PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Sex, lies and CPUs (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=276622)

segregator 23.02.2016. 10:25

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2894369)

Ne ovi gaypederi, AMD Nano, Pico, Femto i drkice...

A kao "ja sam ozbiljan i ne igram se"

Bubba 23.02.2016. 10:26

Citiraj:

Autor segregator (Post 2894381)
A kao "ja sam ozbiljan i ne igram se"

Samo ako je Glide, provokatoru! :p

De5tr0yer 23.02.2016. 10:53

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 2893064)
Točno to, takve i ja flashbackove imam.

Počeci i silna želja za znanjem, overkloukanjem i popratnim sadržajem a tek si klinac koji ni jezikom ne barata :)

Čitao sam Hacker časopis i to je bio alfa i omega svega :D

Kad si ti meni došo dveipete i reko pa što nisam na PCe, da bi mi to baš odgovaralo jer su me svi smatrali geekom u razredu... Koja priča, za kuloare :D

S vremena na vrijeme valja kliknut na prve postove koje forumaš natipka na forumu. Kad izplotaš linijski interpolirani graf vidiš koliko si kroz prvih godinu dana bivanja na PCe naučio. A ekipa je odgovarala na takva budalasta pitanja, vidlo se da stariji imaju volje objasniti mlađima premda smo njubare i idijoti.

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 2893177)
Zaboravio si najjačeg proizvođača svog vremena: pcchips :)

Po jedna slot1 i s370 ploča tog proizvođača su radile prije nego sam ih pospremio u podrum. Doduše, mušica su imale kolko oš, poglavito jer su obje na SiS čipsetu... Vidiš, poveznice sa Sisonjom... Neke stvari odmah su jasnije :D

Citiraj:

Autor nex (Post 2893498)
Minute zivota koje sam potratio na citanje ovog nesuvislog fanboyevskog trkeljanja i prekrajanja povijesti nikada necu dobiti natrag. :( Stvarno moram pametnije trositi vrijeme. :(

Ni blizu fanboyizma pokazanog od strane nekolicine neimenovanih palih boraca za AMD prava :D

Al ovo za trošenje vremena, ma upitam se često :D

Citiraj:

Autor windfucker (Post 2893531)
Šteta da nema više ovakvih povoda za prepisku na forumu, imo.

Šteta je što niti okupljanja nema više ko prije, iako sam bio na zanemarivom broju. Hoće biti za prvi maj neka PCe roštiljada? :D

Citiraj:

Autor Sinac (Post 2893805)

medo, lijepo si ti sve to napisao ali računaj da ima nas forumaša koji su imali drugačija iskustva. Evo ti par primjera - AMD Duron, stavio ga na ploču, montirao hladnjak i postavio u kućište, sve montirao i prvo bootanje prođe OK, uđem u BIOS da odredim redoslijed bootanja i krk, mrak na ekranu. Ispalo je da je crknuo CPU.
Drugi primjer, AMD je taman izdao CPU na 1 GHz i svi se lovili ko muha na drek zbog tih famornih 1 GHz radnog takta, mislim da je Intel taman planirao izdavanje P4 procesora i da je u to vrijeme najpopularniji bio P3 na 700 MHz koji se lijepo mogao overclockati. I taj overclockani P3 je radio tiše i hladnije od AMD-a na 1 GHz koji je zbog svog hladnjaka bio bučniji od prosječnog usisavača.
A konstataciju o tome da ploča za AMD daje više nego za Intel, svatko može imati svoje mišljenje, ja sam svojevremeno bio jako nezadovoljan pločama za AMD jer su imale loše chipsete koji su imali svojih mušica, od problema sa IDE i USB kontrolerima, bugovitih BIOS-a do lošijih drajvera nego ploče za Intel.

Zato preferiram Intel, bez obzira što dam više novca nego za AMD pandan.

Preferirati Intel zbog prošlosti je ekvivalentno ko i preferirati AMD jer je imao Bartona jačeg od P4. Sve su to stvari koje su se znale dogoditi i na jednoj i na drugoj strani.

Koliko sam samo problema imao počevši od D865PERL koja je znala pošandrcat s memorijom, pa upgradeom na P4C800E-Deluxe koja je cvilila i imala problema s IDE kanalom...

A kod tate Athlon XP 2400+ i samo se smije kak mu AMD radi. Taj athlon dan danas radi kod moje tete, dok je tata u međuvremenu dvije Intel konfe promijenio :D

Citiraj:

Autor syss (Post 2893970)
amd je profitirao sa tajminzima (bh5), a intel sa brzinom (tccd) ako se dobro sjećam.

Lažov iz SiS odjela! :D
Dothan je više profitirao od tajminga, a intelov procesor bješe. :P

BH5 vs TCCD pa nakon toga BE5 i UCCC.

Što bi se reklo, sveto pismo DDR1.

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2894369)
http://i.imgur.com/8bCRrS1.jpg

Ne ovi gaypederi, AMD Nano, Pico, Femto i drkice...

Jel ti to stalno novu fotku opališ ili stalno jednu te istu stavljaš i lažeš ovaj napaćeni narod da ih ko fol još uvijek posjeduješ? Datum, nickname na papir, pa da vidimo.

A pošto svi znamo kak izgledaš zbog nedavnog onaniranja po AMD štandu, možeš i sebe fotkat kak u zubima držiš SLI :D

--

Kad dođem doma probam naći fotke P4C800E s vdroop i vmod + CT-479 + Dothan, koja je to brija bila... Montiranje Zalmana 7000B Cu s tim adapterom tak da se okrenu oni aluminijski nosači i uzmu duži vijci, kad se sjetim suza krene :goood:

EDIT: ode NSFW, srećom pa sam na mobitelu otvarao forum :D
Al svejedno nisam vidio SLI na fotki :D

emilblomsky 23.02.2016. 14:11

Citiraj:

Autor segregator (Post 2893962)
Pa recimo kao ovo

http://www.pcper.com/files/review/20...thief_1080.png

Inače, dobar dio testova nema smisla na današnjim procesorima u kojima čitav test stane u cache

Mislim da se tu govori o memoriji koju koristi apu proc.Zato su bencevi veći,jer apu koristi sistemsku memoriju.
Kod cpu-a i diskretnih grafickih kartica razlika bi bila neznatna.

medo 23.02.2016. 17:00

Nema skoro nikakve razlike u aplikativnom radu između diskretne grafičke kartice i integrirane koja koristi sistemsku memoriju. Uvjerio sam se u to puno puta. Prvi puta kada sam imao VIA MVP4 chipset i Rivu TNT. Zadnji puta kad sam na stari Athlon X2 4450e stavio Radeon 7970 SuperPi je bio 1.5% brži :D To je bila najveća razlika ikada. Uvođenje dual-channela na nForce chipsetima je skoro udvostručilo RAM bandwidth, a aplikacije su bile samo 5% brže. Samo specifične koje su jako ovisile o memoriji su se ubrzale do max 20%.

3D igre su sasvim druga priča kao i sve ostalo što intenzivno piše, briše i čita po video memoriji. HSA bi tu trebala odigrati veliku ulogu.

Stvar je u tome da se prije pričalo kao da integrirani GPU bitno uspori komp u normalnom radu što je glupost. Uspori ga toliko malo da moraš mjeriti koliko ga je usporilo jer u normalno radu ne osjetiš.

Kerefek76 29.02.2016. 12:19

Današnji klinci fakat ne moraju razbijati glavu o tome kaj će kupiti. Kupiš ono za što imaš para i bok, radit će sve na svemu. Nekad je bila sasvim druga pjesma. Sjećam se kad sam imao Pentiuma I na 133 i htio raditi nekaj u 3D-u. E hebiga, nemre, ne radi ak nemaš MMX instrukcije. Traži onda pentač II sa mmx-om, mijenjaj ploču, svašta nešto. Slično i sa grafuljama, danas svaka vrti sve, stvar je samo brzine. Imao sam onaj famozni S3 Trio64, imaš sliku ali ako želiš išta konkretno raditi zaboravi. Kupio nvidiu TNT i osjećaj je bio kad da sam sa impulsnog pogona prešao u warp.
Danas promjene mjerimo u jednoznamenkastim postotcima, u najboljem slučaju ubrzanje 10-15% od generacije do generacije. Skokovi 90-tih su bili po 50% i više u samo par godina. Hebiga, dolazimo do fizičkog silicijskog limita (Silikonskog kako kaže Maras :) ) što je tu je. 5nm proces ne bumo gledali jer je limit čini mi se na oko 6-7nm gdje počinju efekti kvantum tunelinga i slične fizikalne pizdarije.
Sve u svemu, budite sigurni da će marketinški stručnjaci i menađeri razvlačiti postojeću tehnologiju bar sljedećih 10 godina a realni pomaci između generacija će se smanjiti na manje od 5% samo naravno marketing će to upakirati kao i obično u neki šareni paket sa super duper buzzwordima.
Dam se kladiti da će moj sadašnji Haswell biti možda samo 30% sporiji clock per clock sa arhitekturom za 10 godina.

Drvoje 29.02.2016. 13:01

Ja sam načuo da je nekad davno tribalo znat lemit za spojit funkcionalan komp, ne znam kad, tko i zašto mi je to reka, ali možda ne spada pod laž? :p

Danas to pospajaš ka lego kockice, sve lipo sidne na svoje misto :D

http://i63.tinypic.com/r8w2dh.jpg
http://i68.tinypic.com/14dq7w2.jpg

Ranma 1/2 29.02.2016. 13:37

Citiraj:

Autor Drvoje (Post 2897113)
Ja sam načuo da je nekad davno tribalo znat lemit za spojit funkcionalan komp, ne znam kad, tko i zašto mi je to reka, ali možda ne spada pod laž? :p

raniji procesori (286ice i 386ice) su znale biti zalemljene za ploču ali ne znam da je baš itko to sam radio. možda nešto iz generacije prije. ali znalo je biti zameljenih coolera pa kad si čupao cooler sve je ispalo van.

segregator 29.02.2016. 15:04

Citiraj:

Autor Ranma 1/2 (Post 2897127)
raniji procesori (286ice i 386ice) su znale biti zalemljene za ploču ali ne znam da je baš itko to sam radio. možda nešto iz generacije prije. ali znalo je biti zameljenih coolera pa kad si čupao cooler sve je ispalo van.

U Graz ili u Minhen/Šilerštrase se kupovalo u kitu pa se doma lemilo...sjećam se da je bio neki Mlakar koji je prodavao kit računala

gunther 29.02.2016. 15:36

Makar je bio u Klagenfurtu, u Austriji, tamo sam išao po hard disk za Amigu :)

I pošto je tada bilo malo teže naći svakojake adaptere i kablove, kabel od diska se nije jednostavno ustekao na mbo od amige, već se lemila žičica po žičica

Nick7 29.02.2016. 15:48

Ah, da... sjecam se i ja kad sam tako zalemio kabel za prvi disk na A1200.
100MB.
Koliko je to prostora bilo.. a kako je tek letilo! Auuu...!! :)

segregator 29.02.2016. 15:54

Citiraj:

Autor gunther (Post 2897187)
Makar je bio u Klagenfurtu, u Austriji, tamo sam išao po hard disk za Amigu :)

I pošto je tada bilo malo teže naći svakojake adaptere i kablove, kabel od diska se nije jednostavno ustekao na mbo od amige, već se lemila žičica po žičica

Ovisi koji si uzeo, mogao se ugraditi disk od 2,5" koji je tada vrijedio svoju težinu u dijamantima, pa je ekipa ipak kupovala 3,5" diskove koji su vrijedili (samo) svoju težinu u zlatu,
ali se trebao lemiti prilagodni kabel sa 2,5" na 3,5"

gunther 29.02.2016. 16:10

3.5 inchni naravno, Quantum Fireball 1 Gb :)

syss 29.02.2016. 16:12

ja siroti morao mijenjat diskete kad sam slučajno fatality opalio u mk2 :(

svejedno najdraže računalo koje sam ikad posjedovao... ni amd ni intel ni ms platforma mu do koljena nisu bili.

Old Iggy 29.02.2016. 20:25

Citiraj:

Autor segregator (Post 2897174)
U Graz ili u Minhen/Šilerštrase se kupovalo u kitu pa se doma lemilo...sjećam se da je bio neki Mlakar koji je prodavao kit računala

Nije se baš lemilo. Nije se imalo niš' lemiti.
A bilo je scena kod Mlakara i sličnih, to su bila vremena... :D
Citiraj:

Autor gunther (Post 2897187)

Jednom sam krimpao kabel s limićima iz jumpera.
Tri sata posla za spojiti disk u j****u Amigu. :D

segregator 29.02.2016. 20:33

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2897302)
Nije se baš lemilo. Nije se imalo niš' lemiti.
A bilo je scena kod Mlakara i sličnih, to su bila vremena... :D

Bogme jest, mislim da je baš Mlakar prodavao neki PC kompatibilac u kitu koji je trebalo lemiti, a naručivalo se preko "Računara"

Old Iggy 29.02.2016. 20:50

Citiraj:

Autor segregator (Post 2897308)
Bogme jest, mislim da je baš Mlakar prodavao neki PC kompatibilac u kitu koji je trebalo lemiti, a naručivalo se preko "Računara"

Uh, to mi je teško bilo u fokusu prije '90.-e.

segregator 29.02.2016. 20:54

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2897320)
Uh, to mi je teško bilo u fokusu prije '90.-e.

Vjerojatno jer su cijene bile koma, prijatelj sa faksa je prošvercao 270MB NEC-ov disk i platio ga 3000DEM, ako se uzme i inflacija u obzir vjerojatno bi danas novi auto mogao za to kupiti

S druge strane, mogla se zaraditi grdna lova, recimo bio je jedan poslić koji mi je zamalo izmakao u izdavača "Kršćanska sadašnjost" za lijepih 100 000 DEM, trebalo je napraviti

program za formatiranje disketa

Old Iggy 29.02.2016. 20:59

Citiraj:

Autor segregator (Post 2897322)
Vjerojatno jer su cijene bile koma, prijatelj sa faksa je prošvercao 270MB NEC-ov disk i platio ga 3000DEM, ako se uzme i inflacija u obzir vjerojatno bi danas novi auto mogao za to kupiti

S druge strane, mogla se zaraditi grdna lova, recimo bio je jedan poslić koji mi je zamalo izmakao u izdavača "Kršćanska sadašnjost" za lijepih 100 000 DEM, trebalo je napraviti

program za formatiranje disketa

Je, to su bila "prava" vremena. Ne ovo danas. :(

segregator 29.02.2016. 21:00

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2897325)
Je, to su bila "prava" vremena. Ne ovo danas. :(

Danas bi za te novce trebao napisati AAA igru ili nešto slično :chears:

Ali dobro, i danas se može s malo napora zaradit na mobilnim appovima, ako se ima dobra ideja i malo sreće

Zvonimir_s 17.04.2016. 23:18

Uf..s obzirom da sam u racunalima od 87..sveg se sjecam kao da je bilo jucer. Sve te bitnije procesore sam imao ili radio na poslu..te se slazem u potpunosti. Tek nakon pojave core 2 duo, jako brzo si ih trebao mjenjati. Neki dan sam upgredao laptop s C2D na 6700HQ i vidi se znatna razlika izmedju njih..no novi i tek nije nist bolji od FX8200 ..samo sto ne moram koristiti vodeno hladjenje da mi bude necujan. Kod zene sam si ostavio core 2 quad 6600...koji je jedino u izrazito zahtjevnim igrama nesto sporiji od AMD-a. Prema tome kupnja novog racunala, ak se koristi za office i internet..neisplativa je od 2006....Ne znam kako se nosi stari c2d e4300 s puno RAMa i SSD-om..no ak je q6600 na stocku odlican za te stvari..ne vidim smisla kupnje novih komponenti za office i surfanje...pa cak CAD crtkarije...

OuttaControl 18.04.2016. 00:46

Evo ga,
Windowsi instalirani 2012 40 sec boot time
60GB SSD(90% pun) 4GB rama 9600GT
Uredno se igra Dota 2
Chrome/Opera sa 40tak tabova
Visual studio, PS/GIMP, sve radi skroz pristojno

Old Iggy 18.04.2016. 08:57

Citiraj:

Autor Zvonimir_s (Post 2915872)
Ne znam kako se nosi stari c2d e4300 s puno RAMa i SSD-om..no ak je q6600 na stocku odlican za te stvari..ne vidim smisla kupnje novih komponenti za office i surfanje...pa cak CAD crtkarije...

Upravo to. Češće mijenjamo službene aute nego službena računala. Dapače, nedavno pričao s kolegom zaduženim za naš HW, kaže kako imam pravo na novi prijenosnik, rekoh ne pada mi na pamet tražiti zamjenu.

Mario92 18.04.2016. 12:48

RAMa i igara!

Tj. SSDa i igara. I RAMa.

Mah :D

SSD i RAM su dovoljni da se skoro svaka mašina nakon 2008. osposobi za prosječnog juzera. Investicija od <1000kn koja će produljiti vijek velikom broju kompova.

JuiceBox 18.04.2016. 14:47

Osim tvom samsungu, njemu ni prinosenje zrtvenog janjeta nemoze pomoc :D

Mario92 19.04.2016. 08:01

Sol na ranu xulosu, sol na ranu

MikaHR 23.04.2016. 01:48

Pa ovo najviše paše ovdje:

http://wccftech.com/amd-stock-52-hig...-gain-listing/

:)

kopija 23.04.2016. 04:50

Citiraj:

Autor MikaHR (Post 2917678)

Hehe mora da su špije uspjele ukrast produkcijski primjerak Zena pa je Intel odlučio otpustit 11% radne snage.

d0X 23.04.2016. 19:49

http://i.imgur.com/PJ6KtxLl.jpg
Da mi je Fajrstrajk odvrtjeti na ovoj "Hoću internetove!" 8MB AGP mrcini :D

Albert Wesker 23.04.2016. 22:13

Da ta grafa i uspije uci u Firestrike, dijelove grafe bi nasao u Bjelovaru...

Ajvanho 24.04.2016. 01:24

Dok AMD-ova dominacija jeste prestala, Intelova nije pocela, jer danas ti procesori su gotovi sto se tice nekih ogromnih evolucija.
Ali sad od kako su potpisali sa Kineskom vladom i konzolama da im rade procesore AMD se vraca od pada sa visokim temperaturama 2010.

AMD je uvjek racunao na potporu gamera da bi zaradio dok su nVidia i Intel uvjek racunali na marketing. G-Sync je bio katastrofa (idalje jest, ali to nije bitno, to je G SYNC) kao i Intel i7 u pocetku (i7 je i razlog zasto sam presao na AMD, uzeo FX-4300, sad jos kad mi dodje FX-8350 puna kapa :goood:). Kao sto si i spomenuo Intel je tokom godina radio potpuno ilegalne ili zakonski upitne stvari da bi osigurao prodaju, sto nije nista novo, nVidia je kupila PhysX i ostale stvari koje su stavili u GameWorks dok je AMD morao praviti svoje koje se naravno u pocetku nisu pokazale tako dobre i tu je nVidia izvukla bolji kraj.

Doba procesora je odavno umrlo, ali pitanje uvjek ostaje isto, "Da li uzimati najjaci". (Ima ljudi koji i dalje misle da doba CPU-a traje)

Kad bi Intel i nVidia igrali fer, nebi bilo smisla placati $1000 graficku koja je potpuno ista ona od 2 godine ranije, ili cekati 4-5 mjeseci da izadje jaca od te koja kosta $600 najvise. Ili imati 100 razlicitih socketa. Mnogi ce mi reci da je to "jer se stalno napreduje" ali nemozes mi rec da moramo svake godine dobiti novi socket.

Sad jos kad izadje i Google CPU imacemo Intel HD u svijetu procesora :roller:

Proleteo kroz komentare (nisam ni citao vise od 2-3 rijeci po komentaru) i vidija da se pola njih zale na to sto ovo izgleda kao teorija. Mogu ih samo pitati a koji dokumentarni film nije ujedno i teorija? Sto vise, nasa cijela povijest je teorija, mi zapravo nemamo 100% dokaz nicega. U svakom slucaju, clanak odlicno uradjen, kada dodam to da je uradjen iz osobne perspektive dajem mu 10/10.

Naravno moze se uraditi clanak di se prica o pravoj povijesti, ali netriba. Nemozemo reci da je Pentium 4 bio bolji od ranijih jer 2 iste maticne nisu iste. Prosto se moramo pomiriti sa tim da nista nemoze biti isto, koliko god mi bili precizni i radili u 32nm.

Objektivno gledavsi, AMD nece propasti. Prisjetimo se sta smo govorili dok je Intel glasao da li da bace Tsar Bombu pa da nema ni njih ni AMD-a. Vidim neki porede i sa padom video igara iz 1983. Lijep primjer teorije, los primjer komparacije. Prvo jer dvije kompanije jedino sto imaju zajedno je sto oboje stavljaju procesore u CPU kategoriju, a drugo jer je drugacija ideologija (drasticno drugacija).

Vidim sad ce pocet i RAM doba, igre krenule uzimati po 8-12GB RAM-a minimalno a recommended 16GB, ako nesto mrzim to je kad sam u Recommended. Sad odkako mi je crkla i R9 290X izasle igre koje su recommended za nju, a ja morao downgradeovati privremeno, hteo dati za R9 390X ali sam limitirao sebe na $1000 godisnje, a limit sam vec razbio (proklet bio GTA V) moram cekat jedno 4-5 mjeseci :( a da stvar bude jos gora, sad sam jedva iznad MINIMUM.
malo sam osa OFF TOPIC i nadam se da nisam predugacak jer se umem zaleteti i pisati reply po 5-6 uri i dobiti ban ali nema veze, sve je to rock and roll

Jedan covjek je jednom rekao "There is no reason anyone would want a computer in their home." to je rekao u doba kad je imati pomjeranje piksela po ekranu bilo WOW pa mozete zamisliti i kolika je tehnologija bila masovna.

Prilicno masovna

Taj isti covjek je skoro preminuo tako da ajmo jednu minutu respekta za sve genijalne stvari koje je donio na ovaj svijet. *hat off*

*hat on*
TL;DR - Odlican post, zivjele fritule

medo 29.04.2016. 14:08

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2915921)
Upravo to. Češće mijenjamo službene aute nego službena računala. Dapače, nedavno pričao s kolegom zaduženim za naš HW, kaže kako imam pravo na novi prijenosnik, rekoh ne pada mi na pamet tražiti zamjenu.

Ovo mi je jaako poznato i nisam bio jedini u firmi koji je odbio novi laptop :D

segregator 04.05.2016. 09:08

Citiraj:

Autor medo (Post 2920294)
Ovo mi je jaako poznato i nisam bio jedini u firmi koji je odbio novi laptop :D

Zašto, pa baš ima lijepih novih

http://www.nabava.net/prijenosna-rac...-hdd__18883691

De5tr0yer 04.05.2016. 09:13

Citiraj:

Autor segregator (Post 2921888)

Jer firma najvjerojatnije ima pool ipak malo jeftinijih laptopa.

Pred mjesec dana nakon fijaska s updateom drivera na ZBook 15" nakon kojeg USB portovi nisu uvijek funkcionirali kako treba sam i ja tražio downgrade na thinkpad t530, a mogao sam ga dobiti kao drugi laptop.

segregator 04.05.2016. 09:45

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 2921890)
Jer firma najvjerojatnije ima pool ipak malo jeftinijih laptopa.

Pred mjesec dana nakon fijaska s updateom drivera na ZBook 15" nakon kojeg USB portovi nisu uvijek funkcionirali kako treba sam i ja tražio downgrade na thinkpad t530, a mogao sam ga dobiti kao drugi laptop.

kako koja, npr HŽ su masovno dijelili HP elitebookove

markecSMB 04.05.2016. 14:08

Jel se neko sjeća AMD-ovog John Fruehe-a, negdje 2011. kad je bio hype oko bulldozera (koji sam i sam tada htio nabavit).

Kad je već tema sex lies i CPU, jedan od najvećih lažova industrije.

https://scalibq.wordpress.com/2010/0...greatest-liar/

I legendarni proser na xtremesystemsu

"JF-AMD posting: IPC increases!!!!!!! How many times did I tell you!!!

terrace215 post: IPC decreases, The more I post the more it decreases.
.....}
until (interrupt by Movieman)

Regards, Hans

"

Iako želim da zen bude dobar, čak i ako bude marginalno lošiji kupit ću ga bratu i ženi za drugi kompjuter, sjetim se hype-a oko bulldozera i moglo bi bit isto. Puno zuji, malo meda daje.

Bariarnil 04.05.2016. 14:38

Citiraj:

Autor Ajvanho (Post 2917957)
Dok AMD-ova dominacija jeste prestala, Intelova nije pocela, jer danas ti procesori su gotovi sto se tice nekih ogromnih evolucija.
Ali sad od kako su potpisali sa Kineskom vladom i konzolama da im rade procesore AMD se vraca od pada sa visokim temperaturama 2010.

AMD je uvjek racunao na potporu gamera da bi zaradio dok su nVidia i Intel uvjek racunali na marketing. G-Sync je bio katastrofa (idalje jest, ali to nije bitno, to je G SYNC) kao i Intel i7 u pocetku (i7 je i razlog zasto sam presao na AMD, uzeo FX-4300, sad jos kad mi dodje FX-8350 puna kapa :goood:). Kao sto si i spomenuo Intel je tokom godina radio potpuno ilegalne ili zakonski upitne stvari da bi osigurao prodaju, sto nije nista novo, nVidia je kupila PhysX i ostale stvari koje su stavili u GameWorks dok je AMD morao praviti svoje koje se naravno u pocetku nisu pokazale tako dobre i tu je nVidia izvukla bolji kraj.

Doba procesora je odavno umrlo, ali pitanje uvjek ostaje isto, "Da li uzimati najjaci". (Ima ljudi koji i dalje misle da doba CPU-a traje)

Kad bi Intel i nVidia igrali fer, nebi bilo smisla placati $1000 graficku koja je potpuno ista ona od 2 godine ranije, ili cekati 4-5 mjeseci da izadje jaca od te koja kosta $600 najvise. Ili imati 100 razlicitih socketa. Mnogi ce mi reci da je to "jer se stalno napreduje" ali nemozes mi rec da moramo svake godine dobiti novi socket.

Sad jos kad izadje i Google CPU imacemo Intel HD u svijetu procesora :roller:

Proleteo kroz komentare (nisam ni citao vise od 2-3 rijeci po komentaru) i vidija da se pola njih zale na to sto ovo izgleda kao teorija. Mogu ih samo pitati a koji dokumentarni film nije ujedno i teorija? Sto vise, nasa cijela povijest je teorija, mi zapravo nemamo 100% dokaz nicega. U svakom slucaju, clanak odlicno uradjen, kada dodam to da je uradjen iz osobne perspektive dajem mu 10/10.

Naravno moze se uraditi clanak di se prica o pravoj povijesti, ali netriba. Nemozemo reci da je Pentium 4 bio bolji od ranijih jer 2 iste maticne nisu iste. Prosto se moramo pomiriti sa tim da nista nemoze biti isto, koliko god mi bili precizni i radili u 32nm.

Objektivno gledavsi, AMD nece propasti. Prisjetimo se sta smo govorili dok je Intel glasao da li da bace Tsar Bombu pa da nema ni njih ni AMD-a. Vidim neki porede i sa padom video igara iz 1983. Lijep primjer teorije, los primjer komparacije. Prvo jer dvije kompanije jedino sto imaju zajedno je sto oboje stavljaju procesore u CPU kategoriju, a drugo jer je drugacija ideologija (drasticno drugacija).

Vidim sad ce pocet i RAM doba, igre krenule uzimati po 8-12GB RAM-a minimalno a recommended 16GB, ako nesto mrzim to je kad sam u Recommended. Sad odkako mi je crkla i R9 290X izasle igre koje su recommended za nju, a ja morao downgradeovati privremeno, hteo dati za R9 390X ali sam limitirao sebe na $1000 godisnje, a limit sam vec razbio (proklet bio GTA V) moram cekat jedno 4-5 mjeseci :( a da stvar bude jos gora, sad sam jedva iznad MINIMUM.
malo sam osa OFF TOPIC i nadam se da nisam predugacak jer se umem zaleteti i pisati reply po 5-6 uri i dobiti ban ali nema veze, sve je to rock and roll

Jedan covjek je jednom rekao "There is no reason anyone would want a computer in their home." to je rekao u doba kad je imati pomjeranje piksela po ekranu bilo WOW pa mozete zamisliti i kolika je tehnologija bila masovna.

Prilicno masovna

Taj isti covjek je skoro preminuo tako da ajmo jednu minutu respekta za sve genijalne stvari koje je donio na ovaj svijet. *hat off*

*hat on*
TL;DR - Odlican post, zivjele fritule

Sa kojeg to i7 na FX-a?

Old Iggy 04.05.2016. 19:10

Citiraj:

Autor segregator (Post 2921888)
Zašto, pa baš ima lijepih novih

Zato jer mi starom ništa ne fali, a konfiguracija novog je par dana dodatnog posla.

Na stranu što ga ne plaćam pa me to ne brine.

segregator 04.05.2016. 20:49

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2922190)
Zato jer mi starom ništa ne fali, a konfiguracija novog je par dana dodatnog posla.

Na stranu što ga ne plaćam pa me to ne brine.

Loše je to, loše, ako nisi postavio stvari tako da se prebaciš na novog za par sati :)

medo 05.05.2016. 10:17

Stari laptop radi. S novim laptopom neće sve raditi, a mušice mogu potrajati dugo pogotovo ako radiš s nekim softwareom koji se nikad neće updateati.

Što se tiće IPCa: tko kaže da AMD ne može ili ne zna napraviti procesor s IPC-om kakvog ima Intel?? Naravno da znaju i mogu. Procesori s visokim IPCom obično troše (puno) više struje. Postoje razlozi zašto jedni i drugi tako rade (osim patenata). Intel radi takve procesore jer imaju bolji proizvodni proces koji će poništiti povećanu potrošnju velikog IPCa. AMD mora raditi procesore koji troše malo struje jer su zaglavili na 28nm, pa rade procesore sa slabijim IPCom. Sad kad imaju 14nm FinFET sada odjednom Zenovi imaju IPC kao i Intel ;)

Kad se pojavio Pentium 4 situacija je bila obrnuta. IPC je bio debelo na strani AMDa, ali tada se (zahvaljujući jakom lobiju i marketingu) nije pričalo o naprednijem AMD procesoru s boljom arhitekturom. Pričalo se o tome tome kako se AMD grije (što je posljedica duljeg pipelinea/boljeg IPCa). Kako su frekvencije porasle tako se P4 počeo neproporcionalni više grijati, ali to sad nije bitno.

SandyBridgevi (28nm) su i idleu trošili cca 10W više nego Trinity/Richland procesori (32nm) upravo zbog "naprednije" arhitekture, a idle je 90%+ vremena u kojem provede moj komp. Moj Trinity troši 39W sa tri HDDa i dvije pržilice bilo na Linuxu ili Windowsima. SandyBridgevi su u tim konfama trošili 50-60W u idleu ovisno o napajanju. Intel je morao izvoditi čuda da bi spustio idle potrošnju. Primjetite kako zadnjih godina reviewovi sve više pokazuju "delta" potrošnju između idlea i full loada umjesto da pokažu odvojeno idle i load. Pogodite kojem taboru to više ide u korist ;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:42.