PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

IcyTexx 05.11.2014. 01:48

Da prekinemo ovu seriju sa gumama...

Znam da ovo nije motor tema, ja ih ne volim ovak i onak, ali ovo je prvi motor sa turbom. Cestovna verzija preko 200 konja, track verzija 300. Za divljake. :D Ajme kako dobro zvuči track verzija. Predobar mi je i ovaj zvuk turbine na cestovnom.
Zakaj tak ne zvuče auti sa motorima veličine ovog?

kasko 05.11.2014. 02:06

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 2686752)
Da prekinemo ovu seriju sa gumama...

Znam da ovo nije motor tema, ja ih ne volim ovak i onak, ali ovo je prvi motor sa turbom. Cestovna verzija preko 200 konja, track verzija 300. Za divljake. :D Ajme kako dobro zvuči track verzija. Predobar mi je i ovaj zvuk turbine na cestovnom.
Zakaj tak ne zvuče auti sa motorima veličine ovog?

1. Nije to motor s turbom
2. Nije prvi motor s turbom i da ima turbo kojeg nema
3. Ne zvuče zbog broja okretaja te duljine i načina izvedbe ispuha
4. Zvuci hebeno dobro da

IcyTexx 05.11.2014. 03:32

Jes, malo sam se zaletio sad kad sam dublje istražio... Uzeo sam u obzir da Ameri generalno zabrijavaju i supercharger i turbinu zovu supercharged. A i izgleda kao turbo. :D

Ovo sam vidio nabrzaka pa sam se zaletio:
Pohrani.com

esc 05.11.2014. 07:33

Citiraj:

Autor thunderbird (Post 2686665)
Ti si novi pobjednik u raspravi :care::care::care:

:D
Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 2686671)
Moja Michelin Alpin A3 je nakon 4-5 sezona izgubila najmanje pola svojstava koje je imala na početku, priiiiiilično je loša... Pitam se kakva je tek njegova po zimi nakon cjelogodišnje upotrebe. :D

tek sad kreće pravo vrijeme za njih;)
zadnje su u super stanju,prednje pogonske su ipak više poderane i imaju manje ripne ali su još dobre,stare su 4-5godina
u ljeti po najvećim vrućinama cvile po zavojima,kao u američkom filmu,u zavoju samo po gasu,neće izletit dok drifta i cvili:D malo preplašit pješake-neprocjenjivo:D

zgmmax 05.11.2014. 11:27

Brijem da se lik tolko zgusto u ovome :)

http://youtu.be/jxTvMaJBT3c

Keyser Söze 05.11.2014. 14:25

ima li netko iskustva sa zubak neostarom? hvala

sinisa1989 05.11.2014. 14:37

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 2686882)
Brijem da se lik tolko zgusto u ovome :)

http://youtu.be/jxTvMaJBT3c

Staza je ludnica.

MAGARAC 05.11.2014. 15:59

Nisam vidio ni jedan M4 ni M3 do sad u zivo i onda jucer vidim dva ZG M4, bijeli i sivi i jedan crni M3 i onda jos 991 Turbo crni Zg.

burmuz 05.11.2014. 17:29

BMW mi kao marka nikad nije sjeo. Od švaba mi je audi br. 1 a onda mercedes.

MAGARAC 05.11.2014. 17:52

Meni je cetvorke izgledaju dobro. Izgleda mi napeto i svida mi se s guza..

IcyTexx 05.11.2014. 18:20

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 2686998)
Nisam vidio ni jedan M4 ni M3 do sad u zivo i onda jucer vidim dva ZG M4, bijeli i sivi i jedan crni M3 i onda jos 991 Turbo crni Zg.

Zgodan je M4.
Isto tako sam samo jednom na ulici vidio 458 Italia, ne u Hrvatskoj. I prije koji tjedan dva za redom jedan za drugim. Zna se ciji su. :D I sljedeci dan treceg.

Citiraj:

Autor burmuz (Post 2687032)

Potpis potpis.

Garro 05.11.2014. 22:10

Citiraj:

Autor burmuz (Post 2687032)

Kod mene je obrnuto... vozio E60 530xd, Audi A6 3.0 TDI Quattro i Mercedes E350 4Matic prije pet-šest godina u međusobno dosta kratkom vremenskom razdoblju.

530xd apsolutno najbolji po osjećaju vožnje, Audi jako blizu (pogotovo u zavojima), a Mercedes (koji je imao najviše opreme od sva tri) ne bi kupio ni pod razno. Sad, to je čisto moj dojam i vjerojatno bi bio totalno različit među raznim modelima i segmentima. :)

burmuz 06.11.2014. 09:33

Citiraj:

Autor Garro (Post 2687172)
Kod mene je obrnuto... vozio E60 530xd, Audi A6 3.0 TDI Quattro i Mercedes E350 4Matic prije pet-šest godina u međusobno dosta kratkom vremenskom razdoblju.

530xd apsolutno najbolji po osjećaju vožnje, Audi jako blizu (pogotovo u zavojima), a Mercedes (koji je imao najviše opreme od sva tri) ne bi kupio ni pod razno. Sad, to je čisto moj dojam i vjerojatno bi bio totalno različit među raznim modelima i segmentima. :)

Sad ćeš mi se smijati vjerojatno, no po osjećaju vožnje mi je vrh Megane R.S. a vozio sam se ( i vozio) i u Audiju, BMWu i Mercedesu.
Sad će svi reći francuz sranje ovo ono, ali za taj novac navedene marke po nekom osjećaju ne mogu doći ni blizu.
I gotovo je sigurno da mi idući auto neće biti švabo, sve dok ne korigiraju omjer cijene i kvalitete te dok ne prestanu naplaćivati svjetla u prtljažniku i takve pizdarije.

Flood 06.11.2014. 09:44

Kaj,Megi bolji od M-a ? :D
Postoji onaj izraz od davna...Ferrari za sirotinju... :D

Garro 06.11.2014. 10:34

Zašto bi se smijao? :)

Svatko ima nešto što mu paše. Meni auto nije auto ako nema pogon na sva 4. Hrpa ljudi će reći da je nepotreban, više troši, skup, bla, bla, bla.

IcyTexx 06.11.2014. 10:59

Citiraj:

Autor burmuz (Post 2687292)
I gotovo je sigurno da mi idući auto neće biti švabo, sve dok ne korigiraju omjer cijene i kvalitete te dok ne prestanu naplaćivati svjetla u prtljažniku i takve pizdarije.

Megy sa druge strane ni nema gotovo nikakvih opcija. Nemreš ga naručit ni sa xenonima... Sva tehnologija u njemu je prilično stara. Renault je jedini proizvođač koji sa opcijama ide unatrag.

Citiraj:

Svatko ima nešto što mu paše. Meni auto nije auto ako nema pogon na sva 4. Hrpa ljudi će reći da je nepotreban, više troši, skup, bla, bla, bla.
Danas ujutro sam se igrao po zavojima na kiši sa pogonom na sva 4 i baš je zabavno. :D Fino naprijed malo ode i onda te gurnu stražnji kotači. Sa FWD bi sa istim načinom vožnje šlajfao prednjim kotačima u prazno.

northeus 06.11.2014. 12:21

Ovo je ipak vrh :D

https://www.youtube.com/watch?v=h31A4vuhtRI

burmuz 06.11.2014. 12:43

4WD i FWD mi igraju ulogu. Zadnji pogon probao, je to zabavno no kada dođe zima onda ajme majko ( i ne govorim o gumama da se razumijemo ) :D

minotaur 06.11.2014. 13:45

5. RALLY SHOW SANTA DOMENICA

http://akk-svetanedelja.com/index.ph.../lista-prijava

prekoracili smo 100 prijava!! SHOW je zagarantiran na najjace! jos tri tjedna do najveceg rally spektakla u hrvatskoj! :)

1v@n 06.11.2014. 14:00

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 2687319)
Renault je jedini proizvođač koji sa opcijama ide unatrag.

Ne bih se složio. Vozim Clio nakon Fabie i po opcijama se ostali mogu sakriti pred Renaultom. Ne znam nudi li netko toliko opreme danas kao što Renault nudi. Jedino što mi se ne sviđa je da GT paket ne dolazi s dizelima :D

jopis 06.11.2014. 14:23

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2687392)
Ne bih se složio. Vozim Clio nakon Fabie i po opcijama se ostali mogu sakriti pred Renaultom. Ne znam nudi li netko toliko opreme danas kao što Renault nudi. Jedino što mi se ne sviđa je da GT paket ne dolazi s dizelima :D

Kad ne kužiš o čemu icy priča ;)
Izbacili su uopće mogućnost xenona kod megane-a, u vrijeme kad je to nešto najnormalnije i u klasi ispod za doplatiti, a kamoli ovdje. To je idiotski i sramotan potez. Ili tebi nije paradoksalno platiti megy rs-a 250.000kn i imat halogenke gore?

tech 06.11.2014. 15:49

Vec deset godina vode takvu politiku kod RS modela. Clio 2 182 u cup verziji je isto dolazio okrljasten bez automatske klime, el. Siceva i slicnih pizdarija. Megane 2 rs je isto tak, r26r cak nije imao iza ni pravo staklo vec neku plastiku.
Ozbiljni su shvatili weight reduction. :D

rodriguez 06.11.2014. 15:50

Citiraj:

Autor ozren (Post 2686467)
Vidim nitko nije pitao koje se to sranje desilo da sam ja morao kočiti i da je to nažalost bilo jedino kaj sam mogao... ako slučajno nekog zanima - ženu u Matizu na ljetnim je prilikom spuštanja cimnulo i ona se zabila u parkirani auto s desne strane, a nju je onda naguzila Škoda jer joj je bila nabijena u guzicu (vjerujem da svi vole kad im se ljudi naseru na guzicu toliko da im skoro uđu u spuh).

Priča #3:
Dva frenda u Evekima idu na Sljeme se guštat jer je fino napadal snijeg. Voze se mirno Gračanskom i u suprotnom smjeru ide ralica. Odjedanput iza ralice izliječe Škoda i direkt na prvog u "koloni". Ovaj se nekak penje u brzini na rinzol (i sjebe si felgu) da nebi bila frontalka, i Škodilak ga pokupi po lijevoj strani i sjebe mu prednji branik, blatobran i vrata. Frajer iz Škode izlazi bijesan van i dere se na frenda "Kaj se nisi više popeo na rinzol, ja sam morao proći, pa ja sam na ljetnim gumama!"

Da li je potreban daljnji komentar osim da je to tipično hrvatski - ako si i 110% kriv, najbolje odmah u napad...

Dali ga je tvoj frend barem posteno patosirao?

Ako nije onda mi ga nije zao;)

jopis 06.11.2014. 20:28

Citiraj:

Autor tech (Post 2687441)
Vec deset godina vode takvu politiku kod RS modela. Clio 2 182 u cup verziji je isto dolazio okrljasten bez automatske klime, el. Siceva i slicnih pizdarija. Megane 2 rs je isto tak, r26r cak nije imao iza ni pravo staklo vec neku plastiku.
Ozbiljni su shvatili weight reduction. :D

Nije 10g nego od megy-a 3ke, što je ipak dosta kraće ;)
C2 cup je cup verzija i zna se zašto je to tako, megy 2 rs je imao xenone i ostale điđe miđe, r verzija se također zna zašto je okljaštrena, lap time prije svega, isto tako i svi ostali cup ili r modeli koji su olakšane verzije luksuznih rs-ova, ali što im je to trebalo da se odreknu luksuza na megsu 3ki, ne znam, a mislim da ni oni sami ne znaju....

1v@n 07.11.2014. 00:06

Citiraj:

Autor jopis (Post 2687403)
Kad ne kužiš o čemu icy priča ;)
Izbacili su uopće mogućnost xenona kod megane-a, u vrijeme kad je to nešto najnormalnije i u klasi ispod za doplatiti, a kamoli ovdje. To je idiotski i sramotan potez. Ili tebi nije paradoksalno platiti megy rs-a 250.000kn i imat halogenke gore?

Da, takvoj jurilici je najveća mana to što nema mogućnost doplate za xenon :care:

Sljedeće će biti da nema mogućnosti doplate za 2 dodatna držača čaša ili veću pepeljaru. Rekao sam već prije što mislim o xenonima. Idiotski i sramotan potez? Svašta.

Najveća mana kod Renaulta mi je to što nema dovoljno pretinaca za odlaganje stvari, bar što se tiče Clia i Meganea. to mi je idiotski i sramotno. Stavim ENC u rupu ispred mjenjača i osim kemijske mi više unutra ne stane ništa. Ima 2 držača za čaše, i to različitih veličina, u koje ne stane 0.5l boca, nego samo 0.25 i 0.33 limenka. Pretinac za rukavice je pod takvim kutem da kad ga otvoriš, samo sve klizne prema tebi, a prostor za odlaganje na armaturi kod suvozača je toliko uzak da gore ne može stajati ni račun od benzinske. Takve stvari su meni jadne, a ne ova izdrkavanja oko xenona.

Za xenone mi je svejedno. Vidim dovoljno s halogenkama, a kad ne vidim, imam duga i onda opet vidim.

U zadnjih par dana sam imao rute Slatina - Bjelovar kroz Grubišno Polje i Slavonski Brod - Požega - Pakrac.
Nakon 19h, mrkli mrak. Duga svjetla sam palio samo kad sam vidio da mi netko dolazi iza zavoja s dugim svjetlima. Vožnja 80-90 cijelim putem. Opet kažem, po meni xenon nije potreban normalnom čovjeku, pa ni kad se hoće ganjati po ovakvim cestama, a tko hoće Megane RS, sigurno neće odustati od njega kad čuje da nema mogućnost doplate za xenon.

aski 07.11.2014. 00:23

Baš to, netko tko uzima tako snažan auto za divljanje po stazi, sigurno gleda ima li ili nema xenon :D Kao da kupuješ Ferrari i pitaš se koliko troši :smoke: Ako ćeš RS-a voziti kao baba i da bi pi*ke padale, onda ti RS ne treba. "Obični" Audi ili BMW je dovoljan.
Šta kakva trebica zna što je okretni moment, Nordschleife... :D

Emissary 07.11.2014. 01:15

Ne mogu se služit da xenon nije potreban prosječnom vozaču. Iako neki auti imaju dobre farove pa se može s kratkim svitlima vozit 80-90-100 km/h, većina ih nema toliko dobre, a dakako da ima slučajeva da su farovi na novom modelu lošiji.
Da nije tolika razlika u cijeni (gledam sad baš za Golfa, 10 tisuća kn naviše), puno bi se više kupovalo.

Pogledajte kolika je razlika u svjetlosti xenon vs halogen
http://en.wikipedia.org/wiki/Headlamp#Burner_types

jopis 07.11.2014. 01:31

Nije xenon nikakvo izdrkavanje nego povećavanje pasivne sigurnosti dok voziš auto, jer je vidljivost daleko bolja. Niti si ti shvatio poantu u smanjivanju opcija (xenon je samo bio najočitiji i najčešće spominjani primjer, pogotovo megane2 vozača koji su imali namjeru kupiti megs3) u opremi automobila cjenovne klase 150.000+ kn, očito....

A ova priča o vožnji rutom brod-požega-pakrac pod kratkim svjetlima navečer, reći ću samo facepalm... Što dokazuješ? Da imaš vid kao sova ili da si neki prodriver što si vozio rutom gdje je prosjek min. 1 nalet na divljač dnevno (područje oko pakraca) sa vozilom u zadnjih 5 godina? GG for you, to ti se zove bis, a ne činjenica za pohvalit, inače duga svjetla služe da bi imao bolju preglednost pri višim brzinama na otvorenoj cesti, a i vozaču koji ti noću dolazi u susret je kudikamo lakše uočit nadolazeće vozilo iz suprotnog smjera ako je svjetlosni snop duži, kao što je slučaj sa dugim svjetlima.

1v@n 07.11.2014. 02:34

Ja samo znam da imam problema s vozačima auta koji imaju xenone, pogotovo kad mi dolaze iz suprotnog smjera na takvim neosvjetljenim cestama. Na 5 metara od njega, ne vidiš apsolutno ništa osim zasljepljujuće bjeline. Zato me ne čudi što se ekipa nađe u grabama jer počnu paničariti i naglo koče i trzaju volanom jer ne vide cestu više.

Nisu samo kineski xenoni u pitanju, nagledao sam se Audija, BMW-a i Mercedesa viših klasa, a i vozača ispred sebe koji svakako reagiraju na pljusku xenonom :)

Ako se već brže vozim kroz takve dijelove u tim uvjetima, dižem farove na max visinu. Kod xenona nema te mogućnosti ako se ne varam.

Ne moram ništa dokazivati, imam zadovoljavajuću preglednost i brzinu prilagođavam tome. Da ne vidim dovoljno daleko i dovoljno široko pod kratkim svjetlima, vozio bih ili pod dugima ili plakao za xenonom. Nisu svi auti isti, nit su svjetla ista, nit svi isto vide.

Badava ti i xenon ako imaš u kabini light show od ekrana, gps-a, mobitela i sl. izvora svjetlosti kad se ne možeš dovoljno dobro koncentrirati na pojave na cesti i oko nje.

IcyTexx 07.11.2014. 03:15

Budući da mi ispiti skoro dolaze imam inspiraciju pisat po forumima. :D

Kao prvo, xenon sam naveo samo kao prvi i očiti primjer. Nisam htio ulaziti u to dal je potreban ili nepotreban. I nisam ga spominjao samo za RS modele nego općenito za Renault.

Ajmo u povijest. Može i RS. Clio II RS dolazi serijski sa xenonima. Clio III RS 197 dolazi sa opcionalnim xenonima. Clio III RS 200 i Clio IV nemaju xenon ni kao opciju. To nema veze sa redukcijom težine nego je samo odluka Renaulta o novčanoj štednji. Cup verzije i ostala malo više "hardcore" specijalna izdanja su imale s razlogom maknute sve điđamiđe, ali to je bio feature - ne nedostatak.

Smiješno mi je vidjeti kad čovjek kao glavne nedostatke spominje premali držač za cugu ili nezgodan suvozačev pretinac, a opcija naručivanja boljih svjetala o kojima ovisi kvaliteta i sigurnost noćne vožnje nije ni približno velik problem. Nema ni sustava za automatsko kočenje u gradu radi sigurnosti ni radarskog tempomata, a ni nadzor mrtvog kuta. Nemaju jačeg dizela od 130 konja, imaju preslab EDC pa ga mogu pakirat samo sa dizelašem od 110 konja. Nema jačeg benzinca od 130 konja, na pol puta do RS-a. Govorim za Megane, jel. Infotainment sustav je arhaičan, Arkamys zvučni sustav je sketchy. Kad je Megy III tek došao imao je opciju bixenona sa praćenjem zavoja... Megy II ph. II je imao serijski leće sa halogenkama, kao sad III ph. II.

Laguna ima još manje opreme, a trebala bi biti luksuznija.
To su samo opcije, a još veći problem od svega navedenog je kvaliteta izrade. Laguna je srednja žalost kad ju usporediš sa konkurentima. Unutrašnjost pogotovo. A inženjerski vrh je neskladno uparivanje čudnog dCi motora od 150 konja i 6 stupanjskog mjenjača sa čudnim omjerima. Motor kod kretanja djeluje kao benzinac, ispod 2000-2100 okretaja nema skoro ništa snage, po gradu se ubacuje u prvu brzinu u situacijama kad svi drugi dizelaši koriste drugu. Kad usporedim Passat CC i njegov motor od 140 konja sa Lagunom, imam osjećaj da CC ima najmanje 180 konja u usporedbi sa Laguninih 150. Ne znam kako se obična Laguna ponaša u vožnji, Coupe se lijepo drži na cesti ali motor joj... Nisam VW ljubitelj da tu ne bude diskusije, doma imamo tri francuza, a dva Renaulta...

EDIT:
Slažem se za ovo sa zasljepljivanjem od strane xenona, pogotovo od Mercedesa. Dvaput sam i blicao E klasi misleći da ima upaljena duga bi-xenon. Skoro sam sletio sa ceste kad mi je on blicnuo nazad. :D Vidio sam zvijezde još pol sata nakon toga. Insignije su isto divlje. Čim naiđe na rupu na cesti osvjetljava avione.

Garro 07.11.2014. 05:51

Vozim auto s ksenonkama i sljedeći auto kojeg ću imati će imati ksenonke. Ali... Kad sam mijenjao leće u farovima prije nekih pet godina (u ovlaštenom servisu), ljudi iz suprotnog smjera su mi počeli blicati.

Bio sam u tri ovlaštena servisa i svaki mi je drugačije svjetla podesio uz napomenu da su bila izrazito loše podešena od strane onog prethodnog.

Tako da vjerujem da je dosta zasljepljivanja uzrokovano loše podešenim svjetlima, vidio sam dosta takvih i sa halogenkama, ali je to kod ksenona još uočljivije.

jopis 07.11.2014. 09:17

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2687736)
Ja samo znam da imam problema s vozačima auta koji imaju xenone, pogotovo kad mi dolaze iz suprotnog smjera na takvim neosvjetljenim cestama. Na 5 metara od njega, ne vidiš apsolutno ništa osim zasljepljujuće bjeline. Zato me ne čudi što se ekipa nađe u grabama jer počnu paničariti i naglo koče i trzaju volanom jer ne vide cestu više.

Nosiš li naočale za vid slučajno ili leće? To će mi objasnit ove puste teorije o zasljepljivanju, ako ne, ne znam što bi ti rekao. Također sam svaki dan poprilično na cesti, imam vid 10/10 i nikad do sad me nije zaslijepio auto sa stock xenonima, za razliku od nepoštelanih kineza na kojekakvim puntićima iz 96.e i mazdama 323....

Citiraj:

Nisu samo kineski xenoni u pitanju, nagledao sam se Audija, BMW-a i Mercedesa viših klasa, a i vozača ispred sebe koji svakako reagiraju na pljusku xenonom :)

Nikad nisam imao problema sa stock xenonima, kao što rekoh već gore.
Dapače, nekidan sam se mimoilazio 2x u istoj večeri sa pol godine starim a8 sa nekim ubersvjetlima naprijed i natrag, zaslijepljivanja nema. Drugi dan (tj drugo veče) sam sjedio u tom autu i bio vožen, to je milina noću kako se lagodno vozit ovim našim neosvijetljenim cestama.
Burazov kum ima novu 7icu sa nekakvim bmw motorsport bixenonima koji su koštali ko sv.Petra kajgana u doplati, ista stvar, apsolutno nema zaslijepljivanja kad dolaziš nekom u susret, a vozit s njima noću je extra.

Citiraj:

Ako se već brže vozim kroz takve dijelove u tim uvjetima, dižem farove na max visinu. Kod xenona nema te mogućnosti ako se ne varam.

Dižeš farove? Pa LOL:roller:. Već sam u postu ranije rekao čemu služe duga svjetla, kakvo dizanje visine farova pobogu, to je funkcija koja služi kad ti je vozilo pod opterećenjem da ih spustiš na vrijednost (1-2-3, kako u kojem autu) koja ti odgovara kutu vozila tj svjetlosnog snopa koji je poremećen time što je opterećen auto nagnut. Dizanje visine ne postoji, nulti položaj (ili samo - kod nekih auta) ti je stock vrijednost za prazan automobil, dakle ona na kojoj moraš držat kad se voziš sam ili s 1 putnikom u automobilu. Nemoj mi samo reći da ti držiš na max spuštenom snopu inače, a vraćaš na nulu kad si na otvorenoj cesti:roller:
Duga svjetla su ti suvenir ili taj sat nisi bio u autoškoli:D
Moderni automobili sa xenon ili bixenon svjetlima imaju automatsku nivelaciju visine svjetlosnog snopa.

Citiraj:

Ne moram ništa dokazivati, imam zadovoljavajuću preglednost i brzinu prilagođavam tome. Da ne vidim dovoljno daleko i dovoljno široko pod kratkim svjetlima, vozio bih ili pod dugima ili plakao za xenonom. Nisu svi auti isti, nit su svjetla ista, nit svi isto vide.

Ajme majko.... Ja ne znam kojim si se ti cestama oko požege ili pakraca vozio, ali noću tamo vozit pod kratkima kad nema auta iz suprotnog smjera je ono, opet facepalm, al dbr, nismo svi na istom mjestu kupili vozačku:D
Slažem se da nisu svi auti isti, naravno, s nekim autima koje sam imao sam doslovno skretao s uma kad bi morao ići na neke dalje destinacije noću koliko su im loši svjetlosni sklopovi, ko da imaš svijeće u farovima a ne žarulje :( Da, ne vidimo svi isto, i to se slažem također, ali da se ne ponavljam, trebala bi ti biti sasvim jasna funkcija dugogo svjetla u automobilu:D

Citiraj:

Badava ti i xenon ako imaš u kabini light show od ekrana, gps-a, mobitela i sl. izvora svjetlosti kad se ne možeš dovoljno dobro koncentrirati na pojave na cesti i oko nje.

Kakav light show? Instrument tabla je na većini auta danas (a bome i nekad) sa dimmable osvjetljenjem, gps mi se sam prebacuje u night mode čim prođe čini mi se 20h, mobitel stoji u futroli, mi odgovorni vozači koristimo bluetooth headest, itd. A koncentracija je samo stvar karaktera i navike vozača, ili si koncentriran na cestu i vožnju ili nisi (žene koje se šminkaju u vožnji, popravljaju frizuru, lokalne baje s najnovijim top modelom mobitela na uhu, itd....).
:chears: Živio ti men, i duga svjetla koristio na praznim pustim cestama u Slavoniji:)

D1viry 07.11.2014. 09:34

Citiraj:

Autor jopis (Post 2687778)
:chears: Živio ti men, i duga svjetla koristio na praznim pustim cestama u Slavoniji:)

Lol. Tko zna kako on vozi, ali razlike postoje. Drastične.
U Cliu potez OS-BE vozim pod dugima, osim u naselju i kad mi netko ide ususret.
U Golfu 5 isti taj potez vozim uz manju upotrebu dugih, dok u Golfu 7 sa xenonkama (kum vozi) ne palimo duga uopće. Stvarno nema potrebe.
Upalili par puta čisto da vidimo kako to izgleda :D.

thunderbird 07.11.2014. 09:56

Citiraj:

Nosiš li naočale za vid slučajno ili leće? To će mi objasnit ove puste teorije o zasljepljivanju, ako ne, ne znam što bi ti rekao. Također sam svaki dan poprilično na cesti, imam vid 10/10 i nikad do sad me nije zaslijepio auto sa stock xenonima, za razliku od nepoštelanih kineza na kojekakvim puntićima iz 96.e i mazdama 323....

Dapače, nekidan sam se mimoilazio 2x u istoj večeri sa pol godine starim a8 sa nekim ubersvjetlima naprijed i natrag, zaslijepljivanja nema. Drugi dan (tj drugo veče) sam sjedio u tom autu i bio vožen, to je milina noću kako se lagodno vozit ovim našim neosvijetljenim cestama.
Burazov kum ima novu 7icu sa nekakvim bmw motorsport bixenonima koji su koštali ko sv.Petra kajgana u doplati, ista stvar, apsolutno nema zaslijepljivanja kad dolaziš nekom u susret, a vozit s njima noću je extra.

I sam sam bio zasljepljen sa xenonima sa audija ili BMW-a, ali većinom SUV-ova, to se može pripisati povišenom položaju farova u odnosu na normalni auto.
Naime, svojstva farova sa lećama je to da te neće zaslijepiti ako ih gledaš sa više pozicije ili u ravnini s njima, međutim ako ti se pogled nađe ispod razine fara Primjer, voziš se na dugoj ravnoj uzbrdici, u susret ti dolazi (nizbrdo) auto sa lećama u farovima (svi stock xenon farovi moraju imati leću), zaslijepit će te. Ako ne vjeruješ, probaj na nekom autu sa lećom u farovima gledat u far dok gori svijetlo od ispod razine fara, pa ćeš skužiti o čemu pričam. U Slavoniji vjerojatno nečeš imati problema s tim (jer je sve ravno :D) ali u krajevima oko Zagreba (brežuljkasti krajevi) te mgu farovi s lećama itekako zaslijepiti.
I sam vozim auto sa lećama (ali bez xenona) i malo sam proučavao taj fenomen.
Dakle, nije stvar u xenonima kao takvim, nego u farovima s lećama i topografiji terena.
O kineskim xenonima koji bliješte iz razjebanih farova bez leća nema smisla govorit :banned:

jopis 07.11.2014. 09:57

Citiraj:

Autor D1viry (Post 2687786)
Lol. Tko zna kako on vozi, ali razlike postoje. Drastične.
U Cliu potez OS-BE vozim pod dugima, osim u naselju i kad mi netko ide ususret.
U Golfu 5 isti taj potez vozim uz manju upotrebu dugih, dok u Golfu 7 sa xenonkama (kum vozi) ne palimo duga uopće. Stvarno nema potrebe.
Upalili par puta čisto da vidimo kako to izgleda :D.

Ma ono, već 2mj idem minimalno 1 tjedno za Pakrac, i volio bi da imam svjetlosni snop još jedno 10m širi (o dužini da ne pričam, clio je ipak mali auto sa relativno prosječnim svjetlima) u svaku stranu, koliko je shebana cesta, bez obzira što je dobar komad ceste sada ograđen ogradom protiv divljači ali samo s jedne strane:roller:. Adaptivni zakretni xenon bi bio ftw, no da imam takav auto, opet bi mi bilo žao vozit tak nešto po ovakvoj krami od ceste:fuming:

Jasno je da postoje ogromne razlike u kvaliteti osvjetljenja od auta do auta, to nitko niti ne osporava, samo meni su suludi neki principi ('podizanje' svjetlosnog snopa) ili nekorištenje dugih svjetala na ovim slavonskim pustopoljinama di ti svaki tren može izletit neki neosvjetljeni traktorist iz livade na cestu ili srna na haubu:)

Citiraj:

Autor thunderbird (Post 2687794)
I sam sam bio zasljepljen sa xenonima sa audija ili BMW-a, ali većinom SUV-ova, to se može pripisati povišenom položaju farova u odnosu na normalni auto.
Naime, svojstva farova sa lećama je to da te neće zaslijepiti ako ih gledaš sa više pozicije ili u ravnini s njima, međutim ako ti se pogled nađe ispod razine fara Primjer, voziš se na dugoj ravnoj uzbrdici, u susret ti dolazi (nizbrdo) auto sa lećama u farovima (svi stock xenon farovi moraju imati leću), zaslijepit će te. Ako ne vjeruješ, probaj na nekom autu sa lećom u farovima gledat u far dok gori svijetlo od ispod razine fara, pa ćeš skužiti o čemu pričam. U Slavoniji vjerojatno nečeš imati problema s tim (jer je sve ravno :D) ali u krajevima oko Zagreba (brežuljkasti krajevi) te mgu farovi s lećama itekako zaslijepiti.
I sam vozim auto sa lećama (ali bez xenona) i malo sam proučavao taj fenomen.
Dakle, nije stvar u xenonima kao takvim, nego u farovima s lećama i topografiji terena.
O kineskim xenonima koji bliješte iz razjebanih farova bez leća nema smisla govorit :banned:

Heheheh, pa nije to kod xenona samo tako, tako je kod svakog svjetla, i kod običnog bez leće i kod farova sa lećom, svjetlosni snop ima određenu visinu i svjetli od te imaginarne linije prema dolje, to je sasvim logično da će ti smetati ako si ti 'ispod' njega, uzmi astre H sa halogenkama, to blješti ko nenormalno u takvoj 'ispod' situacija i jasno je da to smeta.

Ovo za suv-ove stoji.

D1viry 07.11.2014. 10:14

[QUOTE=jopis;2687797]Jasno je da postoje ogromne razlike u kvaliteti osvjetljenja od auta do auta, to nitko niti ne osporava, samo meni su suludi neki principi ('podizanje' svjetlosnog snopa) ili nekorištenje dugih svjetala na ovim slavonskim pustopoljinama di ti svaki tren može izletit neki neosvjetljeni traktorist iz livade na cestu ili srna na haubu:)/QUOTE]

Ovo dizanje/spuštanje i meni nije normalno, ali nekorištenje dugih xenona je.
Stvarno bolesno svijetle kratka na novoj sedmici. Jako širok snop bacaju i vidiš nelokiko metara u polje nakon šamca :D.

1v@n 07.11.2014. 10:18

Opet rasprave s jopisom, bogom vožnje :D
Pa da krenemo, kad već imam vremena
Citiraj:

Nijedno od ponuđenog. Vid je 10/10. Pričam o situaciji kad se voziš po cesti bez ikakve rasvjete i usred zavoja ti u susret dolazi takav auto. Ne pričam o autima iz 90-ih i početaka 2000-ih nego o modernim autima koji imaju tvorničke xenone. 95% takvih sam vidio s jednim farom koji radi jače od drugog ili je usmjeren u sasvim drugom smjeru. Takvi mi probiju oči i na autocesti, daleko od zasljepljivanja, ali je užasno iritantno.

Citiraj:

Nikad nisam imao problema sa stock xenonima, kao što rekoh već gore.

Sve je to super, kad se ne voziš satima kroz mrak i kad su ti oči već priviknute na svjetla iz suprotnog smjera. Zamisli sat vremena vožnje kroz čisti mrak gdje su ti oči priviknute i na najmanje sjene u daljini, a onda ti dođe zvijezda repatica :D

Citiraj:

Dižeš farove? Pa LOL:roller:. Već sam u postu ranije rekao čemu služe duga svjetla, kakvo dizanje visine farova pobogu, to je funkcija koja služi kad ti je vozilo pod opterećenjem da ih spustiš na vrijednost (1-2-3, kako u kojem autu) koja ti odgovara kutu vozila tj svjetlosnog snopa koji je poremećen time što je opterećen auto nagnut. Dizanje visine ne postoji, nulti položaj (ili samo - kod nekih auta) ti je stock vrijednost za prazan automobil, dakle ona na kojoj moraš držat kad se voziš sam ili s 1 putnikom u automobilu. Nemoj mi samo reći da ti držiš na max spuštenom snopu inače, a vraćaš na nulu kad si na otvorenoj cesti:roller:
Duga svjetla su ti suvenir ili taj sat nisi bio u autoškoli:D
Moderni automobili sa xenon ili bixenon svjetlima imaju automatsku nivelaciju visine svjetlosnog snopa.

Da, dižem farove, da ne moram stalno voziti na dugima. Razlika od nultog položaja do maksimalne visine mi na takvim cestama dovoljna da ne moram paliti duga svjetla, koliko god ti to zvučilo nebulozno. Koliko me iritira stalno prebacivanje s dugih na kratke, toliko me i iritira kad se naviknem na duga, pa moram određeno vrijeme voziti samo na kratkima. Dakle, vozim se s dignutim kratkima, ako su mi dovoljna da ne moram paliti duga. Palim ih kad trebam, a trebam ih rijetko.
Znam da xenoni imaju automatsku nivelaciju, ali ne bi škodile i ručne kontrole, barem da se spuste za par posto.

Citiraj:

Ajme majko.... Ja ne znam kojim si se ti cestama oko požege ili pakraca vozio, ali noću tamo vozit pod kratkima kad nema auta iz suprotnog smjera je ono, opet facepalm, al dbr, nismo svi na istom mjestu kupili vozačku:D
Slažem se da nisu svi auti isti, naravno, s nekim autima koje sam imao sam doslovno skretao s uma kad bi morao ići na neke dalje destinacije noću koliko su im loši svjetlosni sklopovi, ko da imaš svijeće u farovima a ne žarulje :( Da, ne vidimo svi isto, i to se slažem također, ali da se ne ponavljam, trebala bi ti biti sasvim jasna funkcija dugogo svjetla u automobilu:D

Opet ponavljam, dignuta kratka su mi dovoljna za većinu cesta, duga po potrebi, ako ne znam rutu ili ne mogu procijeniti zavoj. Ovo sve na kraju ispada da život prije i bez xenon svjetala ne postoji :)

Citiraj:

Kakav light show? Instrument tabla je na većini auta danas (a bome i nekad) sa dimmable osvjetljenjem, gps mi se sam prebacuje u night mode čim prođe čini mi se 20h, mobitel stoji u futroli, mi odgovorni vozači koristimo bluetooth headest, itd. A koncentracija je samo stvar karaktera i navike vozača, ili si koncentriran na cestu i vožnju ili nisi (žene koje se šminkaju u vožnji, popravljaju frizuru, lokalne baje s najnovijim top modelom mobitela na uhu, itd....).

Da nam svi bar voze Mercedese S klase i slično opremljene aute, svi imaju Galaxye S5 i bluetooth headsete i s takvima se uvijek mimoilazili :D

Dat ću ti konkretan primjer s Clia.

7" display koji ima regulaciju osvjetljenja u meniju do kojeg ti treba par pritisaka (dakle, ne možeš si ga u vožnji takvom cestom promijeniti, a da ne izgubiš koncentraciju na cestu).
Ako ga prebaciš u night mode, onda imaš pozadinski osvjetljen crni ekran s vremenom, dakle, ugrađena navigacija je u tom slučaju beskorisna.
Mobitel s GPS-om je i u i noćnom modu izvor svjetlosti koji utječe na oči (ako ga imaš montiranog na staklo).
Mobitel mi je spojen BT-om na auto. Fala dragom Renaultu što to nude u seriji jer sam s guštom BT headset šutnuo u smeće.
Ukratko, ne možeš si eliminirati sve izvore svjetlosti u autu, a to utječe na to što ćeš ili nećeš vidjeti na mračnoj cesti, bez obzira kakva svjetla imao.
Kod mene je sve to svedeno na minimum.
Clio 4 ima stvarno dobra svjetla. Uspoređujem s autima koje sam prije vozio. Ovo je klasa za sebe.

Ne znam imam li samo sreće, ali nakon 9 godina na cesti s nijednom kaznom, opasnom situacijom ili sudarom i ukupno jednim zaustavljanjem od strane policije (random alkotest)...vjerojatno ne radim ništa krivo :)
Nismo svi isti, i ne paše svima vožnja pod istim uvjetima. Meni je muka i užasno naporno voziti na duže relaciju po danu i po suncu, dok po noći obožavam. Putovanja si planiram tako da se vraćam po što većem mraku jer mi to odgovara i sve si prilagodim da mi je put što ugodniji i sigurniji. Je li to s kratkim ili dugim svjetlima u određenim situacijama, tako nebitno.

Garro 07.11.2014. 10:31

Ne kužim, nulti položaj visine svjetala je kada je auto neopterećen. Tada su svjetla u najvišem položaju. Svi stupnjevi 1-2-3 spuštaju svjetlo da ne bi paralo nebo kada se auto optereti.

Ako voziš neopterećen auto sa ispravno podešenim svjetlima, štelanjem na bilo koji položaj osim nule si samo skraćuješ svjetlosni snop. A ako voziš opterećen auto sa regulacijom na nuli si idiot koji zasljepljuje vozače iz suprotnog smjera.

jopis 07.11.2014. 10:39

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2687802)
Sve je to super, kad se ne voziš satima kroz mrak i kad su ti oči već priviknute na svjetla iz suprotnog smjera. Zamisli sat vremena vožnje kroz čisti mrak gdje su ti oči priviknute i na najmanje sjene u daljini, a onda ti dođe zvijezda repatica :D

Obzirom da već 16 godina vozim više puta godišnje kroz cijelu bosnu (dakle nekoliko sati u komadu) u kasnim noćnim satima, ti si zamisli kako bi ja onda trebao biti osjetljiv na te silne 'zvijeze repatice', pogotovo u vidu opla iz 91.e sa xenonima iz Arizone:D, a vidi čuda, nisam, još:D

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2687802)
Da, dižem farove, da ne moram stalno voziti na dugima. Razlika od nultog položaja do maksimalne visine mi na takvim cestama dovoljna da ne moram paliti duga svjetla, koliko god ti to zvučilo nebulozno. Koliko me iritira stalno prebacivanje s dugih na kratke, toliko me i iritira kad se naviknem na duga, pa moram određeno vrijeme voziti samo na kratkima. Dakle, vozim se s dignutim kratkima, ako su mi dovoljna da ne moram paliti duga. Palim ih kad trebam, a trebam ih rijetko.
Znam da xenoni imaju automatsku nivelaciju, ali ne bi škodile i ručne kontrole, barem da se spuste za par posto.

Opet ponavljam, dignuta kratka su mi dovoljna za većinu cesta, duga po potrebi, ako ne znam rutu ili ne mogu procijeniti zavoj. Ovo sve na kraju ispada da život prije i bez xenon svjetala ne postoji :)

Ček, ček, ček. Ajd ti nama pojasni, kako ti DIŽEŠ farove? Taj dio priče mi nikako nije jasan, osim ako koristiš nivelaciju farova na način kako sam opisao ranije, dakle NAOPAKO:roller: Nulti položaj ti je NAJVIŠA vrijednost, tj pozicija svjetlosnog snopa, brojke 1-2-3 su ti NIŽE vrijednosti, i već sam ti naveo čemu služe - dok se prevozi teret u prtljažniku ili dok imaš prikolicu zakvačenu za auto, pa da ti svjetla ne svjetle u nebo, spusti se snop sa nivelacijom. E sad, kako ti s tim DIŽEŠ svjetlosni snop, to bi ja, a vjerujem i ostatak ekipe ovdje, volio znati:D
Morat ću zvat frenda sa clio3 da vidim tu regulaciju svjetlosnog snopa na tom famoznom autu, možda su prvi sa plus vrijednostima, a ne minus ko i 99% automobila u svijetu:D

I ovo drugo me još jače zanima, naporno (:roller:) ti je prebacivati duga-kratka, a tandrkat po nivelaciji, koja je obično smještena nisko, a nije logično i ergonomski pod prstima kao prekidač za duga-kratka, ti nije naporno? Vrrrrlo zanimljivo:)

Edit: Evo i Garro je to slikovito opisao :D

1v@n 07.11.2014. 10:42

Ma krivo sam se izrazio, zanemari. Držim ih inače na 1 ili između 0 i 1 jer su stvarno dovoljno jaka. Vratim na 0 kad se nađem u mraku i to mi je ok. Dogodilo se da mi blicaju jer misle da imam duga. X2 halogenke su u pitanju.
Citiraj:

Autor jopis (Post 2687815)
I ovo drugo me još jače zanima, naporno (:roller:) ti je prebacivati duga-kratka, a tandrkat po nivelaciji, koja je obično smještena nisko, a nije logično i ergonomski pod prstima kao prekidač za duga-kratka, ti nije naporno? Vrrrrlo zanimljivo:)

Nivelaciju namjestim jednom i ne diram je dok sam na takvoj cesti. Ne vidim problem...
Očekivao si da si podešavam svjetla svakih 200m? :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:58.