![]() |
Citiraj:
A ovo drugo mi objasni. Zanima me ta tematika pa bi se mogao raspisat o tome, nije da sam prof.ing stručnjak ali mislim da svi možemo bar malo logiku koristit. Ako je zimska guma napravljena od mekanije smjese(zanemarit ćemo komponente smjese koje mogu isparavati kad se guma krene kuhat po ljeti) i gubi svojstva na 15-20 celzija, bar tako veli conti za svoje gume. Nije li logično da ćeš ju na ionako toplijem asfaltu od ambijentalne temperature krenut palit i kuhat? Nakon par sesija toplo-hladno ćeš dobit plastiku a ne zimsku gumu. Mogu ti to i pokazat jer sam i sam vozio zimsku po ljeti(nije bila bogznakakva za zimu a auto je ionak išao na prodaju pa čisto da ju spalimo do kraja). Pri skretanju u ulicu možeš čut kako cvile i to na 10kmh, veće brzine u zavojima ne treba ni spominjat jer osjetiš u guzici kak cijeli auto pleše na gumi. I sad možeš drvit do preksutra kak nemam iskustva, al možeš izguglat za 10 sekundi bilo kakav test zimska ljetna pri 0 stupnjeva celzija. Put kočenja rasta i na +10 metara. A to su ti skoro tri dužine nekog gradskog auta. Svakom s tri čiste dosta. Citiraj:
Ali treba shvatit da ću ja s dobrom zimskom pri naglom kočenju stat a majstor s ljetnom će se nažalost parkirat meni ili nekom drugom u guzicu. I sve je to super dok to nije klinac koji ti je izletio na zebru pred autom... |
Citiraj:
2 zime sam imao ljetne na sluzbenom i nisam nista losije i opasnije vozio od mase sa zimskim (jedino je nekad problem bio start) a kad sam stavio zimske onda sam gledao i sokirao se koliko ljudi sa zimskim i dobrim autima pojma nema o voznji, na cesti di je ogranicenje inace 60 ja se vozim kao formula pored svih a vozim 55 na sat. Pa sad ti meni reci tko je tu normalan? Ja koji normalno vozim ili svi ostali koji se vuku. A da ne pricam o autima punim snijega, pola stakala bijelo, retrovizori puni snijega... Danas idem do kioska i vidim bmw 3 par godina star sa izlizanim zimskim, pardon CELAVIM. Uvijek zimi imam u autu svu mogucu opremu, rukavice, strugalicu, sprej za odledjivanje, neku metalnu kao zlicu za snijeg ako zatreba i jos par pizdarija i auto je uvijek bez snijega. Nakon svega toga neka mi netko kaze da bi radje nekog antitalenta sa autom punim snijega sa upitnim zimskim gumama ili mene u ljetnim (necu spominjat zene da ne bi ispalo krivo :D ). Da ne bi bilo zabune na svom autu imam oba seta. Ali se pretjeruje za zimske, vise ovisi o samom vozacu. |
Svakom s malo razuma je sve jasno kad pogleda zimsku i ljetnu gumu
Ako ljetne postaju tvrđe s padom temperature, imaju veću tvrdu površinu koja dodiruje hladnu i vlažnu podlogu. Ne mora biti snijega nimalo. Trenje je sve manje između gume i podloge. Kao što je Ozren rekao, sačuvaj nas po zimi od ovakvih s ljetnima |
Citiraj:
Da sve stoji šta si rekao, tko je idot, to je nevezano za gume. Ali ako ti je to bio glavni problem, onda nemam šta za dodati. Može netko ne samo ti biti oprezan koliko želi, ali ako ne može stat u razumnom vremenu može samo napravit sranje. Treba uvijek imati sigurnosnu rezervu, a ne voziti na granici mogućnosti auta/guma/kočnica, nastavi niz... |
Buljo jesi ti onaj koji vozi "sigurno" ali 10km/h na ljetnima usred zime?
Najrađe bi se vozio ispred tebe i sa zimskima napravio brake check. Trebalo bi legalizirat da onog sa ljetnima koji se vozi 20km/h smiješ gurnut u najbliži jarak. |
Forum vrvi proficima koji ocito uopce ne shvacaju glavnu problematiku i "puni" su iskustva voznje po snijegu i zimi opcenito.
2 icy Ma kakvih 10, ne idem brze od hoda covjeka :D Vidis ja bi volio da mi to napravis a ja u tenku iza tebe :) Zgodno je kako djelite zimi aute na ima zimske i nema zimske a kad padne 3 kapi kise ili snijega i svi se voze kao da su jucer izasli iz autoskole, kud li srece da auti voze sami. Al dobro svasta ce se tu naucit, od toga da su ljetne gume zimi zapravo drvene, da trakcija uopce ne postoji jer guma gubi svojstva pretvara se u plastiku, skoro pa vozis saonice, do toga da zimska preko15 celzijanera ne valja. A do nedavno par vas nije imalo ni vozacke tako da je uopce upitno iskustvo po snijegu, cast iznimkama. I da sva sreca da su svi vozaci koji stavljaju zimske odlicni i gume ce ih spasit bez obzira na to da su u koje god doba godine opca opasnost u prometu ali naravno, bitne su samo i iskljucivo gume. Ovi u reliju ili formuli kad izlete to je sigurno do guma, sigurno su lose nemoguce da je do vozaca. Aj ln :chears: |
Citiraj:
Je je nadaj se ces pri naglom kocenju stat kak si si zamislio, prije ces ti zavrsit nekom u guzici sa takvim stavom nego netko iskusniji i bolji vozac sa ljetnim :chears: |
Al ga serendaš na kvadrat.
Kakvo mrtvo iskustvo, alo? :D Položio sam na snijegu, ali ja nisam tu da se kurčim već oću jednostavno objasnit nešto što je jednostavno ko jen dva tri. Loše vozače, vozače koji voze -10kmh na zimskima ostavi sa strane, to nije argument jer ovdje pričamo o performansi gume i što se s istom događa zimi. Ravna cesta, mokri kolnik(kiša), 0 stupnjeva celzija, naglo kočenje s 50 na 0. Ljetna će stat otprilike 15-20+% dalje. Recimo, bubam, zaustavni put zimske je 35m a ljetna staje na 40m(u najboljem slučaju ako ima profila) ili dalje. U tih pet metara ili više ćeš razvijat neku brzinu, vjerojatno oko 10kmh(da ne računamo). Odi spizdi neki auto ili nekog s 10kmh. možeš i 5. Javi rezultate. :) Test koji može izvest moj nećak od 6 godina. Test koji traži da znaš dignut auto na 50kmh i stisnut kočnicu. Fizika buljo, fizika. Trenje točnije. Svaka čast ako vi s 10+ godina vozačkog iskustva možete promijeniti zakone fizike i zaustavit prostor i vrijeme, ja nažalost ne mogu. I zato mi ne pada na pamet ugrožavat druge i širit ovakve gluposti okolo. Kužim da vas je HAK i raznorazni stručnjaci učili svemu i svačemu prije 15 godina kad su aktualne bile sava i tigar gume ali ipak su stvari nešto drugačije danas. Ajd sad izbaci zimu iz priče, ljetna guma bilo koja. Na 8mm je nova i zdrava, na 4mm je potrošena preko 50%. I tu si već izgubio koji metar na kočenju. Sad ti meni tvrdiš da na toj istoj gumi, koja je tvrda i nezagrijana u uvjetima u kojima ne funkcionira možeš stat u razumnom razmaku naspram zimske. Svaka čast, iako mislim da si ti jedan od onih šta vade osigurače ABS-a jerbo je njihova noga brža kad pumpa kočnicu. :D Sad sve to fino odi izgooglat, pirelli ima svoje testove, bridgestone i conti. Sve dostupno na guglu i to fino se nađe u pdfu za pročitat. Budući da ja nemam prakse već će ti se javiti netko ko ima. Možda ti može ozren organizirati demonstraciju kod Berislava u autolabu koji zna nekog boga o gumama. Ja ga eto ne poznajem osobno ali znam da zna to što radi i da je sposoban ove tvoje gluposti demantirat u minuti. Možda tad shvatiš što je smjesa gume i što se s istom dešava kad ju mučiš van optimalnih granica. I rest my case. Ako imaš ikoji argument osim "debili na cesti srać tu mač" slobodno napiši da se razgovaramo ko ljudi. U suprotnom ti možeš živjet u uvjerenju kako si zajebo sistem jer si uštedio 1000 i kusur kuna na zimljarama..:chears: |
Mislim da je bolje onda ne kupit gume i vozit se samo na felgama. Ma i na rotorima... Ak znaš vozit, ne bi ti trebao bit problem.
A možemo i ponovit... Stvar duljine kočenja je još ozbiljnija jer brzina auta ne pada linearno (ovisi o uvjetima), najjače pada pri kraju kočenja, kinetička energija auta raste sa kvadratom ovisno o brzini. Malo su nategnuli i odabrali brzinu, uvjete i udaljenost koja im odgovara, ali... |
Ovaj oksimorom ni je genijalan: "..iskusniji i bolji vozac sa ljetnim" :lol2:
Zakon dozvoljava ljetne uz 50kn lidl lance u gepeku i tu je svaka rasprava kaj je bolje bezvezna. A to što će tko procjeniti da je njemu dostatno, eto, po zakonu široko mu polje. Naravno da odma ima balkan farera koji će otići dalje pa je njima michelin energy saver sa 2mm dovoljan za Zavižan u 1.mj. itd.:care: |
Ja sam se zato zakleo da ako me ikada iko sa ljetnim gumama na snijegu napuca jer nije mogao stat da ću ga lopatom zatuč.
Ko tvrdi da se sa ljetnima može vozit normalno po snijegu je KRETEN. Amen |
Amen.
15 godina sam na cesti, imam valjda pola milje kilometara na guzici i svake zime gledam isti show. @ Buljo, Apacer i svi koji misle da ljetne gume imaju nešto tražiti u zimskim uvjetima: mladi ste, naučiti ćete, samo se nadam da vam neće biti prekasno. Možete imati ne znam kakve skillze, ali fizika i neimanje vidovitosti je zajebana kombinacija.;) |
Koji bi auto preporucili za cca 2-3 kile europskih novaca? Treba mi nesto ne preveliko, da ne trosi previse i da nije trom ko krepana macka. Po pitanju velicine, nekakav hatchback, ala focus ili civic.
|
Citiraj:
nego, ja se slazem s ovim sto sam kvotao. ja takoder dobijem par slomova zivaca sa generalno nesposobnim kretenima koji su dobili vozacke i prvenstveno krivim njihovo neznanje za takvu voznju. ali tvrditi da je skoro pa jednako ljetna guma sa zimskom, hej......... nije. |
Ima nekoliko godina kako je kolega kupio nove ljetne Toyo gume.Ide zima,padne snijeg,veli on pa vidi koliko mesa ima,koja šara,mora ići.OK.Zna on.Profi.Moš mislit.
IIIIII onda ide on ostaviti auto doma,ja za njim u službenom,sa Sava zimskima.Lakat skretanje u desno,ide on 10 km/h.Skrene desno a autek njegov nastavlja ravno prema 3 parkirana auta.Mota on volan ali ovaj samo ravno.Srećom,uspio je stati par cm prije nego podere parkirane. Bljedoliki pametnjaković izlazi iz auta i kaže,moram popodne po zimske... Kako ono ide,svaka sličnost je slučajna... :D |
buljo ti si nešto teško zabrijao. Ljetna guma po snijegu je kaos. Očito se voziš po ravnoj cesti samo. Da si vozio kao ja svaki dan 160 km mislim da bi živce izgubio sa ljetnom gumom. Da ne govorim kolko puta sam morao maksimalno kočit radi budala ispred koji su izvodili neobjašnivo. Da sam imao ljetne zimi auto bi razbio već 15 puta! Ja ne odobravam ljetnu gumu nikome po zimi. Točka!!! Čak ni onima koji rade ispod 10k km godišnje. Ja i moji smo nekad radili oko 5k km godišnje i imali cjelogodišnje gume. Najgore iskustvo ikad! Prešli smo na 2 seta i to je bio preporod! Konačno sam se mogao opustit u autu i bit siguran u sebe i u auto!
|
Ja samo znam da su mi pod "must" zimske. Koliko mi god na svom R.S.-u srce puca kada skidam prekrasne felge i Continentalke te stavljam čelične 16" ( blasfemija) i Savu, toliko znam kako mi je kada padne snijeg, a nije još očišćeno, ta muka i golgota koju prolazim dok se dovezem do kuće.
Meni osobno čine razliku. Dok se očiste ceste, onda ajde de. Ali po snijegu tu nema dileme :) |
ljetne gume i zima? pa vi ste pukli??! normalno da se vjerojatno nista nece dogoditi, ali ako se dogodi nesto - ko bude kriv i vise najebo? :)
|
Citiraj:
|
ja mislim da ako auto ima ljetne a lance u gepeku da on jednostavo se osjeca sigurnijim i stane prije,mislim da bi trebali napravit test na tu temu.
|
Citiraj:
No, ja bi za početak uveo testiranje znanja montaže lanaca - pa kad padne snijeg da vidimo koliko % vozača zna staviti iste. Ne znaš? Van prometa. Jer ako bi se krenulo u detaljnije sigurnosne zahtjeve, zamisli opis pravilnika o tehničkoj ispravnosti - imao bi 1000 stranica i zahtjeve koje 95% vozača ne bi moglo ispuniti. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Svaki put se oduševim kad pročitam test nekog novog malog autića koji koči sa 100 km/h za 37-38 metara, recimo VW up, put kočenja prosječnog auta na hrvatskim cestama je po mojoj procjeni barem 45-50 metara, dakle u usporedbi up-a i prosječnog hrvatskog auta koji se kreću brzinom od 100 km/h i vozači istodobno stisnu kočnicu, nakon šta se up zaustavi ovaj drugi u tom trenutku još ide brzinom od 40-50 km/h, više nego dovoljno za nevolje svih vrsta. Kad bi država ukinila PDV na gume, možda bi nam se malo stanje popravilo jer smo ka i u većini slučajeva među najgorima u EU po broju poginulih u prometu (wikipedia kaže - 10,4 smrtno stradalih na 100.000 stanovnika, a samo za usporedbu, Srbija - 8,1, Makedonija - 7,9, Češka - 7,1, Slovenija - 6,6, a da ne pričamo o Švedskoj, Danskoj i Norveškoj - <=3) |
|
Citiraj:
Citiraj:
Inače, sad kad sam pročitao zadnje dvije stranice ove teme, mirne duše mogu baciti zimske gume u smeće jer striček moderator kaže da ne trebaju zimske, nego se da fino i sa ljetnima voziti po zimi. :roller: |
Citiraj:
dobra akcija, regularna cijena kao prakticki drugdje, jos i ispadne mozda negdje jeftinije. ali 175/70/13 nikad nije bila 377.50 kuna :). |
joj, ja imam 195/55R15...e, nemojte mi davati da vidim razlike u cijenama raznih dimenzija :/
dobro pa imam zimske za auto :) |
Citiraj:
Danas baš uzeo 2 za naprijed, s tim da prednje felge s gumama stave nazad. I navezem auto, odem na Petrol po pljuge i vraćam se, kad vidim auto s upaljenim rikverc svijetlima ide na parking. Baš me sram oblio, inače vlasnici čekaju i sami izvažaju :D BTW, u Kauflandu je isto super akcija za S3 - bratić je piknul sve 4 za 205/55/16 - 450 kuna po gumi. Po DOTU 7. mjesec ove godine. |
Citiraj:
jebiga, ja sam gledao za svoj :). i uvijek su tu negdje, od 280 najnize do 320. meni je to i smijesno zvati akcija, tipa da su negdje 310 kuna, a negdje akcija! akcija! - cak 295 kuna.......... ono, uzimam gume na kojima, ako uzmem 4 komada, cu ustedjeti cak 60 kuna :). a vulkanizer mi uzme 20 kuna po gumi samo sto ih promjeni :D. plus, gume uzmes za dve-tri ili cak i vise sezona. generalna usteda je nikakva, nebi nista rekao da jednom mjesecno uzimam nove pogonske gume, onda takvu akciju osjetim :). kuzis :). Citiraj:
:D |
Citiraj:
|
Citiraj:
A ti posto ocito imas problema sa citanjem molim te pokazi mi di sam ja napisao da ne trebaju zimske :) A da ne pricam na potpis na post osobe koje je izvalila vise gluposti u zadnjih par postova nego kaj je varan pogodio rezultata u zadnje 2 godine, ali 1000 kn za zimske gume??? Cek je pricamo o autu ili biciklu? :D :D |
Citiraj:
budem bas pogledao, jer online blejati u ponude mi je malo cudno i ne funkcionira. |
Citiraj:
btw: nije da sam napisao prije te cifre bubam, ono znas karikiram jer bi se ulovio za koju god cifru da sam napisao. :D postena guma 205/55/16 ispadne oko 2500kn, +/- 100kn. I dalje mizerija kad pogledas koliko ce te sluziti. Bolje sad? |
Nakon drvenih guma, do toga da na 0 stupnjeva ljetna nema NIKAKVOG gripa, do zimskih iznad 15 stupnjeva ne valjaju, do zagrebackoh cesta koje su bljuzgave nepciscene i masne (ako je igdje dobro ocisceno onda je to zagreb), da iskustvo nema nikakve veze, i na kraju da zimske kostaju 1000 kn i na sve to velis da nemas ni 2 godine vozacku...
Dobro si rekao da bubas, i bome bubas gluposti. Isao sam guglat tvojih nekoliko puta duzi zaustavni put i ne znam tko ti farba oci, mozda si zabunom upisao ice u gugl jer prvi link koji sam nasao (od nekog proizvodjaca guma) kocenje pri 0 stupnjeva pri 50 km/h bez snijega je razlika 8 ili 9%. Sutra stavim link kad necu bit na tabletu da ne bi bilo da kenjam. I nakon svega opet lupas gluposti, dobra guma dimenzije koje si napisao kosta barem 3000 kn bez ugradnje i montaze a koliko si sad cjenovno fulao racunaj sam, ide ti matematika ;) I da ne bi bilo zabune, sve kaj sam pisao do sad sam mislio iskljucivo na zg, a posto je vecina zga ravna ili gotovo bez uzbrdica one koji zive na uzbrdici od 20% izostavljam iz toga jer oni nisu prosjek. Tech ja sam ti napisao svoje iskustvo i misljenje o tome da ljetna ni u ludilu nije za zimu. I samo za info, imam 2 seta, gore je onaj koji sad mora biti, stavljen u petak kad su kupljene nove zimulje i to je moj stav koje gume treba imat zimi... |
Nigdje nećeš nać neki reprezentativni video jer se masovno uspoređuju zimske i ljetne gume na snijegu.
Nađi usporedbu zimske i ljetne gume na cesti, bez leda ili kiše, između 0 i -10 stupnjeva, a da nije kompjuterska analiza koja to računa pod savršenim uvjetima (savršeno ravna cesta, ravan pravac, nove gume...) To što takve analize izbace da je razlika u otprilike 5 metara, ne znači puno u real life uvjetima u kojima ćeš se naći gdje su rupe na cestama, ceste pod nagibom, istrošene kočnice, istrošene gume, istrošen ovjes, reakcije vozača... Ljetna guma će imati više gripa na snijegu jer će do izražaja doć i to malo ripni što ima kad je kočenje u pitanju. Stavi ih na cestu i trenje između gume i ceste kod naglog kočenja je mizerno. Tjedni prosjek mi se inače vrti oko 1000 +- km, pa me možeš isključiti iz onih početnika. |
Naprosto je milina citati ovu temu... :D:beer::)
|
Citiraj:
Pusti moju vozačku na miru, ovo što ti ja govorim objašnjavaju na prvom satu u svakoj poštenijoj auto školi, imaju čak i edukativne filmiće. Ne znam hoće ti to išta pomoć da shvatiš? :D Ljetna guma - smjesa gume je takva da funkcionira bolje s većom temperaturom(ne prevelikom da se ogradim od pregrijavanja guma ali to je više stvar performance guma). Zimska guma - smjesa guma je mekša, u smjesi koriste razna ulja i kemiju koja čini gumu mekanom čak i ispod nule. Tu sam spomenuo 15 stupnjeva jer je to dovoljna temperatura(opet istu Conti navodi) da na suhoj cesti zagriješ gumu do te mjere da se krene ubrzano trošiti a kroz neko vrijeme kemija krene isparavati iz nje i dobiješ plastiku. Iliti skuhanu zimsku koju možeš bacit. Ne treba puno da se to desi, sava se skuhala u mom slučaju za mjesec dana a temperature su bile između 15 i 25 celzija. Profil, to jest lamele na zimskoj gumi ti daju jasan primjer zašto ljetna funkcionira poput drvenog kotača na 0 celzija. Gazna površina je tvrđa, profil je glađi bez puno otoka(stavio ti je netko gore sliku). I zato po milijunti put, ljetna guma NEMA dovoljno mehaničkog gripa u zimskim uvjetima. Snijeg, voda, masna cesta, junikornova govna tak svejedno. Jesam ti dao gore konkretan primjer? Na mokroj cesti razlika u putu kočenja je 10-15%. Na snijegu i duplo. Ajmo opet. I opet velim da iskustvo nema nikakve veze s ovim. Klinac ti izleti na 100% ravnoj mokroj cesti jednog hladnog jutra. Ti zakočiš, ja zakočim. U trenutku di je zimska guma stala ti si s ljetnom proletio xy na sat. I skupio si jadnog klinca. U savršenim uvjetima koji na našim cestama ne postoje, da uračunamo lošiju gumu, kočnice, loš kolnik, nagib, šahtove na sred ceste e onda si bome i ubio klinca. Šta ti oću reć? Ne možeš prodavat priču da razlika nije enormna između ljetne i zimske, em ti fizika govori suprotno em ti sastav gume govori o čem se radi. A još se manje meni možeš glupsat se oko iskustva jer naprosto ne vidim kako tvoje dugogodišnje iskustvo mjenja zakone fizike i predviđa potencijalna sranja na cesti. :hitthewal: jedan edukacioni klip jer pišem jedno te isto već peti put ali džabe to. Tu je očito da su testirali s novom ljetnom, sad zamisli potrošenu gumu s 5-6mm profila ili još gore nepravilno potrošenu gumu zbog lošeg špura. http://youtu.be/elP_34ltdWI?t=3m Ako sad nisi shvatio, nebuš nikad tak da se ne mislim više raspravljat jer imaš nula argumenata da pobiješ sve to. |
Citiraj:
Sa tim sto imam zimske? To samo znaci da znam koliko je bolja zimska a ne da se bez nje ne moze. Lol Druga recenica je jos jedna u nizu bisera, sa iskustvom ne mozes predvidjet potencijalna sranja. Haha Ne znam dal zelis ispast vrstan poznavatelj sastava i teorije o gumama, pokazat ostalima da znas guglat ili nesto trece, a tvoji biseri pobijaju sve iole pametno sto si dosad napisao. |
Majko mila...
Nisam nikakav prof.ing know it all ali znam dovoljno da povežem sve te informacije i logično zaključim. Nisam niš guglao, zapravo jesam prije dvije i kusur godine kad sam bio kao ti i nisam vjerovao što su mi pričali ljudi koji su se navozili sveg i svačeg. Upravo to kaj si pročital, ili imaš super moći ili samo trollaš. Ako ti možeš predvidjeti da će ti netko za 30 metara iskočit pred auto pa krenut ranije kočit onda super. Mislio sam da je to nešto što samo Flash može. :D :D Ja odustajem, fakat ga više rastežeš u nedogled a i dalje mi nisi napisao ni jedan božji argument koji me demantira. |
Citiraj:
Anyway, nigdje nije buljo ni reko ljetne po snijegu, nego ljetne zimi. Uredno se moze zimi vozit s ljetnima ako nisu celostonke. Ako je uzi profil, vozi se i po snijegu. Pa neznam tko je prije 10-15g u ST imao uopce zimske gume a uredno se islo na skijanje u bosnu s ljetnima i gorim autima, svi smo zivi, nista se dogodilo nije. Citiraj:
Bezveze rasprava. Isto ko sto cim kisa padne, svi pocnu vozit 40. Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:19. |