PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   AMD Ryzen "ZEN2" (3000 CPU / 4000G APU series) Info thread (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=298958)

sti 28.07.2019. 10:26

Max voltage 1.5 V (!!!), a max temp jedva 49 C.

Ili je sampling rate programa toliko visok da ne može detektirati nagle skokove u temperaturi, ili ovaj boost na 4.3 GHz traje u milisekundama pa procesoru i ne uspije narasti temperatura.

Uglavnom, kako bi rekao jedan sad već bivši forumaš, lažni marketing :D

Predlažem ti da manualno staviš 4.2 GHz all-core, napon otprilike 1.35 V (dok ne prođe 2h OCCT-a) i imaš nazivne taktove u svakom trenutku.

Michel 28.07.2019. 11:08

Gledao sam kupiti :

http://www.gskill.com/search?keyword...200c16d-32gtzr

E sad moduli koje sam našao su ovi lijevo, odnosno "Intel"...
Malo što sam vidio na netu, navodno s ovima koji nisu za intel u startu memorijski kontroler kao ne zna što bi, te se "utrenira". Testira ih i nekoliko
se puta rebootaju sa krivim postavkama ali kasnije kao uskladi sve i radi normalno.

Ne bi volio u startu neke probleme, ali opet ako će raditi identično kasnije bez pada performansi ne smeta.
Kakva je situacija zna li tko iz prve ruke ?

Manuel Calavera 28.07.2019. 11:23

Citiraj:

Autor sti (Post 3324286)

Jebemu ljudi to je normalno. Stalno čitamo ovakve upise na ovoj temi. Cpu je predviđen da tako radi. Da je to neki problem kao što svi misle na ovom threadu to bi se odrazilo i na temperature i potrošnju - a ona je normalna. Dakle nema tu nikakvog "klanja" cpu-a visokim voltažama.

AMD iz onog stoput linkanog reddit linka: https://www.reddit.com/r/Amd/comment...m_source=share

Citiraj:

It is perfectly okay if your CPU is periodically using 1.4-1.5V to achieve boost frequencies, and you should see dips into sub-1.0V as the CPU goes into idle. These dips may be brief, and that's okay. Load voltages of around 1.2-1.3V are perfectly okay also. This is the processor working as expected. Ryzen is a highly dynamic system, with up to 1000 voltage and clockspeed changes every second. You will see a lot of bouncing around as you work with your system.

Brko 28.07.2019. 11:28

Ovo valjda treba linkat u svaki 3.post da bi se konačno shvatilo da je to NORMALNO.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Vekster 28.07.2019. 11:51

Citiraj:

Autor sti (Post 3324286)

Ili je sampling rate programa toliko visok da ne može detektirati nagle skokove u temperaturi, ili ovaj boost na 4.3 GHz traje u milisekundama pa procesoru i ne uspije narasti temperatura.

Uglavnom, kako bi rekao jedan sad već bivši forumaš, lažni marketing :D

Predlažem ti da manualno staviš 4.2 GHz all-core, napon otprilike 1.35 V (dok ne prođe 2h OCCT-a) i imaš nazivne taktove u svakom trenutku.

možda sam malo to nezgodno napisao, ali NISAM benchao ovo je kliktaranje po windowsima, nisam još ništa instalirao ni prčkao po biosu osim što sam memoriju stavio ručno na 3000.

to je bio post za stotine :D koji su kupili c6h pa su u nedoumici kao i ja

ploča i bios s procom rade fino, a temperature ću isprobavati narednih dana, zna se da se grije, samo je pitanje koliko i s kojim hlađenjem

Eladio 28.07.2019. 17:49

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3324299)
Jebemu ljudi to je normalno. Stalno čitamo ovakve upise na ovoj temi. Cpu je predviđen da tako radi. Da je to neki problem kao što svi misle na ovom threadu to bi se odrazilo i na temperature i potrošnju - a ona je normalna. Dakle nema tu nikakvog "klanja" cpu-a visokim voltažama.

AMD iz onog stoput linkanog reddit linka: https://www.reddit.com/r/Amd/comment...m_source=share

Njegov radi normalno u smislu da ne kuha i ne trotla.
Ne smeta mene princip rada zen2, nego što se moj po defaultu previše grije a nema koristi od toga :D

The Exiled 28.07.2019. 18:32

UserBenchmark offers explanation for changes to CPU score weights:no2drug:
Citiraj:

Benchmark comparison site UserBenchmark has defended its decision to make changes to the way it weighs CPU average scores, thus favoring single-core performance.
Citiraj:

UserBenchmark remains a widely used tool for the general consumer and its comparisons rank highly in Google search results - the website serves nearly 10 million visitors each month.
Izvor: TechSpot

Disco 28.07.2019. 19:04

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3324478)

Najgluplji sajt ikad, čini mi se da se svi skorovi zasnivaju na pretpostavkama tipa intel je reko da je i5 3350p brži 5% od i5 2500 i oni to napišu.
Ko po ovome traži HW zaslužuje i da kupi ono što mu se preporuči. :goood:

The Exiled 28.07.2019. 19:13

Nažalost, mjesečna posjećenost daje dojam da ih puno ljudi uzima kao relevantne, a po ovome - quad-core rješenje je najbolji izbor prilikom kupnje novog procesora u 2019.:):D

Eladio 28.07.2019. 19:45

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3324496)
Nažalost, mjesečna posjećenost daje dojam da ih puno ljudi uzima kao relevantne, a po ovome - quad-core rješenje je najbolji izbor prilikom kupnje novog procesora u 2019.:):D

Ako je za korisnike poput moje žene (a takvih korisnika nije malo), to je sasvim dosta khm :fiju::D

..nemaju svi potrebe poput nas tj. mi se baš ne uklapamo u prosjek.. ..a i prošla su ona vremena iz '95, danas mnoge ljude i mobitel dobro "pokriva" lol

The Exiled 28.07.2019. 20:41

Jasno:), ali ovi su skroz okrenuli priču tak da kaj god je u pitanju (korisnik ili namjena) novčić skoro uvijek pada na quad-core stranu.:):D

Brko 28.07.2019. 22:56

A idu po 200 kn po oglasima, ovi nonK i za manje :)
Doduše kad gledam svog ćaću, on ima i3 2130 i radi mu sve ko mutavo i on nema potrebe kupiti novi komp ikada više osim ako mu neš ne rikne.

Opet se vraćamo na potrebe, želje i slično. I da ne treba generalizirati.

Disco 29.07.2019. 10:33

Ide to, pomalo i sigurno :D

https://www.techpowerup.com/257755/j...-share-for-amd

Još kad bi nekim čudom upali u OEM, ali mislim da nema teorije...

EDIT: A ko igra Destiny 2 i treba brzo riješenje dok se ne riješi BIOS:

https://www.guru3d.com/news-story/am...er-update.html

The Exiled 29.07.2019. 11:12

Izgleda da bi začas moglo biti i običnih (non-X i Pro) šparnih Ryzen 3000 modela.:)
Citiraj:

AMD will be releasing a Ryzern 5 3500 as well as Ryzen Pro variants of the Ryzen 5 3600, Ryzen 7 3700 and Ryzen 9 3900.

ShebY 29.07.2019. 11:31

Mislim i da dosadašnji ryzeni imaju "pro" varijante, to je samo neka validacija za firme ili tako nešto, neznam kako se to zove točno.

The Exiled 29.07.2019. 11:51

Da i prve dvije generacije su imale Pro modela, ali 65W R9 3900 zvuči jako zanimljivo.:)

Zvonimir_s 29.07.2019. 19:53

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3324553)
Doduše kad gledam svog ćaću, on ima i3 2130 i radi mu sve ko mutavo i on nema potrebe kupiti novi komp ikada više osim ako mu neš ne rikne.

na ženinom kompu Q6600 sa SSD-om radi odlicno..web..word i slicne stvari izvršava instantno..neme nekog čekanja...tak da...ne znam što reći.. Još je na stocku zbog grijanja i buke...

dukee 29.07.2019. 19:55

Stigao iz Uzija 3700x, danas se instalirao 1903 build, sutra ide flash x370 Taichi na 5.63 pa da vidimo kako se vrtihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b9e3aeace1.jpg

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Michel 30.07.2019. 19:21

Čuo ( i vidio na nekim youtube videima... ) da je world war z dobio neki update koji valjda dobro skalira više jezgri.

3900x nekih 205 + fps , 3700x oko 150 fps.... je li to istina, ima li ko info?

Nixis 30.07.2019. 19:24

Nikad nisam razumio ljude koji kupuju procove pa i grafe na release date ili u prvih mjesec dana.

Ali dobro, ima ljudi kojima parsto kuna više ne znači ništa.

But still... :)

@Michel

Da, gledao sam videe i pročitao na forumu za WWZ.

Michel 30.07.2019. 19:35

Citiraj:

Autor Nixis (Post 3324997)
Nikad nisam razumio ljude koji kupuju procove pa i grafe na release date ili u prvih mjesec dana.

@Michel

Haha, evo sam s prijateljem baš koji inače ima dosta više strpljenja pričao kako treba dati barem 3 mjeseca dok se sve lijepo ne vidi.
U ovom trenutku mi je većina toga već došla hahahhah:D

Dok on pametno čeka da ja budem beta tester. ( Kad ovo pročitaš stari eto nasmiji se od srca opet si me zeznuo :D )

Sve sam odlučio osim procesora,coolera i rama. Dok za ram i cooler zapravo nemogu pogriješiti, procesor mi je bio jako velika dilema jer je ipak financijski razlika ogromna ali mislim da idem na 3900x

Eladio 30.07.2019. 19:38

Citiraj:

@Michel

Ti bi kupio sada 3900x, probaj, profitirati ćeš (cijena mu raste lol) :D
Da se razumijemo, potpuno razumijem što želiš reći, ali nisu trenutno turbulentna vremena za procesore, Intel ne izbacuje nista pa su cijene stabilne
..ja inače pričekam, ali računica je ovoga puta bila jednostavna, i evo skoro mjesec dana je prošlo i sve je više manje isto kao i prvi dan.. i ne vidim koji bi razlog bio da se tako skoro drastično promjene cijene na niže.. misliš da će za mjesec dana biti bolje? Intel će pojačati proozvodnju i spustiti cijene? Khm samo treba poznavati materiju ;) :fiju:

Ps..
Trenutno je jedino sam AMD nepoznanica, sta sve još priprema , kao npr. R5 3500 i sl. Ovisi i koliko stižu sve proizvoditi, da li će biti dosta i za TR i za EPIC platforme i još za ove high core count desktop modele.. ako potražnja iznenadi, a može samo neočekivano porasti, cijene mogu još za 7nm ići i gore lol

The Exiled 30.07.2019. 20:11

Po svemu sudeći (1 - 2 - 3 - 4) Ryzen 3000 serija ima memorijski kontroler koji podržava 128GB RAM-a.:)

Još samo da se proizvođači matičnih ploča dogovore sami sa sobom oko BIOS/UEFI podrške i to je to.:chears::goood:

dukee 30.07.2019. 21:27

Evo stavio 3700x na Taichi x370 beta bios 5.66, stavio jos dva keksa od 8gb (g.skill flare x 3200 cl 14) sve radi, malo gledao boost i ide sa nekoliko jezgri na 4.3, temp oko 62 stupnja pod aio-om.
Nisam se predugo igrao, sutra ce biti vremena za prckanje po biosu i postavkama. Za sada sam odusevljen sa time da mi memorija i sa 4 keksa radi na istim tajminzima kao i sa 2 keksa.

Disco 31.07.2019. 05:12

Citiraj:

Autor dukee (Post 3325033)
Evo stavio 3700x na Taichi x370 beta bios 5.66, stavio jos dva keksa od 8gb (g.skill flare x 3200 cl 14) sve radi, malo gledao boost i ide sa nekoliko jezgri na 4.3, temp oko 62 stupnja pod aio-om.
Nisam se predugo igrao, sutra ce biti vremena za prckanje po biosu i postavkama. Za sada sam odusevljen sa time da mi memorija i sa 4 keksa radi na istim tajminzima kao i sa 2 keksa.

Ovo mi je drago čut, jer i ja nekako razmišljam da bi 32gb ubrzo moglo postati norma.

A što se tiče nestrpljivosti, i ja sam taj koji misli da se treba strpit da se stabiliziraju cijene i popeglaju bios i driveri, ali jbg, nisam izdržao i uletio sam grlom u jagode, nisu mi još došle komponente ali nadam se da se nisam zeznuo, jer iskreno više od svega cijenim stabilnost...i dobar SSD. :D

njuskalo 31.07.2019. 10:04

Citiraj:

@Michel

Tako sam i ja razmišljao pred koju godinu :fiju:
Makar nisam ni sad puno promijeno ploču, kupio Ryzena 3600 10.7. al mi je to više poklon samom sebi (ono kad nemaš baš vremena za zabavu pa počneš kupovat sreću :dajpivu:) :D
Bilo je vrijeme za upgrade, a sad hoće li to bit u 7.-om ili 8.-om mjesecu, svejedno, ionako sam do sad jednom upalio igru koju nisam mogao na 2500K igrat, al što ću kad me zasvrbio novčanik :lol2:

silver_tip 31.07.2019. 10:34

Citiraj:

Autor njuskalo (Post 3325118)
ionako sam do sad jednom upalio igru koju nisam mogao na 2500K igrat

2500K nema nikakve veze sa tim sto se ti nisi mogao igrati tu neku famoznu igricu sa vec pomalo ostarjelim drlogom od MSI GTX750ti TF 2GB. Je Ryzen 3600 solidan proc ali sad vec pojedinci pisu nebuloze.
FHD igranje sa RX850 i 2500K ne moze pokretati i vrtiti igrice oko 60-100 fps-a ? Na FHD ? I to na stocku..

njuskalo 31.07.2019. 10:43

A ti se baš voliš za detalje hvatat. Kupio sam RX580 još prije na tržnjaku ali ju nisam imao potrebe ugrađivat, a igra koju spominjem je pubg za koji je 2500K preslab, neovisno o gpu.

silver_tip 31.07.2019. 10:55

Citiraj:

Autor njuskalo (Post 3325141)
A ti se baš voliš za detalje hvatat.

:lol2:
Datalj velis, sitni a ? :D Nevjerojatno... kakvo iskrivljavanje cinjenica.
Vidi, 2500 non K ...
https://www.youtube.com/watch?v=53JsiV7NqCo

RX570 sa 4GB koja je jos slabija od tvoje RX580 8GB.
Mislim sve ok, kupio ti Ryzena i leti igrica ali nemos pisat tako opcenito da ti nisi igrao radi slabog procesora jer to nije jednostavno istina i 2500K je sasvim dovoljan i za PUBG na FHD osim ako moras igrati sa 100+ fps-a.

Full Throttle 31.07.2019. 10:58

Ajde molim vas prestanite se hvatat/opravdavat nekim korisnicima.
Kaj god vi napisali oni budu i dalje butthurtani zbog razloga samo njima znanog i započinjali nepotrebne rasprave.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:25.