PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   NVIDIA (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Nvidia GeForce RTX 50X0 series (Blackwell) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=320118)

slavonac90 25.04.2025. 08:57

To se pričalo i za rtx 4060 ti pa je opet jedna od najprodavanijih grafa.
Što je po tebi dobra kupnja za do 600 eura, novo, iz perspektive da nemaš nikakvu grafičku u kompu?
Nije to priča, nego pogledaj što ste mi sve pisali u rtx 4xxx temi, pa se proteže i ovdje.
Apropo cijena, čisto sumnjam da će iste ići gore, jer su i ovako popljuvani na tu temu, a ni prodaja nejde kako je planirano, tako da mislim da može jedino ići dolje ili ostati kako je trenutno.

Taproot7 25.04.2025. 09:12

Kolega, da se udaljimo od nadmudrivanja tko je koga prvi počeo, dotaknuo bih se nekih ekonomskih pokazatelja. Potrebno je razlikovati dva pojma - pobornik Radeon grafičkih kartica i pobornik vlastitog novčanika. Za kolege ostale ne znam ali za sebe odgovorno tvrdim da sam ovo drugonavedeno jer kao što vidite moje računalne komponente, radi se o cjenovno prihvatljivim proizvodima koji imaju ili su imali najbolji dobar omjer uloženo/dobiveno u datumu kupovine. Jasno je da je AMD Ryzen procesor bolji proizvod od Intel Core procesora kojeg imam ali sam se odlučio glasati novčanikom po onoj poslovici nije da nemam nego ne želim dati. Isto vrijedi i za grafičke kartice gdje smatram da nVidia GeForce grafičke kartice imaju neke prednosti nad AMD Radeon grafičkim karticama ali svakako ne za razliku u cijeni u istim klasama performansi. Naravno da osobe koje mogu i imaju sredstva kao i želju imati najbolje, kupiti će najbolje, ali iz Vaših postova sam primjetio da niste jedan od tih koji bi ušli u trgovinu i rekli dajte meni nVidia GeForce RTX 5090 i dečkima u servisu što piju, pa se zato i čudim što opravdavate katastrofalnu cijenu osrednje loše grafičke kartice koju su svi iole nezavisni recenzenti pokopali iz jednog jedinog razloga - cijene koja je Vama prihvatljiva. Što da Vam preporučim kad ste rekli da Vas AMD Radeon nikako ne zanima a isti je jedina alternativa? Nije li porazno potrošiti €600 na grafičku karticu koja je u rasterizaciji slabija od AMD Radeon RX 6800 XT grafičke kartice koja je na tržištu od mjeseca studenog 2020. godine tojest platiti €600 performanse iz 2020. godine koje su i tada koštale €600? Iako je tema za nVidia grafičke kartice, iz svog kuta i svog suda o potrošnji €600, tojest konkretno €630 na rate, donio bi zaključak da bi sebi akvizirao XFX AMD Radeon 7900 GRE koja je u rasterizaciji moćnija 20-25% u prosjeku dok u RayTracing performansama skoro pa identična nVidia GeForce RTX 5060 Ti tojest 1-4% prosječno i bolja. Da, nemate DLSS tehnologiju upscaling-a ali imate FSR koji je sve bolji i bolji tojest smanjuje razliku u kvaliteti za DLSS tehnologijom te postoje razni alati kojima možete forsirati isti u različitim igrama. Iako nisam ljubitelj RDNA3 mikroarhitekture što sam ranije naveo, to se odnosilo na compute tojest ono što se kolokvijalno naziva poslovni scenarij. Za igranje videoigara je ista sasvim pristojna no meni to nije primarna djelatnost na računalu.

The Exiled 25.04.2025. 09:14

Citiraj:

Autor slavonac90 (Post 3801195)
Što je po tebi dobra kupnja za do 600 eura, novo, iz perspektive da nemaš nikakvu grafičku u kompu?
Nije to priča, nego pogledaj što ste mi sve pisali u rtx 4xxx temi, pa se proteže i ovdje.
Apropo cijena, čisto sumnjam da će iste ići gore, jer su i ovako popljuvani na tu temu, a ni prodaja nejde kako je planirano, tako da mislim da može jedino ići dolje ili ostati kako je trenutno.

Za RTX 4060 Ti 16GB smo ti u onom trenutku rekli da ne vrijedi te nofce, jer je samo 10% bolja od RTX 3060 Ti i onda smo za RTX 5060 Ti komentirali da bude ispala samo malo bolja od RTX 4060 Ti, pa kad su stigli konkretni testovi i recenzije, ispalo je da je RTX 5060 Ti 16GB kakvih 15% do 20% bolja od RTX 4060 Ti 16GB, te da to nije nešto posebno super. Kupi RTX 5060 Ti 16GB za 550$ dok ih još ima, nitko te proziva radi toga, jer dok se mi dopisujemo prek foruma, te kartice budu nestale iz lokalnih dućana koji drže svega par modela.

Exy 25.04.2025. 09:20

Citiraj:

Autor slavonac90 (Post 3801195)

Mene nitko ne pita :D ali po meni rx 9070 (650e), ili rtx 5070 (599 eur). Jasno, ako ćemo koristiti blagodati dućana iz EU. Ne znam kakvo je stanje u HR dućanima, to već dugo ne gledam :D
Osobno iz principijelnih razloga ne bih mogao kupiti novu 5060ti jer bi imao osjećaj da uz nju moram uzeti i magareće uši koje ću imat montirane dok obavljam transakciju.

Taproot7 25.04.2025. 09:23

Citiraj:

Autor Exy (Post 3801202)
Mene nitko ne pita :D ali po meni rx 9070 (650e), ili rtx 5070 (599 eur). Jasno, ako ćemo koristiti blagodati dućana iz EU. Ne znam kakvo je stanje u HR dućanima, to već dugo ne gledam :D

Ako sam dobro shvatio, kolega @slavonac90 ima uvjete da se kupovina izvrši u Republici Hrvatskoj te na rate pa mu kupovina iz inozemstva otpada.

Sn4k3 25.04.2025. 09:36

Citiraj:

Autor Exy (Post 3801202)
Osobno iz principijelnih razloga ne bih mogao kupiti novu 5060ti jer bi imao osjećaj da uz nju moram uzeti i magareće uši koje ću imat montirane dok obavljam transakciju.

Sudeći po Nabavi, najjeftiniji Radeon 9070 je ~ 710e, a najjeftiniji RTX 5070 je ~ 670e
Osobno mislim da su u svakom slučaju bolji izbor od RTX 5060ti 16Gb.
S druge strane, nekome ušteda od tih ~150-200e lako prevagne odluku...

slavonac90 25.04.2025. 09:42

Citiraj:

Autor Taproot7 (Post 3801199)
Kolega, da se udaljimo od nadmudrivanja tko je koga prvi počeo, dotaknuo bih se nekih ekonomskih pokazatelja. Potrebno je razlikovati dva pojma - pobornik Radeon grafičkih kartica i pobornik vlastitog novčanika. Za kolege ostale ne znam ali za sebe odgovorno tvrdim da sam ovo drugonavedeno jer kao što vidite moje računalne komponente, radi se o cjenovno prihvatljivim proizvodima koji imaju ili su imali najbolji dobar omjer uloženo/dobiveno u datumu kupovine. Jasno je da je AMD Ryzen procesor bolji proizvod od Intel Core procesora kojeg imam ali sam se odlučio glasati novčanikom po onoj poslovici nije da nemam nego ne želim dati. Isto vrijedi i za grafičke kartice gdje smatram da nVidia GeForce grafičke kartice imaju neke prednosti nad AMD Radeon grafičkim karticama ali svakako ne za razliku u cijeni u istim klasama performansi. Naravno da osobe koje mogu i imaju sredstva kao i želju imati najbolje, kupiti će najbolje, ali iz Vaših postova sam primjetio da niste jedan od tih koji bi ušli u trgovinu i rekli dajte meni nVidia GeForce RTX 5090 i dečkima u servisu što piju, pa se zato i čudim što opravdavate katastrofalnu cijenu osrednje loše grafičke kartice koju su svi iole nezavisni recenzenti pokopali iz jednog jedinog razloga - cijene koja je Vama prihvatljiva. Što da Vam preporučim kad ste rekli da Vas AMD Radeon nikako ne zanima a isti je jedina alternativa? Nije li porazno potrošiti €600 na grafičku karticu koja je u rasterizaciji slabija od AMD Radeon RX 6800 XT grafičke kartice koja je na tržištu od mjeseca studenog 2020. godine tojest platiti €600 performanse iz 2020. godine koje su i tada koštale €600? Iako je tema za nVidia grafičke kartice, iz svog kuta i svog suda o potrošnji €600, tojest konkretno €630 na rate, donio bi zaključak da bi sebi akvizirao XFX AMD Radeon 7900 GRE koja je u rasterizaciji moćnija 20-25% u prosjeku dok u RayTracing performansama skoro pa identična nVidia GeForce RTX 5060 Ti tojest 1-4% prosječno i bolja. Da, nemate DLSS tehnologiju upscaling-a ali imate FSR koji je sve bolji i bolji tojest smanjuje razliku u kvaliteti za DLSS tehnologijom te postoje razni alati kojima možete forsirati isti u različitim igrama. Iako nisam ljubitelj RDNA3 mikroarhitekture što sam ranije naveo, to se odnosilo na compute tojest ono što se kolokvijalno naziva poslovni scenarij. Za igranje videoigara je ista sasvim pristojna no meni to nije primarna djelatnost na računalu.

Pobornik vlastitog novčanika je onaj koji će zaobići bilo kakvu kupnju, ako mu ista ne donosi profit, tako da o isplativosti gaming komponenti nema smisla pričati. Meni osobno je i ovo što imam pod "moj Pc" dovoljno ako batalim igranje, jer ne zarađujem na istom za život, a grafička je samo jedna obična nepotrebna zahebancija kao i masu drugih stvari u životu.
Moje viđenje situacije je da mi je jedina alternativa kupiti Radeon iz prošle generacije sa dosta većom potrošnjom, 20% jačom grafom u rasteru, te bez DLSS-a koji je glavni selling point Nvidije, jer jednostavno dobro odrađuje posao, te sam spreman žrtvovati 20% raster performansi za manju potrošnju i DLSS. Ne vidim što je tu sad toliko čudno ili nejasno? Žrtvujem jedno da bi dobio drugo jer sam ocijenio da mi tako više odgovara. Za 3 godine će i jedna i druga grafa biti slabe, jer je to niži cjenovni rang i nije dugoročno održiv, što nam je svima kristalno jasno.
Jednostavno smatram da mi je Nvidia bolja opcija pvenstveno zbog DLSS-a, jer taj feature nam omogućuje igranje igara u većoj rezoluciji i višljem fpsu-u, pa čak i u nekom nižem rangu kao što je ovaj o kojemu pričamo.
FSR 2 je bio odvratan što mogu iz prve ruke potvrditi, dok je u isto vrijeme DLSS bio game changer, tako da i dalje ostajem pri DLSS-u.
Mislim da cijene prije 3-4 godine i ove sad nema smisla uspoređivati, jer pojam novca nije isti sada i onda po pitanju svega.

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3801200)
Za RTX 4060 Ti 16GB smo ti u onom trenutku rekli da ne vrijedi te nofce, jer je samo 10% bolja od RTX 3060 Ti i onda smo za RTX 5060 Ti komentirali da bude ispala samo malo bolja od RTX 4060 Ti, pa kad su stigli konkretni testovi i recenzije, ispalo je da je RTX 5060 Ti 16GB kakvih 15% do 20% bolja od RTX 4060 Ti 16GB, te da to nije nešto posebno super. Kupi RTX 5060 Ti 16GB za 550$ dok ih još ima, nitko te proziva radi toga, jer dok se mi dopisujemo prek foruma, te kartice budu nestale iz lokalnih dućana koji drže svega par modela.

Ako nestanu, nije drama, doći će opet, a nije mi sila kupiti ju odmah, jer se imam na čemu igrati (PS5)...izlazi i rx 9060 xt sljedeći mjesec pa se strpim da vidim što će ista ponuditi i po kojoj cijeni, jer bi za Radeon eventualno dao lovu novoj generaciji, a ove stare koje kolega preporučuje mi ne dolaze u obzir prvenstveno jer puno troše, a druga stvar pitanje hoće li ikada dobiti podršku za FSR 4.

EDIT: kupujem kod nas, na rate, tako da cijene iz vana mogu jedino gledati :D
RX 9070 ili rtx 5070 bi kupio po cijeni do 700 eurića, dok za ovaj niži rang nedam više od 600, nije stvar ni love, nego principa, te onoga što sam sebi mogu opravdati koliko što vrijedi, pa se opet držim one strpljen, spašen, jer nigdje ne gori.

The Exiled 25.04.2025. 09:45

Kaj se DLSS i FSR priče tiče, zato sam u prijašnjim postovima spomenul ove alate, jer to već danas radi i onda lakše odabereš kaj ti bolje paše.
Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3800218)
OptiScaler + Lossless Scaling budu se pobrinuli za to da više nije važno da li je u pozadini GeForce, Radeon, DLSS ili FSR.:)

mkey 25.04.2025. 10:10

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3801186)
Postoje open source projekti koji su miljama ispred tih centraliziranih "AI-a" samo još nitko praktički ne zna za njih ;), no to je već razgovor za drugu temu...

Tell me more.

Dr. Strange 25.04.2025. 17:49

Na hardverskim temama je burnije i vatrenije nego na političkim :lol2:, i ne samo kod nas. Dobivao sam i prijetnje jer sam kritizirao određene hardverske kompanije, dok mi na političkim temama nitko nikad nije prijetio, a nisam štedio riječi :D.

The Exiled 25.04.2025. 18:08

Nisi valjda javno komentiral kak Intel propada i da je sve počelo ići nizbrdo 2017., mada se kuhalo još od 2006., jer čim se smiri gužva na poslu, odmah kreću prijetnje.:):D

JC Denton 25.04.2025. 19:57

Citiraj:

Autor slavonac90 (Post 3801210)
EDIT: kupujem kod nas, na rate, tako da cijene iz vana mogu jedino gledati :D
RX 9070 ili rtx 5070 bi kupio po cijeni do 700 eurića, dok za ovaj niži rang nedam više od 600, nije stvar ni love, nego principa, te onoga što sam sebi mogu opravdati koliko što vrijedi, pa se opet držim one strpljen, spašen, jer nigdje ne gori.

Malo ti fali da opet kupiš xx70 klasu grafe :D Realno, ako je 5070 cilj, imaš za 35€ više od tvoje imaginarne granice od 700€:
KLIK 1
Da nije na rate, ne bi mogao odolit zovu crvene strane:
KLIK 2 :D

Mladenxy 25.04.2025. 20:11

Ja kao fanboj svog džepa više ne vidim neku ekstra ponudu po trenutnim AMD cijenama u odnosu na Nvidiju u toj klasi...RX 9070/XT vs RTX 5070/Ti
To je sad li-la cijena i nemereš se okoristiti ni sa jednima, tj. oba su takva da te oderu više/manje.
Srećom odustao do PC hardvera, ne kupujem više ništa i čekaju se nove konzole pa bu se onda vagalo.

slavonac90 25.04.2025. 21:43

Citiraj:

Autor JC Denton (Post 3801372)
Malo ti fali da opet kupiš xx70 klasu grafe :D Realno, ako je 5070 cilj, imaš za 35€ više od tvoje imaginarne granice od 700€:
KLIK 1
Da nije na rate, ne bi mogao odolit zovu crvene strane:
KLIK 2 :D

Gledam u Svijetu medija se pojavila Zotac rtx 5070 solid OC za 699,99 eur, psihološka granica probijena, pa sam na vagi trenutno :D
Gledao sam i gore navedene grafe također, ali jednostavno nedam više od 700 eura i gotovo :)
Mislim da će past Zotacica pa kud puklo, jer ne vjerujem da će još to ići dolje drastično...gledam da su u Njemačkim shopovioma ti modeli oko 630 eura trenutno.

Tajl3r 25.04.2025. 23:46

Samo se jednom živi a i malo se previše opterečuješ koliko vidim za nekakav komadić hardvera i oko tuđih ideja misli i lošeg trolanja not bueno ti je to ,a zotac nebi uzeja nikad ,asus,gigabajt ,msi...
5070 je sasvim ok gledajuči i cijenu crvenih za taj rang.. opčenito sad , raspala se odavna ideja da je nov pc hardver isplativ za gejmanje to je sada malo skuplji hobi i definitivno nije za svakoga tako da šta god uzmeš i za koliko evra pljucneš u tu svrhu ti dođe na isto ;)

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk

slavonac90 26.04.2025. 11:13

Ma ne opterećujem se niti najmanje komentarima, niti dopuštam da mi isti promijene mišljenje, baš naprotiv, ali da ću dozovliti da mi netko nameće svoj stav, neću, te argumentirano odgovaram iz kojeg razloga, jer forum i služi za konstruktivnu raspravu, razmjenu iskustava i informacija. :D
Gledao sam malo po netu oko navedenog Zotac modela i nisam ništa loše našao, tako da sam naručio Zotac s obzirom da je jedino taj model 700 eura trenutno kod nas, za 100 eura razlike naspram najjeftinije rtx 5060 ti mi je rtx 5070 no brainer.

The Exiled 26.04.2025. 14:52

Is 1080p Upscaling Usable Now? - FSR 4 vs DLSS 4 vs DLSS 3 vs FSR 3 :kafa:

d0X 26.04.2025. 17:38

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3801211)
Kaj se DLSS i FSR priče tiče, zato sam u prijašnjim postovima spomenul ove alate, jer to već danas radi i onda lakše odabereš kaj ti bolje paše.

Čisto da se ne bi netko zaletio, pa iz tvoga posta zaključio da će moći koristiti DLSS na Radeonki:

https://i.ibb.co/rGGrXrkH/419050673-...5bb7cfcb32.png

The Exiled 26.04.2025. 17:45

Da, stavil budem još jednom i orginalni post za svaki slučaj.:frend:

Tumor 28.04.2025. 11:43

https://videocardz.com/newz/geforce-...th-18gb-config

Ako cijena ostane ista onda ce nakon SUPER refresha RTX50x0 serija postati puno zanimljivija.
Sigurno ce nesto boostati i same performanse + 50% vise VRAM-a ce ovu seriju uciniti puno atraktivnijom.

demetrius 28.04.2025. 19:57

https://wccftech.com/nvidia-preparin...0-super-18-gb/

nvidia uživa refreše radit,ima dosta lufta 5080 super mislim do rtx 5090 taman da bude nešto brža od rtx 4090,a rtx 5070 super ima manje lufta do 5070 ti možda da ulovi rtx 4070 ti super.

https://i.postimg.cc/FdMqGZB6/Screen-Hunter-41.png

https://i.postimg.cc/w788kqKB/Screen-Hunter-40.png
2k rezultati

da ovjde čito ako se kompletno odključa gb202 svi cuda core na rtx 5090,ali najvjerojatnije neće biti rtx 5090 ti.

https://www.pcgamer.com/hardware/gra...titan-monster/

The Exiled 28.04.2025. 22:23

Citiraj:

nVidia releases another GeForce Hotfix driver with 10 game and monitor fixes:kafa:
Citiraj:

The nVidia Hotfix driver was not something we often saw during previous generations of RTX GPUs, but with the RTX 50 series, almost every Game Ready driver eventually receives a hotfix. It may be hard to recall the last time nVidia released a second hotfix driver based on a previous hotfix driver. Neither is a Game Ready release, meaning they are not main branch drivers. With such a long list of fixes, this driver does not seem optional. Combined with the previous changelog, the 576.26 hotfix includes over 17 fixes since the last stable driver. The 576.26 appears to focus primarily on the RTX 50 series. It includes several fixes for crashes in games like Black Myth, Red Dead Redemption, and Horizon Forbidden West. There are also fixes for various monitor-related issues, such as flickering when connected through DisplayPort 2.1 mode, blank screens when using LG monitors in HDR mode, and ‘grey screen crashes’ when more than one monitor is used.
Izvor: VideoCardz

Disco 29.04.2025. 05:41

Hotfix, hotfixanog hotfixa....ne mogu vjerovati da se nakon ovoliko godina skoro pa monopola ne mogu nikako dovest u red.

Dr. Strange 29.04.2025. 08:03

Drago mi je što sam odustao od kupnje RTX 5000 i taj novac potrošio na novi mobitel. Kad izađe refresh, nadam se da će dotad ispeglati i drivere, a na tržištu će biti i GTA 6 koji će vrlo vjerojatno imati podršku za DLSS s obzirom da ima i gta v sada, pa će to biti pravo vrijeme za kupovinu kartice. Ovi koji su se požurili s kupovinom, puno su izmeta pojeli, i još će pojesti.

darkijas 29.04.2025. 09:33

Umjesto na grafičke kartice jedino sigurno bolje je novce potrošiti na odojak/janjetinu/bačvu piva. Ostali hardware kako kome je bolje. Meni osobno veću radost donosi nova grafa nego novi mobitel

Tajl3r 29.04.2025. 14:11

Citiraj:

Autor Dr. Strange (Post 3801933)
Drago mi je što sam odustao od kupnje RTX 5000 i taj novac potrošio na novi mobitel. Kad izađe refresh, nadam se da će dotad ispeglati i drivere, a na tržištu će biti i GTA 6 koji će vrlo vjerojatno imati podršku za DLSS s obzirom da ima i gta v sada, pa će to biti pravo vrijeme za kupovinu kartice. Ovi koji su se požurili s kupovinom, puno su izmeta pojeli, i još će pojesti.

Ma kad izađu rtx super inačice ispeglane valjda i sa više rama tako da eto nekad je bolje pričekat.
Također zamalo uzeo 4080 S/ 5070ti.
Strpljen spašen bar jos dok kuca 3080 :)

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk

Odinarius 29.04.2025. 14:40

Tako nekako i ja. Mada mi se jučer po prvi put ikad ugasilo računalo u opterećenju, možda je neki power spike od 3080 preopteretio napajanje... Valjda se neće ponoviti.
Kad se gleda što se dobije danas za nekih 1.000e, to je malen skok za ogromno ulaganje, zbilja se ne isplati mijenjati.

d0X 29.04.2025. 17:13

Citiraj:

Autor Disco (Post 3801924)
Hotfix, hotfixanog hotfixa....ne mogu vjerovati da se nakon ovoliko godina skoro pa monopola ne mogu nikako dovest u red.

Stvarno su specijalci. Možda su počeli koristiti velebni AI da im piše drivere :D

@Dr. Strange, nabavio sam svoju 5070ti prije mjesec dana fino ispod cijene, niti brabonjka pojeo :)

mkey 29.04.2025. 21:11

Vibe driver coding, to bi objasnilo ponešto.

The Exiled 06.05.2025. 13:09

RTX 5060 Ti 8GB: Even slower than the ARC B580!:kafa:
EDIT:
https://i.postimg.cc/0jmr1zk6/HUB.png
:hitthewal:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:43.