PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Električni romobili i bicikli (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=293158)

strgani 21.08.2021. 13:27

@jucca takav sličan imam namms e20 pa mogu normalno punit, natakni peikljucak gore i pomakni lijevo/desno dok ne primi, moze se ventil malo kretat bez problema

@devaa
Sumnjam..

Visage 23.08.2021. 23:51

...

Prosli mjesec saznah za unikatne gume na trzistu, proizvedene u Italiji iz jedne jedine tvornice, deklarirane na trajnost od 10k kilometara.

https://www.monopattinoitalia.it/wp-.../pmt-tyres.png

Nazalost, cijena bi mogla odbiti ponekog vozaca romobila, jer ulazi vise u kategoriju auto pneumatika, no, kad sam provozao jedan krug na 365-ici vlasnika koji je vec montirao iste, malo je reci da sam odusevljen, te da vrijede svake lipe. Tko god moze standarno, ili prosirenjem 10" gume imati na svome romobilu, posebno ako nema amortizere, ove gume ce ga oduseviti.

Najblize sto se moze pribliziti amortizaciji, bez fizicke amortizacije. Dovoljno je da pogledate slike i detalje, pa ce biti jasnije. Narucio neki dan, narucuje se drito iz tvornice, te se veselim da sto prije stignu.

1) PMT E-Fire Radial Tubeless Tyres

2) Monopattino Italia

Jos sam malo pretrazio o prekrasnom Bockaj romobilu, pa se tako jednom prilikom i prodavao na oglasniku :

Moneghette cafe racer 2.0, 2016 god.

Moneghette

Ali i dalje mi nije jasno, da nema nikakve kronologije, koncepta, izrade, ili bilo kakvih podataka o razvoju. Pa se pitam, tko je stvarno to radio, za koga i kada, jer spominje se od 2015.

...

http://www.yankodesign.com/images/de...mon/mon_03.jpg

*** deveta minuta (9:42) ***

...

jucca 27.08.2021. 22:55

I ja mislim upgradeat gume na svom Tominiju.
Isao bi na tubeless, trenutno su obicne gume sa buvelom (nemam pojma kako se to ispravno kaze :)
Zna li tko hoce li pasat, i da li sto jos od djelova trebam uzet. Ventile?
Inace romobil rebrand Kuugo G Booster 10" gume

https://imgur.com/gallery/fDRH4jm

Ovdje pise da idu 10"

https://www.google.com/amp/s/www.ele...-tubeless-tyre

A ovdje kažu da idu i 11" pa mi nije bas jasno 😁

https://baraholka.onliner.by/viewtopic.php?t=24177951

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

mann 06.09.2021. 22:40

Romobil znalci, koji bi onda bio best buy u segmentu vece nosivosti (mozda bi kcer koji put kratko provozao) u rangu 5000-6000-7000k. Radje 5 ali ako je best buy 7 ok. Kugo?

Visage 06.09.2021. 23:28

U tim ciframa se ipak gleda vise stvari od puke tezine. Ako hoces tezinu gledaj Xiaomi. A za te novce, kad me ne bi smetalo nositi u jednoj ruci +25 kila, plus dodaci, plus u drugoj ruci hrpu stvari, te pentrati po gradu po zgradama na vise katova, na x lokacija, uzeo bih bez razmisljanja Vsett 8+.

Za novce koje spominjes pocetni Vsett 8 ti ulazi (6800kn) mislim da je 21 kg tezak. Nista na trzistu meni poznato, nema tako dugi hod amortizera kao kod 8-ice, nisam probao 10+, ona ima podesavanje, pa valjda moze isto tako imati.

Ali Vsett 8 dok stojis na mjestu, imas osjecaj (naspram drugima) kao da sjedis na zracnom ovjesu, 8 je Citroen s hidro ovjesom, zadivljujuce udoban. Toliko je udoban i poseban osjecaj, da ga niti na jednom drugome, cak ni 3x skupljem, nisam osjetio.

Jedino sto bih prvi napravio, skinuti sve dijelove, ofarbati kod auto lakirera, pa sve vratiti. Militarija boja u kojoj dolazi, nekoga ne smeta (vidi slike) a mene ubija u pojam. Odi u Romobiliju, ili ducan koji ga blizu tebe drzi. Navodim prvi, jer znam da je izlozen. Probaj pa vidi od svih modela, dal ista ima takvu udobnost po gradu. Za 8 je obavezna dodatna kupovina lampe, jer seksi Led stanga, mada izgleda super atraktivno, jako slabu funkciju u nocnoj voznji ima.

...

...

mann 07.09.2021. 20:45

Citiraj:

Autor Visage (Post 3543991)
U tim ciframa se ipak gleda vise stvari od puke tezine. Ako hoces tezinu gledaj Xiaomi. ...

Na koji Xiaomi si ciljao? Svi mi se cine dosta male nosivosti?

Citiraj:

Autor Visage (Post 3543991)
A za te novce, kad me ne bi smetalo nositi u jednoj ruci +25 kila, plus dodaci, plus u drugoj ruci hrpu stvari, te pentrati po gradu po zgradama na vise katova, na x lokacija, uzeo bih bez razmisljanja Vsett 8+.
...

Zahvaljujem, definitivno cu ga onda uzeti u obzir. Izgleda mean machine taj Vsett 8+.

Visage 07.09.2021. 21:35

Citiraj:

Autor mann (Post 3544270)

Shvatio sam u prvom citanju, da inzistiras da bude sto laksi. No, ti si ciljao na prevozivost. Po ZG-u, gotovo svakodnevno mozes vidjeti klince kako se voze s roditeljima na M365/M365pro. Osim ako nemas 120 kila ;)

Tako da to ne bi trebao biti problem. A imas i dodatne donje rucice za kupiti za klince da se drze.

Citiraj:

Zahvaljujem, definitivno cu ga onda uzeti u obzir. Izgleda mean machine taj Vsett 8+.

8+ ima dva motora, ako ti inicijalno tezina nije problem od 8-ice s jednim motorom, onda bi se rastegnuo jos dvije tisuce i uzeo bas 8+, kao i otrpio koju dodatnu kilu tezine. A mislim da i 8+ ima najbolje LG baterije, koje bi trebale trenutno biti vrh ponude.

...

Karlo666 09.09.2021. 16:03

Citiraj:

Ima globalna Telegram grupa za sve VSETT Romobile

Vsett EU / US (english) // Mods // News // discussions
https://t.me/vsett_eu_us_ENGLISH_mods_hacks

Isto tako dva motora su efikasnija od single motora.

Real life test je odrađen sa VSETT 8+ i ovo su rezultati:
Vsett8+ range:
Battery size 48v 16ah = 768wh, which is 1.13 times more than vsett9 52v13ah

So range you can expect is as:
- hard core full throttle most of the time = 30km
- take it easy 25-35kmh = 45km

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

strgani 09.09.2021. 16:06

Ajd molba jedna, nemojte klince prevoziti na romobilima. Kakve stvari viđam po zg-u, dođe mi da istučem takve roditelje kad to vidim..
Jedno je po igralištu ili parkingu u dvorištu, ali kad vidim kak se voze po gradu, po cesti, kroz raskrižja..ne znam kaj da velim..

xlr 09.09.2021. 16:57

Ili toj istoj djeci dati takve romobile. Samo ovaj tjedan sam dobio stotinu sijedih, sto u prometu, sto kao pasivni pjesak/promatrac. Zasto!?

Mar 09.09.2021. 17:20

Pojavilo se nešto vrlo interesantno na tržištu Ebikeova.
Radi se o CYC (Syss? :D) X1 Stealth motoru.
Postoje dvije mogućnosti montaže ovisno o okviru i sam motor je poprilično jak, a u isto vrijeme lagan i kompaktan.
Ima 1500w i 150nm okretnog momenta te mu kontroler podržava baterije od 36-72V.
Ista firma nudi i baterije različitih kapaciteta.

Za razliku od velike većine aftermarket ebike motora, ovaj ima torque sensing i opsežne mogućnosti podešavanja preko aplikacije što mu daje prirodniji odaziv i bolju kontrolu.

Evo video tipa kako ga je složio u neki Vitus.
https://youtu.be/USzRiOH7gks

S obzirom na cijene ebikeova ovo se čini kao odlična alternativa ako već posjedujete kvalitetan bicikl koji bi htjeli elektrificirati, instalacija je brza i jednostavna te se uvijek može vratiti na staro ili koristiti obodvoje ovisno o potrebama.

Ozbiljno se mislim montirati ga na svog Trancea koji bi s njim i baterijom došao na 20kg što je za ebike relativno lagano.

Cijena je oko 1000$ za motor s dostavom plus baterija.

Visage 09.09.2021. 18:52

Citiraj:

Autor strgani (Post 3544679)
Ajd molba jedna, nemojte klince prevoziti na romobilima. Kakve stvari viđam po zg-u, dođe mi da istučem takve roditelje kad to vidim.. Jedno je po igralištu ili parkingu u dvorištu, ali kad vidim kak se voze po gradu, po cesti, kroz raskrižja..ne znam kaj da velim..

Oko Jelacica, po Ilici, sad ako prodjes, bit ce bar jedan koji vozi klinca ili kincezu na romobilu. Ali to je oko izloga ducana, mala frekvencija hoda ljudi, lagano klize. U puni promet uci je nesto drugo, ali uz ljude i ducane, nema velike brige.

Kao sto rekoh ranije, romobila ce svakim danom biti vise i vise, kad budete mislili da ih ima puno, bit ce ih jos vise.

Nogostupi postaju nova tiha prometnica, te se ne cini da ce postati mirnije u buducnosti. Ostaje samo dizati kulturu ponasanja i edukaciju same voznje. Promatrao iz tramvaja, auta, bicikla, busa, s prozora, cipelcugom, svakih nekoliko minuta ljudi se mimoilaze u potencijalnim neopasnim sudarima, tipa covjek u covjeka, covjek u neko vozilo na nogostupu. Svi se zure, mnogi se ne cine bas sretni, pa stres tanka jos dodatnog goriva od neraspolozenja.

Nakon zene koja me je zamalo s autom poslala u traumatologiju i ovaj tjedan podmirila stetu, neki da, ponovo, vozac na Selskoj, uopce ne gleda, toliko se prepao, da je izasao iz auta i izvinjavao se sto me nije vidio. Ljudi zuje, glavni pogled im je postao periferni, jer imaju sto misli, obradjujemo i kad treba i kad ne treba - sto misli!

Mene musavi ekrani i mobiteli, svakim danom sve vise brinu, cak i od pijanih vozaca u autu, ili drugih prometala. To vise nije ovisnost, vec patologija blejenja u musavo staklo, bez ikakve svijesti o momentu prometa, signalizaciji, ostalim sudionicima, s koje god strane. Jos kad su slusalice na usima pa mobitel u drugoj, pa ruka na guvernalu/volanu... odvratno :

Najvecu molbu trebas poslati omagijanim vlasnicima 'pametnih' telefona koji zaboravljaju mjesto i radnju svog kretanja.

...

mann 10.09.2021. 18:59

Citiraj:

Autor strgani (Post 3544679)
Ajd molba jedna, nemojte klince prevoziti na romobilima. Kakve stvari viđam po zg-u, dođe mi da istučem takve roditelje kad to vidim..
Jedno je po igralištu ili parkingu u dvorištu, ali kad vidim kak se voze po gradu, po cesti, kroz raskrižja..ne znam kaj da velim..

Ma ne možeš u promet tako. Mi u Ri imamo bolt romobile pa se znamo po pješačkim zonama / igralištu provozati. Ako netko po cesti (i križanjima) dijete vozi to stvarno...

P.s. Bio u emoove store, oni su uvoznici za vSet. Zapravo su imali na popustu neke druge proizvodjace (emove touring sa 7500kn na 4500kn) ali je poanta da kada se ti rasprodaju vise ih nece uvoziti i potpuno ce se prebaciti na vSet. To znaci upitni djelovi, support i slicno. Dobio dole jedan ok letak sa usporedbom vSet modela. S obzirom da mi ne gori nemam potrebe sada uzimati. Ako naleti kakav popust dajem gas.

https://i.ibb.co/YTWzH8Z/vset-emoove.jpg

Sent using Tapatalk

telefunken 17.09.2021. 08:53

Na Xiaomi M365 mi je šipka volana jako klimava (mislim na glavnu šipku, "vrat" od kotača do spoja sa drškama za ruke) na način da gornji dio s drškama za ruke pleše naprijed-nazad cca 0,5cm. Probao sam dotegnuti vijke na preklopnom spoju no već su bili pritegnuti i nije imalo nikakav efekt.

Jel zna tko kako se može stabilizirati ta glavna šipka?

RimtuTiTuki 17.09.2021. 10:49

Citiraj:

Autor telefunken (Post 3546579)
Na Xiaomi M365 mi je šipka volana jako klimava (mislim na glavnu šipku, "vrat" od kotača do spoja sa drškama za ruke) na način da gornji dio s drškama za ruke pleše naprijed-nazad cca 0,5cm. Probao sam dotegnuti vijke na preklopnom spoju no već su bili pritegnuti i nije imalo nikakav efekt.

Jel zna tko kako se može stabilizirati ta glavna šipka?

https://www.amazon.com/Gejoy-Vibrati.../dp/B07TV6SSFQ

Ovo navodno pomaže... nisam probao

Visage 17.09.2021. 16:50

Citiraj:

Autor telefunken (Post 3546579)
Na Xiaomi M365 mi je šipka volana jako klimava (mislim na glavnu šipku, "vrat" od kotača do spoja sa drškama za ruke) na način da gornji dio s drškama za ruke pleše naprijed-nazad cca 0,5cm. Probao sam dotegnuti vijke na preklopnom spoju no već su bili pritegnuti i nije imalo nikakav efekt. Jel zna tko kako se može stabilizirati ta glavna šipka?

Prvo konstatiraj kakav je grip kod zatvaranja preklopne poluge? Dal je zatvaranje cvrsto? U idealnom podesenju, preklopna poluga daje i osjetan otpor kad zatvaras/otvaras. Ili je mlohavo preklapanje, bez osjecaja cvrstoce? Ako je drugo, mozda vise ne ostvarujes konkretniju polugu glavnog sarafa, pa tumacis da je do kraja zasarafljen. U tom slucaju novi saraf i (Lock Pen) ljepilo za sarafe kod prvog sarafljenja Uz samu polugu ide vise detalja pricvrscivanja, koje ako nisi radio ranije, vjerojatno si predvidio.

Ulosci nisu losi, daleko da ne pomazu, ali oni su primarno za one koji nemaju dobro podeseno, ili ne zele nauciti podesavati.

Stabilnost s naglaskom na sigurnost upravljaca/stupa/preklapanja je valjda najvaznija stavka kod romobila, posebno 365-ice, pa ne znajuci koliko znas podesavati, sto si predvidio, ili posveti nesto vremena, pa baci oko na stotine videa tipa : Fix folding mechanism, Woobling stem, Creaking sound

ili odi na najblizi servis, trosak tipa dva pica, nek ti pogledaju, a ti gledaj sto rade ;)

A inace, baza/preklop/kopca, to su i kao novi dijelovi, prilicno mali troskovi, za vitalnost koju znace, pa kod toga (nazovi me ziherasem) nikad ne bi stedio novca, jos manje improvizirao. Sipka mora biti cvrsta, stabilna, bilo kakvo mlohavljenje, odmah pregledavam. Doduse, ima vlasnika kojima se sipka doslovno klatari i oni se tako voze bez ikakve brige, sve do jednom :(

Isto je i cest broj vlasnika 365-ica, kojima se cuje "pucketavi zvuk" kod prelaza ili prepreke, jer od kupovine nisu lubricirali jedan jedini dio, a tako je jednostavno i brzo.

Nego, bas gledam nesto otkaceno, puno upotrebljivije za bicikliste, ali vidim da se navodi i za romobile. Noviji Bub-up, ne trazi velike konstrukcije kao Veltop modeli, moze kao ruksak za padobran nositi na ledjima, pa je najblizi za romobile.

https://www.lecyclo.com/components/c...-up_full_4.jpg https://www.lecyclo.com/components/c...-up_full_5.jpg

1) Bub-up - Rainjoy

2) Bub-up - by Rainjoy 2021

Ima ih raznih Veltop kombinacija, no, vecina trazi vezu sa sicem, a i prevelika je veza s guvernalom, posebno za one koji vec imaju hrpu stvari ugradjeno.

Da, implikacije vode bicikla i romobila, dva su svijeta, ali po laksoj kisici, veseli znati da postoji :)

...

Nikky 17.09.2021. 16:58

Blaženi Visage me opet slatko nasmijao sa ovim "add-on" - om,
dobro nisi našao kakav bubble aka full oklop :D:D

Visage 17.09.2021. 21:56

Citiraj:

Autor mann (Post 3544989)
P.s. Bio u emoove store, oni su uvoznici za vSet. Zapravo su imali na popustu neke druge proizvodjace (emove touring sa 7500kn na 4500kn) ali je poanta da kada se ti rasprodaju vise ih nece uvoziti i potpuno ce se prebaciti na vSet

Brzo sam danas odgovarao, pa je promknuo tvoj komentar. Receno mi je da u ZG-u, glavni za VSETT je ducan ili diler koji prodaje Harley Davidson, te da njih moram pitati, smiju li oni skidati dijelove prije lakiranja, radi garancije, jer ducani ne smiju.

Samo, nikako mi se ne uklapa njegova tezina u dnevne rutine, pa kad uzmem dodatni, onda ce ionako biti iz lifta/garaze u garazu, pa bih tada radije isao na Vsett 10+ kakav ima Karlo6. Najvaznije, ne treba ga farbati jer dobro izgleda.

Ali za novce, za ono sto nudi, tezina (naspram snage) 8+ je bez premca u izboru modela 2021.

...

strgani 22.09.2021. 09:05

Citiraj:

Autor kiki85 (Post 3547774)
Pitanje za elektrotehničare,

tri baterije različitih amper sati i voltaže ali sličnih wat sati, sve spojene na motor jednake snage i jednako vožene - hoće li imati isti domet?

npr:
baterija1: 20ah, 72v
baterija2: 17ah, 84v
baterija3: 30ah, 48v

wh formulom ah*v sve tri daju vrijednost 1440wh, znači li to isti domet? u čemu je razlika krajnjem korisniku tih baterija?

To su različiti naponi, znači nisu ni namjenjene za isti motor/kontroler?

spawn 22.09.2021. 10:11

Ne vjerujem da će 48V baterija upogoniti mašinu koja trazi 72 ili 84V :) . Konačni kapacitet je zadnji faktor.

zupy 22.09.2021. 14:26

Tri stvari definira bateriju:

1. Napon - kupuj odgovarajući prema kitu kojeg imaš npr 48V baterijati kod punog stanja (4,2V) ima napon 54,6V. Nekad se radi dobijanja nešto više snage odnosno brzine može ići sa većim naponom ali to opet ovisi o kontroleru (npr. kondenzatorima u istom) te samom motoru koliko je podložansa takvim manipulacijama odnosno dali će se grijati isl.

2. Kapacitetom - znači količini spremljene enrgije što je opet recipročno broju mali baterija tipa 18650 ili sl. unutra. U pravilu više je bolje ali ima i negativne posljedice tipa povećana težina ili nedostatak prostora u kućištu.
Evo sad ja sebi slažem jedan bike i uzeo sam najveće kućište ali i malo jeftinije 26650 baterije pa imam problem svih 39 staviti u kutiju :beer:
Po meni ovde treba ciljati neku potrebnu/ciljanu kilometražu - to se zna otprilike kad se uzmu faktori snage motora i koliko će se koristiti asistenca kod pedaliranja.

3. Strujom koju baterija može dati - ovo u pravilu ovisi o tipu/kvaliteti/cijeni baterija koje su korištene kod slaganja packa te bitne su naročito kod jačih motora. Npr slagao sam neke packove od starih laptop baterija pa i ako ih je bilo 7 u paraleli jednostavno legnu naponski kod opterećenja jer nisu baš predviđene za neke veće struje.

zupy 24.09.2021. 11:50

Wh= napon x kapacijtet u Ah

https://batteryguy.com/kb/knowledge-...thium-battery/

U mene je baterija na jednom bikeu 48V i 10Ah i iz toga proizlazi 480Wh

Nemoj gledati Wh gledaj napon prvenstveno da ti odgovara (nemože se na svakom kitu voziti svaki napon već sam pisao - najbolje drži se originalnog napona) pa onda kapacitet a bilo bi dobro znati ok kojih članaka je batrija složena.
Prednost dati Samung, LG, Sanyo,Sony člancima - iako kod kineza nemoš biti siguran u išta jel mogu wrapati omot od čega im se prohtije.

spawn 24.09.2021. 15:57

Citiraj:

Autor kiki85 (Post 3548262)
Hm dobro. Uglavnom zbunjuje me Ah i Wh unatoč google searchu, što je važnije za krajnji domet? Jer neki npr. Greyp bicikli na svojim stranicama imaju istaknuti napon i Wh https://www.greyp.com/ehyperbike/g12/g12s-carbon/ 1500Wh i 84V, dok baterije na aliexpressu imaju istaknuto Ah i napon.

Onda da editiram pitanje,

dvije baterije istih Wh vrijednosti 1440Wh ali različiti Ah i V, dakle različiti motori ali voženi jednakom snagom/brzinom/outputom, hoće li dati isti domet?:
baterija1: 72v 20Ah
baterija2: 48V 30Ah

Ne mozes birati između ove dvije. Nego moraš uzeti onu koja ima volti (V) koliko proizvođač traži. Ako traži 72V onda moraš staviti 72V, ne možeš umjesto nje staviti 48V . A usporediti koja ce dati više je tesko jer ovisi o motoru i samom proizvodu (ako uspoređuješ 2 različita motora što je logično jer ne može isti motor podržavati i 72V i 48V)

strgani 24.09.2021. 16:19

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 3548723)
Ne mozes birati između ove dvije. Nego moraš uzeti onu koja ima volti (V) koliko proizvođač traži. Ako traži 72V onda moraš staviti 72V, ne možeš umjesto nje staviti 48V . A usporediti koja ce dati više je tesko jer ovisi o motoru i samom proizvodu (ako uspoređuješ 2 različita motora što je logično jer ne može isti motor podržavati i 72V i 48V)

Ok, on je pitao za različite baterije na različitim naponima jer ima izbor različitih motora. Uglavnom sa istim kapacitetom bi trebao jednaku udaljenost moć postić, ako se računa da su svi dijelovi iste kvalitete (gume, kontroleri, motori) jer ti i o njima iskoristivosti ovise.

spawn 24.09.2021. 16:34

Mozda sam preskocio cijelu raspravu ali svejedno mislim da bez obzira na krajnjih Wh, motori nisu isti i nece istu udaljenost proci s 2 drukcija motora i 2 baterije različite voltaže na istom romobilu. Osim mozda ako se vozi na nekoj ravnici bez uzbrdica,guzve i slično. Samo mišljenje jel, ne zna se dok se ne proba uživo :).
Ovdje se radi o kapacitetu od 20Ah i 30Ah. Napon je potreban za rad motora i na ova dva su skroz drukčiji bez obzira što na kraju daju isti Wh. Npr na 15 na sat na laganoj uzbrdici ne znamo koliko troši jedan motor a koliko drugi. Ako ovaj jači troši više, i još ima 20Ah naspram onih 30Ah na 48V, možda ode baterija ranije, a možda onaj od 48V trosi više na uzbrdici a identično na ravnom pa na kraju uspiju izvući istu udaljenost jer drugi ima više Ah. Bez probe teško je sigurno znati.

Visage 09.10.2021. 21:26

...

Po uzoru na remekdasku, zelio sam vec neko vrijeme napraviti dasku, ali od punog drveta, ne sperploce ili sendvic laminate kakvi se mogu naci iz UK-a, te pokojeg ducana koji ih radi. Engleske sam vidio uzivo u ZG-u, vrlo osrednja kvaliteta obrade, a natura drvo izgled, spada u gotovo nepostojecu opciju.

Pa se nedavno pozalih kolegi iz Slavonije, s kojim se dugo nisam cuo, koji je duboko u drvnoj gradji, te je daska polako u zavrsnoj fazi, nakon pokoje revizije i dodatnih ideja.

Leci ce tocno na okvir, tako da nece uopce trebati ostvarivanje ispod lajsnama, ili kutnim solucijama pricvrscivanja, kako su realizirali ostali tvorci. Kako je 3 kile teska, dodatno ucvsrcuje dojam.

http://abload.de/img/zzzzimg_20210929_1645j2kzi.jpg

http://abload.de/img/copyofimg_3411pxkn6.jpg

...

jucca 10.10.2021. 14:40

Zamjenio offfoad gume za cestovne. Ogromna razlika na bolje. Naravno, na cesti 😁
Za svaku preporuku 👍
CST 90/65-6.5 popularno zvane 11" iako su i biti 10"

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...ddf790fdcc.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4c3356ab97.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a3f556d2ec.jpg

Sent from my SM-G986B using Tapatalk
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3280ec8603.jpg

Visage 10.10.2021. 19:18

Nazalost jedan je vozac romobila izgubio zivot zbog nepaznje vozaca automobila.

Naslov su u tri varijante mijenjali, u pohlepi sto brzeg sastavljanja naslova. Pa je prvo bio motociklist, pa elektricni skuter, pa je na kraju uspostavljen kao vozac romobila.

...

Overclock 11.10.2021. 12:24

Od kad romobil smije na cestu? Aktualan zakon o sigurnosti u prometu to ne dopušta.

Krivica je obostrana.

jucca 12.10.2021. 17:40

Romobil=pjesak i smije na kolnik osim osim ako se ne radi o cesti iskljucivo za motorna vozila.

Overclock 12.10.2021. 19:02

Citiraj:

Autor jucca (Post 3553138)
Romobil=pjesak i smije na kolnik osim osim ako se ne radi o cesti iskljucivo za motorna vozila.

Krivo, ima jako puno kolnika koji nisu iskljucivo za motorna vozila a pjesaci ih ne smiju koristiti.

Ajde otvori link zakona kojeg sam stavil i slobodno procitas sve, ali trenutno bitno ti je čl.124. i iducih nekoliko. Reci ak kaj nije jasno, bum probal objasniti.

Visage 12.10.2021. 22:20

Citiraj:

Autor Overclock (Post 3553158)
Krivo, ima jako puno kolnika koji nisu iskljucivo za motorna vozila a pjesaci ih ne smiju koristiti. Ajde otvori link zakona kojeg sam stavil i slobodno procitas sve, ali trenutno bitno ti je čl.124. i iducih nekoliko. Reci ak kaj nije jasno, bum probal objasniti.

Dobro kolega Overclock,

dal je to stvarno vazno? Vozac romobila je poginuo, izgubio zivot, ostavio tko zna koga od obitelji da ga oplakuje. Zar je stvarno vazno biti formalist zakona?

Vozim auto i bicikl i romobil i stosta, ali moram priznati, do danas, da se ne sjecam sredstva prevoza, koje toliko netrepeljivosti izaziva kao romobil. Vecernji list je tri put mijenjao naslov, komentari su na noz odmah isli na vozaca romobila, tek kad se naslov promijenio, poceli su ublazavati pristup, pa poceli prihvcati da ga je usmrtio vozac, neusporedivo snaznijeg i ubitacnijeg vozila, koje se zove automobil.

Ove godine, dva puta sam zamalo zavrsio na traumatologiji, ili jos gore od toga. Niti u jednoj prilici nisam napravio prekrasaj, dapace, prva zena je preklinjala da ne zovem polciju, jer vozi sluzbeno vozilo. Pristao, naknadno platila stetu servisa. Koji mjesec iza toga, ponovo Zagrebacka ulica, vozac bez ikakve provjere izlece na mene. Sreca da pazim za njih dvostruko i odrzavam normalnu brzinu, inace bi i ta epizoda lose prosla. Covjek je izasao iz auta, poceo mucati od straha koji ga je ulovio, poceo se ispricavati, jer je znao da me je mogao poslati u vjecna lovista, a da uopce nije ni obratio paznju na ukljucenje u promet.

Rezime, imam dojam, da je kod nekih ljudi, svaki vozac romobila kriv - dok ne dokaze suprotno.

...

tizhu 12.10.2021. 22:54

balkan smo bili - balkan ćemo ostati.
nema tu kulture ponašanja u prometu.

1v@n 12.10.2021. 23:06

Citiraj:

Autor Visage (Post 3553222)
Zar je stvarno vazno biti formalist zakona?

Da

Citiraj:

Cesta namijenjena isključivo za promet motornih vozila je javna cesta s najmanje dvjema prometnim trakama širine od po najmanje 3,25 m, kojom je omogućen siguran prometni tok vozila brzinom od najmanje 60 km/h, po kojoj se smiju kretati samo motorna vozila koja mogu razvijati brzinu veću od 60 km/h i koja je kao takva označena propisanim prometnim znakom
Jesi li "motorno vozilo"? Nisi

Imaš li signalizacijsku i zaštitnu opremu adekvatnu za sudjelovanje u prometu, pogotovo u noćnim satima? Nemaš

Vožnja cestom s po dvije trake u svakom smjeru (Branimirova) po mraku je samoubojstvo.

Romobili s razlogom uzrokuju netrepeljivost, kao i dobar dio vozača s nedostatkom prometne kulture na skuterima. Jedina razlika je što su oni morali proći nekakvu školu i dobiti dozvolu za vožnju po prometnicama. Zašto misliš da imaš pravo sudjelovati u prometu bez dozvole, znanja i iskustva potrebnog za isto?

I jedni i drugi su u većini slučajeva nepredvidljivi, na cesti vide samo sebe i način kako će što prije zaobići ostale sudionike u prometu, bez ikakvog razmišljanja o posljedicama.

"Da, ali ja nisam takav, ja pazim..."
Super, bravo za tebe, ali to ne sprječava prištavca od 14 godina da na taj romobil stavi mlađeg brata i sebe i izleti pod kamion...

Nekakva pravila moraju postojati i moraju vrijediti za sve i netko mora biti odgovoran kad se sranje desi. Kako sad stvari stoje, nisu motorna vozila i nemaju što raditi na cesti.

Želite da jesu motorna vozila. Odlično, plaćajte registraciju i osiguranje pa kad nekome napravite ili vam bude napravljena šteta, da se oštećeni može nekako i namiriti.
To ne bi, jelda?

Zašto se onda ne linka kad romobil napravi sranje? Nije li to malo licemjerno?
https://dnevnik.hr/vijesti/crna-kron...---665745.html

Overclock 12.10.2021. 23:13

@Visage
Normalno da je vazno ko je kriv, ti si romobilisticki pristran ( "izgubio zivot zbog nepaznje vozaca automobila"), a ja nastojim biti objektivan ( i vozac romobila je kriv, po mome bar 70% kad bolje razmislim). Moja netrpeljivost nije okrenuta romobilistima, nego svima u prometu koji krše zakon/pravila pa ugrožavaju i sebe i druge. Da je umjesto na romobilu bil na rolama ili skateboardu, imal bi identicno misljenje.

Hoces reci da ce druga strana, vozac auta normalno funkcionirati? Spavati? PTSP? Odrzati posao radeći koncentrirano i sabrano? Je'l ima on obitelj koju hrani? Zbog jednog znaka, jednog previda? Zbog cega sve to, zbog koga sve to? Nekoga kome se hebe za sve zivo jer moze raditi kaj god hoce, gdje god hoce, kako god hoce?

Ja sam mogel biti taj koji ga je ubil, i to ne zato jer sam bijesni divljak, nesposobni vozac ili kaj slicno, nego zato jer ga jednostavno ne vidim niti ocekujem: nema propisna svjetla, nema propisnu odjecu, nema vozilo koje ima adekvatne karakteristike za brzinu i promet kojim se krece. Nema sigurnosnu opremu.

Svi grijese u prometu, kad tad.

Tebi se desilo nesto lose u prometu a da nisi kriv, ma da? Mene (kao biciklista) nikad nije autobus za dlaku izgural s ceste u kanal pri brzini od 40km/h, a kamoli išta slicno u ~600k km bicikliranja.

Vaznost krivice je upravo u tome da se eliminira uzrok i sprijeci ponavljanje, a ne za upiranje prstom.

Visage 12.10.2021. 23:39

Citiraj:

Autor Overclock (Post 3553231)
@Visage, Normalno da je vazno ko je kriv, ti si romobilisticki pristran

Ovo je, cini se, postala u temi kovanica, onih koji ne voze romobile, nazivati svakoga tko vozi romobil pristranim. Onda sam i pristran vozac automobila, jos pristraniji na biciklu, stvarno nema smisla.

Citiraj:

Autor Overclock (Post 3553231)
Tebi se desilo nesto lose u prometu a da nisi kriv, ma da? Mene (kao biciklista) nikad nije autobus za dlaku izgural s ceste u kanal pri brzini od 40km/h, a kamoli išta slicno u ~600k km bicikliranja.

Odradis iskljuciv zakljucak i jos me nazivas krivcem? Samo si potvrdio, da su vozaci romobila krivi dok ne dokazu suprotno. Znaci kad auto zgazi djete ili bilo koju osobu na cesti, ta osoba je po tebi kriva, jer izazivanje nesrece ne moze biti jednostrana radnja od samo jedne strane?

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3553229)
Želite da jesu motorna vozila. Odlično, plaćajte registraciju i osiguranje. To ne bi, jelda?

Ako se ne varam, upoznali smo se uzivo na Tresnjevci? Kad sam poklanjao retro opremu na forumu. Drugo polovica 2000-tih. Ne znam sto je zivot ucinio, da si postao od tada takav cinik? Jer ova gornja recenica nosi u ljutnju. Stavise, znas i sto bih placao ili ne bi? Ne znam, previse hladno za mene, ili kako kaze poslovica vojnika, - ne bih volio biti bolestan u vasoj kuci.

Velika, velika netrepeljivost prema vozacima romobila.

...

Bubba 13.10.2021. 00:16

Citiraj:

Autor Visage (Post 3553237)
Velika, velika netrepeljivost prema vozacima romobila.

Zato sto su u praksi maloumni imbecili koje na kaznenu stetu drugih polako rjesava Darwin.

prileee 13.10.2021. 00:28

+1

Previse si pristran visage. Ekipa na romobilima, iz mog iskustva svakodnevne voznje auta i motora u prometu, su sami za sebe najgori. Uz wolt/glovo retarde na elektricnim biciklama, ekipa crna ko ponoc roka ulicom po mraku bez ikakvog obiljezja, sa 0% sanse da ih ja vidim i misle da sve imaju pod kontrolom dok im se nazalost ne dogodi nesto kao ovo iz clanka.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Visage 13.10.2021. 00:28

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3553241)
Zato sto su u praksi maloumni imbecili koje na kaznenu stetu drugih polako rjesava Darwin.

E moj Bu..o,

to je tebe toliko istraumatiziralo, da ga ipak ne vozis? ;)

A tako si lijepe planove imao da ga uzmes, mogao si i TRG pro staviti za navigaciju sGPS prosirenjem

Javi se, da provozas dva modela, velika je vasiona, nema razloga za strah :p

...

Visage 13.10.2021. 00:35

Citiraj:

Autor prileee (Post 3553243)
Ekipa na romobilima, iz mog iskustva svakodnevne voznje auta i motora u prometu, su sami za sebe najgori. Uz wolt/glovo retarde na elektricnim biciklama, ekipa crna ko ponoc roka ulicom po mraku bez ikakvog obiljezja, sa 0% sanse da ih ja vidim i misle da sve imaju pod kontrolom dok im se nazalost ne dogodi nesto kao ovo iz clanka.

I onda nek plate kazne, nek ih se sankcionira. Mene zanima, kako to da ne vidis na stotine majki, zena, koje svaki dan idu na posao, na romobilu. Stotine studenata, stotine drugih normalnih vozaca. U malom u kvartu, pet zena koja radi u prehrabnenom ducanu, svaki dan idu na posao s romobilom, minus kisa i nevrijeme. One koje imaju slabije modele, kombiniraju voznju busem, da malo usparaju bateriju.

Na sudu kad nekoga optuzis za nesto, u ovom slucaju pristranost, onda obicno moras dokazati valjanost tog navoda, tako da temeljis i dokazes vezu koju svojom pristranoscu zeli ostvariti naspram necega. Sto tocno ostvarujem tom pristranoscu? Znam da ce sad biti lancano priklanjanje grupnom lincu, samo je fascinantno, kako se u temi javljaju, primarno oni koji ne voze romobil, a vozaci romobila se skrivaju kao da se boje ostaviti upis? Mozda sam nesto propustio u temi od ranije, pa nisam
dovoljno upucen.

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3553229)
Zašto se onda ne linka kad romobil napravi sranje? Nije li to malo licemjerno? https://dnevnik.hr/vijesti/crna-kron...---665745.html

Editirao si upis, te naknadno dodao sadrzaj, koji nisam vidio kad sam prvi prvi put odgovorio. Nisam kronolog medijskih vijesti, ne pokrivam svaki kutak medijskog izvjestavanja. Evo ti si ga postavio. Samo ne znam, cemu militantno kontriranje, formalizam izvlacenja stavki zakona? Ako je srusio zenu, onda nek dobije debelu novcanu kaznu. Nek bude sankcioniran, nek plati iz svog djepa bilo kakve troskove lijecenja ili rehabilitacije. Voziti romobil, nije biti clan kluba dozvole za ubijanje, nadam se da ti je to jasno? Nije mi ni brat, ni prijatelj, niti me ikakva veza drzi s navedenim - prekrsaj je prekrsaj. Vrijedi za sva vozila na cesti. Za sve sudionike.

...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:04.