PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   AMD FX "Bobcat/Llano/Bulldozer/Piledriver" Info Thread (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=210536)

Hawker 12.06.2015. 15:53

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 2790920)
Odlicno! Bilo bi super da nabacis par testova u igrama, aplikacijama, kodiranja i slicno, jedan kvalitetan nepristran test. Brojkama ili grafikonima, kako god ti je zgodno, ali da se vidi koliko je razlika u brojkama. Ovako odokativno bi bilo tesko vidjeti razliku.
Sjecam se prije par god je AMD stavio blind test gamerima i u jedne strojeve je stavio fx-eve, a u druge konkurentske procesore. Ljudi nisu vidjeli razliku ali realno gledajuci ima je i postoji.

Koliko god vise cijenim AMD kao firmu,test je nepristran.

i7 4770k je fantastican proc. Kao sto sam gore napisao stavljam ga ispred FX 8370 radi boljeg hendlanja memorije (32GB)
To mi je nekako glavna prednost u ovom obimu rada.

Ogranicicu se samo na gejming ovaj put jer imam dosta RL posla pa ne stignem jednostavno sve.

Pazi,NEMA SANSE da pogodis koji je proc u kompu kod gejminga.

P.S. Vezano za objektivnost,suprotno misljenju nekih clanova foruma,ja nemam nista protiv Intelovih procova. Dapace,smatram ih u mnogim stvarima superiornim danasnjim AMD procovima,doduse previse su precjenjeni.
Moja nesklonost Intelu nije vezana za njihove produkte.

ravkan 12.06.2015. 16:13

Citiraj:

Autor Hawker (Post 2790918)
Nisam zadovoljan kvalitetom IMCa kod FX procesora.

Primjer: Buldozer/PD arhitekture prakticki imaju prakticki dva NBa
Kad stavis 32GB RAMa (1866mhz) moras rucno u BIOSu podignut napon CPU/NB na 1,2v (default je 1,15).
Mozes ostavit i da to ploca obavi umjesto tebe,ali svaka ce ploca dignuti napon znacajno vise od toga i dolazi do nestabilnosti u radu.

Nadalje,default postavke za HTT i NB su 2600mhz odnosno 2200.
To takodjer nije dobro jer pravilo kod FXa je da HTT nije visi od NB.
Da bi dobio NB na 2600 (povecanje performansi) moras tweakat napon CPU/NB.
Opet,mozes ostavit da to ploca obavi umjesto tebe,ali dolazi do overvolta.
Svaki overvolt dovodi do nestabilnosti u radu radi loseg AMDovog IMCa.

Ovo gore je izrazeno kod 32GB RAMa i ne odnosi se na manje kolicine RAMa.

A,budimo,realni,koliko kupaca uopce ulazi u BIOS.

Zbog gore navedenog nikako ne bi preporucio FX 83xx sa 32GB RAM kupcima koji nemaju minimum znanja za fino podesavanje rada u BIOSu.
Sa i7 tih problema nema jer INTEL superiorno hendla vece kolicine RAMa za razliku od AMDa.

Nadalje, useri koji zele OC FX83xx mogu zaboravit na dobar OC sa 4 keksa RAMa.
To je jedna od rijetkih zamjerki FXa koja se jako rijetko spominje.

Hawkeru polako ...
2600 HTT mozes imat samo na jacim plocama. Inace zaboravi 2400 plafon.. Takoder 2600 default postavka biosa npr. na mojoj ploci. Za 2600 nije potrebno nista twakat ili dizat voltazu. Isto kao sto npr. na Asus R2 kada stavis 2400 ne trebas nista dirat oko voltaze.
Druga stvar koju sam primjetio kazes da useri mogu zaboravit na dobar OC sa 4 keksa rama? Kak onda objasnjavas da sam imo 5.2 GHz OC na svom FX a koristim 4x4 ram? To ti je samo veliki mit jer ljudi ne znaju podesit .. OC sa 2 keksa ili 4 keksa je apsolutno isti. ( Imas dosta toga objasnjenjo na Asus Rog Forumu )

Takoder vecina ljudi koja je uzela FX uzela ga je jer odlican perfomer za pare. Tako da vecina usera koja ima FX-a ima ili 8 gb ili 16 gb sto je cisto dovoljno za bilo sta. 32 GB je jednako kao i 16 GB cisti overkill za AMD stroj, jer ako se bavis nekim poslom (npr. renderom da zaradujes kruh), onda ne uzimas AMD jer je tu INTEL besprekorno bolji (naravno tu pricamo o intelima koji kostaju masu para npr. x99 platforma xeoni double xeon itd).

@cuks

Inace za AMD ako zelis dobit max onda ti treba memorija 1866 sa latencijama 8 9 8 24. Tu dobis taj neki mizerni gain koji zapravo niti ne primjetis ovako osim u benchevima ili fps gore dole u odredenim igrama. S time da HTT stavis max kolko ti ide na ploci a NB stavis negdje oko 2400.

Hawker 12.06.2015. 16:22

Citiraj:

Autor ravkan (Post 2790932)
Hawkeru polako ...
2600 HTT mozes imat samo na jacim plocama. Inace zaboravi 2400 plafon.. Takoder 2600 default postavka biosa npr. na mojoj ploci. Za 2600 nije potrebno nista twakat ili dizat voltazu. Isto kao sto npr. na Asus R2 kada stavis 2400 ne trebas nista dirat oko voltaze.
Druga stvar koju sam primjetio kazes da useri mogu zaboravit na dobar OC sa 4 keksa rama? Kak onda objasnjavas da sam imo 5.2 GHz OC na svom FX a koristim 4x4 ram? To ti je samo veliki mit jer ljudi ne znaju podesit .. OC sa 2 keksa ili 4 keksa je apsolutno isti. ( Imas dosta toga objasnjenjo na Asus Rog Forumu )

Takoder vecina ljudi koja je uzela FX uzela ga je jer odlican perfomer za pare. Tako da vecina usera koja ima FX-a ima ili 8 gb ili 16 gb sto je cisto dovoljno za bilo sta. 32 GB je jednako kao i 16 GB cisti overkill za AMD stroj, jer ako se bavis nekim poslom (npr. renderom da zaradujes kruh), onda ne uzimas AMD jer je tu INTEL besprekorno bolji (naravno tu pricamo o intelima koji kostaju masu para npr. x99 platforma xeoni double xeon itd).

@cuks

Inace za AMD ako zelis dobit max onda ti treba memorija 1866 sa latencijama 8 9 8 24. Tu dobis taj neki mizerni gain koji zapravo niti ne primjetis ovako osim u benchevima ili fps gore dole u odredenim igrama. S time da HTT stavis max kolko ti ide na ploci a NB stavis negdje oko 2400.

Meni ploca defaultira 2600 HTT i 2200 NB.
Za 2600 NB potrebno je 1.2x v

Ajde ako iskopas link na taj forum stavi ga tu.
meni se kod OC ponasa potpuno drukcije kad su 4 keksa od 8GB unutra.
A puno ljudi ima s tim problema.

Ako imas neko rjesenje ili savjet za OC sa 4 sticka RAM reci.
Sto prije.:D

P.S. osobno koristim 2x8GB RAM,ali posto testiram ovo imam pristup vecim kolicinama pa koristim max.:D

ravkan 12.06.2015. 16:40

Joooj to je negdje tamo u hrpi tredova ko ce to nac :D Mozda ako ce mi se dat lol :P
Evo ti cisto jedan primjer mog OC-a na 5GHz. Ima vise slikica preko FSB, preko Multija, memorija OC ( takoder razlicite vrste OC-a preko ferkvencije ili latencija sve stable ko puska )

Album

EDIT: U toni smeca koje imam na PC ne mogu nac 5.2 GHz OC :(
Takoder imati na umu da su ovi testovi radeni kada sam kupio proc, pa su Realbench i ostali programi vjerovatno jako jako OUT OF DATE :P

A i vidim da sam i ovdje dosta pao, bio sam prvi lol sada sam deseti kek :D.
A svi OC su radeni sa 4x4 keksima :D

John Creasy 13.06.2015. 08:04

Citiraj:

Autor Hawker (Post 2790924)
Koliko god vise cijenim AMD kao firmu,test je nepristran.

i7 4770k je fantastican proc. Kao sto sam gore napisao stavljam ga ispred FX 8370 radi boljeg hendlanja memorije (32GB)
To mi je nekako glavna prednost u ovom obimu rada.

Ogranicicu se samo na gejming ovaj put jer imam dosta RL posla pa ne stignem jednostavno sve.

Pazi,NEMA SANSE da pogodis koji je proc u kompu kod gejminga.

ne moram pazit.. to ne samo da je opće poznata stvar nego je i logična.. za nekog tko se pokušava bavit profesionalno nekim stvarima, lupaš samo tako neke gluposti.. ali ajde ne mogu te krivit, netko je napisao da je i AMD imao sličnu tvrdnju s onim nekim blind testiranjem šta već
tek sam nedavno počeo čitat tvoje postove i neke stvari su imale smisla.. ali sad dobijem čir na želucu.. baš ono vidi se da želiš nešto dokazat, pa de brate istestiraj to i okači slike pa ćemo onda komentirat, a ne dolazit i govorit SUBJEKTIVNE dojmove i tražit probleme kod vlasnika fx-a (a njih ima možda 7 na forumu, od toga samo njih 3 čita ovu temu) kad problema naravno nema i sve što se ovdje govori, govori se već mjesecima..

Hawker 13.06.2015. 13:29

Trazeci okolo naletio sam na odlicnu usporedbu usera, Vishera vs. Devils Canyon

Ovdje je rijec o 4790K

Tesko se moze bolje od ovog napisat:

LINK

segregator 13.06.2015. 16:28

Citiraj:

Autor ravkan (Post 2790892)
Evo testiraj i world of warcraft, optimizacija te igre je totalni smjeh. Na racunalu pod moj komp, kada krenu velke brojke jer mlatimo po nekom bosu, fps je 15 nekada i nize. Intel tu igru guta dosta bolje, makar i tamo kolko vidim po forumima ljudi imaju istih problema :D

To je nažalost slučaj kod većine MMO-a...jednostavno razvoj im traje predugo tako da su slabo optimizirani na novije procesore, plus većinom su pisani za dx9, što ubija multicore performanse...možda bi LOTRO bio dobar test jer su se potrudili i napravili i dx10 i dx11 verzije engine-a

listerstorm 13.06.2015. 23:16

Citiraj:

Autor Hawker (Post 2790185)
Najveci krivac za pad prodaje AMDa je njihov otuzno nesposobni marketing.

Ne.

Daj se pokušaj uozbiljit. Nitko sretniji od AMD-a da je ta tvrdnja i približno točna. To je velika zabluda tipična za nepoznavanje suštine problema.
Problemi AMD-a puno su složeniji a neki od najbitnijih su:

- prečeste fluktuacije u top managementu
- učestala restrukturiranja i smanjenja broja djelatnika stvaraju atmosferu nesigurnosti za radna mjesta, što može rezultirati padom motivacije i odljevom kvalitetnih kadrova
- strateške orjentacije na određene proizvode i tržišne segmente koje bi trebale rezultirati iskorakom u rast tržišnog udjela i profitabilnost, ne mogu se održati niti u srednjem roku, a kamoli dugoročno
- opadajući trendovi u desktop segmentu, a AMD za razliku od Intela ne ide u smartphone/tablet segment
- ovisnost o third party proizvođačima (AMD je 2008. kako bi došao do casha i spasio se, samu proizvodnju procesora prodao fondu u vlasništvu vlade Abu Dabia, dok Intel sam proizvodi svoje procesore i ima nadzor nad proizvodnim procesom i kontrolom kvalitete)
- proizvođači AMD procesora u proizvodnom procesu koriste inferiornu tehnologiju u odnosu na konkurenciju (intel) a naprednija tehnolgija utječe i na kvalitetu proizvoda i na marže (P & L)
- rizik da će eventualni napredan dizajn AMD procesora zahtjevati prilagodbe u proizvodnom procesu tvrtki koje ih proizvode (GlobalFoundries) te da će proizvodi kasniti s izlaskom na tržište (moguće i kod Intela, ali u manjoj mjeri jer sam kontrolira proizvodni proces)
- AMD sa dijelom proizvođača nema dugoročne ugovore o poslovnoj suradnji, a ista je zasnovana na purchase-order osnovi te postoji rizik da proizvođači neće biti u mogućnosti isporučiti potrebne proizvoda u predviđenom roku
- proizvođači na purchase-order osnovi rade i za druge kupce te bi mogli kapacitete prilagoditi konkurenciji ili AMD-u povećati cijenu za uslugu proizvodnje što može negativno utjecati na rezultat
- prodaja AMD proizvoda ovisi o poslovanju dobavljača (proizvođača), a ako oni uđu u financijske poteškoće, evo velikog problema za AMD
- intelovi partnerski odnosi sa velikim igračima u PC industriji, od hardvera do softvera, product mix, kanali distribucije, agresivna marketing strategija mogu znatno utjecati na tržišnu poziciju AMD-a
- zaostajanje u budgetu R&D i marketinga za Intelom
- mogućnosti Intela da cjenovnim intervencijama drastično smanji potencijal AMD-a u tržišnom udjelu
- pad prihoda (27% u Q1 2015 u odnosu na Q1 2014) može ozbiljno utjecati na mogućnost otplate kredita ako ih ne restrukturiraju (što ovisi o bankama)
- eksterni izvori financiranja potrebni za R&D, uslijed loših financijskih rezultata, manje su dostupni a i traže veću cijenu zaduživanja što dodatno opterećuje rezultat
- uslijed pogoršanog financijskog stanja AMD-a, dobavljači (proizvođači) bi mogli biti zabrinuti za mogućnosti plaćanja AMD-a za isporučene proizvode i uvesti restrikcije u pogledu količina koje će isporučivati AMD-u

Posebna su priča financijske obveze, i to u najvećem dijelu revolving kreditne linije koje su zaključene na način da u ugovorima postoje bitni financijski covenanti kojima banke, s ciljem povećanja sigurnosti otplate kredita (to sam već spominjao više puta) ograničavaju slijedeće dijelove poslovanja AMD-a:

- mogućnosti ulaganja u razvoj određenih proizvoda
- mogućnosti akvizicija pojedinih tvrtki
- mogućnosti uzimanja kredita kod drugih banaka
- mogućnosti prodaje imovine (kako bi došli do cash-a i podmirili kratkoročne dospjele obveze)
- mogućnosti davanja imovine kao osiguranje za kredite

Kad se sve ovo uzme u obzir prilikom izračuna rizika, dionice AMD-a mogle bi kotirati otprilike kao i grčke obveznice (nažalost).

syss 13.06.2015. 23:33

Citiraj:

Autor listerstorm (Post 2791531)
Ne.

/cut

jebena nestabilnost.

to je razlog (mimo makroekonomskih problema).

možete trubiti koliko hoćete o tehnološkim napretcima, ali ovo je glavni problem.

listerstorm 13.06.2015. 23:57

Da ali nestabilnost je nešto tipično za sve sudionike na tom tržištu, kao i makroekonomska situacija.

Ako bih stavio kunu da će neka tvrtka poslovati za 15 godina, mora se bavit prehranom, naftom, zlatom ili biti vodovod u vlasništvu jedica lokalnog samoupravljanja. Ajde, stavio bih kunu i na Lockheed Martin Aeronautics.

No ovo što sam pisao za AMD, uz makroekonomsku nestabilnost, čisto je mikroekonomske specifičnosti primjenjive na AMD.

Hawker 14.06.2015. 00:07

Citiraj:

Autor syss (Post 2791537)
jebena nestabilnost.

Daj pojasni ovo.

Manuel Calavera 14.06.2015. 00:09

Citiraj:

Autor Hawker (Post 2791546)
Daj pojasni ovo.

:roller:

listerstorm 14.06.2015. 00:20

Citiraj:

Autor Hawker (Post 2791546)
Daj pojasni ovo.

U tom segmentu, nestabilnost i perspektiva budućeg poslovanja mora se, nažalost, pojašnjavati samo onima koji nisu upućeni, kao što gore spomenuh.

Mikroekonomske specifičnosti AMD-a nisu mikroekonomske specifičnosti Intela, Samsunga, Applea, Nvidie etc.etc.

Hawker 14.06.2015. 00:27

Citiraj:

Autor listerstorm (Post 2791551)
U tom segmentu, nestabilnost i perspektiva budućeg poslovanja mora se, nažalost, pojašnjavati samo onima koji nisu upućeni, kao što gore spomenuh.

Mikroekonomske specifičnosti AMD-a nisu mikroekonomske specifičnosti Intela, Samsunga, Applea, Nvidie etc.etc.

Ajde ostavi se ekonomskih pizdarija.

Tehnicko objasnjenje,kakve nestabilnosti? Kako se manifestiraju? :beer:

Eladio 14.06.2015. 00:39

Citiraj:

Autor listerstorm (Post 2791531)
Ne.

Daj se pokušaj uozbiljit. Nitko sretniji od AMD-a da je ta tvrdnja i približno točna. To je velika zabluda tipična za nepoznavanje suštine problema.
Problemi AMD-a puno su složeniji a neki od najbitnijih su:

- prečeste fluktuacije u top managementu
- učestala restrukturiranja i smanjenja broja djelatnika stvaraju atmosferu nesigurnosti za radna mjesta, što može rezultirati padom motivacije i odljevom kvalitetnih kadrova
- strateške orjentacije na određene proizvode i tržišne segmente koje bi trebale rezultirati iskorakom u rast tržišnog udjela i profitabilnost, ne mogu se održati niti u srednjem roku, a kamoli dugoročno
- opadajući trendovi u desktop segmentu, a AMD za razliku od Intela ne ide u smartphone/tablet segment
- ovisnost o third party proizvođačima (AMD je 2008. kako bi došao do casha i spasio se, samu proizvodnju procesora prodao fondu u vlasništvu vlade Abu Dabia, dok Intel sam proizvodi svoje procesore i ima nadzor nad proizvodnim procesom i kontrolom kvalitete)
- proizvođači AMD procesora u proizvodnom procesu koriste inferiornu tehnologiju u odnosu na konkurenciju (intel) a naprednija tehnolgija utječe i na kvalitetu proizvoda i na marže (P & L)
- rizik da će eventualni napredan dizajn AMD procesora zahtjevati prilagodbe u proizvodnom procesu tvrtki koje ih proizvode (GlobalFoundries) te da će proizvodi kasniti s izlaskom na tržište (moguće i kod Intela, ali u manjoj mjeri jer sam kontrolira proizvodni proces)
- AMD sa dijelom proizvođača nema dugoročne ugovore o poslovnoj suradnji, a ista je zasnovana na purchase-order osnovi te postoji rizik da proizvođači neće biti u mogućnosti isporučiti potrebne proizvoda u predviđenom roku
- proizvođači na purchase-order osnovi rade i za druge kupce te bi mogli kapacitete prilagoditi konkurenciji ili AMD-u povećati cijenu za uslugu proizvodnje što može negativno utjecati na rezultat
- prodaja AMD proizvoda ovisi o poslovanju dobavljača (proizvođača), a ako oni uđu u financijske poteškoće, evo velikog problema za AMD
- intelovi partnerski odnosi sa velikim igračima u PC industriji, od hardvera do softvera, product mix, kanali distribucije, agresivna marketing strategija mogu znatno utjecati na tržišnu poziciju AMD-a
- zaostajanje u budgetu R&D i marketinga za Intelom
- mogućnosti Intela da cjenovnim intervencijama drastično smanji potencijal AMD-a u tržišnom udjelu
- pad prihoda (27% u Q1 2015 u odnosu na Q1 2014) može ozbiljno utjecati na mogućnost otplate kredita ako ih ne restrukturiraju (što ovisi o bankama)
- eksterni izvori financiranja potrebni za R&D, uslijed loših financijskih rezultata, manje su dostupni a i traže veću cijenu zaduživanja što dodatno opterećuje rezultat
- uslijed pogoršanog financijskog stanja AMD-a, dobavljači (proizvođači) bi mogli biti zabrinuti za mogućnosti plaćanja AMD-a za isporučene proizvode i uvesti restrikcije u pogledu količina koje će isporučivati AMD-u

Posebna su priča financijske obveze, i to u najvećem dijelu revolving kreditne linije koje su zaključene na način da u ugovorima postoje bitni financijski covenanti kojima banke, s ciljem povećanja sigurnosti otplate kredita (to sam već spominjao više puta) ograničavaju slijedeće dijelove poslovanja AMD-a:

- mogućnosti ulaganja u razvoj određenih proizvoda
- mogućnosti akvizicija pojedinih tvrtki
- mogućnosti uzimanja kredita kod drugih banaka
- mogućnosti prodaje imovine (kako bi došli do cash-a i podmirili kratkoročne dospjele obveze)
- mogućnosti davanja imovine kao osiguranje za kredite

Kad se sve ovo uzme u obzir prilikom izračuna rizika, dionice AMD-a mogle bi kotirati otprilike kao i grčke obveznice (nažalost).

zanimljiv post, nemam na njega nista dodati :goood:

ali on ne objasnjava onaj cesto vidjeni scenarij u ducanu koji prati AMD godinama: ocu kupiti ( komp, laptop,pa cak i grafa) ali da ima intel proc (nvidia grafu)...

nasi ljudi voze njemacke aute i to ti je tako, golf je golf :D

s obzirom da sam radio u ducanu za vrijeme P4 ere, pa i tada je intel imao bolje rezultate prodaje, a kamo li danas..
tako da definitivno nisu dobro poslozili svoj brand

sve ono gore sto si rekao i dalje stoji,
ali AMD nikad nije bio "pozeljan" i kada je imao sve argumente ,
a kamo li kad mu je jedini argument "da je jeftiniji" :fiju: sto zvuci "jeftino" :D

a po ovome sto si naveo, tesko ce ikad biti pozeljan (jer vec sada kasakaju a konkurencija sigurno nije spavala i kakav god proizvod izbace, nece se desiti brijem nikakvo nedostizno cudo) osim ako ne ne zaposle teslu 2.
realnije je da mozda nesto malo bolje ulove korak ako im se ova "cudesa" koje spremaju pokazu dobra, onda konkurencija pokaze zube, oni se malo kratkorocno stabiliziraju, a mi i dalje kupujemo na kraju opet jeftinije best buy AMDe dok se oni bore za prezivljavanje..

idem spavat, kasno je :D

Hawker 14.06.2015. 00:45

Citiraj:

Autor Eladio (Post 2791557)

nasi ljudi voze njemacke aute i to ti je tako, golf je golf :D

Ovo je,zapravo,najbolje objasnjenje.:D

EDIT: Sad slijedi bjesomucno google kopanje bilo kojih teh. problema s kojima se user vulgaris sretne koristeci vishere.

Manuel Calavera 14.06.2015. 01:36

Citiraj:

Autor Eladio (Post 2791557)
s obzirom da sam radio u ducanu za vrijeme P4 ere, pa i tada je intel imao bolje rezultate prodaje, a kamo li danas..
tako da definitivno nisu dobro poslozili svoj brand

sve ono gore sto si rekao i dalje stoji,
ali AMD nikad nije bio "pozeljan" i kada je imao sve argumente ,
a kamo li kad mu je jedini argument "da je jeftiniji" :fiju: sto zvuci "jeftino" :D

Baš to. Brend je jako bitan danas. Usudio bih se reći da je jednako važno, a u kontekstu prodaje i važnije od samih tehničkih karakteristika procesora. Eto baš taj P4 vs athlon primjer iz prošlosti. Ajmo reći kad bi amd i u budućnosti slučajno izbacio bolji proc od intelovog u istom cjenovnom rangu, al ono da je bolji apsolutno u svemu (potrošnje, singlethreadinga, multithreadinga, sve) misliš da bi se prodavao bolje od intelovog? Bi kuratz :D

Ajd tu nas šaćica i nešto zna o hardveru, ali na jednog upućenog dolazi 100 neupućenih i kod njih više pali brand ili mitovi. Pogotovo krkani iz USA ili drugih značajnih tržišta. Jbte imaš tamo masu slučajeva gdje tip npr. mjenja ivy bridge i7-icu za devils canyona jer je stara, pazi... drumroll - radi gaminga :roller: Dok je ovaca bit će i šišanja.

Isto vrijedi i za grafe i nvidiju kao prestižniju firmu. Znači ljudi često trpaju u gaming konfiguracije neke bezvezne gpu, iako od drugog tabora može imati osjetno jaču. Neće štekat jer je nvidia :D Nema veze što je 64-bitna i ddr3... Ipak je to nvidija

Kao i onaj što je pisao za sina nešto tipa da od 20 djece njih 17 ima nvidiju, a ova 3 smrde. To je to što firma mora postići, taj statusni simbol. Za amd je (što se tiče procesora) prekasno i uvijek će biti underdog. Naravno to ne znači da po mnogim linijama neće imati isplativije procesore (pa imaju i danas kad nikad slabije nisu stojali), ali to im ne znači mnogo u tržišnoj utakmici. Recimo više bi im značilo da im cpu bude i 10% lošiji a da za te spašene resurse podmite (sponzoriraju) najpoznatije youtubere, najpopularnije gaymerske kanale, sponzoriraju game developere najpopularnijih igara i sl. Više bi im se to odrazilo na prodaju.

listerstorm 14.06.2015. 01:49

Citiraj:

Autor syss (Post 2791537)
jebena nestabilnost.

to je razlog (mimo makroekonomskih problema).

možete trubiti koliko hoćete o tehnološkim napretcima, ali ovo je glavni problem.

Moguće se nismo razumjeli u kontekstu nestabilnosti. :D

Citiraj:

Autor Hawker (Post 2791553)
Ajde ostavi se ekonomskih pizdarija.

:beer:

pa ovo je kao "love story bubbe i katarine" (oprosti mi katrin / caitlyn / Bruce Jenner etc.etc.).

Eladio 06.07.2015. 11:08

1 privitaka
..isao sam malo bacit oko na hw info, i vidim da se moj FX i dalje otima kontroli i propinje brze nego sto zelim.. :D on jednostavno zeli sve gaziti pred sobom i ja tu ne mogu nista uciniti.. koji je trenutni svjetski rekord? :D

moj je ZA SAD stao na 7200+ MHz (vidi attach) :D

alengrosevic 06.07.2015. 11:12

Citiraj:

Autor Eladio (Post 2800495)
..isao sam malo bacit oko na hw info, i vidim da se moj FX i dalje otima kontroli i propinje brze nego sto zelim.. :D on jednostavno zeli sve gaziti pred sobom i ja tu ne mogu nista uciniti.. koji je trenutni svjetski rekord? :D

moj je ZA SAD stao na 7200+ MHz :D

i troši samo 110W na toj brzini? :)

Eladio 06.07.2015. 11:14

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 2800497)
i troši samo 110W na toj brzini? :)

zelis reci da ako stavim jace napajanje da bi radio i brze? :D

Drvoje 06.07.2015. 12:09

@Eladio
Citiraj:

koji je trenutni svjetski rekord?
Ako i postoji, sigurno nije na nečemu tipa Hyper 212+ pa si opet pobjednik :p

Ali bez kvalitetnog fotosessiona i bez par programa za očitavanje/testiranje svega (temperatura, napona, freq. i stabilnosti) bit će mnogo nevjernih Toma :)

Hawker 06.07.2015. 12:19

Fx zna skocit do 9ghz zavisno od programa koji ga cita. Naravno,to su pogresna ocitanja.
Ako neko jos ima bloatware zvan Asus turbo evo neka pokusa promjenot frekvencije pa ce vidit na par sekundi jako zanimljive brojke.
Meni je rekordni prikaz 9,5 GHz u Asus turbo evo.

Hwinfo64 je najbolji tool za fx.

Drvoje 06.07.2015. 12:39

E to je pravi rezultat - cilj (Asus bloatware) opravdava sredstva :D

Hawker 06.07.2015. 12:50

Steta sto su lazna ocitanja.;)

ravkan 06.07.2015. 13:39

Dali je itko osim mene, vidio brzine HT i NB kod kolege eladio ?? Mislim da su to definitivno rekordi HT 5100? NB 4700? pa ti sa time da zavrtis bench bio bio bog i batina :D

Eladio 06.07.2015. 18:14

Citiraj:

Autor ravkan (Post 2800549)
Dali je itko osim mene, vidio brzine HT i NB kod kolege eladio ?? Mislim da su to definitivno rekordi HT 5100? NB 4700? pa ti sa time da zavrtis bench bio bio bog i batina :D

vjerovatno je pomoglo to sto sam OCao FAN 5 na 9000+ rpma :D ..rekordi padaju na sve strane :D
sve u svemu (bez obzira na opet ocito lazna ocitanja) ja zadovoljan :D

Drvoje 07.07.2015. 01:25

Tvoj komp ima neki IRL djeljitelj kojeg moraš otkrit da bi otkrija točno stanje svog monstruma :D

ravkan 07.07.2015. 03:30

Evo naso sam. Eladio ovak score bi imo u CB :D
Mozda ce i hawkera interesirat slikica :D

EDIT: Naso sam i 4770k max oc i CB. Interesantno je kako 4770k treba 2.416 volta za 5.6 ghz pod dusikom, dok FX za 7.5 treba 1.98 :D AMD power frendly :P:P:P

Hawker 07.07.2015. 07:20

Fx ne drzi uzalud sve te rekorde u frekvencijama. Puno je izdrzljiviji od Intela u tome.

Trenutacni rekord u frekvenciji drzi FX8370.

Edit: interesantno je da rekord drzi lik cije ste upute o temperaturama odbacili ovdje :)

ravkan 07.07.2015. 15:06

Ti i tvoje temp iskreno postajes blago naporan :D Sve u svemu, bilo mi dosadno pa sam malo pregledavo te sitnice. Cak sam naso i lijepe OC memorije.
Evo jedan primjer. Bas cu probat svoju memu roknut sa sto nizom cas latencijom pa vidjet ako to sta utjece na perfm :D
Cisto iz dosade, jer znam da i ako utjece na benchu u real world perf necu primjetit nista. Cisto da se igram :D

Mario92 07.07.2015. 15:23

Citiraj:

Starting with AMD OverDrive Ver 4.3.1.0690 instead of displaying CPU temperature, AOD will report
Thermal Margin. Thermal Margin indicates how far the current operating temperature is below the
maximum operating temperature of the processor.
http://download.amd.com/Desktop/AMD_...ease_Notes.pdf

Objašnjenje:
http://www.tomshardware.co.uk/faq/id...cpus-apus.html

Da izvučem ono bitno...
Socket temperature:
Citiraj:

One is CPU socket temperature. Socket temperature is a real temperature of what your motherboard sees and reports in your BIOS and motherboard utility software (Easytune, A tuning, MSI Command Center, ect). Socket temperature is a great indication of your idle CPU temperature, but it is much less accurate during heavy loads.
Thermal Margin:
Citiraj:

The second, and trickier temperature to understand, is thermal margin. "Thermal Margin indicates how far the current operating temperature is below the maximum operating temperature of the processor." -AMD. Further information can be found in the BIOS and Kernal Developer's Guide. This temperature is based off of precise calculations that are very accurate during heavy loads. This is what you should be concerned with while stress testing your CPU. This is also the signal that is most often erroneously interpretted by 3rd party programs like HWMonitor, ect. Use AMD Overdrive to measure thermal margin.
Ne vjerujete?

Citiraj:

It is perfectly safe to operate in the full envelope of thermal margin. When thermal margin runs out, your CPU/APU will throttle to a lower power state until back in the thermal margin. It's easy to test this function to verify that the thermal trip does indeed work according to the calculation.
Suma summarum:

Citiraj:

Notice how Thermal Margin is large at idle and shrinks during load.

Now you know how to properly monitor your temperatures on your new AMD CPU/APU.
Preporuka je da odete na onaj gore veliki link i tamo vidite screenshotove, dokumentaciju, službene reference a ne neke kvazipostove klokera i tvikera koji se kunu u svoje bez da daju službene temelje.

ravkan 07.07.2015. 16:21

Pa tocno tak kak si napiso i je. Cpu temp nije max 61 vec core. Core je niski pri idlu ali kada proc krene radit onda je to to. Cpu temp je neka vrsta reference za idle temp kao sto tamo pise. A kada ubacis load odleti nebu pod oblake. Meni npr na 5ghz termal margin je safe, a cpu mi otide po ljeti i u visoke 75+. I sve radi bez greske. AMD je to zakompliciro i ljudi se bune onda. Ovaj tvoj post bi trebo bit sticky iskreno, da se ne pojave opet neki koji imaju svoju briju :)

Cuky 07.07.2015. 16:38

+1. neka to ode fino u sticky :goood:

Drvoje 07.07.2015. 18:25

Jedino ako Hawker odobri ide u sticky :D

Hawker 07.07.2015. 18:27

Citiraj:

Autor Drvoje (Post 2800942)
Jedino ako Hawker odobri ide u sticky :D

????
Sto to?

Mario92 07.07.2015. 19:34

To je tak kad imaš pola foruma na block listi :D

Drvoje 07.07.2015. 19:39

Citiraj:

Autor Hawker (Post 2800945)
????
Sto to?

A post kolege kojeg si izgleda stavija na ignore :D

Post ima tendenciju da postane sticky - vezano za temp. proceva

Hawker 07.07.2015. 19:53

Citiraj:

Autor Drvoje (Post 2800977)
A post kolege kojeg si izgleda stavija na ignore :D

Post ima tendenciju da postane sticky - vezano za temp. proceva

Ako je o tempu nije ni bitno,povukao sam se iz te rasprave.
Niko nece promjenit misljenje ionako pa neka svak tumaci kako hoce.
Meni cpu nece preko 61,1 nikad,a i dalje cu ga koristit na 5ghz+.

Isto kao nekad i fx8150.

P.s. ja nekako vise vjerujem nekome ko se ovim bavi dugi niz godina i jako je uspjesan u tome.

ravkan 07.07.2015. 20:11

A ti se isto cudis, sto neki drugi tu ne kuze nesta o AMD a ti si brate isti. Covjek totalno sve argumentiro i potvrdio ono sto se prica. Ali ti samo tepes po svom. Nije mi jasno ali ok :) nista personal samo se nemoj cudit drugima kasnije :p hehehehe
P.s. nikakav hejt post prema tebi, samo cinjenice :p

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:28.