![]() |
Hvala, čekam servisera ali mi jamstvo ističe za tjedan dana. I ja mislim da me onda oni zahebavaju da mi samo istekne jamstvo. Pretpostavljam da imaju gužvu ali nije to moj problem.
Poslati ću i e-mail službeno Frigo koru. Neću sam rastavljati a nažalost cijevi su spojene na suprotnu stranu balkona (koja gleda prema moru) pa ih sam ne mogu pomicati. Btw znaš li gdje je zvučnik? Htio bi ga po mogućnosti prekriti odnosno stišati budući da je "beep" u 3 ujutro dosta glasan pa budim ostale (ako recimo zaboravim timer postaviti). I ima li daljinski senzor za temperaturu odnosno gdje se on nalazi na uređaju? |
ja sam prošle godine kupio quadro 3.5kw kad je bila akcija besplatna ugradnja i 5 godina garacnije. i mogu reći da super radi,... plaćeno ukupno oko 2000kn
|
Citiraj:
Kolega je vjerojatno mislio i mjerio koliko Micu trosni nakon par sati, znači dok postigne neku određenu temperaturu i ovih 195W se trosi samo na odrzavanje temperature. @Ag008 I meni je plao na pamet da otkrijem gdje je točno zvučnik i da ga malo stisam, ali zivim sam tak da taj beep (koji je stvarno glasan) nikog ne budi, alis am zaboravio. Skines masku i probas otkrit, mislim da nebi treba bit negdje skriven. Daljinski bi trebao imat senzor za temperaturu, jer sa donje desne strane ces vidjet da ima perforaciju gdje bi trebao biti senzor, ali ne mora značit da ga ima.:D Kineska posla |
Da, mjerio sam sa watt metrom dok je već radila jedno vrijeme. Budem baš pogledao koliko troši i kak dugo od paljenja do postizanja temp.
|
Da, bilo bi dobro kad bi mjerio od paljenja pa onda par sati rada ili sl, i napisao, jel.
|
meni na kraju sogi sredio rabljenu kvadro klimu 3.5 KW, za 200 kn (sa kablovima i svime), njegov sef skinuo dvije takve, pa kupuje vecu...
sad me zanima, na kaj sve trebam obratit pozornost, tj rjesit/servisirat prije nego ju stavimo na zid? jel treba promjenit kakav filter / dezinficirat? ocistit taj isparivac? jel to mogu sam il trebam odnijet u servis? dal je to gotovo isti ili moram cekat xy dana? takodjer receno mi je da prilikom skidanja klime iscuri dio plina pa da je treba dopunit... @AG008 , mozda ti plin lagano iscurio... tak je meni u autu bilo... samo je hladilo sve slabije i slabije... |
Citiraj:
Ovisno o tome koliko je klima stara, koliko je radila i u kojim uvjetima je radila. Ali posto je imas dolje, bilo bi super da ju cijelu opereš/očistis/dezinficiras, pri tom mislim na unutranju jedinicu. Vanjsku samo dobro propuses kompresorom. Ovisno u kojem stanju je isparivač, tj koliko je zaprljan, mozda ga treba samo dobro propuhat, ali ako se posao hoce napravit kako treba ide se ovim redom: Prvo pjena na isparivač (tipa FOAM-A-COIL ili CLEAN-N-SAFE), ona čisti i otapa zmazanoću koja je na isparivaču, nakon toga neko sredstvo za dezinfikaciju (tipa D.V. COIL DISINFECTANT) ono ubije sve sto moze prouzročit probleme. Tu jos postoje i sredstva za zaštitu isparivača (tipa GUARDIAN)koja sprečavaju nastanak bakterija i gljivica. Između prvog i drugog koraka se moze po potrebi ubacit i para, ali to se prakticira samo kod jako zaprljanih isparivača, ali ako imas neku paru pri ruci, slobodno ju iskoristi :) Dalje, opres sve filtere i kompletnu masku, operes i dezinficiras tavu za kondenzat, provjeriš čistoću i protočnost crijeva za kondenzat i to bi bilo to, manje vise i to sve mozes napravit sam. Ventilator očistiti sa nekim sredstvom za čišćenje i penzlom, ventilator je aksijalni i na njemu 10% prljavštine mu smanji protok za cca 30% i samim tim drastično opada učinak hlađenja. Nebi bilo lose ni njega nakon pranja dezinficirat. Sto se tiče plina, da, malo plina iscuri prilikom demontaze/montaze, ali ako imas pravog montera sa pravom opremom, to nije problem. U sistem (3,5 kw, do cca 12m) ide cca 950g plina, i ako nesto fali, radni tlak je manji od optimalnog, ako ima previse, radni tlak je prevelik. Nakon instalacije se spoji manometar i očita koji je radni tlak u sistemu i onda ces znat jel treba nadopunit plinom. Ovdje polazimo od pretpostavke da je klimu skidao netko tko zna kako ispravno povuć plin u vanjsku jedinicu i da mu pri tome nije 300g plina iscurilo :D |
sogi i ja cemo stavljat klimu na zid (on je sam sebi sve doma radio), za dopunu plina se mislim obratit serviserima, a ovo ostalo ne znam dal mi se vise isplati napravit sam (nisam jos klime rastavljao - al volim rastavljat i sastavljat sve sta mi dodje pod ruku :D ) ili dat u kompletu da napravi servis...
kak se uopce krecu cijene servisiranja... dopunjavanje plina sam cuo da je u prosjeku oko 300 kn. p.s. hvala ti puno na informacijama :chears: edit: zvao sam sad ovaj shop miloc u bjelovaru posto im je stranica ocajna... kliknes kupi proizvod i samo ti neku random stranicu otvori, ni cijene ne pokazuje... uglavnom komplet ovog kaj treba je oko 350-370 kn... |
Za nadopunu plina trebas imat manometar, bocu sa plinom i vagu za bocu, nekak sumnjam da to tvoj šogi ima, tak da ces trebat pomoć servisera.
Pretpostavljam da sogi ima alat potreban za montazu i spajanje instalacije tak da to nebi trebao bit problem. Postavite i spojite klimu te vidite kako hladi, ako to bude ok, tj zadovoljavajuce, mozda ni neces trebat nadopunjavat. Usluga čišćenja klime se kreće 250-300 kn sa pdv-om. Ali svakako treba provjerit sta tu ulazi, jer ima fušera koji počiste masku i fltere, isparivač malo našpricaju sa sredstvom za dezinfekciju i to je to, 300 kn. Napisao sam kako treba izgledat pravo čišćenje klime i to je cijena 250-300 kn. Ako se radi jednostavnije, onda i cijena mora bit manja. Kompletan set za kvalitetno čišćenje klime+tablete za tavu kondenzata je cca 350 kn, s tim da se klima moze očistit cca 2-3 puta, ako se malo pripazi i čisti svake godine, tako da se po meni jako isplati to napravit sam. EDIT: I moras imat na umu da ces ovaj i sljedeci mjesec bilo kojeg servisera jako tesko dobit, pogotovo za neke sitne/glupe poslove tipa nadopuna/čišćenje, ili ako si ustrajan, onda ce te ogulit :D |
da, tak sam i mislio... ovo uzet i sam napravit....
a cuj, djurdjevac je prakticki selo-grad, a ima par firmi koje rade servise, vjerujem da ne bi bio problem nadopune, unatoc vrucinama ;) idem se sad bas malo raspitat za cijene . tnx jos jednom :chears: |
Aha, nisam gledao od kud si ti, tu u Zgb je stvarno svima guzva i jako ih je tesko dobit da ti dodju nesto slozit. Sretno i javi kak je proslo ;)
|
Ako netko ima Toshiba Daiseikai klime, bio bih zahvalan za info gdje i po kojoj cijeni kupuju plasma i iaq filtere... Ako ih uopce kupuju... :)
Kakti svakih par godina bi ih trebalo mijenjati... |
rastavio klimu, isparivac se cini ok.... ma da cu ja to svejedno sve prespricat i s pjenom i s dezinfekcijskim...
http://i219.photobucket.com/albums/c...psj2xywaf0.jpg nego, ovaj dio mi se cini ko da ima neke gljivice gore, pretpostavljam da smijem i to naspricat? (to je neki kolotur iza isparivaca koji se vrti) http://i219.photobucket.com/albums/c...psnpiblebz.jpg nego, kak je najbolje isprat pjenu ako nemas niskotlacni perac? (pretpostavljam da je to nes tipa miniwash) |
Isparivač ti je čist ko suza,(tako se čini na slici) ta klima nije puno radila i to sto je radila je bilo u ok prostoru uvjetima.
Ovaj zeleni dio ti je radijali ventilator, i on je uprljan, ali mislim da to nisu gljivice, vise prasina/prljavstina koja se tako nakupila. Njega obavezano oprat i to moze sa nekim običnim sredstvom za čišćenje+ penzlo :D |
bili su zato filteri prasnjavi podosta...
na kraju kupio sredstva za 350 kn i sad ne treba :lol2: |
Može li preporuka klime? Soba u podkrovlju od 20 m2, dakle neka najslabija od 2kw bi trebala biti dovoljna. Trazim nest jeftinije, klima nece nikad raditi u svrhu grijanja. Gledam njuskalo i vidim prodaju se neke japanske fuji air klime za 2000 kn, iskustva netko?
Svi savjeti i preporuke su dobrodosli. Hvala |
Citiraj:
|
gdje si uzeo tog fuji-ja?
|
solarno.hr, imaju dućan kod glavnog ulaza u Velesajam.
Nisam našao nikakva iskustva s FUJI AIR klimama, no vidjet ćemo. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
1000 kn. Može se naći i jeftinije, no tražio sam nekog da ima registrirani obrt radi štambilja u garantnom listu.
|
Ja sam platio montažu 1250kn jer kao "tako mora ako želite jamstvo" kada sam svojevremeno kupovao klimu.
A i sam sam mislio prošli mjesec kupiti Fuji Air ali sam na forumima čitao da je to neka najjeftinija stara klima sumnjive kvalitete (+ nema inverter) Btw izgleda li kao na ovoj slici? http://www.solarno.hr/Images/Catalog...-3,5ES_001.jpg Za jamstvo od 5 godina moraš svake godine uzeti "redovno održavanje" od 350kn. |
Malo mi je taj Fuji Air sumnjiv, sto zbog cijene sto zbog podataka koji se mogu nac na netu. Reklamiraju ga Japanski brend, ali postoji "pravi" Fuji Air, ali logo nema veze sa logom na sluzbenoj stranice tog Fuji aira koje se negdje spominje da potječe iz Japana :D
Uglavnom, sve upućuje da se radi o kinezu koji je malo posudio ime :D Ali moguce je da se radi o solidnoj klimi, iako mi nije jasno kako mogu u ducanu prodavat fixed speed klime, kad je, ako se ne varam prije godinu dana zabranjen uvoz i pordaja takvih uređaja u EU. |
Napisao sam, klima je bez invertera, dakle on/off. Za dnevno 5 h hlađenja biti će ok. Klima je ta koja je na slici. Za jamstvo od 5 godina promijenjeni su uvjeti, dovoljna je montaža od registriranog obrta.
Inače sam mislio uzeti Vivax 2.9 kw, no bilo koji od ovlaštenih montažera na području ZG (u sklopu garancije) nije mogao montirati u roku od 14 dana. I ova će odraditi posao sasvim dovoljno. |
[QUOTE=Ag008;2807117]Ja sam platio montažu 1250kn jer kao "tako mora ako želite jamstvo" kada sam svojevremeno kupovao klimu./QUOTE]
Ti sa platio i dobio racun a on je platio 1000 kuna i nije dobio racun. |
Ja platio pred par godina montažu 600kn jer jer su unutarnja i vanjska jedinica udaljene 40cm, svaka sa svoje strane 1 zida :)
|
Za sada se klima pokazala ok. Hlađenje vrlo dobro, buka unutarnje jedinice minimalna, vanjska jedinica je u granicama tolerancije (čuo sam i bučnijih Quadro modela). Sve u svemu - odrađuje svoj posao.
|
Realna cijena montaze klime je 1200kn do 3m instalacije. Za svaki sljedeci metar je + 100kn.
|
Ja platio 900kn...za onaj mitsubishi...
|
na kaj mislite dok velite montaza? znaci doslovno samo montaza ili i ove bakrene cijevi, pertlanje itd?
|
Pod montazu ti ulazi sve, znači smjestaj unutranje jedinice, busenje rupe, stavljanje nosača za vanjsku jedinicu, smjestaj vanjske jedinice, spajanje bakrenim cijevima, slaganje odvoda kondenzata, dovod napajanja i elektirčno spajanje unutranje i vanjse jedinice. I naravno testiranje i pustanje u pogon :P
|
Sta nitko nema Tosibakoludo klime? I nitko nikad nije mijenjao njene filtere? Plasma i sl. Ili ih nitko nikad ne mijenja, vec samo opere/usisa?
|
Imam ja. Zašto bi mijenjao filter? Plastični su, izvadiš i opereš.
|
Citiraj:
Tu je i česti problem da tek restartom počne bolje hladiti. Serviser još nije došao, mrlja se širi i počinje mi boja na zidu otpadati; http://i.imgur.com/UwdM2oV.jpg Poslao sam bio i mail Frigo koru još pred par dana no... http://i.imgur.com/xvtch9e.jpg Baš me zanima tko će morati sanirati taj dio zida i bojati ga ponovno (ja). |
Citiraj:
|
Danas uzeo tastu i punici LG E12EL.
Nisam planirao to uzet, ali ono na šta sam pikirao bilo je rasprodano. Imaju u Tehnomarketu popust na klime 10%. Malo cijenkanja :Ag008: :D dobio još 5% popusta na keš. Ne pitajte kao, jer nemaju popust na keš. :p Uglavnom sa 3999 kn kupio za 3399. Imaju svog servisera koji montira i ujedno i dostavi klimu. Trebao bi doć već u ponedjeljak. Bumo vidli. Garancija 36 mjeseci. Mene moja Akai KFR-35 još uvjek služi. :) |
Ja sam još uvijek u potrazi za klimom.
Za sada su u igri: SAMSUNG (u Metro-u je 3100 HRK) i MITSHUBISHI Nekako mi je jeftini ovaj model Mitsubishia, kolko vidim u ostalim trgovinama nema ispod 4K mitsubishi nikakav. Što vi mislite i koju bi uzeli od ove dvije klime ? |
Mitsubishi
|
Za te novce može kupit 3,5 kw.
Ja sam htio ovo http://www.technomarket.hr/products/...-dsb-f1875lh-v Ali su prodali. Ispala bi 3600 kn. Je A klasa, ali sa 5,5 kw nema prostora kojega ne ohladi i lagano ga može održavati čak i u sleep modu što za 2,5 ili 3,5 kw nebi stavljao ruku u vatru. Potrošnja struje bi bila ista jer će se 2,5 kw klase A+ mučit sa hlađenjem na većim vrućinama. Na poslu imamo klime različitih proizvođača jačine 3,6 kw sa inverterom i nemogu ohladiti sobe od 40-50 kvadrata. Upali se ujutro, radi cijelo vrijeme i uspiju spustiti na 26-28 stupnjeva. Jučer kad nije bila paklena vrućina 24-26. Dok 5,5 kw na moru drži potkrovni apartman veličine 48 kvadrata, bez izolacije na 22-23 stupnja. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:51. |