PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

Garro 03.02.2015. 11:50

Citiraj:

Autor HONDA type R (Post 2729974)
moj je audi trenutno kod majstora, spalio sam kvacilo i zamasnjak, pocetna cijena plivajuceg zamasnjaka + set kvacila za gotovinu kod tokica je bila 8800 kuna, s tim da je sam luk-ov zamasnjak 6999 kuna. uspio sam oboje rijesiti za 4700 preko druge firme. mogao je i tokic ici jeftinije ali je stvar u tome da je trgovac htio extra zaraditi na skupom dijelu kako se kasnije ispostavilo, sad je dobio qitu :D

Da uopće pitam kako si uspio spaliti oboje? :D

Inače, za moj Passat (2001., TDI 131 KS) u ovlaštenom servisu je zamjena spojke (bez dvomasenog zamašnjaka) je oko 3.200 kuna sa svim (materijal, ruke, 2 godine garancije, 6 rata na kartice). I ovo zamašnjak + spojka, jel u tih 4700 samo materijal ili je tu i ugradnja? I gdje? :)

fanATIk 03.02.2015. 12:05

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2730104)
Frendu je tako VVTi motor riknuo, jer se dičio kako toyota može ić skoro bez ulja i kako tri godine nije mijenjao i kontrolirao ulje :D

Mjesec dana kasnije mu je motor odapeo na autocesti (1.6 16v). On fakat taj auto nije pazio i gazio ga je nemilice. No, ono što je kod Toyote super - auto je održavao u ovlaštenom servisu cijelo vrijeme, nakon toga došao kod njih, jebao im majku i - zamijenili mu motor badava, u autu starom 6 godina :)

Daj mi molim te pojasni ovo boldano. Kak može održavat auto u ovlaštenom servisu cijelo vrijeme a istovremeno tri godine ne mjenjat i kontrolirat ulje???
Mošsimislit što bi mu dali novi motor ako nema urednu servisnu knjižicu.

Old Iggy 03.02.2015. 12:20

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 2730255)
Daj mi molim te pojasni ovo boldano. Kak može održavat auto u ovlaštenom servisu cijelo vrijeme a istovremeno tri godine ne mjenjat i kontrolirat ulje???
Mošsimislit što bi mu dali novi motor ako nema urednu servisnu knjižicu.

Već sam i ja krenuo pisati isto to, samo mi se nije dalo... :D

Roberto 03.02.2015. 12:26

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2730267)
Već sam i ja krenuo pisati isto to, samo mi se nije dalo... :D

Hahaha :D

Znam, samo prenosim njegove riječi. Bit će da nije baš redovito male servise radio :D
Bila je tu i neka spika da je on od njih čuo da taj auto ide i skoro bez ulja, ali nekak ne vjerujem da mu je to neko u ovlaštenom rekao. Ili bilo kojem real life servisu :D

ma lik gazi taj auto nemilice, ono što sam zapravo htio naglasiti je da je toyota vrlo korektna i fer kod takvih situacija.
Kolko sam mogao pročitati kad skuže neki generalni feler/bug na autu, zovu vlasnike.

Garro 03.02.2015. 12:49

Čekaj, zar nije zamjena ulja 15k-20k km ili jednom godišnje? A ako se tri godine nije javio u servis očito ne radi neku kilometražu niti servisira redovito...

Mislim, ne govorim tebi ništa, samo ni meni nije baš jasno po kojem osnovu je dobio novi motor... :)

IcyTexx 03.02.2015. 13:05

Tko misli da će ove kamere koje se postavljaju "poboljšati sigurnost na cesti" na ravnicama Slavonske, Držićeve... Ne znam što bi mu rekao osim da je idiot. Vidim koliko ljudi ostavlja takve komentare na ove vijesti.

Ne sjećam se kad sam imao problema na cesti sa prebrzim vozačem, 99% problema su sa idiotima koji ne znaju i naprave istu glupost pri 30km/h i pri 200km/h.

Ko me bude kaznio ako projurim sa 150km/h po zelenom valu među stotinama ljudi?

Garro 03.02.2015. 13:08

Yap, to treba staviti na križanja gdje bolidi prolaze kroz crveno ili oduzimaju prednost... većina nesreća tako nastaje, a ne po ravnoj cesti...

syss 03.02.2015. 13:11

mislim da treba prvo označiti ključne dijelove poput nadvožnjaka kod lesnine i petlju koja kumulativno ima jedno 15 traka i poznato je da tamo hrpa ljudi svakodnevno prolazi.

jedino što će se poboljšati je državni proračun, a ljudi i dalje ginuti na crnim točkama.

D1viry 03.02.2015. 13:22

Po meni je problem što je glavni cilj uzeti novac, a ne pružiti dodatnu sigurnost građanima.
Ako se netko sa 200 na sat (kroz crveno) zakuca u autobus pun djece, biti će im svejedno jel snimljen ili ne. Budale su bile i ostat će budale, bez obzira na kamere.

S druge strane mi je super ponašanje policije u OS. Prvo je neki buzdovan stavio ograničenje 60 km/h kod Portanove, a sada pecaju sa presretačima. Kakvih je**nih 60 km/h na dijelu ceste koji je ograđen sa svih strana i ima 6 traka? Gamad lopovska.

Matth€w 03.02.2015. 13:24

Ja sam isto u potrazi za nečim (cca 40k) - što kažete na ovo?

http://www.autoplanet.hr/listings/de...-16-16v-2952/?

syss 03.02.2015. 13:30

meni malo ružnjikav, ali definitivno najveće čudo prostora iznutra valjda u klasi.

Roberto 03.02.2015. 13:39

Citiraj:

Autor Garro (Post 2730287)
Čekaj, zar nije zamjena ulja 15k-20k km ili jednom godišnje? A ako se tri godine nije javio u servis očito ne radi neku kilometražu niti servisira redovito...

Mislim, ne govorim tebi ništa, samo ni meni nije baš jasno po kojem osnovu je dobio novi motor... :)

Rekao bih preko veze, samo to neće priznati :D

Citiraj:

Autor D1viry (Post 2730305)
Po meni je problem što je glavni cilj uzeti novac, a ne pružiti dodatnu sigurnost građanima.
Ako se netko sa 200 na sat (kroz crveno) zakuca u autobus pun djece, biti će im svejedno jel snimljen ili ne. Budale su bile i ostat će budale, bez obzira na kamere.

To i je osnovni problem, ali zar je netko očekivao da će brinut o nečem drugom nego o proračunu?

Kaj ni je ono bilo da je Grad Zagreb postavio brdo kamera na prometnice, kaj to ne funkcinira u pogledu prolazaka kroz crveno i divljanja po gradu od strane zlatne rvcke mladeži? ili sam ja nekaj krivo pokopčao?

Citiraj:

Autor Matth€w (Post 2730306)

Ja sam jedno vrijeme razmišljao o Noteu ili Hondi Jazz. Notea vozi kolegica od žene i još jedan poznanik, zadovoljni jedni i drugi kolko čujem. Meni osobno se Honda Jazz više svidjela nakon probe, ali je na kraju otpala jer nema diesel motora u ponudi. I jedan i drugi imaju brdo prostora unutra, Honda Jazz ima genijalnih rješenja s preklapanjem sjedala, a osobno mi je Jazz i nešto ljepši :D

Note ima dizel motore od Reanulta, za benzinske nisam siguran.
Koja je namjena auta? Kilometraža?

Old Iggy 03.02.2015. 13:47

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2730319)
Rekao bih preko veze, samo to neće priznati :D

To se onda ne računa. :D

Citiraj:

To i je osnovni problem, ali zar je netko očekivao da će brinut o nečem drugom nego o proračunu?

Nema druge varijante, osim brdo policije na cesti i višedesetljetne edukacije.

Citiraj:

Kaj ni je ono bilo da je Grad Zagreb postavio brdo kamera na prometnice, kaj to ne funkcinira u pogledu prolazaka kroz crveno i divljanja po gradu od strane zlatne rvcke mladeži? ili sam ja nekaj krivo pokopčao?

Krivo si shvatio, ne služe tome.

Vuco 03.02.2015. 13:54

Citiraj:

Citiraj:

Ja sam jedno vrijeme razmišljao o Noteu ili Hondi Jazz. Notea vozi kolegica od žene i još jedan poznanik, zadovoljni jedni i drugi kolko čujem. Meni osobno se Honda Jazz više svidjela nakon probe, ali je na kraju otpala jer nema diesel motora u ponudi. I jedan i drugi imaju brdo prostora unutra, Honda Jazz ima genijalnih rješenja s preklapanjem sjedala, a osobno mi je Jazz i nešto ljepši :D

Note ima dizel motore od Reanulta, za benzinske nisam siguran.
Koja je namjena auta? Kilometraža?

Note-a sam i ja gledao kod kupnje prvog auta i generalno ljudi se slažu da je to odličan auto sa malo kvarova. Puno prostora u autu. Naravno, ja sam probao valjda jedino u gradu koji je bio udaren (iako gazda poriče) i kojemu je volan stajao ukoso i vukao u stranu (gazda poriče :D).

Ovaj motor mi se čini kao isto Renaultov, 1.6 16V sa 81kw (bilo ih je od 79 do 82kW ovisno o godištima). Računaj do 10L po gradu u ful gužvi, oko 6L na otvorenoj cesti.

IcyTexx 03.02.2015. 13:58

Ne mora nužno biti udaren ako volan stoji koso i vuče u stranu.

Matth€w 03.02.2015. 14:01

Kolegica mi ima Notea, i ovo što syssa kaže je stvarno istina, ogroman je iznutra (mislim da ima čak i pomičnu zadnju klupu), jedino što je dosta plastičan, but then again, jasno je i zašto.

Namjena je dnevno cca 50-60 km-a (autocesta 80% - grad koji mi dodje malo više kao otvorena cesta nego grad 20%).

Čini mi se dosta dobra cijena ovako generalno obzirom na sve navedeno.

I da, ružan je, to stoji. :D

jopis 03.02.2015. 14:03

Citiraj:

Ima frend 1.4 benzinjaru 2011.a godina proizvodnje, 2012. prva rega, kupio novog, 110.000km je napravio za 3 godine (baš prošli tjedan regao, tj napunio 3g), ama baš nikakvih problema s autom do sad, i on i žena su prezadovoljni.
Jedan klijent ima već 3g dci-a, isto ni brige ni pameti, pali vozi.

Vuco 03.02.2015. 14:13

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 2730333)
Ne mora nužno biti udaren ako volan stoji koso i vuče u stranu.

Puno je znakova i izvana govorilo da je auto udaren. Mislim, da se razumijemo - čovjek je poricao da je volan uopće ukoso, da to nije on kriv.

IcyTexx 03.02.2015. 14:19

Citiraj:

Autor Vuco (Post 2730348)
Puno je znakova i izvana govorilo da je auto udaren. Mislim, da se razumijemo - čovjek je poricao da je volan uopće ukoso, da to nije on kriv.

Jasno, vjerujem da si pregledao auto i da je bilo dokaza, a ovaj se pravio grbav.

Kod mene na drugom (godište 2011.) autu se nešto smrdalo i volan je krenuo ići u koso, samo mi je to prošlo kroz glavu.
Kod mene bi se vjerojatno i metalna poluga pokvarila. :D

syss 03.02.2015. 14:23

meni je krajnik otišao nedavno pa je em vukao u stranu, em za vozit ravno je trebalo držat volan malo na lijevo.

isto mi se desilo kada nisu dobro balansirali gume, a i jednom kada ih nisu dobro napumpali.

Roberto 03.02.2015. 14:46

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2730323)
Nema druge varijante, osim brdo policije na cesti i višedesetljetne edukacije.

Pa istina, policija treba educirat i bit više prisutna na cesti, baš u preodgojne svrhe. Ali ta priča s preodgojem treba krenuti i od autoškole.

Citiraj:

Autor Vuco (Post 2730331)
Note-a sam i ja gledao kod kupnje prvog auta i generalno ljudi se slažu da je to odličan auto sa malo kvarova. Puno prostora u autu. Naravno, ja sam probao valjda jedino u gradu koji je bio udaren (iako gazda poriče) i kojemu je volan stajao ukoso i vukao u stranu (gazda poriče :D).

Stvarno fin autek, prostora kao u priči. Svidio mi se i on i Honda Jazz, čak mi je Jazz ljepši, vozljiviji i ugodniji. Na kraju sam ipak većeg i jačeg dizela odabrao jer radim godišnje cca 24.000 km godišnje. Ovi mi se za takve veće godišnje kilometraže čine malčice premali i preslabi (ne samo po pitanju motora).

Čudan neki taj gazda, voli negirati stvarnost očito, nagledao se i ja takvih kad sam auto kupovao :D

Citiraj:

Ovaj motor mi se čini kao isto Renaultov, 1.6 16V sa 81kw (bilo ih je od 79 do 82kW ovisno o godištima). Računaj do 10L po gradu u ful gužvi, oko 6L na otvorenoj cesti.
Nisam siguran da je Renaultov, znam da dizelaši Note jesu. Sjećam se da sam tražio reno motore po popisu i nisam našao da je taj njihov 1.6 16v u noteu, ali moguće da je to taj, slične su specifikacije.

D1viry 03.02.2015. 14:59

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2730373)
Pa istina, policija treba educirat i bit više prisutna na cesti, baš u preodgojne svrhe. Ali ta priča s preodgojem treba krenuti i od autoškole.

Sramota je šta sve izlazi iz autoškole. Ja bih rušao na parkiranju, odmah. Bez da se ide voziti ispit. Ne znaš ni parkirati, gotovo.
I to mislim paralelno parkiranje unazad iz jednog poteza i okomito unazad iz jednog poteza. Kad se to prođe, tek onda na ostatak :D.

Old Iggy 03.02.2015. 15:10

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2730373)

Odgoj nema veze s autoškolom. Odgoj kreće od kuće nadalje, neće autoškola odgojiti kretena kojem su doma godinama tepali kako je "pametan, dobar" i ostalo.
Autoškola ne može više nego što sada radi.

Citiraj:

Autor D1viry (Post 2730381)
Sramota je šta sve izlazi iz autoškole. Ja bih rušao na parkiranju, odmah. Bez da se ide voziti ispit. Ne znaš ni parkirati, gotovo.
I to mislim paralelno parkiranje unazad iz jednog poteza i okomito unazad iz jednog poteza. Kad se to prođe, tek onda na ostatak :D.

To može biti smjernica, samo parkiranje je manje bitno. Da li netko parkira iz prve ili iz druge je mizerno u odnosu na mnoge druge aspekte vožnje.

Milentije 03.02.2015. 15:16

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2730387)
neće autoškola odgojiti kretena kojem su doma godinama tepali kako je "pametan, dobar" i ostalo.

Zato sam zahvalan svom starom sto me nije tuk'o rukom nego iskljucivo nogama. :D

Roberto 03.02.2015. 15:19

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2730387)
Odgoj nema veze s autoškolom. Odgoj kreće od kuće nadalje, neće autoškola odgojiti kretena kojem su doma godinama tepali kako je "pametan, dobar" i ostalo.

Mislio sam na vozački preodgoj, i može se tu dosta promijeniti.
Počevši od toga da se više pažnje posveti kulturi vožnje i tupi s poštivanjem propisa i poznavanjem znakova i postroži prolazak. Ne bi vjerovao koliko ljudi ne poznaje i ne zna tumačit znakove, a voze već godinama.

A da ne govorim o tome da ne znaju kad im digneš haubu auta neke osnovne dijelove motora nabrojati, a kamoli da natuknem kako se vozački ispit može ''riješiti''. :D

syss 03.02.2015. 15:26

rađe da nitko ne zna parkirat nego da na putu sa i na posao potencijalno izgubim glavu 10 puta.

neki dan mi izleti sa autobusne stanice oplo bez žmigavca apsolutno ne gledajući, a ja zdravih 80-90kmh vozim u svojoj traci, čim sam vidio šta će se dogoditi duga svjetla i truba... ma kakvi, kočenje nije opcija jer sam preblizu, kontra u srednju traku u koju se već počeo ubacivat neki auto sa lijeve trake, prošao sam između ta dva auta za debljinu retrovizora sa obje strane.

sa 90 i jedno 180 otkucaja srca u minuti.

gledam u retrovizor - auto nije ni stao nego se jednostavno priključio u traku.

kasnije na semaforu stanem i gledam u naravno vozačicu, obje ruke na volanu, a na sjedalu dodan skafander iza leđa jerbo prvi utor na klizaču sjedala nije dovoljno blizu volanu.

gleda naprijed, nikako u mene jer ako me ne pogleda onda naravno ne postoji činjenica da je umalo koštala jedno 2-3 glave.

Old Iggy 03.02.2015. 15:29

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2730394)
Mislio sam na vozački preodgoj, i može se tu dosta promijeniti.
Počevši od toga da se više pažnje posveti kulturi vožnje i tupi s poštivanjem propisa i poznavanjem znakova i postroži prolazak. Ne bi vjerovao koliko ljudi ne poznaje i ne zna tumačit znakove, a voze već godinama.

Ono što autoškola mora napraviti je pripremiti vozača za vožnju i osnovne propise. 90% propisa nije moguće proći u autoškoli (bar na način i cijenu koja je to danas).

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2730394)
A da ne govorim o tome da ne znaju kad im digneš haubu auta neke osnovne dijelove motora nabrojati, a kamoli da natuknem kako se vozački ispit može ''riješiti''. :D

A zašto bi znali? Pa to je nebitno za 95% ljudi.

Roberto 03.02.2015. 15:34

Ne znam, ja ne bi dao da vozački položi osoba koja ne zna di treba ulit tekućinu za pranje stakla :D

Master_Hrc 03.02.2015. 16:13

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2730410)
Ne znam, ja ne bi dao da vozački položi osoba koja ne zna di treba ulit tekućinu za pranje stakla :D

Apsolutno se slažem....takva akcija moze rezultirati ako ne smrću onda ozbiljnim ozljedama:D

1v@n 03.02.2015. 16:18

Još bolje ako ne zna. Nek zove HAK fino, pa kad dobije račun, naučit će :)

Svaka škola košta.

tech 03.02.2015. 16:29

Dio prvog sata u svakoj iole ozbiljnijoj autoškoli je upoznavanje vozila. Instruktor ti pokaže riktanje sica, retrovizora, svijetla, žmigavci i u to ulazi pokazivanje kandidatu što i kako s elementarnim tekućinama(provjera ulja, kočione, antifriza).
Kad sam ja išao nitko nije sjeo i upalio auto dok nije sve to prošao.

S druge strane postoje i instruktori koji bi trebali biti sve samo ne instruktori.

burmuz 03.02.2015. 17:54

Kad ste već načeli temu zamjene, izmjene i dijelova... znate li da vam policajac, ako vas zaustavi i upozori vas da vam ne radi pozicijska lampica ili svjetlo ( prednje ili zadnje) i inzistira da to popravite na licu mjesta, imate pravo reći da ne znate. Tada vam on / ona mora zamijeniti sama.
A za ovo s dijelovima motora se slažem. I recimo bilo bi ok da onaj tko čita knjige zna katalogizirati, klasificirati, inventarizirati i predmetno obraditi knjige u jednom od knjižničarskih programa po želji :D

Roberto 03.02.2015. 18:21

Kad sam ja polagao morao si znati osnovne stvari gdje ti se šta nalazi pod haubom, a pogotovo provjeravat razinu tekućina i nadolit po potrebi ulje, antifriz, ako se nađeš u takvoj situaciji da ti to treba.

Vozit auto i čitat knjigu nije ista stvar.
I upute za korištenje dobiš s autom iz nekog razloga :D

Old Iggy 03.02.2015. 18:30

Citiraj:

Autor burmuz (Post 2730480)
Kad ste već načeli temu zamjene, izmjene i dijelova... znate li da vam policajac, ako vas zaustavi i upozori vas da vam ne radi pozicijska lampica ili svjetlo ( prednje ili zadnje) i inzistira da to popravite na licu mjesta, imate pravo reći da ne znate. Tada vam on / ona mora zamijeniti sama.

Ne mora.
Citiraj:

Autor Roberto (Post 2730496)
Kad sam ja polagao morao si znati osnovne stvari gdje ti se šta nalazi pod haubom, a pogotovo provjeravat razinu tekućina i nadolit po potrebi ulje, antifriz, ako se nađeš u takvoj situaciji da ti to treba.

Vozit auto i čitat knjigu nije ista stvar.
I upute za korištenje dobiš s autom iz nekog razloga :D

Je, nadolij / promijeni na mnogima danas. :D

fanATIk 03.02.2015. 18:33

Citiraj:

A za ovo s dijelovima motora se slažem.

Mda... A po kojem to članku zakona? I što sa slučajevima gdje ti je nemoguće to napravit bez odlaska u servis? Kaj, murija bi trebala imat sa sobom bazu podataka svih osobnih vozila s uputama kako promjenit žaruljicu?

panoramix 03.02.2015. 18:38

Citiraj:

Autor syss (Post 2730240)
pa to ti je već star auto :D

Ha, pa star je i gazda al' još uvek ide. Tanjur- dva graha, hladno Laško u rezervoar i nema greške. :D

Dottore 03.02.2015. 18:41

Citiraj:

A za ovo s dijelovima motora se slažem. I recimo bilo bi ok da onaj tko čita knjige zna katalogizirati, klasificirati, inventarizirati i predmetno obraditi knjige u jednom od knjižničarskih programa po želji :D

Nije da te napadam.
Za ovo boldano je najveća glupost. Što ako vozim Passata/Audi-a zadnje linje i kako da promjenim žarulje bez skidanje branika na licu mjesta?? Nema šanse da sam samcat skinem prednji branik.
Tko će biti u pravu? Gospon policajac ili ja?

Roberto 03.02.2015. 18:45

Ma već na Pežou 206 moraš skidat dijelove dolje da bi promijenio žarulju, ne treba ti audi/passat za to :D

Dottore 03.02.2015. 18:56

Haha, ma ima i dobar kolega pcekspertaš ima očuvanog Passata. Mjenja sve OEM i nikada nije bio na snijegu. U garaži na toplom do proljeća pa gas.

I ja sam OEM Fondness (moj potpis) - osim custom made kočnice.

IcyTexx 03.02.2015. 19:20

Interesting. Zanima me kako će ovo stajati uz Meganea RS, A45, Audi RS3... Jedino kaj se temelji na starom Focusu i sad su se sjetili izbaciti ga.
Jaaaaako mi se sviđa što u hatchbackove ugrađuju AWD.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:42.