PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Stripovi - dojmovi, komentari i preporuke (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=318992)

spiderhr 14.11.2024. 08:04

Bio jučer na Interliberu i kupio izdanje godine (barem za mene).

Grička vještica koju je crtao Andrija Maurović a scenarij napravio Norbert Neugebauer. Ovo izdanje se izdvaja od ostalih izdanja Gričke što je skenirano s originala koji je u NSK (ok, nisu sve pasice fali 19 koje su negdje kod privatnih kolekcionara ili možda čak zagubljene).

Preview tko želi vidjeti kako izgleda je na Fibrinoj stranici.

P.S. Naravno da sam uzeo još Zagorkinih romana. Kolekcija s njenim opusom se polako nadopunjuje.

Miki9 14.11.2024. 17:07

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3773897)
nisu sve pasice

Pas ženskog spola :-)))

----

Bacio sam oko na strip, vidim baš je rustikalno skeniran, i sa tekstom okolo, pravi glosatori/postglosatori hahahaha

spiderhr 18.11.2024. 00:23

Prije nego pročitam strip Grička vještica počeo sam čitati Zagorkin roman Grička vještica.

Pa jbmu nemrem se odlijepiti koliko me vuče radnja da vidim kaj je bilo dalje.

mkey 18.11.2024. 18:23

Baš dobro to izgleda.

Alfredo nr.3 19.11.2024. 13:28

Pročitao sam Batman: Muk. Odličan strip, Jim Lee je fantastičan crtač, možda i najbolji kojeg sam vidio. Jeff Loeb je fantastičan strip scenarist, njegovi Batmani su po meni najbolji. Njihov spoj odlično funkcionira.

Disco 19.11.2024. 13:48

Citiraj:

Autor Alfredo nr.3 (Post 3774942)
Pročitao sam Batman: Muk. Odličan strip, Jim Lee je fantastičan crtač, možda i najbolji kojeg sam vidio. Jeff Loeb je fantastičan strip scenarist, njegovi Batmani su po meni najbolji. Njihov spoj odlično funkcionira.

Pročitaj si Zemlja Jedan i nastavak. Meni totalno fora, prvo odličan crtež, a onda poznati likovi u drugim ulogama, kao alternativni svemir.

Od Metnema ti je obavezan i The Killing Joke IMHO.

Ja imam svega par komada koji su mi se baš istaknuli; imam onog od Paul Popea (Godina Stota) jer mi je taj njegov crtež vanserijski i onog Marinijevog (Mračni vitez na bijelom konju). Imam još neke ali me se nisu nešto dojmili.
Sada razmišljam da uzmem Morrisonov run...ali nisam još 100%.

Alfredo nr.3 20.11.2024. 21:59

Dosad sam od Batmana pročitao:
Mracni vitez
Duga noc vjestica
Mracna pobjeda
Godina prva
Strasan vic
Muk
Joker
Bijeli vitez
Dylan Dog & Batman
Tri Jokera
Mracni Vitezi od Celika

Svi su mi odlični. Nastavljam sa Crnim zrcalom, ali zasad me ne drži. Crtež mi je loš.

OnionKnight 21.11.2024. 19:53

Kakvi su Millerovi Batmani? Nekako sam blizu da kupim. Procitao sam samo The Killing Joke i to radi Moorea.
Inace nisam fan americkog superhero stripa, no Batman je nesto na cemu sam odrastao i definitivno me zanima

Alfredo nr.3 21.11.2024. 20:48

Citiraj:

Autor OnionKnight (Post 3775490)
Kakvi su Millerovi Batmani? Nekako sam blizu da kupim. Procitao sam samo The Killing Joke i to radi Moorea.
Inace nisam fan americkog superhero stripa, no Batman je nesto na cemu sam odrastao i definitivno me zanima

Meni imaju slabi crtež, a priča mi je ok. Moja preporuka bi ti bila sve od Jeph-a Loebba, meni osobno najboljeg scenaristu što se Batman serijala tiče. Njegovi su:
Duga noc vjestica - strip po kojem je napravljena Nolanova trilogija. Doslovno ima scena iz filma.
Mracna pobjeda - nastavak Duge noć vještice.
Muk - zaseban broj s novim zlikovcem. Crtež i scenografije od Jim Lee-ija su fenomenalne.

Uz to
Joker i Bijeli vitez su isto odlični.

LAcy 21.11.2024. 21:00

Meni je Injustice: Gods Among Us bio super kad sam čitao. Malo su ukenjali sa magijom u nekim serijalima al' u globalu vrlo dobar strip.

Sent from my motorola edge plus (2022) using Tapatalk

OnionKnight 22.11.2024. 01:56

Citiraj:

Autor Alfredo nr.3 (Post 3775502)
Meni imaju slabi crtež, a priča mi je ok. Moja preporuka bi ti bila sve od Jeph-a Loebba, meni osobno najboljeg scenaristu što se Batman serijala tiče. Njegovi su:
Duga noc vjestica - strip po kojem je napravljena Nolanova trilogija. Doslovno ima scena iz filma.
Mracna pobjeda - nastavak Duge noć vještice.
Muk - zaseban broj s novim zlikovcem. Crtež i scenografije od Jim Lee-ija su fenomenalne.

Uz to
Joker i Bijeli vitez su isto odlični.

redoslijed citanja je nebitan pretpostavljam?

Alfredo nr.3 22.11.2024. 08:24

Citiraj:

Autor OnionKnight (Post 3775536)
redoslijed citanja je nebitan pretpostavljam?

Duga noć vještica i Mračna pobjeda se čitaju jedna za drugom, dok Muk je zasebna priča.
Joker je priča o tome kako su pustili Jokera iz Arkham-a i njegovom prisvajanju onog što mu je oduzeto. Uglavnom, pokazuje se sva nepredvidljivost njegova ponašanja u stilu Nolanovog Dark Knighta.
Bijeli vitez je priča o tome kako Joker i Batman zamjene uloge.

LAcy 13.12.2024. 02:24

Ijao na što sam naletio u lokalnoj balkanskoj trgovini :)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...eee32fd9c6.jpg

Sent from my moto g stylus 5G - 2024 using Tapatalk

Disco 13.12.2024. 05:54

Gledam zašto pišeš u ''balkanskoj'' trg...i onda vidim da ti piše da si iz Cali. :D
Vjerujem da je gušt vidjeti stvari iz djetinjstva u tuđini. ;)

quazar912 14.12.2024. 12:00

Citiraj:

Autor LAcy (Post 3779326)
Ijao na što sam naletio u lokalnoj balkanskoj trgovini :)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...eee32fd9c6.jpg

de vidi ima li Bleka i Marka - fale mi neki brojevi...:D

LAcy 14.12.2024. 18:41

Nema, ne znam ni otkud Zagor. Baš čitam. Nekako mi je sumnjiv taj odnos Zagor - Čiko... U modernom remake bi to sigurno bilo intimnije obrađeno :D

Btw, nisam uopće nostalgičan al' sarma je dobro sjela :p

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...db57c952d0.jpg

Ivo_Strojnica 16.12.2024. 11:21

4 komada?
bome te uopće ne udara nostalgija :D

Disco 16.12.2024. 12:22

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3779814)
4 komada?
bome te uopće ne udara nostalgija :D

A usporedi ih sa žlicom pa ćeš skužiti da su veličine čevosa omotanih u kupus. :D

Nego riža (pa riža je ionako već u sarmama)?! Samo pire! :D

xlr 16.12.2024. 17:04

Netko mu je uvalio wonton sarmice :)

LAcy 16.12.2024. 17:48

Mda, malene su. Za u oko stavit' :D

Al' fine su bile a Zagor se nastavlja. Već su u ono doba počeli sa alpinistima :D

Miki9 16.12.2024. 19:02

Otkrio sam fora ytube kanal za stripove

https://www.youtube.com/watch?v=75Mkxe7kTm0

Inače, naletio na način da sam prosli vikend na hrelicu nabavio stari lunov magnus strip Marti Misterija za solidnih 1euro "metalizirani ljudi" (full loša epizoda), i vidio nastavak ovaj sa linka, pa potrazio po webu. LMS su ocajne kvalitete tiska, a ovo je top jer je jos i kolorizirano.
Apropo MMystera, vecinom sam citao one iz 90ih, ove izvorne iz 80ih imam na moru svega par brojeva, no sad kad malo usporedim sa onima kasnije, u toj fazi su puno jači nego post 2000e, kad fkt pada kvaliteta u tim svim pričama (post Slobodna Dalmacija)- zato se valjda kod nas i (nažalost) ugasio.
Uvijek mi je MM bio dobar jer si mogao iz njega u predinternetsko doba saznati razne interesantne sheme s ruba znanosti i povijesti, što ga je izdvajalo od bilokojeg stripa na tržištu. Npr za onaj anthikytherski mehanizam sam tamo "čuo", kao i pisca Borghesa (sa tipa 8,9 godina kad sam čitao tu jednu ep. "Aleph").
Kod kupnje u remitendi 3 paketa MMystere od SD je imao jedan zgodan plus, da je na naslovnici naznačeno koja je to epizoda jesu li dva stripa ili cjelovita priča, pa si se mogao orijentirat koje kupit da popuniš si redoslijed, nijedno drugo Bonelli izdanje nije taj gimmick imalo. Doduše, samo od 8.broja do 29. a izašla su 42.

emilblomsky 25.12.2024. 19:53

Pozdrav,ekipa!
Jel ima kod nas gdje za kupiti ove Zagore klasik?
Mislim da ih neki izdavač prodaje ,pa da se od njega mogu naručiti stari brojevi?
Ili samo njuškalo?

spiderhr 25.12.2024. 20:10

evo

https://shop.strip-agent.hr/
aukcije.stripovi.com
https://www.stripovi.hr/
http://skab612.com/

emilblomsky 26.12.2024. 09:14

Ma super.I cijene su ok.
Ako znate da netko ima Zagore klasik na prodaju,samo javite.
I sad ne kužim?
Ima Zagor klasik ,Zagor zlatni klasik,Zagor original?
Što od toga skupljati?
Zagor original koliko vidim prati original brojeve,i u boji je!
Zagor klasik vs zlatni klasik?
Iskreno ne znam!

Disco 26.12.2024. 09:44

Citiraj:

Autor emilblomsky (Post 3781269)
Ma super.I cijene su ok.
Ako znate da netko ima Zagore klasik na prodaju,samo javite.
I sad ne kužim?
Ima Zagor klasik ,Zagor zlatni klasik,Zagor original?
Što od toga skupljati?
Zagor original koliko vidim prati original brojeve,i u boji je!
Zagor klasik vs zlatni klasik?
Iskreno ne znam!

To ti je sve isto, samo je riječ o reprintima.
Bilo koji od tih da skupljaš isto ti je.
samo kreni sa jednim serijalom i bok.

spiderhr 26.12.2024. 09:45

Imam od SD-a Zagor Extra

emilblomsky 26.12.2024. 09:53

Citiraj:

Autor Disco (Post 3781273)
To ti je sve isto, samo je riječ o reprintima.
Bilo koji od tih da skupljaš isto ti je.
samo kreni sa jednim serijalom i bok.

Pa možda najbolje sa ovim Zagor original u boji.

emilblomsky 27.12.2024. 09:37

Malo sam proučio što se trenutno nudi, pa sad više i nisam pametan što skupljati.
Ima:
Zagor Klasik
Zagor zlatni klasik
Zagor original
Zagor retro klasik
Pa sad budi pametan?
Ja ovako razmišljam.
Imam doma nekih 5,6 klasika, Al pošto oni izlaze već nekih 15 tak godina, teško je naći sve stare brojeve za kolekciju.
Po toj logici bolje ići na zlatni klasik, jer je noviji i dostupniji su stariji brojevi.
Retro extra ili original, pretpostavljam da ovisi jer želiš u boji ili klasični. A retro extra je samo reprint extre koji ide ispočetka.
Ispravite me ako griješim?
Po toj logici najbolje trenutno uzeti zlatni klasik ili original.
I zanima me Marti Misterija. Jel ima neki izdavač koji izdaje neki reprint?

Miki9 27.12.2024. 22:22

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3781274)
Imam od SD-a Zagor Extra

5 eura po stripu, dost grda cijena...

Miki9 27.12.2024. 22:37

Citiraj:

Autor emilblomsky (Post 3781370)
Malo sam proučio što se trenutno nudi, pa sad više i nisam pametan što skupljati.
...
Retro extra ili original, pretpostavljam da ovisi jer želiš u boji ili klasični..

Extra Zagor što sad izlazi su zašli u razdoblje Zagora standardnih od Slobodne Dalmacije iz (legendarnih) 90ih.
Extra koja je tada izlazila su pak bili oni prvi zagori još iz 60ih-70ih valjda - meni ti su mi nekako bili dosta rudimentarni i zastarjeli, kao da sad gledam SF filmove iz 50ih i 60ih, tek se cijela ta fantazmagorija oko Zagora razmahavala.

Osobno ovi od S.D. iz 90ih su jako solidni po nekim ciklusima epizoda (pogotovo one fantastične; hellingen, Dagon, Atlantida i ekipa iz "Drugdje", gdje nisu jebeni kauboji i indijanci i Darkwood, makar ima jedna vrlo solidna kaubojsko western epizoda oko "Komančera" i nekakvog zlata),
i to svakako ne bi bilo loše imati, tako da sad krenut skupljat tu sadašnju Extra ediciju je ok.

Ja pokušavam popunit sve od Slobodne no nikak se godinama natjerat da zagrebem po oglasima, fali mi desetak komada, a rijetko ih nađem na hreliću, stalno npr. nalijećem na dylan dogove i tih imam već masu.
Čak sam razmišljao bi li možda kupio ove nove Extra i sa njima popunio SD kolekciju, no jebe me onda proverbijalni "purizam" da će bit mix originala i novoga, plus ovi novi su naslovnice malo drugačiji font iirc.

Ove "klasik" epizode gdje je više njih odjednom skupljeno je isto ok, no meni recimo neke za koje su (svi) govorili da su najlegendarnije ikad nisu sjele,
tipa ona "Američka odiseja". Možda da sam to čitao s 10 godina 1980ih bi i ja tako pričao, valjda je to neki nostalgični faktor koji dodaje ocjene.

emilblomsky 28.12.2024. 09:17

Ništa. Ideja mi je uzet jedan broj Zagor original. Jer koliko sam čitao on ide po kronološkom redu. Pa ako mi bude ok taj manji font i dimenzije, ako se priviknem na boju, onda skupljam njega.
Ako mi ne odgovara onda zlatni klasik, jer već imam oko 10tak brojeva običnog klasika, a pošto je zlatni relativno novi, lakše je naći starije brojeve.
A sad, nije mi problem miješati klasik sa zlatnim, ionako je reprint.
Pošto sam ja starija generacija, čitao sam Zagora i iz 80tih,a Mister no čak od prvog broja skupljao. Mislim da je to bio Lunov magnus strip, negdje oko broja 500 nadalje. Volio sam i Marti Misteriju.

spiderhr 28.12.2024. 10:17

Najbolje ti je da malo pročitaš forum.stripovi.com, imaš i temu gdje je excel file online (onedrive) pa pogledaj.

Citiraj:

Autor Miki9 (Post 3781472)
5 eura po stripu, dost grda cijena...

Je ali cijena nije uklesana u beton. :goood:

emilblomsky 28.12.2024. 10:28

Nije mi jasan ovaj redovni zagor?
Koju on kronologiju izdavanja prati?

spiderhr 25.05.2025. 10:14

Ovaj vikend je CRŠ u Zagrebu. Nisam se baš nešto istrošio na stripove. Skup hobi.

spiderhr 31.07.2025. 08:15

Do 5.8. u Kauflandu imate Zagora, Texa, Chico, Dylan Dog po 1,59

Uzeo 4 Zagora, 3 Texa i 2 Chica.

Uzeo bih više Texa ali nije bilo.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:51.