PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   A1 (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=81)
-   -   A1 - ex Vip homebox turbo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=281542)

Nikox 04.01.2018. 20:47

=Dusan
čemu sve to pa na tele2 firmware ne treba ništa šteleti Ako ima LTE-A radi na tome ako operater nema dvije frekvencije radi samo na jednoj. A kaj tvoj Dušane ne radi na LTE-A?

piva 05.01.2018. 01:23

VIP Homebox brzina

Pozdrav,

evo registrirao sam se na forum samo da bih se raspitao o vip homeboxu.
Zivim podalje od Zagreba pa ono što mi se dosad nudilo je bilo jako slabo (T-com 4/0.5). Nedaleko(oko 1km) od kuće se nalazi bazna stanica tj. onaj odašiljač od vipa te je signal na mobu uvijek pun.
Speedtest na mobitelu mjeri oko 10/5 Mbit/s .Pretpostavljam da taj odašiljač odašilje samo 3G.

Znaci ako uzmem homebox mogu ocekivate takve brzine? I ovaj odašiljač ne može odašiljat 4G? Ili može samo oni to moraju "pustit" ?

Hvala

Dusan 05.01.2018. 07:42

Nikox
Kod mene operater /Vip/ ima i radi na 2 frekvencije ali pojedinačno /800 i 1800 mhz/. MF286 je ruter CAT6 i kao takav sa starim SW ne radi mu CA veza i nije ga moguće natjerati da radi sa dvije frekvencije istovremeno /LTE_A/, to bi mu trebao omogućiti taj novi SW B13 gdje bi dobili duple brzine, izašao je ali koji zasad nije svima dostupan /kod nekih, ovisno gdje je nabavljen/. Tele2 radi samo na 1800 mhz i kod njega to nije moguće.

Prezime 05.01.2018. 13:42

Citiraj:

Autor piva (Post 3146540)
Pozdrav,

evo registrirao sam se na forum samo da bih se raspitao o vip homeboxu.
Zivim podalje od Zagreba pa ono što mi se dosad nudilo je bilo jako slabo (T-com 4/0.5). Nedaleko(oko 1km) od kuće se nalazi bazna stanica tj. onaj odašiljač od vipa te je signal na mobu uvijek pun.
Speedtest na mobitelu mjeri oko 10/5 Mbit/s .Pretpostavljam da taj odašiljač odašilje samo 3G.

Znaci ako uzmem homebox mogu ocekivate takve brzine? I ovaj odašiljač ne može odašiljat 4G? Ili može samo oni to moraju "pustit" ?

Nista oni ne moraju pustit. Ta bazna stanica ili emitira 4G/LTE ili ne emitira. Moras sam isprobat, pomocu mobitela, i vidit jel uz 3G radi i na 4G mrezi. Mobitel mora naravno podrzavat 4G/LTE...

Nikox 05.01.2018. 15:30

1 privitaka
Dusan
Znači ne radi ti CA. Router od Tele2 sa firmware CR_TELE2HRMF286V1.0.0B03 radi savršeno sa vipom i T-comom u CA tako da nabavi od tele2 firmware ako ne trebaš neke naprednije opcije sučelja(bridge i sl) Zato i ja prodajem svoj 5186 da si kupim od tele2 router

Dusan 05.01.2018. 15:49

Ok, radi i meni dobro ali ne sa duplim frekvencijama, treba biti sa obe frekvencije min prosjek brzine 100 tka mbps LTE_A u downloadu, u protivnom nema koristi. Kolike brzine postižeš s tim tele2 mf286 s tim ruterom /u Vip mreži/? Ti ss ti ne služi ničemu samo osnovni podaci.

dadoremix 05.01.2018. 17:05

zvao me danas vip
da su odradili tehniče stvari i da bi sad moralo biti po starome
neka provjerim.. ali mi kamere jos ne otvara..
a fizički ne mogu do vip homeboxa .. da ga rebutnem i da promjeni ip adresu

Nikox 05.01.2018. 18:35

Dusan
stavio sam bitne podatke vezane uz CA u tom ss kao što vidiš radi CA i piše ti LTE-A. Vip nisam testirao to će biti u drugom mjesecu kad uzmem neki net za probu a T-Com brzina preko 220Mbps Evo promjenit ću da vidiš cijeli ss. Znači ne radi ti dobro kad ne radi na obje frekvencije istodobno. A za jednu frekenciju ti je dovoljan cat4 router.

c-shadow 14.01.2018. 10:10

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 3145128)
sličnu adresu i ja imam na dyndns
ali u samom modemu je 10.x
odmah se zna šta je.. iza nat-a je sve..
još čekam upit.. a po tvojemu .. vidim da to bude potrajalo..
Dakle selidba na drugi isp .. ili lokalnu wifi zajednicu

Mamicu im... kod mene isto, testirano na Huawei B310s i ZTE MF283+
Unatrag par dana ne mogu do kompa izvana. Pogledam, vanjski IP vidi u rangu 31.45.226.x, ali iz routera se očitava 10.95.x.x

Edit: riješeno pozivom tehničkoj službi koja to ne može napraviti sama nego zovu nekog trećeg. Nakon restarta routera IP očitani u routeru i izvana se poklapaju i u rangu su 37.nešto.
Zanimljivo kako je to radilo bez problema prvih godinu dana koliko imam uslugu homebox turbo. Čak sam i postavio to pitanje tada i dobio odgovor da na toj usluzi dodjeljuju javne IP adrese. Očito su to odlučili izmijeniti jer sad tehnička služba tvrdi upravo suprotno.

freerock0 15.01.2018. 16:59

Citiraj:

Autor Dusan (Post 3146552)
Nikox
Kod mene operater /Vip/ ima i radi na 2 frekvencije ali pojedinačno /800 i 1800 mhz/. MF286 je ruter CAT6 i kao takav sa starim SW ne radi mu CA veza i nije ga moguće natjerati da radi sa dvije frekvencije istovremeno /LTE_A/, to bi mu trebao omogućiti taj novi SW B13 gdje bi dobili duple brzine, izašao je ali koji zasad nije svima dostupan /kod nekih, ovisno gdje je nabavljen/. Tele2 radi samo na 1800 mhz i kod njega to nije moguće.

Pozdrav,
znate li ako se u međuvremenu "pojavio" program za detekciju frekvencije na kojoj trenutno radi ruter ?

Dusan 15.01.2018. 17:32

Mislim da nije, ali. Staviš ruter MF283+ pa preko njega očitaš CEL ID tj. broj bazne stanice i preko programa 3wg3-vatch očitas frekvenciju. Zapišeš ID bazne stanice i kada staviš ruter MF286 očitaš frekvenciju /ID/na kojoj ti radi. Iako nisi naveo koji ruter imaš pretpostavljam MF283+ ili MF286.

freerock0 15.01.2018. 18:34

Citiraj:

Autor Dusan (Post 3151046)
Mislim da nije, ali. Staviš ruter MF283+ pa preko njega očitaš CEL ID tj. broj bazne stanice i preko programa 3wg3-vatch očitas frekvenciju. Zapišeš ID bazne stanice i kada staviš ruter MF286 očitaš frekvenciju /ID/na kojoj ti radi. Iako nisi naveo koji ruter imaš pretpostavljam MF283+ ili MF286.

Radi se o MF286.
Ovo je slika od prošlogodišnjeg mjerenja(ruter je na tavanu pa mi je malo tlaka spajanje MF283) pa mislim da se cell ID nije mijenjao ?
http://i66.tinypic.com/imj8mt.jpg

Na sučelju rutera je Cell ID 388433 ?

http://i66.tinypic.com/n554yr.jpg

Možda znate gdje se vide Vipovi odašiljaći jer tražim ali ne nalazim ništa korisno?

Pupo 15.01.2018. 18:37

Po cemu odlučuju tko će dobit koji ruter?

Dusan 15.01.2018. 18:55

.
Freerock0 što nemaš ti VIP LTE_A mrežu?
Vip zasad dijeli samo ruter ZTE MF283+ ili Huawei 310s-22, dok tele2 dijeli MF286. Ostaje nabava u vlastitoj režiji, ja uzeo MF286 CAT6, nek se nađe.
Pošto daje svaki provajder po 1 vrstu rutera Pupo ne odlučuju puno kome će dat koji.
.

freerock0 15.01.2018. 19:12

Citiraj:

Autor Dusan (Post 3151120)
.

Ne , ali bih htio probati da ju nađem/podesim ako je ikako moguće..
Razgovarali smo već o frekvencijama na postovima oko 1145 ...
Ako bih stavio verziju softvera ..B13 dal bi to pomoglo ?
Da napomenem da je ruter iz Poljske(ako je to važno?)

silver_tip 15.01.2018. 19:25

Citiraj:

Autor freerock0 (Post 3151105)
Radi se o MF286.
Na sučelju rutera je Cell ID 388433 ?

Skini si ZTE MF286 Info v0.6.161 pa pogledaj za Cell ID.

Code:

settings.ini
Otvoris s notepadom i editiras tamo IP routera koji ti vec je i username naravno tako da ne moras petljati po samom routeru nista.

Pupo 15.01.2018. 19:44

1 privitaka
Citiraj:

Autor Dusan (Post 3151120)
.
Vip zasad dijeli samo ruter ZTE MF283+ ili Huawei 310s-22, dok tele2 dijeli MF286. Ostaje nabava u vlastitoj režiji, ja uzeo MF286 CAT6, nek se nađe.
Pošto daje svaki provajder po 1 vrstu rutera Pupo ne odlučuju puno kome će dat koji.
.

Ponelo me jer vidim da malo malo netko spominje drugi ruter. 286 mi je zanimljiv jer ima gigabite portove, no snašao sam se s gigabit switchem.

Na vipu sam nekih mjesec dana, posložio sam si sve. Minus su ovih 100Gb što je malo, da je 200 nebi morao razmišljat uopće. Ovako ipak doziram jutubiranje.

Minus broj 2 i ujedino najveći minus je što jednostavno nekad moram par puta refreshat stranicu da mi otvori, i recimo na speedtestu, nekad mi ne reagira na GO i tak random gluposti. Kad mi neće otvorit stranicu, ni ping ne prolazi, neznam zapravo što se događa. I s tim ću gnjavit SZK, jer me to nervira.

Signal strenght mi je 5/5 uvijek, nisam vidio nijednom da je 4, a prema onim vrijednostima iz tablice, sve je Good/Excellent.

http://forum.pcekspert.com/attachmen...1&d=1516041261

Brzina mi je predveče oko 20 u prosjeku, htio sam stavit i skrinšotove, al eo sad mjerim i dobivam brzine koje nisam nikad vidio u ovo vrijeme, tj. naveče:

http://www.speedtest.net/result/6968691654.png

Uredno bez problema igram online igre, a torente mi iza pola noći uredno skida po 3-4-5Mb/s.

Za torente, kupio sam si onu utičnicu/timer gdje mi svaku veče u 11:59-00:01 gasi ruter, na torent klijentu je podešen scheduler i RSS, tako da me zapravo ujutro sve čeka što pratim.

freerock0 15.01.2018. 19:54

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3151145)
Skini si ZTE MF286 Info v0.6.161 pa pogledaj za Cell ID.

Code:

settings.ini
Otvoris s notepadom i editiras tamo IP routera koji ti vec je i username naravno tako da ne moras petljati po samom routeru nista.

Cell ID 388433 isto kao što piše na sučelju rutera.
Možda znate gdje se vide Vipovi odašiljaći sa "Cell ID" jer tražim ali ne nalazim ništa korisno?

http://i67.tinypic.com/11sgf8h.jpg

Vragec007 16.01.2018. 23:35

Download/Upload

Pozdrav,

trenutno imam homebox na probi. do sad koristim t-com i zbog lose parice ne ide vise od 5mb brzine. s homebox-om mi ide između 20-30 mb a cijena je i malo manja tako da mi se vjerojatno isplati.
Moje pitanje je dal je dosta 100gb mjesečno i na koliko se spusti brzina nakon sto se prođe taj limit?
isto tako nije mi jasno zasto i kako mi je upload skoro duplo veći nego download na speed testu? je li to normalno i da li će to predstavljat problem? da li se on može nekako ograničiti?

buljaka 17.01.2018. 00:07

upload ti je veci jer je download manji zbog zagusenja veze, previse usera. Nema problema sa time, nakon 100 gb dvnevne tarife ides na 1 Mbps = 125 kB/s

Vragec007 17.01.2018. 10:19

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3151833)
upload ti je veci jer je download manji zbog zagusenja veze, previse usera. Nema problema sa time, nakon 100 gb dvnevne tarife ides na 1 Mbps = 125 kB/s

Hvala ti na odgovoru!:fala:) e da..kaj se tiče tog zagušenja od više usera i većeg uploada..isprobao sam samo kad je jedan uređaj povezan na box i opet je isto..upload puno veći..nisam se do sad susretao s tim..do sad sam na t-com bakru imao 5mb download i 1mb upload pa me to sad zbunjuje na ovom boxu :stoopid:

Green_FanBoy 17.01.2018. 11:41

Dali još nekome zadnjih nekoliko dana signal puno slabiji? Meni je "normalno" da ima 4 crtice, rijetko padne na 3. Odnedavno, 1 crtica, jedva 2.. Download 7-8 MBITa potegne. Upload ide prek 20.. Uobičajeno mi je 35-40/10-14...

Prezime 17.01.2018. 12:16

Citiraj:

Autor Vragec007 (Post 3151916)
Hvala ti na odgovoru!:fala:) e da..kaj se tiče tog zagušenja od više usera i većeg uploada..isprobao sam samo kad je jedan uređaj povezan na box i opet je isto..upload puno veći..nisam se do sad susretao s tim..

Radi se o korisnicima koji koriste istu baznu stanicu, a NE onima u tvojoj lokalnoj mrezi. Cijeli 4G/LTE sistem radi slicno kao i WiFi, tj ukupna propusnost bazne stanice se dijeli na ukupni broj korisnika.
Dakle, ako si sam spojen na baznu stanicu onda imas max brzinu, a kad vas se spoji tisucu, onda svi dijelite max propusnost stanice, pa onda i brzina proporcionalno pada.

freerock0 17.01.2018. 16:32

Možda znate gdje se vide Vipovi odašiljaći sa "Cell ID" , jer tražim ali ne nalazim ništa korisno?

Prezime 17.01.2018. 19:24

Ne, znam samo za sve LTE Hakom i za Tele2
Oduzmes poznate sa Tele2 karte i ostanu ti VIP i HT. Na Hakom-ovoj karti su brojevima 1, 2, i 3 oznacen broj provajdera na svakom mjestu/tornju

freerock0 17.01.2018. 20:17

Citiraj:

Autor Prezime (Post 3152212)
Ne, znam samo za sve LTE Hakom i za Tele2
Oduzmes poznate sa Tele2 karte i ostanu ti VIP i HT. Na Hakom-ovoj karti su brojevima 1, 2, i 3 oznacen broj provajdera na svakom mjestu/tornju

Na njima sam već tražil ali nema niti jedne bazne stanice u mojoj blizini.
Moguće da obje karte nisu ažurirane ? Čini mi se malo vjerovatno ....

mujica 17.01.2018. 21:08

Citiraj:

Autor Vragec007 (Post 3151806)
Pozdrav,

trenutno imam homebox na probi. do sad koristim t-com i zbog lose parice ne ide vise od 5mb brzine. s homebox-om mi ide između 20-30 mb a cijena je i malo manja tako da mi se vjerojatno isplati.
Moje pitanje je dal je dosta 100gb mjesečno i na koliko se spusti brzina nakon sto se prođe taj limit?
isto tako nije mi jasno zasto i kako mi je upload skoro duplo veći nego download na speed testu? je li to normalno i da li će to predstavljat problem? da li se on može nekako ograničiti?

tak je i meni. trenutno nekih 17/21, al to varira od dana, sad je oblacno i bezveze... box mi je na tavanu i ak malo pomaknem antene bude drasticno bolje, al to vec drugi dan padne, onda opet pomaknem, pa je bolje i tako u krug. no s obzirom da se drzi a tih 20/20ak i ima tendenciju u principu samo na vise, ne zamaram se vise s tim:)

100gb je meni na knap, bez torrenata. dobro razmazen sam na 100/100 zadnjih 6,7godina, al sam se preselil, a tu ce optika mozda dva dana prije nego evoluiramo na full bezicno sve, ukljucujuci i teleportaciju.
Od 00-08 ti je free promet, pa ak skidas nesto skidaj tada. isto vrijedi i ako ispucas 100gb, od 00-08 nema ogranicenja brzine na 1mbit.
E da i obavezno reboot u ponoc, jer ak ti je nesto zakaceno ne bude se prebacil na free tarifu i ode ti 100gb. onda moras cekat kraj obracunskog razdoblja jer kao tek onda vide kad se to dogodilo, bla bla, a ti umires sa 1mbit, pa das tri banke za jos stotku. ja sam stavio vremensku sklopku i fiju. jedino kaj onda onu statistiku o potrosnji mozes zaboravit jer ti tam sve zbraja...

antunhr 19.01.2018. 02:23

I kod mene su brzine pale drasticno. Prije sam imo rednovno poslje 2 ponoci preko 120 mbita.. sada ide 40-60mbita. Cat6 na obje frekvencije spojen. Zagusenja su svakim danom sve veca. Preko dana mi se zna vikendom desiti da padne ispod 10 mbita brzina te ping naraste. Prije preko dana brzina je bila oko 100 mbita. Sve me strah kako ce biti za koji mjesec.

Groowix 20.01.2018. 23:26

Pozdrav.
Uzeo sam homebox na probni rok i nisam zadovoljan dobivenim. Naime, ono što mi je obećano od prodajnog predstavnika se baš i ne podudara s onim što sam dobio glede brzina i prometa.
Pitanje, na koju mail adresu se može poslati zahtjev za raskid ugovora?
Ili ako odem direktno u poslovnicu mogu li ja napraviti raskid jer ugovor je potpisao moj stari i na njega glasi linija da nebi ispalo da samo vlasnik može napraviti raskid ugovora.
Hvala.

Pupo 21.01.2018. 07:59

Pa normalno da samo vlasnik moze napravit raskid.

Za raskid ti stari treba otic u poslovnicu da utvrde njegov identitet i da dobije nekakav broj zahtjeva. I onda s tim zoves nekakav broj i rjesavas dalje.

Groowix 21.01.2018. 10:34

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3153749)
Pa normalno da samo vlasnik moze napravit raskid.

Za raskid ti stari treba otic u poslovnicu da utvrde njegov identitet i da dobije nekakav broj zahtjeva. I onda s tim zoves nekakav broj i rjesavas dalje.

Hmm...
On ne može jer je star i bolestan nego sam ja mislio otić sa njegovom osobnom i oibom.
Morat ću to onda napraviti putem maila.

Hvala na odgovoru.:chears:

piva 22.01.2018. 15:50

Evo uzeo sam homebox na probni, radi se o modelu HUAWEI B310s-22.
http://www.three.co.uk/ss/Satellite?...&ssbinary=true

Uz njega sam dobio i neke dvije antene.
Zanima sada što sve mogu učiniti da izvučem najbolji signal?
U kojem vi programu to i kako testirate dok premještate po kući i tražite najbolji signal?

Hvala na odgovoru unaprijed

tizhu 22.01.2018. 16:50

ovo je program

pogledaj temu tele 2 pokučni - tamo su vrijednosti koje gledaš ili jednostavno pokreni speedtest bilo koji i ako si zadovoljan brzinama to je to.
ne zaboravi da brzine variraju o broju uređaja koji su u to vrijeme spojeni na istom odašiljaču kao i ti.

selk 23.01.2018. 10:44

Da li se u ruteru HUAWEI B310s-22 moze vidjeti koji su sve uređaji spojeni preko wifi na njega, kao sto ima i na ZTE 283+

Prezime 23.01.2018. 11:34

Ako ima slican interface kao B315-22, a vjerojatno ima, onda to vidis pod tabom "Statistics"

tizhu 23.01.2018. 12:08

ili to ili odmah na početnom tabu čak.

Prezime 23.01.2018. 14:10

Na B315 je na pocetnom tabu naveden samo broj spojenih klijenata, a po Statistics su navdeni svi detalji, IP, MAC, trajanje, itd...

Trotter IT Co 01.02.2018. 10:15

Pitanje, da li je netko od vas imao problema sa skinutim fileovima preko HB-a? Još razmišljam o potpunom prelasku sa parice (6Mbit down/0.9 mbit up) na HB, pa još istražujem sve. Na Vipovom forumu sam vidio da su neki imali problema sa skinutim datotekama.

c-shadow 01.02.2018. 10:34

Ja sam imao sa ZTE routerom, na 3G dobivao corrupted pakete, ali samo na LAN portove.
Riješeno zamjenom routera za Huawei. Slali su mi 3ZTEa, svi imali isti problem. Neki su i s drugim routerima prijavljivali probleme čini mi se. 6 mjeseci sam se ganjao s tehničkom i dokazivao im.
4G radi ok.

Trotter IT Co 01.02.2018. 10:47

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3158110)
Ja sam imao sa ZTE routerom, na 3G dobivao corrupted pakete, ali samo na LAN portove.
Riješeno zamjenom routera za Huawei. Slali su mi 3ZTEa, svi imali isti problem. Neki su i s drugim routerima prijavljivali probleme čini mi se. 6 mjeseci sam se ganjao s tehničkom i dokazivao im.
4G radi ok.

Hvala ti na odgovoru. Znači, akos e odlučim, morao bi tražit huawei.

Istina je da sam imao na cca 10 dana probno HB sa ZTE routerom, vratio sam u roku od 14 dana, tako da još dobro razmislim. Imao sam problema sa noćnom opcijom, na MOJ VIP su se podaci i nakon ponoći zbrajali, iako sam pokušao ugasit i upalit router oko 00:10.. pa pokušao iz njegovih postavki odspojit i spojit. Lako moguće da je i to bilo do ZTE uređaja.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:25.