PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Telemach (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=82)
-   -   Telemach - Optika (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308323)

the chosen one 08.09.2025. 17:30

Citiraj:

Autor markotornic (Post 3820195)
Uspio

Bilo bi lijepo da napišeš u čemu je bio glitch i rješenje istog. Malo da se i drugima ubuduće pomogne ukoliko naiđu na isti problem ;)

Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk

markotornic 08.09.2025. 20:51

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3820198)
Bilo bi lijepo da napišeš u čemu je bio glitch i rješenje istog. Malo da se i drugima ubuduće pomogne ukoliko naiđu na isti problem ;)

Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk

U pravu si. Pobrisao prijasnji uredjaj na TVu. Napravio reset boxa i na TV ponovo pokrenuo uparivanje. Kako nema ponudjenog Telemach providera našao ga pod search. Dobio izbor 2 Telemach. Izabrao onaj bez oznake OTT i radi

Btw. Slika godinama ispred A1 na coaxu. Ostra, nema kockica, brze prebacuje. S druge strane cini mi se da ja logika na A1 nesto bolja. Mislim da je stvar navike

bed-boy11 08.09.2025. 21:07

Citiraj:

Autor Thermaltake (Post 3820073)
Zašto mi onda na drugim provajderima moj ruter iza ISPovog nikada nije radio problem, iptv je uvijek najnormalnije radio preko njihovog.

Isprobao sam tri rutera, na sva tri se isto ponaša situacija, tako da je 100% do Telemachove loše iskonfigurirane Nokie. Ovo je već treća po redu koju su zamijenili na moju žalost.

Ja mislim da EON nije uopće IPTV nego streaming preko interneta klasični. Nemaju što konfigurirati nego box mora samo bit spojen na internet.

the chosen one 09.09.2025. 08:00

Citiraj:

Autor markotornic (Post 3820218)
U pravu si. Pobrisao prijasnji uredjaj na TVu. Napravio reset boxa i na TV ponovo pokrenuo uparivanje. Kako nema ponudjenog Telemach providera našao ga pod search. Dobio izbor 2 Telemach. Izabrao onaj bez oznake OTT i radi

Btw. Slika godinama ispred A1 na coaxu. Ostra, nema kockica, brze prebacuje. S druge strane cini mi se da ja logika na A1 nesto bolja. Mislim da je stvar navike

Thnx na info :)
A što se kvalitete slike tiče, ja tu isto nemam zamjerki, od prvog dana mi je tip-top. Još kad mi Formulu puste nedjeljom u 4K, pa uživancija :D

PS. Kad ekipa kaže sporo sučelje na TV app i da nekome trokira, primjetio sam da nije to do aplikacije nego do TV-a. Proizvođači TV-a naravno da štede pa ugrađuju preslabe komponente (proc, ram). Kod mene na Sony OLED-u sve leti, doslovno prebaci program u milisekundi, dok evo kod brata sam vidio na Philips telki da je to sve nekako usporeno i da štucne tu i tamo (oba su AndroidTV)

Thermaltake 10.09.2025. 07:04

Citiraj:

Autor bed-boy11 (Post 3820223)
Ja mislim da EON nije uopće IPTV nego streaming preko interneta klasični. Nemaju što konfigurirati nego box mora samo bit spojen na internet.

Stvar je u tome da on jedno vrijeme radi na Nokiji i ako resetiram router ili često samo od sebe odjednom na njemu prestane radit i niti na jednom portu ne dobiva internet, a preko Nokie meni na moj router normalno dolazi net i ostali portovi istestirano rade na laptopu. Samo IPTV ne radi iz nekog razloga i kad ga spojim na svoj Asus koji je iza Nokie preko jedinog 2.5gb porta, proradi.

the chosen one 10.09.2025. 08:53

Citiraj:

Autor Thermaltake (Post 3820425)
Stvar je u tome da on jedno vrijeme radi na Nokiji i ako resetiram router ili često samo od sebe odjednom na njoj prestane radit i niti na jednom portu ne dobiva internet, a preko Nokie meni na moj router normalno dolazi net i ostali portovi istestirano rade na laptopu. Samo IPTV ne radi iz nekog razloga i kad ga spojim na svoj Asus koji je iza Nokie preko jedinog 2.5gb porta, proradi.

Ček, tebi je Nokia u bridge konekciji i iza nje koristiš svoj router?
U tom slučaju normalno da ti ne radi ništa na njoj nego sav promet ide prema tvom routeru. Sve uređaje bilo žično ili bežično spajaš na svoj router, a Nokiu ostaviš "ogoljenu".
Jedino telefon ako koristiš, njega uštekaj u Nokiu jer on radi iako je bridge konekcija (već isprobano).

Znači EON TV box i bilo koji uređaj doma koji imaš na kućnoj mreži sve spoji na svoj router, a svoj router jedino uštekaj u Nokiu u predviđeni port na kojem puštaju net kada je Nokia u bridge-u

Thermaltake 10.09.2025. 08:54

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3820435)
Ček, tebi je Nokia u bridge konekciji i iza nje koristiš svoj router?
U tom slučaju normalno da ti ne radi ništa na njoj nego sav promet ide prema tvom routeru. Sve uređaje bilo žično ili bežično spajaš na svoj router, a Nokiu ostaviš "ogoljenu".
Jedino telefon ako koristiš, njega uštekaj u Nokiu jer on radi iako je bridge konekcija (već isprobano).

Znači EON TV box i bilo koji uređaj doma koji imaš na kućnoj mreži sve spoji na svoj router, a svoj router jedino uštekaj u Nokiu u predviđeni port na kojem puštaju net kada je Nokia u bridge-u

Čitaj postove prije u wireless mode-u je.

the chosen one 10.09.2025. 08:59

Citiraj:

Autor Thermaltake (Post 3820436)
Čitaj postove prije u wireless mode-u je.

Čitao sam i ne znam za taj pojam "Wireless Mode" :lol2:
A iz prijašnjih upisa i dalje mislim da ti je Nokia u bridge konekciji.

Thermaltake 10.09.2025. 11:08

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3820438)
Čitao sam i ne znam za taj pojam "Wireless Mode" :lol2:
A iz prijašnjih upisa i dalje mislim da ti je Nokia u bridge konekciji.

Nije jer ju nisu prebacili, a i nisam ni zatražio. Jer su mi odma rekli da se ta Nokia ne može prebaciti pa nisam dalje niti tražio. Promijenili su mi ih već tri komada tog shit routera i radi jedno vrijeme ok i onda odjednom prestane EON dobivat net, ali samo EON. Jako čudan problem.

the chosen one 10.09.2025. 12:26

Citiraj:

Autor Thermaltake (Post 3820481)
Nije jer ju nisu prebacili, a i nisam ni zatražio. Jer su mi odma rekli da se ta Nokia ne može prebaciti pa nisam dalje niti tražio. Promijenili su mi ih već tri komada tog shit routera i radi jedno vrijeme ok i onda odjednom prestane EON dobivat net, ali samo EON. Jako čudan problem.

Svašta ti oni kažu... I meni su rekli da ne ide pa eto ide (doduše na 1Gbit).
Kao što si sam opisao, LAN portovi ne rade na Nokia routeru samo ovaj koji ide prema tvom routeru i na tom svom Asusu imaš net -> tako ti se ponaša bridge kod mene isto Nokia router.

markotornic 10.09.2025. 14:56

Ekipa kako stojimo sa CGNAT na Telemachu. Trenutna adresa je 86.xxxx i ne vidim se izvana. E da, dobio sam huawei modem.

Thermaltake 10.09.2025. 17:18

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3820507)
Svašta ti oni kažu... I meni su rekli da ne ide pa eto ide (doduše na 1Gbit).
Kao što si sam opisao, LAN portovi ne rade na Nokia routeru samo ovaj koji ide prema tvom routeru i na tom svom Asusu imaš net -> tako ti se ponaša bridge kod mene isto Nokia router.

Opet nisi pročitao gornje postove sa razumijevanjem. Napisao sam da su svi portovi isprobani sa laptopom na Nokiji i radi internet, samo IPTV kad spojim na bilo koji od njih ne radi, šta nema baš nikakve veze sa bridge mode-om.

franzD 10.09.2025. 21:03

Citiraj:

Autor markotornic (Post 3820553)
Ekipa kako stojimo sa CGNAT na Telemachu. Trenutna adresa je 86.xxxx i ne vidim se izvana. E da, dobio sam huawei modem.

AFAIK, na Telemach optici nema CGNAT-a, imaš javni IP koji ti ostaje isti mjesecima.

markotornic 10.09.2025. 21:29

Citiraj:

Autor franzD (Post 3820606)
AFAIK, na Telemach optici nema CGNAT-a, imaš javni IP koji ti ostaje isti mjesecima.

Thx

the chosen one 11.09.2025. 07:57

Citiraj:

Autor Thermaltake (Post 3820567)
Opet nisi pročitao gornje postove sa razumijevanjem. Napisao sam da su svi portovi isprobani sa laptopom na Nokiji i radi internet, samo IPTV kad spojim na bilo koji od njih ne radi, šta nema baš nikakve veze sa bridge mode-om.

Pajdo daj malo onda pripazi kako pišeš da te bolje razumijemo jer si rekao, citiram:

"...ako resetiram router ili često samo od sebe odjednom na njoj prestane radit i niti na jednom portu ne dobiva internet, a preko Nokie meni na moj router normalno dolazi net"

Što bi to trebalo značiti nego da resetiraš Nokiu i da ni na jednom portu ne radi internet osim na LAN port-u na koji je spojen Asus i na njemu ima net-a kojeg dobiva preko tog jedinog porta koji radi - na to sam ti rekao da tako radi bridge konekcija svima nama na Telemach optici, Nokia sav promet šalje na drugi (privatni) router koji sve odrađuje za nju preko jednog LAN porta, a ostali LAN portovi na njoj ne rade.

PS. ako ti samo TV box ne radi, jel si provjerio možda da ti na njemu negdje u mrežnim postavkama nije namještena fix IP adresa pa ne može pobrati adresu koju Nokia daje jer je možda u drugom subnetu

Garro 11.09.2025. 08:26

Citiraj:

Autor markotornic (Post 3820218)

Iz prve ruke mogu ovo potvrditi i dodati da je slika bolja i od A1 preko optike. Da ne govorim koliko brže prebacuje programe.

Thermaltake 11.09.2025. 11:32

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3820651)
Pajdo daj malo onda pripazi kako pišeš da te bolje razumijemo jer si rekao, citiram:

"...ako resetiram router ili često samo od sebe odjednom na njoj prestane radit i niti na jednom portu ne dobiva internet, a preko Nokie meni na moj router normalno dolazi net"

Što bi to trebalo značiti nego da resetiraš Nokiu i da ni na jednom portu ne radi internet osim na LAN port-u na koji je spojen Asus i na njemu ima net-a kojeg dobiva preko tog jedinog porta koji radi - na to sam ti rekao da tako radi bridge konekcija svima nama na Telemach optici, Nokia sav promet šalje na drugi (privatni) router koji sve odrađuje za nju preko jednog LAN porta, a ostali LAN portovi na njoj ne rade.

PS. ako ti samo TV box ne radi, jel si provjerio možda da ti na njemu negdje u mrežnim postavkama nije namještena fix IP adresa pa ne može pobrati adresu koju Nokia daje jer je možda u drugom subnetu

To sam odgovorio kolegi iznad za EON box koji ne dobiva internet preko Nokie, a ne internet na PCu/laptopu. On normalno radi na Nokiji i to sam testirao. Tako da ovo nema apsolutno nikakve veze sa bridge-em.

Probao sam sve i na EONu i na Nokiji ništa nije pomoglo. Znači da je do njihovih lokalnih postavki nešto smrdano. Prvotno sam mislio da je do samog routera jer se čudno ponašao pa je zamijenjen kao i novi EON box i nakon nekog vremena se opet počelo isto dešavat. Pa nakon tog je još jedan ruter zamijenjen i opet je isto.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:01.