PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Kupnja bijele tehnike (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=284898)

Juice 20.05.2021. 15:26

Kaj se desilo s mikrovalkama cijenama. Nema mikrovalke ispod 500 kn :D prije 10+ godina sam uzeo neku no-name za 200 kn u PEvecu brijem i evo trajala je do sad.
Sad je i no-name brand 500 kn :D

Nego, ima tko kakvu preporuku ili kaj god da piknem piknem?

Morpheous 20.05.2021. 15:52

Citiraj:

Autor Juice (Post 3519376)
Kaj se desilo s mikrovalkama cijenama. Nema mikrovalke ispod 500 kn :D prije 10+ godina sam uzeo neku no-name za 200 kn u PEvecu brijem i evo trajala je do sad.
Sad je i no-name brand 500 kn :D

Nego, ima tko kakvu preporuku ili kaj god da piknem piknem?

Mikrovalke su nobrainer manje vise. Ako ti treba za podgrijavanje cesto ti je ECG na nekakvim akcijama za 370-400 kn.

I ne kuzim probleme koje neki od vas imaju sa trecom ladicom u perilici :-) Meni je to zakon. Dobijes vise mjesta na prvoj ladici jer nema kosare za pribor, Drugu ladicu na mojoj perilici mogu podesavati po visini kako mi pase a u trecu trpam pribor za jelo koji se sasvim lijepo opere jer ima zasebnu prskalicu samo za nju koja direktno prska po njemu.

prileee 20.05.2021. 16:03

+1 i od mene. Ladica za pribor > kosara za pribor.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Juice 20.05.2021. 16:03

Citiraj:

Autor Morpheous (Post 3519382)
Mikrovalke su nobrainer manje vise. Ako ti treba za podgrijavanje cesto ti je ECG na nekakvim akcijama za 370-400 kn.

Tak sam i mislio. Thanks

Citiraj:

I ne kuzim probleme koje neki od vas imaju sa trecom ladicom u perilici :-) Meni je to zakon. Dobijes vise mjesta na prvoj ladici jer nema kosare za pribor, Drugu ladicu na mojoj perilici mogu podesavati po visini kako mi pase a u trecu trpam pribor za jelo koji se sasvim lijepo opere jer ima zasebnu prskalicu samo za nju koja direktno prska po njemu.
Kad su se spomenule perilice, odličan koncept mi je princip ladice.

https://media.remodelista.com/wp-con...emodelista.jpg

Morpheous 20.05.2021. 19:06

Citiraj:

Autor Juice (Post 3519388)
Tak sam i mislio. Thanks

Kad su se spomenule perilice, odličan koncept mi je princip ladice.

Nemaš frke i ne možeš fulati - ako ne misliš biti kreativan s mikrovalkom (tu mislim na gomilu raznoraznih opcija od roštiljanja na dalje koje nikad neće biti na razini klasične pećnice,a poskupljuju uređaj ekstra par stotina kn) uzmi najpovoljniju uz dva OGROMNA dobronamjerna savjeta - neka kapacitet bude barem 20 litara i obavezno uzmi mikrovalku s ručkom an vratima a ne tipkom, jer su često opruge iza tipkala za otvaranje vrata jake i mikrovalka se često pomakne svaki put kad ih otvaraš. Ovo je ovako na mnogim modelima, ali moguće da nije baš na svim. Ručka je puno bolja - lijeva ruka otvori, desna ubaci tanjur i to je to. Uređaj se ne kliže.

Moja je ova - black friday akcija za nekih 270kn prošle godine.

https://www.mall.hr/samostojece-mikr...ovalna-pecnica

A po pitanju perilice s ovim ladicama, mislim da te ladice onemogućuju pomicanje unutarnjih dijelvoa po visini, pa mi se ne čini baš praktično. Nije mi baš jasna svrha ladica osim da je "malo" lakše punjenje jer nema ogromna vrata koja prvo moraš spustiti do poda i onda stavljati posuđe jer tokom dana ćeš više puta nešto ubaciti unutra, pa je s te strane zgodno.

John Creasy 20.05.2021. 19:19

mikrovalnu sam uzeo prošle godine, neku fensi samsung crne boje, nekih 1000kn je koštala u elipsu.. ugl ništa posebno, sad smatram bačenim parama :D.. ona ECG od 400kn u mallu bi bila ista ko ova moja.. plus što sam ju dobio pokvarenu (magnetron) pa čekanje sa servisa itd itd itd

ista ta ali crna
https://www.elipso.hr/mali-kucanski/...S23K3513AW-OL/

što se tiče perilice, naručena bosch serija 4 SMVxxx nešto, ima ih hrpa s tom oznakom, ima 3 ladice, kaže žena da je tako bolje, ima istu/sličnu kod kuće pa iz iskustva :D

evo ova:
https://www.tehnopolis.hr/product/po...MoRqJKDUHq0MGg

1v@n 20.05.2021. 19:20

Još jedan savjet oko mikrovalne, u širokom luku zaobići sve modele koji imaju potenciometar za podešavanje vremena itd.
Prije ili kasnije prestane registrirati okretanje, pa onda pola funkcija postane beskorisno. Da bih podesio vrijeme, moram stiskati start stop tipku. Jednom za svakih 30 sekundi, tako da podešavanje 10 minuta rada mikrovalne bude fini pain in the ass :D

Lijepo izgledaju svi ti novi moderni modeli s digitalnim ekranima, touch tipkama i ostalim čudima, ali bježi od toga. Old skul mehanika je nepoderiva.

prileee 20.05.2021. 20:04

Citiraj:

Autor John Creasy (Post 3519440)
što se tiče perilice, naručena bosch serija 4 SMVxxx nešto, ima ih hrpa s tom oznakom, ima 3 ladice, kaže žena da je tako bolje, ima istu/sličnu kod kuće pa iz iskustva :D

evo ova:
https://www.tehnopolis.hr/product/po...MoRqJKDUHq0MGg

Imaju starci doma ovu istu, odlicna.

ShebY 20.05.2021. 22:38

Potpis na ostale komentare. 2 mehanička brojčanika, snaga i trajanje.
I naravno RUČKA, dugme je smrt.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

OuttaControl 20.05.2021. 23:19

Word, prije sam imao 2 mehanicka i ručku, sad imam digitalnu sa botunima, i tipkom za otvaranje.

em bibice em 14 tipaka. za namistit snagu em botun za otvaranje. Da mi može stat uzeo bi nazad staru :D

Mar 25.05.2021. 10:20

Gledam neki povoljni no frost frižider za stan.
Vidim u Peveca ovu akciju:
https://pevex.hr/samostojeci-hladnja...bf-307897.html

Ne čini se loše, 5g garancije, 2m visine, bijeli (što mi je skroz ok). Vidio sam ga u dućanu, ima jednu kutiju za voće/povrće sa kotačićima što je skroz solidno.

Jedino što po specifikacijama vidim da je ledenica samo 5kg/24h što je dosta nisko i bolji modeli imaju po 12-14kg. Da li je to toliko bitno i ima li što bolje do cca 3000kn na tržištu?

Pupo 25.05.2021. 10:27

Nije da svaki dan stavljaš nove stvari u ledenicu. A i kada stavljaš, nije da stavljaš 10kg mesine odjednom.
Meni ta informacija nije odbijajuća ako ti sve ostalo odgovara.

vlatko27 25.05.2021. 10:40

Citiraj:

Autor Mar (Post 3520409)

Ne čini se loše, 5g garancije, 2m visine, bijeli (što mi je skroz ok). Vidio sam ga u dućanu, ima jednu kutiju za voće/povrće sa kotačićima što je skroz solidno.

Jedino što po specifikacijama vidim da je ledenica samo 5kg/24h što je dosta nisko i bolji modeli imaju po 12-14kg. Da li je to toliko bitno i ima li što bolje do cca 3000kn na tržištu?

Mene je frajer u Kralju nagovarao da uzmem takav srebrni, da se proizvodi u istoj tvornici u Turskoj gdje i Bosch, jeftiniji i srednji modeli. Kaže da je friđ bomba. Al pošto mi friđ ne stoji u kuhinji već u blagavaoni, nisam htio da iz dnevnog boravka gledam srebrnog Končara pa sam uzeo srebrnog Electroluxa sa lijepim display-om za 1500kn više. :roller:

nick praskaton 25.05.2021. 10:44

Citiraj:

Autor Mar (Post 3520409)

Svakako bi ti preporucio da ga uzmes online pa da ga mozes vratit ukoliko ti ne odgovara, jer postoji mogucnost da ti bude bucan ako stoji na sred stana, pogotovo te losije marke, zanju imat bucniji vent i kompresor...

Mi smo uzeli koncar ledenicu samostojecu vertikalnu no frost, zadoovljni skroz... je da se malo cuje kad radi kompresor al ne smeta jer stoji u podrumu...

Pupo 25.05.2021. 10:54

Čuju se svi nofrost, tako da ne očekujete tihu misu, neovisno o brandu.

Mommistake 25.05.2021. 10:55

Citiraj:

Autor Mar (Post 3520409)

No frost i 5 godina garancije, uzimaj ;)

domina 29.05.2021. 22:30

Našo sam novu pumpu za svoju staru suđericu u Zg dućan BATIS d.o.o.
Preporučam, pumpa je bila 210kn i pita me prodavač kako plaćam, reko karticom, kaže on da ak kupim još neš do 250kn za keš da ću dobit popust. Uzmem još sanitarni silikon i metalne šelne za šlauf 10kom. Na kraju me sve ispalo 216kn.

Update oko suđerice, piso sam na ovoj temi u vezi nje al mislim da nisam reko da sam našo kvar, stvar je bila u toj pumpi. Nadam se da će radit još bar par godina..

Lika091 29.05.2021. 22:49

Cisto kako izgleda kvar te pumpe? Imam staru Electrolux i nece da prima vodu. Prvo je primala pa nije ni htjela izbacivat a sad nece niti primat.

domina 29.05.2021. 23:21

radi se o pumpi za izbacivanje vode, kapalo je iz nje.malo al se nakupilo.
sama pumpa radi, al je semering tj brtva procurila. al je tak napravljeno da moras bas sve promijenit. bio sam na kavi u bircu i sjede decki sa gorenje servis majicama. pa ih pito, pokzo fotku pumpe i rekli mi za taj ducan.

axo 30.05.2021. 13:06

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3520421)
Čuju se svi nofrost, tako da ne očekujete tihu misu, neovisno o brandu.

Upalio svoj aeg koji je ugradbeni ali nije jos ugraden i meni to nista posebno. Vise se cuje onaj stari sa klasicnim kompresorom. Vidit cemo kad ga se ubaci u drvo.

xlr 30.05.2021. 13:19

Frendica ima neki gorenje fensi smensi, taj frizider prica cijelu noc i dan. Svako toliko pocne neke zvukove proizvoditi kao cvilez, pa grgljanje. Jednom sam pomislio da joj radi sudjerica :D To je dodatno naglaseno jer je utukla solde u vanjsku stolariju (izolacija od buke) pa se unutra svi ti zvukovi dodatno potenciraju. Frizider joj je cimer, tako ona kaze :)

tiki66 31.05.2021. 09:23

Citiraj:

Autor Lika091 (Post 3521742)
Cisto kako izgleda kvar te pumpe? Imam staru Electrolux i nece da prima vodu. Prvo je primala pa nije ni htjela izbacivat a sad nece niti primat.

Pumpa služi za izbacivanje vode, a za "ubacivanje" je zadužen elektroventil koji je zatvoren kada na njemu nema napona, a kada dobije 230V onda se otvara i voda počinje utjecati. Dakle treba otvoriti i vidjeti da li na elektroventil dolazi 230V, ako dolazi vjerojatno je on u kvaru, a ako ne dolazi treba dalje tražiti kvar (žice, programator, brava itd.)

Mommistake 08.06.2021. 15:03

Ekipa, pomoć molim. :)

Kupujem sušilicu za veš.

Gledao sam Electrolux serije 7 (cca 4500-5000kn), ali sam se pugubio u svemu tome.

Postoje ventilacijska i kondenzacijska? To su generalne vrste sušilica?

A onda još dodatno postoje kondenzacijska s i bez toplinske pumpe?

Ventilacijska mi pada odmah u vodu jer za nju trebam nekakav odvod, što nemam. Znači trebam kondenzacijsku s toplinskom pumpom i inverterom.

A što da gledam kod ovih kondenzacijskih s toplinskom pumpom?

Trebam imati u stanu poseban odvod? Ili a njih nema odvoda?

Npr. našao sam ovaj model: https://www.electrolux.hr/laundry/la.../#&gid=1&pid=9
Zašto piše u opremi: "Crijevo za izravnu odvodnju"?

To je nešto što mogu imati ali ne moram, ili bez toga ne radi?

Hvala

Igorr 08.06.2021. 15:20

Možeš spojiti crijevo da ti voda odlazi direktno u odvod, ili ostaviti da se voda skuplja u spremniku od sušilice koji ćeš morati ručno prazniti kad se napuni (ili jednostavno nakon svakog sušenja ako želiš biti miran).

Mommistake 08.06.2021. 15:27

Citiraj:

Autor Igorr (Post 3524236)
Možeš spojiti crijevo da ti voda odlazi direktno u odvod, ili ostaviti da se voda skuplja u spremniku od sušilice koji ćeš morati ručno prazniti kad se napuni (ili jednostavno nakon svakog sušenja ako želiš biti miran).

Okej, znači kondenzacijska s toplinskom pumpom (inverter), je nešto što trebam?

Nemam nikakav odvod niti ventilator.

adaksinjo 08.06.2021. 15:52

https://www.nabava.net/clanci/vodici...inu-2021-565t6

Citiraj:

Da biste smanjili potrošnju energije, predlažemo da kupite kondenzacijsku sušilicu s toplinskom pumpom.

Ako ćete sušilicu često koristiti, odaberite onu s toplinskom pumpom.
nesem školovala o prednostima/nedostacima ventilacijske ili kondenzacijske, ali ću ti prenijeti svoje iskustvo sa https://www.bosch-home.com/hr/popis-...oda/WTR85V10BY

sve što se opere u vešmašini ide odmah u sušilicu, odnosno sušilica radi barem jednom dnevno. evo info s linka:

Citiraj:

Potrošnja energije standardnog pamučnog programa pri punom teretu: 1,87 kWh
Potrošnja energije standardnog pamučnog programa pri djelomičnom teretu: 1,14 kWh
ukratko, budući da sušilica većinom radi po skupljoj (dnevnoj) struji, prosječno me tura sušenja košta kunu i pol ili 45kn mjesečno. nema potrebe išta sušiti na štriku ni gubiti vrijeme na to, a najveća prednost ovakve sušilice ti je to što na kraju programa samo staviš robu na vješalice i nema potrebe za peglanjem. preduvjet za to je da čim je program gotov, odmah vadiš osušenu robu iz sušilice jer već nakon pol sata to nije to, roba "odvugne" :D

ovaj model nema mogućnost spajanja na odvod, nego ima spremnik koji nekad treba isprazniti nakon samo jednog sušenja (ako sušiš ručnike i velike stvari tipa koje su pune vode čak i nakon centrifuge u vešmašini), a kod sušenja random šarene robe, spremnik treba prazniti svaka 2-3 ciklusa sušenja. uostalom ako zaboraviš isprazniti spremnik vode, sušilica pauzira i pišti ko blesava da to napraviš :D

filter onih mucica koje se nakupe nakon sušenja isto tak, možeš počistiti nakon svakog ciklusa, a možeš i rjeđe, nema neke razlike jer ima kapaciteta.

buljaka 08.06.2021. 16:51

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3524237)
Okej, znači kondenzacijska s toplinskom pumpom (inverter), je nešto što trebam?

Nemam nikakav odvod niti ventilator.

Gledaj da je garancija 5 godina, da je toplinska pumpa obavezno jer suši na manjoj temperaturi i ne skuplja se toliko rublje

Inverter je tisi i ako se dobro sjećam oko 3x manja potrošnja struje

Provjeri koliko ima filtera i kako se čiste.
Ja imam gorenje sa 2 filtera i neću više takve uzimati jer je filter doljnji teško održavati i moraš često kupovati novi ako hoćeš da dobro radi. Serviser je rekao svakih 4 do 6 mj a košta 90 kn plus poštarina .

Npr AEG ima sistem jednog filtera, Candy dva.

Kad imaju dva jedan ti je dolje lijevo na isparivaču a drugi je za mucice one na samim vratima ili okviru vrata.

Ako nemaš odvod kondenzat ide u posudu, nije nikakav problem sa pražnjenjem, okrenem ju naopako na sudoper i sačekas 20tak sekundi

Ja sam svoju spojio na odvod čisto radi praktičnosti ali ako planiraš spajati na odvod pripazi da sušilica ima tu opciju jer nemaju sve

Moja gorenje je pod garancijom crkla 2x, sad je otišao plovak i elektronika nakon 6 godina i 2 mj, cca 1000 kn popravak. To im je mana inače(kod gorenja-napise da je posuda full iako nije )

Pripazi i na kg. Jer npr ako piše 7 kg to je onda 7kg pamuka ako se dobro sjećam a npr 3.5 kg sintetike

Ja ću uskoro uzeti novu i gledam AEG i electrolux .

Npr ovo
https://www.aeg.hr/laundry/laundry/d...ryer/t8dbg48s/

Bila je nedavno u Santa Domenica za 4300 sa 5 godina garancije. Sad je u allmall 4500

One imaju ÖKOFlow sistem jednog filtera i jeftinije održavanje jer se filter ne mijenja

Ako ti što još nije jasno pucaj.😂

Mommistake 08.06.2021. 17:52

Okej, to kužim. Ovo gore sa linka mi odgovara.

Ali...

Kako da složim ovaj stack/stup? Sušilica ide gore, perilica je dolje, to samo stavim jedno na drugo ili moram kupiti ovaj stacking kit?

axo 08.06.2021. 20:35

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3524262)
Okej, to kužim. Ovo gore sa linka mi odgovara.

Ali...

Kako da složim ovaj stack/stup? Sušilica ide gore, perilica je dolje, to samo stavim jedno na drugo ili moram kupiti ovaj stacking kit?

Ili kit ako su aeg i elex ili ima u pevecu nekakva guma za kupit koja se stavi na perilicu i drzi ko jako dobro.
Bilo je u temi ak se ne varam vec spominjano. I koliko de sjecam svi su hvalili.

kasko 08.06.2021. 20:41

@Momistake
Ja sam uzeo toshibu s 10g garancije na inverter i 5g na sve tako da njih potrazi. Valjda je to neko mjerilo kvalitete barem za start, a nisu preskupe.

Sent from my GM1917 using Tapatalk

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:33.