PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209288)

tintin 09.09.2015. 09:19

Zar je DS215j toliko slab?
Treba mi za cca do 10 korisnika + torrent + pyload...

Ovo iznad mi je nažalost preskupo.
Ili ima koji drugi 2-bay NAS da je ok i da nije preskup?

Bodisson 09.09.2015. 09:54

Hmmmm.... nitko ne spominje QNAP?

tintin 10.09.2015. 08:40

Ovako nešto je ok?
Cijena je otprilike ili možda malo iznad cijene DS215j.

Lewis 10.09.2015. 08:52

Citiraj:

Autor tintin (Post 2825951)
Ovako nešto je ok?
Cijena je otprilike ili možda malo iznad cijene DS215j.

Nebi ti preporucio (mnogi su uzimali Zyxel , Dlink, Asus i slicne pa na kraju opet zavrsili na synologyu).

Znaci Synology ili Qnap.

10 korisnka i je dosta za mali slabasni CPU ali ako nisu bas svi odjednom i 2015j bi mogo proci premda kad mu nakeljis torrente i jos neke radnje mogo bi CPU biti stlano zakucam na 60-70% ? Ali najveca stvar je software, DSM je toliko pun featuresa da mozes stvaeno svasta namjestiti/postelat/instalirati.

Nagovori ih 10 korisnika da malo sacekaju i ustede za DS 215+ :) ;).

coconut 10.09.2015. 09:05

Jeftiniji kod nas (1.300kn) nego vani (Amazon.de 215€).

tintin 10.09.2015. 09:33

Softverski znam što me čeka kod Zyxela (sa ffp-om se da puno toga) pa me više zanima kakav je hardverski.

@coconut
Gdje je 1300kn?

Lewis 10.09.2015. 09:48

Ds215j je oko 14xx kn a Ds215+ je duplo.

coconut 10.09.2015. 10:34

Nabava

tintin 10.09.2015. 13:13

A sam hardver na Zyxelu NAS520?

coconut 12.09.2015. 10:57

Trebam NAS za SOHO okružje (2 kompa) za backup podataka (mailovi, fotke, OS,..). Želio bih da ima inkrementalni automatizirani backup za oba kompa (cca. 200Gb zajedno sa OS-om). RAID1 obavezan.

A sada jedno n00b pitanje. U slučaju da kihne jedan od kompova, na koji način ga vratiti u prvobitno stanje s NAS-a? Da pojasnim, kod npr. Acronis softvera imate boot cd/usb pomoću kojega nađete na kompu/mreži/cloudu zadnji backup i vratite nazad komp na to stanje. Vidim da i navedeni Zyxel, a i Synology modeli imaju vlastiti backup softver, ali ne vidim sličnu opciju u njima.

Nikky 12.09.2015. 14:02

Nakon šta osposobiš komp (npr. ubaciš novi hdd jer je stari crko), vračaš na isti način kako i kada praviš backup:
- sa cd digneš Acronis - a
- podesiš mu mrežne parametre
- preko mreže pristupiš NAS - u i na njemu odg. Backup - u
- za Destination postaviš hdd
- dalje znaš

Zgodno je napisati u onaj komentar txt file podatke o particijama ili to napraviš na starinski način na komad papira.
Kakav je sw za Backup po tim uređajima ne znam, možda je ok, za ovo preko Acronisa si siguran.

coconut 13.09.2015. 18:34

Znam raditi sa Acronisom. Samo mi je on dodatni trošak. Mislio sam da se može nešto napraviti i sa softom koji dođe uz NAS.
Nego, još uvijek nisam dobio savjet za NAS. Diskove bi stavio WD Red. Ili znate neke bolje od njih?

Lewis 13.09.2015. 19:43

Citiraj:

Autor coconut (Post 2827190)
Nego, još uvijek nisam dobio savjet za NAS. Diskove bi stavio WD Red. Ili znate neke bolje od njih?

O kolko love se prica ? i dali ides na 1, 2, 4, 5,... diskova ?

coconut 14.09.2015. 08:48

2-bay. Lova nebitna jer plaća firma. Diskovi od 2Tb svaki u RAID1 polju. Backup bi bio svakodnevan, inkrementalan i za bar 4 dana unatrag.

Lewis 14.09.2015. 08:55

Citiraj:

Autor coconut (Post 2827293)
2-bay. Lova nebitna jer plaća firma. Diskovi od 2Tb svaki u RAID1 polju. Backup bi bio svakodnevan, inkrementalan i za bar 4 dana unatrag.

Onda Synology DS 215+

2TB mi se cini malo prostora (1.86 Formatirano) ali OK mozda nema velikih faileova pa ce biti dosta neko vrijeme.

Premda ja bi za firmu isao na 4 bay NAS i RAID 5 (3+1 parity).
Za diskove definitivno WD Red jer Green nisu bas za takvo okruzenje (premda su meni 4*3TB Green radili 3.5 godine prije nego su poceli prvi bad blokovi ali su onda u 3 mjeseca 3 komada razvila bad blokove).

coconut 14.09.2015. 09:33

Najveći file, uz C particiju na oba kompa (80 & 30Gb), je specijalizirani program koja cijeli ima 70Gb na jednom kompu, a na drugom Thunderbird sa svojih <1Gb. Kada tome dodano još neke foldere, očekujem 200-250Gb backupa.
Zaboravih reći da bi sve išlo preko Iskonovog Zyxel routera. Nabavljam i UPS na koji ću spojiti taj NAS i komp1.

EDIT: @Lewis
Zašto 215+, a ne npr. 215j? Razlika u cijeni je skoro dupla, a ne vidim si neke potrebe za npr. 2 LAN porta, 2 USB 3.0,... Mi smo mala firma. Usporedom oba modela ne nalazim opravdanje tolike razlike u cijeni, ali vodi računa da sam ja ipak n00b na tom polju.

Lewis 15.09.2015. 07:53

Citiraj:

Autor coconut;2827314
EDIT: @Lewis
Zašto 215+, a ne npr. 215j? Razlika u cijeni je skoro [URL="http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=ds215%2B"
dupla[/URL], a ne vidim si neke potrebe za npr. 2 LAN porta, 2 USB 3.0,... Mi smo mala firma. Usporedom oba modela ne nalazim opravdanje tolike razlike u cijeni, ali vodi računa da sam ja ipak n00b na tom polju.

U biti 215+ dvije klase iznad 215j. Dosta jaci CPU i duplo vise RAMa. Za neku kucnu upotrebu nije tolko bitno ali ako se nakaci X usera zakucavat ce vam CPU na "j" modelu. Imao sam par godina DS411j i kad samo poceo malo vise usera kacit (mobiteli, jos 2 kompa, laptop) i pustati 3-4 torrenta odjednom morao sam pauzirati torrent kad bi htio gledati fullHD video jer procesor bi u nekim trenutcima "zakucavao". 215j je dost jaci hardwar eod mog starog 411j ali ope tje najnizi level koji daju.

Ja znam da tebi sad u teoriji sve izgelda kao "ma netreba nama to" i milsis proci jeftino ali poanta je da je procesor/hardware u ovom slucaju ono sto cini razliku u cijeni i d aot nekupijes svake godine pa s epo meni isplati dati vise u startu i biti miran 5 godina. Ja sam nakon 3,5 godine prodao 411j i presao na 415+ i to je nebo i zemlja ali nije ni cudo jer i cijen aje nebo i zemlja a i sam Synology ih klasificira za puno drugaciji target/market.

Po meni ovi "j" modlei bi trebali pisati iskljucivo "home" bez onoga "small office" :).

Na poslu imam DS414 i nas je 14 koji se spajamo i snimamo male fileove (siti file server) i kad pocnem fillati backup ili kompirati moje fileove koji su puno veci od Autocad/word fileova sto ostatak ekipe radi vidim da CPU skace na 65-70% dok moj DS415+ kod kuce neide preko 10-12% u slicnim i jos zahtejevnijim uvjetima (kopiranje backupa, video server, torrent, Dropbox sync i sve u isto vrijeme)

tintin 15.09.2015. 09:33

Jel ovo ok NAS?

Lewis 15.09.2015. 09:40

Citiraj:

Autor tintin (Post 2827679)
Jel ovo ok NAS?

Definiraj "OK" :)?

Hardwerski je OK, cjena je primamljiva ali softverski (software/aplikacije/3rd party community je ono sto ce ti dati napredne opcije u NASu)...... ko ce ga znati :).

tintin 15.09.2015. 09:57

Kad bi se bar mogao dati gore Synology softver.
Trebam zamjenu (bolju) za Zyxela nsa325 v2 koji isto ima softverskih "problema" i več sam bio na korak da kupim DS215j, a onda ste mu pokopali hardver.
U igri je cca 1500kn i sad je dvojba oko toga jel bolje uzeti jači hardver ili bolji softver i podršku (jedno i drugo za te novce bojim se da ne ide).

Lewis 15.09.2015. 10:06

Pa aka ti je Zyxel NSA325 V2 bio dovoljno brz za sve sto si radio prije (hardwerski je to 1.6GHz Marvel, mislim single core) onda ti DS215 Marvel Armada 800Mhz Dula core nebi trebao biti sporiji po tom pitanju a i RAMa imaju isto. Znaci ako ti je to hardwerski "dovoljno" onda ce i 215j biti dobar.

Znaci poanata je da neces bas moci nagurati 10 stvari/processa u 512MB RAMa i slabasan procesor ali nije da nece raditi, radit ce sasvim dobro ako ti je taj Zyxel standard/benchmark.

tintin 15.09.2015. 10:37

Za "po doma" je Zyxel bio ok uz potrebno znanje o ffp-u da se softverski dovede u red.
Jel onda taj Synology dual core bolji od single core Zyxela ?
Softverski se ne mogu uspoređivati jer je tu Synology u debeloj prednosti.

EDIT:
Moram priznati da me jako škaklja ovaj Zyxel, a sa novim firmwareom trebala bi doći i podrška za ffp.

tskarda 16.09.2015. 11:07

Kako pratim ovu temu jer me zanima kupnja NAS-a, uočio sam danas da je Microline dao akciju na Zyxel NAS uređaje, pa obratite pažnju kod naših dilera, vjerovatno će cijene pasti koju kunu.

coconut 16.09.2015. 11:35

Za mene je gotovo. Već sam platio preporučeni DS215+.

zYpreXa 16.09.2015. 17:58

Kako bi se ponasao Synology DS115j u kucnog korisnika?
namjena bi bila povremeno skidanje torrenta i bio bi DLNA server za strimanje multimedije na smartTV i resiver.
znam da je hardverski na samome dnu ponude (ali takva mu je i cijena), pa me zanima da li bude hardver dovoljan za takvog kucnog korisnika?

perich 17.09.2015. 15:29

znači po ovom kaj sam tu pročitao, DS215j bi trebao biti ok za kućnog korisnika? pod kućnim korištenjem mislim na:

- 90% vremena Idle ili Torrent
- dnevni backup par foldera na kompu
- dnevni backup jednog smartphonea
- sat-dva, svaki drugi treci dan povlaciti neki film na komp ili telku preko WDTV-a

Plan je ubaciti 2x4TB diska u Raid1 unutra i zaboravit na njega.

To što će on u multitaskingu koristit procesor malo više me ne smeta jer će se to događat relativno rijetko. A što se tiče multimedije, nemam, a ni ne vjerujem da ću imati 4K materijala i neku uber telku jer većinom sve gledam na kompu.

RaneZ 17.09.2015. 15:47

Citiraj:

Autor perich (Post 2828639)
znači po ovom kaj sam tu pročitao, DS215j bi trebao biti ok za kućnog korisnika? pod kućnim korištenjem mislim na:

- 90% vremena Idle ili Torrent
- dnevni backup par foldera na kompu
- dnevni backup jednog smartphonea
- sat-dva, svaki drugi treci dan povlaciti neki film na komp ili telku preko WDTV-a

Plan je ubaciti 2x4TB diska u Raid1 unutra i zaboravit na njega.

To što će on u multitaskingu koristit procesor malo više me ne smeta jer će se to događat relativno rijetko. A što se tiče multimedije, nemam, a ni ne vjerujem da ću imati 4K materijala i neku uber telku jer većinom sve gledam na kompu.

Tako ja imam i prezadovoljan sam. TimeMachine od iMaca svako malo cacka, i neki GeniuTimeline od piceka takodjer. Oni se staaalno bekapiraju (dnevno, satno, tjedno). Usput rokam torrente i slicno. Takodjer streamam preko njega preko andorid boxa filmove/serija. Sve u isti cas. I radi savrseno. Najbolje ulozena lova ikad. Zna zastucat (citaj sporije se otvara) njegov OS kad uz sve spomenuto jos cakcam po settingsima za ventilator :D Zasto ? Jer moze :D

zYpreXa 17.09.2015. 15:51

Mene zanima DS115j, sa jednim diskom.
Backup mi nije potreban, vec samo torrenti i strimanje filmova/serija na tv i muzike.

1v@n 17.09.2015. 15:57

Imam pitanje oko Synologya i njegovog WP-a.

Imam site u WP-u na njemu, lokalno sve radi ok i sad bih ga ja htio puknuti online.

Imam xxxx.synology.me domenu (?) i po DDNS postavkama, sve je ok. Gdje, što i kako napraviti da stranicu vidim van lokalne mreže?

tintin 17.09.2015. 16:03

Citiraj:

Autor RaneZ (Post 2828647)
... jos cakcam po settingsima za ventilator :D Zasto ? Jer moze :D

Jel se vent jako čuje?
Na Zyxelu NSA325 v2 me ubijao u pojam.
Ima sad jedan sa 12cm ventom pa možda njega upiknem ali je svakako Synology bolji.

Facelessone 17.09.2015. 16:36

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2828653)
Imam pitanje oko Synologya i njegovog WP-a.

Imam site u WP-u na njemu, lokalno sve radi ok i sad bih ga ja htio puknuti online.

Imam xxxx.synology.me domenu (?) i po DDNS postavkama, sve je ok. Gdje, što i kako napraviti da stranicu vidim van lokalne mreže?

Forward porta 80 prema synologyu.

1v@n 17.09.2015. 16:39

Citiraj:

Autor Facelessone (Post 2828675)
Forward porta 80 prema synologyu.

Može malo više detalja?

Facelessone 17.09.2015. 16:44

Odeš u router, pod port forwarding, gdje god se to nalazilo kod tebe (toolbox - game and application sharing na thompsonu i još nekima) - Assign a game or application to a local network device - nađeš HTTP i desno odabereš synology nas ili njegov lokalni IP upišeš ako odabereš user assigned.

1v@n 17.09.2015. 17:01

Citiraj:

Autor Facelessone (Post 2828677)
Odeš u router, pod port forwarding, gdje god se to nalazilo kod tebe (toolbox - game and application sharing na thompsonu i još nekima) - Assign a game or application to a local network device - nađeš HTTP i desno odabereš synology nas ili njegov lokalni IP upišeš ako odabereš user assigned.

Hvala, uspio sam. Sad kod upisa xxxx.synology.me dolazim do "Web Station has been enabled. To finish setting up your website, please see the "Web Service" section of DSM Help."

Očito ga negdje trebam natjerati da prikaže index.html, ali gdje...

zYpreXa 17.09.2015. 23:50

Citiraj:

Autor zYpreXa (Post 2828651)
Mene zanima DS115j, sa jednim diskom.
Backup mi nije potreban, vec samo torrenti i strimanje filmova/serija na tv i muzike.

Kak se bude ponasao DS115j u navedenoj situciji?

zYpreXa 20.09.2015. 08:55

Citiraj:

Autor zYpreXa (Post 2828851)
Kak se bude ponasao DS115j u navedenoj situciji?

Itko - nitko?

coconut 20.09.2015. 14:32

Došao DS215+. Po slikama na netu, očekivao sam veću kutiju. Čekam još hardovlje.
Inače, na Amazonu se nađu kitovi uređaja sa hardovima povoljnije nego da se kupuje odvojeno. Povoljniji su nego kod nas, ali ne šalju svi prodavači robu u Hrvatistan.

Lewis 20.09.2015. 16:09

Citiraj:

Autor coconut (Post 2829668)
Došao DS215+. Po slikama na netu, očekivao sam veću kutiju.

Zasto ? Pa pise ti u specifikacijama koliko je velikateska kutija :).

coconut 20.09.2015. 18:48

Nisam uopće gledao dimenzije nego sam gledao slike. Očekivao sam duplo širi uređaj. :D

tintin 22.09.2015. 14:40

Citiraj:

Autor Black Dragon (Post 2536641)
...
Ono što želim napisati je upotreba ASUS Routera kao NASa. Dakle imam doma RT-N56U router za net. Kao router ima sve što mi doma treba i to radi bezprijekorno (malo se grije ali i to se da opraviti, imam i na poslu RT-N66U i taj je super). RT-N56U ima na sebi dva USBa 2.0 i mogućnost da se na ta dva USBa spoji printer (print server, USB mobile internet stick za pristup internetu ili za back-up ukoliko padne "žični" on se odma uključi, te se mogu spojiti USB diskovi).
Dakle kvazi NAS, je ono što nas zanima. Imam viška RED WD od 2 TB (toliko vidi router) i vanjsku ladicu sa svojim napajanjem (nema dosta stuje u routeru osim za memstick). Na disk se može instalirati FTP, Download manager (torrenti, mule, AiCloud sa aplikacijom za Andoid i iOS za neki kvazi oblak koji više liči na pojednostavljeni FTP pristup sa mobitelom). Stvar funkcionira, nema tu revolucije. Može gore pobrojano i to je to. Kada nije disk u upotrebi uredno ga pošalje u sleep mod, dakle manji račun za struju i duže trajanje. Prijenos je na nivou 100 mbps. Bez obzira što je router 1000 mbps i USB 2.0 480 mbps, copy paste i ne ide brže od 13 MB/s (malo više od 100 mbps). QoS je za Q :) Mislim kopiram sa stolnog kompa filmove na disk i sa drugog kompa ili moba ga "molim" da mi nešto da od bandwidtha :).
Uglavnom za solo pleyera doma kao sprava za mapiranje mrežnog diska, dodatni vanjski backup, download mashina za torrente i mule i slično, te media server i FTP, te cloud, ocjena 8/10. BTW dobijete i DNS (tipa NEKOIME.asuscomm.com) od ASUSa za free tako da uvijek znate gdje vam "stanuje" NAS kada ste negdje.
Za više od 3 osobe koje češće trebaju pristup NAS ocjena 2/10. Dakle prva pomoć.
Ima i od Synology USB riješenje ali je ono 600 kn, za jedan disk Synology riješenje je oko 1200 kn, nemate love a kupujete i trenutno router koji može nešto malo više RT-N56U za 600 kn i imate neku ladicu ili kupite neku sa vanjskim napajanjem za 120 kn i imate NAS ako je samo za vas i nemate potrebe za naprednim postavkama, jeftino i iznenađujuće učinkovito riješenje. Ukoliko će ga koristiti više od tri osobe i imate puno više želja od onog što sam nabrojao da sprava može onda Synology.

Interesira me kako si izveo da se ovi programi instaliraji na hdd?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:56.