PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

jopis 24.12.2013. 11:15

Citiraj:

Autor fishkal (Post 2516339)
Uletit ću malo s drugom temom.

Vozim zimske gume 185/60/14, prednje su nove, a stražnje bi izdržale zimu, ali najradije bi ih bacio. Imam na raspolaganju gotovo nove 175/65/14. U knjižicu vozila pod dimenziju guma mi je upisana 175/65/14, kao i 185/55/15, ovu 185/60/14 planiram upisati na tehničkom uskoro.

E sad, zanima me mogu li ja na prednjoj osovinu imati 185/60/14, a na stražnjoj 175/65/14.? Uzmimo da su obje službeno u knjižici vozila ( bit će).

Nepreporučljivo, totalno. Pogotovo ne uže gume imati iza, a šire naprijed, narušavaš stabilnost vozila bitno, bez obzira što se čini mizerna razlika u tom jednom cm širine i minimalna razlika u visini. Ako se već misliš tako cirkusantski vozit, stavi te uže naprijed a šire natrag.
A to da ćeš službeno upisati i 185/60 14 u prometnu, hoćeš isključivo ako je ta dimenzija gume postojala u nekom od paketa opreme dotičnog automobila. Ako nije, ne budeš je upisao ;)
Ja sad imam sve 4 175/65 14 na autu, a tvornička dimenzija su mi 175/60 14 i 185/55 14, i ove ne mogu upisati ni pomoću trikova, samo atestom, a dat 1100kn za upisati gume je suludo, to su mi skoro sve 4 nove:D

esc 24.12.2013. 13:50

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2516535)
Čekaj sad malo, pa srednja traka rotora ima iscrtanu putanju na av. Dubrovnik.

Sa Savskog mosta u rotor ulaze 2 trake (treću, direktnu prema Laništu ne računam)
Lijeva traka može u unutarnju i srednju traku rotora, desna traka samo u vanjsku.
Vanjska traka rotora ima iscrtan ulazak u av. Dubrovnik i dosad mi se nije dogodilo da se neki specijalac uključio nastaviti prema Savskom mostu tom putanjom.

Obično se na izlazu iz Remetinca smjeste u lijevu traku, da uđu u središnju traku rotora. i to mi je logično. Ne sjećam se da sam ikad sa Savskog mosta ulazio na av. Dubrovnik po skroz vanjskoj traci, ali ni po unutarnjoj. Vanjsku ostavim za ove koji dolaze s Laništa i iz Remetinca, a unutarnju za budale koje misle da će napraviti razliku ako preteknu 2 auta i ulete ko indijanci preko dvije trake u odvojak.

Logično bi bilo da auti ulaze u kružni tok s više traka po potrebama izlaza, ali uvijek se nađe netko kome to nije logično...

Unutarnja - prvi odvojak
Srednja - drugi odvojak
Treća - treći odvojak

Škorpikova je idealna za nastradati kad nestrpljivi specijalac uleti u unutarnju trakui hoće van na Škorpikovu, a ja od čvora Jankomir idem u King Cross. Tamo nekad ni žmigavac ne pomaže jer budala jednostavno ne vidi. Bilo je bliskih susreta, srećom bez kontakta.

Tko je ovdje u prednosti ako su oba auta već u kružnom toku? Zamislite da je pored crvenog u unutarnjoj (našoj lijevoj) traci neki bijeli auto. Crveni skreće, ali bijeli želi nastaviti po kružnom toku. Logično je da desna strana ima prednost, tj. taj imaginarni bijeli auto, ali imaju li ove isprekidane crte ikakvog značaja u tom slučaju?

http://www.pohrani.com/f/37/B7/2E9dA...13-12-24-a.png

misliš pored crvenog s desne strane
ovako

esc 24.12.2013. 14:05

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 2516558)
To što ti se nije dogodilo, ne znači da se nemre dogodit. A da ti se dogodi da ti iz srednje trake skrećeš na av. Dubrovnik i lik te pobere pošto on desnom trakom nastavlja ravno, ti bi bio specijalac a ne on.

LOL, ajmo ovako; isprekidana traka na običnoj cesti znači da možeš preticat, dakle kretat se po lijevoj traci prilikom obavljanja te radnje, ali naravno da ćeš bit kriv ako prilikom preticanja napraviš frontalku s vozilom koje dolazi iz suprotnog smjera. Ili još očitiji primjer; voziš se po Vukovarskoj u srednjoj traci (koja je od ostalih traka omeđena isprekidanom crtom) i ubaciš se sam tak liku u desnu traku a ovaj te pobere bagerom. Ko može bit kriv osim tebe? Tako i ovdje, ako skroz desni želi nastaviti ravno desnom trakom, a ti mu se ubaciš i on tebe ili ti njega pokupiš, kriv si da nemreš bit krivlji. Pravilo desne strane i točka. Zato sam i rekao da bi bilo dobro da bi desna traka neposredno prije spajanja sa spojnom cestom trebala imat one male ivičnjake te da je samo za izlazak, dok bi srednja morala moć skrenut desno ili produžit dalje.
Ljudi iz nekog razloga doživljavaju rotor, kružni tok, kak hoćete, kao noćnu moru, a to je i dalje križanje, samo s kružnim tokom prometa te za njega važe ista pravila i prometni propisi kao i za svako drugo. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

to bi bilo dobro možda da ima ivičnjake ali opet ako se zezneš onda opet nije dobro,jedna solucija manje
ja sam napravio glupost jer sam jednom prešao preko tih ivičnjaka i ušao u rotor,držao sam krajnje desnu a trebao sam srednju,uvijek nastojim držat krajnje desnu ili srednju osim kad znam da ću morat negdje skrenut lijevo,i onda još kad naletiš u gužvu nemožeš se više ni prestrojit
razumijem pravila samo kaj u rotoru imaš više mogućnosti jer su dvije trake i treba pazit pogotovo kad se nađe netko tko nezna točno kamo ide i još prvi put vozi kroz famozni rotor,kad postoji samo jedna traka u rotoru onda sam nekako sigurniji

MAGARAC 24.12.2013. 14:06

Crveni kaj izlazi jos uvijek ima prednost a ak se ovaj drugi i nade ispred oduzel mu je prednost jer dolazi sa sporedne ceste gdje ima trokut.

fishkal 24.12.2013. 14:18

Citiraj:

Autor jopis (Post 2516570)
Nepreporučljivo, totalno. Pogotovo ne uže gume imati iza, a šire naprijed, narušavaš stabilnost vozila bitno, bez obzira što se čini mizerna razlika u tom jednom cm širine i minimalna razlika u visini. Ako se već misliš tako cirkusantski vozit, stavi te uže naprijed a šire natrag.
A to da ćeš službeno upisati i 185/60 14 u prometnu, hoćeš isključivo ako je ta dimenzija gume postojala u nekom od paketa opreme dotičnog automobila. Ako nije, ne budeš je upisao ;)
Ja sad imam sve 4 175/65 14 na autu, a tvornička dimenzija su mi 175/60 14 i 185/55 14, i ove ne mogu upisati ni pomoću trikova, samo atestom, a dat 1100kn za upisati gume je suludo, to su mi skoro sve 4 nove:D

Ma odustajem od te skalamerije, ove 175 su skoro netaknute po profilu, ali plastika živa.

Nisam mislio da bi imao problema s upisom jer idu na auto i veće i manje gume po priručniku

Halos 24.12.2013. 14:45

Citiraj:

Autor calypso (Post 2516461)
Mene ces vrlo cesto vidjet u lijevoj (unutarnjoj) traci rotora... Ta mi sluzi za prestic sve ostale koji se motaju po vanjskoj i srednjoj... :D U pravilu ti ju je najbolje koristit ako radis polukruzno okretanje (dakle, puni rotor), recimo kad ides iz Arene i onda skuzis da si zaboravio zenu i klince u Areni pa se moras vratit, a vec si na rotoru... :D

Šta jeje, unutarnju koriste samo pravi moguli, a auto mora biti min 100ks po toni :D.

Rotor je taj, za početnika sa usasno slabim autom, stvarno užas. Ja sam tek polozio tada, imao sam 40ks dizela, koji neide smjesta, moram se ubaciti iz smjera Remetinec, u 20 do 8 ujutro. Nemoguća misija, samoubilačke napade sam radio. Prestrašno, još tada kriza nije udarila pa je auta bilo grooo...i žena za volanima :kafa: .

Kasnije, sa jedno 280nm i 940kg, redovno sam bio jedini koji se "stigne" ubaciti u taj mrtvi rotor. Najjače je vidjeti non ZG tablice u tom rotoru, odmah uzbuna :nono: .

esc 24.12.2013. 15:00

Citiraj:

Autor Halos (Post 2516652)
Šta jeje, unutarnju koriste samo pravi moguli, a auto mora biti min 100ks po toni :D.

Rotor je taj, za početnika sa usasno slabim autom, stvarno užas. Ja sam tek polozio tada, imao sam 40ks dizela, koji neide smjesta, moram se ubaciti iz smjera Remetinec, u 20 do 8 ujutro. Nemoguća misija, samoubilačke napade sam radio. Prestrašno, još tada kriza nije udarila pa je auta bilo grooo...i žena za volanima :kafa: .

Kasnije, sa jedno 280nm i 940kg, redovno sam bio jedini koji se "stigne" ubaciti u taj mrtvi rotor. Najjače je vidjeti non ZG tablice u tom rotoru, odmah uzbuna :nono: .

:D to je opće poznato,KA tablice
vidio sam i ja ZG tablice po karlovcu,jedan je bio totalno živčan bezveze na jednom V raskržju sa sporednom,to je ono kod sportske dvorane u karlovcu ako znate,onda sam vidio pretjecanja,prestrojavanja... gdje se nesmije i tako,uvijek vam se žuri negdje
iz vlaka sam vidio jednog kako uredno prolazi na crveno itd.,samo malo pogledaš promet i ono začudiš se šta sve ima

Old Iggy 24.12.2013. 16:49

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 2516638)
Crveni kaj izlazi jos uvijek ima prednost a ak se ovaj drugi i nade ispred oduzel mu je prednost jer dolazi sa sporedne ceste gdje ima trokut.

Po slici kruži u kružnom toku i crveni ga mora propustiti.

MAGARAC 24.12.2013. 17:09

To je oduzimanje prednosti isto ko da ja nekome izletim iz sporedne i kazem mu da sam vec bio na glavnoj kad smo se sudarili. On je imal trokut i trebal je vidit da ide auto koji ima prednost.. Obicno auti iz te trake dolaze od Jadranskog. Ak je kruzil onda je vec sve jasno jer smo to konstatirali mada je to mala sansa bas na tom mjestu.

Bravo 25.12.2013. 16:54

Jel zna tko dal se naplačuje i kolko parkiranje na plesu? Ima li gdje u krugu aerodroma free parking? Trebam auto ostaviti na jedan dan..

Old Iggy 25.12.2013. 17:09

Citiraj:

Autor Bravo (Post 2517068)
Jel zna tko dal se naplačuje i kolko parkiranje na plesu? Ima li gdje u krugu aerodroma free parking? Trebam auto ostaviti na jedan dan..

Naplaćuje, imaš na njihovom webu, najjeftiniji je P2.

Bravo 25.12.2013. 17:17

Hvala:goood:

esc 25.12.2013. 18:09

Jel ima igdje u zagrebu da se ne naplaćuje? Novi Zagreb prvenstveno

trpi 25.12.2013. 18:30

ekipa i ja bi isli u budimpestu za novu godinu sad.

imamo izbor 2 auta, moja starija opel astra sa cijelogodisnjim gumama i frend noviji suzuki swift sa ljetnim gumama.

koja je bolja opcija, sta kazu zakoni, kakva je vjerojatnost za neke probleme ako nas i zaustave/vide, mozemo li sa ljetnim proci ako imamo spremne lance u gepeku...?

takodjer jel postoji i koliko kosta kratkotrajno povoljno osiguranje vozila za put inozemstvo?, unutar HR imam hak ali sta ako auto krepa u mađarskoj...

Dottore 25.12.2013. 18:42

Ponesi više novaca :) Bude te lijepo kaznili s ljetnim gumama.

trpi 25.12.2013. 18:48

ne moras se odmah rugati, objasni lijepo kolegu noobu. jel bolja situacija sa ovim mojim cijelogodisnjim? kakva je kod nas praksa, ako te zaustave zimi i vide sa ljetnim gumama odmah kazna ili ima progledavanja kroz prste uz opomenu stavec? ako sudjelujes u prometnoj nesreci sa ljetnim gumama - platis kaznu ili ima strasnijih stvari recimo da se odmah krivica prebaci na tebe...?
sa cjelogodisnjim je sa zakonske strane sve ok, vode se kao zimske?

Speedbreaker 25.12.2013. 19:04

@esc
Evo iz glave, dom zdravlja u Sigetu, 5min hoda od tramvaja. Čekaj da ti još neko odgovori.

Željac 25.12.2013. 19:06

@ trpi

ako pašu gume i felge sa tvog na frendov auto. ne znam na pamet kako stoji sa rupama i promjerima.
(bolje i cjelogodišnje nego ljetne imho)
:beer:

trpi 25.12.2013. 19:31

cini se da se kolega dottore zeznuo.

http://www.hak.hr/info/korisne-infor.../zimska-oprema

Mađarska
U Mađarskoj zimska oprema nije zakonski određena. No, u vrijeme obilnih snježnih oborina ili velike količine snijega na kolniku obvezna je uporaba lanaca za snijeg na pogonskim kotačima. U takvim slučajevima uporaba lanaca za snijeg zahtijeva se već pri prelasku državne granice.

znaci samo lance u gepek i gg :)

pimp 25.12.2013. 22:51

da, samo uzmi lanac i odi s ljetnikušama u 1 mj u mađu, gg

Bubba 25.12.2013. 22:54

Imas kod Zubaka najam zimskih guma. Mislim da ti se za par kuna (cini mi se da se cijene krecu od nekakvih 10-15kn po danu) ne isplati zajebavati sa poslovicno glupim i izuzetno nadrkanim madjarskim murijacima.

Dottore 25.12.2013. 22:58

Citiraj:

Autor trpi (Post 2517127)
cini se da se kolega dottore zeznuo.

http://www.hak.hr/info/korisne-infor.../zimska-oprema

Mađarska
U Mađarskoj zimska oprema nije zakonski određena. No, u vrijeme obilnih snježnih oborina ili velike količine snijega na kolniku obvezna je uporaba lanaca za snijeg na pogonskim kotačima. U takvim slučajevima uporaba lanaca za snijeg zahtijeva se već pri prelasku državne granice.

znaci samo lance u gepek i gg :)

Ja ti mogu reći samo sretno i više sreće. U zadnje vrijeme naši kažnjavaju bez zimskih gumama :) A sad izvidi situaciju.
Bolje ideš sa Opelom nego ljetnim Suzuki.

pimp 25.12.2013. 23:03

nije poanta uopce kažnjavaju/ne kažnjavaju... nego što zbog takvih ljudi stradavaju na cestama...

Dottore 25.12.2013. 23:07

Ako sam ja bio kao suvozač i čuo što govori policajac za prekoračenje brzine i bez zimske gume , onda lažem? Zimska guma ili 700Kn?

IcyTexx 25.12.2013. 23:10

Citiraj:

Autor pimp (Post 2517240)
nije poanta uopce kažnjavaju/ne kažnjavaju... nego što zbog takvih ljudi stradavaju na cestama...

Ajde konačno da netko kaže što normalni misle.

MuroF 26.12.2013. 09:51

u svezi guma,gdje najlakše i najtočnije naći info koje sve dimenzije guma mogu na pojedini model a da se može upisat u knjižicu? da li se gleda baš za odredjeni motor ili za sve motore te linije?

danijel_b 26.12.2013. 09:54

U prirucniku tvog auta, ili ako imas otisnutu plocicu negdje na autu s dimenzijama guma koje na njega idu s pripadajucim tlakovima

lowrider 26.12.2013. 09:59

Citiraj:

Autor Dottore (Post 2517237)
U zadnje vrijeme naši kažnjavaju bez zimskih gumama .

Da ponovimo, kod nas po zimi nažalost NE MORAŠ imati zimske gume, i to NIJE kažnjivo. Dovoljne su ljetne sa 4mm profila (i lanci po potrebi)

esc 26.12.2013. 10:48

Citiraj:

Autor lowrider (Post 2517313)
Da ponovimo, kod nas po zimi nažalost NE MORAŠ imati zimske gume, i to NIJE kažnjivo. Dovoljne su ljetne sa 4mm profila (i lanci po potrebi)

pa to je i ok,ako se netko zimi ni ne vozi ili jako malo šta će mu zimske

Bravo 26.12.2013. 10:49

Citiraj:

Autor MuroF (Post 2517310)
u svezi guma,gdje najlakše i najtočnije naći info koje sve dimenzije guma mogu na pojedini model a da se može upisat u knjižicu? da li se gleda baš za odredjeni motor ili za sve motore te linije?

Možeš upisat največe koje su se ugrađivale na taj auto nevezano za motor..

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:33.