PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   dionice i fondovi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=75910)

Colop 17.10.2025. 11:27

Citiraj:

Autor xlr (Post 3826058)
Zlato je solidna opcija koja za sobom povlaci niz "pitanja" (barem u mojoj glavi) - gdje ces ga cuvati. Ako je u trezoru, onda je pitanje troska. Ako je doma onda je pitanje sigurnosti. Drzati u sefu, ili u kutiji od domacica, pa nadalje ono sto mene uvijek brine je tko ce sve jednog dana saznati da imam doma zlato, da ne ode taj podatak predaleko pa jos fali da ti hasisari navale na vrata. Ja osobno ako i budem imao zlato, necu to govoriti ni vlastitoj zeni ne zato jer joj ne vjerujem nego sto manje ljudi zna, to bolje.

Sef u FINI/poslovnoj banci najmanje veličine ti je red veličine 80 eura godišnje, tj 30 centi po danu.
Neovisno o imanju/neimanju zlata sef u banci je dušu dao za pohraniti bitne stvari, oporuke, ugovore,stvari koje ne bi želio da izgore, i nešto casha za hitne situacije i slično.

Ako gledaš dugoročno, i imaš prostora:

https://www.njuskalo.hr/slicni-oglasi/42404124

Imaš za 400-500 eura Wertheim sefove sa duplim ključevima, ankeriraš ih kod kuće, i miran si.

Ovo gore su sefovi koji su povučeni iz banaka.

tiki66 17.10.2025. 13:02

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3826150)
3. stup je u isto vrijeme i nobrainer i no-go. Šta će mi maloj 20k € koji će vrijedit 500€ u trenutnoj vrijednosti sa 55 godina. Nešto sa 20-25-30 je bolja opcija, ali ta bi lova trebala bit udaljena od mene tj. nedostupna meni :D

Treći stup ulaže lovu dalje a ako se odabere neki "rizičniji" onda ima i sasvim ok prinose koji povremeno pobijede inflaciju, tako da nije da će lova samo stajati i propadati:

https://mytetka.com/mirovinska-stedn...u-2024-godini/

A ako nastavi ulagati, fina lova će se skupiti.

No, ja treći stup ne bih odabrao zbog drugih razloga (tko zna što će biti s njime za 55 godina, hoće li Hrvatska uopće postojati i hoće li ti mala htjet pobjeć u Irsku :D )

Da se mene pita, neki ETF tipa VWCE i prst u uho

Zeryx 17.10.2025. 15:29

bit cu kum na krstenju i htio bi djetetu kupiti nesto malo zlata.

gdje je najbolje uzeti da imaju lijepe zapakirane paketice?

zkljaja 17.10.2025. 16:07

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3826190)
Treći stup ulaže lovu dalje a ako se odabere neki "rizičniji" onda ima i sasvim ok prinose koji povremeno pobijede inflaciju, tako da nije da će lova samo stajati i propadati:

https://mytetka.com/mirovinska-stedn...u-2024-godini/

A ako nastavi ulagati, fina lova će se skupiti.

No, ja treći stup ne bih odabrao zbog drugih razloga (tko zna što će biti s njime za 55 godina, hoće li Hrvatska uopće postojati i hoće li ti mala htjet pobjeć u Irsku :D )

Da se mene pita, neki ETF tipa VWCE i prst u uho

Za sebe imam 3. stup, ali ja samo što nisam prebacio 32. pa mi je 55 god lock OK stvar u svrhu mirovine npr.

Djetetu će u mojim godinama trebat boost za nešto 100%, a bit će joj do 55. blokiran pristup. Nešto što može povuć sa 25-30 za stan npr. mi treba...još nisam odlučio što...

Colop 17.10.2025. 16:23

Citiraj:

Autor Zeryx (Post 3826219)
bit cu kum na krstenju i htio bi djetetu kupiti nesto malo zlata.

gdje je najbolje uzeti da imaju lijepe zapakirane paketice?

Nije ti baš neko vrijeme za kupovinu zlata :D

Centar zlata ima zlatnike, male polugice, velike, poluge, sve moguće varijante, šalju poštom.
Moja preporuka

OuttaControl 17.10.2025. 16:30

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3826221)
Za sebe imam 3. stup, ali ja samo što nisam prebacio 32. pa mi je 55 god lock OK stvar u svrhu mirovine npr.

Djetetu će u mojim godinama trebat boost za nešto 100%, a bit će joj do 55. blokiran pristup. Nešto što može povuć sa 25-30 za stan npr. mi treba...još nisam odlučio što...

Ja za malu imam na finaxu djeciju stednju, od 1.1.2022 jednostavni prinos je 22%

Da zena nije "ulozila" tisuce eura u igracke i gluposti vec bi dobra suma bila tu, ovako ce valjda bit za auto do 18 :D

Psycho 17.10.2025. 22:33

sad me ovo malo potaklo da pogledam mirovinske fondove i definitivno moram promjeniti svoj MF jer sam random dodjeljen u Raiffeisen koji ima ocajni performance. A kada sam isao pogledati preko egradjanina,e onda mi treba visa razina pristupa preko osobne karte ili FINA certifikata.
da li netko zna da ako kupim citac kartica po njihovim uputama, mogu pristupati regosu i sl? ili je potrebna dodatna aktivacija.. nadam se da netko ima nekog iskustva

robimarko-bug 17.10.2025. 23:06

Aktiviraj si eOsobnu jednom i postavi Certiliu na mobitelu, onda samo potvrdiš na mobitelu i tjt.

Ja sam si krajem prošle godine promijenio fond jer sam bio u AZ-B pa sam se prebacio u PBZ CO-A.

Psycho 17.10.2025. 23:13

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 3826257)
Aktiviraj si eOsobnu jednom i postavi Certiliu na mobitelu, onda samo potvrdiš na mobitelu i tjt.

Ja sam si krajem prošle godine promijenio fond jer sam bio u AZ-B pa sam se prebacio u PBZ CO-A.

super, hvala :chears:

tiki66 18.10.2025. 08:15

Citiraj:

Autor Psycho (Post 3826254)
sad me ovo malo potaklo da pogledam mirovinske fondove i definitivno moram promjeniti svoj MF jer sam random dodjeljen u Raiffeisen koji ima ocajni performance. A kada sam isao pogledati preko egradjanina,e onda mi treba visa razina pristupa preko osobne karte ili FINA certifikata.
da li netko zna da ako kupim citac kartica po njihovim uputama, mogu pristupati regosu i sl? ili je potrebna dodatna aktivacija.. nadam se da netko ima nekog iskustva

Da, možeš

Osobnu si možeš aktivirati i u pojedinim policijskim stanicama (imaju automate), a OMF možeš promjeniti i u poslovnici fine

Pupo 18.10.2025. 08:45

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3826221)

Jesi odabrao išta za kliknu? Ja sam isto u nekoj dilemi/trilemi. Al vjerojatno ću ići s nekim fondom, koji mi se čini ok u datom trenutku. Želim se zadržati na HR fondovima, tako ako me dekne srce na poslu, valjda će se netko javiti da to postoji :/
Gledao sam i fondove s rokom dospijeća, tipa ZB Future 2055. To mi je taman ok za klinca, dok ga prođu sve faze i bude znao upravljat s novcem, nadam se.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:14.