PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Android One mobiteli (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=282297)

PitcherHR 20.01.2017. 23:48

Citiraj:

Autor ćubi (Post 3013022)
Ima tu u temi link na tpu maskicu. Uglavnom namijenjena je za 4G, ali na onom kartonu piše swift.

Stoga 4G=5D=Swift je isto

Thnx :)

Brko 29.01.2017. 17:26

General Mobile 5D mini-review

General Mobile 5d - mini-subjektivna recenzija iliti "hands-on"

Dakle, imao sam nekoliko-satno druženje sa General Mobile 5D mobitelom iz Smartsona. Mobitel ima 24 mjesečno jamstvo s time da je prvih 12 mjeseci "kasko" osiguran (o tome više pročitajte na sajtu).

Možda će nekoga zanimati, možda će netko misliti da serem, ali u svakom slučaju ako jednoj osobi ovo pomogne, bit će mi drago :) Idemo redom.

Bundle

Niš posebno, rekli bi. Lijepa kutijica, uz mobitel, unutra bijeli gadni USB kabel, simpatični punjač od 1A, slušalice, baterija upute i 2 folije iliti screen protectora. Nije tempered glass, ali služi svrsi tj. "bolje išta nego ništa" :)

https://s20.postimg.org/deu2my4cp/20170125_071943.jpg https://s20.postimg.org/gblp0yzk9/20170125_071957.jpg https://s20.postimg.org/6agurnmh5/20170125_072710.jpg https://s20.postimg.org/f2xtfc7m1/20170125_072156.jpg https://s20.postimg.org/fr6nya6bt/20170125_072152.jpg

Mobitel

Lagan, plastičan, pod prstima filing jeftinoće kao nekadašnjih kineskih mobitela od 100 dolara iz 2013/2014. godine. Ali čvrsto i kompaktno napravljen, bez da cvili ili škripi pod prstima. No, kao što rekoh, nama finim guzicama djeluje baš jadno. Za usporedbu, LG L90 je za ovoga po tom pitanju 4 klase iznad, a isto je plastika. Imam dojam da ga i fina prašina može zguliti, iako vjerojano neće.
Evo par slika iz sa svih strana.

https://s20.postimg.org/km0cwk4nd/20170125_072008.jpg https://s20.postimg.org/ytq1l7hc9/20170125_072015.jpg https://s20.postimg.org/tpyrx0689/20170125_072942.jpg https://s20.postimg.org/ugri2s8ll/20170125_073037.jpg https://s20.postimg.org/6v0h8353d/20170125_073133.jpg https://s20.postimg.org/t887uw615/20170125_073140.jpg

Kamera

Nemam fotki za okačiti, ali nisu neka sreća. Za usporednu, klasa LG L90/Spirit. Video također. Za cjenovni rang OK. Na svijetlu skroz upotrebljive, u mračnijem ambijentu jedva upotrebljive.

Baterija

Ono koliko sam ga tlačio, relativno dobro je sve to podnio. Rekao bi da dan će izdržati sigurno, možda i 2 dana.

Ekran

Za moj ukus, malo pretaman. Dosta refleksije daje, a i pod kutem nije se baš iskazao. Ispod 50% svjetline mi se čini beskoristan. Vani 100% is a must.

https://s20.postimg.org/e0s8aje6h/20170125_073525.jpg

Softver

Čisti Google Android 7.0. Meni osobno gadan ali radi fluidno, lijepo i bez trzanja. Klasičan set aplikacija što inače i ide.

Verdict

Bi li ga kupio sebi? Ne. Bi li ga kupio ženi, roditeljima, nekome? Ne. Zašto?
Subjektivno, za 1100 kn se nađe boljih telefona. Kao jedini plus ovoj kupovini u Smartsonu bi izdvojio to kasko osiguranje i softversku podršku za mobitel. Sve ostalo je... kinesko. Kamera, ekran, baterija, čak i kvaliteta izrade. OK, je gorila gore, ali filing tapkanja po ekranu je identičan onome kakav sam imao ja Jiayu G4C pred 3 godine koji je isto imao gorila šajbu. Nije to to (fina guzica :D ). Na kraju krajeva, na kutiji lijepo piše MADE IN CHINA, stoga daleko je taj mobitel od Stambola :D

Za 1100-1200 kuna bi izdvojio Huawei P8 Lite u Emmezeti, a bilo ga je i u Elipsu za iste pare, također sa kasko osiguranjem na lom stakla.
Xiaomi Redmi 3S je miljama bolji po pitanju izrade od ovog Đenerala, iako nema Gorilla šajbu (zato ima kaljenog stakla ko dreka) i ima evenutalno pizdarije povremeno sa softverom.
LG K10 ima 0,5GB RAM-a manje, ali također je skoro po svemu bolji uređaj od Đenerala.

Ponavljam, nisam dugo ga koristio, par sati, ali mi je dovoljno da vidiš neke stvari. Kao i kod kupnje auta, dovoljno je 10 km (20 minuta) oš ga kupit ili neš :) tako i ovo.

Dakle, ni sebi ni svojima neću preporučiti ovaj mobitel. Osim ako netko želi imati mobitel sa godinu dana kasko osiguranja.

Rating: 4/10

rodriguez 29.01.2017. 20:30

Pomoglo je brko hvala
Kad me neki average joe pita za osrednji mobitel bit ce ili huawei neki od modela ili sammy a3/a5

Brko 29.01.2017. 22:37

Mislim da je Huawei trenutno najjači u tom low-midrange segmentu kod nas, ako izuzmemo "kineze izvana".

tutix 29.01.2017. 23:41

Je i Huawei i Xiaomi su dobri dok ih ne opteretiš pa počnu mušice. U raw performance i multitasku General ga šije ovako po onom što sam uspio vidjet. Što se tiče filinga u ruci i dojma kvalitete, slažem se da je P8 Lite bolji, ali nije ni General baš kinder jaje.

Po meni glavni problem je šta će nakon otprilike godinu dana Huawei bit neupotrebljiv (za P8 Lite su i inicijalne recenzije išle da je mobitel spor, čak i u tom price rangeu). Al to sad to ovisi šta želiš od mobitela.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

silver_tip 30.01.2017. 00:17

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3016509)
Mislim da je Huawei trenutno najjači u tom low-midrange segmentu kod nas

To sam i ja mislio i nikad vise ga ne mislim kupiti, eno ga u kanalu kod Crnkovaca.

Pa neka se tamo gasi navigacija u sred voznje.

U cemu je poanta sa GM 5d...

Sa kodom za popust je 990kn.
Android zadnji moguci + nadogradnje.
Baterija 2500mAh.
Qualcomm Snapdragon 410 Quad-core 1,2 GHz

Huawei P8 Lite

1099kn
Android OS, v5.0.2 (Lollipop) na 6.0
Non-removable Li-Ion 2200 mAh battery
Released 2015, May
Octa-core 1.2 GHz Cortex-A53

Jel ljepsi ? Pa je... kamere iste, izgleda profinjeno ali bogamu pa to je 2 godine star telefon...

E sad sto je tebi taj android na GM dosadan i sto nemas po cemu prckati i igrati se je drugi par cipela :D

Da pricamo o mobitelima za 2-3k kuna pa ajde, ljepsi li cvrsci itd... ali radi se o djubretima za 1k kuna koja trebaju fluidno raditi makar dok im je vazeca garancija i jos malo :D

LG K10 ok, mozda.. samo je izgled u pitanju i 7 grama je tezi a nesto manje memorije. No uzet P8 Lite kraj LG ili GM je ludost.

Kineze necu spominjati, hebes garanciju ako moram nesto slati u Kinu, dakle povoljni jesu i sve stima ali mozemo se sloziti da je kupovina mobitela iz Kine kupovina bez garancije, ko je odavde slao nazad mobitel u Kinu ? :D

Brko 30.01.2017. 07:03

@Silver_tip
Sve super bratheu, nego, ti razumiješ riječ SUBJEKTIVAN DOJAM :D mogućo je to tako kako si ti opisao :) MENI se ne sviđa i ebat ga. Nemam niš protiv inače, tko voli nek izvoli. Iznio sam svoje mišljenje nakon što mi kroz ruke prošlo podosta mobtela pa tako i Đeneral ;)

Dragster 30.01.2017. 08:50

nije za svakoga to stoji, moja majka je složila dosta kiseli izraz lica kad je čula neki ĐENERAL MOBAJL. Na Samsung i LG se skače :D

Ja sam zaslinio na ove android updateove i uz dobru bateriju iskreno to je sve što je meni dovoljno bilo, a cijenu da ne spominjem. još otkad sam uzeo nexus 7 tamo 2014-e patim za istim i na mobu... inače sam volio preporučiti windowse ljudima koje nije baš briga, "samo da radi" jer su i najslabiji WP modeli radili perfektno.

đeneral je gadan ko lopov, al postoje fine guzice i ... grube :D

silver_tip 30.01.2017. 11:21

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3016563)
@Silver_tip
Sve super bratheu, nego, ti razumiješ riječ SUBJEKTIVAN DOJAM :D

Aha, cak se i slazemo u jednom.... ja ga sebi isto nebi nikad kupio :D

Citiraj:

Autor Dragster (Post 3016576)
đeneral je gadan ko lopov

Bas to, meni je isto gadan.. vuce na spahtlu za bacanje morta. Prelagan je.

No.. ali... pitam klinca. Jel ti dobar ? Koliko traje baterija ?

Ma ko grom... izdrzi cjeli dan, gledam i filmove, rade mi sve igrice, skypa se... sestra mu ga zdrpi cim ga negdje ostavi... jos dodje ona neki dan i pita:

Jel mogu ja dobit isti taj ali onaj malo veci ? ( GM 5 2k kuna...)

http://balkanelite.org/MultiHoster/i...1247139645.jpg

Znaci ne mogu a da ge ne preporucim iako se meni ne svidja jer mobitel jednostavno radi svoj posao te ispunjava svoju svrhu te
s obzirom koliko kosta, radi to solidno dobro i bez glavobolja.

Hebiga, ljudi su fine guzice... ides kupit Kamin ili Sparet i onda gledas kako ti se vizualno uklapa u prostor i koje je
boje ( direktiva od zene ) jer ne smijes kuci sa vizualno ruznom peci. Koliko ima kW i stupanj iskoristenja naspram
ulozenih para je treca, cetvrta stavka koja ide tek nakon ispunjenja prve dvije o izgledu ljepote i boji :D

I onda na -15C sjedis kraj peci dok zena kokodace da joj zima ili trazis drva u Veljaci jer je sparet progutao 2 x vise nego
odron od prosle godine koji je dimio svako malo ali je grijao.... tako i sjedis sa mobitelom i psujes jel ucitava 100 godina nesto
ili hodas po kuci sa punjacima ili nesto trece :p

edit: i onda mu brkati da rating 4/10... pa misa mu :D ce ljudi pomisliti da je telefon odron, pa i odroni dobiju makar 6/10, subjektivno neobjektivna ocjena :D

Brko 30.01.2017. 12:31

Ja sam referenca sam sebi :D ne moram biti i drugima :D

gin.tonic 30.01.2017. 15:08

Najveću prednost kod Android One mobitela je softver i garancija...Vanilla 7.0 Android s update-ovima i nema neke velike bugove :kafa:

Sve ostalo je kak Brko kaže kinez..

Brko 30.01.2017. 17:15

To sam naveo kao jedine odlične karakteristike. Sve što NIJE hardver i opipljivo :D

ćubi 05.02.2017. 22:14

koji je vama zadnji update na GM 5d? (patch od 5.studenog ili nesto novije?)

Forace 06.02.2017. 02:06

Moj Gm 5 plus d je na siječnju 2017....sigurnosnoj zakrpi.

danielT 06.02.2017. 19:49

Citiraj:

Autor ćubi (Post 3019750)
koji je vama zadnji update na GM 5d? (patch od 5.studenog ili nesto novije?)

Moj GM 5+ upravo update odradio na 7.1.1.

kvaju 06.02.2017. 20:28

Kako je moguće da ovakav mobitel može dobiti update na najnoviji Android a neki brendirani flagshipi ne?

Am i missing something?

coconut 06.02.2017. 20:47

Brand name uvijek prilagođavaju update sebi i svojim appsima, updateaju vlastiti bloatware, a ovi dobijaju čisti update jer im je takav i OS (vanilla Android).

Brko 06.02.2017. 21:01

Citiraj:

Autor kvaju (Post 3020121)
Kako je moguće da ovakav mobitel može dobiti update na najnoviji Android a neki brendirani flagshipi ne?

Am i missing something?

Google Android One koncept je zamišljen da se napravi budget phone koji će imati softversku podršku kao i Nexus. Budući je Nexus bio flagship tj. spadao u cjenovni rang ostalih flagshipova i radili su ga renomirani proizvođači, nije bi za svačiji džep. A sadašnji Pixeli su još skuplji.

A Google je vidio kao zaradu odnose jeftileni iz Kine, pa su odlučili da svojim konceptom malo poberu vrhnja i u low segmentu.

Apropo tome što sam nakenjao, General Mobile je firma iz Turske u koju su uložili da im dela te telefone...naravno u Kini :D

kvaju 06.02.2017. 21:10

Ok to, ali zar Qualcomm ne određuje koji će procesori dobivati update, a koji ne, ne sam proizvođač telefona?

Brko 06.02.2017. 21:15

Brijem da u Android One mobitelu ili Đeneral Mobajlu, Gugl ima prvu i zadnju riječ ;)

silver_tip 06.02.2017. 22:30

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3020145)
Gugl ima prvu i zadnju riječ ;)

Jesi popustio pod naletom zene i cija je bila zadnja ? :D

Dobila Đenerala ?

coconut 07.02.2017. 06:20

Kakve veze ima Qualcomm sa time? Oni prodaju hardver, a na sofverašima je da se prilagode. Qualcommu se živo hebe koji će OS biti gore i koja verzija istog.

xlr 07.02.2017. 06:52

Qualcomm "pise drivere", Google samo radi software i upakira sve u jednu cjelinu. Jednog dana updejti prestanu stizati, Qualcomm prestane pisat drivere i custom romovi pocnu biti smece jer nema postenog supporta od strane proizvodjaca hardvera.

schetz 07.02.2017. 07:42

Qualcomm - BSP ,driveri što kolega xlr reče.
https://goo.gl/R7Qy6o

Brko 07.02.2017. 07:57

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3020183)
Jesi popustio pod naletom zene i cija je bila zadnja ? :D

Dobila Đenerala ?

Motorola Moto G4 ;)
Citiraj:

Autor xlr (Post 3020249)
Qualcomm "pise drivere", Google samo radi software i upakira sve u jednu cjelinu. Jednog dana updejti prestanu stizati, Qualcomm prestane pisat drivere i custom romovi pocnu biti smece jer nema postenog supporta od strane proizvodjaca hardvera.

True dat. Ali... ovdje je dogovoreno, ako se ne varam 24 mjeseca supporta od izlaska telefona na tržište. Dakle, tu su se našli i Qualcomm i Google. S time da je Google tu neku lovu piknuo tako da stoji da je Google ovdje alfa i omega.
A i radi se o low segment procesoru.

xlr 07.02.2017. 08:05

Tako je, mora postojati neki EOL datum kad prestaje support za hardver. Ne znam tko tu ima glavniju rijec, ili QC definira to, ili Google samo prestane updejtati sw pa i QC odustane od stancanja (novijeg) koda. Kakogod, za dvije godine cao cao support :)

Brko 07.02.2017. 08:38

Ako se ne varam, poanta je da imaju support koliko i Nexusi/Pixeli, tj. da vjerni Android korisnici ne moraju davat soma eura samo za pure clean fast Android Experience već da naprave razliku u hardveru.

O tome se kenjalo naveliko pred godinu i po. Pa se zašutilo. Pa odjednom eto đeneral mobajla :) i neka, dapače.

xlr 07.02.2017. 08:45

Joj da, nisam te pohvatao, za Android One vrijedi ta Nexus spika dobro si rekao. Htio sam reci kako nemam pojma kako se taj EOL definira za ostale mobove/proizvodjace, tko tu koga tlaci i prvi popusta.

Brko 07.02.2017. 08:57

My bet je da proizvođači tipa Sony, Samsung, LG sami diktiraju koji mob će koliko suportirat. Njima prvima nije u interesu da se neki flagship nadograđuje duže od godinu i pol i da dobiva sve nove fičure kao i current flagship.

U svakom slučaju thumbs up for Android One projekt. Samo nek poživi i nek se pojavi još koji uređaj :)

coconut 07.02.2017. 09:03

Bilo bi dobro da izbace i koji mid range uređaj. GM su jeftini plastikaneri sa li-la kamerom, a Pixeli su njihovi antipodi - skupi high end uređaji. Treba nam nešto 'srednje'.

Brko 07.02.2017. 09:06

Srednje za 3000-3500 kn? Sorry, to i nije baš "srednje" kad se za te novce kupuju flagshipovi koji ipak ganjaju customizirane i feature-rich verzije androida umjesto ovog gadnog stock UIa :)

Pa imaš srednji, General Mobile 5 Plus. 2000 kuna dođe. I malo je više "premium" od 4G/5d.

schetz 07.02.2017. 09:11

Sigurno da nikome od njih nije pretjerano u interesu gurati "starije" modele.

Za SD801, barem kod Slonija, stvar je bila u tome da SW nije mogao proći Gugletov CTS ,djelomično (ako ne i potpuno) zbog toga što QC nije dao ranije spomenute "drivere". Doduše, sumnjam da im je teško palo.

xlr 07.02.2017. 09:18

Imho jedino N5X moze pokriti neki rang ispod 3k kn, ako netko bas iskljucivo zeli android experience. Nexus 5 je prestar i jos malo ce skroz nestati sa scene (iako, jebemu, nougat se lipo vrti). Nexus 6 i 6P su ogromni i ako gabariti nisu problem i dalje ce biti top izbor.

Alternativa slicna Android One-u je Nextbit Robin sa Amazona za oko 1600kn.

Ako nekog brine support za nexuse 5X i 6P (vjerujem i za 6icu), dev scena ce ih sigurno pokrivati jos koju godinu nakon sto Google prestane, jer ako Pixeli nastave s tim cijenama, sve ce vise developera i usera odluciti ostati na jeftinijim zadnjim Nexusima. Ili kupovati predzadnje Pixele.

Mene osobno ne bi bilo strah danas kupiti 5X recimo i racunati na njega sljedece 2 godine minimalno. Jedno vrijeme ce ga Google updejtat, a kad prestane i ako zelis scena je tu da ga jos malo pogura. Ima jako dobru kameru i pored toga sto je plastikaner, odlicno je slozen.

schetz 07.02.2017. 09:21

N5X bi mi bio prvi izbor po sadašnjim cijenama, da nije bilo previše kvarova, koliko sam ovlaš popratio.

coconut 07.02.2017. 09:34

Nextbit je prodan Razeru i njegova je budućnost vrlo upitna. Koliko se sjećam, obećavaju podršku do 02/18, a onda...

xlr 07.02.2017. 09:55

5X ne bi trebao imati vise problema s rikavanjem maticne jer su to jos prosle godine sredili novijom revizijom. Ne znam detalje, tako govore.

Robin je prodan, ali to ne mora biti razlog da ga se prekrizi. Za te pare i sa amazon garancijom tih godinu dana si miran. Kad updejti stanu, prvih par tjedana ce biti kriza dok droga ne izadje iz krvotoka i poslije se pomiris s tim :)

tutix 07.02.2017. 12:26

Citiraj:

Autor xlr (Post 3020260)
Tako je, mora postojati neki EOL datum kad prestaje support za hardver. Ne znam tko tu ima glavniju rijec, ili QC definira to, ili Google samo prestane updejtati sw pa i QC odustane od stancanja (novijeg) koda. Kakogod, za dvije godine cao cao support :)

Ne mora čak ni biti to. Koliko se sjećam, Nexus 5 su capnuli jer chipset nije podržavao neki set instrukcija za neke grafičke animacije (ili nešto slično) što je došlo u Android 6.0. Recimo Texas Instruments nije za Samsung Galaxy Nexus izdao drivere za čipset za Android 4.4 (jer su odustali od proizvodnje mobilnih čipova). Ima tu dosta stvari.

xlr 07.02.2017. 13:00

Dobio je N5 sluzbeni update na 6.0 (vjerojatno mislis na 7.0) i tek prije par mj je prestao dobivati patcheve, ali njegovo vrijeme supporta je proslo od strane gugla (nexus politika). Hardverski na njemu radi custom 7.1.1 (jos uvijek). Ali da, u jednom trenu ce doci neki update kad ce se to promjeniti i problem ce biti nedostatak funkcija chipseta ili libsa.

aski 07.02.2017. 23:03

Jel se vama koji imate 5+ poboljsala baterija nakon prelaska na 7.1.1.?

Meni se nekako cini da je. Vidjet cu jos kroz koji dan kakvo je stanje.

Sent from my GM 5 Plus d using Tapatalk

ćubi 07.02.2017. 23:39

Kod mene je GM 5d trenutno viška i trebao bih ga prodati, (7.0 patch 5.studeni)
No prije toga bi htio rijesiti problem, a to je da chrome i internet pretrazivaci temeljeni na njemu da znaju zamrznuti na stranicama tipa index i katalozi.net
S obzirom da sam s nekim forumasima kontaktirao i da oni taj problem nemaju,a Agram kaže da je problem u stranicama koje nisu optimizirane za mob (tipa katalozi, tj. issuu preglednik) i da se zbog toga dogodi da nemoze odraditi kolicinu podataka u tom trenu te chrome zablokira i ujedno na koju minutu zablokira i uređaj.

Meni je malo nelogicno da chrome štuca na čistom androidu, dok neki slabiji mobiteli to isto odrade bez problema.

Recimo testirao sam te iste stvati na na mozilli i tamo nema nikakvih problema ni blokiranja, zamrzavanja prilikom surfanja, pa me to navodi da je neka sofverska greska, no ako netko ima rijesenje za ovaj problem neka javi. ili je pak rijesenje ne koristiti chrome i sve sto ima veze s njim? :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:40.