PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   OS-X na PC-u? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=68431)

boris87 08.02.2009. 22:24

Uh braćo moja...možda sad ima nade za moj laptop..

Hamm 09.02.2009. 09:14

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1273013)
iDeneb v1.4 10.5.6 Released!

opala..ima drivere za creative kartice :) I like :p

budemo probali :) ako mi ovo proradi iz prve bez da moram kemijati s driverima kao na iPCiju možda i ostanem na meku :)

Baja 001 10.02.2009. 22:51

Citiraj:

Autor boris87 (Post 1273017)
Uh braćo moja...možda sad ima nade za moj laptop..

Za moj isto. Uspio sam podignuti skoro sve distre (iPC Final, iAtkos v5i, iDeneb, Kalyway, XxX 10.5.6) samo me jebe X3100 :grrr:

Nadam se da će novi denebko pomoći.

qutip 10.02.2009. 23:02

Ja imam problema sa mac-om.. stavim intalirat na prazan disk.. vse uredno prode.. instalira i trazi zadnji restart.. i nakon restarta se nece vise bootat. Di bi mogao bit problem?

Baja 001 11.02.2009. 19:21

Citiraj:

Autor qutip (Post 1274829)
Ja imam problema sa mac-om.. stavim intalirat na prazan disk.. vse uredno prode.. instalira i trazi zadnji restart.. i nakon restarta se nece vise bootat. Di bi mogao bit problem?

Probaj sa -f -v -x ;)

Pa vidi koji je problem.

Dottore 11.02.2009. 23:56

ja jednostavno nisam uspio instalirati ideneb 1.5.5. na intela E5200 s biostarkom Tpower i45. a možda mi ispravi ova zadnja

Facelessone 12.02.2009. 00:12

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1273013)
iDeneb v1.4 10.5.6 Released!

NetBook:
Acer Aspire A150

http://www.ideneb.net/en/component/c...eneb-v14-1056-

Dal to znači da ga mogu bez ikakvih problema stavit na acera i da ima sve drivere za njega? :D :D

dxdandy 14.02.2009. 11:53

Hoće li raditi na mom laptopu OS X leopard

pozdrav!

evo nikad do sad me nije zanimao nikakav drugi OS osim windoza.
Kako su mi dosadilo probao bih nešto drugo pa me zanima dali bi
Leopard radio na mom laptopu:
TOSHIBA A300-15i

CPU : Intel Dual Core T2370 (1.73GHz)
Radna memorija : 2GB DDR2 667MHz
HDD : 200GB SATA
VGA : ATI Radeon HD3470 (128MB)
OPTIČKI POGON : DVD-RW
Povezivanje: modem, LAN, WLAN, BT
Ostalo : USB 2.0x4, Firewire, AudioOut, MicIn,
Card reader, ExpressCard, S-Video, VGA, WebCam
ZVUK : HARMAN KARDON zvučnici

Roberto 14.02.2009. 14:04

Citiraj:

Autor dxdandy (Post 1277465)
TOSHIBA A300-15i
CPU : Intel Dual Core T2370 (1.73GHz)
Radna memorija : 2GB DDR2 667MHz
HDD : 200GB SATA
VGA : ATI Radeon HD3470 (128MB)
OPTIČKI POGON : DVD-RW
Povezivanje: modem, LAN, WLAN, BT
Ostalo : USB 2.0x4, Firewire, AudioOut, MicIn,
Card reader, ExpressCard, S-Video, VGA, WebCam
ZVUK : HARMAN KARDON zvučnici

Grafička bi mogla biti problematična, ali dalo bi se riješiti.

Za ostalo još pogledaj koji ti je točno čipset (pretpostavljam da je Intel Crestline-PM PM965 ICH8), i pogledaj točan audio, lan i wlan čipset. Za wireless ako ti je wireless čipset Intelov 3945 A/B/G ili 4965 A/G/N, to ti sigurno ne bu radilo jer za njega još nema drivera.
Za ostalo provjeri čipsete pa probaj naći neku distru koja ih ima integrirane, (mislim da ih novi iDeneb ima dosta integriranih), samo dobro pročitaj info fajlove prije instalacije.

Dosta informacija o njima imaš na insanelymacu, a pogledaj i na OSX86Project da li ima Toshibinih lapova poput tvoga na listi kompatibilnog hardwarea, mislim da sam vidio neke Toshibe iz M serije tamo.

Baja 001 15.02.2009. 01:26

Ja sam dobio Vanilla sistem sa iDenebom, sve radi osim grafike koja me još jebe malo sa HW akceleracijom [budem je rješio sa EFI stringovima]. Inače sam zadovolja sa 10.5.6 distribucijom koja je zadržala razinu kvalitete od prije ;)

Što se mene tiče nemam više toliko zapreka uspio sam sve distribucije nabiti na laptop, i imao sam masu problema koje sam riješio. Cijena tjedan dana rada :)

Novi Chameleon najavljen sa dosta dobrih fičra :D

http://pce.hostili.com/images/Chameleon94cj_thumb.png

sined666 16.02.2009. 09:30

iatkos v5i

pozdrav!

Moze li rjesenje za jedan problem? Instalirao sam iatkos v5i na poseban hard sa ahci ukljucenim u biosu, pa sada ne mogu startati disk sa windowsima, nakratko se pojavi windows xp logo i onda se restarta. Zanima me da li mogu instalirati iatkos sa iskljucenim ahci modom u biosu? inace, iatkos v5i radi ko urica, update sa apple ide bez problema, jedino ne mogu naci drivere za graficku pa imam samo 1024x768.
Komponente su:
Maticna: GA-965p-ds4
Proc: Intel core2duo E6400
Graficka: ATI x1600xt
1. hard: 300 GB SATA sa windowsima
2. hard: 200 GB IDE sa instaliranim kalyway leopardom 10.5.1
3. hard: 250 GB SATA na kojem je friski iatkos formatiran GUID

Kada je ahci aktivan bios je:
SATA AHCI/RAID mode=AHCI
SATA port 0-3 native mode=enabled
Onboard SATA/IDE device=enabled
Onboard SATA/IDE Ctrl mode=IDE

i instalirao sam iatkos sa ukljucenim:
Main system
Netkas PCEFI V9
Appledecrypter
smbiosenabler
disabler
ps/2
OHR
Remove thermal kexts
intelSATA
INTEL AHCI sata
graphics update.

Ako probam isto tako instalirati sa ahcijem iskljucenim u biosu i maknutim "INTEL AHCI SATA", tada me po zavrsenoj instalaciji leoparda i restartu trazi BOOT CD/DVD.

^SuperUnknown^ 16.02.2009. 10:13

Ako hoces ponovno dic Windoze, moras vratiti kontroler u mod u kojem su Windoze instalirane. OS X bi ti se trebao normalno loadat bez obzira na mod.

sined666 16.02.2009. 10:28

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1278878)
Ako hoces ponovno dic Windoze, moras vratiti kontroler u mod u kojem su Windoze instalirane. OS X bi ti se trebao normalno loadat bez obzira na mod.

Vratim je AHCI na disabled ali mi u biosu ne vidi hard na kojem je Leopard instaliran.

Baja 001 16.02.2009. 10:35

Citiraj:

Autor sined666 (Post 1278848)
pozdrav!

Moze li rjesenje za jedan problem? Instalirao sam iatkos v5i na poseban hard sa ahci ukljucenim u biosu, pa sada ne mogu startati disk sa windowsima, nakratko se pojavi windows xp logo i onda se restarta. Zanima me da li mogu instalirati iatkos sa iskljucenim ahci modom u biosu? inace, iatkos v5i radi ko urica, update sa apple ide bez problema, jedino ne mogu naci drivere za graficku pa imam samo 1024x768.
Komponente su:
Maticna: GA-965p-ds4
Proc: Intel core2duo E6400
Graficka: ATI x1600xt
1. hard: 300 GB SATA sa windowsima
2. hard: 200 GB IDE sa instaliranim kalyway leopardom 10.5.1
3. hard: 250 GB SATA na kojem je friski iatkos formatiran GUID

Kada je ahci aktivan bios je:
SATA AHCI/RAID mode=AHCI
SATA port 0-3 native mode=enabled
Onboard SATA/IDE device=enabled
Onboard SATA/IDE Ctrl mode=IDE

i instalirao sam iatkos sa ukljucenim:
Main system
Netkas PCEFI V9
Appledecrypter
smbiosenabler
disabler
ps/2
OHR
Remove thermal kexts
intelSATA
INTEL AHCI sata
graphics update.

Ako probam isto tako instalirati sa ahcijem iskljucenim u biosu i maknutim "INTEL AHCI SATA", tada me po zavrsenoj instalaciji leoparda i restartu trazi BOOT CD/DVD.

Meni iAtkos radi bez i sa AHCIom, tako da to toga problem nije. Kako grafiku nisi instalirao, pa ima iAtkos pun k*** drivera ;)

Probaj sa OSX86Toolom instalirat grafiku :)

Roberto 16.02.2009. 10:46

I ja sam instaliravao distre na komp s isključenim AHCI bez problema, probaj ponovo instalaciju, možda nisi dobro odabrao drivere. Ili probaj neku drugu distru.

Također sam imao situacije kad sam instaliro OSX s uključenim AHCI, a onda ga disableao i radilo bi mi sve ok.

Probaj nakon disejblanja AHCIa bootati OSX instalaciju s instalacijskog DVD-a, uz -f -v -x.

A ako baš hoćeš AHCI, ili ne uspiješ drugačije, možeš se pozabaviti i ovim (nisam radio ovo pa ne mogu govoriti iz iskustva):
Enable AHCI mode after installing Windows

Shuky 16.02.2009. 17:22

bok, ima li tko kakvih iskustva sa ova dva latopa odnosno ima li kakvih problema ako bih instalirao os X

Toshiba L300-1A3 za 3799.99

ili Asus Notebook Asus F5Z-AP071

koji mi preporucate?

Hvala...

Facelessone 16.02.2009. 17:55

Složio sam na acera ideneb 10.5.6. Super zadovoljan. Neke stvari kao wireless ne šljakaju savršeno ali vjerujem da budu popravili. Umjesto ove sam si naručil dell 1390 mini pci-e.

sined666 16.02.2009. 18:25

Evo, probao sam instalirati sa AHCI disabled ideneb 10.5.6 i instalacija prođe ok kao i sa iatkosom. Ali pri pokretanju kompa, kad u biosu idem izabrati hard disk boot order, vidim samo hard sa windozama. SATA DVD-RW također ne radi ako AHCI nije uključen nego moram instalirati sa IDE DVD. Ima li veze što u disk utility piše i za disk sa windowsima i za disk sa leopardom Device ID 0?

flajpan 16.02.2009. 18:39

Leopard na VMware?

Radim prema ovom tutorialu i tek sam na ovom koraku:

Citiraj:

# Mount the leopard.vmdk file from this package as a virtual disk in the Tiger VM
# Boot the Tiger VM and you should have access to the Leopard drive
Imam Tiger VM, imam i leopard.vmdk, ali ne kužim kako ga mountati kao virtualni disk u VM Tigeru - može pomoć ako je netko to već radio?

Baja 001 16.02.2009. 18:52

Citiraj:

Autor flajpan (Post 1279279)
Radim prema ovom tutorialu i tek sam na ovom koraku:

Imam Tiger VM, imam i leopard.vmdk, ali ne kužim kako ga mountati kao virtualni disk u VM Tigeru - može pomoć ako je netko to već radio?

Bolje nemoj ja se namučio sa iDenebom bez veze ;) jednostavno ne vrijedi truda.

Roberto 16.02.2009. 18:57

Citiraj:

Autor sined666 (Post 1279267)
Evo, probao sam instalirati sa AHCI disabled ideneb 10.5.6 i instalacija prođe ok kao i sa iatkosom. Ali pri pokretanju kompa, kad u biosu idem izabrati hard disk boot order, vidim samo hard sa windozama. SATA DVD-RW također ne radi ako AHCI nije uključen nego moram instalirati sa IDE DVD. Ima li veze što u disk utility piše i za disk sa windowsima i za disk sa leopardom Device ID 0?

jesi probao bootati disk s OSX-om preko instalacijskog DVD-a dok je AHCI isključen? Par stranica unatrag sam objasnio kako se to radi.

Ili onda još probaj onu foru s uključivanjem AHCI-a u win xp.

Drugačije ti ne mogu pomoći, nisam se susreo s ovim problemom.

flajpan 16.02.2009. 19:14

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1279290)
Bolje nemoj ja se namučio sa iDenebom bez veze ;) jednostavno ne vrijedi truda.

Ali kad vec imam Tiger:

http://pce.hostili.com/images/osx80s8_thumb.jpg

- sad samo treba patchati ovaj Leopard za AMD.

Shuky 16.02.2009. 19:46

zna li tko koje se wirelles kartice nalaze u modela? koje sam naveo u postu iznad?

toshiba atheros i realtek
asus atheros Atheros AR5008

ima li drivera?

pipe 16.02.2009. 21:15

Znaci moze se s VMwareom normalno koristiti OSX? Treba li nesto posebno namjestati?
Koju bi distru preporucili meni s konfom pod moj komp za koristenje u VMwareu (ne treba podrska za TV karticu)?

Hvala.

Hamm 16.02.2009. 22:12

Ne ne mozes skinuti ideneb/ipc ili tome slicno i dignuti u vmwareu jer nece raditi jelte :)
Probaj na demonoidu (ako ne mozes na isti javi mi se na pm) malo potražiti što se nudi po pitanu macosa u vmwareu :)
Inace radi u VMWare Workstatio Ace Edition 6.0.4

@flajpan..i tebi štuca u VMWareu ili ne?

flajpan 16.02.2009. 22:27

@ pipe:

Da normalno koristis u VMware-u trebas instalirati vmware tools - a to jos nisam i nisam siguran hocu li uopce jer nisam nasao nikakav jednostavan nacin.

P.S: Na vmware ti ne rade tv kartice-

@ Hamm: je spor je, poprilično. Jesi li ti instalirao vmware tools - radi li copy/paste i ostalo?

sined666 16.02.2009. 22:45

Citiraj:

Autor Roberto (Post 1279296)
jesi probao bootati disk s OSX-om preko instalacijskog DVD-a dok je AHCI isključen? Par stranica unatrag sam objasnio kako se to radi.

Ili onda još probaj onu foru s uključivanjem AHCI-a u win xp.

Drugačije ti ne mogu pomoći, nisam se susreo s ovim problemom.

Ja idiot zaboravio u biosu uključiti Ide channel za taj disk. E, sad, stavljen je na primary channel, sa fdisk sam napravio particiju aktivnom i stane na:
boot0:gpt
boot0:hfs+
boot0:error

Šta sad?
Jel možda disk mora biti MBR pošto imam na drugom windoze?

Roberto 16.02.2009. 22:45

Dečki zaboravite vmware, i malo se potrudite za pravu stvar :9

O vmware možete raspravljati pod aplikacije :lol2:

@sined, pa jesi li ti uopće instalirao bootloader? :D

idi u winse ili s nekim drugim alatom označi osx particiju kao aktivnu (za bootanje).

ako si instalirao bootloader to bi bilo to :)

ili probaj više bootati disk s dvd-a :D

evo komande:
rd=disk0s2 -v -f -x

0 je oznaka diska, a 2 particije na kojoj je osx instaliran, kako je kod tebe to provjeri u disk utility na instalacijskom dvd-u.

znači,
staviš dvd, ad se pokrene bootanje stisneš f8 za advanced options i onda upišeš ovo gore i trebao bi bootati (ne zaboravi provjeriti broj harda i particije da pravilno to upišeš).

u svakom slučaju, ovo zvuči kao problem s bootloaderom. ako na neki način od ova dva navedena dođeš do desktopa u osx-u, instaliraj bootloader i to će biti to.

flajpan 17.02.2009. 00:09

@ Roberto:

Pogledaj Moj Komp pa ćeš vidjet zašto se gnjavim sa vmwareom - o 790g chipsetu nasao sam jedan jedini post na insanelymacu. Da mi je komp pogodan :( za pravu instalaciju vec bi se bacio na posao.

sined666 17.02.2009. 09:07

@ Roberto:

Problem riješen. Prije sam nakon instalacije leoparda išao napraviti disk particiju aktivnom, ali EFI bootloader napravi još jednu svoju particiju oko 200MB. Onda sam obrisao disk, napravio jednu particiju i onda fdisk-om napravio particiju aktivnom pa instalirao leopard. Sad fino u biosu stisnem F12 i izaberem ili windoze ili mac. Kad dođem doma još moram srediti zvuk koji zapinje i instalirati drivere za grafičku jer imam samo 1024x768. Mreža i internet rade iz prve.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:44.