PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   OS-X na PC-u? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=68431)

^SuperUnknown^ 09.09.2009. 12:16

Citiraj:

Autor Garak (Post 1425093)
@^SuperUnknown^: To je na Macu ili na Hackintoshu? :)

Na Mac-u, sa SL na Hackintoshu se jos nisam igral :)
Citiraj:

Autor Lihto (Post 1426005)
Jel može netko objasnit kak podesit u time machinu,da kad radi backup da backupira preko fileova,a ne da ponovo pravi folder,jer tak mi bezveze napuni cijeli HDD?

Nikak, ali to se zovu inkrementalne kopije, koje se same brisu nakon nekog vremena. Uglavnom, tu je razjasnjeno sve:
http://www.mackorisnik.com/2008/11/0...ime-machine-a/

ivoHuljev 10.09.2009. 20:04

Problem sa instalacijom Mac OSX-a na PC-u

Problem je u tome što se pri bootanju pri odabiru iPC dvd-a (distribucija) pokrene darwin x86 a nakon toga se restartira komp.

To mi se događa i sa iDeneb i iAtkos v7 instalacijom.
Znate li možda što bi trebalo podesiti da mi to radi?

Svi cd-i potpuno rade, isprobao sam instalaciju na laptopu.

matoliki 12.09.2009. 20:03

pozdrav
instalirao sam i napravio sve osim graficke, miša i tastature. Laptop,grafička je nvidia geforce 8600m gt... Radi mi usb miš i tastatura kad priključim, ali je bad što sam sad kod staraca i imam samo usb miš... može li se to rješit samo sa mišem?

MaLuA 12.09.2009. 23:45

Ja sam na SL-u zadnja dva dana i kod mene sve radi punom parom, govorim o hackintoshu.

Lihto 13.09.2009. 01:29

Izgleda da su konačno pustili druge kernele u pogon,tak da će uskoro izaći distribucije :) Do tada će 10.5.7 izdržat ja sam probao stavit SL ali ne ide baš,baci mi neku ACPI grešku..
Inače novi Itunes nije loše,Home sharing jako dobra stvar..

spawn 13.09.2009. 23:03

Imam jedno pitanjce:

Da li na MAC OS X-u normalno rade TV kartice,ima li taj OS kakav media centar, podrsku za titlove divx itd itd kao sto ima windows? Presoabih mozda na mac,ali treba mi podrska za ovo sto sam naveo. Spojio bih plazmu na PC i daljinski (ako imon uopce radi na mac-u). Ili je osx prvstveno poslovni OS? Samo pitam jer nikad nisam radio na njemu duze od 3 minute.

^SuperUnknown^ 13.09.2009. 23:24

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 1430828)
Da li na MAC OS X-u normalno rade TV kartice

http://www.elgato.com/elgato/int/mai...oduct3.en.html
Citiraj:

ima li taj OS kakav media centar

Imas ugradjeni Front Row, a imas i naprednije media centre npr. XBMC, Plesk...
Citiraj:

podrsku za titlove divx itd itd kao sto ima windows?

Da, instaliras Perian i vozis titlove i divx-e u Quicktimeu. A imas i VLC, pa ne trebas nista instalirati.
Citiraj:

Presoabih mozda na mac,ali treba mi podrska za ovo sto sam naveo. Spojio bih plazmu na PC i daljinski (ako imon uopce radi na mac-u).

Ne, ali imas drugih softvera za daljinski za OS X, npr. Sofa Control...

Facelessone 13.09.2009. 23:36

Za TV kartice ti je SU nešto bio pisao, mislim da PCI kartuše nikako, možda PCI-E ili usb neka.
Plazma i PC preko HDMI-ja (ili dvd to hdmi)

edit: eto ti sve :)

Roberto 14.09.2009. 12:58

Citiraj:

Autor Lihto (Post 1430220)
Izgleda da su konačno pustili druge kernele u pogon,tak da će uskoro izaći distribucije :) Do tada će 10.5.7 izdržat ja sam probao stavit SL ali ne ide baš,baci mi neku ACPI grešku..

Pa za Intel hackintosh ti netreba nikakava alternativni kernel, vanilla SL radi na svim novijim konfama, instalacija drito s origigi DVD-a. kao pomoć ima već nekoliko preinstall toolova.

Prije neki dan je Apple objavio kernel source za SL, to će omogućiti pisanje alternativnih SL kernelova i za manje kompatibilne sisteme (starija računala, AMD sistemi...), kao što je bio voodoo kernel za OSX 10.5.

Lihto 14.09.2009. 14:21

Citiraj:

Autor Roberto (Post 1431118)
Pa za Intel hackintosh ti netreba nikakava alternativni kernel, vanilla SL radi na svim novijim konfama, instalacija drito s origigi DVD-a. kao pomoć ima već nekoliko preinstall toolova.

Prije neki dan je Apple objavio kernel source za SL, to će omogućiti pisanje alternativnih SL kernelova i za manje kompatibilne sisteme (starija računala, AMD sistemi...), kao što je bio voodoo kernel za OSX 10.5.

rekoh neće bootat,počne i onda baci grešku,pa sam išao -v i tamo je napisao neku APCI(ACPI) nemogu se sjetit sad...imaš možda ideju kak to riješit?

Roberto 14.09.2009. 14:40

Citiraj:

Autor Lihto (Post 1431177)
rekoh neće bootat,počne i onda baci grešku,pa sam išao -v i tamo je napisao neku APCI(ACPI) nemogu se sjetit sad...imaš možda ideju kak to riješit?

Jesi probao mijenjati ACPI system state u BIOS-u?
To se ponekad događa kod Suspend to RAM (S3), probaj stavit na S0 i uključi ACPI support u BIOSu ako nije uključen.
Još može biti problem u OC FSB-a ili CPU-a, možda je i sam ACPIkext problematičan...

Lihto 14.09.2009. 14:50

Citiraj:

Autor Roberto (Post 1431187)
Jesi probao mijenjati ACPI system state u BIOS-u?
To se ponekad događa kod Suspend to RAM (S3), probaj stavit na S0 i uključi ACPI support u BIOSu ako nije uključen.
Još može biti problem u OC FSB-a ili CPU-a, možda je i sam ACPIkext problematičan...

probat ću ovo,a šta je sa onim problemom da se stavi da boota u 32bit,koliko sam čuo kao prvi put mora bootat u 32bit?

Roberto 14.09.2009. 14:55

Citiraj:

Autor Lihto (Post 1431193)
probat ću ovo,a šta je sa onim problemom da se stavi da boota u 32bit,koliko sam čuo kao prvi put mora bootat u 32bit?

Koliko mi je poznato SL po defaultu boota 32bitni kernel.

matoliki 14.09.2009. 18:58

Evo napreduje - rješio sam grafičku. ALI ne mogu pokrenuti ni jednu aplikaciju na njemu. Mislim izgleda prva liga, kao od starog mackbookpro, ali čim pokušam pokrenuti bilo koju aplikaciju (logic pro, dvd player i sl) kao da nisam ništa pokrenuo. Zna li tko u čemu bi mogao biti problem...

spawn 15.09.2009. 02:08

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1430844)
http://www.elgato.com/elgato/int/mai...oduct3.en.html

Imas ugradjeni Front Row, a imas i naprednije media centre npr. XBMC, Plesk...

Da, instaliras Perian i vozis titlove i divx-e u Quicktimeu. A imas i VLC, pa ne trebas nista instalirati.

Ne, ali imas drugih softvera za daljinski za OS X, npr. Sofa Control...

Citiraj:

Autor Facelessone (Post 1430852)
Za TV kartice ti je SU nešto bio pisao, mislim da PCI kartuše nikako, možda PCI-E ili usb neka.
Plazma i PC preko HDMI-ja (ili dvd to hdmi)

edit: eto ti sve :)

EEEE hvala decki,malo cu se morati poigrati. :chears:

supidupi 18.09.2009. 09:38

http://revision3.com/bestof/tekzilla-97

mozda malo skuplji zbog efi-x-a ali vjerojatno najbolji nacin za napraviti hackintosh
uz naravno navedeni sav popis kombatibilnih komponenti
iako,ako vam treba mac,bolje ga i kupite,native je native
nadam se da je pomoglo nekome

Baja 001 18.09.2009. 13:20

Citiraj:

Autor supidupi (Post 1434557)
http://revision3.com/bestof/tekzilla-97

mozda malo skuplji zbog efi-x-a ali vjerojatno najbolji nacin za napraviti hackintosh
uz naravno navedeni sav popis kombatibilnih komponenti
iako,ako vam treba mac,bolje ga i kupite,native je native
nadam se da je pomoglo nekome

Bilo je govora o tome, uglavnom to i dobiješ kada sam instaliraš PCEFI sa kextovima.

Shuky 20.09.2009. 08:32

Koji tutorial ste koristili za SL?

Garak 28.09.2009. 11:12

Imao sam malo vremena ovaj vikend i uspio sam instalirati SL na svoj komp (Gigayte 965P-DS4 v1.0 ploca). Sve radi, naravno ne out-of-the box. Nekoliko sati zafrkavanja i muke s grafickom i zvukom (v1 ploca ima ALC883 zvuk koji je posebna prica, nove revizije imaju ALC888 s kojim u pravilu nema problema).
Srecom ethernet je radio odmah pa je to olaksalo pricu.
OpenCL radi, QuartzExtreme radi.... u biti sve radi i radi značajno brže nego 10.5.8 (koji je bio brzinski napredak naspram 10.5.7 i ranijih).
Koga zanimaju detalji, rado cu pomoci. Ovaj vikend sam naucio nevjerojatno puno i svemu (forum insanelymac je nezamjenjiv :)).

Roberto 28.09.2009. 12:05

@Shuky, imaš nekoliko guideova, svi su vrlo slični i svode se na isto. Ne možeš fulat ni s jednim. jedino ako instaliraš na AMD sistem postoji velika vjerojatnost da ćeš uspješno instalirati, ali da ćeš imati KP na bootu ili da jednostavno SL neće radit. Za AMD treba pričekati bolji alternativni kernel. trenutno je u optjecaju modibinov kernel koji je u principu patchani vanilla kernel. Obzirom da je Apple nedavno izdao kernle source za SL za očekivati je uskoro i kvalitetni moddani kernel za SL.

Garak 28.09.2009. 21:27

Update na 10.6.1 je prosao uspješno.
Evo jos nekoliko iskustava:
OpenCL me odusevljava, novi QuicktimeX je zgodan, ali mi se ne cini prepraktican (uglavnom koristim VLC). Preview PDFova je jako dobro napravljen na novi nacin.
Expose je nevjerojatno unaprijedjen. Finder je nekako brzi dosta. Toliko za sada :)

CeRmA 28.09.2009. 23:08

Citiraj:

Autor Garak (Post 1442570)
Update na 10.6.1 je prosao uspješno.
Evo jos nekoliko iskustava:
OpenCL me odusevljava, novi QuicktimeX je zgodan, ali mi se ne cini prepraktican (uglavnom koristim VLC). Preview PDFova je jako dobro napravljen na novi nacin.
Expose je nevjerojatno unaprijedjen. Finder je nekako brzi dosta. Toliko za sada :)

Stavio si gore Retail ili neku od izvedenica SL-a?

Pozz

Garak 28.09.2009. 23:41

@CeRmA: Retail sam stavio.

Lihto 07.10.2009. 14:54

Jel mi može netko objasnit zašto kad prebacujem preko mreže sa OS-X particije na NTFS normalno brzina ide,a kad prebacujem sa OS-X particije u sustavu na drugu particiju ali koja je NTFS,ide 6 puta sporije?Dok prebacivanje između OS-X particija koje nisu NTFS ide normalno...

syzygy 15.10.2009. 09:30

Citiraj:

Imam jedno pitanjce:

Da li na MAC OS X-u normalno rade TV kartice

SU ti je više manje odgovorio na sve, a sto se tice TV kartica, u zadnjih nekoliko mjeseci ti je AverMedia izbacio par USB modela koji rade iskljucivo na Mac računalima, imao sam jedan na testiranje i radi ful ok..cijena je bila oko 400kn

Lihto 21.10.2009. 11:23

Koji bluetooth adapter kupit za hackintosh?Da normalno ima kextova za njega i da je podržan...Naime došao je magic mouse i to svakako oću uzet,samo treba kupit dobar adapter :D http://www.apple.com/magicmouse/

^SuperUnknown^ 21.10.2009. 12:36

Ja sam uzeo neki najjeftiniji svojevremeno u Linksu i radi nativno :) Kopam, kopam, al nazalost nemrem naci njegove slike, ali bio je prozirne plastike zelene boje :) Ak nadjem, okacim.

Lihto 21.10.2009. 12:38

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1462422)
Ja sam uzeo neki najjeftiniji svojevremeno u Linksu i radi nativno :) Kopam, kopam, al nazalost nemrem naci njegove slike, ali bio je prozirne plastike zelene boje :) Ak nadjem, okacim.

ajd hvala,inače SU šta kažeš na novi miš :D..jel imaš kakav info da će onaj iMAC 27'' doći kao zasebni 27'' monitor?Takvo je pravilo bilo do sada...

^SuperUnknown^ 21.10.2009. 12:40

Mis, tjah, nemam pojma :) Imam averziju prema Apple misevima... ne znam za 27" monitor, ja bih radije da osvjeze 30" liniju sa LED osvjetljenjem.

Garak 21.10.2009. 18:39

Citiraj:

Autor Lihto (Post 1462352)
Koji bluetooth adapter kupit za hackintosh?Da normalno ima kextova za njega i da je podržan...Naime došao je magic mouse i to svakako oću uzet,samo treba kupit dobar adapter :D http://www.apple.com/magicmouse/

Ja sam uzeo neki koji mi je ostao od bt microsoft tipkovnice - radi po plug&play metodi i u Leopardu i u Snow Leopardu :)
U iskusenju sam da javim frendici u USA da stavi jednog na postu :)

Garak 21.10.2009. 18:40

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1462430)
Mis, tjah, nemam pojma :) Imam averziju prema Apple misevima... ne znam za 27" monitor, ja bih radije da osvjeze 30" liniju sa LED osvjetljenjem.

27" s onom rezom, IPS panelom i LED osvjetljenjem mi se cini kao pun pogodak :)
I jos moze raditi kao samostalni monitor (ima video input).
Moje ocekivanje je 13-16 kkn u HR, ovisno o ostalim komponentama.

IcyTexx 25.10.2009. 19:44

Jos uvijek nema nacina da se OS X instalira na RAID0?

Facelessone 25.10.2009. 19:47

ima, škicni na insanelymac

Baja 001 25.10.2009. 20:58

Citiraj:

Jos uvijek nema nacina da se OS X instalira na RAID0?
Isto kao ni Windowsa do 2007 :p
Citiraj:

Autor Facelessone (Post 1466906)
ima, škicni na insanelymac

Upravo tako, RAID je suportan od 10.5, možda čak i prije dok su bile divlje instalacije na 10.4 sa prvim Intel konfama.

BTW već sam par puta ja i Roberto napisali da je moguće, (za ostale neznam). :kafa:

IcyTexx 26.10.2009. 01:22

Hvala vam na ovim odgovorima, škicam svako malo...
Al mi je nejasno.

Jel to znaci da moram na zasebnom disku držat OS, ili može na RAID0?

Sve mi je to nekak komplicirano i čudno, pa zato pitam.

Lihto 26.10.2009. 11:26

Možeš na RAIDu držat OS-X imaš upute i sve...meni nije baš prošlo pa sam stavio jedan stick bootabilan i preko njega bootam RAID 0 na ovim SSD i sve radi super..

nathan 26.10.2009. 16:07

jel mozda netko probao Rebel EFI:

http://store.psystar.com/rebel-efi-preview.html

Baja 001 26.10.2009. 16:33

Citiraj:

Autor nathan (Post 1467502)
jel mozda netko probao Rebel EFI:

http://store.psystar.com/rebel-efi-preview.html

Evo taman ja mislio linkat, izgleda zanimljivo pogotovo što je dotična kompanija dosta dobro pokrila tržištte hackintosha. Što se mene tiče možda nabavim taj program, ali ga ne mislim plaćat, kad mogu sam složit hack.

Baš me zanima kakvo će biti suđenje.

IcyTexx 26.10.2009. 19:12

Lijepo vas i ljubazno molim ako mi mozete okacit jedan od tih linkova di je opisana instalacija za 10.6...

Baja 001 26.10.2009. 19:24

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 1467643)
Lijepo vas i ljubazno molim ako mi mozete okacit jedan od tih linkova di je opisana instalacija za 10.6...

Imaš masu sistema, i različitih pristupa :)

http://www.insanelymac.com/forum/ind...?showforum=178

EDIT

Exclusive: Apple dictated Light Peak creation to Intel, could begin migration from other standards as early as 2010

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:07.