![]() |
Citiraj:
|
edit:fulo sam temu :)
|
Poštovanje ljudi,
malo sam van zbivanja s promjenama na razini socketa. Vidite koji komp imam tu lijevo :) Dakle, trebao bih novu matičnu za procesor Phenom II x4 955. Mislim da je to AM3 socket. Imate neke preporuke za neke sitnije novce? S kompjuterom se povremeno igram, ali prije svega ga koristim kao uredsko računalo i HTPC. Jedini uvjeti su: - Full ATX - Što više SATA portova (ispod 6 ne, a ne znam ako možda ima i više od 6 :) ) - barem jedan PCI utor. Dakle, volio bih nešto što bih možda mogao koristiti i za par godina kada promjenim procesor, ako je to moguće zbog kompatibilnosti socketa Hvala unaprijed na savjetima. |
Tu imaš stvarno dobar izbor ploča, ne zaboravi samo da ti treba i DDR3 memorija.
Ako ne patiš na Ultra High End ploče, onda su ove dvije za tebe: Asrock AM3+ 980DE3/U3S3 Asrock 970 Pro3 R2.0 Prva ti je najjeftinija opcija a da je fullATX, sa PCI konektorom, te čak 8x SATA (2x SATA3 + 6x SATA2). Druga je bolje opremljena, ali samo 6x SATA3 konektora. Sve snažnije verzije ploča su uglavnom 5+1 SATA (5x SATA + 1x eSATA), što ti ne paše Ako hoćeš premium model, onda je za tebe ASRock 990FX Extreme9 Od MSI-a imaš ove dvije ploče: MSI 970A-G43FX MSI 970A-G46FX Gotovo iste ploče, skuplja varzijanta ima SLI certifikat i hladnjak na regulaciji, dok je kod jeftinije namjerno izostavljen, makar već ima pripremu za dotični hladnjak. Ako hoćeš premium modele, onda su ti ova dva modela na izboru: MSI 990FXA-GD65 MSI 990FXA-GD80 Gigabyte ti ima jednu ploču iz nižeg segmenta koja odgovara tvojim zahtjevima: Gigabyte GA-970A-DS3P No osobno bi je preskočio jer ima papir na chipsetu, namjerno štede na jeftinim modelima, dok skuplji imaju adekvatan hladnjak. Nemaju više premium ploče (UD5 i UD7), ali njihov viši srednji rang je sasvim OK. Gigabyte GA-990XA-UD3 Gigabyte GA-990FXA-UD3 Što se ASUSa tiče, ima dobru ponudu, no uglavnom malo skuplju od konkurencije. ASUS M5A97 LE R2.0 ASUS M5A97 R2.0 Obje ispunjavaju sve zahtjeve. Ako pak hoćeš njihovu premium ploču, onda ASUS Sabertooth 990FX R2.0 Eto, možeš stvarno birati između hrpu ploča. AM3(+) je dugo na tržištu, i još uvijek zadovoljava potražnju u svim segmentima. |
Citiraj:
Hvala ti puno na pomoći! Proučit ću do kraja dana linkove, odlično! Znači,AM3 je kompatibilan i s ovim nadolazećim socketima (FM) i slično. hvala! |
ne, am3 i fm su drugačiji socketi i ne možeš kombinirati procesore.
am3 proc na am3 ploču, fm proc na fm ploču... |
Nisu kompatibilni. To su potpuno različiti socketi. Tvoj procesor je AM3, kojega podržavaju i aktualne AM3+ ploče.
Za početak, dal ti radi ova Asusova ploča iz profila? To je dobra ploča ploča s 8-faznom regulacijom i DDR2 memorijom. Ako kupuješ novu ploču, morat ćeš kupiti i DDR3 memoriju. Od novih AM3+ ploča ne predlažem ništa ispod Asus M5A97 R2.0 koja dođe od 586 kn na dalje. http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=M5A97+R2.0 Polovne AM3 ploče (DDR3), koje ne podržavaju AM3+ procesore se mogu naći za ~250 kn. |
potpis na M5A97 r2.0 , bestbuy za oko 600kn
970chipset ,140w cpu support ,4+2 phase, hladnjak na vrm ,6 sata portova, usb 3 i ostale điđe.. meni uredno stabilna sa fx 8320 @4.2 a možeš tu i malo detaljnije pogledati kompletni asortiman AMD ploča http://www.overclock.net/t/946407/am...-info-database definitvno neki "minimum" ako namjeravaš mijenjati kasnije tog 955 za kakav FX... |
Citiraj:
Ali imaš pravo, moram još malo razmislit isplati li mi se promjena, pogotovo jer je s pločom sve u redu. Hvala na savjetima oko socketa, sad vidim da je razlika AM i drugih :hitthewal: |
Pozdrav, trebao bih MB am3 (proc je AMD 945) socket koja podrzava ECC a da nije skupa tj bilo bi ok nac polovnu...zanima me dali ona funkcionira kao i obicna (sto se igri tice)...radi se o tome da sam dobio 8GB ECC a nebi ih prodava za male pare pa bih zamjenio ploču i sve preselio na tu novu
|
Da li M5A97 EVO R2.0 vrijedi dodatnih ~150kn, ili da uzmem M5A97 R2.0?
Gore planiram staviti FX 8320 na 4.0GHz, undervoltan. |
pa nije ako neces ocati :D
ako hoces onda je.... |
za okruglih 4ghz ,rađe kupi jeftiniju ploču i dodaj još koju kunu povrh tih 150kn pa uloži u bolji cooler, trebat će ti :)
ja na m5a97 r2.0 tjeram 4.2ghz bez problema... |
Radije prodaj EEC modul i kupi si 2x 8GB RAM-a.
ECC je za serverske ploče, i ne vjerujem da će zaista i odrađivati kako spada na bilo kojoj AM3 ploči. Dakle RAM kao sam RAM će raditi, ali ECC funkcija neće, i ne možeš kombinirati ECC i non-ECC module, što je najveća mana ako koristiš na standardnim pločama. |
Citiraj:
|
Zar ta matična podržava ECC rame? Koliko vidim u specifikacijama ne:
https://www.asus.com/Motherboards/M5...specifications |
Citiraj:
kopipejst: 2 x DIMM, Max. 16GB, DDR3 1866/1600/1333/1066 MHz ECC, Non-ECC, Un-buffered Memory |
Vidi stvarno, samo sam zabilježio non-ecc, moja greška :D
|
Ja sam se ipak odlucio na M5A97 EVO R2.0, sad samo da MBO dodje, pa da vidim kakav me je FX 8320 dopao.
|
Pozdrav!
Zanima me sta vi mislite koju je najbolje FM2 ploču uzeti za athlona x4 750/760k ? do 500 kn ( nova ili polovna sa garom ), |
|
Citiraj:
|
Ili jednostavno uzmes jeftiniji mATX model.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Ploča
Citiraj:
Evo imam Asrock FM2A75 PRO4 već godinu dana. Nikakvih problema sa ovom pločom. Na njoj se i dobro kloka tako da ne znam čemu ove priče. http://valid.canardpc.com/viqikg Nisam joj isprobavao limite u klokanju |
Citiraj:
FM2A75M-HD+ Ima preslabu regulaciju napona, i rikavaju kao lude,covik iz future it potvrdia |
Čime pratiti temperature A10 7600 na AsRock FM2A75 Pro4-M ?
Isprobao sam core temp, hwmonitor, amd overdrive svi pokazuju neke bijesne temperature a gore je TRU120E s ventom (na min doduse)... pomagajte |
Temperature
Citiraj:
|
Koju stavku tocno gledas ?
Edit: hvala |
Temperature
1 privitaka
Citiraj:
|
Kupujem ovu kombinaciju:
GIGABYTE F2A88XM-D3H AMD A8 X4 6500 Odem u dućan, a meni gospođa kaže: To dvoje Vam nije kompatibilno, jer je ploča FM2+, a procesor FM2. Ko je tu lud, zbunjen i normalan? http://www.gigabyte.us/support-downl....aspx?pid=4716 Molim pomoć. Hvala |
Citiraj:
Naravno da FM2+ ploče primaju FM2 procesore |
Citiraj:
PS Velika je guzva u ducanu, pa mozda joj mozak ne radi dobro. |
Prima FM2 procesore samo ako je kutija od ploče plave ili crvene boje.
Teta dobro veli ;) |
Citiraj:
|
Može i crna kutija, ako teta ima plave oči ;)
Ma može da GA ploča, ne brini. MBO koja je FM2+ podržava FM2 procesore, dok FM2 ploča ne podržava FM2+ procesore. Uvijek je kompatibilno unatrag, nikad unazad. |
Citiraj:
Hvala na pomoći. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:18. |