PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   NVIDIA (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Utjecaj procesora na igre? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=97253)

Hektor 16.04.2008. 22:08

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1003534)
Gle Građanine ti svom silom pokušavaš sebe i nas (a više nas očito) uvjeriti kako mi nemamo love da si priuštimo c2d ili quad (dok ti eto imaš), moram te razočarati jer ja si mogu priuštiti sutra ujutro otić u dućan i kupit bilo kakav (iole normalan) quad proc i ploču i DDR2 rama kolko god stane na nju a da neću ništa morati otplaćivati idućih par godina, nemam neku uber plaču ali za to je dovoljna, ja isto trošim na gušte (ne samo komp) i nikad mi na to nije bilo žao dat lovu ali postoji kupovina za gušt koja ima smisla i postoji ona koja nema smisla u datom momentu, ako imam smeće od zvučnika i oću bolji zvuuk ima rezona kupit dobre ali ako imam dual core koji daje sa mojom grafom 140 FPSa u nečemu a sa quadom nek imam recimo 190 - meni to nema smisla, makarr vjeruj mi da je jako malo igara di bi i to dobio jer usprkos tvom uvjerenju da nije tako tvoja grafa jest slabija od bilo kojeg quad proca, pa čak i dual core proceva, ali religija je (skoro) slobodna stvar u ovoj državi pa tako i ti možeš vjerovati kaj oćeš...

Uživaj mi...

P.S.
Odustajem ubuduće od diskusija u ovakvim threadovima jer vidim da je besmisleno...

slažem se... mnogi su preozbiljno shvatili jedan hobi kao što je igranje igara na kompu.Postane im to opsesija.Meni je to također malo žešči hobi i dugogodišnja strast ali uvijek kupujem racionalno.To je možda relativan pojam ali jednostavno sam svjestan da što god da kupim za godinu dana je to samo prosjek i jednostavno unaprijed igraš izgubljenu utakmicu.Pratim tehniku i mogu si priuštiti što poželim jer radim već 15 godina ali jednostavno,za moj pojam,30 fpsa je meni dovoljno.Ne želim bacati novce u vjetar.Ali svatko ima vlastite prioritete.

Gradjanin 17.04.2008. 11:00

ma niste obojica skuzili bit. i drzite se opcepoznatog skrtog stava prosjecnog 'rvata: racionalnost!

ok, nema bespotrebne rasprave.i fakat nema niti jednog slova kojim bi istaknuo svoj materijalni status prema nekom drugome, niti cu to ikada raditi.neznam u kojem si ti to djelu procitao i zakljucio. stvarno ne kuzim smisao toga kaj me pljujes, a kako i sam vidis, imam SAMO JADNI 1000kn VRIJEDAN proc u kanti koju imam. stoga, fakat se trsis bez veze i valjanog razloga.

uglavnom moze se to i ovako reci.

za igranje u rezoluciji 1920x1200 i visoj, tj za maksimalni vizualni dozivljaj u igrama na 24" 27" ili 30" monitorima i njihovim nativnim rezolucijama potrebno je imati hi-end pc.

a ti budi racionalan koliko god te volja. ne kuzim zakaj se uvijek ide u tu krajnjost da se iz razgovora makne realnost, pa se ubacuju klasicne spike poput: preseravas se lovom i slicnim. jebote, da to hocu, odavna bi imao neki quad extreme za 1000 eura, tri sli ultra i slicno u stroju. najzanimljivije je kaj se u tu spiku uvijek javi ekipa koja drzi klosarski stav pod spikom racionalnoga. ok, svako si priusti ono kaj zeli. to kaj si ti racionalan khm khm mene ne sprjecava da kazem kako imam to kaj imam. pogotovo ne toliko da bi se ja sad osjecao posramljeno jer si me ti popljuvao svojom racionalnoscu. LOL cu ti samo reci...zivjela opcepoznata 'rvatska racionalnost ;)

Gradjanin 17.04.2008. 11:11

Citiraj:

Autor Hektor (Post 1003544)
slažem se... mnogi su preozbiljno shvatili jedan hobi kao što je igranje igara na kompu.Postane im to opsesija.Meni je to također malo žešči hobi i dugogodišnja strast ali uvijek kupujem racionalno.To je možda relativan pojam ali jednostavno sam svjestan da što god da kupim za godinu dana je to samo prosjek i jednostavno unaprijed igraš izgubljenu utakmicu.Pratim tehniku i mogu si priuštiti što poželim jer radim već 15 godina ali jednostavno,za moj pojam,30 fpsa je meni dovoljno.Ne želim bacati novce u vjetar.Ali svatko ima vlastite prioritete.

ne rista. nije to opsesija. to je realnost. cista. hoces li eye candy, moras gurnut rukicu u dzepek. i tocka. da je po tvome, i da je dovoljno to kaj je tebi dovoljno, pc bi jos uvijek bio na razini p90 i slicnih u vga rezi. no, skuzilo se da to moze izgledati punoooo bolje, brze, ljepse, fluidnije, ukrasenije...

i bilo bi ok da ljudi prestanu igranje usporedivati samo s brojem slika u sekundi. kad ce vise ljudi shvatiti da nije stvar hi-end kompa u njegovoj samoj brzini, koja je naravno bitan faktor, vec je bit u tome da na toj brzini ali prije svega, na visokim rezolucijama, moze sasvim glatko vrtjeti igre s maksimalnim grafickim detaljima..poput 16xaa, 16x anisotropic, upaljenim svim mogucim dinamickim svjetlima i sjenama itd itd.

to je cijela bit ovih mojih dosadnih khm preseratorskih slova. sve ok kad je u igri 19" i neko medium igranje. no kad pozelis okusiti one postavke koje su ti vise manje sive i nedostupne, ili kad ih upalis igra ti se srusi, skuziti ces o cemu ti pricam.

eto :chears:...mislim da nam treba poslije ovih slova

yedwy 17.04.2008. 11:49

Ja nemam sivih i nedostupnih postavki u niti jednoj igri, a s obzirom da imaš XP ti ih garantirano imaš - tek tolko... :smoke:

Hektor 17.04.2008. 12:13

Također,sve igre osim Dirta mogu igrati na high detaljima bez ikakvih problema na svojoj,tliko zastarjeloj, rezi od 1280x1024.Mislim da je to još uvijek kvalitetno igranje barem prema mojim kriterijima a sobzirom da mi okolina govori da sam prekritičan...
i da govoriti o nekim uber detaljima a igrati se u dx 9.....

greg SE 17.04.2008. 15:48

Citiraj:

Autor Gradjanin (Post 1003841)
ma niste obojica skuzili bit. i drzite se opcepoznatog skrtog stava prosjecnog 'rvata: racionalnost!

ok, nema bespotrebne rasprave.i fakat nema niti jednog slova kojim bi istaknuo svoj materijalni status prema nekom drugome, niti cu to ikada raditi.neznam u kojem si ti to djelu procitao i zakljucio. stvarno ne kuzim smisao toga kaj me pljujes, a kako i sam vidis, imam SAMO JADNI 1000kn VRIJEDAN proc u kanti koju imam. stoga, fakat se trsis bez veze i valjanog razloga.

uglavnom moze se to i ovako reci.

za igranje u rezoluciji 1920x1200 i visoj, tj za maksimalni vizualni dozivljaj u igrama na 24" 27" ili 30" monitorima i njihovim nativnim rezolucijama potrebno je imati hi-end pc.

a ti budi racionalan koliko god te volja. ne kuzim zakaj se uvijek ide u tu krajnjost da se iz razgovora makne realnost, pa se ubacuju klasicne spike poput: preseravas se lovom i slicnim. jebote, da to hocu, odavna bi imao neki quad extreme za 1000 eura, tri sli ultra i slicno u stroju. najzanimljivije je kaj se u tu spiku uvijek javi ekipa koja drzi klosarski stav pod spikom racionalnoga. ok, svako si priusti ono kaj zeli. to kaj si ti racionalan khm khm mene ne sprjecava da kazem kako imam to kaj imam. pogotovo ne toliko da bi se ja sad osjecao posramljeno jer si me ti popljuvao svojom racionalnoscu. LOL cu ti samo reci...zivjela opcepoznata 'rvatska racionalnost ;)

bemti kako to pises da mora covjek quotati ama bas sve? :D
tko te napao? ja sam ti odmah napisao da to sto ti patis na 24/27/30" (i koji je na kraju od tih svih?) ne znaci da mozes neke stvari stavljati kao cinjenicu. a iz tvog posta se dalo shvatiti da nema igranja novih igara bez jebenog quada ili barem nekog od najacih c2d. sto nikako nije istina.
a to sto ti nisi htjeo isticati "ja imam a ti ne" stav si popusio u ovom zadnjem dijelu posta gdje sve one koji imaju muda suprostaviti se tvojom misljenju nazivas (istina, na fin nacin) klosarima jer logicno samim time sto ne slijede tvoju filozofiju nemaju ni usporedive kante.

zar nam stvarno trebaju ovakve kretenske i besmislene rasprave ovdje na forumu? u threadu je receno sve sto se o temi moglo reci, daljnje natezanje oko toga tko ima veci ostavite za kavice po gradu

izi 18.04.2008. 02:16

Jedno Pitanjce.
Da li je bolje uzeti novi proc (Q6600, stari je P4 631 3Ghz) ili novu graf (3870 ili 8800GT, stara je 8600GTS) Posto je otprilike jednaka cijena, pa me zanima cime bi vise dobio u novijim igrama, tj. zanima me da li bi moj P4 bio usko grlo za Ati-a, ili npr 8800 GT?
Unaprijed Hvala.

Fleks 18.04.2008. 02:26

hd3850 + e2160 je ono sto tebi treba kao kombinacija :)

yedwy 18.04.2008. 07:10

Slažem se sa Fleksom...

Singlecore i 8800GT ili 3870 definitivno nemaju smisla, isto tako (za gejmanje i kućni rad) quad i 8600 nemaju smisla - ovo kaj on veli je najpametnije...

Gradjanin 18.04.2008. 07:33

ne, sry na klosarima, nisam to htio reci tako..vise osvrt na non stop neke kojima nikad nis nije ok....ovo moje doma je SAMO potreba zbog velikog monitora. da sam ostao na starom 19" nebi tako brijao.bila bi sasvim dobra i stara 850xt :).
ocigledna je razlika u briji, neko se fura na 1280x1024 i to mu je ok, neko na 1920x1200 i to je pak njemu ok.
ali u globalu, igramo istu igru, i vjerujem da uzivamo istim zarom u njoj bez obzira na to kaj i kako cije oko gleda. ;)

yedwy 18.04.2008. 07:39

Da ali ipak većina nema doma 24" LCD pa da im treba nešto kaj daje 70FPS na 1920 rezi jel... :D

Gle sve je to ok i gušti su gušti ali ipak treba imati mjere u propagiranju tog, to što TEBI stvarno i treba jaki C2D jer imaš 8800GTX u SLIu ne znači da to treba prosječnom gameru, moja grafa može i veću rezu od ove koju ja igram potegnuti ali mi to neznači ništa kad monitor ima zid na 1280x1024 i meni bi i neklokana 3850 bila dosta za igranje ali eto i ja volim ugodno igrati i imao sam love, a i duže će "trajati" grafa - valjda... :)

I da kao što rekoh dok nisi na DX10 probao nemoj zaključivati o omjeru snaga, to ubija grafe... ;)

Gordon Freeman 18.04.2008. 08:46

A neznam meni baš yedwy daj DX10 i nije nešto toliko oduševio.Gledao sam i crysis usporedbe na dx9 i dx10 i assassins creed dx9 i dx10, i još neke igre.Nekažem da nije ljepše za oči ali nisu mi to tolike promjene velike da bi sad stao i pao sa stolice.

yedwy 18.04.2008. 09:24

Istina ali su ipak vidljive... ;)

Uostalom ti imaš s čim igrati na DX10 a bome i Vista se dosta popravila iza SP1 i nema nekih razloga da je se izbjegava više - osim cjene naravno... :fiju:

Hamm 18.04.2008. 11:57

Budem probao dirextx10 čim dobijem grafu :p a i meni se čini da razlike baš i nisu neke :)
a po pitanju viste..heh..sada imam tri monitora..sa dva su bila problem na visit kada sam dignuo nvidija drivere tako da sumnjam da ce sada proci dobro :)

Gradjanin 19.04.2008. 20:18

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1004606)
I da kao što rekoh dok nisi na DX10 probao nemoj zaključivati o omjeru snaga, to ubija grafe... ;)

zar fakat mislis da unazad vise od godine kaj imam gtxcu i skoro toliko sli, da nisam probao dx10..ajme..stoga:chears:.znam kaj ti pricam.mozemo onda i spomenuti broj toga kaj sam probao..lol lako nabrojat..skoro pa na prste jedne ruke..dve ako uzmes demoe:fiju:..stoga, do danas dx10 nije ni vrijedan spomena kaj se tice gejminga.

a zakljucak..je ok, no radi onak..no, vremena su se pomalo promjenila, pa tek sada sam si odlucio zaozbac slozit dx10 sistem..sve sam ti rekao:goood:

Majo 19.04.2008. 20:47

Prodaj pentiuma i grafu za 500kn dodaj 1400 od grafe te si upikni gigabyte 8800gt 1250kn ili hd3870 999kn tak nekaj i proc e2160 i naklokaj ga na 3ghz no nadam se da imas 775 plocu

potemkin.hr 19.04.2008. 21:55

Ah, ja se mučim s ovom junkyard kantom (čitaj dijelovi sa svih strana) sklempanom pred 4 godine...Igram starije stvari na 15" CRTu na 1024*768 rezi i priznam da mi je čisto dovoljna kanta za starije stvari (novije stvari ionako ne igram jer je većina blago rečeno njesra). Zbog 3 nove igre koje bi htio isprobati (Witcher, prototype i red alert 3) ne mislim dati pare za novi stolni komp, radije ću ovo ljeto uzeti neki desktop replacement lap tamo do 6,5k kn (neki MSI/toshiba/acer) da ga mogu po LANovima i na faks lako nositi...Možda uzmem neki monitor veći jer će mi onda ovaj komp biti samo za neko surfanje/gledanje filmova i igranje starijih igra (CS i W3) dok frend dođe k meni...
Mogao bi puno više igri vrtiti da imam jači proc od ovog 32-bit ath. 1900+ (koji radi na 1,6 GHz :) ) ali stvari stoje kako jesu...Sad samo čekam ljeto i novi lap...:fiju:

Gx25 19.04.2008. 22:18

Pogledajte moj komp ja! Ja se ne žalim jer ne patim od high kao i vi! Zadovoljan sam sa low ili medium na rez 1024x768 i novi komp kupujem za 3-4 god kada ovaj bude za ništa,a ne kao vi novu grafu svaka 3-4mj! Lovu je pametnije potrošit na nešto drugo a ne za komp potrošit 5k kn i upalit igre dva sata mjesečno! S ovom kantom još igram nove igre i jos ću dugo!
:roller::roller:

Lihto 19.04.2008. 22:30

Citiraj:

Autor dobri1 (Post 1006328)
Pogledajte moj komp ja! Ja se ne žalim jer ne patim od high kao i vi! Zadovoljan sam sa low ili medium na rez 1024x768 i novi komp kupujem za 3-4 god kada ovaj bude za ništa,a ne kao vi novu grafu svaka 3-4mj! Lovu je pametnije potrošit na nešto drugo a ne za komp potrošit 5k kn i upalit igre dva sata mjesečno! S ovom kantom još igram nove igre i jos ću dugo!
:roller::roller:

pa vec je sad za nist,barem meni,nemos photoshop ni premier vrtit kak spada a kamoli neku noviju igru odigrat na vecoj rezoluciji(mislim da sam zadnji put igre igre igrao u 1024x768 prije 4-5god ak ne i vise,ne zbog vece kvalitete nego zbog vecih monitora sa vecom preporucenom rezolucijom).Sve je zavisno do potreba,znam ljude koji jos vrte pentium 2 pa se ne zale......:chears:

radoznalko 20.04.2008. 11:37

da neotvaram novu temu - jedno pitanje..
imam monitor 20 inčni wide screen, dakle nativna rezolucija mu je 1680x1050..
procesor mi je amd 4000+..imao sam grafu 8600gt od 256 mb rama koja mi nije baš radila najbolje na toj rezoluciji u nekim igrama pa sam uzeo ati hd 3870 512 mb (neka tvornički overclock powercolor) no neke puno veće razlike neprimjećujem iako je 3870 puno jača od 8600gt pa zaključujem da mi je jednostavno procesor preslab za nju da izvuče njen maximum..da li sam u pravu ?
hvala :D
i ako je tako da li bi mi 5200+ ili 5600+ bio neki pomak..ili što preporučate..hvala

greg SE 20.04.2008. 12:07

imas 4000+ ili x2 4000+?
ako je ovo prvo u novim naslovima (citaj ovima koji koriste vise jezgri) nema tu neke pomoci.
ako je x2 onda je cudno sto ne primjecujes razliku iako tesko je reci ista jer nisi naveo u kojim naslovima si gledao (nisu svi jednako ovisni o procesoru). no x2 4000+ ce raditi na 2600-2800mhz (ovisno od primjerka) sigurno na default voltazi. to je bi onda bio 5000-5400+. za pocetak digni njegov clock pa vidi jel ima razlike prije nego se bacis u kupovinu. a ako pricamo o jednojezgrenom razmisli o novom procesoru :)

radoznalko 20.04.2008. 23:57

hvala na odgovoru greg..pričam o x2 amd 4000+..
najviše igram americas army..pomak je par fps-a čini mi se..kako najjednostavnije da dignem clock i da li moram mijenjat hlađenje? ..hvala

greg SE 21.04.2008. 16:08

pogledaj forum overclocking ovdje, imas sve jednostavno objasnjeno u sticky threadovima.

a hladjenje ne moras, barem ne jos do ljeta :D
u osnovi, s obzirom da sam u par navrata imao problema s grijanjem (ne budem kuci, ovi dole oderu termostat a meni na juznoj strani sunce vec pod anu ugrije poprilicno pa bude pakao u sobi, preko 34 stupnja dok ne prozracim :D) rekao bi da cak ni tada ako ne dizes voltazu (sto za frekvencije koje sam naveo nije ni potrebno, barem s brisbane jezgrom). najbolji test je nesto igrati pa prstom isprobati jeli cooler vruc (senzori u tim procesorima lazu tako da njima ne vrijedi vjerovati)

Gilbert5 22.04.2008. 16:00

CPU scaling with 9800GX2 by Legion hardware

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:33.