PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   OpenWrt i DD-WRT firmware tutorial za Gigaset Sx763 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=227002)

Maki1908 17.04.2013. 21:29

Koliko vidim http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/
prije šest dana je izašla konačna verzija AA
napokon

alengrosevic 18.04.2013. 22:04

Evo (nazalost) opet trebam pomoc spretnijih ljudi s ovim uređajem :(
Naime kolega je htio da na njegov SX763 stavimo DD-WRT, jer je vidio da je to odličan OS za router.
E kad smo ga stavili po uputama (prošlo bez greške), njemu je to bilo prekomplicirano i htio je da vratim na original (stock) firmware. Eh tu nastaju problemi.
Idem doslovno po uputama, korak po korak ali ne mogu vratiti na stock. Svaki put nakon sto napravim naredbu dd if=/tmp/secondary_boot.img of=/dev/mtdblock2 i ugasim router, te promjenim IP adresu u 192.168.2.16, on ne poteže firmware sa kompa već opet pokazuje failsafe UI na 192.168.1.1.
TFTP je pokrenut, nema AV software-a, firewall je isključen. Probao sam sa Ubuntu-a, i sad sa friške instalacije XP-a
Znači kad god ukucam secondary, i restartam router s novom IP adresom on ne poteže novi runtime_image.bin iako je sve podešeno od slova do slova prema uputama na prvoj strani. Stalno se pali failsafe ui na 1.1 i preko njega mogu staviti i DD-WRT i OpenWRT, to radi bez frke. Ali nazad na stock neće ni za živu glavu. Ima li tko pametan savjet?

P.S. prema uputama s prve strane sam već par komada vratio na stock, ali ovaj je tvrdoglav :fuming:

stane1983 18.04.2013. 23:18

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 2380673)
Naime kolega je htio da na njegov SX763 stavimo DD-WRT, jer je vidio da je to odličan OS za router.
E kad smo ga stavili po uputama (prošlo bez greške), njemu je to bilo prekomplicirano i htio je da vratim na original (stock) firmware. Eh tu nastaju problemi.
Idem doslovno po uputama, korak po korak ali ne mogu vratiti na stock. Svaki put nakon sto napravim naredbu dd if=/tmp/secondary_boot.img of=/dev/mtdblock2 i ugasim router, te promjenim IP adresu u 192.168.2.16, on ne poteže firmware sa kompa već opet pokazuje failsafe UI na 192.168.1.1.
TFTP je pokrenut, nema AV software-a, firewall je isključen. Probao sam sa Ubuntu-a, i sad sa friške instalacije XP-a
Znači kad god ukucam secondary, i restartam router s novom IP adresom on ne poteže novi runtime_image.bin iako je sve podešeno od slova do slova prema uputama na prvoj strani. Stalno se pali failsafe ui na 1.1 i preko njega mogu staviti i DD-WRT i OpenWRT, to radi bez frke. Ali nazad na stock neće ni za živu glavu. Ima li tko pametan savjet?

P.S. prema uputama s prve strane sam već par komada vratio na stock, ali ovaj je tvrdoglav :fuming:

Prvo sto mi pada na pamet upogonit Wireshark i posnifati dal router opce pravi kakav request na tftp server, sa koje ip adrese, na koju ip i koji file?

alengrosevic 19.04.2013. 08:43

Citiraj:

Autor stane1983 (Post 2380693)
Prvo sto mi pada na pamet upogonit Wireshark i posnifati dal router opce pravi kakav request na tftp server, sa koje ip adrese, na koju ip i koji file?

ma to i ja mislim. Sjećam se od prije, kad sam nasnimio secondary i sa dd-om presnimio particiju, nakon restarta su blinkale VLAN i VOIP lampice te je onda preko TFTP-a pokupio image tj stock firmware i fleshao ga. Sad te lampice uopće ne blinkaju. Probao sam sve moguće opcije, XP instalacija je friška samo za to, nema antivirusnog, firewall je isključen, više ne znam što pokušati :(

stane1983 19.04.2013. 11:57

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 2380758)
ma to i ja mislim. Sjećam se od prije, kad sam nasnimio secondary i sa dd-om presnimio particiju, nakon restarta su blinkale VLAN i VOIP lampice te je onda preko TFTP-a pokupio image tj stock firmware i fleshao ga. Sad te lampice uopće ne blinkaju. Probao sam sve moguće opcije, XP instalacija je friška samo za to, nema antivirusnog, firewall je isključen, više ne znam što pokušati :(

Spoji serial interface (TTL, ne obicni rs232) i vidi kaj se dogadja... ako je uboot ok, ako se dize onda flashaj dalje prek uboot-a, ako nije ok onda ga moras prebacit u uart mode (da mu mozes poslat u-boot.asc u raw formatu kojeg ce onda on bootati pa iz njega flashaj), onda odlotati spojene pinove za uart mode i vidi dal ce bootat pa onda dalje.... :)

Par postova prije ima o tome (ja pitao jer me isto mucilo flashanje sprzenog uboot-a).

.Delboy 19.04.2013. 12:54

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 2380758)

Moguće je da kad sam zadnji put ubacio novu verziju ow-a, da nisam editirao partitio map, pa flashira na krivo mjesto, probaj flashati Annex A i B - voip img, pa kroz njega istu komandu, ili stavi
https://sx76x-openwrt-danube.googlec...allparts.image

u njemu su sve particije, ali nemoj flashati sa dd, nego sa:

mtd write /tmp/secondary_boot.img secondary

ime particije je ili secondary, ili secondary_boot,(ovaj zadnji dio komande) pa probaj tako.

alengrosevic 19.04.2013. 13:05

Citiraj:

Autor .Delboy (Post 2380910)
Moguće je da kad sam zadnji put ubacio novu verziju ow-a, da nisam editirao partitio map, pa flashira na krivo mjesto, probaj flashati Annex A i B - voip img, pa kroz njega istu komandu, ili stavi
https://sx76x-openwrt-danube.googlec...allparts.image

u njemu su sve particije, ali nemoj flashati sa dd, nego sa:

ime particije je ili secondary, ili secondary_boot,(ovaj zadnji dio komande) pa probaj tako.

ok, pokušat ću kad dođem s posla. thnx! :chears:

k0va 19.04.2013. 13:58

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 2380673)

Pozdrav,
Imao sam isti problem, htio sam vratiti original FW ali nije radilo, uvijek me baca u Failsafe UI.
Skužio sam u čemu je u stvari problem, kad mjenjaš DD-wrt openWRT i slične imageove mjenjaš samo runtime image, secondary boot ostaje, a taj failsafe UI je dio secondary boota, da bi vratio original moraš fleshat original secondary boot.
I to radiš s dd naredbom, samo je u tutorijalu pogreška i flasha se secondary boot na particiju za runtime i zato se on ne pokreće već baca nazad u FailsafeUI koji je zapravo trebao biti zamjenjen.

Ono što treba napraviti je upisati cat /proc/partitions i vidjeti koja je particija od secondray boota pa flashat na nju.

Pazi ako flashas krivu particiju vjerojatno ćeš ubiti router.

alengrosevic 19.04.2013. 22:04

Update: problem riješen!

Kao prvo ovo su bile particije:
http://www.pohrani.com/t/N/O7/1gjuwU...-particije.jpg

Riješenje problema je bilo sljedeće:

1. u web sučelju u OpenWRT-u sam stavio update firmware kojeg je kolega Delboy predložio:
LINK

2. Preko wiscp-a sam se spojio na router preko SCP protokola te na tmp nasnimio secondary koji je predložen:
ftp://dl.solcon.nl/pub/fiber/siemens...ndary_boot.img

3. Spojio sam se sa Putty-em na router i izvršio ovu komandu:

tad mi je javio da je nasnimio image na particiju.

4. Nakon toga sam ugasio router, podesio ip adresu na 192.168.2.16, pokrenuo TFTP (64 bit) te sam ga podesio prema uputama s prve strane.

5. Kad sam upalio router, blinkale su VOIP i WLAN lampice te je router potegnuo image bez problema preko TFTP-a.

Sve je rađeno na Windowsima 7 PRO x64, ugašen je firewall i privreno disejblan antivirusni (Microsoft Security Essentials).
Zahvaljujem kolegama na pomoći :chears:

EDIT:

Na stock firmware-u mi ne prepoznaje usb stickove, dok je na ovom VOIP image-u sve radilo iz prve. Prepoznaje sve stickove, Wireless radi, Voip radi, odličan build!

Overclock_freak 20.04.2013. 01:03

Citiraj:

Autor bonesmasher (Post 2379949)
pozdrav!
jucer sam uspio staviti open wrt u router, nakon sta sam instalira ubuntu na laptop,
i kad sam ga konfigurira kao i sta san radija sa linksys-ima za acces pointe, vise uopce nemogu uc u router, resetira san ga vise puta, od 10-15 puta jedanput mi se pojavia failsafe ali cin bi isa stavit nesto u njega opet bi se izgubilo i nebi moga nista vise....
ima li mu kakvog spasa?

Kako si mu podesio DHCP ?

Koliko se sjećam ima onaj TFTP za flashanje ako nemožeš nikako pristupit

centaur 21.04.2013. 23:23

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 2381112)

Stavio sam ovaj openwrt36088-voip.image i stvarno sve besprijekorno funkcionira, ali me zanima pošto vidim da se radi o OpenWrt Attitude Adjustment 12.09-rc1 (release candidade) sa tamo kraja 2012, a vidim da ima za skinuti i OpenWrt Attitude Adjustment 12.09 od prije par dana, da li je preporučljivo da ga flešnem sa OpenWrt Attitude Adjustment 12.09 il da ga ipak ostavim na "rc-1" ? Hvala. :)

ddrasner 21.04.2013. 23:44

Citiraj:

Autor centaur (Post 2381864)
Stavio sam ovaj openwrt36088-voip.image i stvarno sve besprijekorno funkcionira, ali me zanima pošto vidim da se radi o OpenWrt Attitude Adjustment 12.09-rc1 (release candidade) sa tamo kraja 2012, a vidim da ima za skinuti i OpenWrt Attitude Adjustment 12.09 od prije par dana, da li je preporučljivo da ga flešnem sa OpenWrt Attitude Adjustment 12.09 il da ga ipak ostavim na "rc-1" ? Hvala. :)

Iako pise da je rc-1 radi se ustvari o reviziji 36088 od 19.03.2013.
Koliko vidim u Attitude Adjustment vise nitko ni ne dira, konkretno od tad do danas je bio samo jedan commit u njega (nekakav fix za mac80211).

Ukratko, nista neces dobiti sa 12.09 a izgubit ces usb patch i ostale postavke sto sam ubacio u image.

centaur 21.04.2013. 23:50

Citiraj:

Autor ddrasner (Post 2381870)
Iako pise da je rc-1 radi se ustvari o reviziji 36088 od 19.03.2013.
Koliko vidim u Attitude Adjustment vise nitko ni ne dira, konkretno od tad do danas je bio samo jedan commit u njega (nekakav fix za mac80211).

Ukratko, nista neces dobiti sa 12.09 a izgubit ces usb patch i ostale postavke sto sam ubacio u image.

Hvala na odgovoru. :) Prezadovoljan sam stvarno, od izgleda, preko mogućnosti do kompletne funkcionalnosti ovog firmwarea. Još me samo zanima gdje i dali negdje postoji opcija za mijenjanje annex-a u korisničkom sučelju, jer ju nisam uspio pronaći. Hvala. :)

ddrasner 22.04.2013. 00:01

Citiraj:

Autor centaur (Post 2381872)
Hvala na odgovoru. :) Prezadovoljan sam stvarno, od izgleda, preko mogućnosti do kompletne funkcionalnosti ovog firmwarea. Još me samo zanima gdje i dali negdje postoji opcija za mijenjanje annex-a u korisničkom sučelju, jer ju nisam uspio pronaći. Hvala. :)

U web sucelju ne. Treba se spojiti sa ssh i editirati /etc/config/network

Pogledaj:
http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=965
http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=978

k0va 22.04.2013. 00:11

34 stranice na forumi je postalo nepregledno i nikako mi se ne sviđa ovaj search. Zato sam si napravio pdf sa svim stranicama da lakše pretražujem temu i kad nešto zaboravim ne moram misliti na kojoj je stranici to bilo.

Pa evo djelim taj PDF.

centaur 22.04.2013. 00:17

Hvala puno na odgovorima "ddrasner" i svaka čast svima koji su radili na ovome. Skidam kapu. :) Također hvala korisniku "K0va" na izradi pdf-a ove veoma interesantne teme. :) Živjeli i laku noć.

lepak 25.04.2013. 14:04

kolega kaze da je na dd-wrt po defaultu upaljen usb sofrwerski?

Sa_Stilom 25.04.2013. 22:36

Ne znam jel sam to već pitao ili ne, koja bi konkretna korist bila za mene kao kućnog korisnika, da pročitam svih 26 stranica i da utrošim nekoliko sati čitanja...?

Koristim Iskon Solo 10Mbps.

domis 26.04.2013. 00:03

ako imas samo jedno ili dva računala u mreži i ako zanemarimo sve što se može sa stockom, onda ti preostaje samo torrent server :)

Sa_Stilom 26.04.2013. 06:42

Imam 2 Laptopa, Buffalo NAS LinkStation i WDTVLive.
Torrent Server mi može biti i NAS, znači, preskačem temu ;)

Hvala

borstri 26.04.2013. 10:06

MiniDLNA na DD-WRT

Baš s kolegom istražujemo temu, pa je pitanje, da li je itko probao na bilo kojoj verziji wrt-a MiniDLNA i kako to radi?

Thanks!

Shuky 26.04.2013. 13:25

korisitite xbmc i netrebaju Vam nikakvi upnp-ovi..

borstri 26.04.2013. 13:27

Rado, imaš ideju kako ga instalirati na Samsung Smart TV serije 6100? Riješio bi me puno nervoze u životu ;)

Shuky 26.04.2013. 14:52

rasbmc

toliko o Smart seriji;)

tintin 26.04.2013. 15:44

Citiraj:

Autor domis (Post 2384535)
ako imas samo jedno ili dva računala u mreži i ako zanemarimo sve što se može sa stockom, onda ti preostaje samo torrent server :)

A torrent klijent ?

domis 26.04.2013. 17:39

Citiraj:

Autor tintin (Post 2384923)
A torrent klijent ?

no, to sam mislil...uglavnom isti drek :D

al dobro, jos jedna stvar koji openwrt donosi je mogućnost spajanja preko 3g/LTE mreže na net :)

Wajs 26.04.2013. 20:00

Pitanje jedno. Da li tko ima iskustva kolike velicine mogu ubaciti usb memoriju u sx763, tj koliki je maksimum. Ima na sebi openwrt, ako to sta znaci.

gizmo1 26.04.2013. 22:19

wrsho openwrt problem

ubacio sam openwrt-lantiq-danube-GIGASX76X-squashfs sa vrshove stranice i nikako da dobijem adsl vezu , evo config file:
inace sam na optimi preko t -coma moze neka pomoc?

config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'

config interface 'lan'
option type 'bridge'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
option ifname 'eth0.1'

config switch
option name 'eth0'
option reset '1'
option enable_vlan '1'

config switch_vlan
option device 'eth0'
option vlan '1'
option ports '4 3 2 1 5t'

config adsl-device 'adsl'
option fwannex 'b'
option annex 'b'

config atm-bridge 'atm'
option unit '0'
option encaps 'llc'
option payload 'bridged'
option vci '33'
option vpi '0'

config interface 'wan'
option ifname 'nas0'
option proto 'pppoe'
option username '******@optinet@optima-dsl3'
option password '*****'

sambozic 27.04.2013. 07:45

Serial port

Zeznio sam stvar pri vraćanju originalnog fw-a i jedini način da moj sx proradi je stavljanje fw-a preko serial porta.
Znali netko kako se to radi?

Zašto moj sx neradi....kratki opis:

...odlučih vratit sx763 na originalni fw i nakon što sam prebacio secondary bootloader u tmp folder u routeru moja 4-godišnja kći isključi router (baš joj je bio zgodan taj crni gumbić iza) i od onda ništa ne mogu. Preko winscp-a ne mogu unutra, niti putty reagira. Pokušao sam sa Linux-om (Ubuntu)...0 bodova. Pokušo sam hardreset 20X....0 bodova!

...Nikky mi je rekao da jedini način stavljanje fw-a ide preko serial porta

stane1983 27.04.2013. 15:13

Citiraj:

Autor gizmo1 (Post 2385102)
ubacio sam openwrt-lantiq-danube-GIGASX76X-squashfs sa vrshove stranice i nikako da dobijem adsl vezu , evo config file:
inace sam na optimi preko t -coma moze neka pomoc?

config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'

config interface 'lan'
option type 'bridge'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
option ifname 'eth0.1'

config switch
option name 'eth0'
option reset '1'
option enable_vlan '1'

config switch_vlan
option device 'eth0'
option vlan '1'
option ports '4 3 2 1 5t'

config adsl-device 'adsl'
option fwannex 'b'
option annex 'b'

config atm-bridge 'atm'
option unit '0'
option encaps 'llc'
option payload 'bridged'
option vci '33'
option vpi '0'

config interface 'wan'
option ifname 'nas0'
option proto 'pppoe'
option username '******@optinet@optima-dsl3'
option password '*****'

Mislim da bi ti ovaj post mogao pomoci. U luci pod System cini mi se imas negdje za editirati startup skriptu... Navedenu liniju iz posta dodas iznad exit naredbe.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:28.