PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   dionice i fondovi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=75910)

LeskiRM 11.08.2025. 20:08

Iz brutta se uplaćuje maksimum od 67 eura jer se radi o jednom od boljih načina štednje i šteta ga je ne maksimalno iskoristiti. Max brutto u pepp ili 3. Stup..
67€ iz brutta umanjuje netto plaću za nekih ~45€

fler 11.08.2025. 20:11

@Matijac

Nije PEEP nego PEPP :D

Ostalo sve točno.
3. stup će relativno imati smisla dok god budu davali te poticaje
("relativno" zbog prisile ulaganja u domaće gospodarstvo),
i definitivno je dobra ideja na duge staze -
oslanjati se samo na HR mirovinu je.. hrabro.

Fascinira me koliko malo (mlađih) ljudi uopće razumije bilo kakve financije
van uobičajenoga (plaća + eventualno nekakva štednja u banci),
i ne samo to, nego se i agresivno odupiru bilo kakvoj ideji
i pokušaju razgovora ili tek informiranja o nekakvim investicijama.

Osnovno obrazovanje bi itekako trebalo uključivati
i nekakvu varijantu predmeta financijske pismenosti.

Zeryx 11.08.2025. 20:31

istina. evo do sad nisam o tome ni razmisljao jer nisam ni imao mogucnosti.

LAcy 11.08.2025. 20:34

A i nekakvu varijantu opće pismenosti, kad ide novi red i slično :D

Sent from my moto g stylus 5G - 2024 using Tapatalk

d0X 11.08.2025. 21:11

Probao sam šefici financija objasniti da bi bilo lijepo da firma ponudi uplaćivanje u treći stup. Ma kakvi, žena me gledala k'o tele u šarena vrata :D

LeskiRM 11.08.2025. 21:19

I ja sam probao objasniti da postoji bolji proizvod od 3. Stupa al u firmi nece ni cut, ne samo da nece ni cut nego nece uplacivat u niti jedan drugi fond osim AZ fonda. Ko ga j, i to je dobro iz brutta nego nista pa sam odustao i dao im podatke svog az fonda u kojem sam srecom i bio..

Cijela ta tema je bauk, ljudi ne vole pricati o financijama, ali da treba promjena - treba. U vidu financijskog opismenjavanja mladih kroz sustav obrazovanja..

tiki66 12.08.2025. 08:08

Meni se čini da stvari lagano idu na bolje, ali moguće da sam ja u svom bubbleu gdje dosta pratim tu tematiku pa mi se samo tako čini. Došli su Milun, Tetka, Škrti otočanin i izbacili dosta tekstova i objašnjenja pa se ima gdje o tome i naučiti

prileee 12.08.2025. 08:23

Dobra stvar kod PEPP-a je sta u 55. godini mozes podignit 100% iznosa dok kod nasih 3. mirovinskih stupova ne mozes. I bar se nadam da ce radit ulaganje s nesto boljim povratom nego nasa drustva.

3. stup iz bruta je nobrainer ako imate opciju, zajedno sa drzavnim poticajnim sredstvima se godisnje skupi fina cifra koju u neto iznosu ni ne osjetis.

Mr.Ex.President 12.08.2025. 12:56

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3816576)
To planiram dugoročno, 20+ godina.
Kockanje mi je kripto i tu sam negativan.

Teško da je kripto (dugoročno) kockanje, pogotovo za dio portfelja:)

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3816600)
Ti određuješ. Ja radim u javnom sustavu koji nažalost (totalna glupost) neda da ti ide iz bruto plaće, privatnici to mogu.

Određeni privatnici mogu, moji ne daju, ne da ne daju nego sam gospodu iz sektora financija moraju educirat prvo što je to prije nego su mi odbili, iako ne radim u financijama ni ičem srodnom :hitthewal:
Al imho i bez toga se isplati čisto zbog poticaja...

spiderhr 12.08.2025. 13:22

Kam mjesečno da stavim neke pare a da se dobije neki povrat? Ono mogu odvojiti recimo 100-200€ kako kada.

Čitam temu ali ima puno toga.

prileee 12.08.2025. 14:12

Na koji vremenski period?
Ako je 10-15+ godina onda neki akumulirajuci ETF tipa popularni S&P500, slozit mjesecne uplate na trading212 i zaboravit.
Mozda i zlato makar je na ath kao i crypto, ali da si prije 2 godine usa u zlato ili (stable) crypto isto bi dosta profitira.

LeskiRM 12.08.2025. 15:24

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3816739)
Kam mjesečno da stavim neke pare a da se dobije neki povrat? Ono mogu odvojiti recimo 100-200€ kako kada.

Čitam temu ali ima puno toga.

Fond koji prati americki ili svjetski index..

Onak na prvu, trading 212 app i fond vuua ili sxr8 ako ces ameriku ili vwce za svijet..

Samo se ohrabri i kreni i zaboravi na to

zkljaja 12.08.2025. 15:32

Mene jedino brine sami Trading212 i slične platforme. Kad su došli slučajevi kao AMC i Gamestop, pa su blokirani tradeovi nauštrb "sirotinje" koja je nanjušila krv da bi zaštitili trilijunske fondove....nekako nemam povjerenja. Rado bi to preko svoje banke ili nešto slično...

LeskiRM 12.08.2025. 15:53

Pa optimalno za pasivnog ulagača je trading 212 ili interactive broker s tim da je on i nešto skuplji jer ako se ne varam, imaju naknadu kada postavite nalog za kupnju.

Ovo kaj ti veliš sa gamestopom i tim, tu se radi o pojedinačnim dionicama a ovdje pričamo o pasivnom ulaganju u neki od fondova a takvih divljanja tamo baš i nema toliko..

WraGG 12.08.2025. 17:10

Ja sam danas ubacio prvu turu ulaganja po onoj shemi gore od cetiri za sada planirane i evo sad svako malo skicnem sta mi rade novci :D
Bio je lagani sok kada sam provjerio nakon pola sata i skuzio da sam 35€ u minusu, ali evo kako dan odmice, to se lagano priblizava nuli, a mozda ode i u plus.
Znam, to treba uloziti i zaboraviti par godina na to, a ne sebe izludjivati stalnim gledanjem, ali za sada mi je zanimljivo pratiti kako to sve izgleda.

kopija 12.08.2025. 18:24

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3816776)
Bio je lagani sok kada sam provjerio nakon pola sata i skuzio da sam 35€ u minusu, ali evo kako dan odmice, to se lagano priblizava nuli, a mozda ode i u plus.
Znam, to treba uloziti i zaboraviti par godina na to, a ne sebe izludjivati stalnim gledanjem, ali za sada mi je zanimljivo pratiti kako to sve izgleda.

Problem je što tih 35€ minus zna bit puno veći, nije dobro za živce.
Al ne brini, printaju se novci naveliko da bi se Ponzi održao na životu, zato sam i spomenuo alokaciju prema zlatu.

WraGG 12.08.2025. 18:26

Ma nema brige za zivce. To su novci koje sam spreman prezaliti cak i ako potpuno nestanu. Do prije par dana sam ih bio spreman investirati u novi auto koji mi ali bas nikako nije potreban i sigurno mu ne bi rasla vrijednost. Ovdje se barem mogu nadati da ce za 3-5 godina biti vise na racunu nego sto sam ulozio.

listerstorm 12.08.2025. 18:41

Uzet ću još Intela...pa kom opanci kom obojci...:D

kopija 12.08.2025. 20:07

Citiraj:

Autor listerstorm (Post 3816790)
Uzet ću još Intela...pa kom opanci kom obojci...:D

Warren Buffet garant ima isti plan.

tiki66 12.08.2025. 21:53

Citiraj:

Autor zkljaja (Post 3816759)
Mene jedino brine sami Trading212 i slične platforme. Kad su došli slučajevi kao AMC i Gamestop, pa su blokirani tradeovi nauštrb "sirotinje" koja je nanjušila krv da bi zaštitili trilijunske fondove....nekako nemam povjerenja. Rado bi to preko svoje banke ili nešto slično...

Onda kupi preko IBKR-a.

I budi sretan sto se u danasnje doba moze tako lako trgovati dionicama, ETF-ovima, kriptom i ostalim blagodatima. Sjecam se tamo negdje 2015. - 2016. se raspravljalo na ovom forumu kako bi Ryzen trebao biti dobar proizvod i kako ne bi bilo lose kupiti AMD dionice. Cifra po dionici je bila oko 2 dolara. Postupak kupovine dionica je bio tezak, nepraktican, trebalo se uloziti velika cifra i ne znam jel itko na kraju ulozio. Jos su bile zajebancije tipa "sta ako naraste na 10 dolara, onda sam bogat". Nakon godinu dana je bila preko 10 dolara, a sad je 173 dolara. Ja sam prilicno zadovoljan sto sad, kao sirotinja, mogu otvoriti Revolut, instantno prebaciti neku cifru sa tekuceg i kupiti koju god dionicu u svega par tapkanja po mobitelu. Da sam tad mogao, to bih vjerojatno isto napravio. A za AMC, Gamestop i izdrkavanje klinaca sa Reddita koji nisu imali pametnijeg posla u vrijeme korone me bas briga.

listerstorm 12.08.2025. 22:37

Citiraj:

Autor kopija (Post 3816801)
Warren Buffet garant ima isti plan.

Buffet kupuje samo great business sa dobrim pokazateljima i još mora imat hrpu održivih konkurentskih prednosti.

Sve ono što Intel nema. :D

No dionica intela je trenutno čak ispod knjigovodstvene equity vrijednosti...ak prežive iduće 2 godine, mislim da to bude išlo gore....

spiderhr 13.08.2025. 07:41

Citiraj:

Autor LeskiRM (Post 3816757)
Fond koji prati americki ili svjetski index..

Onak na prvu, trading 212 app i fond vuua ili sxr8 ako ces ameriku ili vwce za svijet..

Samo se ohrabri i kreni i zaboravi na to

Hm... A mogu preko Erste? Da ne otvaram sad još appova i svega.

tiki66 13.08.2025. 07:57

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3816830)
Hm... A mogu preko Erste? Da ne otvaram sad još appova i svega.

Ne.

zgmmax 13.08.2025. 08:14

Na Revolutu isto možeš kupovati ETFove

spiderhr 13.08.2025. 08:25

Citiraj:

Autor tiki66 (Post 3816831)
Ne.

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3816835)
Na Revolutu isto možeš kupovati ETFove

OK, Tnx. Pitam ono što ne znam.

Revolut imam.

medo 13.08.2025. 08:31

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3816433)
Kaze moja zena da je to samo novac i da me nece puno udarati ako uspijem zeznuti stvar 😄
Nisam razmisljao o „vadjenju“. Neka stoji tamo dok ne zatreba za nesto vaznije.

Ja uvijek gledam izvaditi na vrijeme :D

Hanuma ti je u pravu. Jedino što možeš izgubiti je novac. Ljudi se previše žderu zbog toga a s druge strane troše na daleko gluplje stvari bez imalo ustručavanja.

Na izgubljenim novcima se najbolje naučiš ako znaš točno zašto si ih izgubio.

WraGG 13.08.2025. 08:36

Ma ne dira me to. Kako sam ovo zaradio, zaraditi cu opet. A ti novci su svakako samo stajali na banci, bez da imam pojma sto se dogadja sa njima i bez ikakve svrhe. Trenutno nam nista ne treba sto ne mozemo podmiriti iz mjesecnih prihoda, a ne vidim neki pametniji nacin da taj visak pametno uposlim.
Evo od jucer sam vec u dobrom plusu, tako da cu danas uloziti i ostatak po istom obrazcu. Kazu nasi istocni susjedi: "Neka ide zivot!" :D

Amdejac 13.08.2025. 08:44

2010 godine pojavio se Bitcoin. Virtualni novac. Jedan euro cent za jedan Bitcoin. Par mjeseci prije toga bio je još jeftiniji. Dobivali smo ga kao neke nagrade u nekim igricama. Smijali smo se ljudima koji su govorili da će to biti valuta budućnosto. Tko se je odlučio tada kupiti 100 Bitcoina za 1 euro? U to vrijeme si sa nekom kramom od kompa mogao štancati Bitcoine. A 15 godina kasnije netko tko je iz zahebancije kupio Bitcoine je bogataš.

Exy 13.08.2025. 08:57

Citiraj:

Autor WraGG (Post 3816839)
Ma ne dira me to. Kako sam ovo zaradio, zaraditi cu opet. A ti novci su svakako samo stajali na banci, bez da imam pojma sto se dogadja sa njima i bez ikakve svrhe. Trenutno nam nista ne treba sto ne mozemo podmiriti iz mjesecnih prihoda, a ne vidim neki pametniji nacin da taj visak pametno uposlim.
Evo od jucer sam vec u dobrom plusu, tako da cu danas uloziti i ostatak po istom obrazcu. Kazu nasi istocni susjedi: "Neka ide zivot!" :D

Moj savjet ti je da to uopće ne gledaš, pogotovo ne na dnevnoj bazi:D. Stavi koliko možeš i nadaj se da će ić kao do sada. Svakako bolje nego držat u banci gdje ti netko efektivno svake godine otkine 6-7% i više.

Taproot7 13.08.2025. 09:06

Ako na ovom forumu ima tema gdje sam očekivao osobnog prijatelja izbornika Dalića onda je upravo ova ta tema a dotičnog ovdje ni traga ni glasa. Je li moguće?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:28.