![]() |
Pa zar nemaš weekly crontab task za TRIM? Imao sam ga na Mintu, imam ga i sad na Fedori. Ili mislimo na nešto drugo?
EDIT: Zapravo nije crontab nego systemd timer... Code:
[domy@Domy-NB etc]$ systemctl status fstrim.timer |
oooo, ja to nemam.
Molio bih skriptu, barba :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
EDIT: I dalje jubuntu pokreće trim na svakom bootu. Ovo je isti komp, s Crucial MX, samo to nije problem jer traje 10s, a ne 10 min kao sa starom Adatom. Kako je stroj upaljen 24/7 ne zamaram se time ali dobro je znati :) Code:
uptime Code:
journalctl -u fstrim https://askubuntu.com/questions/1165...high-boot-time https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=289947 |
Blentavo pitanje - zasto rucno pokretati fstrim kad se moze dodati 'discard' opcija u fstabu, pa odma automatski radi, ala Winblows?
|
Preporuka linux distribucija je da se radi jednom tjedno, a ne online discard. Zato po defaultu neke od njih to i imaju tako riješeno. Zašto je tako - google is your friend :)
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
btrfs ima svoje mehanizme čišćenja, koje isto moraš ručno pokretati ili napraviti jobove.
|
Citiraj:
|
Discard je zastarjela opcija - nije ju preporucljivo vise imati u fstabu bas iz razloga sto vecina distri po defaultu imaju ukljuceni cronjob za fstrim. Sto se opcija na FS-ovima tice - kod svih sljaka fstrim.
|
Citiraj:
Citiraj:
No, Windowsi recimo odmah rade i discard. Nego.. bas malo procitao, i eto.. prije je discard bio problem jer je bio non-queued command, kasnije je queued. Samim time vise nema neke bas penalizacije da se koristi discard i u fstabu, dok je na starim SSD-ovima to mogao biti jako veliki penalty kod brisanja (u rangu 50x i vise sporije). Inace, ovo za Windowse sam siguran - najbolji test je kad kreiram iSCSI disk, nesto pobrisem na Windowsu i vidim da se disk usage smanji na Linuxu gdje se image nalazi. |
Izbrisoa sam Wine kompletno sa Minta.
Ali kada upišem u search wine, nudi mi install wine ovaj paket, install wine onaj paket makar ništa nije instalirano. Kako da maknem i to kompletno, te wine pakete u u searchu? |
Mislim da ti to automatski povlači iz službenih repozitorija, pa se pojavljuje, mada zapravo nije na tvojem računalu.:)
Slično imaju i ostale distribucije. Ili kroz Synaptic odabereš Completely Remove za Wine, ako ga još uvijek drži. https://i.postimg.cc/QtCF2XWw/Wine.png |
izbrisao i kroz synaptic:)
A ništa, ostavit cu kako je. |
Onda još eventualno možeš okinuti apt autoremove naredbu, pa nek počisti kojekakve ostatke.
|
TY, ali ništa se nije dogodilo, izbrisao sam kroz synaptic complete remove. Nema veze
|
Na W530 vrtim Pop os distru. Ne znam kako, ali šljaka podmazano unatoč 24gb ram i 512gb Sandisk ssd. Sve radi "automaČki" i full stabilno.
Secure boot je oduvijek isključen u biosu i nakon updatea firmwarea od Lenova ostaje dalje isključeno. Nije ni imao problema sa wifi modulom. Отправлено через iPhone |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Vrtim Mint i odlican mi je, citam po netu da se nakon nekog vremena uspori? Dal je to istina?
A volio bi probat i ovaj Pop_OS |
Sve je to isto sranje drugo pakovanje na zdravoseljackom :lol2:
P.S.- apt remove wine* |
Citiraj:
Koliko ga održavaš, toliko će brzo raditi. Kod linuxa je dobro što zaista možeš raditi tuning i održavanje, za razliku od Windowsa, iako, osobno, meni Fedora nije ništa usporila, a bome je koristim svakodnevno već mjesecima. |
Ovaj tjedan distro hopping na dva prijenosnika. jedan c2d, drugi i5-8320u. Na zalost napustio sam Manjaro na c2d zbog nvidia g210m, na i5 zbog toga sto ima drugaciju namijenu i treba mi nesto stabilniji citaj pouzdaniji os. Na kraju je na oba zavrsio Linux Mint Cinnamon. Radi besprijekorno, sve je hassle free i najjednostavnije i najbrze sam dosao do istih stvari naspram drugih distri. Nekada davno dok sam ga vozio je bilo usporavanja vremenom. Vidjet cemo sada kako ce se ponasati. i3wm je na i5. Obozavam taj wm.
|
Ja stavio na x230 mxlinux 19.3 (xfce).
Zasad super dojmovi, vecina postavki ide preko gui-ja, za pocetnike odlicno. Dosad sam vrtio lubuntu 16.04 sa lxde-om, ali obzirom da je lxde napusten potrazio sam nesto novo. Xfce mi je uvijek vise odgovarao od kde i gnomea. |
LM 20.1 Cinnamon koristim na X230 s time da sam prije par godina napravio frišku instalaciju 19.1, potom napravio upgrade na 19.3 pa potom upgrade na 20.0, pa ponovno upgrade na 20.1 i tako će ostati dok ne dođe 20.3 (nisam praznovjeran ali sam imao loša iskustva sa verzijama xx.2).
Usporavanje ili probleme za ovih par godina nisam imao. https://slikodjel.linuxzasve.com/i/1...NPLE_thumb.png PS. Ovako izgleda zadnjih par mjeseci radi posla jer su me počeli već umarati sa pričama (iako ih nisam ništa pitao) kako je Linux bez veze i kako su penđeri jedini pravi OS za posao. |
Tema je super, dobro da nema (glupih) pitanja kako sad XP, di je W10 ?? :D:D
|
Ima, ali onda kažem da je to W10 sa XP skinom i to je prihvatljivo pa ne pitaju dalje.
Da ne misliš da se zaje**** , prije xy vremena smo dobili nove kompove sa MS (ne Microsoft nego baš MS šrotex periferijom u vidu miša i tipkovnice po 35 kn) i kako je tipkovnica koma donesem od doma IBM model M i nakon par dana mi šef vidi tipkovnicu i mrtav ozbiljan kaže da je moram maknuti jer sa ne fiminim hardverom mogu zaraziti PC :D |
Blago budalama, njihovo je kraljevstvo nebesko. Nevjerojatno kako takvi (skoro u pravilu) postanu nekakvi šefovi ... :nono:
|
svakakve neugodnosi sam dozivljavao zbog toga sto sam imao linux na sluzbenom i sto nisam u AD-u.
Onda sam stavio MacOS da svi odj. lagano |
Citiraj:
Na xfce mi oduvijek nedostajalo pretraživanje datoteka iz file managera (thunar), kao što to ima recimo stari gnome ili nemo. Onaj njihov dodatni poluproizvod programček (zaboravio kako se zove) ne računam :) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:48. |