PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows Vista Ultimate - moj review (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=56505)

vita 28.09.2007. 19:53

Gle disko ***em se drkam se več tri dana sa tim problemom na visti.
u ova tri dana uspio sa 10-tak puta nanovo instalirat vistu na prije tog formatiranom disku.
Jednostavno nemam pojma o čemu je riječ, nisam ništa klikno i ugasio, molim znalce sa foruma za pomoć.

http://img229.imageshack.us/img229/1...3328jl4.th.jpg

JEl mi itko može općenito reči što dalje, jel hardver ili softver u pitanju.

LAcy 28.09.2007. 20:11

vita: Počni koristiti Total Commander i nemoj se ljutiti zbog toga što ga drugi koriste. Mene te opcije čak osobno smetaju, postoje inače programi kojima editiraš što želi da ti tamo bude kao opcija ili kopaš sam po registriju. To programi sami stavljaju, ako imaš samo čiste windowse onda i nemaš drugih opcija.
Umjesto što pi*diš na forumaše, instaliraš ponovo Vistu i sl. pokušaj iskoristiti google i upisati nešto tipa: How do I edit the right click menu in windows explorer?

vita 29.09.2007. 01:52

Citiraj:

Autor LAcy (Post 826926)
vita: Počni koristiti Total Commander i nemoj se ljutiti zbog toga što ga drugi koriste. Mene te opcije čak osobno smetaju, postoje inače programi kojima editiraš što želi da ti tamo bude kao opcija ili kopaš sam po registriju. To programi sami stavljaju, ako imaš samo čiste windowse onda i nemaš drugih opcija.
Umjesto što pi*diš na forumaše, instaliraš ponovo Vistu i sl. pokušaj iskoristiti google i upisati nešto tipa: How do I edit the right click menu in windows explorer?

Lacy evo da ti odgovorim. Prvo kasnije sam shvatio da sam malo prenaglio u tonu izražavanja, i ispričavam se ako sam ikoga naljutio ili slučajno uvrijedio, sve u svemu nije u mom stilu, ali ljudi smo desi se.
Drugo, jasno mi je da ima razno raznih programa za editiranje opcija, ali me one ne zanimaju.
Naime jedna od opcija, koju često koristim, a to je new text documnent je po nekom pravilu trebala biti tamo ali nije.
Gdje su sad te opcije, nakon više puta čisto instalirane viste, a vid me dobro služi, ja ih ne vidim.

Kažeš Lacy ako se imaju čisti windowsi da onda nema drugih opcija. Ne bi se složio.
Disco mi je odgovorio da postoje te opcije za koje ja kažem da ih nema, ima i screenshot http://www.imagesforme.com/viewer.ph...427desktop.jpg. i to čovjek je napravio clean install viste.
Čudno mi je samo kad odem recimo na d particiju od diska na kojem je vista, tamo je ok, ali kad odem na d particiju od drugog hard diska (Xp) u kompjuteru, tih opcija nema. Samo nudi new folder. Mislim dosad nisam imo takvih nezgoda, ali sad da.

I naravno da koristim google i puno svog vremena riješavajući ne samo ovo, nego i druge stvari, ali me zanimalo što misle drugi članovi, jel je možda do hardwera ili slično. Nekam se problem teže riješi, ali nekad je potrebno čuti savjet iz onak, iz prve ruke.

LAcy 29.09.2007. 06:55

Mislio sam na druge opcije koje dodaju programi za vrijeme instalacije. Disco nema clean instalaciju VIste već koliko vidim i Office.
Ono što sam ja propustio je da ti nemaš tih opcija samo na WinXp particiji, dok na ostalima imaš. Nije mi jasna ova rečenica "Čudno mi je samo kad odem recimo na d particiju od diska na kojem je vista, tamo je ok, ali kad odem na d particiju od drugog hard diska (Xp) u kompjuteru, tih opcija nema." Kako imaš više d particija?! Ja imam i WinXP i Vistu, ali ne dual boot, već dva diska. Pomoću bios opcije prilikom dizanja odredim što ću dizati.
Možda je Vista iz nekog razloga zaključila da je ta WinXP particije zaštićena i ne daje ostale opcije. Ja se nebih previše brinuo i dodao bih New text document ručno.
Eh da, kažeš da si više puta napravio clean install Viste? Ali da je problem ostao na WinXP particiji? Zapravo nisi napravio clean install svega, očigledno su nekakve opcije kao takve ostale na WinXP a Vista ih je pokupila nakon svake instalacije.

Disco 29.09.2007. 12:03

Da nemam ja bas clean instalaciju, vec sam ja potrpao sve i svasta u vistu...
A cekaj sad kazes da ti na particiji di ti je xp ovo ne radi a prije si tvrdio da ti ovo en radi na particiji di je vista?! Meni vise nis nije jasno....

vita 29.09.2007. 12:20

Citiraj:

Autor LAcy (Post 827212)
Mislio sam na druge opcije koje dodaju programi za vrijeme instalacije. Disco nema clean instalaciju VIste već koliko vidim i Office.

Dobro, probat ču instalirat i office mada mislim da nije to u pitanju.
Evo rezultat isto kao i prije http://www.max-save.org/thumbs/355269Untitled.jpg

Citiraj:

Autor LAcy (Post 827212)
Ono što sam ja propustio je da ti nemaš tih opcija samo na WinXp particiji, dok na ostalima imaš. Nije mi jasna ova rečenica "Čudno mi je samo kad odem recimo na d particiju od diska na kojem je vista, tamo je ok, ali kad odem na d particiju od drugog hard diska (Xp) u kompjuteru, tih opcija nema." Kako imaš više d particija?! Ja imam i WinXP i Vistu, ali ne dual boot, već dva diska. Pomoću bios opcije prilikom dizanja odredim što ću dizati.

Ovako u kompjuteru imam dva hard diska. Jedan je IDE 40GB podijeljen na 2 particije (c: i d ) Na tom IDE disku je Vista. Drugi disk je SATA 80GB na njemu je XP. I kad odem na my computer u Visti, vidim 4 particije, dvije od IDE i dvije od SATA diska.
I kad odem recimo na d particiju od SATA, tj kako bi se izrazio, na d particiju diska na kojem je XP, mada ona nije u exploreru, nego točnije f:, ali kužiš što mislim.
E tu kad odem kliknem desnim klikom miša i hoču napraviti new text document ili new word document, tih opcije nema, gdje bi trebale biti.
A takoder na sistemskoj particiji viste, desni klik nudi samo new folder.

Citiraj:

Autor LAcy (Post 827212)
Možda je Vista iz nekog razloga zaključila da je ta WinXP particije zaštićena i ne daje ostale opcije. Ja se nebih previše brinuo i dodao bih New text document ručno.

:zdero2:ma ne brinem se, samo to mi je screaming nonsense, i smeta mi.
Citiraj:

Autor LAcy (Post 827212)
Eh da, kažeš da si više puta napravio clean install Viste? Ali da je problem ostao na WinXP particiji? Zapravo nisi napravio clean install svega, očigledno su nekakve opcije kao takve ostale na WinXP a Vista ih je pokupila nakon svake instalacije.

Ta particija xp na drugom hardu nije zaštićena, osim ako je vista prokužila svoj neki naćin. Više sam puta napravio clean install viste, a evo sad i xp-a, preciznije na svim diskovima koje imam sam instaliro nanovo sve windowse.
Sad mene muči, jel vista zapamtila konfiguraciju, pa me sad zeka nakon više puta ponovnih reinstalacija (razlog : virusi, štekanje itd..).
Jel uopće moguće da ona to namjerno radi.
Nemam prilike, a možda uspijem odnijeti svoj hard disk na drugi kompjuter, da vidim jel isti slučaj, ali pitanje je jel moguće da nešto do hardwera nije ispravno, ili je u ovom slučaju samo softwer.

vita 29.09.2007. 13:27

Ovdje si vidi koja je razlika između disco desktop i mog .
disco - http://www.imagesforme.com/images/9554w.jpg, i moj - http://www.imagesforme.com/images/44...69Untitled.jpg.

LAcy 29.09.2007. 15:37

Ovako, ja imam dva diska (imam još jedan ali taj nije bitan). Oba su SATA, osim tog trećeg ali ni to nije bitno. Na prvom disku (Samsung) imam dvije particije, na prvoj su WinXP, na drugoj podaci. Na drugom disku (Seagate) su također dvije particije, na prvoj Vista X64, na drugoj podaci. Znači vrlo slično kao kod tebe, samo si ti zakomplicirao objašnjenje sa slovnim oznakama.
WinXP sam imao instalirane od ranije dok nije bilo drugog diska. Kad sam instalirao Vistu isključio sam fizički disk gdje su WinXP (izvukao SATA kabel) da mi Vista ne napravi boot manager. Znači ja nemam dual boot u pravom smislu riječi, već koristim opciju koju mi pruža BIOS prilikom boot-anja. Mislim da je esc ili tako nekako, već danima nisam gasio komp :) Naravno u BIOS-u sam odredio default disk sa kojeg mi se boot-a Vista, a sa opcijom eventualno dignem WinXP. Kad se Vista instalirala onda sam ugasio komp i uključio taj drugi disk gdje su WinXP. Da trebam reinstalirati WinXP (ne trebam jer imam image) isključio bih disk gdje je Vista.
Na svim particijama imam sve te opcije u windows exploreru iako ga ne koristim, ali te iste opcije imam i u Total Commanderu (koji ti doista preporučam početi koristiti).
Razlog ovakvom ponašanju kod tebe je možda u ovlastima na određenim particijama pod security, owner i sl. Nadam se da znaš o čemu pričam, pogledaj tamo kakve su razlike između tih particija. Možda ne koristiš isti username na WinXP i Visti, možda nisi admin na svim particijama, vlasnik.....
Ono što sam ja primijetio je da Vista/WinXP znaju zbrljati ako se recimo jedan OS hibernira, pa se digne drugi dok je ovaj hiberniran. Isto tako obrišu si međusobno (ili samo Vista) restore pointe.
Ispričavam se na podužem postu, ali Kozmo :) stvarno si zapeo oko prilično nebitne stvari koju vjerojatno možeš riješiti ručno. No ako ti se baš istražuje, a meni je teško jer nemam taj problem, onda pogledaj gdje sam ti rekao i nemoj stalno instalirati i nadati se da će se samo riješiti.

Edit: Ako hoćeš, možeš kreirati user-a, dati mu ovlasti, uključiti Remote Assitance ili mi samo dati IP, username i pass pa se zakačim sa Remote Desktop Connection, damewareom, vnc-om, logmein-om... i pogledam da li se da nešto napraviti.

vita 29.09.2007. 16:05

Lacy hvala ti na dugom postu, sve sam pročitao i sve od a do ž razumio. Tako što si ti napisao ja tako isto radim,već godinama, sve u svemu tu nema nikakve greška.
Koja je kod mene stvar ne znam, sam imam neke meni osobno glupe razloge, ali opet ne znam.
To je veliki problem viste ili mog diska. Ja mislim da je do hard, a prijatelj do viste, itd.. mada mislim da je on više u pravu nego ja.
To ne radi i zbog toga imam i druge probleme tipa ovaj recimo.
On vista uopće neče da ima veze sa new doc. u ovom slučaju, on ne prepoznaje putanju linka niti ime samog dokumenta. To je velik problem.
http://www.imagesforme.com/thumbs/3834jjjj.jpg

Otišao sam u safe mode od viste, tamo neš vjerovat ta opcija radi, kad odem na new sve ima. Resetiro sam comp. otišao na vistu, njezin c particiju i opet isto.

Sve u svemu sad dosad radio bez greške, ali jednostavno ovakav nonsense nisam doživio nikad kod vwindowsa. Tebi hvala na postu i svim unaprijeda postovima ako ih bude.
Jednostavno ja pokušavam konstantno dok ne riješim taj problem.

Ako ti šta padne na pamet bit če mi veoma drago čuti tvoje lacy, disco ili bilo koje tuđe mišljenje.

btw: ispričavam se ako su moji postovi malo zakomplicirali sa tim slovima particija, ja pokušavam što bolje mogu se izraziti da me razumijete.

LAcy 29.09.2007. 16:29

Kreiraj novog usera, neka bude admin i onda se logiraj kao on.

vita 29.09.2007. 16:42

idem sve probat nanovo, malo sredit disk pa javim. danas imam vremena pa ču vidit možda i uspijem,

vita 29.09.2007. 17:49

ne, neradi mi to u vezi tog problema. Disk sam kompletno formatiro i nanovo instaliro ali opet NE. Jedio u SAFE MODE radi
Iddem na drugi komp stavit disk pa cu vidit.

LAcy 29.09.2007. 17:57

Al' si nas zatrpao postovima :D Što si formatirao? Oba diska? Samo Vistin? Ajd kad si toliko zapeo, isključi ovaj sa WinXP, formatiraj Vistin, instaliraj Vistu i onda probaj. Nadam se da si probao kao admin sa isključenim UAC-om?

I počni editirati postove, ovako ćeš/ćemo nadrobiti 100 strana.

Edit: Tražeći jedno našao sam nešto zanimljivo za pročitati:

One of the primary benefits of using an x64-based version of Windows Vista is that these versions provide dramatically improved security functionality when compared to their 32-bit counterparts. Most dramatically, the Windows Vista x64 versions include a new secret security feature called Address Space Layout Randmonizer (ASLR) that helps eliminate remote system attacks for the first time on the Windows platform. This feature (which was first disclosed in this very article) ensures that system files load at random (1 in 256) memory offsets at every system boot, compared to previous Windows versions where system files always loaded to the same offset memory location. Because of this change, most (approximately 99 percent) remote attacks will simply fail on x64-based Vista versions.

Working in tandem with the No Execute (NX) technologies in modern x64 microprocessors from both AMD and Intel, Windows Vista x64 versions, like XP x64, also provide support for hardware-backed Data Execution Protection (DEP), which helps to prevent the buffer overflows that are commonly used in electronic attacks. (32-bit Vista versions utilize a less effective, software-based version of DEP.) Another unique x64 feature, Kernel Patch Protection (sometimes called PatchGuard), prevents malicious software from patching the Windows Vista kernel. PatchGuard, Microsoft says, works by preventing kernel-mode drivers from extending or replacing other kernel services and preventing third-party software from patching any part of the kernel.

Edit2:

Bilo je riječi o problemu sa prijenosom podataka mrežom na Visti, pokušjte:

netsh interface tcp set global rss=disabled

a ovo su ostale opcije:
• disabled - fix the receive window at the default value.
• highlyrestricted - allow for the receive window to grow beyond the default value, but do so very conservatively.
• restricted - allow for the receive window to grow beyond the default value, but limit such growth in some scenarios.
• normal - allow for the receive window to grow to accommodate almost all scenarios.
• experimental - allow for the receive window to grow to accommodate extreme scenarios.

vita 29.09.2007. 23:59

Hajde de da odgovorim, da nisam riješio nonsense problem kod viste.
Lacy mislim da nisam mogao editirat postove jer ne bi valjalo to, ali što je 10-15 mojih postova naspram ovih 1450 i koliko več.
Probao sam sa svojim hard diskom na drugi kompjuter, s novom instalacijom i nije išlo, isti problem, kad odem na C particiju od viste desni klik miša nema onih opcija koje trebaju biti.
Ovdje je vidljivo kako treba biti http://www.imagesforme.com/images/9554w.jpg, a ovdje kako ne http://www.imagesforme.com/images/44...69Untitled.jpg.
U SAFE MODU tih problema nema, dok u normalnom ima.
Sve u svemu jedan nonsense problem kod viste za kojeg nemam vremena više.

Disco 30.09.2007. 13:15

A da nabavis drugu verziju viste?

LAcy 30.09.2007. 13:26

Citiraj:

Autor Disco (Post 828187)
A da nabavis drugu verziju viste?

:goood:

Ovo još nikom od nas nije palo na pamet :lol2: Ali vrijedi pokušati, no tko bi pomislio da originalna verzija Viste može biti s greškom.

Disco 30.09.2007. 13:29

Ups, nisam znao:fiju:

LAcy 30.09.2007. 13:33

Citiraj:

Autor Disco (Post 828202)
Ups, nisam znao:fiju:

Nego kakvu drugu? :D

sipe 30.09.2007. 13:49

Citiraj:

Autor vita (Post 827922)
Hajde de da odgovorim, da nisam riješio nonsense problem kod viste.
Lacy mislim da nisam mogao editirat postove jer ne bi valjalo to, ali što je 10-15 mojih postova naspram ovih 1450 i koliko več.
Probao sam sa svojim hard diskom na drugi kompjuter, s novom instalacijom i nije išlo, isti problem, kad odem na C particiju od viste desni klik miša nema onih opcija koje trebaju biti.
Ovdje je vidljivo kako treba biti http://www.imagesforme.com/images/9554w.jpg, a ovdje kako ne http://www.imagesforme.com/images/44...69Untitled.jpg.
U SAFE MODU tih problema nema, dok u normalnom ima.
Sve u svemu jedan nonsense problem kod viste za kojeg nemam vremena više.

pokušaj ovo
1.bootaj vistu
2.odeš u repair my computer
3.prvo probaj repair my computer startup
4.ako ne upali odi u cmd
5.komanda chkdsk /r
6.Meni ja popravila vistu uopće je nisam mogao bootati

IcyTexx 02.10.2007. 07:24

Ej, bok..
Ne znam dal je bilo, al vrijedi probati.

Sad mi se svaki puta kad kliknem shift+del gimbice izgasi explorer.exe.

Znate u cemu je problem?

sipe 02.10.2007. 08:38

imam ja pitanje za sva ljude stavio sam sp1 beta 16659 i komp je stvarno ubrzan osjeti se svugdje samo imam problem.Neke stavke windowsa se ne žele otvoriti kao npr.Control panel otvori mi se windows explore onako prazan i nesten također nemogu updejtati ni score niti ništa.Jer zna netko riješenje vista ultimate

LAcy 02.10.2007. 08:42

Sinoć sam isprobao SP1. To je izvrstan način kako izgubiti cijelu večer za ništa. Prvo se preko sat vremena radio image jer imam puno toga na toj particiji, no srećom da sam to učinio. Nakon toga se dekomprimirao SP, pa oko pola sata nešto roštao, restartao i onda opet roštao, restartao, roštao, restartao i recimo završio nakon cca pola sata. Do sada je potrošeno preko 2 sata.
Nakon zadnjeg restarta uđem u win, a ono traži driver za grafičku i ne radi aero. Instaliram driver, restart. Opet ne radi aero. Kliknem desno na my computer, ništa, kliknem na control panel, ništa. Nekako dođem do control panela preko windows explorer i tamo čačkam ali bez uspjeha. Tražim po netu što je i na kraju vratim onaj image, znači još oko pola sata plus čačkanje i traženje rješenja.

Disco 02.10.2007. 10:07

znaci SP1 je kik es:D Odlicno!

LAcy 02.10.2007. 10:18

Možda je i dobar ako se stavi na svježu instalaciju. Zaboravio sam napomenuti da je težak 1,7GB! I diže kernel na 6.001

sipe 02.10.2007. 10:52

Citiraj:

Autor LAcy (Post 829725)
Sinoć sam isprobao SP1. To je izvrstan način kako izgubiti cijelu večer za ništa. Prvo se preko sat vremena radio image jer imam puno toga na toj particiji, no srećom da sam to učinio. Nakon toga se dekomprimirao SP, pa oko pola sata nešto roštao, restartao i onda opet roštao, restartao, roštao, restartao i recimo završio nakon cca pola sata. Do sada je potrošeno preko 2 sata.
Nakon zadnjeg restarta uđem u win, a ono traži driver za grafičku i ne radi aero. Instaliram driver, restart. Opet ne radi aero. Kliknem desno na my computer, ništa, kliknem na control panel, ništa. Nekako dođem do control panela preko windows explorer i tamo čačkam ali bez uspjeha. Tražim po netu što je i na kraju vratim onaj image, znači još oko pola sata plus čačkanje i traženje rješenja.

isto sranje imam i ja preko explorera mogu do control panel i što sad je si ti vratio image ili?kako da ga zbrišem kad nemogu do controlpanela odnosno nova instalacija ili što?

LAcy 02.10.2007. 10:57

Napisao sam da sam vratio image. Backup je majka mudrosti :D Eventualno pokušaj iz explorera otići u control panel->Programs and features i tamo ga deinstalirati. Baš me zanima da li će uspjeti, ja sinoć nisam imao volje.

IcyTexx 02.10.2007. 23:45

A jel zna ko odgovor na moj problem?
Pls..

sipe 03.10.2007. 08:34

nemogu jer nemogu do instaled updates jedino da pokušam uninstaler koji podržava brisanje updetova

Sonim 03.10.2007. 15:32

Vista i chkdsk

Vidim da ovoga nije nitko pitao pa da ja :D
U visti pokrenem command prompt i upišem chkdsk, a on meni izbaci poruku:

Access Denied as you do not have sufficient privileges. You have to invoke this utility running in elevated mode.

Prijavljen sam kao admin pa mi nije jasno kako nemam pristupa?
help

LAcy 03.10.2007. 15:36

Pokušaj pokrenuti command prompt sa desnim klikom i run as admin.

Disco 03.10.2007. 16:16

da i mene vista satlno drka s tim admin ovlastima a prijavljen sam kao admin....

Sonim 03.10.2007. 17:27

Citiraj:

Autor LAcy (Post 830854)
Pokušaj pokrenuti command prompt sa desnim klikom i run as admin.

Je, ovako radi. thx
Nemogu vjerovat da valjda jedino desni klik na command prompt nisam probal :lol2:

LAcy 03.10.2007. 19:42

Neznam kakav si ti to admin na svoj stroju ali meni radi i ako stisnem win upišem cmd i u njemu chkdsk. Inače nisam klikao po start meniu od kada sam na visti, ovaj sistem im je super.

IcyTexx 03.10.2007. 22:20

Glavno da se meni rusi eksplorer....

LAcy 03.10.2007. 22:39

Citiraj:

Autor Ice Demon (Post 831165)
Glavno da se meni rusi eksplorer....

Neznam rješenje, probaj system restore. Od kada i nakon čega ti se to događa?

IcyTexx 03.10.2007. 23:45

Par dana, nemam pojma nije me bilo, samo se pocelo desavat...
Ono, kliknem desni gumb i restarta se explorer. Idem na crtaltdel i opet.

Sonim 04.10.2007. 00:24

Citiraj:

Autor LAcy (Post 831015)
Neznam kakav si ti to admin na svoj stroju ali meni radi i ako stisnem win upišem cmd i u njemu chkdsk. Inače nisam klikao po start meniu od kada sam na visti, ovaj sistem im je super.

Pa piše u control panelu u user accounts da sam admin. I preko cmd-a mi je ista fora kao i u command promptu ako ga ne pokrenem kao admin.

sibirski_tigarr 04.10.2007. 17:16

evo mog kratkog osvrta na vistu
prije nekih 5 mjeseci instalirao radio na njoj desetak dana
nije mi radila sky star 2 kartica (satelitska)
poslje tih desetak dana formatirao hard wratio se na xp
i mislim da u skoroj budučnosti vistu neću instalirati
u biti općenito mi se ne sviđa
pozdrav od mene

sipe 06.10.2007. 11:58

e ljudi ja glup nisam uopće dinguo windowse u safe mod izbriso service pack sad je dobro ali sporo kad izađe neka nova verzija stavljam je opet

LAcy 06.10.2007. 12:10

sibirski_tigarr: Molim te objasni nam smisao tvog posta. Zbog čega si našao shodnim podijeliti iskustva od 10-tak dana i stara 5 mjeseci?

sipe: Molio bih te koristi mala, velika slova, točke, zareze...

Ovaj thread je prilično izgubio smisao.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:50.