![]() |
Citiraj:
E sad, gdje naći dobar 2133 2x8 GB DDR3 RAM danas...? |
To bi se isplatilo jedino kad bi naletio na nešto polovno sa dobrom cijenom, pa da uz prodaju postojećeg ne bude velika investicija. U suprotno davati neke sulude cijene za novi ddr3 ram nema smisla
|
Tako nešto i gledam, rabljeno ili možda čak eBay...
Možda glupo pitanje ali... jel čudno što mi ram radi na 2T ili je to uobičajeno za ove više taktove iznad 1333Mhz? |
S moba ne vidim koji RAM imaš, ali ako je običan zeleni bez hladnjaka, normalno je da nemre na 1T preko 1333.
Što se 2133 boljeg RAMa tiče, znam da ga ima jedan kolega forumaš, 2133 C9 2x4GB kit ali pošto ga je tek nabavio, nisam siguran da ga je spreman prodavati. Kolega nek se slobodno sam javi da ga ne prozivam :D Po meni, pošto je to 1155, to možeš i dalje za fine novce utrapit (koliko god se to meni činilo besmisleno, ljudi i dalje to kupuju) i uzeti nešto novije sa DDR4. Istina je da bi te nadoplata nešto više izašla, ali bi dobio puuuuno više nego sa tim kitom rama od 8GB plus živci, vrijeme i prekupci s čime ćeš se hrvati da nađeš to. Ako baš zeliš, eBay ili Njuškalo. Ovdje nisam vidio da netko to aktivno prodaje ili traži procjene. Sent from Usreo Mobara |
Iskreno ne kužim to drkanje sa stavljanem bržeg RAM-a na sada već 7-8 godina staru platformu za možda 5% dobitka u performansama...? :stoopid:
Bolje digni takt proca za 100 mhz, na isto će te doći :D |
Imma 2x8 GB Corsair Low Profile. Ovako to izgleda u CPU-Z:
https://i.postimg.cc/Zq1v8K38/Memori...B-1600-2-T.jpg Nije zelen, ima low profile hladnjake, ali ne ide na 1T nikako. Dok je 2x4 GB kit koji sam prodao kada sam nadograđivao RAM davno uredno radio na 1600 na 1T. Brzi eBay search mi je izbacio ovo: Mushkin Blackline 2x8GB 997125F - Otprilike 830kn s poštarinom. Citiraj:
Tako da kad se već zafrkavam, zašto ne i probati s boljim RAM-om ako se ukaže prilika. |
8GB pločice rijetko odu na 1T. Tako da što kaže thunderbird, nakljukaj ti CPU dokle ide, a RAM ostavi na 1600 C9 2T i Bog da te vidi.
830 kn za taj RAM ti skoro košta kao i novi 2x8GB Aegis 3000MHz c16 DDR4 kit. Ploču, RAM i CPU da prodaš, imaš za OK B450 ploču i 1600X Ryzen kojih ima za kikiriki. I imati ćeš em sve novo em ćeš dobiti puno više nego što bi dobio samo sa RAMom sa ebaya. Govorim ti to kao osoba koja je šutnula s1155 i7 2600K, 4x4GB 2133 C9 za Ryzen R5 1600 pred skoro 3 godine. Ekipa može pričati što hoće, no tu zamjenu sam napravio i upgrade sam vidio, pogotovo u gamingu. Naravno, isto vrijedi ako ćeš ići i na noviji Intel tipa Coffee Lake, samo će te to koštati osjetno više za malo više performansi u odnosu na gorenavedeno. No, your call. Vidi što ti najviše igra u cijeloj priči. Sent from Usreo Mobara |
Da, sve to ima smisla što pričaš. Vidjeti ću još što i kako, za sada samo istražujem opcije, lako moguće da se odlučim i na zamjenu sustava.
Zadnje pitanje - 4x4 naspram 2x8 keksi, dal ima prednosti (vezano uz komentar oko toga da 8GB pločice teško idu na 1T)? |
Pa gle, ima različitih mišljenja, ali ništa nije dokazano u praksi. Sve ovisi o IC-ovima koje RAMovi koriste. DDR3 8GB keksi su se pojavili kasnije i više manje su svi bili na naponima 1,5V. Ove koje sam ja imao C7 su bili 1,65V što je već blizo gornjoj granici napona.
Probaj mu dati 1T i napon 1,65V pa vidi što će se dogoditi. Što se 4x4 vs 2x8 tiče, jedina prednost je ta što 2x8GB manje opterećuje IMC. Iako je i to skoro pa nebitno jer je ne teraš module na nekim bijesnim naponima od 2V ili slično. Sad vidim da imaš i5 2500K, sad je tek jasnije da stvarno ikakvo ulaganje u ovo nema smisla, pogotovo jer koliko god da lupiš para u ovaj stroj (i7 procesor ili brži RAM), potrošiti ćeš love jednako ili malo manje nego za novu platformu, a promjene će ti biti kozmetičke tj neke igre će ti se vrtiti na 97 umjesto na 91 FPS. Je li ima smisla, procjeni sam. Osobno nebi ništa mjenjao, a ako i bi, prije bi upiknuo i7 2600K/i7 3770K nego mjenjao RAM. Samo je sada pitanje za koliko bi mogao prodati i5 2500K koji vidim da ni za 400 kn ne odlazi sa nekih oglasa, a i7 2600K koji realno vrijedi 700 kn ti neće nitko prodati za te novce. Nipošto jednostavan slučaj druže. Svaki scenarij te košta i niti jedan nije skroz povoljan :/ ako je upgrade platforme u pitanju, tu si u odličnom položaju jer u biti ne trebaš baš ništa mjenjati osim MBO+CPU+RAM. |
Sve što pišeš ima logike i stoji, tako da ću ići na nadogradnju platforme MBO+CPU+RAM - ali tek na ljeto, sad nemam previše vremena za igrati se. A do tada stignem proučiti što i kako.
S ovim što imam - memoriju nisam nikad dizao iznad 1.5V, jer se sjećam da je negdje tako bilo preporučeno za 24/7 OC. Procesor uredno kuca na 4,5 GHz već 6 godina i nikad nije prešao 60° (u sintetičkim testovima skočio je do 66° max). U nekim testiranjima kada sam slagao OC sjećam se da je uredno bootao i sa preko 5 GHz, tako da mu možda onda ipak malo protegnem noge (tipa do 4,7GHz). :) |
Ma onda ako budeš na ljeto išao na novo, onda se nemoj sekirati oko napona. Gazi i vozi kako je išlo i do sada.
Sandy Bridge je zahvalna arhitektura kao i sve oko nje. Kod mene je bila 5+ godina, kod tebe još i duže. Na ljeto ćeš imati slatke brige. Izlazi Zen2 arhitektura u AMDa (ako budeš mjenjao momčad) ili budeš išao na lntel koji bi cijene trebao do tada riješiti jer su sada procesori nerealno preskupi zbog nestašice. Sent from Usreo Mobara |
Igrao sam se nešto (neuspješno) s višim taktovima i voltažom DRAM za 1T takt, ali ne da mi se nit imam vremena zafrkavati se. Na ljeto ide nova platforma.
Gledao sam cijene procesora i mislim si WFT, sve je otišlo gore. Prvo grafe zbog rudarenja a sad i procesori... Ne znam dal ću mijenjati kamp, kako primarno vrtim avio simulacije na kompu tu još uvijek ulogu igra visoki takt (engine-i kasne nekoliko godina za modernim naslovima). Ovisno o tome što se nudi na ljeto. :) Hvala na savjetima. |
ja sam isto gledao malo razlike rama i benchao to... treba što brže je zaključak :D
eventualno neki 2166 i grafa, ali to je to od apgrejda. |
Syss šta je gore imati ?
otljucan proc i sporu memoriju ili imati dobru memoriju a zakljucan proc (ekvivalent i7 4770) :D https://www.corsair.com/uk/en/Catego...GX3M2A2400C11R |
Danas razlika između quada i quada + HT dosta znači u nekim igrama, može biti razlika između stuttera, odnosno primjetno nižeg min. fps-a i glatkog igranja.
Tako da ako netko ima 1155 i7 ima u tome još soka - pod uvjetom da mu gtx 1060 6gb i RX 580 8gb i taj rang gpu predstavljaju bitan update. Može ići i gtx 1070/980Ti, možda tu i tamo bi bilo bottlenecka u pokojoj igri, pogotovo ako nije OC-an, no zanemarivo tj. u globalu se isplati staviti takve gpu. |
Malo OT...
Definitivno sam se oprostio sa legendarnim sandy bridge-om radi prelaska na noviju platformu. Ni sam ne znam koliko sam 2500/2550k modela izmijenjao radi traženja golden samplea. Bilo je tu nekoliko 2600k modela, čak i jedan 2700k...uvijek je bilo peri deri na 4500mhz uz pristojne temperature. Uglavnom nezaboravan socket za mene jer se na njemu odigrala hrpa naslova kojih se rado sjetim. Još uvijek se može na njemu pristojno igrati,ali ipak vrijeme traži promjene. Malom nabrijanom 2500k modelu skidam kapu dolje i zahvaljujem na svemu. Nikom se ne bih načudio da na desetljeće 2021 još uvijek ganja s njim nove naslove na 1080p uz pristojne detalje. :care: |
Ja još uvijek na mome. Sve mi radi odlično na 1080p. Od prvog dana na 4,5ghz
|
Da da ! Gurat će on desetljeće kažem vam ja...sandy će shebat i petokolonaše po stažu ! :fiju:
geronimo@ Šteta što memu nemaš na 2133mhz. |
Sumnjam da bi to šta promijenilo. Nikad je nisam ni pokušavao oc. Nedavno upgrejd sa 8 na 16gb.
Razmišljam neko vrijeme o novoj mašini ali sa ovim skokom cjena na proc i matične zadnjih 6 mjeseci... Plan je bio z370 i i5 8600k. Neznam dal' je to još dobra ideja. Ne sjećam se jel on ima HT. |
Citiraj:
Pa ne bi puno promijenilo,ali ipak iskoristiti memorijski kontroler do kraja. Slažem se s tobom,al ne u potpunosti. Uzmeš osrednju ploču,ryzen 1600,mema 16gb i eto ti skoka u performansama. Jedino intel trenutno sere sa cijenama procesora...too much ! |
Totalno sam van toka za AMD. Još od vremena phen2 X4. Morat cu zgrijat stolicu lol.
|
4 teme imaš u kojima se zadnjih 22 mjeseca piše o Ryzenu :D baš da te se ni jedna nije zakačila... :) ali eto, vidi u AMD forum ako te Ryzen interesira. Govorim ti to kao netko tko je baš napravio korak sa 2600K 4,5GHz + 16GB DDR3-2133MHz RAMa i VIDIO razlike :)
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Cpu: 1. Athlon II X4 860K 2. i3-8100 3. i5 2500K 4. i5 2500 5. Xeon E5450 Gpu: 1. GTX 750Ti 2. GTX 770 16GB DDR3 1866MHz 16GB DDR4 2400MHz Hebiga, neku jacu grafu nismo imali jer nam se igraju samo djeca a jos su prebalavi za nesto jace :D Gejamnje: na stocku SVI jednaki s time da X4 860K zna minimalni fps pasti dosta vise nego ostalima. Xeon na 3.0GHz isto malo gubi minimalni fps ali vec na 3.2GHz max 1-2 fps-a vs i5 non K ili K na stocku. Encodanje: na stocku i3-8100 najbrzi tj. 8s brzi od i5 2500K kojem se turbo sam regulira. Ako se i5 2500K postavi fixno na 3.7GHz kao i obican i5 2500 onda su oni brzi takodjer par sekundi. Treci je ubedljivo Xeon E5450 a X4 860K encodira skoro kao c2d E8500 :roller: Surfanje, filmovi itd... isti qujac za sve :D i5 2500K dovoljno stavit na 4GHz i pomete pod sa i3-8100 koji kosta 1000kn a Ryzen 1600 je oko 1200kn i sad... Sto se tice multi threaded perfomansi tu nema razmisljanja, isplati se 1600 uzet u bilo kojem obliku jel.... no ako se samo netko igra kao nasa djeca recimo i bar za sada sa tim grafickima a max 1080p rezi onoliko koliko je 1600 brzi od i3-8100 toliko ce biti brzi od i5 2500K na stocku ili 4GHz !! Oko 1000kn se moze mozda dobit za cpu/mbo/16GB rama a valja iskeljiti oko 2500kn za takav komplet na AM4 ili s1151 da se u gejmanju bar sa tim grafama dobije isto !! Pa hebem ja njihove testove sa 1080Ti ili jacim grafama i onda napuhivanje perfomansi procesora u nebesa. Ovdje na pc ekspert forumu recezentu bi se ruka osusila kad bi testirao bilo sta od Ryzena sa 1060 3Gb kao da svi ovdje kupuju najjace grafe i onda hvalevrijedno i velevazno zakljuci u recenziji: Odlican proizvod, perfomnse su oko 18% vece u odnosu na prijasnju generaciju :puke: Pa jesu, za one koji kupuju grafe ok 3-4k pa navise.... Oni procesori gore nabrojani se razlikuju generacijski ama razlikuju se u svim mogucim oblicima i tko nema za "postenu" graficku uopce nema razloga prelaziti na Ryzen ili Coffee Lake jer vrlo malo ce fps-a dobiti naravno na 1080p a potrositi ce love bez veze. |
Puno si toga napisao pa mi nije jasna tvoja poanta. Ja sam naveo da 2500k procesor još uvijek rula sa 1080p rezom. Npr...2500k na 4500 + 16GB rama + GTX 970...kud ćeš više za pristojne detalje čak i sa najnovijim naslovima? Ali normalno da ima ljudi kojima to nije dosta i onda je sandy mrtav jer fale max detalji,pa fale fpsi,pa fali 3D mark bodovi itd itd...takve steram da ne kažem gdje.
Ja planiram osvježiti platformu,ali mi ne pada napamet stavit na nju grafu skuplju od soma kuna. Šta će mi više od jedne 1060 ili 970 koje se već pronalaze za dosta manje love? Da se kurchim po selu kak imam najbolje rezultate u 3D testovima? Ma dajjjj...:-) |
Istina je to sve,ali ako hoces igrat battlefield 1 ili battlefield V multiplayer ti procesori nisu dosta.
Ja sam pokuso sa ryzenom 3 1200 na 4 ghz koji ti je mrvicu jaci od i5 2500k(makar zbog ddr 4 na 3200) sve na low i fps pada na 30 fps i generalno igra steka,trza i neigrivo je,pritom je gpu usage na low postavkama bio oko 30 posto.Moze se igrat i sa xeonom 771 socketa,ali pitanje koje igre i kako.Grafa 1060 3 gb |
Samo da još jednom ponovim iza čega stojim...za 1080p rezu vrijedi ovo što sam naveo.
Nažalost multy ne igram tako da taj dio ne mogu komentirat. |
Citiraj:
Citiraj:
optimizirane i tu treba "masni" proc kako god okrenes. Naravno da to sto sam napisao nije referenca i generalno gledanje, uvjek ce neke igre zahtjevati jacu grafu ili proc... @Drug Brko Velis progledao si ? Nasao svevisnjeg svoga a ? :D A da nije..... ============ Oj komso jes bio u sumi ove godine ? Jesam... ... i kako je bilo ? Odlicno, evo izvukao 32m, platio jedva 3k sa dovozom !! Drva odlicna, nikad bolja ! Da mogu, da oce Lugar zvati jos bi napravio... ode komso doma ca... 1. 16m na papirima ( 122kn x 16 ) cjepanica, slozio ono 14.5m 2. od 18m sjcenice 1m su trulexi. 3. Od 18m sjecenice 3m su meka tip lipa i ostali drlog ali na papirima tvrda. 4. Sjebo 2 lanca. ( 250kn ) 5. Jedan klin se raspo ( 100kn ) 6. Pukla guma u dovozu al to nisam moro platit mada me kirijas gledo mrko, mrko... ( pretovarili smo ga ) Daleko od toga da se ne isplati no tko pita odlicno je, nikad bolje :D Et... ja drva a ti Ryzen :p |
Trebao si zvati, dao bi ti ja 7900GS 256MB PCI-E za taj test. Da vidiš tek onda istih rezultata. Tad bi i taj X4 Phenom oderao i3 Kofi Lejka tj dokazao bi da je i on bolja kupnja od skupog novog procesora. :D
Predlažem da tada u test ubacite i s939 Athlona 4200+ X2, vjerujem da će se nositi dobro sa i3, čak i sa Ryzenom :D Sent from Usreo Mobara |
Citiraj:
|
Citiraj:
bum proucil. edit: multiplayer me ne zanima tak da mi to ne igra nikakvu ulogu, a BF1 i BFV sam preso single na 2500k u 1080p na skoro naj postavkama i radi odlicno (ciljam uvjek na average 60fps jer ispod me nervira :-)). |
Citiraj:
Citiraj:
Tko vec ima i5 2500K + GTX 1060, ni priblizno nece dobit u gejmingu onoliko koliko ce ga para izac prelazak na tog Ryzena. Mada.., prvak gluposti je i3-8100 koji se vise ili manje ponasa i daje rezuktate kao i5 2500K sta god radio s njim a dodje 1000kn jel... |
Napisao sam nešto, ali maknuo. Ostanimo na tome da moja ponuda za 7900GS vrijedi i dalje ako treba dokazati kako su novi procesori nepotreban upgrade naspram Sandy Bridge K procesora :D
Sent from Usreo Mobara |
Slagao sam ovih dana ryzen 1600 i pošto sam razmišljao dograditi i5 6500 na nešto testirao sam kako se ponaša sa mojom 1060 6gb.
Razlika u igrama očekivano nije baš nekakva. Možda 5 do 10% u vrh glave ali je opterećenost procesora kod ryzen 20 do 30% a kod i5 80do 90%. Sve što mogu igrati fluidno do sada mogu i dalje sa ovim i5 dok ne budem išao na jaču grafičku. |
Citiraj:
Ja sa svojim 2500K na 4.2 i 1060 3gb, BFV vrtim na 1080 i medium detalji komotno na 60fps, da zna pasti fps zna, na kojih 45 ali ispod toga ne ide i to samo na trenutak. Govorim o online multiplayer sa 64igraca. |
čini se da mnogi posao procesora u igrama gledaju isključivo za punjenje grafičke, nisam siguran u sljedeću tvrdnju ali mislim da je daleko od toga, procesor obrađuje još hrpu stvari, fiziku, client-based hit detection, artificial intelligence i još svašta.
uzmimo battlefielde 1 i 5 u kojima zauzeće procesora proporcionalno raste sa brojem igrača na serveru i ekipi sa quad core procesorima se događaju stutteri, nije da grafička počne zahtijevati više podataka već procesor računa tko zna što. postoje različite vrste štekanja i uzroci padova frames-per-seconda, ne mora biti isključivo zbog manjka grafičke snage već zbog rama, video rama, procesorske snage. shadow of the tomb raider slika koju sam stavio u temu igre, gtx1060 na 2560x1440, 16 threadova ryzena 1700 na 80-90%, procesor obrađuje tko zna kakve podatke i jel bi bilo znatno drugačije sa gtx1050 ili gtx1080 na 1920x1080? sumnjam*, kako god bilo - da procesor nema lufta zakucao bi se 100% i izazivao štekanja; https://i.ibb.co/vH5KyZh/Clipboard01.jpg *prešao sam sa 1920x1080 na 2560x1440 pritom detaljno analizirao promjene i zahtjevi kako za ramom, video ramom i procesorskom snagom nisu nešto veći, na ramu gotovo ništa, procesor također gotovo ništa, na video ramu oko 0.5gb (evo prvi google rezultat potvrđuje https://www.tweaktown.com/tweakipedi...led/index.html tek 4k 3840x2160 traži osjetno više), sve na sirovu grafičku snagu otišlo. sumarum, nove igre traže multithread procesorsku snagu i quad core više nije dovoljan (vjerojatno i najbrži 7700k je na knap), slabija grafička i 1080p nisu izgovor. ne vrijedi za ekipu kojoj ne smetaju povremena zakucavanja procesora na 100% i padovi fpsa na 30-40. |
Citiraj:
Za prelazak sa quada (2500K) na drugog quada (i3 8100) se slažem da nema smisla, makar je i3 nešto brži, ali se ovaj može i clockati pa se to anulira... Citiraj:
|
Tru story.
Evo ja prvi,prešao na 5 2600 sa i5 2400. No regrets,em više jezgri i više threadova. Novi komp za relativno male novce minus GPU. A i tu ću ubosti nekaj rabljeno rx 570 ili 580 za koji mjesec ili dva. |
No dobro...svašta se ovdje piše...puno točnih stvari,dosta pretpostavki i nagađanja,ima i nejasnoća itd itd.
Da sumiramo...slažete li s mojom tvrdnjom da 2500k model procesora spada u “Hall of Fame” ? :-) |
you better believe it :chears:
|
Ja još uvijek drljam svoga, i nikako si nemogu složiti računicu da odrješim kesu. A bio sam blizu par puta već. Stvar je što je Sandy još uvijek dobar za ono što mi treba.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:20. |