![]() |
Citiraj:
Must have je taj upgrade. |
Upravo sam mjerio na svom sada boot time...
Od trenutka kad stisnem power gumb do deska spremng za rad točno 65 sekundi... Jako puno. Sa 8GB 1333 memorije. Ganz nove... Sutra ide SSD i novi winsi i baš me zanima jel bu baš rapidno kraće vreme boota... @casaper..di si našel SSD za 200kn? I koji je to? |
T420? Ako me sjećanje služi, max 7-9 sec i spreman za rad. Ništa nema vibracija i prokleto tiho.
|
T420, da.
Ako bude tako, onda do jaja :) javim kak je kad sve poštelam ;) |
Citiraj:
Ovo je boot time - Linux + T430 sa Intelovim 1500 Pro SSD-om Code:
Startup finished in 2.972s (kernel) + 1.052s (userspace) = 4.024s Code:
dario@ThinkPad-T540p ~ $ sudo systemd-analyze |
YO - https://security-center.intel.com/ad...nguageid=en-fr
check it out bikoz to je prvi (na moje oči) ikad viđen pushan critical update preko lenovo system update-a ;) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Sent from my D5503 using Tapatalk |
Citiraj:
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk |
Evo da prijavim...
bio danas sa @calypsom...uzeo od njega Intelov Pro 1500 SSD. Sve radi kak treba. I ovim putem još jednom fala i velika preporuka, za slučaj da itko išta treba za laptope :) Stavio mi je novu pastu...iako je bila nanesena nova, maknuo je tu i stavio svoju. Dobili smo smanjenje temp. CPU sa 84° na 67° :) A sad boot time sa tim SSDom...jako je daleko od onoga kaj ste pisali tu i prikazivali logove itd :) ali jaaaako daleko. Kako sam naveo par postova iznad, sa običnim HHDom je boot time bio 65 sekundi. Sa ovim SSDom je 36 sekundi. Dakle, isti tren stisnem power na lapu i start na štoperici. Pokušao sam jedno 7-8 puta i svaki put isto. Znači, čisti sistem (Win 7 Pro X64), bez ikakvog updatea i bez ikakvog SW (osim Lenovo aplikacija). Meni stvarno nije ni blizu jasno kak ste vi dobili 6-7 sekundi :wtf2: Jasno mi je da Linux diže dosta brže...@calypso kaže da je lap u perfektnom stanju i da je sve tip top...i samim time mi nije jasno od kuda takva razlika... Da se razumijemo...meni je ovo super i nemam problem s time, ali eto, baš me zanima :) |
Da, zaboravio sam napomenuti da je odnosilo na Win 10 sa T420.
Isto koristim na T430. Kasnije je to štopanje prešlo u naviku i više ne zamaram. Sa @calypsom imam puno pzitivnih iskustva. Konkretan i dosta strpljiv unatoč mojim zahtjevnim željama. |
Citiraj:
btw...ne mislim ja više nikaj štopat i provjeravat :) kak je tak je i mir...ali mi ove brzine zvuče apsolutno nemoguće..čak bi reko i da ne vjerujem da je moguće hahahah Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Moje vrijeme je oko 20 sekundi na Win 10, bez fastboota u Windowsima. S tim da je tablica particija GPT jer je MBR osjetno sporiji pri bootu. Na kraju sam zaključio da mi boot time uopće nije bitan jer laptop palim gasim eventualno 2-3 puta dnevno. Ova doktorova vremena od 7-9 sekundi mi zvuče ko podizanje iz sleepa :) A, doktore? :) |
Pa sad bas 6-7 sekundi boot sa ssda nisam jos nikada vidio. :-) 30ak sekundi je puno realnije s obzirom da ima par vecih Lenovo aplikacija koje mora dignut - power manager, access connections, itd...
Boot time je ionako nebitan, skuzit ces brzo kolko lakse laptop dise i kolko brze otvara aplikacije, barata sa tabovima, itd... Sent from my D5503 using Tapatalk |
Već sam to skužil :) i sve 5
Iskreno, meni boot time uopće ne znači baš ništa, ali sam išel provjeravat samo u odnosu na napisano ovdje, pa da usporedim... Meni osobno za moju upotrebu su Win 7 apsolutno savršeni i jednostavni i ne mislim se micat dalje od njih. Probal sam i 10 i imal ih par mjeseci na PCu, ali nema mi do 7. Dečki, još jednom vam svima fala na savjetima :respekt: |
To ti je zato jer 10-tka ide u neku vrstu hibernacije, dok se 7-ica skroz gasi.
|
I bez toga je boot time Windows 10 brži, a još je brži kroz UEFI boot.
|
Imao sam negdje video paljenja i gašenja pokojnog T420... boot do desktopa je bio 7-8 sekundi, a gašenje dvije. Modani bios je bio Sovimov, disk Vertex4 a OS elementary Luna (stari kernel 3.2.x.xx i stari dobri upstart umjesto današnjeg systemda)... možda ga uspijem naći pa ga dignem na YT... iako, kolege forumaši su u pravu, kome je bitan boot time :)
|
Mislim da mi je vent na T420 počeo rikavati.
Idle tempetature CPU je cca 54 stupnja. CPU temperature su mi prilikom gledanja youtube videa počele biti jako visoke. Čak do 86 stupnjeva i onda krene throttlati. Prije mi se to nije događalo,a imam osjećaj da ne puše dovoljno zraka ventilator. E sada kako to točno dijagnosticirati pa da znam što zeza |
Citiraj:
Zamijenit ću je,to je najmanji problem.
Nije ni godinu dana prošlo od zamjene jer sam je zamijenio kada sam i5 zamijenio s i7. |
Bok ljudovi, imam jedan tvrdoglavi R500 pa me zanima dal kojim slučajem neko zna za neki korisni workaround. Na svakom paljenju mi izletava onaj Fan error nakon čega se laptop samo zgasi. Nema niš za stisnut da se izignorira i nastavi dalje, obavezno rikne ak se to pojavi. I tak jedno 5-6 paljenja dok se ne predomisli i onda zboota sve bez beda. Palih ga i rasturenog i vent se uredno vrti, tu nema greške tak da izgleda ko da nije u njemu stvar. Ekcesivnog pregrijavanja nema, čak štoviše, jako pristojne temperature prilikom prženja sintetikom.
|
Citiraj:
Probaj s tpfancontrol provjeriti dal vent radi.
|
Da nije nakupila prašina pa zablokirao protok? Provjeri najprije.
|
Meni je na R61 bila identična stvar. Ali identična.
5-6 puta dok ne primi, a prije toga svaki put fan error i gašenje... Skinul na poslu vent sa jednog R61 koji je bil za otpis, ubacil umjesto ovog i nikad više nije javil fan error :) Prodal ga frendici sad prije 7-8 dana kad sam uzel T420 i veli da sve radi kak treba i da nema nikakvih problema :) |
thx, bum ispipo među kramom doma i na poslu ako slučajno paše makar neki vent sa ostalih thinkpadova. Vent se definitivno vrti, i čist je, nema smeća nutra. Brrzinsk sam ga raskopo i pogledo ispod keybe dal se išta dešava samo. Bum ga rasturio skroz pa pogledo cijeli heatsink pa se javim.
|
A malo procackaj i konektor. :-)
1 privitaka
Hehehe, nekako sumnjam da će toliko izdržati. :D
|
Pitanje. Nije ThinkPad serija ali je Lenovo. :D
Radi se o Lenovo G570. Upalio sam laptop normalno, morao resetirati radi nekog programa, resetiram i radi super. Izgasim ga na shut down, prenesem u drugu sobu, spojim na adapter i nece da se upali. Svijetli power tipka, power LEDica i LEDica za punjenej baterije. Nema slike, nista. Povadio sam sve - ODD, SSD, RAM cak i CPU - nula bodova. Drzao onu tipku za paljenje 1 min ( bez baterije i kabela ) - 0 bodova. Nemam ideje vise. Vidim da dosta ljudi ima isti problem ali nigdje nisam nasao rjesenje. Ima li netko ideju? Neki lik je napisao da je promijenio MBO i nakon sto je sve vratio natrag na novu MBO, imao isti problem. Hvala. |
Skužio sam vjerovatni problem zašto mi se T420 CPU grije kao lud.
Vent je stalno oko 3500RPM,uopće ne ubrzava s porastom temperature. Izgleda da Fedora ima neki problem,a sada kako ga riješiti |
Citiraj:
Koja mašina je u pitanju? :) @quidzz Najbolje da pitaš Alvina, sigurno ima iskustva s tim. |
Citiraj:
Brzo je palo na "samo" oko 18 sati. :D Obična 6-cell, kad se malo namjeste opcije da se reducirati potrošnja, no sad gledam - u dva tjedna 5 cycle counta. Baš me zanima koliko dugo će tako. |
Jao, to troši ko upaljač i još bi mogao imati i jednu 3-cell ugrađenu bateriju. Imaš ju, si provjerio?
EDIT: na ovo mislim, Power Bridge. Ne dolaze svi s integriranom, zato pitam :) https://s29.postimg.org/6bzpmdzoz/Innen_5.jpg |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Bez obzira na to, meni rijetko ide vent preko 3900 , i maksimalna temperatura koju sam vidio je 54 C(OpenSuse ) , nije toliko intenzivan rad doduše. Vjerojatno će kolege Bertone i Nikky pametnije pomoći 😊 |
Ekipa di bi bilo dobro/jeftino propuhati i promjeniti termalnu pastu za R400 ?
Lokacija Zg. |
Citiraj:
X linkova vodi na ThinkPad Fan Control stranicu nekog lika ali nije više aktivno, možda ima po nekim repozitorijima. Vidi: http://www.thinkwiki.org/wiki/Fan_control_scripts http://forums.fedoraforum.org/showpo...06&postcount=8 http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=237088 http://bazaar.launchpad.net/~surban/tp-fan/tpfand/files https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=802783& Vjerojatno Betone ima "gotovo" rješenje :fiju: |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:50. |