Citiraj:
Autor 1v@n
(Post 2599075)
Naravno da ne treba izbrisati, ali sad da su po nečemu vrijedniji od ostatka proizvođača, nisu.
|
Ne slažem se.
Upravo zbog činjenice da su 90 godina bili ponajveći inovator u automobilizmu.
Općepoznato je svakom ljubitelju automobila da ih je ta suluda želja za inovativnošću i dovela do propasti, i ta činjenica stoji, ali reći da nisu vrijedni ili da su zanemarivi kako vw fanbojevi tipa fanatik aludiraju, to je smiješno.
Citiraj:
Autor 1v@n
(Post 2599075)
Jedini koji je tjerao svoju filozofiju i preživio je BMW, ostali svi nestaju.
Ako ne žrtvuješ neke stvari zbog trendova i tržišta, propadaš. Lancia nakon Delte nije napravila nijedan sportski auto, nijedan hot-hatch. Kao i Saab, orijentirali su se na mali dio tržišta koji je svaki drugi proizvođač već imao pokriven i igrali na sentimentalnost.
|
Ma to je meni posve jasno, ja ne pričam o ekonomskoj strani cijele priče, nego o povijesnom značaju jedne automobilske tvrtke koja nam je donesla hrpetinu pozitivnih inovacija bez kojih bi svijet automobila poprilično kaskao.
A da je Lancia 'prdeknula' to se znalo odmah nakon što ih je Fiat uzeo kao 'veliki' spasitelj....
Citiraj:
Autor 1v@n
(Post 2599075)
Ne zna ni hrpa ljudi da je Citroen napravio prvi auto s pogonom na prednje kotače i napravio revoluciju, a i da znaju, neće ništa bolje mišljenje imati o njihovoj trenutnoj ponudi.
|
Nije Citrać prvi, prvi su bili oni austrijanci graff & stift, a citrać je bio među prvima velikoserijskim autima sa prednjim pogonom, sredinom 30ih godina, i to s naglaskom na 'među prvima'. Mislim da je on bio prvi sa monokoqom i prednjim pogonom, tak nešt, al prvi sa prednjim pogonom nije.
Citiraj:
Autor 1v@n
(Post 2599075)
Još manje ljudi zna da je Saab surađivao s Lanciom, zapravo Saab Lancia 600 je Delta :D Zato sam i spominjao Saab u ovom cijelom kontekstu.
Link
|
Saab je kao što vjerujem da znaš, prvenstveno firma za razvoj letjelica, auti su im bili dodatna zanimacija, koja je tako i završila. Surađivali su od samih početaka sa nekom od drugih auto ili kamionskih kompanija, jer im samostalni razvoj automobila nije bio primaran - radili su sa scaniom, fiatom, alfom, lanciom, opelom, gm-om globalno, subaruom....
Citiraj:
Autor 1v@n
(Post 2599075)
Nađi danas takav auto u voznom stanju, ili još bolje, nađi ga općenito :)
|
Kakav auto? Deltu? Nije problem, ima i kod nas, samo takav auto se plaća extra :)
Citiraj:
Autor 1v@n
(Post 2599075)
8.32 je raritet samo takav. Nedavno sam naletio na jednog na kanadskom ebayu, auto dovezen iz Japana. Sve je na autu ok (unutrašnjost barem vidim), osim Ferrarijevog motora kojem ne rade 2 cilindra :D
Link
Eto, to sam i rekao, osim Delte ništa :D
Ferrarijevu Themu možeš zaboraviti.
|
8.32 je auto proizveden u maloj seriji i sasvim je logično da 20-25 godina kasnije ima vrlo mali broj 'živih' primjeraka, a prodaja istih se odvija unutar krugova zaljubljenika u marku, a ne po ebayevima i njuškalima ;)
Ako se ne varam, na lancia forumu se pisalo o jednom prodanom u Zg-u prije 2-3 godine, i to u solidnom stanju.
Btw, općenito od sredine 90ih nema više klasičnih automobila 's dušom', jer su se svi bacili na implementiranje svih čuda elektronike u svoje automobile, zadovoljavanje sigurnosnih i ekonormi, itd. Tako da i u tom pogledu je smiješno što inzistiraš na nekom entuzijazmu za dosta mlado razdoblje unatrag, a pogotovo za marku koja je svoj komercijalni put prema dolje počela još ranije.
Citiraj:
Autor 1v@n
(Post 2599075)
To nije entuzijazam, to je kolekcionarstvo jer tih auta na svijetu nema više od par tisuća.
|
Nope, kolekcionarstvo ti je ono kad imaš puno love pa si kupiš 1 deltu evo2, jednu 8.32, jednog bmw-a 507, jednog 1M, jednog m3 e30, , jednog merca gullwinga, jednog F40, jednog traction avanta, jednog fairlady-a, jednog kpgc10 gtr-a, jednog 911 rs 2.7, itd. da ne nabrajam sad jedno 100injak auta koje bi kao jedan kolekcionar stavio u garažu.
Entuzijazam bi bio imati love za jednog i posvetiti mu se skroz.