PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hlađenje (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=63)
-   -   Hladnjaci za Core 2 procesore F.A.Q. (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=70168)

E-mil 13.02.2009. 00:38

Što god da napravim broj okretaja ostaje isti i to cca 2800 RMP

žile 13.02.2009. 00:41

To je fest puno.Pogledaj jel kuler sjedi kako spada,lani sam svom cimeru ponovno namještao kuler jer mu se komp nakon selidbe gasio.Od četiri push pina samo su dva bila zakačena,i to sa iste strane.Imao je jednu klackalicu koja je radila sve,samo ne hladila.Prekontroliraj jel kuler dobro sjedi.
Po mogućnosti,izvadi matičnu jer je intelov stock blago nezgodan ako to budeš radio na distancerima!Nećeš biti prvi koji je sjebao vodove na matičnoj na takav način.

2222. post :goood:

E-mil 13.02.2009. 01:10

Upravo sa gledao po BIOS-u i vidim da mi everest krivo pokazuje broj okretaja ventilatora odnosno da je onaj broj od cca 2800 RPM u BIOS-u broj okretaja ventilatora kučišta i obrnuto.
Cca 900 RPM venta kučišta u everestu, BIOS pokazuje da je to od CPU-a ???

I zašto mi CPU-Z pokazuje core speed 2 GHz ??

:wtf2:

hammer_of_thor 13.02.2009. 01:25

Zbog C1E i EIST koje pogasiš u BIOSU pa će ti neće snižavati frekvenciju u IDLEu i štediti energiju FFS -.-''

Pobogu čovječe da ti nisi vent od kučišta prikopčao na utor u MBO di treba vent od proca ići i obrnuto

E-mil 13.02.2009. 01:33

Ako i je krivo prikopčano to nisam bio ja.
Ja sam, kad sam mijenjao napajanje spojio natrag kako je i bilo, odnosno ventilator od procesora nisam ni dirao jer mi nije smetao.

Provjeriti ću sutra na MBO je li dobro spojeno

Astral 13.02.2009. 01:39

Citiraj:

Autor hammer_of_thor (Post 1276538)
Pobogu čovječe da ti nisi vent od kučišta prikopčao na utor u MBO di treba vent od proca ići i obrnuto

a kakve to veze ima? tako bi zapravo vjerojatno i bilo bolje jer na drugim utorima nema regulacije venta sta bi znacilo da bi vent na cooleru od proca radio konstantno na 100%

e-mil, skini taj cooler dolje, stavi neku finu pastu tipa AS5 i ponovo ga montiraj

pazi da koristis dobar program za mjerenje temp i sve bu bilo ok

nakon svega toga ako jos uvijek nisi zadovoljan sa temp, kupuj novi cooler, ali evo da budem iskren ako ces ic na Freezera, dobro hladi ali bome nije tih osim ako ga ne smanjis na nekih 2000rpm, i dalje ce dobro hladit, i bit osjetno tisi

i btw. preporucam ti da si ostavis EIST i C1E ukljucenim osim ako se ne palis na to da vidis punu frekvenciju proca cijelo vrijeme, a buduci da niti neces clockat, sumnjam da si takav tip - oni nece nista lose napravit, a mogu samo koristit pa ti odluci...

E-mil 13.02.2009. 23:58

Sve je dobro spojeno. Izgleda da Everest ima neki bug i da krivo pokazuje vrijednosti. Isprobao sa speedfan-om i PC Wizardom i očitava kao i BIOS.
Provjerio i cooler i izgleda na prvi dodir čvrsto. Idući tjedan ide provjera i skidanje coolera te mazanje kremom za sunčanje pa ćemo vidjeti kakve će biti temperature tada
Hvala!!

žile 14.02.2009. 00:03

Citiraj:

Autor E-mil (Post 1277281)
Idući tjedan ide provjera i skidanje coolera te mazanje kremom za sunčanje

Ovo je s cinizmom,jel tako? :)

E-mil 14.02.2009. 00:21

Nadam se da CPU u međuvremenu neće pocrniti i izgoriti :fuming: :fuming:

danc00 14.02.2009. 00:24

Citiraj:

Autor E-mil (Post 1277281)
Sve je dobro spojeno. Izgleda da Everest ima neki bug i da krivo pokazuje vrijednosti. Isprobao sa speedfan-om i PC Wizardom i očitava kao i BIOS.
Provjerio i cooler i izgleda na prvi dodir čvrsto. Idući tjedan ide provjera i skidanje coolera te mazanje kremom za sunčanje pa ćemo vidjeti kakve će biti temperature tada
Hvala!!

Skini EVEREST 5.0

Meni on isto pokazuje ko ploča, !

E-mil 14.02.2009. 00:32

1 privitaka
Probao sam i sa njim, doduše trail verzija Everesta ultimate 5.0, ali mi je isto krivo pokazivao.
Staviti ću screenshootove pa da vidite (sam da naučim uploadati slike...)

Evo probati ću sa .txt fajlom
Privitak 9314

Dizel 14.02.2009. 07:14

Citiraj:

Autor Astral (Post 1276545)

i btw. preporucam ti da si ostavis EIST i C1E ukljucenim osim ako se ne palis na to da vidis punu frekvenciju proca cijelo vrijeme, a buduci da niti neces clockat, sumnjam da si takav tip - oni nece nista lose napravit, a mogu samo koristit pa ti odluci...

Ne kuzim ovo, zasto da ih drzi ukljucenim?

Usparat ce struje? Nece to sigurno osjetiti na racunu HEP-a.

Produljit ce zivotni vijek CPU-a? To nitko ne moze potvrditi jer Intela se tesko zatuci i turbo overvoltanjem, a kamoli na takvim malim stock naponima...

Ploca ce dulje trajati? Moze otegnuti papak i drugi dan, ali sigurno ne zbog toga sto procesoru nije bio ukljucen C1E i EIST, vec zato sto jednostavno nisi imao srece ili sto bi stari Kinezi rekli da si iz pune vrece pica izvukao kitu :)

Astral 14.02.2009. 10:51

LOL, pa sta ocekujes da kazem na to...nista nije 100% sigurno opcenito u zivotu, mozda te sutra meteor pogodi na putu do posla/skole, stagod...

neki ljudi drze komp upaljenim 24/7, a sad dal ce se osjetit to sta cijelu noc ti proc radi na manjoj voltazi i na manjoj frekvenciji i tako godinama...pa nisam siguran, ali pretpostavljam da ce se koja kuna ustedit, nije to samo zbog mojeg plitkog dzepa, nego opcenito treba bit ekonomican zbog nase majcice Zemlje, a i nije da ces nesta izgubit s time sta ce bit upaljeni taj C1E i EIST, zato i kazem..."oni nece nista lose napravit, a mogu samo koristit pa ti odluci...", nisam reko koliko ce koristit :)

Dizel 14.02.2009. 11:35

Citiraj:

Autor Astral (Post 1277427)
LOL, pa sta ocekujes da kazem na to...nista nije 100% sigurno opcenito u zivotu, mozda te sutra meteor pogodi na putu do posla/skole, stagod...

neki ljudi drze komp upaljenim 24/7, a sad dal ce se osjetit to sta cijelu noc ti proc radi na manjoj voltazi i na manjoj frekvenciji i tako godinama...pa nisam siguran, ali pretpostavljam da ce se koja kuna ustedit, nije to samo zbog mojeg plitkog dzepa, nego opcenito treba bit ekonomican zbog nase majcice Zemlje, a i nije da ces nesta izgubit s time sta ce bit upaljeni taj C1E i EIST, zato i kazem..."oni nece nista lose napravit, a mogu samo koristit pa ti odluci...", nisam reko koliko ce koristit :)

Za ono sto platim svojim parama hocu da radi "do jaja", a ne na 45% :D

A o planeti Zemlji smo malo prekasno poceli brinuti, fajront je bio odavno.

Astral 14.02.2009. 11:42

za Zemlju se slazem, ali sta sad, dic ruke od svega i umrijet? no dobro to je poprilican OT

a ti ako mislis da ti proc nece radit "do jaja" ako koristis EIST i C1E onda se varas...

svakom svoje, uzivaj u koliko god vec mhz uzivas, poz

the-rider 14.02.2009. 14:20

ja kad upalim EIST komp mi primjetno sporije radi, proc se grije isto ko i kad je ugasen, tako da ne vidim razloga da bi ga drzao upaljenog

Dizel 14.02.2009. 15:01

Citiraj:

Autor the-rider (Post 1277584)
ja kad upalim EIST komp mi primjetno sporije radi, proc se grije isto ko i kad je ugasen, tako da ne vidim razloga da bi ga drzao upaljenog

Ja sve disejblam i nek sajba full speedom, jebe mi se.

Astral 14.02.2009. 15:04

"primjetno sporije"??? ma o cemu ti to, ako radis nesta imalo zahtjevno, pa taman ako samo upalis mozillu, proc ce se dignut na najvecu frekvenciju i nema sanse da osjetis ikakvu razliku

koristim tu tech godinama i stalno se zezam time na masu kompova i nisam nikad primjetio nikakvo usporenje

danc00 14.02.2009. 15:22

A zašt bi držao to upaljenim kad ionak je bolje za proc da nema nikakvih oscilacija (napon,brzina) A ako se brineš za 20kn, kolko buš ušparal za jednu godinu, onda si našel krivu stvar na kojoj se špara!
Istina ako si platio komp i imaš garanciju čemu bi ga šparal...

the-rider 14.02.2009. 16:29

Citiraj:

Autor Astral (Post 1277615)
"primjetno sporije"??? ma o cemu ti to, ako radis nesta imalo zahtjevno, pa taman ako samo upalis mozillu, proc ce se dignut na najvecu frekvenciju i nema sanse da osjetis ikakvu razliku

koristim tu tech godinama i stalno se zezam time na masu kompova i nisam nikad primjetio nikakvo usporenje

pa ja sam isprobavao, i u 2D nece prebaciti na vecu frekvu, tek kad ga jace opteretim

Astral 14.02.2009. 18:01

hm, ne...trebalo bi skakat za svaku sitnicu skoro

marko_1 14.02.2009. 18:27

Ovak imam jedno jako banalno pitanje, buduci da sam novi vlasnik c2d proca, kupio sam si E8400 i imam priliku uzeti thermaltake big typhoona za smijesne novce, da li mi se to isplati uopce stavljat mislim jel hladi sta bolje od stock coolera? Sjecam ga se jos od doba K7 procesora pa neznam kak to odgovara novijim serijama :D...

mymoon 14.02.2009. 18:29

big typh je u top 5 hladnjaka kada govorimo o zračnom hlađenju.

marko_1 14.02.2009. 19:04

Odlicno, onda kupujem i poliram :)...

Baja 001 15.02.2009. 01:23

Citiraj:

Autor marko_1 (Post 1277807)
Odlicno, onda kupujem i poliram :)...

To je vrlo dobra ideja :)

Inače jedan od bolji hladnjaka imam odavno svoj primjerak još sa Pentiuma 4 ;)

danc00 15.02.2009. 01:37

Al poliranje obavezno mora doć, imal sam i ja TT BT, i uvijek mi je samo pola baze nasjelo na CPU, kak sam ga god okrenul, makar i stim da je hladio sa pola baze hladio je odlično...nisam ga poliral jer je otišel jako brzo! Al da je baza bila neravna, bila je, a bila je nedirnuta, znači nije ju nitko oštetil, jednostavno tvornički sj3bana!

Rino 15.02.2009. 11:03

I ako ti na originalnom TT ventu prosviraju ležajevi (a hoće...ili već jesu) lako ga zamijenis s drugim...

Dizel 15.02.2009. 11:39

Nagruvas WD40 unutra i problem rijesen za nula novaca ;)

SRV 15.02.2009. 12:09

Citiraj:

Autor mymoon (Post 1277782)
big typh je u top 5 hladnjaka kada govorimo o zračnom hlađenju.

Nekad je bio, ali u zadnjih dvije-tri godine je izaslo dosta coolera koji ga nadmasuju. Xigmatek S1283, TRUE, SI-128, IFX-14, Thermolab Baram, Scythe Mugen/Mugen 2, Ninja 2, Noctua NH-U12P/NH-C12P, Zerotherm NV120/FZ120, Coolermasteri Hyper 212, V8, Z600... stvarno je duga lista, a ne da mi se vise nabrajat. :D

hammer_of_thor 15.02.2009. 12:23

Evo ja stavio V8-micu

Ostao PAF!
Premočno, temp mi na E7300 pri 1.392V ne ide preko 53 stupnja pod Blend Testom Orthosa - priority 10 na minimalnim obrtajima (BIOS pokazuje kad je potenciometar skroz spušten ~1100 RPM)
A vent je tu nečujan, kad se pojača na ~1900 onda se bome čuje, ali do nekih 1400 RPMa je nečujan.
Minus je što je vjerovatno neće stati u dosta midi kučišta, visok je pa se stranica možda nebi mogla zatvoriti
No ako stane TR ultra Extreme stat će i V8, a kako gledam po testovima širom neta, V8 redovito pobjeđuje TRUE za koji stupanj

Visok je 161,1 mm te težak nešto preko 800 grama, dok je TR Ultra EX 160,5 i težak 800 g

No V8 je jeftiniji trenutno, ima 8 heatpipea i vent sa potenciometrom, mislim da imamo novoga kralja zračnog hlađenja, bar što se naših prostora tiče

http://pce.hostili.com/images/P150209_12ki3a_thumb.jpg http://pce.hostili.com/images/P150209_12i947_thumb.jpg http://pce.hostili.com/images/P150209_120ogg_thumb.jpg http://pce.hostili.com/css/images/no_thumbnail.jpg

Baza mu nije loša ali može to i bolje http://pce.hostili.com/images/P140209_211z4e_thumb.jpg

Odlična stvar je što nova serija V8 dolazi i sa 1366 retention bracketom

http://pce.hostili.com/images/P140209_21ok7h_thumb.jpg

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:18.