PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   dionice i fondovi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=75910)

WraGG 13.08.2025. 09:08

Citiraj:

Autor Exy (Post 3816843)
Moj savjet ti je da to uopće ne gledaš, pogotovo ne na dnevnoj bazihttps://forum.pcekspert.com/images/smilies/biggrin.gif. Stavi koliko možeš i nadaj se da će ić kao do sada. Svakako bolje nego držat u banci gdje ti netko efektivno svake godine otkine 6-7% i više.

Ma naravno da necu gledati, nego mi sada jos sve frisko i zanimljivo pa bacim pogled par puta dnevno.
Vidimo se za 10-15 godina, trebati ce mi nekih stanova i poslovnih prostora po ZG :D

Amdejac 13.08.2025. 09:42

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3816846)
Ma naravno da necu gledati, nego mi sada jos sve frisko i zanimljivo pa bacim pogled par puta dnevno.
Vidimo se za 10-15 godina, trebati ce mi nekih stanova i poslovnih prostora po ZG :D

Uvijek je dobro kupiti neki stan, garsonjeru, studio apartma. Dobra lokacija je uvijek Istra gdje je turizam cijelu godinu. Sklopit ugovor s agencijom koja će rentat i tu svaki mjesec kapa lova. Više nego da se renta dvosobni stan u ZGu.

medo 13.08.2025. 10:43

dionice i fondovi

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3816809)
Onda kupi preko IBKR-a.

I budi sretan sto se u danasnje doba moze tako lako trgovati dionicama, ETF-ovima, kriptom i ostalim blagodatima. Sjecam se tamo negdje 2015. - 2016. se raspravljalo na ovom forumu kako bi Ryzen trebao biti dobar proizvod i kako ne bi bilo lose kupiti AMD dionice. Cifra po dionici je bila oko 2 dolara. Postupak kupovine dionica je bio tezak, nepraktican, trebalo se uloziti velika cifra i ne znam jel itko na kraju ulozio. Jos su bile zajebancije tipa "sta ako naraste na 10 dolara, onda sam bogat". Nakon godinu dana je bila preko 10 dolara, a sad je 173 dolara. Ja sam prilicno zadovoljan sto sad, kao sirotinja, mogu otvoriti Revolut, instantno prebaciti neku cifru sa tekuceg i kupiti koju god dionicu u svega par tapkanja po mobitelu. Da sam tad mogao, to bih vjerojatno isto napravio. A za AMC, Gamestop i izdrkavanje klinaca sa Reddita koji nisu imali pametnijeg posla u vrijeme korone me bas briga.

Točno to.

Ima nas koji smo htjeli kupiti Guglo tamo 2001. pa je to bila nemoguća misija. Danas s burekom u ruci izvadim mobitel iz džepa i kupim dok žvačem/podrigujem.

prileee 13.08.2025. 11:01

Citiraj:

Autor Taproot7 (Post 3816845)
Ako na ovom forumu ima tema gdje sam očekivao osobnog prijatelja izbornika Dalića onda je upravo ova ta tema a dotičnog ovdje ni traga ni glasa. Je li moguće?

:lol2::lol2::lol2:

tiki66 13.08.2025. 11:43

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3816836)
OK, Tnx. Pitam ono što ne znam.

Revolut imam.

Na Revolutu imaš jednu transakciju free mjesečno. A možeš i napraviti investment plan gdje ti svaki mjesec određeni dan skida cifru koju odlučiš. Ja sam stavio 50E mjesečno u S&P i 50E mjesečno u VWCE i prst u uho. Kod investment plana se ne plaćaju naknade.

LeskiRM 13.08.2025. 12:25

Previše preklapanja je da bi se išlo u sp500 i ftse all world, obično se odabere samo jedan od tog dvoje, al svakako i to je bolje nego ne investirati uopće

WraGG 13.08.2025. 12:35

Da, vidio sam da je velika vecina dionica u ta dva fonda ista, ali je razmisljam da im je druga strategija ulaganja u te dionice i da ce jedni bolje predvidjeti stanje na trzistu od drugih. Kako god, raspodijelio sam nekih 70% u ta dva fonda pa cemo vidjeti sto i kako dalje.
Inace, tek sam krenuo sa tim svime, pa sam tek sinoc skuzio da sam ja samo ulozio u kripto, a da taj kripto u stvari nije moj, tj. da ga ne mogu povuci i placati njime npr., sto mi je sad i logicno kad bolje razmislim.
Nema veze, mislim da cu od naredne ture ulaganja kupiti nesto pravog bitcoina pa neka i to stoji.

Mr.Ex.President 13.08.2025. 13:16

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3816881)
ali je razmisljam da im je druga strategija ulaganja u te dionice i da ce jedni bolje predvidjeti stanje na trzistu od drugih.

Ne funkcionira to tako:D
Mislim da se razumijemo, nisi napravio ništa krivo, ali ta raspodjela, odnosno neka verzija diversifikacije nema smisla jer na kraju ulažeš u skoro pa isto pa nisi diversificirao ništa, a bezveze plaćaš 2xTER... TER naknada ne izgleda pretjerano velika dok istu ne pomnožiš sa 15 ili 30 godina, a onda skužiš koliko je tu novca otišlo :D
Al ako ti što znači, ja kad sam počinjao sam kupio skoro 10 komada, tako ako si ti ko početnik startao sa 2, to je top:D Iskustvo će doć...

A što se kripta tiče, kako misliš nije tvoj? Mislim nije tvoj ako ga kupiš preko nekih sumnjivih posrednika i platformi, ako ga kupiš kako ga treba kupit onda je isključivo tvoj i možeš s njim što hoćeš, 24/7/365, tako da možeš s njim i plaćat, samo zašto bi to radio? BTC je prevolatilan da bi ga koristio kao platežno sredstvo, on je nekakav store of value i kao takav ima smisla u svakom portfoliju u nekom manjem postotku...

LeskiRM 13.08.2025. 13:26

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3816881)
Da, vidio sam da je velika vecina dionica u ta dva fonda ista, ali je razmisljam da im je druga strategija ulaganja u te dionice i da ce jedni bolje predvidjeti stanje na trzistu od drugih. Kako god, raspodijelio sam nekih 70% u ta dva fonda pa cemo vidjeti sto i kako dalje.
Inace, tek sam krenuo sa tim svime, pa sam tek sinoc skuzio da sam ja samo ulozio u kripto, a da taj kripto u stvari nije moj, tj. da ga ne mogu povuci i placati njime npr., sto mi je sad i logicno kad bolje razmislim.
Nema veze, mislim da cu od naredne ture ulaganja kupiti nesto pravog bitcoina pa neka i to stoji.

Gdje si ulagao?

Ja pomalo stavljam u kripto, ništa puno ali neka imam nešto i tam.

Svakako kad se skupi meni ozbiljnija svota ću investirati u cold wallet i to povući k sebi.

Mislim da na revolutu nisi vlasnik kripta, a ima i onaj ishares etp fond koji prati kripto ali isto nisi vlasnik.

Svakako, pasivno ulaganje nije neka nauka, najvažniji je prvi korak a to je da kreneš. A s vremenom budeš se educirao i stekao hrabrosti za nešto više ovisno o tvojim osobnim preferencama.

tiki66 13.08.2025. 14:15

Citiraj:

Autor LeskiRM (Post 3816880)
Previše preklapanja je da bi se išlo u sp500 i ftse all world, obično se odabere samo jedan od tog dvoje, al svakako i to je bolje nego ne investirati uopće

Istina, to sam skužio tek kasnije. Ima li koja preporuka što uzeti umjesto jednoga ili drugoga?

kopija 13.08.2025. 14:54

Citiraj:

Autor Taproot7 (Post 3816845)
Ako na ovom forumu ima tema gdje sam očekivao osobnog prijatelja izbornika Dalića onda je upravo ova ta tema a dotičnog ovdje ni traga ni glasa. Je li moguće?

Čovjek uživa na jahti, a ti ga tu prozivaš.

LeskiRM 13.08.2025. 15:47

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3816901)
Istina, to sam skužio tek kasnije. Ima li koja preporuka što uzeti umjesto jednoga ili drugoga?

Ta dva fonda su najpopularnija, vuaa/sxr8 zato kaj igra na Ameriku i njenu ekonomiju i prijasnji prinosi su mu veći ali je i volatilnost veća..

Vwce pokriva sve bitno u cijelom svijetu, prijašnji pokazatelj je da ima nešto niže prinose ali je manje volatilan no to ne znači ništa za buduće rezultate.

Tvoja osobna odluka je gdje se ti osjećaš sigurnijim i u kojem pravcu vidiš ulaganje.

Ja sam kao što sam i rekao gore vuaa/btc 90/10 i 67€ iz brutta u 3. Stup.

WraGG 13.08.2025. 17:00

@Mr.Ex.President Nisam kupovao Bitcoin ni ETH preko Binance npr. nego preko Trade Republic. Jesi siguran da je to bas crypto kojega mogu povuci u cold wallet? Sinoc sam malo istrazivao i izgleda da ne ide bas tako nego sam kao investirao u neki fond koji ulaze u crypto. Nisam bas najbolje skuzio koja je fora, ali neka sad stoji tako.
Mozda glupa crypto investicija, ali kako sam u Njemackoj, nekako mi je manji rizik bio uloziti kod njemacke banke koja podlijeze njemackim zakonima za pocetak.
@LeskiRM Trade Republic

tiki66 14.08.2025. 08:11

Citiraj:

Autor LeskiRM (Post 3816911)
Ta dva fonda su najpopularnija, vuaa/sxr8 zato kaj igra na Ameriku i njenu ekonomiju i prijasnji prinosi su mu veći ali je i volatilnost veća..

Vwce pokriva sve bitno u cijelom svijetu, prijašnji pokazatelj je da ima nešto niže prinose ali je manje volatilan no to ne znači ništa za buduće rezultate.

Tvoja osobna odluka je gdje se ti osjećaš sigurnijim i u kojem pravcu vidiš ulaganje.

Ja sam kao što sam i rekao gore vuaa/btc 90/10 i 67€ iz brutta u 3. Stup.

Sve mi je jasno, moje je pitanje više postoji li još koji ETF vrijedan spomena a da cilja drugu nišu koja nije kao ta dva, odnosno da se ne preklapaju toliko.

3. stup stavljam, kripto sam ulagao dok je bio jeftiniji i nešto sam izmajnao i to se sad drži, a i stavljam u HPB dionički fond koji mi se zasad pokazao veoma dobrim

WraGG 14.08.2025. 09:06

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3816984)
Sve mi je jasno, moje je pitanje više postoji li još koji ETF vrijedan spomena a da cilja drugu nišu koja nije kao ta dva, odnosno da se ne preklapaju toliko.

https://www.ishares.com/us/products/...ng-markets-etf

Mr.Ex.President 14.08.2025. 19:42

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3816926)
@Mr.Ex.President Nisam kupovao Bitcoin ni ETH preko Binance npr. nego preko Trade Republic. Jesi siguran da je to bas crypto kojega mogu povuci u cold wallet? Sinoc sam malo istrazivao i izgleda da ne ide bas tako nego sam kao investirao u neki fond koji ulaze u crypto. Nisam bas najbolje skuzio koja je fora, ali neka sad stoji tako.

Teško pitanje jer nemam iskustva s tim, ali ako je tako kako si naveo onda nisi ni kupovao kripto kao asset nego nekakav ETF (ili sl.) povezan s kriptom. Svakako ako si to kupovao ranije, cijena bi sada trebala biti veća pa ako možeš (i želiš) prodaj to i izađi iz te priče. Naravno trebalo bi provjerit i porezne obveze da te ne iznenadi, za HR znam za DE ne znam:)

ALiEN17 16.08.2025. 23:48

Citiraj:

Autor medo (Post 3816862)
Točno to.

Ima nas koji smo htjeli kupiti Guglo tamo 2001. pa je to bila nemoguća misija. Danas s burekom u ruci izvadim mobitel iz džepa i kupim dok žvačem/podrigujem.

e sada si me medo podsjetio na ovo... pričam prije koji mjesec sa drugom u birtiji, i kaže mi lik "znaš da kada ti trejdaš/investiraš preko IBKR-a ili T212 da ti uopće ne kupuješ udjele u toj firmi, niti su tvoje vlasništvo -> nego da zapravo pravi broker koji radi i ima udjela/vlasništvo u tim dionicama su zapravo brokerske kuće poput T212 ili IBKR..."

...nisam imao to pojma, ali djeluje mi na neki način kao malo gorko razočaranje :) :D

i onda mi je pričao o IPO, đuro đakoviću, kamen ing grad, ing gradu ili tako nešto i o žitu, i da u tom slučaju si ti stvarno pravi vlasnik na neki način tog nekog dioničkog društva/firme? istina / neistina?

i na koji način mogu to sam odrađivati? koji je postupak? jer ne želim plaćati nikakve HRV brokerske kuće, tipa InterCapital mjesečno, niti da me neko zivka... obavještava nagovara "u šta bi bilo dobro sada staviti 1000€" itd. mene samo zanima iskreno činjenično stanje i situacija oko pravog vlasništva u udjelima?

nub 17.08.2025. 00:06

Na ibkr kad kupiš ti si pravi vlasnik, udio je u tvoje ime.

Na revolutu ne, na njihovo ime je i sve se vodi na nekom njihovom accountu. Ali i dalje imaš neku zaštitu i prava.

Libertus 17.08.2025. 07:40

Da, ibkr ti šalje kada što skupštine, koja su pitanja i možeš glasati na skupštini ukoliko želiš.

ALiEN17 17.08.2025. 13:10

A t212?
I ovo za IPO me zanima?

robimarko-bug 17.08.2025. 14:03

I preko T212 dobijes obavijesti za skupstine i glasas, meni su slali.

HR dionice su deponirane kod SKDD-a

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

ALiEN17 17.08.2025. 16:08

Sta moram napraviti da bi kupio dionice zita, dure dakovica, ing grada? Zagrebacka burza? Neki account na inter capitalu?

coconut 17.08.2025. 16:33

I na Revolutu dobiješ poizve za skupštine firmi čije dionice si kupio.

Colop 18.08.2025. 17:54

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3816994)

Malo gledam ovaj fond i prinose, prinosi su ekscentrično veliki, ali kada stanje krene loše onda i fond ode u minus po 20%. Dapače, zadnje tri godine je bio u minusu?

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk

tiki66 19.08.2025. 08:01

Pa nije to ništa ekscentrično veliko za dionički fond. Gdje vidiš da je zadnje tri godine u minusu? Koliko ja vidim je u plusu

Colop 19.08.2025. 10:11

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3817494)
Pa nije to ništa ekscentrično veliko za dionički fond. Gdje vidiš da je zadnje tri godine u minusu? Koliko ja vidim je u plusu

Surfao sam sa mobitela i ja bi se zakleo da mi je pisalo da je prinos ove godine bio 17%, pa ostavljam mogućnost da sam nešto krivo kliknuo ili vidio

Godišnji prinosi za EEM (2020–2024)
Godina EEM – Total Return (%)

2020 +17,03 %
finance.yahoo.com
ycharts.com

2021 –3,62 %
finance.yahoo.com
ycharts.com

2022 –20,56 %
finance.yahoo.com
ycharts.com

2023 +8,99 %
finance.yahoo.com
ycharts.com

2024 +6,50 %
finance.yahoo.com
ycharts.com

zgmmax 19.08.2025. 12:55

Fondovi se ne gledaju na tako kratki period.
to je ulaganje na 10-15g

Ulažeš mjesečno, i onda jednom u par mjeseci provjeriš stanje

TomG 20.08.2025. 10:51

Je li ispobao netko Quirion?

https://www.quirion.de/

Ja sam uplatio prvih 1000e i mjesecno 100e na trajni pa cu vidjeti kako i sto :D

Mirkopoter 20.08.2025. 11:34

Ovaj PEPP koji ste spominjali par stranica iza, je li to spada u tu kategoriju 3. mirovinski pa tipa ako firma ima tu opciju za treći stup onda automatski i ovo prihvaća? Pretpostavljam da u tom slučaju mogu samo jednu opciju preko firme iz bruta, ili treći mirovinski ili PEPP? U tom slučaju ako mi već ide treći mirovinski iz bruta plaće preko firme, ovaj PEPP bi si trebao sam uplaćivati? Ima li to smisla uopće uplaćivati u oboje?

Edit: da si sam odgovorim. Ne spada u tu kategoriju niti je moguće preko firme iz bruto iznosa uplaćivati. Također nema nikakve "nagrade" kao što ima onih 100€ za treći mirovinski. Koliko ima smisla uplaćivati u oboje.. pa vjerojatno i nema, barem za mene.

robimarko-bug 20.08.2025. 12:41

Spada, možeš iz bruta u PEPP uplaćivati, samo nema državnih poticaja.

Imaš i mišljenje Porezne:
https://porezna-uprava.gov.hr/Misljenja/Detaljno/2560

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:37.