![]() |
Citiraj:
Strpi se do ljeta. Cijene drastično padaju. Tada za današnju cijenu "hendikepiranog" NV2 uzmi npr. 2TB SN570. Možda ćeš čak i primjetiti razliku u brzini naspram ovog A2000. Bez kompromisa riješenje, samo malo strpljenja treba. |
Ok, hvala svima na preporukama, za sad odustajem od kupovine tj. slušam kolegu kopija :D
|
Pitanjce, imam sistemski SSD ADATA SX8200PNP te mi HDD Sentinel kaže da ima 16,1TB Lifetime writes od 07.01.2020. To mi se čini puno. Koliko uopće ovaj SSD ima "pisanja" dok ne rikne?
Nekako mi se čini da će brzo propasti. Ili? |
SX8200 od 1TB ima endurance 640TB pa sam procijeni je li 16TB puno.
|
U tri godine to je nista.
Moj je kupljen u 9.2020 i ima 11,5 TB zapisano (sistemac+aplikacije+igre+dokumenti, znaci sve). TBW ovisi o kapacitetu. Imam onu seriju koja je imala bolji kontroler prije nego su poceli fusariti, a vjerojatno je i tvoj takav. Negdje u doba kad sam ga kupio su bas poceli s tim promjenama. Provjeri stanje i s Adata SSD Toolboxom. 256 GB ima 160 TBW 512 GB ima 320 TBW 1 TB ima 640 TBW 2 TB ima 1280 TBW |
Koji NVMe je bolji:
Samsung 980 500GB (MZ-V8V500BW) ili Samsung 970 EVO Plus 500GB (MZ-V7S500BW) |
Pridjevi "dobar, bolji najbolji" više nisu primjenjivi na Samsung proizvode. Vidi par stranica unazad.
Ako te zanima koji je gori, pitaj. |
Citiraj:
https://i.ibb.co/ZVSptDK/Bez-naslova.jpg Citiraj:
Pablito 500gb po R/W ide 3,100 MB/s / 2600 MB/s 970 EVO Plus , ovisi koji naletiš. Prva generacija je brzi Phoenix kontroler , a sve je prisutniji Elpis (takav ima u 980 pro). Ekipa sa reddita i youtube kunu da druga generacija usporenija,a tehničke podatke su isto prepisivali od Phoenixa (kao da nema promjene) Za Phoenix ide sigurno 3,500 MB/s / 3,200 MB/s. Epis na papiru isto kao Phoenix ali po testovima usporeniji ,više zagrije i throtla u većem zapisu Link Phoenix 500gb Elpis 500gb Yes, Samsung Is Swapping SSD Parts Too Moja preporuka da nađeš sa Phoenix kontrolerom, najbolje je da vidiš uživo je li zapravo horizontalno pakiranje. Samo ga zgrabi. Ja sam naletio na Phoenixa 2x 500Gb za 500kn i nikada nisam bio sretniji. :D Trenutno jedan kuca na Lenovo X1 Yoga Gen 2. https://i.ibb.co/2yKbhpQ/Samsung-970...00-gb-test.png |
Citiraj:
A ništa, vidjet ću još malo, nije da sam neki power user pa mi neće puno smetati ni lošija verzija, a možda čak uzmem i ovaj običan 980, čak mi se sada čini kao bolja opcija. Ali šteta šta svi nešto muljaju pa čak i samsung. Uglavnom, thnx na iscrpnom odgovoru. |
Citiraj:
Ali ovom dinamikom bi trebao izdržati najmanje 96 godina. Nadam se da do tada neće drastično poskupiti SSD-ovi. Ili da već sada kupim zamjenski pa sam siguran kada ovaj rikne? 😂😂 Poslano s mog Samsung S21 Ultra koristeći Tapatalk |
Nisam napisao mozda bitnu stvar u ovom slucaju - meni komp radi par sati na dan, ako i toliko. Sve redovno updejtam, Steam, Win... samo ga slabo koristim
|
Citiraj:
|
Sveopće i generalno NVMe s(r)tanje.:hitthewal:
Citiraj:
|
Može mi netko reći može li NVMe, instaliran na PCIe adapter, služiti kao OS disk? Odnosno, hoće li ga matična prepoznati kao bootable drive?
Razmišljam uzeti ovo što je popo1 preporučio u svom post-u plus neki malo bolji drive, tipa Kingston KC3000. Da, mogu uzeti SSD većeg kapaciteta i olakšati si, ali sam znatiželjan kako bi navedena kombinacija o kojoj razmišljam funkcionirala. Također si mogu onda iskoristiti taj disk kad ću piknuti novi komp nekad u drugoj polovici godine. Citiraj:
|
Ne znam kakav je kontroler, imam predosjećaj da prilikom bootanja instalacije windowsa neće odmah prepoznati disk i treba ubaciti drivere da raspozna disk. ( ovisiti će koji je OS)
Drugi problem koliko će pcie sabrnica podnijeti iz ploče. Računaj da Kingston KC3000 radi na PCIe 4.0a raditi će na adapteru ograničeno ispod PCIe 3.0 |
Citiraj:
|
Treba provjeriti iskustva po netu za konkretnu mobo, eventualno provjeriti support / Bios update i jeli dodan support za boot sa Nvme diska.
Po defaultu ga često nema u tim starijim chipsetima. Alternative: - sami boot loader na nekom sata stirage + da onda on "zove" os na Nvme - zeznututija varijanda je raditi custom varijantu biosa da se doda modul za boot sa Nvme |
Citiraj:
Ne znam koju matičnu imaš, ali ako je novija platforma nebi trebalo bit problema. Ja imam ICY-BOX "RAIDSONIC IB-PCI215M2" PCIe karticu (cca. 22 Eur)za dva M2 diska, dolazi sa hladnjacima i thermal padovima (hrpa njih).. upiknut je WD RED SN700 od 500GB, vidi ga u Biosu bez problema. Matična je ASUS B-550F Wifi II. I da moraš paziti u koji slot češ ubost takvu karticu zbog brzine, je obično PCI-e slotovi imaju sherani bandwidth. Za punu brzinu moraš imati slot sa aktivne 4 PCIe linije.. pogledaj u manual od matične. LP.. https://icybox.de/en/product.php?id=367 |
Gledam 970 evo plus i 980 pro što ću kupovat evo plus kad je 980 pro 100 kuna skuplji a brži,mađare izbacio.
https://www.nabava.net/ssd-disk/sams...-sata-82800371 https://www.nabava.net/ssd-disk/sams...nvme-141012581 znam da su 2 Tb idealno bi bilo 2 x 2 Tb i izbacit komplet ssd-ove |
PS. Zaboravio napisat, za taj kontroler netrebaš nikakav driver, čak ga ni Bios ne prijavljuje na ekranu, kao npr. standardne Raid kontrolere i sl.... Windowsi ga isto prepoznaju nativno.
|
Napokon sam shvatio kaj ubacit u Gugl. Da, čini se da je moguće, dodan je za moju matičnu NVMe support od F6 BIOS-a: link na support od matične
Planirao sam si piknut ovo: Orico M.2 NVME to PCI-E 3.0 X4 Expansion Card (ORICO PSM2) i neki NVMe od pola terabajta. Kad kupim sve javim iskustva. |
Citiraj:
|
Svrbi me upgrade-itis. Napikirao sam se na SSD. Iako nemam nikakvih zamjerki na ovaj, load times su čisto ok, ali privlači me 2TB. Komp u popisu. Molim da me netko razuvjeri ili preporuči koji bi bio best buy SSD za komp.
I pitanje br. 2, kako najbolje iskoristiti ovaj potencijalni stari SSD(intel 660p), neki case za dodatni storage dok ne rikne? |
Koliko vidim, tvoja mbo ima dva M.2 utora i ne vidim razloga zašto ti Intel ne bi ostao u kompu.
Ako baš želiš od njega napraviti externi disk, link za kućište imaš par postova iznad. |
Od jučer je i mene streslo da bi napravio upgrade sa 128GB na 1TB... Premišljam se još, ustvari samo zato kaj bi gore stavio virtualke.
Edit: samo SATA kod mene jer je stariji komp :D |
Citiraj:
To znači da može ostati u kompu? Pretpostavljam da je za očekivati sporije brzine u ovom drugom slotu? |
Citiraj:
A kako tebi svrbi, topla preporuka da promjeniš ploču B550 koju podržava dva M.2 PCIe Gen4 x4. Još brže od tvoje trenutne ploče. Kako je izašla B450 ploča, prvo sam pripazio na izbor M.2 - bez SATA3. @cocount Nisi pročitao što piše službena specifikacija ploče? Dobar primjer daješ. |
|
Citiraj:
Koji SSD je trenutno best buy za gaming (2TB)? |
Citiraj:
Inače, i ja imam ploču B450 (Gigabyte Aorus B450 Elite) i imao sam 6 HDD unutra: SATA 0/1/2/3 i ASATA 0/1. Kada sam kupio prvi M.2, morao sam izbaciti ASATA 0/1 jer portovi ne rade paralelno, tako chipset diktira. Ubacivanjem drugog M.2, morao sam izbaciti SATA 2/3. Tako da sada vozim na dva M.2 SSD-a i 2 HDD-a + 1 HDD od 3TB sam prebacio u ladicu i služi mi kao eksterni backup. |
Citiraj:
Drugo je da ploča B550 ide na PCIE 4.0 4x više od 7000MB/s. Što se mene tiče, ti odluči. |
Citiraj:
Ne sumnjam da je tvoj prijedlog bolja brzina i bolji upgrade ali više para i više zajebancije to sve posložiti na novu matičnu. Taj dio me jako odbija, ne svrbi me toliko. 😁 |
@kopija
Već vidim sniženja WD SN 770 1Tb po Amazonu, čak jeftiniji od Samsunga 980 istog kapaciteta. |
Prvo su pali pcie3, sad su na redu pcie4.
Do polovice godine bude išlo još -10%, nakon toga sve ovisi o ekonomiji. Ako bude recesija, očekuje se nastavak -10% svakog kvartala. To je loš scenarij jer vodi u bankrot fabova u roku godine dana. |
Pa kad su retardirane tvrtke mislile da će event koji se događa valjda jednom u 100 godina potrajati zauvjek. A mi smo imali dva eventa: Cryptoidiotizam i COVID.
|
Citiraj:
Ima li kakva alternativa da iskoristim stari 660p 1tb nvme kao extra storage za igre? Za koji dan mi stiže novi SSD od 2tb. |
ovak nešt
imaš sad na aliju neke popuste, može to i jeftinije |
Citiraj:
https://www.adm.hr/orico-vanjsko-kuc...67097/product/ Stavio sam Samsung 980 Pro i spojio u USB-C 3.2 Gen 1 utor i upravo kloniram sa starog intel 660p. Čini mi se da dosta sporo to ide. Sa Intel-a čita 40 MB/s. Ima nekih 150GB prazno na njemu, ne znam jel do toga... Edit: svaka čast Macrium reflect, savršeno odradio posao. |
Pozdrav svima,
Imam Huawei Matebook 14 laptop sa NVMe SSD-om od 512gb, htio bih uzeti of 1TB, zanima me može li bilo koji NVMe se uzeti ili ima nekakvoh drugih zahtjeva koji moraju biti ispunjeni, konkretno sada vidim na amazonu: https://www.amazon.de/Samsung-Intern...3634170&sr=8-5. Pa me zanima jel bi to funkcioniralo i jel to okej zamjena. Hvala unaprijed, Standalone! |
Citiraj:
Phison Chief Warns of Bankruptcies in the NAND Industry @Standalone, bilo koji NVME je OK. Imaš tu dobre sugestije, Samsung je ok ak je na sniženju, SN570 je best buy trenutno. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:36. |