PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Uveden Pizza zakon (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=26582)

9800pro 25.04.2022. 08:54

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3596901)
Pitanje za ljubitelje domaće pizze.

Nabavio sam kamen za pizzu nedugo, radim domaće tijesto već mjesecima i svaki put sam sve bliže onome što želim, imam recept koji pratim, i funkcionira sve bolje i bolje...

No ne mogu ispeći pizzu kako mi odgovara.

Imam neku electrolux divlju pečnicu koja ide sve do 350 stupnjeva.

Stavim kamen nekih sat vremena prije pećenja na 350 i pizza direkt na kamen ide nakon sat vremena.

No ne znam koji program da stavim? Ostavim ventilator upaljen i max temperatura? Samo gornji grijač?

Kako vi pečete?

Hvala

Samo grijač jer ti na ventilator posuši, nije to isto, barem tako moja draga kaže 😁

Mommistake 25.04.2022. 09:18

Citiraj:

Autor Thorax (Post 3596907)
Koliko se dugo peče? Uz dobru temp. pizza mora van za 1:30 do 2 min max., a po meni neka idealna je 420 °C podnice uz otvoreni plamen iznad ako govorimo o krušnoj peći. U kućnim pećnicama nema šanse, ali što više to bolje, a tvoja definitvno ide do fine temp. Koji je to model?
Moja ide do 250 °C, zagrijem full (svi grijači i vent.), pizza ide na donju plohu direkt za sada (planiram nabavit kamen) i uz tako jadnu temp. se peče nekih 7 min.

Moja neka logika je da vent. treba biti upaljen da donekle simulira divljanje plamena koji liže kupolu u krušnoj peći i kovitla vrtući zrak, a kamen (ili debela pločevina) moraju biti prisutni radi akumulacije topline koju pizza brzo "pojede" ako je samo tanji materijal dolje. I pomaže da namirnice, a pogotovo tijesto budu sobne temp. prije ulaska u peć.

Sve ja to znam, naslušao sam se svega, samo jebiga, imam kućnu pećnicu. :D

Zato i pitam.

Da imam krušnu, ne bi pitao. :D

Meni isto je vent bolji za sada bio, zato gledam, gdje griješim, jer još nisam dobio ono što tražim.

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3596908)
Samo grijač jer ti na ventilator posuši, nije to isto, barem tako moja draga kaže ��

E, to je moj problem. Na grijaču mi ispadne užasno suha, i to me muči, jer kada upalim grijač, pećnica ne ide iznad 250. I onda ju moram "natezati" jedno 6-7 minuta i ne ispadne nikakva.

Ali s ventilatorom je dosta 3-4 minute, ali pizza je bljedunjava i ne ispeče se kako treba...

:/
Ali hvala na info.
Jel pozicija kamena bitna? Tj. jel bitno da li je dolje ili gore blizu grijača ili nešto slično?

Roberto 25.04.2022. 09:18

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3596749)
Drago mi je čitati da basta i dalje ima pizzu visoke kvalitete. :) Trebao bi opet svratiti. Nisam bio valjda četiri godine. Možda još nedje imam karticu za 15% popusta. :D

Tako i meni prošlo cca 4 godine od prethodnog posjeta :D

Citiraj:

Autor xlr (Post 3596885)
Meni se taj Rumore omrazio kod prve posjete jos prije skoro godinu dana. Znas ono, kud svi, tud i mali Mujo. Uzeli smo klasiku, kapricozu i neku vege pizzu (tada je ponuda vege sadrzaja bila jako slaba).
https://imgur.com/a/BKIcdDo

Bio je lipi dan i standardna guzva o kojoj sam citao. Pizza za van se cekala oko pola sata, sjedece mjesto oko sat+ vremena. Okolo terase je bilo pun k ljudi, uglavnom pozeri i tiktokeri. Bez zajebancije, izasao sam na valjda pet-sest storyja samo dok sam stajao tamo. Mi taman dosli sa staze, znojni, smrdljivi i gladni - i ravno u red za pizzu :D

Gljive, articoke, masline, sve je iz konzerve i hladno. Mislio sam da zabrijavam, ali recenzije su to potvrdile. Pizza je sukladno tome bila lokvica vode. Vege pizza je imala grillanog povrca, ali je bacalo okusom na neocisceni rostilj.

Tijesto je solidno, mozarela i salsa odlicni!
Nakon pizze, na putu do Pule sam popio valjda litar vode. Mrzim takve pizze :(

Zao mi je sto sam ostavio novcice tamo, a ne preko puta u Napoliju kao i do sada.

Ne znam koja je prica iza Rumorea, iskreno niti me zanima.

Ako ste uzeli pizzu za van, nije ni toliko čudno da je bila hladna, napolitane se kratko peku i brzo hlade, pogotovo ako imaju dosta vodenast sastav, recimo s dosta povrća, npr baš s artičokama ili npr gljivama.

Meni osobno vodenasto ne smeta, moje pizze doma uvijek pomalo plivaju jer stavljam puno gljiva, a onda još recimo stavim ulje bosiljka gore, a moja žena zalije pizzu s acetom do te mjere da mi bude zlo gledat :D :D :D

Konzervirani sastojci mogu dosta varirati. Ukiseljeni šampinjoni su meni fuj, ali sotirani u ulju su već druga priča, čisto ok. Iako ja doma isključivo friške stavljam gore.

Artičoke volim, ali ja bih ih staviuo na već pečenu pizzu, ne bi ih peko s pizzom.

Citiraj:

Pitanje za ljubitelje domaće pizze.

Nabavio sam kamen za pizzu nedugo, radim domaće tijesto već mjesecima i svaki put sam sve bliže onome što želim, imam recept koji pratim, i funkcionira sve bolje i bolje...

Stavim kamen nekih sat vremena prije pećenja na 350 i pizza direkt na kamen ide nakon sat vremena.

No ne znam koji program da stavim? Ostavim ventilator upaljen i max temperatura? Samo gornji grijač?

Kako vi pečete?

Hvala

Kao što ti je već rečeno, nećeš doma dobiti isti efekt pečenja kao u dobroj pizzeriji bez 450 stupnjeva cca. A možeš doći blizu. Ja uvijek pećnicu zagrijem na max, pizza nba pek papiru direkt na rešetku, nikav kamen. i to je sistem koji se meni pokazao najbolji.

Citiraj:

Autor Thorax (Post 3596907)
Koliko se dugo peče? Uz dobru temp. pizza mora van za 1:30 do 2 min max., a po meni neka idealna je 420 °C podnice uz otvoreni plamen iznad ako govorimo o krušnoj peći. U kućnim pećnicama nema šanse, ali što više to bolje, a tvoja definitvno ide do fine temp. Koji je to model?
Moja ide do 250 °C, zagrijem full (svi grijači i vent.), pizza ide na donju plohu direkt za sada (planiram nabavit kamen) i uz tako jadnu temp. se peče nekih 7 min.

Moja neka logika je da vent. treba biti upaljen da donekle simulira divljanje plamena koji liže kupolu u krušnoj peći i kovitla vrtući zrak, a kamen (ili debela pločevina) moraju biti prisutni radi akumulacije topline koju pizza brzo "pojede" ako je samo tanji materijal dolje. I pomaže da namirnice, a pogotovo tijesto budu sobne temp. prije ulaska u peć.

Hm. Ne vidim kako bi ventilator simulirao otvoreni plamen?
Uloga ventilatora je bolje rasporediti vrući zrak po pećnici, i najviše dolazi do izražaja kad pečeš na dvije razine, jer bez ventilatora u tom slučaju najtopliji zrak ne dolazi između dva protvanja.

Drugo, iz mog isustva (s drugom hranom doduše) ventilator produžuje vrijeme pečćenja, a poanta je ovdje što kraće pečnje pizze.

Mommistake 25.04.2022. 09:23

Papir mi se "skuri" na 350... Doslovno se raspadne za par min.

Ili krivi papir imam?

Roberto 25.04.2022. 09:25

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3596915)
Papir mi se "skuri" na 350... Doslovno se raspadne za par min.

Ili krivi papir imam?

Jel ga namažeš s uljem prije?
Meni s eniakd nije n iskurio n iraspao, al opet, moja pećnica ide do 300.

Mommistake 25.04.2022. 09:25

Nope. :/

Mislim da im je temperatura po onom opisu do 220-250 maksimalno, ako dobro vidim.

Znači, long story short, kamen je lošiji od čistog papira i rešetke?

Taman sam lopatu naručio, pas mater. :D

rendula 25.04.2022. 10:09

Citiraj:

Daj sliku kako pizza ispadne.

Nikako ne samo gornji grijac, ako ista onda samo donji. Dok sam pekao u pecnici najbolji su rezultati bili kamen na najnizu poziciju + gornji i donji grijac i na maximum za zagrijati, a prije nego stavljam pizzu prebaciti na samo donji grijac.

Mommistake 25.04.2022. 10:17

A ne slikam, nisam ja ta generacija. :D

Ali poslikam sljedeći puta. :D

Iskreno, nisam nešto zadovoljan s kamenom. Pekao sam jedno 3-4 puta u zadnjih mjesec dana, nemam nekakvih benefita po tom pitanju i da vidim nekakvu razliku i da mogu reći, auuuu, pica je puno bolja.

I jebem se s stavljam pizze u pećnicu iskreno, zato i kupio lopatu. Prošao cijeli Varaždin, nisam uspio naći ništa što bi mogao koristiti u kuhinji.

WraGG 25.04.2022. 10:42

Ja stavim pizzu na pek papir i onda na drvenu dasku za rezanje. Otvorim pecnicu i direktno sa daske kliznem papir i pizzu na resetku. Planiram probati sa kamenom i plinskim rostiljem, a za to cu morati kupiti lopatu. Za pecnicu mi je ovo dovoljno.

Gesendet von meinem SM-G991B mit Tapatalk

mamikulcic 25.04.2022. 10:46

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3596931)
I jebem se s stavljam pizze u pećnicu iskreno, zato i kupio lopatu. Prošao cijeli Varaždin, nisam uspio naći ništa što bi mogao koristiti u kuhinji.

Metro? Oni bi ti mogli imati takvih stvari...
Trebal budem i ja nekakvu lopatu, spremam se napraviti homemade plinsku pećnicu za pizzu pa bu trebalo nekaj takvo...

Mommistake 25.04.2022. 10:49

Bio u Metro-u, 700kn najjeftinija, ona s dugom ručkom (ne odgovara mi u kuhinji 150cm štil od lopate. :D

Na kraju uzeo u: https://centar-rostilja.hr/

Uglavnom, long story short, ventilator je bolja opcija od grijača?

Kamen možda bolje izbjeći?

Papir za pečenje + rešetka i to je to?
Max temperatura i rokaona par min.

matija.gubec 25.04.2022. 14:17

Ovo što ti je rendula rekao je po meni najbolje. Ja upalim samo donji grijač i čekam dok se pećnica ne ugrije, onda stavim na najnižu razinu i to je to. Ne vidim način da se drugačije tijesto ispeče a nadjev ne isuši. Ako ti fali malo karamelizacije na tijestu ili je nadjev previše tekuć, samo prebaci pizzu na najgornji nivo kada je tijesto pečeno i baci pećnicu na gornji grijač / gornji grijač sa ventilatorom. Neće trebati više od dvije minute a tijesto će se teško prepeći.

BTW mogao si barem reći kakvo tijesto radiš, nije isto radiš li debelo ili tanko.

Ne vidim kako kamen može odmoći, ali meni se kao puno manje zajebancije od poroznog kamena (barem što se tiče čišćenja) čini nabaviti kotlovski lim, samo nikako da se raspitam :)

rap_4_life 25.04.2022. 14:57

Mislim da je jako bitno da se nadjev složi na tijesto malo prije nego pizza ide u pecnicu, i da ista ide na vec zagrijanu "tepsiju" kamen itd.. Tijesto napravi onaj inicijalni woosh i dobije koricu samim time neda nadjevu da 'leša' tijesto.
Pro tip: malo maslinova ulja premazat i utrljat na tijesto prije ostalog nadjeva pa to ulje stvori jos jedan dodatan film.
Nisam proba kamen najbilže tome peka, pizza direkt na zagrijani šamot 4-6min ovisno o vatri i velicini same pizze.

WraGG 25.04.2022. 17:28

Uhhh, zaboravih napomenuti najvaznije kod pripreme pizze u pecnici doma: Najprije se pece samo tijesto dok lagano ne porumeni. Onda se vadi van, stavlja nadjev i pece samo dok se stir lijepo rastopi.

Mommistake 25.04.2022. 17:46

Citiraj:

Autor matija.gubec (Post 3596973)
Ovo što ti je rendula rekao je po meni najbolje. Ja upalim samo donji grijač i čekam dok se pećnica ne ugrije, onda stavim na najnižu razinu i to je to. Ne vidim način da se drugačije tijesto ispeče a nadjev ne isuši. Ako ti fali malo karamelizacije na tijestu ili je nadjev previše tekuć, samo prebaci pizzu na najgornji nivo kada je tijesto pečeno i baci pećnicu na gornji grijač / gornji grijač sa ventilatorom. Neće trebati više od dvije minute a tijesto će se teško prepeći.

BTW mogao si barem reći kakvo tijesto radiš, nije isto radiš li debelo ili tanko.

Ne vidim kako kamen može odmoći, ali meni se kao puno manje zajebancije od poroznog kamena (barem što se tiče čišćenja) čini nabaviti kotlovski lim, samo nikako da se raspitam :)

Ma tanko...

Radim po ovome:

kvaju 27.04.2022. 20:57

Ja pizze pecem na limenim tepsijama skroz tankim, laganim, na trznici kupio, nikad nisam probao na resetkama ili tom papiru. Doduse ja tjesta napravim vecu mjeru pa razvaljam, zapecem minut, ohladim i u zamrzivac. Pa vadim kad zatreba

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

mamutarka 28.04.2022. 20:23

WraGG 29.04.2022. 07:03

https://www.youtube.com/watch?v=G-jPoROGHGE
Nema dalje.

Visage 01.05.2022. 22:52

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3597682)

Ti si u Stuttgartu kao i CK, nedaleko od tebe u Reutlingenu, ima super pizzerija, samo, morao bi pitati prijatelje za tocnu adresu. Blizu zeljeznicke stanice, bas ITA receptura, ali s originalnom idejom, da kroz staklo pokazujes kuharu, sto da ti ubacuje, te se setas dva metra kroz sastojke, koje ti zelis da ti stavi. Takvu fintu i Mariborci imaju.

Tko uopce trenutno u ZG-u radi bas ITA recepuru trenutno, ali stvarno ITA recepturu?

Treba modove traziti (ako ide) da se reaktivira anketa, jer u datumu otvaranja, nisam slutio da ce tema imati toliko zivota.

...

Juice 27.05.2022. 08:46

Idući tjedan u Lidlu kamen za pizzu, možda se netko okuša.
https://i.ibb.co/JRmBcrT/kamen.png

2 die 4 28.05.2022. 21:28

Citiraj:

Autor Juice (Post 3602804)
Idući tjedan u Lidlu kamen za pizzu, možda se netko okuša.
https://i.ibb.co/JRmBcrT/kamen.png

Tenks
evo i link
https://www.lidl.hr/p/grill-chill-ob...a-pizzu/p76169

Vrijedi pogledati i isprobati, nije da košta cijelo bogatstvo
:chears:

rendula 28.05.2022. 22:25

Imam taj kamen. Kamen ko kamen, u lidlu puno jeftiniji nego drugdje. Ok je, ali ne ocekujte cuda. Debeli metalni je bolji.

Visage 29.05.2022. 22:22

https://www.julci.si/wp-content/uplo...89-480x320.jpg

Uzvratilo prijateljima posjet u SLO, pa me odveli, u njihovu najbolju pizzeriju u Ljubljani: Julci

Odlicno.

Inace, SLO ekipa, ima neki afinitet prema pripremi pizze, cak i kad rade obicnu elektriku.

..

syss 30.05.2022. 00:27

Svaka im čast, ali jel netko odavde probao napokon taj famozni Franko's?

Juice 30.05.2022. 08:49

Jep. Meni osobno je bolji Toccare za napoletanu. Frankos me se nije nesto previse dojmio.

DoxyTheCroat 30.05.2022. 20:44

Napokon sam probao tu Grano Duro pizzu, u Istra kamping resort, i mogu reći da je iznadprosječna, BBQ Chicken, i neka s pršutom i smokvama.
Nije nešto velika (nema mala/velika sve su veličinom između).
Tijesto je perfektno, i taman pečeno po mom ukusu.
Cijene su solidne, za turističko mjesto ok, prosjek cijena je 75 kn, ovisi o pizzi.
Neznam koji paradajz koriste, ali je super, nema žgaravice, nit je presladak niti prekisel. Idealan.

Eto, ako netko je odande, ili ide na odmor u njihov kamp, preporuka.

Milentije 09.06.2022. 15:19

U Rijeci sam narednih par dana. Đe poderat dobru riječku pič.. pizzu?

Bio jutros u O'Hari oko 10 sati. Donese ženska meni, prvo pred nas stavi onu listu sa pizzama, pa onda i jelovnik sa ostalim đakonijama. Naravno, uzmem da pogledam koju pizzu ću da pojedem, kad ono imaš šta čuti. Kaže, pičetina se služi tek od 11.

WTF??? Koji mi kurac daješ listu sa ponudom pizza ako je ne mogu naručit?

Juice 09.06.2022. 15:48

Citiraj:

Autor Milentije (Post 3605202)

Ako imaš volje onda se provozaj do Labina u Rumore
https://www.tripadvisor.at/Restauran...in_Istria.html

Guls 09.06.2022. 15:54

Citiraj:

Ima ona pizzu za tebe, samo ju nije stavila na stol :D

OuttaControl 09.06.2022. 15:55

Citiraj:

loše čitaš suptilne znakove ccc

SaleFFS 09.06.2022. 15:57

Citiraj:

Destino pizza place na Vežici je solidan a i cijene su skroz ok.

Visage 15.06.2022. 14:05

Jucer mi veli ugostitelj, koji je prije imao prostor u bivsem Intercontiju, da dolazi strani lanac Pizzerija u ZG, da bi trebali prvi prostor imati u novom objektu u Jankomiru, valjda novi velebni?

Ali poanta je u tome, da ce imati foru koju sam prije spominjao, Svedski stol, biras sastojke, a kuhar ti baca na piizu ono sto ti zelis.

Samo, nije znao reci ime. Ima to ideju kako se vozu? Ili je vec vidio kako uredjuju?

Inace, ako je istina da ce siriti, onda me to lagano podsjeca na stihijsko kupovanje privatnih kablovskih u nekoliko godina u tisini.

Jer veliki broj Pizza obrta (spominjao) ima identicne stranice, identicne menije, vlasnike koji su nedavno prodali, onima kojima je primarno dostava interes.

Hm?

...

zgmmax 15.06.2022. 16:21

Citiraj:

Autor Juice (Post 3605206)
Ako imaš volje onda se provozaj do Labina u Rumore

https://www.tripadvisor.at/Restauran...in_Istria.html

Bio nedavno tamo
Odlična pica. Tijesto tanko a "mesnato" ne suho.
Nije bila gužva, al bi to rekao jer je bio tjedan i 6 popodne.

Ako budeš išao zovi radi rezervacije.

nickross 23.06.2022. 14:02

Gdje bi se mogla pojest jako dobra pizza cca Zitnjak? Ne mora bas tamo ali tako negdje, moze i zapadnije i istocnije. Nakon x vremena se skuplja ekipa, ali smo pobacani u i oko Zagreba. Vidim da se Toccare spominje, ima li nesto bolje?

Juice 23.06.2022. 14:18

Ne traži dalje od Toccarea :D

nickross 23.06.2022. 16:19

Sve jasno :) Hvala

spawn 24.06.2022. 20:55

Citiraj:

Autor Visage (Post 3606446)
Jucer mi veli ugostitelj, koji je prije imao prostor u bivsem Intercontiju, da dolazi strani lanac Pizzerija u ZG, da bi trebali prvi prostor imati u novom objektu u Jankomiru, valjda novi velebni?

Ali poanta je u tome, da ce imati foru koju sam prije spominjao, Svedski stol, biras sastojke, a kuhar ti baca na piizu ono sto ti zelis.

Samo, nije znao reci ime. Ima to ideju kako se vozu? Ili je vec vidio kako uredjuju?

Inace, ako je istina da ce siriti, onda me to lagano podsjeca na stihijsko kupovanje privatnih kablovskih u nekoliko godina u tisini.

Jer veliki broj Pizza obrta (spominjao) ima identicne stranice, identicne menije, vlasnike koji su nedavno prodali, onima kojima je primarno dostava interes.

Hm?

...

Ovo me podsjeća na Kramerovu ideju o samostalnom pečenju pizze.

https://youtu.be/rF85gfXxj5U

syss 25.06.2022. 01:12

Epic :D

Hamm 25.06.2022. 07:22

Ako nekog put navede tu je odlična pizza i cijene su prihvatljive.

115 eura za četiri pizze i šest piva.

20220619-171941111-i-OS

https://maps.app.goo.gl/HYZGtdaegW6gf4EM6

mamutarka 25.06.2022. 22:33

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:26.