![]() |
Citiraj:
i da, da ne zaboravim, ako misliš kupiti kakavog seagatea, kod njih AAM no habla. nema podešavanja istog. Pikiraj WD black ili blue, sa njima se možeš igrati i postaviti neki optimalni omjer tišine i brzine. Citiraj:
no, 101,2 MB/s mi se čini nekako manje od očekivanog. Jel ti podešeno na AHCI ili na Native IDE mod? budući je to ex-WD black, nekako mi sve ispod 115-120MB/s nekako čudno. |
trebam disk,cijena max 700 kuna,ovaj dosadašnji od 250 je nekak premali...stavim sedmicu,cod4,6,7,LoL,glazbu i već je pun...važnija mi je kvaliteta nego kvaniteta.
|
Ja baš ne mogu pohvalit WD 10 EALS što se tiče buke. Dotični proizvodi kruljenje identično mom stomaku nakon što nisam jeo cijeli dan:hitthewal:
Prigušio sam ga osjetno smanjivanjem AAM-a na 128, ali se još čuje. Disk je u AHCI modu i čisto za info daje 114 MB av. read-a. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
green serija samo kao storage je super, a black za sistem.
Probo oba i katastrofa, još ako imaš dva black-a u raidu da vidiš kako to fino radi :) |
Evo usporedbe tatinog blekija sa jednim od tri plavca...ja tu ne kužim razlike, vi?
http://slike.hr/slike-male/s/s00e8b0_d542b.pnghttp://slike.hr/slike-male/s/s22a7b0_a5d1a.png |
Iopsi su bitni.
|
Nisam probavao stavljat OS na green i black, ali na AAKS ilitiga blue, W7 mi se vuce nenormalno sporo.
|
Trebam par savjeta u vezi podešavanja nekih opcija u BIOSu što se tiče SATA HDDova.
Default postavke su: SATA II Configuration-(Compatibile) SATA Operation Mode-(IDE) S.M.A.R.T-(Disabled) Da li nešto od navedenog poboljšava performanse diskova,jer nekako mi se čini da mi je procesor gladan na kraju dana;-) Sistem hard je WD 640GB Black 32 MB Cache podijeljen na dvije particije,na OS i storage polovicu. |
Citiraj:
A onda u Windowsima napravi sljedeće: Citiraj:
No, ovo vrijedi samo za Windows 7, na XP-u ti ova fora neće paliti. |
fala Brk.A da sam recimo u BIOSu prije instalacije Windoza SATA stavio u AHCI onda ovo sve naknadno nebi trebao raditi?
e da,i ako moze jos jedna preporuka za sistemski HDD koji ce jednog dana sluziti za storage,sve dok si ne kupim SSD.Znaci nesto u klasi od 500kn a da je brzi od WD Black kojeg sada imam. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
A zašto meni zbrejka winse kad u biosu prebacim na ahci mode? Win7 se počnu dizat i odjednom blue screen.... Isto imam 640aaks i win7 se vuku...imao do nedavno F3 500 i sve je letilo... |
Citiraj:
|
Nisam mjenjao matičnu...a što se tiče drivera stavio sam sa službene stranice za chipset i sata driver...koji uopće treba za asus P5Q-E ? Na njihovoj stranici oni nude Marvell 6121...to sam stavio ali mi opet brejka winse pri butanju kad stavim na ahci mode...niš mi nije jasno...
Da nije potrebna instalacija OS-a pod uključenim ahci modom ? Možda zato ne mogu promjeniti... |
imam identičnu ploču i nisam stavio nikakve Marvellove drivere za AHCI mod, nego kad sam prebacio u AHCI, samo sam reinstalirao Intel Chipset Utility. i sve radi kao podmazano.
|
Misliš intel chipset driver ?
Ma kakvi...isprobao sam i reinstal...neće dizat windowse ako prebacim na ahci mode. Da li disk možda treba biti spojen na određen sata utor na matičnoj ploči ? |
Citiraj:
|
U crveni...još ništa nisam spajao u ona dva narančasta konektora...probat ću i to napravit.
|
Izmjeni dvije stavke u bios-u i uzivaj u AHCI modu. :)
Change from IDE to AHCI Mode after Installation Osobno isprobao - radi. |
Citiraj:
Radi ! :chears: Hvala kume Pašo ! :goood: |
Trebao bih jedan savjet;
Koji 3.5" disk bi danas bio moderan pandan Speedy Gonzalesu (Seagate Barracuda 7200.10 250 GB ST3250410AS)? Uvjeti: 1) kapacitet 500GB-1TB 2) single platter 3) buka kao Speedy ili tiši 4) brzina kao Speedy ili brži 5) Sata2 |
Samsung F3 500GB, diskovi od 1 TB još nisu single platter
|
A možda su single platter neki između? 640!? 750!?
Ali pod uvjetom da nisu sporiji ili glasniji od Speedya. |
Ajde ako nije problem svi koji imate WD10EALS da ga benchmarkate u HDTune-u :D
|
Citiraj:
|
Po pitanju brzine i tišine, kakvi su u međusobnoj usporedbi F3 od 500 gigi i terabajtni model? Ovaj moj manji ne surađuje baš dobro s pločom kad se uključi UCC pa razmišljam o zamjeni.
Razmišljao sam i o WD10EALS, ali me brine da će me eritirati zvuk (nisam baš osjetljiv na to, ali znate kako to ide, gadan je prijelaz s konja na magarca; s SSD-a na mehanički, kapacitivnog ekrana na rezistivni, itd. :D) edit: Iako, čini mi se da je i ta buka dosta relativna. Sjećam se da se netko žalio na bučnost, a ovaj moj je najbučniji prilikom spin upa. |
Meni su i F3 500 kojeg sam imao jedno vrijeme i 1000 kojeg iman sad (x2), te i HD501LJ (serija pred F1) jednako tihi. Skoro da ih ne čujem, ako se baš ne fokusiram na to da ih čujem i to po noći dok je mrkla tišina ili pak u full loadu kad ih moraš čut. U normalnom radu i normalnim okolnostima sva 3 nabrojana tipa su mi jednako tiha, odnosno skoro pa nečujna.
I da, nije problem u mom sluhu, alergičan san na buku, ventilatore sam minimizirao skroz, a i ono malo šta ih je ostalo je na 5V:chears: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:16. |