![]() |
Misliš na "valjanost" izdane vozačke.
|
E ovako dobio sam prije mjesec dana riješenja od suda i čestitku od 3800kn za prometni/e prekršaje koje sam počinio u svibnju 2007, to nema zastaru nikako?
|
Citiraj:
|
zdravo.. :)
znači ovako.. moj biserni momak, krenuo je preticati auto, ovaj ubrzavao, došla zebra.. par sto metara dalje murjak halta.. dodje mu ono nešto za vrijeme žalbe od 8 dana.. (tad me još nije znao :D) i siroće mislio da je kriv i šta će se žaliti.. nije znao za one stavke, tipa ako nisi do sad kažnjavan, ako nemaš redovita primanja, ako trebaš voziti za posao i tako to.. i lijepo on šutio, trebat će platit 3200 plus 3 mjeseca bez vozačke.. i dodje danas njemu da od danas 3 mj nadalje ne smije voziti.. i nije mu palo na pamet da bi to moglo biti to, i lijepo potpiše.. a međuvremenu još gro stvari krenulo nizbrdo, majku treba svaki dan na hitnu voziti i tako to.. da li postoji ikakva mogućnost iako u pravilu znam da ne, jer je prošlo onih 8 dana.. al IKAKVA mogućnost da pokrene nazad postupak i zamrzne to.. btw. on nije nikakav zapisnik niti potpisivao niti dobio primjer od murjaka.. help.. :) thnx :) |
Ukratko, odgovor je: ne.
Imao je svojih 8 dana od primitka za žalbu/prigovor, i propustio ih je. Ima jedino šansu ako vozi za život (ne ako se navaža na posao i s posla), pa ako naleti na samilosnog suca da mu zamijeni 3 mj. vozačke za veću novčanu ili ih oprosti. Prije je znalo proći. Inače, nula bodova. |
na sud i kukat ako je prva presuda ikad onda da se smanji kazna, na rate i tako to... nema druge.
|
Citiraj:
stvar je u tome da nema neko preveliko opravdanje zašto se nije žalio.. :/ |
Ideš na APP. Ako Prođe, Prođe.
Nema ni preveliko opravdanje zašto je radio prometni prekršaj, pa nikom ništa. Doduše, bilo mu je teško sastavit prigovor od 2 smislene rečenice unutar 8 dana, tako da ćeš ga na sud valjda pod oružanom pratnjom vodit. |
ahaaaaaa to nakon suda... e yebaj ga sad, prošo voz.
|
Citiraj:
ma ići će.. samo što ja poludim ako netko ima pravo na žalbu pa ju ne iskoristi.. :D ako ništa drugo, dosade radi bi ju iskoristila.. :D |
Citiraj:
U slučaju da policajac ne dođe, slučaj im pada u vodu. U slučaju da dođe, ideš na koljenima molit za vozačku, iako su neki put bezosjećajni. Ipak je to mašina za tamanjenje sirotinje, pa bi oni radije novce nego da on nema vozačku. To je vjerojatniji ishod događaja, ali sad je malkice kasno za to sve. Druga stvar, gore si spomenula " Potpisao je kuvertu". Potpisao on ili ne, ako ne preuzme par puta, oni to izvjese na ploči u sudu, koja se smatra javnim mjestom, nakon 8 dana je opet stupilo na snagu kao da je preuzeo. Samo sa 2-3 mjeseca zakašnjenja. |
Ne pada baš slučaj u vodu ak policajac ne dođe na sud.
Da, nepreuzimanje rješenja ne odgađa njegovo izvršanje. Bilokakva žalba/prigovor van roka o pravnom lijeku-bit će odbačena kao nepravovremena |
staru su mi zaustavili na biciklu bez svjetla, prsluka i dokumenata. Kaze da su je zapisali, no nije dobila nikakvu kaznu. Jel to znaci da ce doci na kucnu adresu, ili? Koliki je iznos navedenih kazni inace?
|
Zakon o osobnoj iskaznici kaže:
Članak 15. Osoba je dužna imati kod sebe osobnu iskaznicu i dati je na uvid zakonom ovlaštenim osobama Članak 26. Novčanom kaznom od 100,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja uz sebe nema osobnu iskaznicu (članak 15. stavak 1.) te osoba starija od 16 godina koja nema osobnu iskaznicu (članak 3. stavak 1.) Za nenošenje prsluka po čl. 113. ZSPC-a kazna je 300kn, a svjetlo na biciklu po čl.101 je isto 300kn. To bude vjerojatno sve na jednoj prijavi pošto je nekoliko prekršaja u pitanju. Osim ako će pisati ili prsluk ili svjetla tj. ne oboje makar je oboje kažnjivo |
hvala. Ima kakve sanse da nece dobit prijavu, ili? Zar oni ne bi trebali te kazne na licu mjesta dijelit?
(nisam nikad kaznjavan, pa ne znam) |
Ne, kad je u pitanju više prekršaja koje počini jedna osoba, mogu se objediniti na jednu prijavu tj. jedan papir koji dođe na adresu.
Pa ak su joj rekli da će je prijaviti za počinjene prekršaje-onda da, jer nije dobila upozorenje na licu mjesta |
U koje doba dana su ti zaustavili staru? Koja je to fora sa tim prslukom, treba li ga imati stalno? Ista stvar sa svjetlima, stalno ili po mraku?
Pretvaramo se u policijsku državu. Policija zaustavlja bakice na biciklima :fuming: NHF Paxton :) |
Citiraj:
sjecam se da je tada se murjak prijetio kaznom od 400 kuna. nije nikad dosla kazna. no naravno ja koji ne ponavlja jako puno dvaput istu gresku fino nabavio dinamo, starinski prekrasan prednji far i onako fora straznji, je klinac vise Burko isao neosvjetljen na cestu kada padne mrak......... i osobno se itekako slazem, neka su takvi propisi. bicikl po mraku i sa normalno obucenim covjekom je gotovo nemoguce vidjeti osim kad si na 10 metara od njega, dok je sa svjetlima ipak druga prica. prsluk je jos bolja solucija, jer sa kratkim svjetlima ga barem malo osvjetlis, ili rasvjeta, ili auto u kontra smjeru. ovo za osobnu je iskreno - regulativa. isto kao sto ja moram svaki put nositi vozacku kad sam za volanom, tako treba i osoba kada napusti svoje dvoriste/svoj stan. i to isto vrijedi od prije pun k godina, frend je popusio kaznu jer je izasao iz stana do ceste baciti vrecu smeca, naisao gospodin murjak i naplatio kaznu jer ovaj nema osobne :). jebiga, zaletilo se........ no, moram napomenuti kako je u sisku opcenito katastrofa rasvjeta. manje-vise je to u svakom gradu koji ima ispod 100k ljudi, najcesce, kod nas. jednostavno biciklisti nisu uocljivi po mraku kako bi trebali biti i kako jesu - uz rasvjetu na prednjoj i straznjoj strani. |
Piše da biciklist na javnoj cesti noću mora imati reflektirajući prsluk ILI reflektirajuću odjeću-čl. 113
I prije to vrijedilo ali za ceste van naselja-znači niš novo. Isto piše da na biciklu po noći moraš imati naprijed jedno bijelo a iza jedno crveno svjetlo-čl 101, i to odavno stoji. Po Zagrebu 90% ih nema niš od navedenog, dok po Vž npr ih 90% IMA. |
Ma ta fora sa prslukom mi ne ide u glavu. Za svjetla i dokumente se slažem, to se mora poštivati.
Da ne bih ja sad do pekarne ili do igrališta na sebe stavljao reflektirajući prsluk... |
Citiraj:
|
Sa 14 godina odgovaraš prekršajno.
Roditelj, skrbnik, staratelj itd |
Citiraj:
Ili prsluk ili reflektirajuću odjeću |
Citiraj:
U najgorem slučaju, država se naplaćuje iz vlastitog proračuna, a novčana se kazna, prema članku 2., stavku 5. Zakona o socijalnoj skrbi, ispostavlja zbog toga što "dijete" nema identifikacijske dokumente. Znači, premise su tako postavljene da bi, kad bih cjepidlačio, mogao zaključiti da je dijete zapravo sredstvo da se država naplati sama od sebe ili da se, u teoriji, operu proračunski novci. :D |
Treba imati prsluke. Nekima se možda ne sviđa, ali jedino vas taj prsluk i/ili svjetla spašavaju. Nebrojeno puta sam skoro zgazio biciklista jer nije bio osvjetljen, a naravno da se vozio o cesti umjesto po biciklističkoj stazi. Ja znam da je on u prekršaju jer je na cesti, ali ja bih bio kriv za smrtni slučaj.
Eto baš friški primjer. Magli se vani i vidio sam samo prsluk. Nisam mu ni svjetla vidio od magle. Lijepo ga obišao i to je to. Da nije imao prsluk, bilo bi gusto. Treba ljudima dići svijest o opasnostima na cesti. |
Citiraj:
Inace, tamo na onim vecim sa dva ulaza i izlaza mi cesto dignu ljudi zivac jer se iz u utrasnje lijeve trake iskljucuju drito ispred mene u desnu traku izlaza na koju ja izlazim jer sam desno. |
Biciklist se mora voziti uz desni rub ceste ak nema biciklističke trake ili staze.
Al osobno to po Zagrebu nebih prakticirao, radije nek me murjak kazni za vožnju po nogostupu. IcyTexx, koje si imao vrijeme po krugu? |
Ako cemo o propisima za bicikle, smijesni su, treba imati i katadioptere na pedalama za "ispravno vozilo".
Sto se tice svjetla, prsluka i to, ja sam za sve osim kineskih ksenona. Imam svjetlo naprijed (P7 pa puta dva), nazad, reflektirajuce gume sa strana, a od nedavno i famozni prsluk. Jako cesto idem u grad i iz grada po noci, zivim 20ak km van grada, i mogu vam reci da je prsluk spica, imam osjecaj da ljudi rade veci razmak od mene od kad ga nosim. Znaci kad me pretjecu, kao da vise bjeze, preticu me ko auto (kako bi i trebali). Pretpostavljam jer sam uociv puno ranije, pa se duze "priprema" na to. Jedino je nespretan ako imate ruksak, jerbo ono najvaznije sakrije. Zato si pikiram nabavit iz holdinga one jakne sta nose komunalni redari (oni sto parking naplacuju po zg), ima duge svjetlece rukave. Svima preporucam, prvo sto vidis kad ga kupis je da svi bulje u tebe, di god udjes, u birtiju, kod nekog doma, u dvoriste, ma bas privlaci pogled, a tocno to ti treba. Ipak na biciklu nemas apsolutno nikakvu zastitu ako te auto pobere. A ja jakooooo volim svoje dupe. |
Citiraj:
|
Jel me može netko uputiti gdje piše to za prsluk. Googlam ali nigdje ne nalazim da mora biti i taj prsluk...
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Nedavno sam malo brže vozio po Bologni ( autom ). Haltali me i dali mi one uplatnice i preporučili mi da se žalim. Napisao sam žalbu tj. zamolbu i poslao preporučeno u PP u roku osam dana. Kakve su sad procedure? Oni to šalju dalje na sud i...?? Kad mogu očekivati nekakvu "presudu" ili obavijest? |
Ok, vidim da je obavezno u slučaju smanjene vidljivosti, što znači da nije stalno obavezno. :)
|
Citiraj:
edit: Nikakvo poentiranje. Samo sam nadopunio tvoj post da po zakonu treba i noću nosit prsluk (makar vidljivost bila i dobra) :D |
Ne kužim šta si točno htio poentirati, al evo u cjelosti...
(2) Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti izvan naselja dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. |
Citiraj:
Inače već po nekim gradovima imaš opciju policijske evidencije bicikla u vlasništva-al radi krađa. Što se tiče kazne-čekaš rješenje suda, možda dobiš i poziv da se javiš na sud ili ćeš samo dobiti rješenje o većoj/manjoj kazni itd. Na to rješenje koje ćeš dobiti više nemaš pravo žalbe |
Citiraj:
|
Meni npr. fale katadiopteri na pedalama i zvonce.
Osim toga, bicikljeto mora imat po jednu kocnicu za svaki kotac, reflektirajuce nesto (trake i/ili macje oci) sa bocne strane kotaca, zvono, prednje bijelo svjetlo, i zadnje crveno. A za nevjerne Tome, link. |
eo dosadno mi pre spavanja pa naidjem na ovaj topic
i mogu samo reci da mi idu na zivce s tim govnarijama sta sad mi moramo kupovati neke famozne prsluke kakve ? koje imaju "mačje trake" na sebi ili one prsluke sto rudari i kopaci tunela imaju? sto gloomaju u mraku ? sta je ovo wtf ?! sva sreca zivim u malom gradu gdje me nema tko vijat dok sam na biciklu ali ove koji imaju u gradovima te pandure na bajkovima, vama sućut moja mrzim pajdune, nikad nenosim osobnu sa sobom i sad jos nedavno cujem kak u mom malom gradu panduri preruseni u civila vrbuju kupce kad izadju vanka da im predoce osobnu i racun od kupovine pa jebo ja sta je ovo diktatorska drzava postala ce bit uskoro kazne za polu praznu gumu mozda ? ili gospodine pertla vam visi sa pedale - odma 50kn mrs dzubrad |
Citiraj:
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:26. |