![]() |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
S vremena na vrijeme valja kliknut na prve postove koje forumaš natipka na forumu. Kad izplotaš linijski interpolirani graf vidiš koliko si kroz prvih godinu dana bivanja na PCe naučio. A ekipa je odgovarala na takva budalasta pitanja, vidlo se da stariji imaju volje objasniti mlađima premda smo njubare i idijoti. Citiraj:
Citiraj:
Al ovo za trošenje vremena, ma upitam se često :D Citiraj:
Citiraj:
Koliko sam samo problema imao počevši od D865PERL koja je znala pošandrcat s memorijom, pa upgradeom na P4C800E-Deluxe koja je cvilila i imala problema s IDE kanalom... A kod tate Athlon XP 2400+ i samo se smije kak mu AMD radi. Taj athlon dan danas radi kod moje tete, dok je tata u međuvremenu dvije Intel konfe promijenio :D Citiraj:
Dothan je više profitirao od tajminga, a intelov procesor bješe. :P BH5 vs TCCD pa nakon toga BE5 i UCCC. Što bi se reklo, sveto pismo DDR1. Citiraj:
A pošto svi znamo kak izgledaš zbog nedavnog onaniranja po AMD štandu, možeš i sebe fotkat kak u zubima držiš SLI :D -- Kad dođem doma probam naći fotke P4C800E s vdroop i vmod + CT-479 + Dothan, koja je to brija bila... Montiranje Zalmana 7000B Cu s tim adapterom tak da se okrenu oni aluminijski nosači i uzmu duži vijci, kad se sjetim suza krene :goood: EDIT: ode NSFW, srećom pa sam na mobitelu otvarao forum :D Al svejedno nisam vidio SLI na fotki :D |
Citiraj:
Kod cpu-a i diskretnih grafickih kartica razlika bi bila neznatna. |
Nema skoro nikakve razlike u aplikativnom radu između diskretne grafičke kartice i integrirane koja koristi sistemsku memoriju. Uvjerio sam se u to puno puta. Prvi puta kada sam imao VIA MVP4 chipset i Rivu TNT. Zadnji puta kad sam na stari Athlon X2 4450e stavio Radeon 7970 SuperPi je bio 1.5% brži :D To je bila najveća razlika ikada. Uvođenje dual-channela na nForce chipsetima je skoro udvostručilo RAM bandwidth, a aplikacije su bile samo 5% brže. Samo specifične koje su jako ovisile o memoriji su se ubrzale do max 20%.
3D igre su sasvim druga priča kao i sve ostalo što intenzivno piše, briše i čita po video memoriji. HSA bi tu trebala odigrati veliku ulogu. Stvar je u tome da se prije pričalo kao da integrirani GPU bitno uspori komp u normalnom radu što je glupost. Uspori ga toliko malo da moraš mjeriti koliko ga je usporilo jer u normalno radu ne osjetiš. |
Današnji klinci fakat ne moraju razbijati glavu o tome kaj će kupiti. Kupiš ono za što imaš para i bok, radit će sve na svemu. Nekad je bila sasvim druga pjesma. Sjećam se kad sam imao Pentiuma I na 133 i htio raditi nekaj u 3D-u. E hebiga, nemre, ne radi ak nemaš MMX instrukcije. Traži onda pentač II sa mmx-om, mijenjaj ploču, svašta nešto. Slično i sa grafuljama, danas svaka vrti sve, stvar je samo brzine. Imao sam onaj famozni S3 Trio64, imaš sliku ali ako želiš išta konkretno raditi zaboravi. Kupio nvidiu TNT i osjećaj je bio kad da sam sa impulsnog pogona prešao u warp.
Danas promjene mjerimo u jednoznamenkastim postotcima, u najboljem slučaju ubrzanje 10-15% od generacije do generacije. Skokovi 90-tih su bili po 50% i više u samo par godina. Hebiga, dolazimo do fizičkog silicijskog limita (Silikonskog kako kaže Maras :) ) što je tu je. 5nm proces ne bumo gledali jer je limit čini mi se na oko 6-7nm gdje počinju efekti kvantum tunelinga i slične fizikalne pizdarije. Sve u svemu, budite sigurni da će marketinški stručnjaci i menađeri razvlačiti postojeću tehnologiju bar sljedećih 10 godina a realni pomaci između generacija će se smanjiti na manje od 5% samo naravno marketing će to upakirati kao i obično u neki šareni paket sa super duper buzzwordima. Dam se kladiti da će moj sadašnji Haswell biti možda samo 30% sporiji clock per clock sa arhitekturom za 10 godina. |
Ja sam načuo da je nekad davno tribalo znat lemit za spojit funkcionalan komp, ne znam kad, tko i zašto mi je to reka, ali možda ne spada pod laž? :p
Danas to pospajaš ka lego kockice, sve lipo sidne na svoje misto :D http://i63.tinypic.com/r8w2dh.jpg http://i68.tinypic.com/14dq7w2.jpg |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Makar je bio u Klagenfurtu, u Austriji, tamo sam išao po hard disk za Amigu :)
I pošto je tada bilo malo teže naći svakojake adaptere i kablove, kabel od diska se nije jednostavno ustekao na mbo od amige, već se lemila žičica po žičica |
Ah, da... sjecam se i ja kad sam tako zalemio kabel za prvi disk na A1200.
100MB. Koliko je to prostora bilo.. a kako je tek letilo! Auuu...!! :) |
Citiraj:
ali se trebao lemiti prilagodni kabel sa 2,5" na 3,5" |
3.5 inchni naravno, Quantum Fireball 1 Gb :)
|
ja siroti morao mijenjat diskete kad sam slučajno fatality opalio u mk2 :(
svejedno najdraže računalo koje sam ikad posjedovao... ni amd ni intel ni ms platforma mu do koljena nisu bili. |
Citiraj:
A bilo je scena kod Mlakara i sličnih, to su bila vremena... :D Citiraj:
Tri sata posla za spojiti disk u j****u Amigu. :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
S druge strane, mogla se zaraditi grdna lova, recimo bio je jedan poslić koji mi je zamalo izmakao u izdavača "Kršćanska sadašnjost" za lijepih 100 000 DEM, trebalo je napraviti program za formatiranje disketa |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ali dobro, i danas se može s malo napora zaradit na mobilnim appovima, ako se ima dobra ideja i malo sreće |
Uf..s obzirom da sam u racunalima od 87..sveg se sjecam kao da je bilo jucer. Sve te bitnije procesore sam imao ili radio na poslu..te se slazem u potpunosti. Tek nakon pojave core 2 duo, jako brzo si ih trebao mjenjati. Neki dan sam upgredao laptop s C2D na 6700HQ i vidi se znatna razlika izmedju njih..no novi i tek nije nist bolji od FX8200 ..samo sto ne moram koristiti vodeno hladjenje da mi bude necujan. Kod zene sam si ostavio core 2 quad 6600...koji je jedino u izrazito zahtjevnim igrama nesto sporiji od AMD-a. Prema tome kupnja novog racunala, ak se koristi za office i internet..neisplativa je od 2006....Ne znam kako se nosi stari c2d e4300 s puno RAMa i SSD-om..no ak je q6600 na stocku odlican za te stvari..ne vidim smisla kupnje novih komponenti za office i surfanje...pa cak CAD crtkarije...
|
Evo ga,
Windowsi instalirani 2012 40 sec boot time 60GB SSD(90% pun) 4GB rama 9600GT Uredno se igra Dota 2 Chrome/Opera sa 40tak tabova Visual studio, PS/GIMP, sve radi skroz pristojno |
Citiraj:
|
RAMa i igara!
Tj. SSDa i igara. I RAMa. Mah :D SSD i RAM su dovoljni da se skoro svaka mašina nakon 2008. osposobi za prosječnog juzera. Investicija od <1000kn koja će produljiti vijek velikom broju kompova. |
Osim tvom samsungu, njemu ni prinosenje zrtvenog janjeta nemoze pomoc :D
|
Sol na ranu xulosu, sol na ranu
|
|
Citiraj:
|
http://i.imgur.com/PJ6KtxLl.jpg
Da mi je Fajrstrajk odvrtjeti na ovoj "Hoću internetove!" 8MB AGP mrcini :D |
Da ta grafa i uspije uci u Firestrike, dijelove grafe bi nasao u Bjelovaru...
|
Dok AMD-ova dominacija jeste prestala, Intelova nije pocela, jer danas ti procesori su gotovi sto se tice nekih ogromnih evolucija.
Ali sad od kako su potpisali sa Kineskom vladom i konzolama da im rade procesore AMD se vraca od pada sa visokim temperaturama 2010. AMD je uvjek racunao na potporu gamera da bi zaradio dok su nVidia i Intel uvjek racunali na marketing. G-Sync je bio katastrofa (idalje jest, ali to nije bitno, to je G SYNC) kao i Intel i7 u pocetku (i7 je i razlog zasto sam presao na AMD, uzeo FX-4300, sad jos kad mi dodje FX-8350 puna kapa :goood:). Kao sto si i spomenuo Intel je tokom godina radio potpuno ilegalne ili zakonski upitne stvari da bi osigurao prodaju, sto nije nista novo, nVidia je kupila PhysX i ostale stvari koje su stavili u GameWorks dok je AMD morao praviti svoje koje se naravno u pocetku nisu pokazale tako dobre i tu je nVidia izvukla bolji kraj. Doba procesora je odavno umrlo, ali pitanje uvjek ostaje isto, "Da li uzimati najjaci". (Ima ljudi koji i dalje misle da doba CPU-a traje) Kad bi Intel i nVidia igrali fer, nebi bilo smisla placati $1000 graficku koja je potpuno ista ona od 2 godine ranije, ili cekati 4-5 mjeseci da izadje jaca od te koja kosta $600 najvise. Ili imati 100 razlicitih socketa. Mnogi ce mi reci da je to "jer se stalno napreduje" ali nemozes mi rec da moramo svake godine dobiti novi socket. Sad jos kad izadje i Google CPU imacemo Intel HD u svijetu procesora :roller: Proleteo kroz komentare (nisam ni citao vise od 2-3 rijeci po komentaru) i vidija da se pola njih zale na to sto ovo izgleda kao teorija. Mogu ih samo pitati a koji dokumentarni film nije ujedno i teorija? Sto vise, nasa cijela povijest je teorija, mi zapravo nemamo 100% dokaz nicega. U svakom slucaju, clanak odlicno uradjen, kada dodam to da je uradjen iz osobne perspektive dajem mu 10/10. Naravno moze se uraditi clanak di se prica o pravoj povijesti, ali netriba. Nemozemo reci da je Pentium 4 bio bolji od ranijih jer 2 iste maticne nisu iste. Prosto se moramo pomiriti sa tim da nista nemoze biti isto, koliko god mi bili precizni i radili u 32nm. Objektivno gledavsi, AMD nece propasti. Prisjetimo se sta smo govorili dok je Intel glasao da li da bace Tsar Bombu pa da nema ni njih ni AMD-a. Vidim neki porede i sa padom video igara iz 1983. Lijep primjer teorije, los primjer komparacije. Prvo jer dvije kompanije jedino sto imaju zajedno je sto oboje stavljaju procesore u CPU kategoriju, a drugo jer je drugacija ideologija (drasticno drugacija). Vidim sad ce pocet i RAM doba, igre krenule uzimati po 8-12GB RAM-a minimalno a recommended 16GB, ako nesto mrzim to je kad sam u Recommended. Sad odkako mi je crkla i R9 290X izasle igre koje su recommended za nju, a ja morao downgradeovati privremeno, hteo dati za R9 390X ali sam limitirao sebe na $1000 godisnje, a limit sam vec razbio (proklet bio GTA V) moram cekat jedno 4-5 mjeseci :( a da stvar bude jos gora, sad sam jedva iznad MINIMUM. malo sam osa OFF TOPIC i nadam se da nisam predugacak jer se umem zaleteti i pisati reply po 5-6 uri i dobiti ban ali nema veze, sve je to rock and roll Jedan covjek je jednom rekao "There is no reason anyone would want a computer in their home." to je rekao u doba kad je imati pomjeranje piksela po ekranu bilo WOW pa mozete zamisliti i kolika je tehnologija bila masovna. Taj isti covjek je skoro preminuo tako da ajmo jednu minutu respekta za sve genijalne stvari koje je donio na ovaj svijet. *hat off* *hat on* TL;DR - Odlican post, zivjele fritule |
Citiraj:
|
Citiraj:
http://www.nabava.net/prijenosna-rac...-hdd__18883691 |
Citiraj:
Pred mjesec dana nakon fijaska s updateom drivera na ZBook 15" nakon kojeg USB portovi nisu uvijek funkcionirali kako treba sam i ja tražio downgrade na thinkpad t530, a mogao sam ga dobiti kao drugi laptop. |
Citiraj:
|
Jel se neko sjeća AMD-ovog John Fruehe-a, negdje 2011. kad je bio hype oko bulldozera (koji sam i sam tada htio nabavit).
Kad je već tema sex lies i CPU, jedan od najvećih lažova industrije. https://scalibq.wordpress.com/2010/0...greatest-liar/ I legendarni proser na xtremesystemsu "JF-AMD posting: IPC increases!!!!!!! How many times did I tell you!!! terrace215 post: IPC decreases, The more I post the more it decreases. terrace215 post: IPC decreases, The more I post the more it decreases. terrace215 post: IPC decreases, The more I post the more it decreases. .....} until (interrupt by Movieman) Regards, Hans " Iako želim da zen bude dobar, čak i ako bude marginalno lošiji kupit ću ga bratu i ženi za drugi kompjuter, sjetim se hype-a oko bulldozera i moglo bi bit isto. Puno zuji, malo meda daje. |
Citiraj:
Sa kojeg to i7 na FX-a? |
Citiraj:
Na stranu što ga ne plaćam pa me to ne brine. |
Citiraj:
|
Stari laptop radi. S novim laptopom neće sve raditi, a mušice mogu potrajati dugo pogotovo ako radiš s nekim softwareom koji se nikad neće updateati.
Što se tiće IPCa: tko kaže da AMD ne može ili ne zna napraviti procesor s IPC-om kakvog ima Intel?? Naravno da znaju i mogu. Procesori s visokim IPCom obično troše (puno) više struje. Postoje razlozi zašto jedni i drugi tako rade (osim patenata). Intel radi takve procesore jer imaju bolji proizvodni proces koji će poništiti povećanu potrošnju velikog IPCa. AMD mora raditi procesore koji troše malo struje jer su zaglavili na 28nm, pa rade procesore sa slabijim IPCom. Sad kad imaju 14nm FinFET sada odjednom Zenovi imaju IPC kao i Intel ;) Kad se pojavio Pentium 4 situacija je bila obrnuta. IPC je bio debelo na strani AMDa, ali tada se (zahvaljujući jakom lobiju i marketingu) nije pričalo o naprednijem AMD procesoru s boljom arhitekturom. Pričalo se o tome tome kako se AMD grije (što je posljedica duljeg pipelinea/boljeg IPCa). Kako su frekvencije porasle tako se P4 počeo neproporcionalni više grijati, ali to sad nije bitno. SandyBridgevi (28nm) su i idleu trošili cca 10W više nego Trinity/Richland procesori (32nm) upravo zbog "naprednije" arhitekture, a idle je 90%+ vremena u kojem provede moj komp. Moj Trinity troši 39W sa tri HDDa i dvije pržilice bilo na Linuxu ili Windowsima. SandyBridgevi su u tim konfama trošili 50-60W u idleu ovisno o napajanju. Intel je morao izvoditi čuda da bi spustio idle potrošnju. Primjetite kako zadnjih godina reviewovi sve više pokazuju "delta" potrošnju između idlea i full loada umjesto da pokažu odvojeno idle i load. Pogodite kojem taboru to više ide u korist ;) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:42. |