PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Pročišćivači vode (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=299673)

OuttaControl 25.01.2025. 13:39

A ovisi i o filteru, neki sa magnezijem daju odvratnu vodu to sam bacio. Sto losiji filter bolja voda :D

daki 11.02.2025. 19:59

Pod zadnje sam se počeo ozbiljnije zanimati za omekšavanje i pročišćavanje vode za cijelu kuću pa nadam se da može u ovu temu, iako se prvenstveno priča o vrčevima i filtrima. Na prvom mjestu me zanima omekšavanje vode zato jer nakon svakog tuširanja ostaje gadan kamenac pa bi to eliminirao, a uostalom tu su i drugi benefiti za zdravlje a i dugovječnost kućanskih aparata. A onda, kad već to ugrađujem, onda bi ugradio nešto i za pročišćavanje vode. Vidim da postoje neki filtri s tri čašice, a i ima i omekšivaća vode koji rade 2u1, tj. omekšavanje i filtraciju.

S druge teme sam našao par postova u vezi toga pa ću ih kopirati
Citiraj:

Autor Lewis (Post 3739799)
Ja sam nakon par dana istrazivanja na kraju kupio Veissmann AquaHome Smart 30 (nije jeftino ali ima i manjih modela, zavisno kolko korisnika/kubika vode trebas kroz dan i koje funkcije ti trebaju (ovaj ima i smart app/wifi za kontrolu/postavke i upozorenja...)).

U biti je taj omeksivac (opcenito omeksivac vode, ne tocno taj model) preporucio majstor za Sudjericu kad je bio kod mene popravljati moju Bosch sudjericu (otiso grijac), on je sebi ugradio i nikakvih problema kaze nije imao 4 godine koliko dugo ga ima.

Ovaj je moj
https://aquahome.hr/produkty/aquahome-30-smart/

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3739847)
ja sam takoder nabavio omeksivac ali jos ceka ugradnju.
koliko sam ja guglao, svi na trzistu koriste 2-3 tipa "glava" za mjesanje, ostalo je samo sminka. Na black fridayu sam za dzaba ulovio od water2buy.

kod mene ide na ulazu u kucu mehanicki filter, onda omeksivac, tako da racunam da bih trebao sve rijesiti.

sto se tice ugradnje, minimum je 2 ventila, 2 cijevi za vodu i voda za odvod. extra se moze staviti kao Lewis jos bypass ventil. Netko ce sloziti sam za par eura po ventilu, nekome ce sloziti vodoinstalater u pola sata...

Zbog prvog posta sam se nabrijao na Viessmann Aquahome 30 Smart i mislio da je to to. Pa sam onda vidio da postoji i Aquahome Duo Smart koji osim omekšavanja nudi i pročišćavanje vode. Međutim, onda sam vidio drugi post od kolege za water2buy i usporedio cijene.
Viessmann cca 1300-1500€
water2buy s Amazona 550€

U čemu je kvaka? Kod Viessmanna se plaća ime? Vidio sam da i Bosch ima sličan ali isto drži cijenu. Ima li tko kakva iskustva ili je čuo što o uređajima s ove liste?

Aquahome DUO SMART
https://aquahome.hr/produkty/aquahome-duo-smart/

Aquahome 30 SMART
https://aquahome.hr/produkty/aquahome-30-smart/

Bosch Aqua 8000i S
https://www.bosch-homecomfort.com/hr...-s-20711334-p/

eVOLUTION Refiner Boost 2u1
https://waterline.hr/refiner-boost-3/

Aquaphor S800
https://www.aquaphor.com.hr/shop/fil...-aquaphor-a800

Aqmos R2D2-48
https://www.amazon.de/-/en/Softening.../dp/B09LR5JYFS

AquaSmart AS500 (water2buy)
https://www.amazon.de/-/en/AquaSmart.../dp/B007THQ4HK

Lewis 12.02.2025. 00:34

Ja kad odem na web ot toga "water2buy" uopce mi ne zeli islistait modele/specifikacije istih tkao da ne ulijev ami neko povjerenje njihov uredjaj...

Ljudi obicno kod kupovine zele proci jeftinije (sto je normalno/ljudski) ali zaborave/previde support/rezervne djelove/dostupnost/zastupljenost.. Tu se uvijek placa I ime/brand te support tako da ja se nebi sa tim nekim "no name" bradnom bas zamarao....

Ako zelis proci jeftinije ima i drugih koji su zatupljenijni na nasem trzistu (mislim da Feroterm ima neke modele koje oni uvoze/prodaju a sigurno su jeftiniji od viessmanna) pa mozda vidi tamo...

https://www.water2buy.com/collection...oftener-models

daki 12.02.2025. 14:03

Ne bih ni znao za taj water2buy da kolega nije napisao pa me zainteresiralo. Teško mi je upratiti specifikacije jer svaki uređaj s linka daje drugu brojku a neke skrivaju. Npr. kod viessmanna 30 piše da potroši 140L vode prilikom regeneracije, a water2buy kaze 70-80L, čovjek bi pomislio da je potonji bolji.

Nego, nakon duljeg korištenja, misliš li da ti se isplatila investicija? Treba li paziti na što, tj da li ugradnja omekšivača smanjuje tlak vode jer voda treba ići kroz taj spremnik? Na kraju, što se događa s tom tabletiranom soli? Ostaje negdje u spremniku pa se ispušta ili ide u cijevi pa ju na kraju pijemo?

Lewis 12.02.2025. 14:16

Pogledaj malo YT videe ako te zanima princip kako to radi jer ima ih puno koji ce to objasniti bolje nego da ja sad tipkam kako radi :).

Sto se tice koristenja ja sam super zadovoljan , moj je evo sad 14 mjeseci u pogonu od kako sam ga ugradio i kamenac sam smanjio za 90-95% od onoga sto sam imao.
Meni je voda bila 31dh (van skale sto bi rekli :)), ja sam je ustimao na 6-7dh (trebalo mi je par dan da ustimam).
Prije bez omeksivaca ja sam skidao perlatore na pipama svakih 2-3 tjedna (kihinjski cesce kupaonski rjedje) i to me izludjivalo.

"Spalio" sam i kuhalo za vodu (probilo od kamenca), pokidao 3 Grohe slavine (kuhinjsku, izbilo/pojeo ju kamenac na vrhu a dvije kupaonse isto pocele kapati na djelu kod tusha).

Od kad sma postavio omeksivac (evo 14 mjeseci) nisma jos nijedan perlator skidao-cistio (a imam ukupono 9 slavina u kuci/garazi).

Sto se tice protoka nisam primjetio probleme kod tusiranja ili punjenja kade i slicno ali razni modeli imaju razliciti protok/kolicinu vode koju mogu "pripremiti" pa vjerujem da i od toga zavisi a i ovo sa kolicinom potrosnje kod regenracije ti ovisi o velicini/kapacitetu uredjaja pa otud i razlike 70, 80, 100 litara......

Renesis 12.02.2025. 21:16

Eto i mene s funkcionalnim omeksivacem :)

Po mojem researchu, glavna stvar je "glava" koja dolazi od, ajmo rec, 3 velika proizvodaca (Clack, Fleck,...). Ostali uglavnom samo prepakiravaju u svoje kuciste. Neki dodaju onda WiFi da ti javi kada radi regeneraciju ili treba nadopuniti sol.
Meni je regeneracija nastimana da vrti u 2 ujutro svakih 10 dana. Sol punim jednom svaka 3 mjeseca...

Moj jeftini Water2buy je BNT165 glava. S tom informacijom lako se nadje sve zamjenske dijelove do zadnje gumice.

Ja uzeo W2B800 jer je bio na brutalnom popustu (ispod 300€), iako je predimenzioniran za moje potrebe. Kod regeneracije ispljune oko 150-160 litara.

Kod mene je islo sa ca 18dH na ca. 3 dH, ja u svojoj instalaciji imam "sampling" ventil ispred i iza omeksivaca, pa mogu lako uzimati uzorke...

Ja apsolutno odusevljen i mislim da bih ga platio i barem duplo ^^

EDIT: W2B800 je 280€ i free shipping... pa sad :D

Lewis 12.02.2025. 21:21

Koliki je spremnik kad ga tako cesto moras dopunjavait sa solil?

Meni stane 75kg soli (3 vrece) i kad ga napunim aplikacija mi izbaci cca 460-470 dana da ce trajati po mom rezimu upotrebe/potrosnje vode (trosim cca 9-10m3 mjesecno vode).
I da, moj ima iz aplikacije se sve moze vidjeti, kolko jos imas soli (dobijem i upozorenje cca 30ak dana prije nego treba dopunit), koja je trenutna potrosnja vode kolko prolazi kroz njega (ima neki delay od 2-3 sec ali prilicno fora, otvoris pipu i nakon par sec u aplikaciji vidis kolko litara/h trosis). Ima statistiku potrosnje po danima/tjednima/mjesecima...

Nebitno za funkcionalnost (sem mozda ovoga da javlja kad treba dodati soli) ali neke od nas Computer freakova "veseli" takav gadget/dodatak :D

Renesis 12.02.2025. 21:31

Ja sam mu bacio samo 1 vrecu (25kg) ^^

2 vrece stanu sigurno, vjerojatno i 3... budem u drugoj turi za nekih mjesec-dva ^^

Ja cu si vjerojatno ici slagati ovako nesto:
https://community.home-assistant.io/...lly-uni/567365

EDIT: Sto se tice mehanickih filtera, imam onaj trostruki od EKOM-a (Fero-term), sa 100um / 25 um / ugljen

daki 13.02.2025. 09:56

Hmm, zanimljiva je ponuda taj water2buy za 300€ vs 1300€. Pa da se i pokvari kupis drugi. Na amazonu ima dosta zadovoljnih ali kad pogledaš 1 star reviewe ima svega, od tog da se pokvari za par mjeseci pa do tog da isporučuju neispravne dijelove i više se ne javljaju.

Smart funkcionalnosti kod Viessmanna su cool al kasnije sam razmislio koliko će mi to bit korisno. Zapravo bi želio da to bude negdje u podrumu i praktički zaboravim na to osim kad svaka 3 mjeseca treba nasipati sol. Malo ću još pogledati, naginjem rješenjima koja nude i filtraciju poput Viessmann smart Duo ili eVOLUTION Refiner Boost 2u1, ako je to sigurnije rješenje pregrist ću tu cijenu.

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3788776)
Ja cu si vjerojatno ici slagati ovako nesto:
https://community.home-assistant.io/...lly-uni/567365

Ako vodomjer ima magnet, može i jednostavnije pomoću zigbee senzora za vrata/prozore. Senzor samo šalje impulse kad magnet dođe na poziciju a HomeAssistant ih broji. Složio sam tako za plinomjer i radi dobro.

Lewis 13.02.2025. 10:19

Taj od 300 i ovaj od 1300 nisu ista klasa/kapacitet tako da nemozes tkao usporedjivati, svi modeli imaju kapacitet tanka i kapacitet koliko vode (m3) mogu napravit/procistit u satu i jos stosta od specifikacija...

Ovaj Water2buy skriva specifikacije ko zmija noge (sluzbeni web baca error 404).
Na jednom UK webu sam nasoa ovo za podatke:

• The W2B500 provides complete limescale-free water for a family of 1 - 7 and can generate approximately 1417 litres of filtered soft water every day. It is engineered for both city and well water. This softener is equipped with an efficient digital meter control so it consumes less salt and water.
  • The size is 303 X 570 X 700 mm and is suitable for installation in a garage or basement. It connects to your mains water supply and softens water in the entire home. Do allow space for hoses when planning your install. A power source is required, however only a tiny amount of power is consumed annually (Approx 20 euro/pounds).
  • Built to last, high strength corrosion resistant fiberglass, polyethylene tank, adjustable water hardness, and prefilled premium-grade ionX resin. The pre-fitted bypass valve will maintain optimal water pressure throughout your home. Use the free Water2Buy easyConnect app for easy setup.
  • Automatic self cleaning: The water softener quietly takes care of itself performing a regeneration cycle automatically when needed. This Meter Softener measures your water usage and only regenerates when necessary, making it more efficient. It regenerates at 3am when the water supply is not in use, so there is no impact on normal water usage. Approximately 70-80 litres of water is used during a regeneration.
  • What's in the box: Water softener, Manual, UK power supply, EU power supply, 3/4inch (22mm) HIGH FLOW connection fittings, bypass valve (pre fitted), bypass lever, silicone"
Oznacavaju ga razno, kao 1-7 osoba i za 8 osoba (na nekim pa tako i na amazon webu) a kapacitet/snaga mu je dosta slabija od viessmann smarthome 30 koji je oznacen za 5 osoba i ima protok 2.8m3/sat. Takd aovaj w2B me podsjeca na one kazetofone ko neka dsa trznice koji su bili oznaceni kao "1000W PMPO" :D.

Tako da nebi ja mjesao "kruske i jabuke" to su sasvim dva razlicitia uredjaja/kapaciteta i nemozes to tako samo usporedit po cijeni...

Naranvo to ne znaci da tebi taj nije dovoljan i mozda ces biti sasvim zadovoljan s njime ali nisu to iste klase/usporedba ne stoji....

Alfredo nr.3 16.02.2025. 10:14

Bok ljudi,
zanima me pročistači vode za uklanjanje kamenca u stanu. Nešto malo što bi stalo ispod bojlera ili možda ispod sudopera. Što preporučate?

Renesis 16.02.2025. 10:32

Svi proizvodaci imaju kompaktne verzije koje su dimenzija da stanu ispod sudopera. Racunaj da bi taj uredaj trebalo staviti na glavni dovod vode u stanu, i onda je sve cisto. Ako stavis samo ispod sudopera, onda je samo slavina (+sudjerica) filtrirana.

zvonac 16.02.2025. 10:33

Na ovom linku se da naći dobrih pročišćivača https://www.aquaphor.com.hr/

Alfredo nr.3 16.02.2025. 12:56

Ok mogu staviti na glavni dovod u stan, ali opet mi treba nešto malo kompaktno jer ima malo mjesta. Gledao sam pročišćivače i svi mi djeluju veliko. Mjesečna potrošnja 10m³.
Može neki prijedlog koji točno uzeti?

c-shadow 14.05.2025. 11:32

Evo i meni postao aktualan depurator, samo za skidanje kamenca me zanima. Ostali filteri nisu potrebni.
Nažalost uvjet je da bude što manji, za mali stan.
Gledam tu s prethodne strane, onaj "water2buy" linkovi više ne rade, ostaje onaj Viessman koji su dosta velikim (preko metar visine), veli mi vodoinstalater da tražim nešto manje :)
Navodno postoje i neki za koje ne treba struja...
Preporuke?

Renesis 14.05.2025. 13:31

"Rebrandirani" water2buy:
https://www.aqmos.com/wasserenthaertungsanlagen/?p=1, ima i na Amazonu

c-shadow 14.05.2025. 13:57

Hvala, ali nekako bih preskočio takve firme koje se sutra mogu ugasiti :)

Renesis 15.05.2025. 10:41

Razumijem, ali kako sam pisao gore, cijeli "sustav" je ovisan samo o glavi, u ovom slucaju BNT165. A za to ima svih rezervnih dijelova i uputa.

Svi ovi sustavi su iznimno "glupi", postima se 5 brojeva (vremenski intervali) i to je to.

Svakih X mjeseci trpas vrecu soli, svakih XX mjeseci ide regeneracija aktivnog materijala.

I onda ako vidis da ta jedna glava ne kosta 100€ nova, tank ide za 35€, i ostatak stvari neces skupiti jos 150€ sve skupa, meni je bio upitnik zasto platiti nesto 1300€ u HR?

Colop 15.05.2025. 11:31

Jel ima nešto maleno da se može montirati na špinu ili slično?
Ima desetak dana voda nam je nekako promjenila okus u uredu, pa bismo stavili neki od tih pročiščivača.

nikakvi vrčevi i slično, jer nam je kuhinja ionako zakrčena.

c-shadow 15.05.2025. 11:37

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3804189)
Razumijem, ali kako sam pisao gore, cijeli "sustav" je ovisan samo o glavi, u ovom slucaju BNT165. A za to ima svih rezervnih dijelova i uputa.

Svi ovi sustavi su iznimno "glupi", postima se 5 brojeva (vremenski intervali) i to je to.

Svakih X mjeseci trpas vrecu soli, svakih XX mjeseci ide regeneracija aktivnog materijala.

I onda ako vidis da ta jedna glava ne kosta 100€ nova, tank ide za 35€, i ostatak stvari neces skupiti jos 150€ sve skupa, meni je bio upitnik zasto platiti nesto 1300€ u HR?

Ma imaš ti pravo :)
Jednom kad vodoinstalater napravi priključke, onda se kasnije može i neki drugi uređaj staviti.
Hm, možda bi bilo dobro i električaru napomenuti da povuče u taj kut prostorije i struju i stavi utičnicu, neka se nađe :)

Idem tražiti kako se ti depuratori čiste, odnosno regeneriraju :)
Na ovoj DE stranici baš taj link ne radi :(
Ono s čim imam iskustva je suđerica - to je Mujo nasipaj sol i ništa ne diraj. Depurator za espresso kava aparat - povremeno se nasipa sol, nakon što se u ionskom izmjenjivaču odlijepi kamenac, istoči se i ispere vodom.
Pretpostavljam da je ova druga shema, a do uređaja je valjda da li tu ja moram nešto raditi osim dosipati sol ili će on to sam :)

daki 15.05.2025. 12:10

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3804189)

Nije li najbitnije u svemu koliko ima ionsko-izmjenjivačke mase za pročišćavanje. Kad sam se raspitivao za omeksivače jedan majstor mi je rekao da ovi jeftiniji imaju malo te ionske mase koja ima vijek trajanja oko 5god. Dok ovi malo bolji, Bosch, Viessmann itd imaju 20kg ionske mase i to moze trajati 20 god.

S obzirom na to na kraju sam uzeo Viessmann Smart Duo koji ima i karbonski filter za prociscavanje.

Inače se cijela priča čini kao snake-oil, skrivaju se specifikacije, a i kad majstore pitam koliko to ima koristi, ni sami ne znaju kaj reći. Kod mene je napokon ugrađen i mogu reći da je vidljiva promjena. Voda ima bolji okus, kamenac više ne ostaje na sanitarijama. Problem je da 2 mj nisam nikog mogao naći za ugradnju po normalnoj cijeni. Vodoinstalateri bezobrazno deru cijenama, ponude su mi bile od 350 do 1200€ za spojiti par cijevi.

@c-shadow
Bosch ima nekih manjih modela, ima i EcoWater na stranici manje modele za stanove. Kad samo što sam za EcoWater dobio duplo skuplje ponude nego za npr. Viessmanna

c-shadow 15.05.2025. 12:56

Thx, provjerim i boscha.
Mi ne planiramo piti vodu bez kamenca. Em ne valja em nije zdravo.
Bitno mi je samo za uređaje, kamenca u vodi u Istri ima jako puno, bojler, perilice i ostalo to se sve jako brzo zaštopa, smanjuje efikasnost i izaziva kvarove.
Za kuhinju, priključak na sudoper, to radimo bypass da zaobiđe filter.

daki 15.05.2025. 14:47

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3804232)
Thx, provjerim i boscha.
Bitno mi je samo za uređaje, kamenca u vodi u Istri ima jako puno, bojler, perilice i ostalo to se sve jako brzo zaštopa, smanjuje efikasnost i izaziva kvarove.

Na omekšivaču zapravo doziraš koliku tvrdoću vode (kamenca) želiš. Ne bi bas rekao ni da je zdravo piti vodu velike tvrdoce zbog bubreznog kamenca. Neka vrijednost tvrdoce 6-9 dH bi trebala biti ok za zdravlje a i dugotrajnost uređaja.

Renesis 16.05.2025. 09:29

Citiraj:

Autor daki (Post 3804210)
Nije li najbitnije u svemu koliko ima ionsko-izmjenjivačke mase za pročišćavanje. Kad sam se raspitivao za omeksivače jedan majstor mi je rekao da ovi jeftiniji imaju malo te ionske mase koja ima vijek trajanja oko 5god. Dok ovi malo bolji, Bosch, Viessmann itd imaju 20kg ionske mase i to moze trajati 20 god.

Kad se skine glava ostane gola posuda sa resinom (izmjenjivacka masa). To se moze lako zamijeniti. Resin je opet 100-200€ ovisno o izvoru.

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3804232)
Thx, provjerim i boscha.

Ja sam doma nastimao vodu na ca. 3-4 °dH. Koliko vidim, po Istri je generalno 22-26°dH, sto je ultra tvrdo...

domy_os 22.05.2025. 08:21

Ne znam koliko vas je pohvatalo situaciju s Berkeyem pa evo ukratko...

EPA je prije više od godinu dana zabranila proizvodnju i prodaju filtera te želi da NMCL deklarira filtere kao pesticid jer zbog prisustva srebra ti filteri uklanjaju K19 i ostale viruse i bakterije iz vode, između ostalog. Ovi naravno ne žele filtere deklarirati kao pesticide pa su ih tužili i traže izuzeće definirano zakonom starim više od 20 godina. Po tom zakonu je dozvoljeno mehaničko uklanjanje virusa i bakterija, a gravitacijski filteri spadaju u to, oni nisu kemijski filteri.

U međuvremenu je glavni distributer filtera za USA prestao s radom i ugasio site. Kako je službena prodaja stala, po Amazonu i ostalim trgovinama se pojavila hrpa lažnih filtera iz Kine s NMCL logom što je dovelo do poplave YT videa kako je Berkey scam.

Sve mi je to postalo malo sumnjivo... Ako su Berkey filteri tako dobri čak i protiv K19, zašto EPA ne podrži proizvod? Zašto su ovi ugasili site tako brzo, ako je sve čisto? Tko zna koja su tu posla... Zašto je ban aktivan u cijelom svijetu, a ne samo u USA?

I što je još zanimljivo, zašto su tužili samo Berkey kad na tržištu postoji još hrpa proizvođača gravitacijskih filtera? Berkey je samo jedan od njih. I druga zanimljivost, setovi bačva + filter se i dalje mogu kupiti, barem ovdje u HR, ali samo filteri ne. Nigdje logike...

Intervju s Jamesom Shepherdom, dosta je dobar...

https://www.brighteon.com/1ee1fbf0-1...a-e4b080b4f0ba

Sve mi to ide u smjeru zabrane konzumacije čiste i zdrave vode. Tako su prije koju godinu krenuli sa zatvaranjem javnih bunara po cijeloj HR, možda i u ostatku EU, sve pod izlikom kako to nije zdrava voda. Hoće da narod ovisi o gradskoj kontaminiranoj vodi i da u slučaju katastrofe ili namjernog trovanja svi obolimo. Osječka voda je jako loša, smrdi, peče za usne i kontaminirana je nekim crvenim crvima, ne znam kako to prolazi zdravstvene testove...

https://i.postimg.cc/Pp0srT37/IMG-20240223-133051.jpg https://i.postimg.cc/kDCLsYrK/IMG-20240223-132238.jpg https://i.postimg.cc/DJxQqzkC/IMG-20191003-194103.jpg

Berkey odnosno NMCL kao alternativu preporuča Doulton filtere i trenutno koristim treći set koji su skroz kompatibilni s Berkeyem i ne osjetim baš nikakvu razliku, voda je skroz bez okusa i mirisa. Usporedio sam je sa izvorskom vodom i kad izjednačim temperature, ne mogu uopće skužiti koja je koja. Također, duže vrijeme sam pio i tehnički neispravnu bunarsku vodu bez ikakvih simptoma. :D

https://doulton.com/en-de/pages/whic...-filter-for-me

https://british-filters.com/en/conte...erasyl-filters

Ovo je stanje Doulton Ultra Fluoride filtera nakon 6 mjeseci kad preporučuju zamjenu, voda je s Papuka, u početku bila bez mirisa, sad i ta sve više smrdi...

https://i.postimg.cc/Fd7NHfTN/IMG-20250517-154244.jpg https://i.postimg.cc/zLDq42WL/IMG-20250517-154402.jpg https://i.postimg.cc/pmbTcBq8/IMG-20250517-154313.jpg

Osim Doultona, u EU se mogu nabaviti i Aqua Logic gravitacijski filteri s još boljom filtracijom i višom cijenom, njih ću također isprobati...

https://www.aqualogicfilters.com/Gra...Element-8-INCH

mkey 22.05.2025. 11:54

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3805572)
Sve mi je to postalo malo sumnjivo... Ako su Berkey filteri tako dobri čak i protiv K19, zašto EPA ne podrži proizvod? Zašto su ovi ugasili site tako brzo, ako je sve čisto? Tko zna koja su tu posla... Zašto je ban aktivan u cijelom svijetu, a ne samo u USA?

Ako podrazumijevaš kako je EPA zabrinuta za okoliš, predlažem da malo bolje razmisliš. Naročito u SAD te razne agencije za zaštitu služe zaštiti, ali raznih industrija, ne okoliša/zdravlja itd. To je dosta dobro poznato i dokumentirano.

Što se tiče bunara, pred kakvih desetak godina su mojoj pokojoj baki htjeli na bunar na selu blizu ZG staviti uru :D Poslala ih je u materinu. Voda je kod nas isto dosta loša, jako je tvrda, ovisno o vodotoku okus može biti užasan. Iako mislim da unutra malo što drugog ima osim mangana i ostalog što vodu čini tvrdom. Kod mene je sadržaj suhe materije cca 180 PPM na špini, što nakon destilacije ode na 2-3 mjereno s istim uređajem.

Što se tiče berkey filtera, po meni je to uvijek bilo previše razglašeno, za dosta veliki novac se prodavalo nešto što je malo više od ugljenih filtera. Smatram da ima boljih, cjenovno efikasnijih, rješenja za pročišćavanje vode.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:42.