PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Rasvjeta: žarulje vs štedne sijalice vs LED sijalice (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=242676)

Omerta 01.02.2018. 06:55

Rasvjeta: žarulje vs štedne sijalice vs LED sijalice

Ma kolega kupuj ti što hoćeš, danas barem ima konkurencije na sve strane..
Lijepo sam napisao da pogledate po centrima, Pevec, Bauhaus i sličnima.. Ja ne pričam samo o cijeni..
Ne kvare se a i garancija je 3 godine..

@ fanATIk - Da, na kutijama ti piše baš Ferotehna.. Kad dodjem na posao poslikam..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Alister 01.02.2018. 08:47

Ja iskreno nisam ni vidio ove što si slika nigdje... ok, nije da baš gledam toliko :).
Osobno imam jako dobra iskustva s Osram žaruljama, kupljene u Bauhausu na akcijama i daju super svjetla, u odnosu na kineze daju koliko i piše na kutiji, i već ih par godina imam bez i jedne pokvarene.
Što se tiče cijene, ja sam kupovao 3 pack, 806lm osram za 54 kune, što je puno jeftinije od ovih

Napomena; ovo nije upućeno nikome, samo moj generalni komentar

vedranzeman 02.02.2018. 14:09

Citiraj:

Autor Omerta (Post 3157960)
100 puta sam vam rekao da u Pevecu i Bauhausu ali i u ostalim većim/manjim centrima ima LED sijalice od dobavljača Ferotehna (moj poslodavac). Radim u maloprodaji i uopće nemamo reklamacija. Odnosno imamo ali je broj zanemariv.
Bubam, na 500 prodanih, 10 se vrati.
Garancija je tri godine (piše i na kutiji)..

Dobro pitanje je koliki je faktor stvarno krepanih žarulja u odnosu na broj koji završi na reklamaciji.
Jer reklamiranje žarulja je relativno friška stvar i ljudi nemaju naviku ih reklamirati.
Da ne velim da treba uložiti psihički, fizički i materijalni trud u reklamiranje nečega što košta par (desetaka) kuna i puno njih odustane i baci ih u smeće.
Može se dogoditi da vam se skuplje žarulje više vraćaju, jer je ulog veći pa je i trud uložen u RMA veći.

buljaka 02.02.2018. 14:55

Evo ja npr imam 2 ferotehna koje su crkle ali nisam reklamirao jer nikad ne čuvam račune . Tako da ti to nije mjerilo
I Osram ću mi crkle da ne ispada da pljujem ferotehnu nego samo kažem da to nije mjerilo jer većina ljudi je kao ja, prejeftino je pa ne reklamiramo. Npr sad mi Philips svijetle već godinu i pol na istom mjestu a Osram i ferotehna otišle u roku par mj

tizhu 02.02.2018. 15:43

ja imam nekakvu iz ikeae i radi već godinu dana pa i više.

smirnoff 02.02.2018. 19:00

Citiraj:

Autor Thermaltake (Post 3157098)
Znači mijenjao sam već 3 komada Phillips led žarulje kupljene u Kauflandu to su iste one šta ih i na ininoj benziskoj ima i sve mi nakon par mjeseci počnu treperit tj. nit jedna u žarulji počne se gasit palit. To je ona žarulja šta je najsličnija ovoj sa žarnom niti znači nije ona bulb nego ima kompletno staklo na sebi i 4 niti unutra, uglavnom katastrofa su. Pa sam mislio ako mi netko može preporučit neke kvalitetnije od 806lm topla bijela boja.

bilo je prošli tjedan u plodinama kao , upol cijene baš takve E14 filament - sa nitima...
nisam kupio jer su mi par dana ranije došle takve sa aliexpresa i evo već 15tak dana rade!!

Hazl113 02.02.2018. 22:53

Kvalitatne LED žarulje

Nevjerojatno kako nitko ne spominje specijalizirane trgovine koje prodaju žarulja i sve za njih. Nije mi jasno zašto nitko ne spominje Art Rasvjetu. Ako se traži kvalitata, onda se kupuje tamo, a ne po Pevecima, Kauflandima, Lidlu, benzinskim pumpama itd. Jasno da se nađu koji put i kod njih dobre serije, ali u prosjeku one su loše, a ako su od poznate firme, slabije kvalitate. Žao mi je što ne vodim statistiku, jer kod njih sam kupio barem 200 LED žarulja skoro svih tipova, i koliko ja znam niti jedna do sada nije crkla. Govorim isključivo o Philips proizvodima. Ali kupujem i V-TAC koje isto za sada rade bez kvara, Osramice su mi se pokazale loše. Sole isto tako. U Lidlu koji put nabasaš na dobre, ali sve je to u prosjeku lošija kvaliteta. Inaće nije isto kupit LED žarulju u Njemačkoj, Austriji ili kod nas. Garantiram da su bolje kvalitate, mada su isti tip. Ne reklamiram nikog, da ne bude zabune. Philips ti daje 3 god, garanciju što nije loše, a priča se da će dignit na 5 god.
A što se tiče Filament LED žarulja (one koje imaju u sebi 2,3,4,6 ili 8 svjetlih niti) imaju tri bitne manjkavosti. Traju kraće, jer se LED-ice u tim nitima više griju, pošto nisu na hladnjaku, već keramici. Svjetle slabije sa gornje strane, jer im se niti prema gore sužavaju i ono najbitnije, takve žarulje imaju svjetlije i tamnije nijanse svjetla. To se najbolje vidi na plafonu, ili zidu, a još bolje na plafonjeri. Točno se vide svjetlije i tamnije linije svjetla u zavisnosti od položaja tih svjetlih niti. (Filament). Da bi se to što više poništilo, novije generacije imaju te niti ukrižene, ali i dalje postoji taj problem.
A što se tiče kupovine žarulja iz Kine, skoro svi lažu u specifikacijama, pogotovo o jačini svjetla. Kada napišu da 8W ima 800lm, lažu. Zašto? Najviše jer se ne radi o 8W, već u najbolju ruku 5,5W, a to je ispod 600lm. A kvalitata... e tu varira od smeća do solidnih. Ja sam pokušao nabavit neke i doslovce sve do jedne su bile dosta slabije. A kvalitata svjetla. Definitivno upitna. Skoro sve su vukle prema zelenoj nijansi. CRI jedva preko 70, a bilo je i lošijih. Kupovinu preko Ebaya, Aliexpresa, i sl. treba izbjegavat.

okarm 03.02.2018. 16:11

al i ti sad nadrobio gluposti...
evo, ti samo jedan primjer.. Philipsova led gu10.. ista (isti EAN) se prodaje u kauflandu, art rasvjeti i EU trgovinama. i sad ti tvrdis da je ova u kauflandu losija od ove u art rasvjeti, dok je ova iz EU trgovina najbolja.. a identicna zarulja..:kafa:

Hazl113 03.02.2018. 23:42

Citiraj:

Autor okarm (Post 3158970)
al i ti sad nadrobio gluposti...
evo, ti samo jedan primjer.. Philipsova led gu10.. ista (isti EAN) se prodaje u kauflandu, art rasvjeti i EU trgovinama. i sad ti tvrdis da je ova u kauflandu losija od ove u art rasvjeti, dok je ova iz EU trgovina najbolja.. a identicna zarulja..:kafa:

Vjeruj, ne vjeruj. Kupuj gdje želiš. A proizvod sa istim "Bar Kodom" se može raditi na različitim lokacijama pa i državama (bitno je porijeklo). Čak mogu biti u drugačijoj ambalaži. Istina da ne mogu tvrditi da je tako baš za svaku žarulju, ali mogu za većinu. Nije bez veze u Austriji i Njemačkoj isti proizvod skuplji 20-50%. Nema to veze sa platežnom moći.
Na koncu nisam još pročitao da je nekom krepala Philipsica kupljena u Art Rasvjeti u garantnom roku, osim jedne serije 8718696577776.

Xenon 06.02.2018. 16:23

Malo si pomiješao lončiće ... platežna moć nas i naprednijh zemalja je druga stvar. Istina je da oni dobivaju većinom bolju robu nego mi jer je mogu više platit pa se prema tome i ravna kvaliteta.

Drugo ta žarulja je iz istog izvora ... bila ona u kauflandu, artu ili negdje treće ... jer se malo kome isplati da sam uvozi ili kupuje skuplju robu kraj jeftine.

Općenito ako kupiše neki brand kao Philips, Osram možeš očekivat kvalitetu na razini, sve ovo ostalo je low-end-budget shit.

Hazl113 06.02.2018. 22:10

Citiraj:

Autor Xenon (Post 3159991)
Malo si pomiješao lončiće ... platežna moć nas i naprednijh zemalja je druga stvar. Istina je da oni dobivaju većinom bolju robu nego mi jer je mogu više platit pa se prema tome i ravna kvaliteta.

Drugo ta žarulja je iz istog izvora ... bila ona u kauflandu, artu ili negdje treće ... jer se malo kome isplati da sam uvozi ili kupuje skuplju robu kraj jeftine.

Općenito ako kupiše neki brand kao Philips, Osram možeš očekivat kvalitetu na razini, sve ovo ostalo je low-end-budget shit.

O grdo se varaš. Svojevremeno si Osram žarulje mogao kupiti na Ininim pumpama i to u plastičnoj ambalaži. Istu takvu sa istim EAN-om si mogao kupiti tada u ART Rasvjeti, ali u klasičnoj, papirnatoj kutiji. Prva je izrađena u Rumunjskoj, a druga u Kini. Prve su krepavale jako brzo, a druge traju i traju. Isti slučaj prije nešto više od godine dana sa Philipsom. Na INI u plastičnoj ambalaži, u Art Rasvjeti papirnatoj. Obje proizvedene u Kini sa istim BAR kodom, ali ova prva sa vidljivo lošijom završnom obradom i slabim otiskom. I gle čuda, prve krepavaju unutar godine dana.
Opće je poznato da dosta proizvoda koje se prodaje kod nas nisu iste kvalitate kao u Zapadnoj Europi. Od paste za zube do automobila. Makar smo u EU, mi i dalje pripadamo Istočnim potrošačima. Navodno da će se to uskoro izjednačiti u što ne vjerujem.

OuttaControl 07.02.2018. 10:10

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3158046)
Osram e27 grlo od 8w dođe nekih 11kn što sam ja zadnje kupovao.
Prve jače su im 17kn. I to sve redovna cijena.

Ma di to, ja ih ispod 50 kn nemogu nac....

cro_ryder 07.02.2018. 10:15

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3160259)

Evo ima po 20 kn https://bazzar.hr/led-zarulje/led-za...m_medium=click

chika7ilo 07.02.2018. 10:31

Ima od sutra u Kauflanda.
https://s17.postimg.org/gt4l3z8of/Untitled.png

webstartm 07.02.2018. 11:46

Meni 10tak V-tec radi vec 9 miseci bez problema. Jedna od jedne Osramice crkla nakon 6 miseci :D

Hazl113 07.02.2018. 22:11

Citiraj:

Autor cro_ryder (Post 3160261)

Upravo ove izbjegavat u širokom luku. Proizvedene u Njemačkoj! Malo morgen.

Pomo 07.02.2018. 23:07

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3160259)

Pisao i kupovao u više navrata. Elektromax Rijeka.

c-shadow 09.02.2018. 07:08

Tec2lux iz plodina, kupljene 09/2017 počele crkavati ovih dana. One veće, 16W, navodno 1521 lumena. Taman opet imaju na akciji na iste žarulje. Idem sad probati vratiti i pitati za garanciju. Ako ne prođe, ide Ag metoda - kupujem još jednu i vraćam isti dan :)
Radile su dosta, u dnevnoj, otvoreni luster, nisu nekakve plafonjere i slično, znači pregrijavanje bi trebalo biti minimalno.

tizhu 09.02.2018. 09:36

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3160998)
Tec2lux iz plodina, kupljene 09/2017 počele crkavati ovih dana. One veće, 16W, navodno 1521 lumena. Taman opet imaju na akciji na iste žarulje. Idem sad probati vratiti i pitati za garanciju. Ako ne prođe, ide Ag metoda - kupujem još jednu i vraćam isti dan :)
Radile su dosta, u dnevnoj, otvoreni luster, nisu nekakve plafonjere i slično, znači pregrijavanje bi trebalo biti minimalno.

možda bolje Ag metoda. :fiju: i njima i tebi lakše. :D

c-shadow 09.02.2018. 09:41

Pazi ovo, na V-tac žaruljama iz plodina ima žuta naljepnica koju stavlja uvoznik i na kojoj piše jamstvo 2 g. Na tec2lux ne pise ništa na kutiji.

Ag008 09.02.2018. 13:26

Znači ove nemaju jamstvo, svijetle li barem preko 100w?
https://image.prntscr.com/image/DpyN...AetgXk0QA.jpeg

Toplo ili hladno bijelo?

c-shadow 09.02.2018. 13:46

Baš takve su moje, toplo bijelo. Svijetle osjetno jače nego vtac koji je deklariran čini mi se 75W ekvivalent.

c-shadow 09.02.2018. 20:31

Nismo se uspjeli dogovoriti za jamstvo, kupio jednu novu, poslije doma skužio da su žarulje malo različite. Sutra ćemo Ag metodom probati uvaliti staru:)
Imam po dvije kupljene negdje u ljetu 2017, dvije u 09/2017 i jednu danas.
Sve imaju isti barcode, ista wataža. Kutije su minimalno različite. Razlikuju se ipak po valjda proizvođačkoj šifri koja je otisnuta na tijelu žarulje.
Prve: masa 56g, dimenzije 118x65 mm (piše na kutiji), 15k sati, power factor 0.82.
Druge: 160g, 126x67mm, 25k h, power factor 0.52
Treće (sad u prodaji): 81g, 133x65 mm, 25kh, 0.52
Krepala je jedna iz prve serije. Više niti ne znam gdje sam sve pometao ove ostale, vidjeti ću kad krepaju.
U svakom slučaju, previše odstupanja za moj ukus, ne kupujem više tu marku.
Što mu dođe onaj power factor?

chief_wolfinjo 10.02.2018. 06:37

ja koristim Led Sole i V-tac žarulje. gdje mi je jedna LED sole krepala, i lijepo sam odnio tu neispravnu i normalno sam dobio novu s novom garancijom. ali sam imao važeću garanciju odnosno račun. i za led sole i za v-tac piše da je 2 godine garancija.

Omerta 10.02.2018. 10:24

Nije mi jedna stvar jasna.. Kako to mislite da “nemaju jamstvo”?
Pa jel vi znate da danas zakonski sve mora imati garanciju u trajanju od 12 mjeseci naviše, ovisno o X stvari.
Ali minimum je 12 mjeseci.
Prema tome, tko vam prodaje maglu da nema garancije?

OuttaControl 10.02.2018. 19:33

Potenciometar, odnosno , regulator napona svijetlost, ne može raditi sa ovim E27 220v ledicama?

Ili taj moj stari regulator ne valja?

Omerta 10.02.2018. 19:57

LED-ice moraju biti dimabilne da bi se mogle kontrolirati pomoću potenciometra.
To se lako vidi na pakiranju ukoliko se tamo nakazi znak potenciometra.
No one su “rijetke” a i skuplje..

Ag008 10.02.2018. 19:58

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3160586)
Pisao i kupovao u više navrata. Elektromax Rijeka.

Svijetle li kao 100w tj jače od ovih iz Plodina Elektromaxove?

Pomo 11.02.2018. 05:06

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 3161673)
Svijetle li kao 100w tj jače od ovih iz Plodina Elektromaxove?

Ove što sam ja kupovao su 806lm, tj. 60w.
Za 17kn su imali 100w.

tiki66 11.02.2018. 10:13

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3161667)
Potenciometar, odnosno , regulator napona svijetlost, ne može raditi sa ovim E27 220v ledicama?

Ili taj moj stari regulator ne valja?

Kao što reče Omerta - moraju ledice biti dimabilne a i dimer ti mora biti prilagođen za ledice. Meni radi s ovim dimmerom + dimmabilna Osram iz Peveca:

https://www.ebay.com/itm/LED-Dimmer-...OBkE_Kbp4on8zw

Hazl113 11.02.2018. 22:06

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3161078)
Pazi ovo, na V-tac žaruljama iz plodina ima žuta naljepnica koju stavlja uvoznik i na kojoj piše jamstvo 2 g. Na tec2lux ne pise ništa na kutiji.

V-TAC LED žarulje bi trebale biti u kutiji i u njima se nalaziti garantni listić na 2 god. Nikakva naljepnica. Pored toga na kutiji se mora nalaziti hologram. Za sve druge je kvalitata upitna.

c-shadow 12.02.2018. 06:14

Holograma nema, mogu fotke kutije postati ako treba. Ove iz plodina imaju jamstveni list proizvođača unutra i još tu žutu naljepnicu izvana koju je očito uvoznik ili prodavač stavio. . To su jedine žarulje koje sam vidio po tim trgovačkim centrima da imaju posebu nalju za jamstvo. Samo što su samo 12W/75W i svijetle dosta slabije od spomenutih tec2lux od 16W. Kod mene rade dvije na probi, jedna od 05/2017 i jedna od 10/2017, zasad bez problema. Cijena je bila 16kn što mi izgleda ok, ali za moje potrebe daju preslabo svjetlo pa sam ih stavio u prostorije gdje mi jače ne treba.
Lidl ima sad na akciji od četvrtka po 50 kn
https://www.lidl.hr/hr/ponude.htm?articleId=4725
17/100W 1521lm i 19/110W 1710 lm.
Po specifikaciji izgledaju ok, ali opet je pitanje garancije, ne znam kako je za žarulje kod njih. Za tehničku robu ne prave problem.

SrKi 12.02.2018. 06:54

Ekipa,

koja je alternativa za Philips Hue? Znači RGB LED žarulje koje se mogu upravljati s mobitelom.

VandaL.pr! 12.02.2018. 10:22

Ja sam naručio dvije Xiaomi Yeelight pa javim dojmove kad stignu.

Omerta 12.02.2018. 10:39

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3162061)
Holograma nema, mogu fotke kutije postati ako treba. Ove iz plodina imaju jamstveni list proizvođača unutra i još tu žutu naljepnicu izvana koju je očito uvoznik ili prodavač stavio. . To su jedine žarulje koje sam vidio po tim trgovačkim centrima da imaju posebu nalju za jamstvo. Samo što su samo 12W/75W i svijetle dosta slabije od spomenutih tec2lux od 16W. Kod mene rade dvije na probi, jedna od 05/2017 i jedna od 10/2017, zasad bez problema. Cijena je bila 16kn što mi izgleda ok, ali za moje potrebe daju preslabo svjetlo pa sam ih stavio u prostorije gdje mi jače ne treba.
Lidl ima sad na akciji od četvrtka po 50 kn
https://www.lidl.hr/hr/ponude.htm?articleId=4725
17/100W 1521lm i 19/110W 1710 lm.
Po specifikaciji izgledaju ok, ali opet je pitanje garancije, ne znam kako je za žarulje kod njih. Za tehničku robu ne prave problem.

Lidl ne pravi problem za ništa. Tako da bez straha kupuj, bez straha i bez objašnjavanja vraćaj.

trex 12.02.2018. 13:26

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3161410)
Nismo se uspjeli dogovoriti za jamstvo, kupio jednu novu, poslije doma skužio da su žarulje malo različite. Sutra ćemo Ag metodom probati uvaliti staru:)
Imam po dvije kupljene negdje u ljetu 2017, dvije u 09/2017 i jednu danas.
Sve imaju isti barcode, ista wataža. Kutije su minimalno različite. Razlikuju se ipak po valjda proizvođačkoj šifri koja je otisnuta na tijelu žarulje.
Prve: masa 56g, dimenzije 118x65 mm (piše na kutiji), 15k sati, power factor 0.82.
Druge: 160g, 126x67mm, 25k h, power factor 0.52
Treće (sad u prodaji): 81g, 133x65 mm, 25kh, 0.52
Krepala je jedna iz prve serije. Više niti ne znam gdje sam sve pometao ove ostale, vidjeti ću kad krepaju.
U svakom slučaju, previše odstupanja za moj ukus, ne kupujem više tu marku.
Što mu dođe onaj power factor?

Power factor PF je recimo, iskoristivost energije
http://luxreview.com/article/2016/05...r-power-factor

schetz 12.02.2018. 13:36

Padobranac alert : netko možda vidio po Pevecima i inim, dimmable g9 ledice ?
Vrijeme i ja nismo usklađeni u zadnje vrijeme, pa eto ,ako je netko vidio, možda mi uštedi tour de centri ...

Sent from my F5121 using Tapatalk

Omerta 12.02.2018. 14:52

Ja još u rukama nisam imao kvalitetne G9 ledice a kamoli dimabilne G9 ledice 😂
Kupce odvraćam od G9 ledica jer sve što se prodalo se i reklamiralo.
Fino im ponudim 30-40W halogene za 4kn komad.. A pored toga su i dimabilne :D

schetz 12.02.2018. 15:12

Imam kineske g9 non dimmable, rade veselo već 3 godine, možda malo manje.
Ali obzirom da sam ionako razvio određenu mržnju prema halogenim g9 koje radije crknu nego rade, najbolje će biti promjena rasvjetnog tijela u neko koje podržava regularne E27 .
Da sam to napravio pred par godina odavno bih bio u plusu 😁

Omerta 12.02.2018. 15:19

Istina.
Pa kupi si onaj adapter koji pretvara grlo G9 u E14 ili E27.
To sam znao kupovat na eBayu. Ali bitno da vidiš dali ti to sve uopće stane u staklo odnosno na luster gdje su sada G9 žarulje

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:09.