a dignem na ovu auto vrijednost?

Litra 03.10.2019. 21:23

Stavi manual na 1.15.

Gigi1 03.10.2019. 22:02

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3342693)

Dakle nisi trol nego nubina

Citiraj:

Intel rates most of their Xeons to run between 90 and 103c at full load for "long-term reliability

In a data center in general you aren't managing core temperatures, but server and rack temperatures. High CPU temps would cause an alert, but what that alert point is is up the server vendor. So an operations team doesn't know or care what the CPU temperature is as long as the management software is reporting "green".
http://www.intel.com/content/www/us/...mal-guide.html

Brko 03.10.2019. 22:54

Citiraj:

Autor Litra (Post 3342961)
Stavi manual na 1.15.

Citiraj:

Autor Flood (Post 3342960)
CPU SoC Voltage je na Auto i bios ga čita kao 1.090
Koliko da postavim na manual,1.15? Ili da samo LLC od soc-a dignem na ovu auto vrijednost?

Uf. Onda ili imaš strahovito loš IMC, ili te stvarno RAM zejebava grdo.
Ne valja ni preveliki SoC V gurat jer dolazi do šuma pa i to utječe na stabilnost RAMa.

Probaj 1.15 onda. Ali nemoj deblje od toga. LLC level 3 za SoC.

Litra 03.10.2019. 22:59

Meni se PC rušio svakih nekoliko dana, ali otkad sam SOC stavio na 1.15 niti jedan bsod. Doduše ja sam svog ryzena kloknuo na 4.0 ghz pa ga je vjerojatno to hebavalo. 1.20 je gornja granica za SOC, mislim da je 1.15 u redu.

EDIT: Sad sam provjerio i SOC mi je na 1.125, ali opet mislim da je 1.15 sasvim u redu.

Brko 03.10.2019. 23:06

Da, preko 1.20-1.25 ne treba ići. Lik na OCN forumu je na 2700X SoC V stavio 1.30V pa je proc prdnuo u fenjer.
Također je jedan ubio 1700 na isti način. Obojica su nateravala B-Die na neke bezvezno nepotrebne taktove.

Ali kad ti je 50+% plaće đeparac, moš se zejebavat :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:21.