PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98655)

Nik 04.08.2011. 20:09

Za razliku od Shimana pakne na Elixirima su dosta blizu diska tak da ces to ustimati nikad pa ni tad. Nema ti druge nego poravnati disk u kucnoj radinosti.

the55mic 05.08.2011. 09:16

Citiraj:

Autor Nik (Post 1951741)
To ti je pimplanje po ona dva sarafa za centriranje dok ne nacentriras (mic po mic dotezes, malo jedan malo drugi.........

Zvao si me? ;)

Ma ja ne sumnjam da ce nik sad na jesen vec ugrabit neku pilu na popustu....
Zapravo..... Siguran sam da jos ove zime ide sa Canyonom gor-dol s nama :D

Ziiky 05.08.2011. 09:42

Citiraj:

Autor SileTzar (Post 1951451)
@Ziiky - matematika kaže da ti nije dovoljan medium cage ako voziš 3x9, riskiraš oštećenje mjenjača i pucanje lanca.

Hebiga ako vec spominjes formulu nabaci i link.
Formula i post sa detaljnim objasnjenjem i pojasnjenjem ... za sve nas sa 3x9 iskljucivo i jedino long cage je u igri.
Citiraj:

You've got a medium cage. Sram makes a short cage mountain derailleur in the X.0 line, but only goes as low as a medium in the X.9.

Quick answer: The medium cage will work, but you'll drop your chain if you accidentally shift to the small-small combo. Suspension *could* be a factor, depending on how much "chainstay growth" your frame experiences as your suspension cycles.

Long answer:

Derailleurs have a rated capacity. This is their ability to take up excess chain. After all, you need just about all of your chain to run in the big-big combo, whereas you have a bunch of extra links doing nothing when you run in your small-small combo.

Not that either of those cross-chain combos are normal to run in, but let me get to that in a minute.

Manufacturer stated derailleur capacities are as follows:
Shimano long = 45T; medium = 33T
SRAM long = 43T; medium = 37T; short = 30T

Speaking from experience, Shimano is a bit conservative in their capacity rating. I can only assume the same is true of SRAM (I'll get to that, too).

The easy capacity formula is to add your big ring & cog sizes, then subtract your small ring and cog sizes. It looks like this:

cap req'd (T) = (BIG ring - small ring) + (BIG cog - small cog)

...so for a typical 44-32-22 mountain crank & 11-34 cassette...

T = (44T - 22T) + (34T - 11T)
.. = (22T) + (23T)
.. = 45T

Using this simple forumla, you would need a derailleur with a 45T rated capacity to absorb all the possible extra links of a typical 27-speed drivetrain.

(I make the assumption SRAM stated capacity is conservative, since they list 43T as the long cage capacity -- 2T short of what is required by this forumla).

Where do shorter cage lengths come into play? Right here!

Even though the long cage will, in theory, take you down to the 22x11 gear combo and hold adequate chain tension, let's be logical: 22x11 is a combo you don't use!

Rather than use the generic formula, let's map out the capacity for each gear combination (based off of a Shimano cog pattern; SRAM will be slightly different):

Pohrani.com

44x34 starts off at zero because in that combo, all of the chain is being used up by the ring and cog, and the derailleur needs to take up none of it. As you shift through the cassette range (moving down the column), the amount of free chain increases as the cog size decreases.

Take a look at the useable gears, which I've outlined in green and yellow. Those fall near the stated capacity of the medium cage derailleurs. (I mentioned that Shimano's stated capacity is conservative, and in practice, I find their medium cage to be closer to 39T.)

For instance, in the middle ring (32) and the small cog (11), the table shows you've got to absorb 35T. This is near the stated capacity of either of the medium cage derailleurs. This gear combo remains useable, but you'd be better off shifting to your big ring for better chain tension.

You can also see that to use a SRAM short cage derailleur (30T capacity) on this drivetrain would leave you with two or three unusable gears while in the middle ring, and only about three useable gears from your granny ring. (Any number greater than 30T on the table would be near the limits of the short cage derailleur.)

Oops! Accidentally shifted into the unusable "red zone"? Nothing major: the derailleur cage folds back on itself, the chain droops, and you maybe drop the chain if you don't catch it in time.

In my opinion, it'd be stupid to size a chain any smaller than what is required to shift into big-big. If you accidentally force a shift into that combo, which is certainly possible when you're tired or "in the moment", you don't want to break anything. So chain length will be the same no matter what derailleur you choose.

Pohrani.com

Benefits of a shorter cage length?
- snappier shifts
- better chain tension
- less chain slap / greatly decreased drivetrain noise (!)
- better obstruction clearance / improved spoke clearance.
- slight weight loss -- but you gotta be a real weight weenie to appreciate this one.
Izvor: mtbr

SileTzar 05.08.2011. 11:46

Hehe taj isti link sam kopipejstao prije tjedan dana na DB, bilo mi je glupo ponavljat se i tu.
Da, kako je objašnjeno s 3x9 ti ne gine long cage.

Flayer 05.08.2011. 12:01

Citiraj:

Autor Onyx (Post 1951675)
Zainteresiran tko za sutra??

Ni danas nitko nema vremena/volje? :D

Blue_Fatal1ty 05.08.2011. 14:16

Trebam pumpu ljudi! :D

za ono smece od francuskog ventila!
Ima ko za posudit na 5 min ako je netko oko remize?

Hića je! Vozio bi se! Konacno slobodan dan!

Ziiky 05.08.2011. 14:19

Citiraj:

Autor SileTzar (Post 1951963)
Hehe taj isti link sam kopipejstao prije tjedan dana na DB, bilo mi je glupo ponavljat se i tu.
Da, kako je objašnjeno s 3x9 ti ne gine long cage.

Ma NP ... ovo je ipak forum druge tematike pa velika vecina (dok se ne susretne s problematikom, ko i sam) nema pojma o cemu je rijec.
Tako da malo edukacije ne skodi kad smo se vec uhvatili tog pitanja.
A ni jadan google ne izbacuje upotrebljive odgovore dok god ne potrefis pravu formulaciju upita :kafa:
A na DB naci nekakav odgovor je "BozeSacuvaj" ; đumbus. Blazena nasa administracija i pravila postanja.

Citiraj:

Autor Onyx (Post 1951971)
Ni danas nitko nema vremena/volje? :D

Kako ne, Brodska ekipa vozi svaki dan pa tako i danas. Ako si blizu pridruzi se da upoznas čari Dilj gore :D

Blue_Fatal1ty 05.08.2011. 15:01

plz ima ko??? placam radler!

2 die 4 05.08.2011. 15:06

Pa imam ja ali ja sam ti u Prečkom i neda mi se ići nigdje sada po ovoj vručini!
Ako hoćeš dođi si po nju!

SileTzar 05.08.2011. 16:29

Fatality, odi na bilo koju benzinsku i nek ti posude ili kupi nastavak za pretvaranje francuskog u auto ventil za 5kn, i onda pumpaš na bilo kojoj benzi s kompresorom.

Onyx i ostali - ima li zainteresiranih za sutra na Sljeme? 10-11 kod tunela ovisno kako kome paše?

@ Ziiky - db je zbilja u džumbusu i treba manevrirat kroz naslage spama ali nakraju se najčešće ili nađe tražena informacija ili netko smisleno odgovori u relativno kratkom roku. Da bi se trebalo jače moderirat to se slažem.

Blue_Fatal1ty 05.08.2011. 18:37

Citiraj:

Autor SileTzar (Post 1952098)
Fatality, odi na bilo koju benzinsku i nek ti posude ili kupi nastavak za pretvaranje francuskog u auto ventil za 5kn, i onda pumpaš na bilo kojoj benzi s kompresorom.

nema bio vec... Lud sam vec!
Auto ventil mi ne stane na ovaj obruč i pizdim radi toga jer imam 2 rezervne gume koje mi sad niš ne znače. :fuming:

SileTzar 05.08.2011. 19:08

Ili nabavi taj nastavak, ili pumpu za ventil, ili vrlo oprezno borerom proširi rupu na obruču.
Nadam se da si uspio nadrukat gumu da iskoristiš lijep dan.

Ugl. poziv za Sljeme sutra stoji, 10 ili 11 kod tunela demokratski se dogovorimo, tempo lagan, štrudla od višnje u Lugarnici neće nikamo pobjeć

Nik 05.08.2011. 19:43

Ja cu cestom pa javite kad ste okvirno gore...idem na grah :D
...treba odrzavati kondu.

Flayer 05.08.2011. 19:59

Citiraj:

Autor SileTzar (Post 1952098)

Onyx i ostali - ima li zainteresiranih za sutra na Sljeme? 10-11 kod tunela ovisno kako kome paše?

Sve mi odgovara, "fixirajte" vrijeme da znam kada doći :D

SileTzar 05.08.2011. 21:37

Ajd u 11 onda, uvijek dobro dođe sat vremena sna više s petka na subotu :D

Nik računaj nas oko pol1 gore, reci teti nek budu štrudle spremne!

Flayer 06.08.2011. 09:07

Nedostatak sna, teške mi oći. Preskaćem danas i idem dalje u krpe. Dobru zabavu.

SileTzar 06.08.2011. 10:01

Ha, a taman sam i ja htio napisat da sam nepokretan jutros, katastrofa....
Drugi put onda.

Nik 06.08.2011. 13:07

Evo vam jedne sljemenske slike.
Vrijeme idealno za voznju...a ne za corku ;)

tomiotok 06.08.2011. 13:12

E ljudi mene koji nisam ni blizu Zg nervira sto Nik nema bicikl, ajmo organizirati dobrovoljne priloge za novi Nikov bike, vec kad nevozim lijepo je citati njegove putopise!

Željac 06.08.2011. 14:23

ovaj seek je sex !!!
moj sljedeći bajk :D :D :D

:beer:

Shoshy 06.08.2011. 15:22

Bok ljudi, ima ko zainteresiran sutra za nes laganini, tipa Maksimir? Brijem da mi rame ne dopusta sljeme jos neko vrijeme.

Mislio sam prijepodne malo po maksicu zapedalirat pa trazim drustvo :chears:

Nik 06.08.2011. 16:26

Citiraj:

Autor tomiotok (Post 1952351)
E ljudi mene koji nisam ni blizu Zg nervira sto Nik nema bicikl, ajmo organizirati dobrovoljne priloge za novi Nikov bike, vec kad nevozim lijepo je citati njegove putopise!

Tomi, cuda se ne dogadjaju :)

Citiraj:

Autor Željac (Post 1952376)
ovaj seek je sex !!!
moj sljedeći bajk :D :D :D

:beer:

Kako stvari stoje bude i Seek na prodaju...a lova u fond za novi bajk.
Probat cu da ostane u garazi jer ga je zbilja gust ganjati po cesti...to tak juri po gradu da nije za vjerovati, a juri i niz Sleme, samo kad predje 55km/h tesko se zaustaviti s bubanj kocnicama :D

the55mic 07.08.2011. 09:02

Ekipo ima danas ko za neku voznjicu? Sljeme, greben, dotka, grma, sve prolazi. :)

lajchi 07.08.2011. 15:36

Poz. Evo uzeo bi neki treking bicikl za vožnju gradom, uglavnom za vožnju na posao(10km dnevno) i tu i tamo za neku vožnju od max 50km. Što bi se moglo kupiti za cca 3500kn +- par 100kn?

danielzg 08.08.2011. 09:14

pozz ekipo..novi sam tu inace..rekli su kisu sutra,preksutra i tako dalje pa ak se da nekom ici danas na sljeme po sumi nek se javii..

Ziiky 08.08.2011. 12:47

Jel ima zainteresiranih Brođana za rutu? Termin ce biti prebacen na 12.08. (petak)

riceburner 08.08.2011. 13:22

http://dropbike.com/forum/viewtopic....a082e63724f7f3

evo jos ako netko nije vidio slucajno :D moze i pojedinacno ali onda 150kn/kom ;)

De5tr0yer 08.08.2011. 14:47

Evo update vezano za puškice sa igličnim ležajevima:

Danas pokupio ležajeve 9x13x12.2mm (unutarnji x vanjski x duljina)
Pohrani.com

U početku su na knap unutra išli jer je čini se puškica sa standardnih 15mm na shocku napravljena u imperijskom sustavu od točno pol inča,
Pohrani.com

Malo je falilo da može ući kako treba, pa sam malo poturpijao rukom, ne prejako. usput skinuo onaj unutarnji premaz gumom/loctiteom/što već je i nabio čekićem lagano unutra to:

Pohrani.com Pohrani.com Pohrani.com

Kod stenjevca ima gospon tokar, sutra će mi napraviti puškice sa 9mm na 6mm i to bi onda u konačnici trebalo jako fino izgledati, a o dojmovima onda sutra :)

EDIT: etogac, funkcionalno, ali nisam zadovoljan jer rukom nisam uspio jako precizno proširiti puškicu shocka pa je na jednoj strani bilo previše lufta. K tome, materijal tih puškica je jako mekan u usporedbi sa inoxom, tako da je nakon samo jedne vožnje pokazao oštećenja od lagera.

Sad sam i to dao izraditi, pa da konačno mogu voziti, više mi pun kufer. Sve izgleda ovako:

Pohrani.com Pohrani.com

Shoshy 08.08.2011. 17:56

Ljepo iskoristavanje dobre ideje. Ak bus zadovoljan rezultatom, vjerojatno cu te kopirati :D

Ali s drugim dimenzijama puskica, imam vec planove neke :fiju:

riceburner 08.08.2011. 19:51

evo deda napokon odradio jednu tehnicki zahtjevnu voznju s diskovima...
kratki rezime, zahvaljujem svima na tupljenju da je V-brake ipak pojelo vreme :)
svo kocenje odradeno jednim prstom (XTR rules) i nakon voznje lakse se podnosi zenino kvocanje sta se sve moglo kupit za te novce :)

murina 08.08.2011. 21:18

Velkam tu d fjučr :D

MIK 08.08.2011. 22:13

Citiraj:

Autor riceburner (Post 1953392)
svo kocenje odradeno jednim prstom (XTR rules) i nakon voznje lakse se podnosi zenino kvocanje sta se sve moglo kupit za te novce :)

welcome to the club :D

2 die 4 08.08.2011. 22:19

Citiraj:

Autor murina (Post 1953447)
Velkam tu d fjučr :D

Normalna reakcija samca ;)
Citiraj:

Autor MIK (Post 1953470)
welcome to the club :D

Normalna reakcija wanabe samca :D

@riceburner, drago mi je da si prosvijetljen ;)
:chears:

murina 08.08.2011. 22:57

hahahahaha

Flayer 08.08.2011. 23:36

Sutra tko za furku uz breg ak ne pada poslijepodne? Malo blata...i tako to....??

danielzg 09.08.2011. 08:46

ej..mislis na sljeme?ja bi iso al najranije mogu u 3...

riceburner 09.08.2011. 10:06

danas jedva cekam da odjurim s posla i odem na voznjicu :) jos sam dva tjedna solo, a onda se vraca zena s mora :D

Flayer 09.08.2011. 12:19

Citiraj:

Autor danielzg (Post 1953594)
ej..mislis na sljeme?ja bi iso al najranije mogu u 3...

Yes, yes....recimo 16h tunel?

P.S. Bumo vidjeli kakvo bude vrijeme do 15h pa odlučili jel se isplati krenuti.

danielzg 09.08.2011. 12:39

moze,u 16h kod tunela..jedino ak bude kise nejdemo..iznad sljemena su sad neki kisni oblaci..do 4 se mozda raziđu:)

Flayer 09.08.2011. 14:46

Ja idem, vidimo se u 16h kod tunela.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:14.