![]() |
Ako su mogli prodavati 486mm2 Vegu za $499 i $399 s HBM2 memorijom, mislim da im chip od 450-500 mm2 na 7nm nece biti problem prodavati po slicnim cijenama, pogotovo ako koriste GDDR6.
|
Da, možda ovo ispadne sasvim vredu, pogotovo, jer već u startu idu na RTX 3080, tj. ono čega se nVidia bojala, pa su odmah izbacili najjače kaj imaju.
Radeon 6000 s ovom cijenom i recimo kakvih 90% performansi jedne RTX 3080 uopće ne bi bilo loše.:) U slučaju da je ta RDNA 2 kartica na neku foru čak i bolja od RTX 3080, a opet dolazi s takvom cijenom, onda bome ovi imaju neke konkretne stvari u pozadini cijele priče. |
Čitava poanta AMD-ovog zaostajanja za Nvidijinim high-endom je upravo bio u zaostajanju sa efikasnosti, tj. što sav TDP i power headroom potroše na slabiju gpu (npr. Vega 64 i gtx 1080Ti)
E sad sigurno imaju efikasniji node, koji ne zaostaje ni u yieldovima za samsung 8nm, dakle nemaju veću barijeru od nvidije za velikim čipovima, te su makli arhitekturalnu barijeru od 64CU koji je vukao GCN, dakle sve "tehničke pretpostavke" su na njihovoj strani, sve se sad svodi na samu efikasnost njihove RDNA 2 arhitekture (za koju tvrde da je 50% efikasnija od RDNA). Čak ispada da ni sama RDNA2 arhitektura ne mora biti efikasnija od Amperea da bi bili brži (zbog prednosti u nodeu koji to anulira), samo nebi smjela puno zaostajati. Pitanje je samo dali je sad tih 80CU limit, te gdje to stoji u fajtu sa nvidijinim high endom (tj. dali mogu izazvati RTX 3090) |
Kaj nije (Tom) lik iz Moore's Law is Dead sad neki dan pričal da RDNA 2 ide i do 120CU konfiguracije, ako bude potrebno za Ampere, mada i ovo (80CU) kaj stiže bi trebalo biti dosta.:)
Lako za RTX 3090, ali ako ovi imaju karticu u rangu RTX 3080 za manje nofci to bude prošlo bez problema, a ako je bolja, onda tek prolazi. |
Citiraj:
Citiraj:
IMO u ovoj generaciji se treba skoncentrirati na gpu ispod 300w (i TDP-a i potrošnje), ako treba nek puste to preko 300w nvidji, pa da razmisle da uopće ne izbace konkurenta, čak i ako ga mogu napraviti, osim AKO ne mogu uzeti krunu najjače gpu (znači skinuti i RTX 3090), u suprotnom nek ni ne izbacuju... Zašto? Pa jednostavno da skinu hot&loud stigmu, koju su na cpu polju uspješno skinuli ryzeni i prebacili je na intelove 5ghz cpu. Jbga ako slučajno budu imali nekog RX 3090 ekvivalenta, isto bi koštao preko 10k, pa nek bude slabijih fičura, naravno također vruć i glasan, još priče oko drivera - sigurno se neće prodavati. Tko bi platio preko 10k kn gpu, taj kupuje samo nvidju, između ostalog jer je i navikao, nebi htio riskirati. Tako da nemaju od toga nikakve koristi, osim ako su sigurni da je mogu skinuti (a vjerojatno ne mogu), onda bi imalo smisla radi bragging rights i marketinga da imaju najjaču gpu. |
Recimo da ova Radeon 6000 RDNA 2 kartica ima TDP ko RTX 3070, ali performanse i ray-tracing mogućnosti u rangu RTX 3080, a cijena je ta koja se špekulira kakvih 550$. To onda stvarno ne bi bilo loše.:)
Za DLSS nemam pojma kaj bi mogli izmisliti ili ako već imaju neku sličnu tehnologiju u planu, tak da to moramo pričekati, ako uopće bude neka alternativa. Kaj se RTX 3090 tiče, to slobodno nek ostane nVidia teren i nema potrebe da se AMD opet uvlači u 350W+ priče. |
Živo me zanimaju RDNA2 ray-tracing performanse (iako smatram da još nisu pretjerano bitne, no ipak bitnije nego za vrijeme turinga).
AdoredTV je spominjao da je RDNA2 "impresivan naspram turinga", no da će izgubiti od amperea. Tumačim to kao da su RT performanse bolje od Turinga, a slabije od Amperea, kao i to da u globalu imaju jaču gpu od RTX 2080Ti. No nikad se ne zna, AMD također dugo radi na RT, nije to nvidija izmislila (samo je prva lansirala u mainstream), apsolutno nitko nije očekivao niti da će AMD-ov SMT na ryzenima biti bolji od intelovog hyperthreadinga, tako da vidjet ćemo... No neka realnost je da će biti slabiji od Ampere |
Trenutno 15 igara podrzava DLSS, od toga ne podrzavaju sve DLSS 2.0, a 26 igara tek treba izaci koje ce podrzavati DLSS. Ako Nvidija ne moze "nagovoriti" sve izdavace da koriste DLSS, AMD ima jos manje mogucnosti progurati svoju tehnologiju.
RT im je mozda bitniji, jer ako performanse budu dobre, ne treba im DLSS da povecaju fps. AMD sad ima FidelityFX ali slabo se to koristi, kao i vecina tehnologija koje su "AMD Only". Mozda napave nesto slicno DLSS-u, kojeg ce koristiti samo jedna ili dvije igre ali ga stave da bude open source i onda gurati da se doda u DirectX i Vulkan. |
Citiraj:
Pa to su im jedine opcije. Neće se usrećiti sa AMD only tehnologijama, odnosno nešto što se mora isključivo implementirati. Dakle ostaje im to što si naveo, kao i featurei koji rade po defoultu (odnosno koji se ne moraju isključivo implementirati u igre) |
Ajde da stavim u ovu temu, posto se radi o Navi grafi.
https://ibb.co/SsfFMj9 Kako ovu problematiku rjesiti bez promjene case-a? Znam da CM 690 ima sto godina ali nekako mi ga se neda mijenjati, ima onaj dasak robusnosti i kvalitete za koje danas moram pljnut debelo preko soma kuna. Ovo cudo od grafe ima 32 cm, max do hdd bracketa je 30, prva grafa da mi se ovo dogodilo. Na caseu je taj gornji bracket zanitan, tako da ne ide van bez malog borera i bušenja. Postoji li riser x16 na x16 :D |
Citiraj:
https://youtu.be/PAwIh1nSOQ8?t=459 |
Stane jedva, jer taman iznad strsi prihvat za donji dio bracketa, tak da se opet piga grafa.
5600 XT je u pitanju, ali je taj lane dole mizernih x4 + SSD ide preko njega, pa bih to prekrižio. |
Citiraj:
|
Citiraj:
https://www.instar-informatika.hr/ri...51540/product/ Neznam koliko je kvalitetno rješenje, raspitaj se malo. Postoje i kit-ovi za okomitu montažu, koriste ih u SFF kućištima i sl. Neka velika kućišta ih imaju kao dodatnu opremu. https://www.coolermaster.com/catalog...lder-kit-ver2/ |
@HCS: I ja imam 690 i ne bi ga mjenjao, ali zato uvijek pazim kad gledam komponente da mi pašu, grafu se sjećam da sam gledao do max 29cm.
I ovaj kuler od CPU mislim da je pisalo da je 166 , a kućište ide kao do 177 pa mi je na knap, ima vljda 2-3mm do stranice od vrha pajpova. Nagađanja, predviđanja i gatanja: |
Navodno uskoro mozemo ocekivati nekakve detalje o novim karticama
https://www.tweaktown.com/news/75044...20mLYyb1CZk6Zo |
bas mi je drago da se ovaj YT-ber napokon vratio, falili su mi njegovi video uradci tj., in depth analize :chears:
Citiraj:
|
Prvo sam gledao, sta sada ovo melje, dosadnooo.. i eto me 10min u video i odusevljen pravom tehnickom analizom tokom koje sam morao guglati neke detalje
|
Sjećam se tog lika. To je pravi tech šmeker 0. kategorije. Moram pogledati to i video za ampere
|
Nadam se da će Navi ponuditi 16GB na RTX 3070 ekvivalentu. Ili barem više od 8 ako ništa drugo.
Mislim da je 8GB na 3070 dosta za sada, ali sumnjam da će tako biti i u budućnosti. |
AMD Announces a Red October: Zen 3 on October 8, RDNA2 on October 28
|
Alleged AMD Radeon "Big Navi" Prototype Pictured
Sto netko veli dolje u komentarima, "samo" 256 bit sabirnica, ne cini mi se spektakularno ? |
Pa ako je istina da Big Navi ima 80 CUs, onda mu treba prilično velik VRAM bandwidth da drži te CUs stalno nahranjene podacima, bez idlanja.
Moguće da je netko krivo prenio sabirnicu sa 5700XT. |
Ne vjerujem da ce navi sa 80cu imati samo 256bit sabirnicu...veca vjerojatnost da na slici nije "big navi" gpu.
|
Ček, a kak su na temelju te slike skužili da je 256-bit sabirnica u pitanju?:) Mislim, ovo može biti prototip bilo čega unutar Radeon divizije.
|
Citiraj:
Ako je 256-bitna nije flagship |
Da, samo dobro je lik napisao u komentarima, ako nije flagship cemu 16gb memorije kad su dosad imali 8 ne racunajuci VEGA VII i HBM ?
|
Pa baš radi toga da RDNA 2 mainstream sa 16GB zajebe RTX 3070.:) Ne mora ovo biti najjača verzija čipa s najviše memorije.
|
Citiraj:
|
Preko noći ce svi developeri provuci igru kroz dlss...treba biti realan, trenutno mali br. naslova(osjetno manji nego su najavljivali)radi s dlss-om tako da ga netreba uzeti bar trenutno kao neki game changer.
Citiraj:
|
Citiraj:
|
To je popis trenutno podrzanih, ali mogao si staviti i one za koje je DLSS 2.0 najavljen, iz istog su clanka :)
Cyberpunk 2077 Call Of Duty: Black Ops Cold War Watch Dogs: Legion Atomic Heart Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 Justice Boundary JX3 Serious Sam 4: Planet Badass Amid Evil Stormdivers The Forge Arena We Happy Few Kinetik Outpost Zero PlayerUnknown’s Battlegrounds Remnant from the Ashes Scum Darksiders III Dauntless Fear the Wolves Fractured Lands Hellblade: Senua’s Sacrifice Hitman 2 Islands of Nyne: Battle Royale ARK: Survival Evolved Citiraj:
Koji je razlog da 16Gb bude minimum, po cemu do sada videnom u predhodnim generacijama smatras da bi za 1440p, a kamo li na 1080p o kojima ti pricas minimalno trebalo 16gb vrama? |
a zasto bi stavljao sto je najavljeno, kad su vec sad u minusu naspram ranije najavljenog, gledam trenutnu situaciju kakva je, a ne sto ce biti za xy mjeseci/godina ili mozda nikad.
htio priznati ili ne track record oko dlss naslova im je loš, pred dvije godine tresla se brda a rodio se(bar za sada) miš, tj. samo 14 naslova, ovo bi i za amd bila poražavajuca brojka, a kamo li za nvidiu |
Nemam ja tu sta priznati ili ne kad se broj izdanih DLSS igara vidi i on je kako kazes malen. Medutim to je bilo i za ocekivati posto je verzija koja nije bila smece tj DLSS 2.0 izasla tek krajem 2019. godine.
Sa novom generacijom kartica sad kad je tehnologija zrela i kad ce ista biti pristupacnija sirom spektru korisnika trebao bi se i broj igara sukladno tome povecati. Tehnologija kojom doslovce dobivas besplatne performanse po meni ima svijetlu buducnost. |
"big navi" navodno 549usd, if true nece biti u rangu perf. sa rtx3080, osim ako ih amd ide jako undercutati u sto bas i ne vjerujem.
|
Citiraj:
Mislim, namjerno ovo govorim, jer tak jasno da nema logike kupiti novi RTX 3000 i onda se igrati samo na 1080p, ali na kraju to tak ispadne. Kaj se 16GB tiče, nemam neki razlog, osim toga, da ako već ide novo, onda nek ide kak spada sa 16GB i voljno.:kafa: |
Citiraj:
Realno 8gb je odlično za 1080p i prolazno za 1440p (pitanje koliko dugo) |
Citiraj:
Mislim da unatoč hypeu da na 1080p za prosječnog konzumenta neće biti isplativno raditi upgrade sa 2k na 3k seriju, barem dokle god je na 1080p. |
Problem je što će na 1080p, pa makar 240hz biti puno cpu bottlenecka sa 3080, a pogotovo 3090. To će se jasno vidjeti jer će razlike između raznih gpu (2080, 2080ti, 3080, 3090) biti puno manje na 1080p i 1440p naspram 4K
Znači tko kupuje high end 4K praktično postaje standard |
Očekujem da će se amd tući sa nvidiom u mid segmentu tržištu grafičkih kartica. Ne vjerujem da bi toliko dugi period od početka prodaje 3080/90 čekali samo na najavu svojih kartica da imaju nešto što može privući ljude koji gledaju samo high end grafičke kartice. Ali pričekati pa vidjeti što će AMD reći.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:48. |