![]() |
Citiraj:
GP100 defintivno nije consumer chip, ako je....ponovno ukazanje Fermija :D Citiraj:
Tvrdi se da je ovo "cut down" chip, da puni GP100 ima 38xx jezgara. Vjerojatno je yield tolko dobar da moraju prodavati cut down chipove. Ili ih muči TDP, puni čip bi bio 350W :chears: ili bi morali smanjiti frekvu da ostanu na 300W ali uz smanjenje performansi na većem čipu. Isto je dobro za primjetiti da je "2x perf/watt" u odnosu na Kepler a ne Maxwell. |
Biti prvi u izbacivanju nove generacije je važnije nego što sam mislio. Procjene su da je glavni razlog zašto je 9xx serija ubila sa prodajom taj što su došle nevjerojatnih 9 mjeseci prije amd gen. To je skoro kao da je amd prespavao jednu cijelu generaciju. Još kad se uzme u obzir da su im hbm grafe imale problema sa dostpnošću do 11. mjeseca, a ovo ostalo sami rebrandovi, onda market share postaje jasniji
Dosta je sporan taj pascalov yield, die size (koji su uopće hr pojmovi?) u smislu da će amd moći naštancati više čipova po wafferu = veći profit (u čemu nvidia i intel debelo prednjače pred amd-om neko vrijeme). Moguće je da će nvidia imati jači flagship, ali vjerojatno će die size biti ogroman, te neće biti impresivan glede tdp ili perf per watt za jedan 16nm proces. Možemo samo nagađati, živi bili pa vidjeli.Trenutno kolaju informacije da će se amd bolje snaći prelaskom na novi proizvodni proces, kao i zadnja 3 puta kada se to događalo. Prva naznaka bi mogla biti ako se nvidia na computexu pritaji |
Pogled u kristalnu kuglu, lijeva kolumna prilično realno izgleda.
http://a.disquscdn.com/uploads/media...5/original.jpg |
Odakle ti to?
Prema AdoredTV (škot sa yt) polaris 10 nebi trebala biti tako jaka grafička (jača od 980Ti). Nešto između 390X - Fury X. Kaže da eventualno možda ugrozi 980Ti ako bude HBM, ali je to nategnuto dosta. Dakle: Polaris 10 (ddr5) = gtx 980 (+15%) Polaris 10 (hbm1) = 980Ti (best case scenario) Osobno mislim da će jedna polaris 10 (možda slabija) biti u rangu gtx 970/R9 390, jer je sam AMD govorio o "pristupačnoj sub 349$ grafi koja udovoljava barem min. VR zahtjevima" Vega je totalno shot in the dark. Zna se samo da će biti beštija, 2017. god, HBM2 i mislim nova arhitektura? Kod nvidie za GP104 nagađa - 25% (20-30%) jači od 980Ti, 384 bit i 50% veća od polaris 10. Cijena 500$+, mogući problem s dostupnosti zbog TSMC (trenutna cijena čipa) ako dođe u 6 mjesecu. Dakle još jača, veća i skuplja u odnosu na tu procjenu koju si stavio. Ali znači die size/snaga odnosi se otprilike poklapaju. Polaris 10 (~251 komada po wafferu), GP104 (~161 komad per waffer) O budžet pascal nema nekih info. Ono što je 100% sigurno je da će nasljednica gtx 970 (1070?) biti barem kao gtx 980, škot procjenjuje jača od 980Ti. To će biti prava "potrošačka" gpu, te izravni konkurent polaris 10 grafama. Gotovo sigurno će nvidia imati najjaču gpu ove godine (dakle ne računamo hbm2 čudesa oba tabora iz 2017.) Za polaris 11 (470X i 470) nagađa 20% brže od gtx 960/950. Po meni je desktop sudbina polaris 11 čisti misterij. Najavljena je kao high-end grafa za laptope, ništa se o desktop verzijama nije spominjalo (iako se očekuje da će doći). IMO ne možemo biti uopće sigurni da će biti jača od gtx 950. Ako je suditi prema onom demu 100% sigurno je jača od gtx 750Ti, nešto barem u rangu HD7850 odnosno R7 370, a sve iznad toga je bonus. 20% iznad gtx 960 mi zvuči prejako za taj mali čip. Ako bude tako, te gpu će biti hit među rajom. 3 generacije se u tom segmentu do 200 eura nije napravio bitan skok glede omjera cijena/perfomanse, čak ništa bitno niti glede performanse per watt. Možda je lik u pravu jer bi između polaris 11 i 10 grafi bila prevelika rupa. |
Stoga, svi na GTX660/7850 ne kupujte nove grafe sada. Igrajte nove naslove sa 15-20 FPSa i čekajte nVidiju/AMD nive grafe. Možda ih do polovice 2017 izbace :D :D :D
Ljudi moji, već je Q2 2016 a niko ni da bi. Igra mačke i miša. Jedni druge čekaju da prvi bace nešto van. |
Naravno kome treba nek si kupi. Ja samo definitivno sada nebi nikome preporučio da kupuje trenutne high-end grafe.
Što se tiče budžet gpu može se isto tako i postavit pitanje zašto je onome koji je takve 3 gen. stare grafe furao do 4. mj. 2016, odjednom problem pričekati ljeto. Te grafe još uvijek pristojno vrte sve postojeće igre tj. nije da ništa ne može igrati. Opet nije ni bed ako si kupe nešto ranga gtx 970 ili r9 390, ionako će im samo cijena padati kako se nova gen. približava |
Citiraj:
Tak i tak nije u 2016. nije još izašlo niš vrijedno spomena :chears: |
Pa zato ljudi komotno mogu kupovati 970/390 ;)
Umene 970 već 6 mjeseci a cijena u dućanu ista u 10 kuna. Kako njezina, tako i 390. |
BTW ja i jedan frend smo među njima.
Recimo ja ako si vratim hd7850 vjerojatno neću ni kupovati novu grafu ove godine (vidjet ćemo). Razlog je što em ništa ne igram u zadnje vrijeme, em ako budem i igrao ima još masu igara koju moram odigrati za koje je navedena odlična ili čak debelo prejaka. Čak sam dosta zadnjih igara prešao na intelovoj integruši sa ljaptop (hotline miami 2, par avantura, pola stalker SoC-a). Koliko vidim grafa još uvijek sve tera 1080p, uglavnom i sa višim detaljima (naravno ne 60 fps u zahtjevnijim igrama) Frend sa HD7850 isto čeka novu gen. R9 380 i gtx 960 mu nisu neki epic upgrade, R9 390 i gtx 970 ne želi jer mu previše koštaju (iako ima love za iste), prva ne dolazi u obzir i zbog napajanja (xfx 450). Tj. ako će dati preko 2,5 soma radije će biti nova 14/16nm grafa do 150w tdp |
Citiraj:
|
Citiraj:
BTW Možda me pamćenje izdalo, ali ne sjećam se da je nvidia išta prikazivala prije izlaska Maxwella. Samo su izbacili kartice. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Evo nisam našao ništa novije, ali nije se puno promijenilo što se tiče omjera. http://i.imgur.com/Vt7n0D9.jpg Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Izdvajam samo novo da vas poštedim 100 put prožvakanog istog infa:
Citiraj:
|
|
klik, kakvo štivo (pogotovo ono o yieldovima) :care:
Kaže da su šanse da će ove grafe što dolaze na ljeto biti gddr5X praktično nikakve |
i da nebude ddr5x opet ce na temelju samo proizvodnog procesa dobit 15-20%
i to je ono sto sam odavno tvrdio.. svake god ide 10-20% gore |
Ja nekako mislim da će nove gpu, naglašavam samo glede performansi, biti razočarenje mnogima. Sve se nekako lomi tu negdje oko 980Ti, možda budu malo jače, možda budu slabije, naravno treba reći da ovo nisu flagshipovi, međutim unatoč tome mislim da su nekako očekivanja da bi ju zbog novih proizvodnih procesa trebali pojest (30%+)
Naravno sve ostalo, perf/watt, price/perf. (kad se ustale cijene), eventualno neke nove tehnologije i sl. bi trebalo biti na strani nove generacije. Kod nvidije još postoji određena opasnost da async podrška bude jedan turn-off. Recimo da se nekakav teoretski 980Ti ekvivalent u async radnjama bori sa klasu slabijim last gen amd ekvivalentima. Evo recimo po vama - dođe "1080 ddr5" i bude bubam 5% jača od 980Ti, TDP bolji, recimo 200w. Cijena ista, 6K recimo. Razočaranje ili? |
Citiraj:
Svi znate da je Intel kupio Alteru. Svi isto tako znate da je HPC trziste postalo zaljubljeno u GPU-ove. No, svatko tko je dosao do "Hello Worlda" u OCL/CUDA kernelu i barem rascistio par stvari oko GPU-a shvatio je da je takav pristup, koliko god bio fascinantan, zapravo poprilicno primitivan, ogranicen i vrlo skup u smislu ljudstva za pisanje i odrzavanje koda. Poanta? S istim kernelom, Stratix V A7 je ~3 puta brza od K80. Jos jedan mali "problemcic" je ~9 puta manja potrosnja elektricne energije u korist Stratixa. Kartice kostaju identicno. Intel + Altera = implementacija FPGA podrske za Xeona + 512 bitni SIMD (prosirenje AVX-a koji je vec sada brutalno mocan) + hrpa on-chip memorije (vec sada Xeon E5-2699v4 ima 55MB L3 cachea a Crystal Well je donio 128MB memorije) -> GPU computing u velikim problemima. Kad kazem velikim, mislim na to da ce netko morat objasniti CEO-u zasto mu je Intel cvaknuo onu cetvrtinu (ili mozda danas jos i vise) pitice iz toletovog grafikona. Samim time, GPU proizvodjaci (a to su de facto nVidia i ATI) imaju nezavidan polozaj u tome da hendlaju babe i zabe. |
|
Citiraj:
BTW: http://videocardz.com/59163/nvidia-p...p106-in-autumn Možda uleti Ti verzija do Božića ako ATI konja za trku imade! |
Nvidia Geforce GTX 1060, Powered by the GP106, Launching In The Fall
Citiraj:
Citiraj:
|
|
Citiraj:
Genijalno. Čeka se odgovor crvenih. |
Možda izbace jedan broj u nomenklaturi
gtx 108, gtx 107... |
http://videocardz.com/59558/nvidia-g...ark-benchmarks
Prvi 1080 benchmark :) Performanse su oko 980ti, cak je malo brza. |
Citiraj:
|
Citiraj:
A memorija radi na 10ghz... |
Citiraj:
|
Još da se osiguramo da ima async compute i to je to
|
Citiraj:
Čak mislim da bi mogao otić na polaris ako 1070 neće bit brža od 980ti. |
Nešto si pomiješao, sjećam se kad je 980 izašao da je imao performanse 780ti uz 50-100w manju potrošnju. Kasnije se dogodilo gimpanje Keplera i poboljšavanje Maxwell drivera, no dobro...
|
Istina
MarkecSMB pa najjača polaris možda bude kao 1070 u dx11, a možda i malo slabija |
Problem kod tih "bencheva" je da pokazuju Pascal jezgre rade slabije od Maxwell jezgri (slabiji "IPC" kako bi se reklo) :)
Iz članka: However if we compare it GTX 980 Ti running at almost the same frequency (1.8GHz with LN2 cooling), GTX 1080 is actually much slower clock to clock Ako je to točno 1080 ne bi smjela koštati više od 450$ (980ti se već dulje vrijeme može kupiti za 530-550$) a 980 je bila 549$ u startu. Isto tako....1070....7,5GB VRAM :goood: |
Citiraj:
|
https://blogs.nvidia.com/blog/2016/0...prclt-xa1ouYuc
O sunce ti...I might just go nVidia this time:lol2: |
Eh kad bi barem tako procesori....ko u dobra stara vremena.
edit: Citiraj:
|
Citiraj:
|
Meni je baš muka od tog predstavljanja, i rekla kazala, zanimaju me testovi, pogotovo me zanima kako će se ponašat u dx12. i kako će se nosit u odnosu na AMD, za kojeg vjerujem da će bit sporiji, ali jeftiniji.
|
Impresivne brojke ali naravno valja cekati prave testove, dali je async podrzavan.
1070 bi se mogla naci u mome kucistu :D |
ovo mi lici nesto na buldozera i brojke boli glava..a ono corak :)
jos je falilo samo da stave link preorder,da nvidia fanboysi brzo pokupuju :) |
Citiraj:
Za fhd previše, za 4k premalo. Možda baš pređem na AMD ovu generaciju, jer ne vjerujem da za manje od 2g nove igre mogu u 100+fps pri hdr na 4k. VR mi je zanimljiv i kupio bi ga odmah da nije rezolucija preniska (flight sim, cajgeri su mutni), tak da i za vr ove generacija ...meh |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:57. |