PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hlađenje (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=63)
-   -   Preporuke za kupnju ventilatora - 2. dio (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=222182)

Hawker 03.01.2015. 10:48

Citiraj:

Autor xulos (Post 2713476)
vec na 1000 rpma nisu tihi :D Izlet s deltom na supermega mi je bio zivotno iskustvo da je svaki vent na preko 800 rpm bez slusalica na glavi glasan ;)

Dobro,buka je subjektivna i razlikuje se od osobe do osobe.

JuiceBox 03.01.2015. 10:52

Buka mi je i strastveno parenje dvije muhe na zidu ako ih ja cujem dok spavam:D , dakle ako mi radi pc u sobi nekad cak i pogasim sve ventove ovisno o modu :)

lobo64 03.01.2015. 11:10

Hawker

Ne postoji 120 mm vent koji je na 1500 rpm nečujan. Ne postoji nečujan ni na 300 rpm. Pogotovo ne ako imaš 4 ili više komada u kanti.

Pupo; xulos

Dečki, sonari šišmiša kao i oni na podmornicama su šepavi mravi u odnosu na vaš sluh.

Ono kaj hoću reći, malo objektivnosti u odnosu na percepciju buke nebi bilo na odmet.

lobo64 03.01.2015. 11:21

Sam Fischer

NB eLoop definitivno nisu za pull konfiguraciju. Osim toga, neki testovi su na određenim modelima konstatirali gadno škrgutanje, pa stoga oprez...

JuiceBox 03.01.2015. 11:25

Citiraj:

Autor lobo64 (Post 2713493)
Pupo; xulos
Dečki, sonari šišmiša kao i oni na podmornicama su šepavi mravi u odnosu na vaš sluh.

:D :D

Sve sto pisem u svojim postovima govorim u svoje ime, dakle ako je meni nesto bucno na 800 rpm onda je meni bucno, a sadomazo spike scythe na 3k rpma su svima buka, to je objektivno. Jedino mom kolegi ne smeta cm excalibur na 2k rpma kraj glave al on je ionako cudan tip :D Objektivno vent od 1000-1200 rpma je "necujan" jer cuje se vise strujanje zraka nego sam vent do max 1500 rpma gdje se vec "cuje" sam vent.

Sam Fischer 03.01.2015. 12:19

Citiraj:

Autor lobo64 (Post 2713499)
Sam Fischer

NB eLoop definitivno nisu za pull konfiguraciju. Osim toga, neki testovi su na određenim modelima konstatirali gadno škrgutanje, pa stoga oprez...

Đizus men, nemoj mi sad kvarit veselje :D
Preletio sam par reviewa, sve su bile max ocjene... A vidjet ćemo.

Uzeo sam ove najjače b12-4 kojima je max 2400rpm, iako ih ne planiram vrtit preko 800-900 u idleu.

lobo64 03.01.2015. 12:25

Ma nema frke, vidim da si već naručio ali svejedno pročitaj (ako već nisi) ovaj tred, možda ti pomogne za dalje:

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=262194

Po mom mišljenju, možda bi bolje bilo da si naručio B12P, prvo zato što su PWM pa imaju veći raspon rpm-a tj. sa njima je mogući niži minimalni broj okretaja, drugo zato što si i sam rekao da se vjerojatno nikad neće zavrtiti punom brzinom...

Pupo 03.01.2015. 12:29

Inače, to je greška uzimat najjače pa ih onda spuštat. Kod nekih ventova se onda pojavljuju problemi zbog modulacije i rada na rubu minimalnih okretaja.

Citiraj:

Autor lobo64 (Post 2713493)
Pupo; xulos

Ono kaj hoću reći, malo objektivnosti u odnosu na percepciju buke nebi bilo na odmet.

Dobra dobra, nisam ja baš takav frik, al nekome sugerirati da kupit 3k ventove za 24/7 je malo optimistično. Da je napisao neki vent, glide stream, il neki enermax na 1200rpm nebi ništa rekao.

Recimo meni je smješno malo kako dio ekipe tu na forumu ali i po netu uzdiže noctuu u nebesa, a ista se čuje možda samo malo manje preko 1200okr nego neki drugi ok vent u pola cijene. Svojevremeno se ekipa hvalila kako drži iste na 2K rpm-a i da je dead silent.

Hawker 03.01.2015. 12:38

Jbg,ja volim ucinkovitost,a rad ventovi ultra kaze su odlicni za tu namjenu jer su jeftini i ucinkovitiji od noctua etc...
Buka je jedini side effect.:D

Ja planiram stavit 4 komada na nepton 280l push pull.:beer:

Testiram jednog spojenog preko fan controllera.1000rpm je gotovo necujan,prvi znaci buke su na 1600,a na maks 2900 je bucan ali tada baca ogromne kolicine zraka.

Sasvim dobra opcija za 60Kn,pogotovo za veci OC. jedino treba pazit na debljinu jer su 38mm.

lobo64 03.01.2015. 12:41

Citiraj:

Autor Pupo (Post 2713545)
Inače, to je greška uzimat najjače pa ih onda spuštat. Kod nekih ventova se onda pojavljuju problemi zbog modulacije i rada na rubu minimalnih okretaja.
Svojevremeno se ekipa hvalila kako drži iste na 2K rpm-a i da je dead silent.

U sriduuu !!!

A ovi sa 2k ili više rpm i to na 4 ili više ventova istovremeno su gluhi kao topovi ili tako trolaju da bi ih Peter Jackson trebao angažirati za sljedeći nastavak Gospodara Prstenova...

Sam Fischer 03.01.2015. 13:11

Citiraj:

Autor Pupo (Post 2713545)

Dobra dobra, nisam ja baš takav frik, al nekome sugerirati da kupit 3k ventove za 24/7 je malo optimistično. Da je napisao neki vent, glide stream, il neki enermax na 1200rpm nebi ništa rekao.

Recimo meni je smješno malo kako dio ekipe tu na forumu ali i po netu uzdiže noctuu u nebesa, a ista se čuje možda samo malo manje preko 1200okr nego neki drugi ok vent u pola cijene. Svojevremeno se ekipa hvalila kako drži iste na 2K rpm-a i da je dead silent.

Sve znam, bio je stjecaj okolnosti jer je Nino imao te odmah raspoložive, i dao mi je super cijenu, Novogodišnji popust :)

A što se tiče ovih Noctua, to je placebo, jebiga kada si je toliko platio, mora biti premium i nečujan kako god :)

2 die 4 03.01.2015. 22:56

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 2713395)
Ma već sam sa Ninom dogovorio ova čudesa, pa me živo zanima kako će to performati.

Svakako javi dojmove.

Dottore 03.01.2015. 23:08

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 2713395)
Ma već sam sa Ninom dogovorio ova čudesa, pa me živo zanima kako će to performati.

Koliko krznatih?

Mario92 03.01.2015. 23:08

Aloha,

imam Raijintek Ereboss i osim kaj badass izgleda dobro hladi i tih je. Well, trebao bi biti tih al ima problem :D

Naime, vent cvili. Nije problem u ležaju niti u brzini vrtnje nego imam osjećaj kao da ima problem sa konektorom na matičnu.

Zvuk je jednoličan i bo frekvenciji i po glasnoći. Nije preglasno ali smeta, pogotovo ako je tiho u sobi.

Zvuk kao da postane malo viši svaki put kad mičem mišem. Isto tako ako rukom zaustavim vent zvuk je i dalje prisutan još koji pola sekunde i onda prestane i počne čim vent kao da dobije struju i počne se vrtiti. Jel je u pitanju nekakva EMI - neam blage, samo tražim rješenje i ideje kaj bi to moglo biti.

Hvala!

EDIT: Evo potrudio sam se i snimiti kratki video sa zvukom koji iritira. Isto tako znam da su mi ventovi dosta glasni al to zahvalite Twin Turbu na grafi i maksimalnim okretajima na dotičnom :D

https://www.youtube.com/watch?v=ZEpv...ature=youtu.be

lobo64 03.01.2015. 23:13

Mario92
Probaj spojiti drugi vent na taj heder, ili probaj taj vent spojiti na drugi heder na matičnoj.
Možda pomogne detektirati krivca...

Sam Fischer 04.01.2015. 01:38

Citiraj:

Autor Dottore (Post 2713864)
Koliko krznatih?

155kn je komad, ali pošto je jedan bio otvaran mi je dao zaista dobru cijenu za oba zajedno. :)

JuiceBox 04.01.2015. 14:39

155 kn bi dao za vent nikad, pa taman da mi svira fugu u d molu od bacha. Noiseblockeri blacksilent 2 su najtisi ventovi ikad i jedni od najbolji ventova koje sam imao ali platio sam ih 50 kn i to je max sto dam za vent.

Mario92 04.01.2015. 15:27

Citiraj:

Autor xulos (Post 2714063)
155 kn bi dao za vent nikad, pa taman da mi svira fugu u d molu od bacha. Noiseblockeri blacksilent 2 su najtisi ventovi ikad i jedni od najbolji ventova koje sam imao ali platio sam ih 50 kn i to je max sto dam za vent.

:lol2:

Citiraj:

Autor lobo64 (Post 2713868)
Mario92
Probaj spojiti drugi vent na taj heder, ili probaj taj vent spojiti na drugi heder na matičnoj.
Možda pomogne detektirati krivca...

Drugi vent se ne čuje dok CPU vent na drugom headeru isto cvili :\

Hmmm, kaj sad tu napraviti, to je onaj 140mm vent od Raijinteka koji se ne može nabaviti tako lako... Jedino da šiknem gore neki 120mm vent umjesto toga a da je tanak ko Raijintekov (13mm) :hitthewal:

lobo64 04.01.2015. 15:37

Mario92

Rađintek ventovi su smeće...
Mislim da imaš Scythe 120x15. Guglaj malo...
Dali baš mora biti 15 mm debljine ?
Koliko sam skužio, raster za pričvršćivanje venta na kuler je 120 odnosno 105 mm, a gumeni knebel ionako prolazi samo kroz prvu flanđu venta.
Dakle, spiči gore 120x25 vent, bitno je samo da ima open frame, tj, da da mu flanđe nisu spojene.
Ako pametno izabereš vent, nećeš biti penaliziran niti bukom niti temperaturom.

lobo64 04.01.2015. 15:42

Citiraj:

Yeah, right, baš me zanima gdi to ima Cors AF140 po 50 Kn sa kojim hladiš napajanje ?

JuiceBox 04.01.2015. 16:59

Ima kad ne kupis u trgovini :) i uostalom sto se ja tebi imam pravdat gdje ima? Ima samo treba trazit. Gdje ima noiseblockera za 50 kn pa sam ja kupio 2 za 100 ? Pitaj timmya s foruma ;) i pocni koristiti edit za postove ;)

Sam Fischer 04.01.2015. 17:11

Citiraj:

To ti je cijena Noctue, isti shit.

Glupo mi je pričat o cijenama, ali dobio sam maltene 1+1 gratis, pa cijena i nije tako strašna, jeftinije od Corsairovih SP/AF ventova, a ipak bi trebao biti klasu bolji :)

JuiceBox 04.01.2015. 17:28

Po toj racunici te izasao 80 kn komad sto je za novi vent jos i ok ako imas dobru garu i radi svoj posao. Vjerujem da nisi toliko lud da das 155 kn za jedan, kao sto ni ja noctuu nisam kupio samo ventove nego cijeli kuler koji me izasao 400 kn. I AFa nisam uzeo u trgovini i nebih ga ni ovako kupio da mi nije crko vent u napajanju pa sam bio primoran. Sto se tice buke nije nocuta necujna, na maxu se i oni cuju, tu su i dalje NB blacksilent 2 nenadmasivi, ono je svarno dead silence.

Mario92 04.01.2015. 18:48

Citiraj:

Autor lobo64 (Post 2714094)
Mario92

Rađintek ventovi su smeće...
Mislim da imaš Scythe 120x15. Guglaj malo...
Dali baš mora biti 15 mm debljine ?
Koliko sam skužio, raster za pričvršćivanje venta na kuler je 120 odnosno 105 mm, a gumeni knebel ionako prolazi samo kroz prvu flanđu venta.
Dakle, spiči gore 120x25 vent, bitno je samo da ima open frame, tj, da da mu flanđe nisu spojene.
Ako pametno izabereš vent, nećeš biti penaliziran niti bukom niti temperaturom.

A po recenzijama ovaj vent na Erebossu nije tako loš tak da ga definitivno ne bih kategorizirao kao smeće. Ovak je dosta tih i dobro vuče zrak tak da sam zapravo zadovoljan s njim samo eto, taj whine lagano iritira.

Probat ću prvo neke softwarske fore (0kn fore :D ) pa ako ništa ne uspijem kupujem neki vent i mjenjam ga. Hvala!

EDIT: Može onda preporuka nekog venta za CPU cooler od 120mm?

lobo64 04.01.2015. 19:56

Mario92
OK, ak ideš na 120 mm vent, mislim da bi morao računati cca 15-20% veći broj okretaja za otprilike jednaku snagu hlađenja.
Ako se Rađintek u full load opterećenju nije zavrtio punom brzinom, kupiš 120 vent sa jednakim brojem okretaja.
E sad, koji točno, izbor je prilično velik, ovisi o puno faktora, ja bih osobno gledao prvenstveno na kvalitetu i tišinu u okviru onoga kaj sam gore naveo.
Scythe Grand Flex serija je jedna od cjenovno podnošljivih opcija, a od skupih Noctua, BeQuiet BionicLoop (Uzi), ili Minebea NMB (Zola)...

JuiceBox 04.01.2015. 20:33

Od ta tri ako imas viska novaca ja bi isao na grand flex ili cak gentle typhoon ako ga uspijes naci.

Mario92 04.01.2015. 21:34

Nije baš da imam želje potrošiti bogatstvo ali ne bih pak dao za neki najjeftiniji koji će prdnut za dva dana i/ili zvučat ko radovi na cesti :D

lobo64 04.01.2015. 21:59

Scythe Grand Flex PWM je cca 70-80 Kn...
Ima jako veliki raspon (600-2000), znači biti će sigurno tih ali po potrebi i dovoljno moćan.
Ili, ak hoćeš tjerati mak na konac, 2 kom. Minebea NMB u push-pull što je skopčano sa velikim izdatkom (260 Kn) ali i velikom sigurnošću (DBB, 100000 Hrs. MTBF).
Kakogod, slatka muka oko izbora je na tebi...

Mario92 04.01.2015. 22:52

Citiraj:

Autor lobo64 (Post 2714328)
Scythe Grand Flex PWM je cca 70-80 Kn...
Ima jako veliki raspon (600-2000), znači biti će sigurno tih ali po potrebi i dovoljno moćan.
Ili, ak hoćeš tjerati mak na konac, 2 kom. Minebea NMB u push-pull što je skopčano sa velikim izdatkom (260 Kn) ali i velikom sigurnošću (DBB, 100000 Hrs. MTBF).
Kakogod, slatka muka oko izbora je na tebi...

Cijeli sam cooler platio 220 kuna, da kačim na njega ventove koji vrijede više od kile metala je isto ko da metnem fancy felge na stojadina :D

Mislim da će jedan Grand Flex pasti, bit će dovoljno, kasnije eventualno drugi ako ću razmišljati o push-pullu ali to kad ću imat volje i vremena i para :)

Hawker 05.01.2015. 11:50

Scythe grand flex je odličan (imam 2 od 2400 rpm) ali je bučan kao i ultra kaze.
Dobar rad vent je i Coolermaster jetflo.
Corsair SP verzija također.

lobo64 05.01.2015. 13:51

Ereboss je vrlo moćan hladnjak; Grand Flex (a i drugi modeli sličnog broja okretaja) se vrlo vjerojatno preko PWM-a neće zavrtiti ni približno punom brzinom u normalnoj upotrebi, pa čak ni u gejmingu bez obzira na ocani proc. Jednako ja za pretpostaviti da u kućištu postoji barem nekakav erflov tj. da barem jedan vent izvlači vrući zrak van.
Druga je stvar sa ganjanjem Super Pi, GMP i drugim zlostavljačima proca, oni ionako služe za svrhe testiranja/benčanja te čisto sumnjam da ih netko vrti 24/7. A i oni koji to čine, hlade svoje proceve na neki drugi način a ne zrakom...

Sam Fischer 07.01.2015. 12:12

Kratki moj osvrt na ove NB eLoop-ove.

Uglavnom, ne pušite ta sranja sa premium ventovima, porez na budale :D

Temperature jesu pale za par stupnjeva što je u očekivano, imam dojam da dosta zraka tjeraju. Ali su ipak ispod očekivanja. Ležaj na jednom lagano svira na većem broju rpm.
Kada se vrte oba na h100i jedakom vrtnjom, stvaraju neke lude vibracije i time zvukove, doslovno se čuje kao oscilacije, onako bzzzzzz pa tišina, pa opet bzzzz pa tišina, i tako zauvijek(sekunda zuji, sekunda utihne, čisto da dobijete dojam) ali samo kad su zajedno jedan do drugog :D (imajte na umu da sam hebena cjepidlaka i da isto sve čujem).

Riješio sam to tako da sam jednog stavio da se vrti nešto sporije jer je na adapteru i sad je ok.

Uglavnom, ništa posebno, a ne znam ni zašto sam toliko očekivao od običnih ventilatora :D

A da ne pričam koliko se čuju na full speedu od 2400rpm (što je sasvim normalno, nije iritantan zvuk nego strujanje zraka).
I onda kad ekipa piše da su Noctue na 2000rpm nečujne :D Dammit :D

Nečujno je jako relativno :)

JuiceBox 07.01.2015. 14:11

Nebih bas rekao da su porez na budale ;) , a i ako jednom svira lezaj neispravan je.

Trebao si uzet grand flex, gentle typhoon ili blacksilente. Cak i enermax kod nas ima dobrih ventova, da ne pricam CM excalibur vrhunski vent, kojeg uz to mozes i rastaviti.

Sam Fischer 07.01.2015. 14:16

Imao sam jednog GT-a, što je najgore i oni generiraju neko pucketanje kada im se spuste okretaji, kada su na regulaciji. Ah, zaista ne postoji savršeno na ovome svijetu :D

Grand Flex je kao neki duhovni nasljednik GT-a, ali se nisu pokazali tako dobrima...

Ma gle, dobri su ventovi, ja samo previše cjepidlačim vjerojatno :)

JuiceBox 07.01.2015. 14:27

Kazem ti, kupi noiseblocker blacksilentpro pl 2 120 mm ;)

lobo64 07.01.2015. 14:37

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 2715928)
Kratki moj osvrt na ove NB eLoop-ove.
Ali su ipak ispod očekivanja. Ležaj na jednom lagano svira na većem broju rpm.
Kada se vrte oba na h100i jedakom vrtnjom, stvaraju neke lude vibracije i time zvukove, doslovno se čuje kao oscilacije,

To je ono kaj sam ti napisao prije...

Sam Fischer 07.01.2015. 15:05

Citiraj:

Autor xulos (Post 2716020)
Kazem ti, kupi noiseblocker blacksilentpro pl 2 120 mm ;)

Ružni su :D

Šalim se, mah, dosta je tog kupovanja, fakat sam previše na to zabrijao.
Samo sam se zarazio sa tim upgreada-njem, dijagnoza ugraditis :D

Citiraj:

Autor lobo64 (Post 2716029)
To je ono kaj sam ti napisao prije...

Da, tog sam se i bojao.
Gle, da se mi razumijemo, nije to ništa ekstremno, da to zuji kao oni stock od h100i (i dalje ne vjerujem da corsair prodaje takav "high end" proizvod, kada se upale, kao da melju kukuruze).

Ali ipak od fana takve klase, očekuješ flawless rad i samo strujanje zraka za čuti.

Nije strašno, komp je i dalje zadovoljavajuće tih (diskovi su najbučniji, živio dan kad će se imat statičan storage :D ), ali nije to "to".

Flood 07.01.2015. 17:24

Sam, ti nikako na zelenu granu sa tim ventovima.
Ali,da ti bude lakše,imam i ja problem :D
Naime,molio bih preporuku nekog 140mm venta za stavit na ispuh gore na kućištu a da nije preskup.Usputno,koje mekane gumene držače uzeti umjesto šerafića?Imam neke ali su pretvrdi pa se prenose vibracije i čuje se neki hum.Kad stavim ruku na kućište,prestane...Taj vent bi spustio na nekih 800 okretaja. :)

lobo64 07.01.2015. 18:18

Sam Fischer
Ak ti ventovi vise upsidedown sa rada, ni sa jednim FDB ventom nećeš izbjeći škrgutanje...

Flood
Nekad je bilo za kupiti silikonskih okvira za ventove kao i silikonskih podložnih pločica za vijke. Mislim da su bili od Sharkoon-a, Ljinks ih je imao ...
Postoje još i silikonski knebli koji idu kroz rupe od vijaka na ventu i kroz lim od kućišta, ali za njih moraš imati vent sa open frame flanđama, tj flanđe ne smiju biti spojene.

Sam Fischer 07.01.2015. 19:02

Citiraj:

Autor Flood (Post 2716177)
Sam, ti nikako na zelenu granu sa tim ventovima.
Ali,da ti bude lakše,imam i ja problem :D
Naime,molio bih preporuku nekog 140mm venta za stavit na ispuh gore na kućištu a da nije preskup.Usputno,koje mekane gumene držače uzeti umjesto šerafića?Imam neke ali su pretvrdi pa se prenose vibracije i čuje se neki hum.Kad stavim ruku na kućište,prestane...Taj vent bi spustio na nekih 800 okretaja. :)

To je to, znam točno čemu pričatš, izluđuje :D

Mah, moram svoje uši kalibrirat na manju osjetljivost, jebeš ventove :D

@Lobo

Sam ću mu ležaj zamenit bem ga :D
Za te pare treba svirat simfonije kako xulos kaže :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:34.