![]() |
AMD claims its largest share of the overall x86 CPU market in 14 years:kafa:
Citiraj:
|
No PCIe Gen5 for "Raphael," says Gigabyte's leaked Socket AM5 documentation:kafa:
Citiraj:
|
AMD’s Socket AM5 – Mounting, technical details...
Citiraj:
|
Sad je sranje sa pločama
|
Hot Chips 33: AMD provides further insights into 3D packaging:kafa:
Citiraj:
|
Kakva je zadnja priča po pitanju nasljednika zen3?
I dalje ostalo da će barem 12 core i 16 core, odnosno 5900X i 5950X dobiti napucane l3 cache verzije, a da se za ostatak ne zna? Znam da je nedavno bilo financijsko izvješće, no nisam upratio detaljnije, da se išta konkretno spominje... |
Da, 3D cache ide prema najavi za te modele, u međuvremenu Zen 3 Threadripper izdanja, pa onda nakon toga, Zen 4 + AM5 za 2022.
|
znači zen3+ baš i neće biti neki upgrejd za gejmere, osim one što kupuju high end
|
Citiraj:
Eventualno čekaju Alder Lake, no kako stvari izgledaju - što je bliže izlasku sve više vuče na fijasko, ako bude trebalo mogu izbaciti i po jedan 6 core i 8 core sa 3D cache - ako već moraju štancati nove modele jel, umjesto postojećih |
Citiraj:
a i ovako će bit lakše izdržat do zen4 onima koji pate od upgrejditisa :D |
Jbga samo što će tad morati ići i ploča i ddr5, skup korak.
Ovako nekome sa ryzen 3000, skok na nekakav zen3+ bi mogao biti zanimljiv (cca 30%+ IPC-a), još recimo sa hexe na octu, a ostane ploča i mema Nekako očekujem ako izbace ta dva sa 3D cache, da će i ostale, makar kasnije |
Sudeći po ovim novim Hot Chips materijalima, 3D cache je tek početak, a i ubrzo bi mogel postati standardni dio CPU-a, jer izgleda da planiraju kojekakve on-die-stacking implementacije.
|
Citiraj:
|
Da se razumijemo ne mislim da će alder biti "loš" za igre, jer nijedan intel nije loš - bilo ovi skylake derivati od 6000 do 10000 serije ili rocket lake - ništa to ne zaostaje ogoromno za ryzen 5000, no ako je cijeli paket tj. ako je čitava priča loša (ST & MT perefomanse za određenu cijenu i naspram amd konkurencije, potrošnja, zagrijavanje, cijene ploče i coolera koji to može držat, kratkotrajnost socketa itd.) - onda se mogu yebat... Ostane im samo spuštat cijene
Recimo ako proizvod od štajaznam 2000kn bude tu u gamingu (+/- nije bitno), no zbog tih low power jezgri kaska štajaznam 30% u multithreadu, te troši 50%-100% od ryzen konkurenta (pa bolja ploča i cooler potrebni) čak i uz konkuretnu cijenu - postaje/ostaje drugorazredan proizvod koji će ljudi izbjegavati. Dakle čak i potencijalni povratak gaming krune ne mora značit da će se smatrati premium proizvodom ako kaska u ostalom. Zasad je Alder lake sumLJiv i nekako ne vjerujem da će biti jeftin tj. povoljniji |
Zen 4 technical details by Gigabyte leak
Citiraj:
kolega The Exiled, namjerno sam napravio post u tvom stilu, zbog konzistentnosti i preglednosti... Nadam se da ne smeta ;) |
:chears::goood::frend:
|
Ne piše ništa o 3d cache-u, baš me zanima koliko će ih ugurati u Zen 4.
|
To bi stvarno moglo ići po defaultu sa Zen 4, ali u ovom članku koji je Sn4k3 linkal je potvrđeno da Zen 4 modeli nativno dolaze s (RDNA 2) iGPU-om.
Citiraj:
|
Na nekim shemama je iGPU ucrtan u IO die, a na nekim ga nema uopće.
|
Bilo bi dobro da idu prema tome, GPU koji uredno odrađuje uredski i lagani multimedijski rad je jako dobar backup. Otkad sam prešao na Ryzena, nije mi svejedno ako grafička rikne, kod starog Intela sam bar znao da će se moći upaliti.
|
Citiraj:
|
Pa sad kako će im kontroler biti baziran na 6/7nm procesu dosta će uštediti na prostoru pa mogu ugurat jebemu neki gpu.
|
Taj kontroler je postajao lagano problem, ne nužno u desktop čipovima koliko u Epyc-u (naravno nije isti) jer je po Anandtechu cuclao do 40W i tako uzimao TDP jezgrama. A kad se već redizajnira za Epyc, lako ga je scale downati za desktop.
|
|
Citiraj:
|
|
Pa što nije bila neka spika da I/O chip nema baš koristi od nižeg procesa...ili vi pričate o nečem drugom?
I ja sam totalno za to da svi Ryzeni imaju GPU u sebi kao Intelovi procesori, trenutno smo u retardiranim vremenima što se tiče dGPU i ovakav backup bi nam svima jako dobro došao, a i ekipa kojoj je GPU nebitan, a jači proc je, bi imali koristi od ovakvog pristupa. |
Citiraj:
Pitam se da li će RDNA iGPU biti bolji od VEGAe koju imamo sada. Nekako očekujem da će zauzimati manje die površine i biti taman toliko brži da AMD može reći da je brži. |
imho RDNA(2) bi trebao biti opako brzi.
Mislim da se AMD nece pretjerano opustit po tom pitanju jer Intel radi revoluciju (vidjet cemo jos kakvu) po pitanju grafike. |
Citiraj:
https://www.anandtech.com/show/16529...ilan-review/11 Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:46. |